Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-27@16:46:14 GMT

صحیفه‌ سجادیه، منبعی بسیار غنی برای هدایت بشر

تاریخ انتشار: ۱۱ مهر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۹۳۸۱۶۴

صحیفه‌ سجادیه، منبعی بسیار غنی برای هدایت بشر

یک استاد حوزه و دانشگاه گفت: صحیفه سجادیه، منبعی بسیار غنی برای هدایت بشر است ولی اکنون در این زمینه کار چندانی نشده و صحیفه سجادیه در اوج غربت مانده است.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین محمدعلی فیض‌آبادی در گفت‌وگو با ایسنا، در خصوص نقل‌های مختلف درباره شهادت امام سجاد(ع) و شیوه مبارزه ایشان اظهار کرد: نقل‌های تاریخی که در این زمینه به ما می‌رسد، از باب حدیث است و این روایات معمولا چنددسته‌اند؛ روایات متواتر، مستفیض و صحیح.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نقل شهادت امام سجاد(ع) هم در حد تواتر است که در ۱۲ محرم اتفاق افتاده است.

وی ادامه داد: این تواتر خیلی بحث علمی ندارد که بخواهد سنگین شود و البته شهادت امام سجاد(ع) در ۱۲ محرم، چند سال بعد از واقعه عاشورا بوده و نه این‌که دو روز بعد از عاشورا رخ دهد.

این استاد حوزه و دانشگاه در خصوص شیوه مبارزه امام سجاد(ع) تصریح کرد: مقام معظم رهبری کتابی با عنوان «انسان ۲۵۰ ساله» دارند که آنجا می‌فرمایند همه اهل‌بیت(ع) یک وجه مشترک داشتند و هدفشان تشکیل حکومت اسلامی بوده ولی شرایط زمانی، مکانی و مردم فرق می‌کرده است. در زمان حضرت علی(ع) می‌بینیم که ۲۵ سال مردم با حضرت علی(ع) نبودند، لذا ایشان خانه‌نشین شدند و همچنین می‌بینیم که ۵ سال مردم به حضرت علی(ع) رای دادند و ایشان حاکم شدند.

فیض‌آبادی ادامه داد: بعد از شهادت امام علی(ع)، امام حسن(ع) مدتی امامت را به‌دست گرفتند و پس از جنگ با معاویه صلح کردند و پس از آن امام تنها شدند. در این تنهایی اگر ایشان می‌خواستند با معاویه بجنگند، شهید می‌شدند و اسلام برای همیشه نابود می‌شد، لذا امام مصالحه کردند. در زمان امام حسین(ع) و حکومت یزید، امام حسین(ع) بین دو راهی بیعت و کشته‌شدن قرار گرفتند و اگر امام حسین(ع) اینجا بیعت می‌کردند اسلام از بین می‌رفت، پس باید می‌ایستادند و مبارزه می‌کردند و به‌شهادت می‌رسیدند.

وی خاطرنشان کرد: در زمان امام سجاد(ع) روایت داریم که در کل کره‌زمین و در پنج قاره، به‌اندازه انگشتان دست، انسان شیعه وجود نداشت و مسلما یاری هم وجود نداشته که امام سجاد(ع) بتوانند قیام کنند. ایشان آنقدر در مدینه تحت‌نظر بودند که با کمترین حرکتی احتمال می‌رفت که به‌شهادت برسند، لذا در قیام مختار می‌بینیم که مختار با خود امام سجاد(ع) مرتبط نیست و با عموی ایشان، محمد حنفیه در ارتباط است.

این استاد حوزه علمیه افزود: در زمان امام باقر(ع) نیز جامعه هنوز برای انقلاب آماده نبود، لذا ایشان از فضای درگیری بنی‌امیه و بنی‌عباس استفاده کردند و دانشگاه ساختند. امام صادق(ع) نیز به همین ترتیب به ساخت دانشگاه اقدام کردند و برای آینده اسلام نیرو تربیت می‌کردند.

فیض‌آبادی اضافه کرد: از زمان امام سجاد(ع) فضا بسیار وحشتناک و محدود بود و امام نیرو هم نداشتند، پس باید در خانه می‌نشستند، به‌گونه‌ای که ایشان حتی یک سخنرانی هم نداشتند و در بحث زکات، خمس، روزه، نماز و ... از امام سجاد(ع) شاید حتی یک سوال هم پرسیده نشده و مردم جرأت نمی‌کردند که از ایشان سوال دینی بپرسند.

وی پیرامون کارهای بزرگ امام سجاد(ع) عنوان کرد: ایشان تمام حرف‌های سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی خود را در قالب دعا می‌زدند که به نام صحیفه سجادیه جمع‌آوری شده است و البته رساله حقوق را هم معمولا جزو همین صحیفه می‌توان به‌حساب آورد. دعاهای صحیفه سجادیه پر از صلوات است چون امام سجاد(ع) می‌خواستند این پیام را به مردم بدهند که بعد از محمد(ص)، آل محمد باید حاکم باشند و نه غریبه‌ها که این‌ها کاملا مسائلی سیاسی است.

این استاد حوزه علمیه و دانشگاه با تاکید بر این‌که امام سجاد(ع)، غلام و برده زیاد می‌خریدند، عنوان کرد: ایشان غلام‌ها و برده‌ها را تربیت می‌کردند و شب عید قربان، عید فطر و شب جمعه آن‌ها را در راه خدا آزاد می‌کردند تا آن‌ها بتوانند مبلغ اسلام شوند، لذا گفته شده بسیاری از شاگردان امام باقر(ع) و امام صادق(ع) بچه‌های همین برده‌ها بودند که امام سجاد(ع) تربیت و آزاد کردند.

فیض‌آبادی افزود: کار مهم دیگر امام سجاد(ع)، مبارزه با آخوندهای درباری بود چون بعضی از علمای درباری در دربار بنی‌امیه، اسلام را تحریف می‌کردند.

وی ادامه داد: آنچه که هم‌اکنون یادگار ماست، صحیفه سجادیه است، یعنی بعد از قرآن و نهج‌البلاغه که گفته شده نهج‌البلاغه برادر قرآن است، می‌توان گفت صحیفه‌سجادیه خواهر قرآن است ولی متاسفانه روی آن کار نشده است و نهج‌البلاغه در اوج مظلومیت و صحیفه‌سجادیه در اوج غربت قرار دارد که باید در این زمینه‌ها پژوهش شود و به‌صورت کاربردی در جامعه مطرح شود.

فیض‌آبادی تاکید کرد: قبل از این‌که مردم را به صحیفه ارجاع دهیم، باید علما را به این سمت تشویق کنیم که برای صحیفه شرح بنویسند و البته در این زمینه رسانه‌ها و صداوسیما نیز باید همکاری کنند .

وی اظهار کرد: اهل‌بیت(ع) ما چندین رسالت داشتند. اولین رسالت آن‌ها هدایت است، یعنی نشان دادن مسیر زندگی که ما باید آنچه اهل‌بیت(ع) چه در نهج‌البلاغه و چه در صحیفه گفته‌اند را چراغ راهمان قرار دهیم و به‌عنوان بسته فرهنگی به جامعه عرضه کنیم. رسالت دوم اهل‌بیت(ع) این‌ است که آنان برای زندگی معنوی آمده‌اند و این بعد معنوی زندگی انسان را فقط خدا و اهل‌بیت (ع) می‌توانند مدیریت کنند.

فیض‌آبادی ادامه داد: در بعد معنوی همه ما دچار مشکلیم و علت غفلت ما از این بعد معنوی، درگیری بسیار زیاد ما در زندگی روان‌شناختی، جامعه‌شناختی، اقتصادی، سیاسی و مدیریتی ماست.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۹۳۸۱۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راهکار‌های هدایت منابع تسهیلات به سمت تولید چیست؟

تولید فرآیندی است که اگر چرخ آن به درستی بچرخد قلب اقتصاد هم مرتب خواهد تپید، تپشی که البته نیاز به خون‌رسانی به موقع دارد و اگر این خون رسانی به درستی انجام نشود آهسته آهسته چرخ تولید هم بی رمق خواهد شد بی رمقی که به شکل مستقیم به سفره مردم رخنه خواهد کرد.

نام‌گذاری امسال یعنی «جهش تولید با مشارکت مردمی» و سال گذشته «مهار تورم، رشد تولید» خبر از میزان اهمیت تولید می‌دهد، تولیدی که البته کم هم با چالش مواجه نیست! در همین راستا ابراهیمی یکی از تولیدکنندگان کشور در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: برای واحد تولیدی خود نیازمند تسهیلات بودم، اما شرایط دشواری که برای دریافت این تسهیلات وجود داشت سبب شد منصرف بشوم.

در ادامه هم دیگر مخاطب باشگاه خبرنگاران جوان جعفری گفت: شرایط برای دریافت تسهیلات برای بخش تولید گاهی بسیار دشوار است اگر در این شرایط تسهیلگری شود گره از کار بسیاری از تولیدکنندگان باز خواهد شد.

اعتبارات بانکی به سمت تولید هدایت شود

هدایت اصولی تسهیلات به‌سمت تولید به‌عبارتی یکی از ارکان مهم خون رسانی به قلب تپنده اقتصاد است که اگر به درستی رخ ندهد سرعت چرخ تولید کاهش پیدا خواهد کرد. نکته‌ای که رهبر انقلاب حضرت آیت‌الله خامنه‌ای ۵ اردیبهشت در دیدار با کارگران با اشاره به آن فرمودند: اعتبارات بانکی هم هدایت بشود به سمت تولید. امروز البته این جور نیست. باید بیشتر اعتبارات بانکی، تسهیلات بانکی به سمت تولید هدایت بشود که این را مسئولین بانکی باید به آن توجّه کنند.

اما چرا گاهی تسهیلات به سمت تولید هدایت نمی‌شود؟ در همین راستا سیاوش غیبی‌پور در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: بنگاه‌داری بانک‌ها سبب می‌شود منابع به سمت سرمایه‌گذاری، تولید و اشتغال نرود و علاوه بر شکل گیری ناترازی حتی می‌تواند آن را تشدید کند؛ ناترازی شبکه بانکی که می‌تواند قلب اقتصاد و تولید کشور را دچار مشکل کند.

همچنین در ادامه حجت‌الله فرزانی کارشناس امور بانکی در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان می‌گوید: در رابطه با هدایت اعتبار به سمت تولید باید اشاره کرد که با توجه به این که سال گذشته توسط بانک مرکزی سیاست انقباضی پیش گرفته شد همین مسئله باعث شد کمی توان تسهیلات دهی بانک‌ها کاهش پیدا کند. توان تسهیلات دهی با توجه به افزایش میانگین سپرده قانونی بانک‌ها آن هم به میزان ۳ درصد طبیعی بود که حدود ۲۰ درصد کاهش پیدا کند و این موضوع سبب می‌شود یک سری از صنایع از روند تسهیلات جا بمانند و یا این که بانک‌ها تسهیلات بیشتری به بخش اقتصادی که اطمینان خاطر مطلوب‌تری نسبت به باز پرداخت دارند دهند.

بنگاهداری بانک‌ها چالشی مقابل هدایت تسهیلات به سمت تولید

این کارشناس امور بانکی همچنین گفت: موضوع دیگر بحث بنگاهداری است زمانی که بخشی از منابع بانک‌ها منجمد و در بنگاهداری خلاصه شده است در حالی که یکی از رسالت‌های آن رفع نیاز خانوار و تامین تسهیلات مورد نیاز آنها و بخش تولید است به تبع منابع به بخش دیگر تخصیص داده می‌شود و منابع بانک محدود می‌شود. منابع محدود شده بانک‌ها که می‌توانست به تولید و سرمایه در گردش واحد‌های تولیدی تخصیص داده شود، اما به سوی دیگر می‌رود که این اقدام به بخش‌های تولیدی آسیب خواهد زد. بخش‌های تولیدی که میزان تسهیلات دریافتی آنها متناسب با رشد تورم نخواهد بود لذا توان واحد‌های تولیدی کاهش پیدا می‌کند. واحد‌های تولیدی به سبب این که سرمایه در گردش کوچک تری توانستند دریافت کنند و تامین بر اساس ظرفیت عملی آنها کافی نیست به ناچار ظرفیت تولید کاهش پیدا می‌کند و اگر به شکل کلی نگاه کرد در مجموع این فرآیند باطل به کل اقتصاد کشور آسیب خواهد زد.

فرزانی همچنین بیان کرد: موضوع دیگر این که حدود ۸ بانک بزرگ ما نزدیک ۳۰ درصد مطالبات از دولت‌ها دارند منابعی که اگر بازگردد می‌تواند به سمت تولید البته با نظارت هدایت شود.

راهکار‌های هدایت منابع تسهیلات به سمت تولید 

او در رابطه با راهکار‌های هدایت منابع تسهیلات به سمت تولید هم می‌گوید: لازم است که جدای از بحث‌های حمایتی، بانک‌ها بتوانند از بازگشت منابع خود به نوعی اطمینان خاطر مناسبی کسب کنند که این به اعتبارسنجی اصولی و با دقت لازم بازمی‌گردد. همچنین اکنون ابزار درستی برای نظارت بر مصرف تسهیلات در اختیار بانک‌ها نیست و این ضعف سبب چالش‌هایی در هدایت تسهیلات به سمت تولید شده است که می طلبد بانک مرکزی در این مسیر اقدامات لازم برای نظارت بر مصرف تسهیلات ایجاد کند.

فرزانی همچنین در ادامه اظهار کرد: موضوع دیگر که بانک مرکزی و وزارت صمت به جد به دنبال آن هستند بحث تأمین مالی زنجیره تأمین (Supply Chain Finance) است که این مسیر به تسریع و تسهیل فرآیند تأمین مالی سرمایه در گردش واحد‌های تولیدی بسیار کمک خواهد کرد و کاهش انحراف منابع و افزایش کارایی تخصیص منابع مالی را به همراه دارد که توجه و پرداختن بیشتر به این مسیر هم می‌تواند در هدایت تسهیلات به سمت تولید موثر واقع شود.

سهم تزریق تسهیلات به بخش تولید که بنابر آخرین آمار بانک مرکزی، سهم تسهیلات پرداختی در قالب سرمایه در گردش در کلیه بخش‌های اقتصادی طی ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۲ مبلغ ۳۵۲۴۴.۶ هزار میلیارد ریال معادل ۷۶.۴ درصد کل تسهیلات پرداختی به صاحبان کسب و کار است.

همچنین سهم تسهیلات پرداختی بابت تأمین سرمایه در گردش بخش صنعت و معدن در ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۲ معادل ۱۳۷۲۸.۸ هزار میلیارد ریال بوده است که حاکی از تخصیص ۳۹.۰ درصد از منابع تخصیص یافته به سرمایه درگردش کلیه بخش‌های اقتصادی (مبلغ ۳۵۲۴۴.۶ هزار میلیارد ریال) است و از ۱۶۷۴۳.۰ هزار میلیارد ریال تسهیلات پرداختی در بخش صنعت و معدن معادل ۸۲.۰ درصد آن (مبلغ ۱۳۷۲۸.۸ هزار میلیارد ریال) در تأمین سرمایه در گردش پرداخت شده است.

در نهایت، هدایت اعتبارات بانکی به سمت تولید مطالبه مقام معظم رهبری است که می‌طلبد بانک‌ مرکزی و دیگر دستگاه‌های مربوطه در این مسیر گام جدی بردارند هدایت منابعی که اگر به‌درستی رخ دهد می‌تواند به پایداری شاخص‌های کلان اقتصادی کمک مناسبی کند.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی بانک و بیمه

دیگر خبرها

  • توافق نهایی کونته با ناپولی
  • راهکار‌های هدایت منابع تسهیلات به سمت تولید چیست؟
  • استعفای اکبرپور از هدایت استقلال ملاثانی
  • دو و میدانی قهرمانی جوانان آسیا؛ ششمی سجاد آقایی در ۴۰۰متر
  • فرزاد حسنی «آقای خاص» را روایت می‌کند
  • تسهیلات بانکی به سمت رونق تولید هدایت شود
  • سجاد آقایی در جایگاه ششم رقابت ماده ۴۰۰متر قرار گرفت
  • فلسفه وجودی سپاه، فدایی شدن است
  • هینن سرمربی تیم ملی والیبال چین شد
  • سجاد آقایی راهی مرحله بعدی مسابقات شد