Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-04-24@19:42:12 GMT

روابط ایران - آذربایجان در سالی که گذشت

تاریخ انتشار: ۸ فروردین ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۲۷۳۷۹۹۷

روابط ایران - آذربایجان در سالی که گذشت

علیرغم رویکرد اعتمادساز ایران، گسترش و تعمیق روابط دوجانبه ایران و آذربایجان در دولت یازدهم تحت تاثیر برخی متغیرها همچون کاهش قیمت جهانی نفت و تلاش ایران و آذربایجان برای توسعه بخش غیر نفتی و گسترش تروریسم در منطقه می باشد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از آران مغان، پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و زایش کشورهایی جدید از دل آن، ایران با کشورهای جدید و نوظهوری در مرزهای خود همسایه شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جمهوری آذربایجان نیز یکی از کشورهای استقلال یافته از اتحاد جماهیر شوروی است که در میان سیاست های ایران در منطقه قفقاز جنوبی حائز نقش مرکزی و تعیین کننده است.

به رغم اینکه دو کشور ایران و آذربایجان دارای اشتراکات تاریخی، فرهنگی و مذهبی هستند ولی توسعه روابط دو کشور تحت الشعاع برخی متغیرهای واگرا همچون روابط ایران و ارمنستان، روابط آذربایجان با آمریکا و اسرائیل، عدم تعیین رژیم حقوقی دریای خزر، ترس دولت آذربایجان از اسلام شیعی و نفوذ اندیشه های انقلابی از ایران به آذربایجان، تبلیغات رسانه ها و مطبوعات آذربایجان بر علیه ایران، تبلیغات پان ترکیستی آذربایجان با شعار وحدت آذری های جهان، فعالیت شبکه سحر و صدای آذری در تهران و تبریز و اظهارات برخی از روحانیون مذهبی در ایران بر علیه دولت باکو قرار گرفت.

بعد از روی کار آمدن دولت یازدهم دستگاه دیپلماسی کشور تعامل و همکاری با کشورهای منطقه بویژه آذربایجان را در اولویت سیاست خارجی خویش قرار داد. در آن مقطع تاریخی دیدگاه مسئولان جدید دستگاه سیاست خارجی ایران این بود که سیاست خارجی دولت قبل در قبال همسایگان سیاست خارجی تهاجمی بوده و باید راه تعامل با همسایگان را در پیش گرفت. بنابراین سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران باید تعاملی باشد تا بتوان منافع ملی کشور را تامین نمود. عوامل تنش زا تا زمان روی کار آمدن دولت یازدهم بر روابط دوجانبه ایران و آذربایجان سایه افکنده بود، به طوری که روابط دو کشور به صورت سینوسی دنبال
می شد.

علیرغم رویکرد اعتمادساز ایران، گسترش و تعمیق روابط دوجانبه ایران و آذربایجان در دولت یازدهم تحت تاثیر برخی متغیرها همچون کاهش قیمت جهانی نفت و تلاش ایران و آذربایجان برای توسعه بخش غیر نفتی و گسترش تروریسم در منطقه می باشد.

ایران و آذربایجان از صادر کنندگان نفت خام هستند و بودجه دو کشور بر اساس قیمت نفت و میزان فروش آن بسته می شود. با کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی که با هدایت عربستان سعودی صورت گرفت، اقتصاد ایران و آذربایجان تحت الشعاع قرار گرفت و دولتهای ایران و آذربایجان اکنون به این نتیجه رسیده اند که باید به اقتصاد غیر نفتی هم نظری جدی داشته باشند. تلاش برای افزایش صادرات غیر نفتی و جذب سرمایه گذاری های خارجی در این راستا ارزیابی می شود. ایران احداث پروژه های خودروسازی و داروسازی را در آذربایجان در دستور کار خویش قرار داده است و تلاش می شود تا پای سرمایه گذاران آذری به ایران نیز باز شود. اما ایران و آذربایجان اکنون به درک مشترکی در مورد پروژه کریدور شمال-جنوب رسیده اند. حمل و نقل کالا از طریق این کریدور مطمئنا منافع سرشاری را نصیب ایران و آذربایجان خواهد کرد. ایران از طریق مسیر ریلی می تواند کالاهای خود را به روسیه و اروپا انتقال دهد.

اما دومین هدف مشترک ایران و آذربایجان برای توسعه روابط به گسترش تروریسم در منطقه باز می گردد که با شروع بحران سوریه تهدیدات تروریستی امنیت ملی ایران و آذربایجان را دچار چالش ساخته است، به ویژه اینکه با بازگشت تدریجی اتباع آذری عضو گروههای تروریستی به آذربایجان این تهدیدات تشدید هم خواهد شد.

در مورخه 2 اردیبهشت ماه سال 1395 محمود واعظی وزیر ارتباطات و فن آوری اطلاعات و رئیس ایرانی کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و آذربایجان به باکو سفر کرد. در این سفر چهار سند همکاری، تفاهمنامه تاسیس واحد تولیدی مشترک داروسازی در آذربایجان میان شرکت های سرمایه گذاری و آذرسون باکو و شرکت داروپخش کشورمان به امضا رسید. بر اساس این تفاهمنامه قرار است، در این واحد تولیدی مشترک که از سوی سه شرکت مذکور تامین مالی می شود، 52 قلم دارو تولید شود. همچنین تفاهمنامه راه اندازی این واحد تولیدی در پارک صنعتی شهر سومقایت واقع در 30 کیلومتری باکو میان مسولان این پارک صنعتی و شرکت داروپخش ایران امضاء شد. بر اساس تفاهمنامه دیگر امضاء شده میان شرکت های ایران خودرو و آذیوروکار آذربایجان قرار است دو شرکت بطور مشترک خودروهای سواری و لوازم یدکی آن را در واحد صنعتی نفتچالای آذربایجان تولید کنند. تفاهنامه همکاری میان شرکت های سرمایه گذاری و آذیوروکار جمهوری آذربایجان شامل فعالیت این شرکت ها در واحد صنعتی نفتچالا است.

در ادامه روند دیدارهای الهام علی یف و حسن روحانی، در سال 1395 روسای جمهور آذربایجان و ایران دوبار با همدیگر در باکو و تهران دیدار نمودند. دکتر روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران بنا به دعوت همتای آذری خویش برای شرکت در نشست روسای جمهور آذربایجان، روسیه و ایران جهت تبادل نظر در مورد مبارزه مشترک با تروریسم در مورخه 17 مرداد ماه به باکو سفر کرد. روسای جمهور ایران و آذربایجان به صورت جداگانه دیدار کردند که در جریان این دیدار شش سند همکاری شامل یادداشت تفاهم همکاری در زمینه استاندارد، یادداشت تفاهم همکاری میان بانک‌های مرکزی ایران و آذربایجان، سند برنامه اجرایی همکاری‌ها در زمینه گردشگری میان دو کشور، پروتکل تمایل میان دولت ایران و آذربایجان در زمینه تحقق کریدور حمل‌ و نقل شمال - جنوب، همکاری‌های امنیت الکترونیک و موافقت‌نامه همکاری در زمینه حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی به امضاء طرفین رسید.

در 27 دی ماه سال گذشته علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به همراه هیئت پارلمانی ایران جهت شرکت در مراسم آغاز عملیات کارخانه داروسازی با همکاری کشورمان در آذربایجان به باکو سفر کرد.

در 6 اسفندماه سال 1395 شاهین مصطفی یف، وزیر صنعت و اقتصاد آذربایجان و رئیس آذری کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و آذربایجان به اردبیل و ارومیه سفر کرد. امضای تفاهم نامه های همکاری بین اتاق بازرگانی ارومیه و کنفدراسیون صاحبکاران آذربایجان و رئیس انجمن صادرکنندگان آذربایجان، امضای دو سند همکاری اقتصادی بین آذربایجان غربی و آذربایجان. تدوین 10 سند همکاری در اجلاس کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و آذربایجان در باکو، اردبیل و ارومیه جهت امضای روسای جمهور دو کشور از دستاوردهای این سفر بود.
الهام علی یف، رئیس جمهوری آذربایجان با دعوت تهران جهت دیدار و مذاکره با مقامات ایران در مورخه 15 اسفند ماه سال گذشته به ایران سفر نمود. در این سفر دو یادداشت تفاهم همکاری در زمینه مبارزه با پول شویی و راه آهن به امضاء دولت های ایران و آذربایجان رسید. وی همچنین در این سفر با رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار نمود. در طی سفر رئیس جمهور آذربایجان به ایران علاوه بر مذاکرات طرفین در مورد کارخانه های در دست احداث ایران در آذربایجان شامل داروسازی و خودروسازی و نیز دالان ریلی شمال-جنوب، روسای جمهور دو کشور از طریق ویدئو کنفرانس راه آهن آستارا - آستارا را افتتاح کردند.

ارزیابی روابط ایران و آذربایجان در سال 1395

روسای جمهور ایران و آذربایجان بعد از روی کار آمدن دولت یازدهم شش بار با همدیگر دیدار داشته اند که در نوع خود بی سابقه است. از مجموع شش دیدار روسای جمهور دو کشور دو دیدار در سال 1395 به وقوع پیوسته است که این امر نشان می دهد که روابط دو جانبه ایران و آذربایجان از بعد سیاسی مثبت بوده است و اعتماد متقابل رهبران تهران و باکو باعث توسعه روابط ایران و آذربایجان در حوزه اقتصادی نیز شده است. اگر سابقا موافقت نامه های اقتصادی بین دو کشور تحت الشعاع مسائل سیاسی قرار می گرفت ولی دولتهای ایران و آذربایجان این بار تلاش کردند بدون دخالت دادن مسائل سیاسی پروژه های اقتصادی را به سرانجام برسانند. پروژه احداث کارخانجات داورسازی و خودرو سازی توسط ایران در آذربایجان در حال اجراست و خط ریلی آستارا-آستارا در راستای تکمیل کریدور شمال-جنوب به بهره برداری رسید.

اما بررسی نتایج توسعه همکاریهای اقتصادی نشان دهنده افزایش حجم مبادلات تجاری دو کشور است. حجم مبادلات تجاری ایران و آذربایجان در سال 2015 میلادی برابر با 86.47 میلیون دلار بود که میزان واردات آذربایجان از ایران برابر با 64.41 میلیون دلار و صادرات آذربایجان به ایران نیز برابر با 22.07 میلیون دلار بوده است. اما در سال 2016 میلادی حجم مبادلات تجاری ایران و آذربایجان برابر با 137.65 میلیون دلار است که میزان واردات آذربایجان از ایران برابر با 102.74 میلیون دلار و صادرات آذربایجان به ایران نیز برابر با 34.91 میلیون دلار می باشد. در سال 2016 میلادی در مقایسه با سال قبل از آن حجم مبادلات تجاری دو کشور 59.19 درصد ، میزان واردات آذری ها از ایران 59.52 درصد و میزان صادرات آذری ها به ایران نیز 58.22 درصد افزایش یافته است.

نهایتا اینکه، همان طور که رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با الهام علی یف فرمودند، حجم مبادلات تجاری بین دو کشور در حد پائینی قرار دارد. مطمئنا برای افزایش حجم مبادلات تجاری دو کشور باید بخش های خصوصی دو کشور فعال شوند. آذربایجان مایل است تا ایران در میدان دوم گازی شاهدنیز آذربایجان سرمایه گذاری کند و این مساله می تواند منافع اقتصادی برای ایران به دنبال داشته باشد. در مقابل جذب سرمایه گذار از آذربایجان نیز باید مدنظر قرار گیرد. با مذاکرات می توان شرکت دولتی نفت و گاز آذربایجان سوکار را برای سرمایه گذاری در پروژه های نفت و گاز ایران ترغیب و تشویق نمود.

یکی از سیاست های اقتصادی دولت باکو پرداختن به جذب توریست است. آمارهای دولت آذربایجان در سال 2016 میلادی از افزایش سفر اتباع خارجی به ویژه اتباع ایرانی به آذربایجان خبر می دهند. با توجه به بهبود روابط دو کشور شرکت های ایرانی با همکاری شرکت های آذری بایستی زمینه جذب گردش گر از آذربایجان به ایران را فراهم سازند، گردش گرانی که مقصد گردشگری آنها ترکیه و روسیه است.

متاسفانه در سالهای گذشته بحث گردشگری سلامت در ایران جدی گرفته نشده است و علت را باید در نبود متولی خاص در این زمینه جستجو نمود. از سوی دیگر به دلیل مشکلات سیاسی بین ایران و آذربایجان، دولتمردان باکو رغبتی برای سفر اتباع آذری به ایران نشان نمی دادند. اما اکنون این فرصت برای ما فراهم شده است با سیاست گذاری مناسب از بابت گردش گر سلامت به نحو احسن استفاده نمائیم. به دلیل گران بودن محصولات غذایی در آذربایجان بیشتر اهالی مناطق مرزی آذربایجان برای خرید به ایران مسافرت کرده و بر می گردنند و تقویت بازارچه های مرزی، نظارت بر نحوه فعالیت این بازارچه ها و رفتار فروشندگان ایرانی ضروری است چرا که گاها گزارشاتی از درگیری بین اتباع آذری و فروشندگان ایرانی منتشر می شود.

یکی از زمینه های همکاری بین ایران و آذربایجان می تواند در تبادل استاد و دانشجو باشد. به دلیل ضعیف بودن سطح آموزش در دانشگاههای آذربایجان می توان نسبت به جذب و آموزش دانشجو از آذربایجان اقدام نمود. حتی می توان برای اساتید دانشگاههای آذربایجان دوره های ارتقاء آموزشی گذاشت. مطمئنا حضور دانشجویان و اساتید آذری در نوع نگاه آذری ها به ایران تاثیر مثبت خواهد گذاشت. محصول استراتژیک جمهوری آذربایجان پنبه است و صادر کنندگان میوه و تره بار ایرانی به ویژه در مناطق شمال و شمال غرب کشورمان می توانند در زمینه افزایش صادرات میوه و تره بار به آذربایجان نقش موثری ایفا کنند و از سوی دیگر با واردات پنبه از آذربایجان می توان باعث رونق کارخانجات ریسندگی و بافندگی در ایران به ویژه در منطقه آزاد ارس شده و نسبت به صادرات تولیدات آنها اقدام نمود.

خلاصه اینکه فرصت های همکاری بین ایران و آذربایجان در تمامی حوزه ها از کشاورزی گرفته تا فن آوری اطلاعات وجود دارد به شرط آن که دولت و بخش های خصوصی در ایران در این زمینه برنامه ریزی مناسبی انجام دهند.

با توجه به روند مثبت همکاریهای دو جانبه ایران و آذربایجان در سال 1395، نگارنده چشم انداز همکاری های دو کشور در سال 1396 را رو به جلو ارزیابی می کند. از سوی دیگر سال جدید در کشورمان سال اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال نام گذاری شده است که باید افزایش همکاری های اقتصادی با همسایگان به ویژه آذربایجان از این منظر مورد بررسی بیشتر قرار گیرد.

علی حیدری منور - دانشجوی دکتری علوم سیاسی

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۷۳۷۹۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قطار روابط تهران - اسلام‌آباد روی ریل توسعه

سفر رئیس جمهور کشورمان به پاکستان در شرایط فعلی با نظر به چالش‌ها و فرصت‌های متعدد، از اهمیت بالایی برخوردار است که می‌تواند پیامدهای مهمی در روند معادلات منطقه و روابط راهبردی دو کشور داشته باشد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، روز گذشته _دوشنبه سوم فرودین_ آیت الله سید ابراهیم رئیسی در رأس هیئتی عالی‌رتبه از مقامات اقتصادی و سیاسی و در پی دعوت رسمی «شهباز شریف» نخست وزیر پاکستان، برای سفری ۲ روزه عازم اسلام‌آباد شد.

در این سفر هیئتی متشکل از وزرای امور خارجه، مسکن راه و شهرسازی، وزیر نیرو، فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزیر کشور، وزیر نفت، وزیر کشاورزی، وزیر دادگستری، وزیر نیرو و وزیر دفاع رئیس جمهور را همراهی می‌کنند که یک فرصت ایده آل برای گشایش روزنه‌های جدید همکاری در حوزه‌های فرهنگی، اقتصادی، ارتباطات منطقه‌ای، مراودات تجاری در مرزها و بهره‌برداری از ظرفیت‌های اقتصادی متقابل محسوب می‌شود.

مطابق نظر کارشناسان با توجه به شرایط حساس منطقه‌ای و جهانی، این سفر به لحاظ ژئوپلیتیکی و بین‌المللی اهمیت بالایی دارد چراکه می‌تواند به تقویت مناسبات سیاسی، فرهنگی و اقتصادی بین دو کشور بینجامد و توطئه‌های دشمنان را خنثی کند، همچنین مذاکرات اقتصادی و امنیتی، از دیگر ابعاد برجسته و مهم سفر رئیس جمهور به پاکستان محسوب می‌شوند.

رئیس جمهور کشورمان اولین مقام بلندپایه خارجی در سطح رئیس دولت است که پس از انتخابات اخیر پاکستان و تشکیل دولت جدید، به این کشور سفر می‌کند. علاوه بر این، نخستین سفر آیت الله رئیسی در سال ۱۴۰۳ به اسلام آباد چند روز پس از پاسخ تنبیهی ایران به اسرائیل در حالی انجام می‌شود که استقبال قابل لحاظ جامعه داخلی پاکستان از این سفر و از سوی دیگر اقبال ویژه دولتمردان اسلام آباد به تداوم پیوند ناگسستنی با دولت ایران در وجوه مهم همکاری‌های اقتصادی و امنیتی بازتاب یافته است و کارشناسان این سفر را نقطه اوج پیوند و روابط دو ملت تلقی کرده‌اند.

روابط دو کشور ایران و پاکستان در طول سالیان گذشته همواره مبتنی بر دوستی و احترام متقابل بوده است؛ در سال ۱۹۴۷ پس از استقلال رسمی پاکستان، ایران اولین کشوری بود که جمهوری اسلامی پاکستان را به عنوان یک کشور مستقل به رسمیت شناخت و در مقابل نیز اسلام آباد در سال ۱۳۵۷ پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، اولین دولتی بود که انقلاب اسلامی را به رسمیت شناخت.

این روابط با توجه به مرز ۹۰۰ کیلومتری میان ایران و همسایه شرقی، گاه به سمت تنش و درگیری‌های مرزی کشیده شده است و با وجود اینکه پیوستگی‌های تاریخی، فرهنگی و جغرافیایی مردم دو کشور و تجربه همزیستی مسالمت‌آمیز سال‌های متمادی موجب شده است تا مرزهای ایران و پاکستان در شمار غیر نظامی‌ترین مرزهای جهان باشد اما گروه‌های اشرار، قاچاقچی و تروریست‌ها همواره تلاش کرده‌اند تا با ایجاد ناامنی در مرزها از آب گل‌آلود به نفع خود ماهی بگیرند. برای مثال نمونه اخیر درگیری‌های مرزی مربوط به ماه ژانویه سال جاری میلادی بود که ایران، کمپ گروه تروریستی جیش العدل را در داخل خاک پاکستان هدف حمله قرار داد و این اقدام، با واکنش و پاسخ متقابل پاکستان مواجه شد. این اتفاق بی سابقه زنگ هشداری نسبت به ظرفیت‌های بحرانی ناخواسته در مرزهای دو کشور را به صدا درآورد و سران دو کشور بلافاصله اوضاع را مدیریت کرده و طی سفر وزیر خارجه ایران به پاکستان و گفتگوهای متقابل، بر همکاری در زمینه تروریسم تاکید کردند.

با توجه به اینکه گسترش روابط اقتصادی از دیگر اهداف مهم دو کشور همسایه محسوب می‌شود، وجود هرگونه ناامنی و تنش در مرزهای دو کشور می‌تواند سبب اختلال در این رابطه شود که این موضوع، در سفر آیت الله رئیسی به پاکستان به عنوان یکی از محورهای اصلی گفت‌وگو مورد توجه ویژه قرار گرفته است.

اسلام آباد و تهران به دنبال تقویت تجارت دوجانبه هستند که در حال حاضر بیش از ۲ میلیارد دلار است. در همین راستا رئیس جمهور کشورمان در نشست مطبوعاتی مشترک با نخست وزیر پاکستان، اعلام کرد که طرفین در نظر دارند در گام اول، حجم تجارت دوجانبه را تا ۱۰ میلیارد دلار افزایش دهند و پس از آن مقامات ارشد دو کشور ۸ سند همکاری در بخش‌های مختلف تجارت، علم و فناوری، کشاورزی، بهداشت، فرهنگ و مسائل حقوقی و قضائی را در اسلام آباد امضا کردند.

«ایجاد مناطق آزاد تجاری در گذرگاه‌های مرزی مشترک»، «همکاری در بخش سینما و رسانه»، «همکاری در بخش بهداشت دامی»، «همکاری‌های امنیتی»، «همکاری در بخش تعاون و رفاه اجتماعی»، «همکاری در بخش استاندارد» و «همکاری در بخش حقوقی و معاضدت قضائی در امور مدنی و تجاری» از مهم‌ترین اسناد همکاری میان دو کشور بود که از سوی وزرای راه و شهرسازی، دادگستری، فرهنگ و ارشاد اسلامی، جهاد کشاورزی و رؤسای سازمان‌های مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و استاندارد با همتایان پاکستانی به امضا رسید.

ظرفیت دیگری که باید به آن توجه داشت، اشتراکات مذهبی و فرهنگی دو کشور است که به واسطه همین اشتراک سالانه ده‌ها هزار نفر از شیعیان پاکستان برای زیارت به ایران می‌آیند، علاوه بر این ایران و پاکستان هردو عضوی از سازمان همکاری اسلامی هستند و همین همسویی در سازمان همکاری اسلامی، همکاری اسلام آباد و تهران را در مسائل مهم جهان اسلام، نظیر اوضاع فلسطین تقویت کرده است.

لازم به ذکر است که مردم مسلمان پاکستان عموماً مخالف اسرائیل هستند و حتی در پی عملیات «وعده صادق» برای اعلام حمایت از این عملیات و همبستگی با مردم ایران به خیابان‌ها آمدند، همچنین تصاویر جشن پاکستانی‌ها در «جشن آغاز فتح قدس» پیش از سفر رئیس جمهور ایران به اسلام آباد، به خوبی گویای این اتحاد و همدلی بود. علاوه بر این هنگامی که ساختمان بخش کنسولی سفارت ایران در دمشق مورد هجوم رژیم صهیونیستی قرار گرفت، پاکستان با صدور بیانیه‌ای این اقدام را تنش‌آفرین اعلام کرد و از سوی دیگر با اجرای عملیات قهرمانانه و مقتدرانه «وعده صادق» با صدور بیانیه‌ای مجدد اقدام ایران را در راستای سیاست دفاع مشروع قلمداد کردند. همچنین نماینده پاکستان در سازمان ملل در حمایت از ایران موضع قوی اتخاذ کرد.

با توجه به آنچه گفته شد، سفر رئیس جمهور کشورمان به پاکستان در شرایط فعلی با نظر به چالش‌ها و فرصت‌های ذکر شده، از اهمیت بالایی برخوردار است که می‌تواند پیامدهای مهمی در روند معادلات منطقه و روابط راهبردی دو کشور داشته باشد و در سایه درک درست از اقتضائات کنونی منطقه روند همکاری‌های اقتصادی، امنیتی و منطقه‌ای دو کشور را وارد فصل تازه‌ای کند.

کد خبر 747080

دیگر خبرها

  • رئیسی: روابط ایران و سریلانکا افزایش یابد
  • امنیت منطقه محور اصلی دیدار پوتین و علی‌اف
  • آماده همکاری در پروژه‌های پتروشیمی و نفتی هرمزگان هستیم
  • به دنبال گسترش روابط اقتصادی و تجاری با چین هستیم
  • آماده گسترش روابط با ایران و اصفهان هستیم
  • گام بلند ایران و پاکستان برای ارتقای روابط دوجانبه
  • امضای سند همکاری مشترک بین ایران و پاکستان زمینه‌ساز ارتقاء روابط خواهد بود
  • در سفر ابراهیم رئیسی به پاکستان چه می‌گذرد؟
  • دیدار و گفت‌وگوی وزیران نفت ایران و پاکستان
  • قطار روابط تهران - اسلام‌آباد روی ریل توسعه