Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-04-28@11:36:40 GMT

خواب آشفته سوداگران مسکن

تاریخ انتشار: ۱۱ مهر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۹۲۹۳۲۱

اقتصاد > مسکن - عصراقتصادنوشت: نیمه های شهریور ماه گذشته بود که حسام عقبایی رییس اتحادیه مشاوران املاک از جان گرفتن مجدد بازار معاملات مسکن در تهران خبر داد و گفت که نیمه دوم امسال شاهد رونق بیشتر معاملات مسکن خواهیم بود.

عقبایی در عین حال با اظهار نظری نقد گونه در خصوص سیاست های اخیر بانکی کشور گفت: رشد قیمت مسکن در حد تورم حاکم بر کشور را شاهد هستیم و کاهش نرخ سود بانکی به هدایت سرمایه‌‌ها به تولید مسکن کمک خواهد کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عقبایی گفته بود وضعیت معاملات مسکن رو به بهبود است و این اتفاق جدید در اصلاح سیاست‌های بانکی اگر در سال 95 رخ می‌داد پارسال شاهد رونق بازار مسکن بودیم.

او بر این اساس اعتقاد دارد که اگر اصلاح سیاست های بانکی تاخیری نداشت عبور از رکود مسکن هم دچار تاخیر نمی شد و اگر این سیاست ها سرعت بیشتری را به خود می دید رونق این بازار هم از سال گذشته آغاز می شد.

عقبایی با تاکید بر اینکه هنوز هم اصلاح سیاست‌های پولی و بانکی به طور کامل رخ نداده، اما تغییرات مطلوبی در راه خواهد بود گفت: کاهش نرخ سود بانکی به هدایت برخی از سرمایه‌گذاری‌ها در حوزه تولید و تولید مسکن کمک خواهد کرد.

نماینده رئیس اتاق اصناف ایران در کمیسیون تخصصی مشاوران املاک و رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران گفت: کاهش نرخ سود بانکی می‌تواند به بالا رفتن قدرت خرید، رونق ساخت و ساز و فروش واحدهای خالی از سکنه کمک کند و از آنجا که شاهد فرارسیدن سررسید تسهیلات بانکی برای خرید مسکن در سال جاری هستیم بالا رفتن قدرت خرید متقاضیان می تواند موجب رونق خرید و فروش شود.

ظرف یک سال گذشته معاملات مسکن تهران با 6.2 درصد رشد قیمت نه تنها ازسود بانکی پایین تر بوده بلکه از نرخ تورم هم پایین تر بوده است.بنابراین رویای سوداگران مسکن فعلا آشفته است.تجربه نشان داه رونق بازار مسکن در بازارهای عمومی مانند طلا و ارز و ....قبل از ارائه آمارها و اطلاعات منتشر شدنی توسط خود مردم در باازه زمانی سریعتر و زودتر ملموس می شود.تحلیل گران معتقدند بانک مرکزی و نهادهای حاکمیتی قادر به ارزیابی و تحلیل درست بازار نیستند .صحبت های عقبایی در خصوص تسهیلات بانکی هم به تعبیری می تواند یک اقرار صریح بر ضعف بازار مسکن باشدچون تسهیلات بانکی در تمام سال های گذشته نقش تعیین کننده ای نداشته و عمدتا این پس انداز و سرمایه گذاری در مسکن بوده که رونق ایجاد می کرده است.این نکته ای اثبات شده است که تسهیلات در بهترین شکل خود به صاحب خانه شدن مردم کمک کرده است و تاثیری در معاملات مسکن به صورت کلی نداشته است.

با این حال عقبایی معتقد است : معمولاً وقتی سرمایه‌ها به حوزه‌ای ورود می‌کند و افرادوارد این بخش می شوند ،به دنبال خود تورم را هم افزایش می دهند هرچند این تورم بالاتر از تورم حاکم بر کشور نیست.

وی در عین حال اظهار می دارد که در نیمه دوم سال جاری که شاهد افزایش معاملات به صورت آرام خواهیم بود ممکن است که روند معاملات به عدد بیش از تورم 10 درصد هم برسد.

عقبایی خاطرنشان کرد: شاید به صورت موردی یک واحد مسکونی رشد بیشتری از تورم حاکم بر کشور داشته باشد، اما به هر حال رشد قیمت مسکن به طور متوسط تا سقف 10 درصد بوده است.

وی افزود: در نیمه دوم سال جاری روند معاملات مسکن رشد بیشتری خواهد داشت، البته لازمه آن این است که علاوه بر کاهش نرخ سود بانکی باید تمهیدات دیگری مثل بالا رفتن سقف تسهیلات بانکی و مدت بازپرداخت و کاهش اقساط را شاهد باشیم.

عقبایی درشهریور ماه گذشته در گفتگو با فارس اشاره کرد که روند تولید مسکن واحدهای کوچک در شش ماهه اول امسال رشد مناسبی داشته است و مفهوم آن این است که بازار مسکن می‌تواند رونق بهتری بگیرد اما در مجموع باید اذعان داشت که وضعیت بانک‌های کشور به دلیل سیاست‌های اشتباه و اجرای سیاست‌های بنگاه‌داری وضعیت خوبی نیست.

وی ادامه داد: بنابراین اگر بانک ها می خواهند خود را از این وضعیت بحران بنگاه‌‌داری نجات دهند، لازمه آن این است که وضعیت تولید مسکن و بازار مسکن رونق پیدا کند تا پول‌هایی که در حوزه مسکن ذخیره‌سازی و سرمایه‌گذاری کرده‌اند به چرخه بانکی برگشته و به تعهداتی که در قبال مردم داده اند، عمل کنند.

نماینده رئیس اتاق اصناف ایران در کمیسیون تخصصی مشاوران املاک و رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران گفت: اواخر امسال را می‌توان به طور مشخص از تعبیر رونق مسکن استفاده و آنرا لمس کنیم.

عقبایی گفت: پیش‌بینی من این است که در سال 96 سونامی قیمت و جهش قیمت نخواهیم داشت، اما رشد نسبی تورم وجود دارد.

وی افزود: در شهر تهران در 10 روز نخست شهریورماه 5 هزار و 481 قرارداد خرید و فروش و 5 هزار و 588 قرارداد اجاره داشتیم که نسبت به پارسال تغییر چندانی نداشته است اما نسبت به مرداد ماه رشد خوبی داشته است.

به گفته عقبایی در مرداد 19 هزار و 846 قرارداد خرید و فروش و 20 هزار و 43 قرارداد اجاره منعقد شد که نسبت به تیرماه رشد بیشتری را باعث شد.

اینک در تازه ترین خبر ها بانک مرکزی نیز گزارش داده است که معاملات مسکن در تهران 2.8 درصد رشد کرده و این در حالی است که قیمت مسکن نیز تا 6.2 درصد افزایش یافته است

اطلاعات منتشر شده از سوی بانک مرکزی بانک مرکزی در گزارشی از افزایش ۶.۲ درصدی قیمت واحدهای مسکونی تهران در نیمه نخست امسال خبر داد و اعلام کرد: معاملات مسکن تهران در این دوره نسبت به دوره قبل رشد ۲.۸ درصدی داشته است.

در شهریور امسال تعداد معاملات آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران به 15 هزار و 500 واحد رسید که نسبت به شهریور ماه سال گذشته 9.2 درصد افزایش یافته است.

متوسط قیمت خرید و فروش یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی شهر تهران 47.6 میلیون ریال بود که نسبت به ماه مشابه سال قبل 9.7 درصد افزایش نشان می‌دهد.

بر این اساس در آخرین ماه تابستان 96 بالغ بر 15 هزار و 545 واحد مسکونی در تهران معامله شد. بررسی توزیع تعداد واحدهای مسکونی معاملاه شده به تفکیک عمر بنا در ماه مورد اشاره حاکی از آن است که واحدهای تا 5 سال ساخت با سهم 47.5 درصد بیشترین سهم از واحدهای معاملاه شده را به خود اختصاص داده‌اند. سهم مذکور در مقایسه با شهریور ماه سال قبل 3.9 واحد درصد کاهش یافته و در مقابل سهم واحدهای با قدمت 6 تا 10 سال و بیش از 15 سال افزوده شده است.

در ماه گذشته متوسط قیمت یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی شهر تهران 47.6 میلیون ریال بود که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال گذشته به ترتیب 1.9 و 9.7 درصد افزایش یافته است. بیشترین رشد متوسط قیمت در این ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل مربوط به منطقه 5 معادل 12.5 درصد و کمترین میزان رشد متعلق به منطقه 22 با 4/. درصد بوده است.

همچنین در نیمه نخست امسال 85 هزار و 200 واحد مسکونی در تهران معامله شده که در مقایسه با شش ماه اول پارسال 2.8 درصد رشد را نشان می‌دهد. در این مدت قیمت یک مترمربع بنای واحد مسکونی 45.8 میلیون ریال بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل 6.2 درصد افزایش یافته است.

به هر حال آنچه مسلم است این است که بازهم نمییتوان آمار و ارقام ارائه شده از سوی نهادهایی مانند بانک مرکزی را نشانه ای بر رونق گرفتن بازار مسکن تلقی کرد.در نتیجه خواب آشفته سوداگران مسکن همچنان بر آنان مسلط است.

در شهریور 96 شاخص کرایه مسکن اجاری در تهران و در کل مناطق شهری نسبت به ماه مشابه سال گذشته به ترتیب 8.6 و 7.6 درصد رشد نشان می‌دهد. ماهیت قراردادهای اجاره مسکن که غالبا یکساله تنظیم می‌شود و نیز اثرپذیری شاخص اجاره‌بهای مسکن از سیاست‌های کنترل و مهار تورم باعث تغییر متناسب اجاره‌بها با تحولات نرخ تورم در کشور شده است. سهم هزینه اجاره‌بهای مسکن در محاسبات شاخص کل بهای کالاها و خدمات مصرفی بر اساس سال پایه 95 معادل 33.1 درصد است.

3535

کلید واژه‌ها : وام و تسهیلات مسکن - بازار مسکن تهران - قیمت مسکن -

منبع: خبرآنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۹۲۹۳۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بدهی ابر بدهکاران بانکی؛ بیش از ۷۰ درصد پایه پولی کشور

 به گزارش تابناک به نقل از اکوایران، آمار‌ها حاکی از آن است که مجموع تسهیلات غیرجاری ۲۴ بانک در پایان سال ۱۴۰۲ به ۶۴۵ همت رسیده است که در مقایسه با رقم پایه پولی، بیش از ۷۰ درصد پایه پولی کشور ارزش دارد.
 

 میزان مطالبات غیرجاری هر یک از بانک‌ها در پایان اسفند ماه ۱۴۰۲ بررسی شده است. در حالت کلی زمانیکه از مدت زمان اتمام قرارداد بیش از دو ماه گذشته باشد و بخشی از تعهدات همچنان تسویه نشده باشد، مطالبات مربوطه بانک در زمره مطالبات غیرجاری قرار می‌گیرد.

بانک‌ها در انتهای هر فصل آمار و جزئیات اطلاعات مربوط به باقی مانده تسهیلات کلان پرداختی خود به اشخاص یا به عبارتی تسهیلات کلان غیرجاری خود را منتشر می‌کنند. در حالت کلی مشاهده می‌شود مجموعا ۶۴۵ همت ارزش تسهیلات کلان غیرجاری شبکه بانکی در پایان اسفند ۱۴۰۲ بوده است که ارزش آن بیش از نصف کل پایه پولی کشور برآورد می‌شود.

شایان ذکر است در این گزارش صرفا آمار مربوط به ۲۴ بانک بررسی شده و موسسه اعتباری ملل و بانک ایران و ونزوئلا به دلایل آماری وارد بررسی‌ها نشده است.

 

سبقت تسهیلات غیرجاری بانک صنعت و معدن از بانک آینده
مشاهده می‌شود بیشترین تسهیلات کلان غیرجاری در پایان سال ۱۴۰۲ متعلق به بانک صنعت و معدن بوده که با رقم ۲۴۰.۴ همت از بانک آینده با ۱۲۵ همت تسهیلات غیرجاری پیشی گرفته است.

در رده سوم نیز بانک صادرات با ۱۰۹ همت تسهیلات غیرجاری در جایگاهی بالاتر از بانک صادرات با ۴۹.۵ همت ارزش تسهیلات سررسید شده بیش از ۲ ماه قرار دارد.

در مقام‌های بعدی نیز بانک ملی، توسعه صادرات، پارسیان و تجارت نیز به ترتیب ارزش تسهیلات غیرجاری خود در پایان سال ۱۴۰۲ را در میان ۲۴ تا ۱۰ همت اعلام کرده‌اند.

مشاهده می‌شود ۱۸ بانک مورد بررسی دیگر نیز کمتر از ۱۰ همت تسهیلات غیرجاری در پایان سال گذشته به ثبت رسانده‌اند که از این میان تسهیلات مورد بررسی نیمی از آن‌ها کمتر از ۲ همت بوده است.

تسهیلات غیرجاری بانک‌ها، خوب یا بد؟
به‌طور کلی تسهیلات غیرجاری می‌تواند منجر به افزایش ریسک انباشته در ترازنامه بانک‌ها شود و یا نقدینگی در دسترس بانک اختلال ایجاد کند، این موضوع ممکن است حتی در برهه‌هایی منجر به توسل به آخرین پناه یعنی بانک مرکزی شود. به همین ترتیب پایین بودن میزان تسهیلات غیرجاری یکی از معیار‌های قضاوت در رابطه با عملکرد بانک‌ها در گزینش مشتریان خوش‌حساب به شمار می‌آید.

باید توجه شود مسئله تسهیلات تکلیفی، تامین مالی طرح‌های دولت و جبران کسری بودجه یکی از دلایل عمده در رابطه با بالا بودن میزان تسهیلات غیرجاری بانک‌های دولتی است. در مقابل برخی از بانک‌ها نیز به دلایلی همچون کج‌گزینی و مخاطره اخلاقی، رانت جویی یا طرح‌های غیر اقتصادی تولیدی متحمل تسهیلات غیرجاری چشمگیری شده‌اند.

دیگر خبرها

  • بدهی ابر بدهکاران بانکی؛ بیش از ۷۰ درصد پایه پولی کشور
  • مالیات بر سوداگری و سفته‌بازی فقط شامل یک درصد از افراد جامعه است
  • قالیباف: مالیات بر سوداگری شامل یک درصد جامعه است
  • برنامه‌ریزی برای تامین تسهیلات بانکی ۱۲هزار واحد مسکن در ایلام
  • نرخ بهره بین بانکی به ۲۳.۵۱ درصد رسید + جدول
  • کاهش بسیار جزئی نرخ بهره بین بانکی در هفته اول اردیبهشت​
  • نرخ بهره بین بانکی تغییر کرد + جزییات
  • نرخ بهره بین بانکی به این عدد رسید/ جزییات
  • پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند
  • کاهش جزئی نرخ بهره بین بانکی در هفته اول اردیبهشت