Web Analytics Made Easy - Statcounter

شیراز- آستان مقدس احمدی و محمدی(ع) که معروف به شاهچراغ می‌باشد بعد از مشهد و قم به عنوان سومین حرم اهل بیت(ع) در ایران، سالانه پذیرایی خیلی زائرانی از اقصی نقاط کشور و حتی سایر کشورها می‌باشد. این بارگاه مقدس که ملجا و پناهگاه زائران می‌باشد با انجام برنامه‌های فرهنگی مذهبی به یکی از مراکز ترویج معارف دینی تبدیل شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش قدس انلاین شاهچراغ(ع)، آستان سید علاءالدین حسین(ع)، مساجد تاریخی و از جمله اماکنی هستند که هرساله مورد توجه خاص مسافران بوده اند.

مهمترین زیارتگاه شهر شیراز بارگاه حضرت احمد ابن موسی شاهچراغ(ع) است که نزدیک مسجد نو قرار دارد.

سید میر احمد بین سالهای ۲۱۰ تا ۱۹۳ هجری قمری در زمان خلافت مامون، برای دیدار برادرش امام رضا ( ع) از راه فارس و شیراز عازم خراسان بودند که در شیراز شهید شدند.

ایشان در راه پیوستن به برادر خود به سوی خراسان سفر می‌کرد ولی در راه توسط افراد مأمون خلیفه عباسی در شهر شیراز شهید شد.

این آرامگاه در کنار میدانی به نام احمدی در شهر شیراز قرار دارد. آرامگاه سیدمیرمحمد برادر سیدمیراحمد نیز در نزدیکی شاهچراغ است که به سبک معماری آذری بنا شده است.

آستان سید علاء الدین حسین(ع)

آستان سید علاءالدین حسین(ع) برادر شاهچراغ(ع) در میدان آستانه شیراز جای دارد.

بنای نخستین این آرامگاه در زمان قتلغ‌خان والی فارس ساخته شد ولی بنای اساسی آن در دوران صفویه فردی به نام میرزا علی که اهل مدینه منوره بوده ساخت.

علی بن حمزه(ع)

در کنار پل دروازه اصفهان، آرامگاه یکی از امامزادگان به نام علی بن حمزه بن موسی‌الکاظم(ع) قرار دارد.علی بن حمزه (ع) از اثار تاریخی شیراز و جز مساجد شیراز است.

ضریح مطهر، در زیر گنبد اصلی قرار گرفته و تزئینات کاشی‌کاری، آیینه‌کاری و شیشه‌های رنگی بر عظمت و شکوه این بنا افزوده است.

اما در کنار این امکان، مساجد تاریخی بسیار زیبایی در شیراز قرار دارد که نمادی از معماری ناب ایرانی اسلامی است. مسجد نو، مسجد وکیل، کسجد جامع عتیق و... ازجمله این مساجد به شمار می آیند.

مسجد نو (مسجد شهدا)

مسجد نو در غرب میدان احمدی و روبروی آرامگاه شاهچراغ(ع) قرار دارد. این مسجد پس از مسجد جامع عتیق، کهن‌ترین مسجد شیراز و از اثار تاریخی شیراز به شمار می رود.

مسجد نو در زمان اتابک سعدبن زنگی، حاکم وقت فارس در بین سال‌های ۵۹۸ تا ۶۱۵ هجری قمری ساخته شده و در گذشته «مسجد اتابک» نامیده می‌شده است.

مسجد وکیل

این مسجد در شرق عمارت کلاه‌فرنگی و بین حمام و بازار وکیل جای گرفته و از شاهکارهای دوره زندیه به شمار می‌آید. مسجد وکیل به دستور کریم‌خان زند و در سال ۱۱۸۷هجری قمری ساخته شد.

بنای مسجد با مساحتی در حدود ۱۱ هزار متر مربع دربرگیرنده سردر مجلل، صحن، ایوان‌های شمالی و جنوبی، شبستان‌های جنوبی و شرقی، رواق‌های شرقی و غربی و حیاط کوچک کناری است.

شبستان مسجد وکیل با کاشی‌کاری‌های زیبا، ستونهای حجاری شده و منبر چهارده پله یکپارچه مرمرین آن از شاهکارهای دوران زندیه به شمار می‌رود. این منبر به نشانه چهارده معصوم، ۱۴پله دارد و سنگ آن از مراغه به شیراز آورده شده است.

مسجد نصیرالملک

مسجد نصیرالملک یکی از زیباترین مسجدهای تاریخی دوران قاجار شیراز و از مسجدهای تاریخی شیراز است که در محله گودعربان و خیابان لطفعلی‌خان زند قرار گرفته است.

این مسجد در فاصله سال‌های ۱۲۹۳ تا ۱۳۰۵ هجری قمری به دستور حسن علی نصیرالملک و به معماری میرزا محمد حسن معمار و کاشی‌پزی استاد محمدرضا از بزرگان دوران قاجار ساخته شده است. این مسجد دارای صحنی وسیع، دو ایوان شمالی و جنوبی، دو شبستان شرقی و غربی و سردر ورودی زیبایی است. این مکان دارای مساحتی برابر با ۲۹۸۰ متر مربع و زیر بنای ۲۲۱۶ متر مربع است.

شبستان غربی مسجد، دارای هفت در چوبی بزرگ مزین به شیشه‌های رنگی و ۱۲ ستون سنگی یکپارچه با شیارهای مارپیچ در دو ردیف شش‌تایی به نیت دوازده امام است. سقف شبستان نیز با نقش‌های گل و بوته، خطوط اسلیمی و آیات قرآنی به خط ثلث عالی تزیین شده است.

مسجد جامع عتیق

مسجد جامع عتیق، کهن‌ترین مسجد شیراز است که به آن مسجد جمعه، مسجد آدینه و مسجد جامع نیز می‌گویند.این مسجد در شرق حرم شاهچراغ(ع) قرار دارد.

این مسحد در دوره ۲۰۰ ساله سلطنت عمرو لیث صفاری در سال ۲۸۱ هجری قمری ساخته شده است.این مسجد دارای شش در ورودی و خروجی است. در ورودی ضلع شمالی به دروازه امام معروف است و کتیبه بالای آن در دوران صفوی در سال ۱۰۳۱ هجری قمری به خط علی جوهری نگاشته شده است.از اثار تاریخی شیراز می توان مسجد جامع عتیق را نام برد.

مسجد جامع عتیق از کهن ترین مساجد شیراز و مساجد تاریخی ایران به شمار می رود. در وسط صحن، بنایی مکعب شکل همانند خانه کعبه از گچ و سنگ ساخته شده که نزدیک به یک متر از سطح زمین بلندتر است وگرداگرد آن را ایوانی به عرض دو متر فراگرفته است.

این بنا که در سال ۷۵۲ هجری قمری به دستور شاه شیخ ابو اسحاق اینجو حاکم فارس ساخته شده، دارالمصحف، بیت‌المصحف و خدای‌خانه خوانده می‌شود و این بدین رو است که این مکان علاوه بر نگاهداری قرآن‌های تاریخی به خط امیرالمومنین(ع)، امام حسن(ع)، امام صادق(ع) و چند تن از یاران پیامبر و پیروان او محل تلاوت قرآن نیز بوده است. هم اینک برخی از این قرآن‌ها در موزه پارس نگاهداری می شوند.

مسجد مشیرالملک

این مسجد از اثار تاریخی شیراز و بناهای دوران قاجار است که در محله قدیمی «سنگ سیاه»شیراز، در خیابان قاآنی قرار گرفته است. ساخت این مسجد به دستور حاج میرزا ابوالحسن‌خان مشیرالملک والی فارس در سال ۱۲۶۴ هجری قمری آغاز و در سال ۱۲۷۴ هجری قمری پس از ۱۰ سال به پایان رسید.

این مسجد از دید استحکام و معماری مانند مسجد وکیل است. ساختمان مسجد دارای چند شبستان و چند حجره دو طبقه است. در ناحیه غربی مسجد، طاق نمایی بلند وجود دارد و در پشت آن، شبستان اصلی مسجد قرار دارد.

منبع: قدس آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۶۹۹۶۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دسترسی به بافت تاریخی و حرم‌های مطهر با پروژه تقاطع غیرهمسطح قائم-رحمت-احمدی

پروژه‌های «قائم-رحمت- احمدی» و «نواب-کمربندی-احمدبن موسی (ع)» مقصد پنجمین بازدید مدیریت شهری شیراز و خبرنگاران از روند اجرای نوبت شب پروژه‌های عمرانی بزرگ‌مقیاس بود که با حضور استاندار فارس و جمعی از مدیران و مسئولان استانی و شهری از روند اجرایی پروژه بازدید شد.
 
استاندار فارس در این بازدید شبانه اظهار کرد: خوشبختانه شاهد کار شبانه‌روزی شهرداری شیراز در پروژه‌ها هستیم و این در حال است که زمانی فعالیت نوبت دوم به یک آرزو تبدیل‌شده بود و حال شهرداری شیراز کار در پروژه‌ها را به‌صورت سه نوبته کرده و این کار جهادی که در حال انجام هست.

محمدهادی ایمانیه با قدردانی از تلاش‌های جهادی مدیریت شهری شیراز، ابراز امیدواری کرد: با این کار‌های جهادی، نواقص شیراز جبران و رضایتمندی خوبی که در بین مردم ساکن شیراز ایجادشده، روزبه‌روز افزایش پیدا کند.

او همچنین با اشاره به برگزاری جلسه‌ای با وزیر نیرو در مورد شرایط پروژه و مساعدت مقام عالی وزارت درراستای انجام این پروژه خبر داد.

نماینده عالی دولت در فارس یکی از فواید پروژه غیرهمسطح قائم-رحمت-احمدی را دسترسی به حرم مطهر شاهچراغ (ع) دانست و با قابل‌تقدیر بودن آن گفت: این پروژه فواید و توانمندی‌های دیگری نیز دارد.

ایمانیه افزود: در استان فارس پروژه‌های عظیمی مانند مترو، انتقال آب و... در حال اجرا است.

او با ابراز امیدواری اینکه این توانمندی‌ها افزایش یابد، گفت: با حفظ محیط زیست و هوای پاک شیراز باید به ارتقای جایگاه شیراز کمک کنیم.

رئیس شورای اسلامی شهر اسلامی شیراز در این بازدید گفت: کار‌هایی که در مدیریت شهری شیراز اتفاق می‌افتد در کشور بی‌نظیر است.

سید ابراهیم حسینی بیان کرد: این موضوع حاصل همدلی و همکاری‌های استانداری و سایر دستگاه‌هاست که هرکجا دوستی باشد خدای متعال نیز برکتش را نثار می‌کند و از این همراهی سپاسگزاریم.

شهردار کلان‌شهر شیراز نیز در بازدید از پروژه‌های بزرگ‌مقیاس شهرداری منطقه ۵ با تشکر از حضور استاندار فارس و سایر مدیران استانی و شهری، ضمن گرامیداشت هفته شیراز، گفت: هرکجا نیاز شد، مدیران استانی با ما همراه شدند و این مشکل جابجایی دکل‌های فشار قوی نیز با ورود شما و دیگر مدیران استانی مرتفع شد.

محمدحسن اسدی افزود: شهرداری شیراز نوبت شب در پروژه‌ها را راه‌اندازی کرده و رسانه‌ها نیز این موضوع را رصد می‌کنند، شنبه‌های هر هفته بعد از نماز مغرب و عشا با حضور رئیس و اعضای شورای اسلامی شهر، رسانه‌ها و یاوران شورا از نوبت شب بازدید می‌شود که این پنجمین بازدید است.

او تأکید کرد: ما هیچ پروژه تعطیل و نیمه تعطیلی نداریم و در هر پروژه‌ای مشکلاتی مانند تملک، جابجایی تأسیسات و ... وجود دارد که در حال تلاشیم پروژه زودتر پیش رود و مردم دچار مشکل نشود.

شهردار شیراز با بیان اینکه پروژه تقاطع غیرهمسطح قائم-رحمت-احمدی دسترسی به بافت تاریخی و حرم مطهر را تسریع می‌بخشد، عنوان کرد: تقاطع سفیر-رحمت را کمی جلوتر در محدوده شهرداری منطقه ۴ داریم که باز با مشکل جابجایی تأسیسات مانند برق فشار قوی هستیم که امیدواریم قول همکاری برای حل این معضل را بتوانیم بگیریم.

اسدی بیان کرد: امروز سخت‌ترین ایستگاه مترو زیر رودخانه در تفاطع بصیرت (پل معالی‌آباد) توسط سازمان عمران و بازآفرینی شهرداری شیراز در حال انجام و تعداد پروژه‌های توسط این سازمان چندین برابر تعداد پروژه‌های معاونت فنی و عمرانی است.

او، همچنین در بازدید از تقاطع غیرهمسطح نواب-کمربندی-احمدبن گفت: تعیین تکلیف کمربندی یکی از تأکیدات استاندار بود که ۱۸ کیلومتر آن را ما تحویل گرفتیم و در این مسافت ما دیگر حادثه فوتی نداریم و این نتیجه همت و همکاری شهرداری و شورای اسلامی شهر بوده است.

اسدی ضمن تشکر از همراهی تمامی دستگاه‌ها در پیشبرد پروژه‌ها، از پلیس راهور برای اجرای طرح ترافیک قول مساعدت گرفت.

مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای فارس نیز با اشاره به جابجایی برق در این بخش از شهر که مرکز مشاغل مهم بود، گفت: در شرکت توزیع برق همکاری تمام جانبه را شاهد بودیم، بحث افزایش ارتفاع دکل‌ها که برای ادامه مسیر این پروژه لازم بود، انجام شد که کار بزرگ و بی‌نظیری بود که در مدت‌زمان کم چند ساعت انجام شد، ما خطوطی را از ایستگاه ولی‌عصر (عج) و فردوسی را ایجاد کردیم، ۳۰ ساعت خاموشی در این بخش مهم شهری کار سختی بود و ما با شرایط جوی خاصی روبه‌رو بودیم.

یدالله حقیقی ابراز امیدواری کرد: زودتر این مسئله حل شود و بتوانیم برقی پایدار و مطمئن را به مردم برسانیم.

معاون فنی و عمرانی شهرداری شیراز نیز در این بازدید شبانه گفت: تقاطع قائم-رحمت قرار است به‌گونه‌ای باشد که حرکت شمال با جنوب و جنوب و شمال بر روی بلوار رحمت انجام شود.

محمد امین با بیان اینکه این تقاطع باهدف کنترل ترافیک بلوار رحمت ساختن می‌شود، افزود: با ساخت این تقاطع عبور‌ومرور به‌خوبی انجام می‌شود و دسترسی به بافت تاریخی و حرم‌های مطهر نظیر حرم مطهر شاهچراغ (ع) راحت‌تر می‌شود و یکی از گره‌های پروژه‌های ترافیک در بافت تاریخی تکمیل می‌شود و این تقاطع به تسهیل حرکت از شمال به جنوب می‌شود.

او ادامه داد: پروژه ۳۵ درصد پیشرفت داشته و طبق برنامه‌ریزی باید تا پایان سال به اتمام خواهد رسید.

معاون فنی و عمرانی شهرداری شیراز گفت: در حال حاضر در خارج تکمیل ستون‌ها و شمع‌ها هستیم، علاوه بر تأسیسات مانند آب، برق و گاز یا معارض‌های دیگری مانند جابجایی دکل‌های فشارقوی روبرو بودیم و دیگری جانمایی شمع‌ها بود، جابجایی دکل‌ها امری پیچیده بود که با همکاری شرکت‌های برق منطقه‌ای و توزیع برق، سازمان عمران و بازآفرینی فضا‌های شهری و پلیس در حال انجام است که بعد از هفت ماه تصمیم‌گیری شد که در هوایی مناسب در یک تعطیلی انجام شود.

امین گفت: یک هزار و یک‌صد میلیارد تومان هزینه این پروژه همراه با تکمیل خواهد بود.

او همچنین با اشاره به پروژه تقاطع غیرهمسطح نواب-کمربندی-احمدبن موسی (ع) ادامه داد: این عملیات بزرگترین عملیات پل‌سازی است که تاکنون ۶۷ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.

این مقام مدیریت شهری شیراز در عرصه عمرانی بیان کرد: این پروژه چند هدف دارد که یکی از این اهداف آن، ایمن‌سازی کمربندی و کاهش تصادفات و فوتی‌های ناشی از تصادفات است.

امین افزود: در این مرحله دو دورگرد پروانه‌ای و گرد حذف خواهد شد و همچنین شاهد کاهش ترافیک خواهیم بود.

معاون فنی و عمرانی شهرداری شیراز گفت: بازهم یکی از طرح‌های ترافیک بزرگ حدود دو تا سه ماه آینده به اجرا درخواهد آمد.

معاون حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری شیراز نیز خاطرنشان کرد: ۶ دوربین سنجش ترافیک را داریم که سه دوربین در مسیر رفت و سه دوربین در مسیر برگشت قرار دارد.

هادی شه‌دوست شیرازی با اشاره با نصب بیش از یک هزار تابلو علایم ترافیکی از جنس کامپوزیت در کمربندی، ادامه داد: این تابلو از جنس خاصی بوده که قابلیت تعمیر در محل را دارد و از سرقت آنها به خاطر جنس آن جلوگیری می‌شود و همگی در استان فارس تولیدشده است.

باشگاه خبرنگاران جوان فارس شیراز

دیگر خبرها

  • مرمت مسجد تاریخی«چهلستون و یری» با جدیت ادامه یابد
  • تخصیص اعتبار برای مرمت مساجد تاریخی «چهلستون» و «یری پایین» زنجان
  • گشت و گذار در سرزمین انبه‌های ترش | یخچال کله قندی ۲۷۰ساله در حوالی پایتخت
  • (ویدئو) جنجال تبدیل کلیسای تاریخی به مسجد به دستور اردوغان
  • ‌اعلام برنامه‌های دهه کرامت در فارس
  • آغاز مرمت و بازسازی مسجد تاریخی یوردشاهی ارومیه
  • برگزاری سومین دوره جشنواره گروه های کر ایران به میزبانی شیراز
  • مسجد و هویت‌بخشی به محله
  • دسترسی به بافت تاریخی و حرم‌های مطهر با پروژه تقاطع غیرهمسطح قائم-رحمت-احمدی
  • رونمایی از سند راهبردی شیراز همزمان با روز بزرگداشت شاهچراغ (ع)