Web Analytics Made Easy - Statcounter

کرج- ایرنا- پژوهشگر و کارشناس ارشد مدیریت شهری با اشاره به ساختار ناهمگون کلانشهر کرج گفت: این شهر دارای مشکلات پیچیده و فراوان مانند نرخ رشد بالای جمعیت و ناهمخوانی زیر ساخت ها است.

پویا پارسا روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در توضیح این موضوع اظهار داشت: نرخ رشد بالای جمعیت شهری، پیچیدگی های منطقه کلان شهری، ناپایداری منابع درآمدی و فقدان زیر ساخت های حمل نقلی سریع و راحت ، شرایط کالبدی و ظاهری نامطلوب، رشد کالبدی از هم گسیخته، چالش های مدیریتی و نهادی ، مسائل ساختار سازمانی شهرداری، خوابگاهی بودن شهر، اسکان غیر رسمی، بافت های فرسوده و مشکلات فرهنگی و اجتماعی، رفت و آمد های ساکنان شهر های مجاور به کرج از مهمترین چالش های کرج به شمار می رود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی گفت: رعایت نشدن حریم شهر کرج بر اساس مصوبات شورای عالی شهرسازی و معماری کشور که معمولا حریم شهرها نسبت بین 3 تا 5 برابری محدوده شهر را دارا است از دیگر مواردی است که می توان به آن اشاره کرد.
پارسا گفت: در کرج حریم کوچکی در شهر داریم که تقریبا معادل 2 برابر محدوده شهر است که این عامل می تواند برای پشتوانه زیستی فردای این کلانشهر مشکل ساز باشد.
وی بیان کرد: کرج با حدود 2 میلیون نفر بر اساس سرشماری سال 1395 چهارمین شهر پرجمعیت کشور است که نشان می دهد البرز دومین استان مهاجر پذیر کشور بوده و تعداد خانواری که در کلانشهر کرج سکونت دارند 624 هزار خانوار است.
وی با بیان اینکه جمعیت انبوه و مهاجر به صورت نامتوازن در سطح شهر کرج توزیع شده است، به ویژگی های خاص این کلانشهر پرداخت و تصریح کرد: بر اساس آمار سال 95 بیست درصد از جمعیت کرج زیر 14 سال بوده و در واقع شهر کرج دارای بافت جوان می باشد و این کلانشهر به عنوان یکی از پر اهمیت ترین پهنه های زیستی و اقتصادی کشور به شمار می آید.
پژوهشگر و کارشناسی ارشد مدیریت شهری افزود: کرج شهری مستقل و مبدل کار و زندگی برای بخشی از آحاد جمعیت شهری کشور، با وجود قابلیت های بسیار مهم این شهر کلانشهر کرج با چالش های اساسی روبه رو است.
این پژوهشگر تاکید کرد: سهم حمل نقل عمومی در کرج حدود 47 درصد است که 22 درصد آن با اتوبوس و 25 درصد با ناوگان تاکسیرانی و سهم مترو صفر بوده و آن چیزی که در قوانین برای کلانشهر ها دیده شده که از جمله قانون توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت باید تا پایان برنامه 5 ساله پنجم سهم حمل و نقل عمومی در سفرهای درون شهری به حدود 75 درصد می رسید اما متاسفانه فاصله قابل توجه ای در شهر کرج وجود دارد.
پژوهشگر و کارشناسی ارشد مدیریت شهری بیان کرد: در حوزه حمل و نقل، شهر کرج با مشکل مواجه است با مکان یابی نادرست ایستگاه های حمل و نقل همگانی و عدم تخصیص نامناسب ناوگان حمل و نقل و عدم شروع به کار در سیستم مترو در حوزه کالبدی و فضایی رشد بی قواره شهری، پراکندگی شهری و از بین رفتن زمین های کشاورزی و فقدان زیر ساخت های مناسب برای ارتقاع کیفیت زندگی مردم از جمله تهدیدهای است که کرج رو در برگرفته است.
وی تصریح کرد: مساحت شهر کرج در دهه های گذشته از 16000 به 18000 هکتار رسیده که نشان دهنده رشد سریع این کلانشهر است که در واقع این عامل باعث از بین رفتن اراضی مرغوب باغی و کشاورزی در کناره شهر شده است.
پارسا گفت: اگر به سرانه های فعلی شهر نگاه کنیم چه در طرح جامع، طرح تفصیلی، فاصله بین وضع موجود و وضع مطلوب را می بینیم، هم در حوزه سرانه های آموزشی هم در حوزه تجاری و خدماتی و هم در حوزه سرانه ورزشی، تفریحی و گردشگری با استانداردهایی که تعریف شده است فاصله داریم و این موضوع یه مشکل جدی است و در واقع می توان گفت کرج در زمینه کاربری عمومی به شدت دچار کمبود است.
وی به چالش پیش روی دیگر شهر کرج بحث خوابگاهی بودن این کلانشهر اشاره کرد و گفت: روزانه بین 200 تا 400 هزار نفر از کرج به مقصد تهران خارج شده و شب به کرج بازمی گردند این عامل باعث شده است که فرصت های جدید شغلی در کرج کاهش پیدا کند و به عنوان راهکار باید هم از ظرفیت اقتصاد تهران استفاده کرد و از سوی دیگر باید برای اقتصاد شهر کرج برنامه ریزی نماییم.
پارسا با اشاره به اینکه در حوزه شهر سازی، شهر کرج با بی نظمی در سیمای شهر مواجه است، اظهار داشت: در زمان حاضر انبوهی از ساختمان های مخشوش را در شهر داریم که به واسطه رشد شتابان شکل گرفته است.
وی با بیان اینکه نیاز است برنامه های ساماندهی منظر شهری در راستای مدیریت بصری شهر در دستور کار قرار گیرد، افزود:در حوزه سکونتگاه های غیررسمی و بافت فرسوده کرج با مشکلات جدی مواجه است.
پارسا با اشاره به اینکه شهر کرج 18000 هکتار است که 405 هکتار آن مربوط به سکونتگاه های غیررسمی است، بیان کرد: سکونتگاه های غیررسمی 95 هزار نفر جمعیت را در خود جای داده است که نشان دهنده این است که اگر با تراکم ناخالص جمعیت شهر کرج مقایسه شود تقریبا 2.3 برابر تراکم در سایر مناطق کرج است.
وی با تاکید بر اینکه در حوزه خدمات شهری و محیط زیست چالش های جدی وجود دارد که مهمترین
آن پسماند است، خاطر نشان کرد: در شهر کرج 1.5 درصد از زباله ها از مبدا تفکیک می شود و 27.5 درصد آن بازیافت تر و خشک است که 72.5 درصد آن دفن می شود.
پارسا گفت: در حوزه فرهنگی و اجتماعی، امنیت اجتماعی یکی از مهمترین مواردی است که باید به آن بیشتر پرداخته شود و شهروندان کرجی در حوزه فرهنگی و اجتماعی با چالش هایی همچون سرانه پایین خدمات فرهنگی و اجتماعی، اعتماد پایین شهروندان به نهاد های فرهنگی شهری و عدم حس تعلق به فضای عمومی شهری رو به رو هستند.
7410/ 6155 خبرنگار: مژگان السادات سجادی**انتشاردهنده: محمد عزیزپور

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۹۳۱۶۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کارگران مهم‌ترین رکن مدیریت شهری هستند

شهردار ارومیه با بیان اینکه کارگران مهم‌ترین رکن مدیریت شهری هستند، گفت: شهرداری ارومیه به این رکن مهم و اصلی توجه ویژه داشته و همواره رفاه آنها دغدغه مجموعه است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از آذربایجان‌غربی، حسین مهدی‌زاده امروز _پنج‌شنبه سیزدهم اردیبهشت_ در مراسم گرامیداشت روز جهانی کار و کارگر از کارگران تلاشگری که در حوزه‌های مختلف مدیریت شهری ارومیه به عنوان بازوان اجرایی در کنار مجموعه ستادی؛ رفاه شهروندی را رقم زده‌اند، تشکر و قدردانی کرد.

وی با بیان اینکه کارگران مهم‌ترین رکن مدیریت شهری هستند، افزود: شهرداری ارومیه به این رکن مهم و اصلی توجه ویژه داشته و همواره رفاه آنها دغدغه مجموعه است.

شهردار ارومیه اعتلا و پیشرفت هر جامعه‌ای را از قِبل دستان پُرتوان قشر کارگر عنوان کرد و گفت: توسعه شهر ارومیه نیز در گرو تلاش‌های کارگران زحمت‌کش مدیریت شهری است.

مهدی‌زاده ادامه داد: با توجه به ظرفیت‌های بودجه سال‌جاری همچنین ظرفیت‌های قوانین بالادستی قدردان زحمات کارگران مدیریت شهری خواهیم بود.

در ادامه مراسم گرامیداشت از کارگران نمونه سازمان‌های خدمات‌رسان و دیگر سازمان‌های تابعه شهرداری ارومیه با اهدای لوح تقدیر و هدایا تجلیل شده و در پایان این جشن نیز به قید قرعه به ۵۰ نفر از کارگران خدوم شهرداری ارومیه سفر زیارتی مشهد مقدس اهدا شد.

کد خبر 750228

دیگر خبرها

  • چالش‌های فراوان بیماران خاص و صعب العلاج در ایران/ وقتی مشکلات بیماران هموفیلی دیده نمی‌شود
  • کارگران مهم‌ترین رکن مدیریت شهری هستند
  • قانون مدیریت یکپارچه شهری توسط مجلس پیگیری شود
  • کمتر از ۳ درصد لوایح شهرداری قزوین عودت داده شد
  • مشارکت «شناسایی خطر» در حوزه شهری ارتقا پیدا کند
  • ارتقای حمل‌ونقل عمومی در پرند ضروری است
  • تنش آبی و نبود صنایع تبدیلی از چالش‌های مهم خدابنده است
  • عزم جدی مدیریت شهری اصفهان برای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان
  • تفسیر یک ضرب‌المثل در برنامه تلویزیونی | این ضرب‌المثل درباره افراد متظاهر است | ویدئو
  • انتخاب شورای شهر محمدیه به‌عنوان شورای برتر استان قزوین