Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-05-07@09:18:12 GMT

یک تحول پسابرجامی دیگر از زبان بعیدی نژاد

تاریخ انتشار: ۷ فروردین ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۲۷۳۵۰۳۷

یک تحول پسابرجامی دیگر از زبان بعیدی نژاد

سفیر ایران در انگلیس در یادداشتی با اشاره به ورود کشتی اقیانوس پیمای مسافری سانی به بندر کیش تصریح کرد: سفر با کشتی‌های غول پیکر مسافری انتخابی است که به علت تحریم‌های دریایی مردم ما از آن محروم بوده‌اند و این در شرایطی است که موقعیت جغرافیایی ایران امکان بسیار خوبی را برای این‌گونه مسافرت‌ها در اختیار ایرانیان قرار می‌دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش اقتصاد آنلاین، متن این یادداشت حمید بعیدی نژاد که در کانال تلگرامی او منتشر شده به شرح زیر است:

تقریبا همزمان با ورود سومین هواپیمای جدید ایرباس به فرودگاه مهرآباد تهران، کشورمان شاهد یک تحول پسابرجامی دیگر هم بود. کشتی اقیانوس پیمای مسافری سانی نیز برای اولین بار با برداشته شدن تحریم ورود کشتی‌های غول پیکر نفتی و مسافری به بنادر ایران، وارد بندر کیش گردید. این کشتیهای غول پیکر مسافری را در واقع باید هتل روی آب نامید. هر یک از آنها درست مانند یک هتل دارای بیش از صد اتاق مجهز میباشد و دارای تمامی امکانات کافی برای مسافرت‌های طولانی از هفت شب تا بیش از پنجاه شب هستند. هر یک از آنها با توجه به بزرگی خود ظرفیت حمل مسافر از چند صد نفر تا بیش از پنج هزار نفر را دارند و به همین نسبت از چند صد تا حتی دو هزار کارمند و خدمه را در خود جای می‌دهند.

سال گذشته بنابر آمار، مردم ایران به طور میانگین بیش از چهار و نیم میلیارد دلار خرج فقط خرید بلیط مسافرتهای خارجی کرده اند که اگر هزینه هتل و هزینه های جانبی را به آن اضافه کنیم رقم سرسام آوری می‌شود. سفر با کشتی‌های غول پیکر مسافری انتخابی بوده است که به علت این چند سال تحریم‌های دریایی مردم ما از آن محروم بوده اند و این در شرایطی است که موقعیت جغرافیایی ایران امکان بسیار خوبی را برای اینگونه مسافرت‌ها در اختیار ایرانیان قرار می‌دهد. متاسفانه محدودیت‌های طولانی اعمال شده علیه ایران استفاده از برخی تسهیلات معمولی دنیا مانند هواپیمای نو و کشتی را برای ما به کالای لوکس و رؤیا تبدیل نموده است. دسترسی دریای عمان به اقیانوس هند که در واقع ایران را براحتی به تمامی اقیانوسهای جهان از اقیانوس اطلس و آرام متصل میکند، میتواند امکان هر مسافرت دریایی به اروپا، آسیای دور، آمریکای شمالی، جنوبی، مرکزی و اقیانوسیه را فراهم نماید. دریای خزر نیز می‌تواند امکان مشابهی را برای بازدید از پنج کشور ساحلی فراهم نماید.

هزینه سفر با این کشتی‌ها با توجه به اینکه مسافرین شبها را در یک هتل کامل می‌گذرانند نسبت به سفرهای هوایی خیلی ارزانتر است. شما با هزینه‌ای از حدود یک و نیم میلیون تومان برای سفری حدود هفت روزه به بالا بستگی به تعداد روزهای سفر و مقصد خود می‌توانید یک برنامه کامل سفر دریایی را تجربه کنید. در هر سفر با ورود به شهرهای بندری دنیا، مسافرین البته می‌توانند از کشتی پیاده شوند، به بازدید از شهرهای تاریخی بروند و برای خواب دوباره به کشتی برگردند. امیدواریم در شرایط جدید مردم ما نیز همانند دیگر جهانیان بتوانند از اینگونه سفرهای دریا استفاده کنند.

منبع: اقتصاد آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۷۳۵۰۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نظارت و کنترل بیش از ۱۸۰۰ دستگاه ناوگان حمل و نقل عمومی در سیستان و بلوچستان

ایسنا/سیستان و بلوچستان معاون حمل و نقل اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای سیستان و بلوچستان از کنترل و نظارت بر یک هزار و ۸۹۵ دستگاه ناوگان حمل و نقل باری و مسافری این استان در قالب ۱۷۲ مانور ،طی سال ۱۴۰۲ خبر داد.

تیمورباقری در گفت وگو با ایسنا، اظهار کرد: در ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۲ ،تعداد یک هزار و ۸۹۵ دستگاه ناوگان حمل و نقل باری و مسافری طی ۱۷۲ مانور توسط این اداره کل مورد کنترل و نظارت قرار گرفتند.

وی افزود: از این تعداد ،یک هزار و ۱۳ دستگاه کامیون، ۷۳۱ دستگاه اتوبوس و ۱۵۱ دستگاه سواری بوده است.

معاون حمل و نقل اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای سیستان و بلوچستان تصریح کرد: به منظور بازدارندگی، شناسایی و اعمال قانون بر تخلفات رانندگی و همچنین ارتقای ایمنی تردد و کاهش تصادفات و فوتی‌های جاده‌ای، طرح کنترل و نظارت بر تردد ناوگان باری و مسافری توسط این اداره‌کل با همکاری  پلیس راه استان به صورت مستمر در حال اجرا است.

باقری با بیان اینکه در بحث کنترل‌های میدانی ناوگان مسافری، رعایت موارد ایمنی از جمله وجود تجهیزات ایمنی، جعبه کمک‌های اولیه، کپسول آتش‌نشانی، اسناد و مدارک حمل و نقلی و صورت وضعیت در دستورکار قرار دارد ادامه داد: در بخش ناوگان باری هم اقداماتی از قبیل کنترل اسناد حمل(بارنامه)، بررسی فرار بار، کنترل تجهیزات ایمنی، کنترل مندرجات بارنامه، کنترل مدارک هویتی راننده و ناوگان، کنترل کالاهای بدون بارنامه و کنترل تناژ بار و کرایه حمل انجام می‌شود.

وی در پایان خاطر نشان کرد: نتایج حاصل از گشت و نظارت بر ناوگان حمل و نقل عمومی در استان جمع‌بندی و با شناسایی‌ تخلفات موارد به کمیسیون ماده ۱۱ ،۱۲و۱۴ استانی ارجاع داده می‌شود تا پس از بررسی مطابق دستورالعمل‌ها رای لازم صادر شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • کنترل ۱۸۰۰ دستگاه ناوگان حمل و نقل عمومی در سیستان و بلوچستان
  • با ۲۱ میلیون نفر بی سواد دمکراسی حاکم می شود؟
  • نظارت و کنترل بیش از ۱۸۰۰ دستگاه ناوگان حمل و نقل عمومی در سیستان و بلوچستان
  • امید اول ایران در لیگ ملت‌ها اینجاست، کنار پائز!
  • انسان چقدر زمین نیاز دارد ؟ از زبان الهی قمشه ای بشنوید (فیلم)
  • قصه تکراری FIVB: دلتنگی برای این ستاره ایران
  • ایران در ارمنستان چگونه معرفی می‌شود؟
  • ایران هراسی در مقابل آموزش زبان فارسی و تبلیغ سفر به ایران
  • خودکشی دانشجوی کارشناسی ارشد در کوی دانشگاه تهران
  • فیلم| لکوموتیو، واردات یا تولید داخل