Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-04-27@14:47:37 GMT

نگرانی عربستان از گرم شدن روابط عمان و ایران

تاریخ انتشار: ۹ فروردین ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۲۷۴۴۶۱۶

وبگاه میدل‌ایست‌آی در تحلیلی به نگرانی عربستان از گرم شدن روابط دیپلماتیک بین ایران و عمان پرداخته است.

خبرگزاری فارس: وبگاه میدل‌ایست‌آی در تحلیلی به نگرانی عربستان از گرم شدن روابط دیپلماتیک بین ایران و عمان پرداخته است.

وبگاه تحلیلی «میدل ایست آنلاین» در مطلبی با اشاره به نشست سال جاری اتحادیه عرب در امان پایتخت اردن، نوشت: این سازمان در قبال ایران لفاظی‌های شدید دارد و سیاست‌های منطقه‌ای‌ این کشور را محکوم نموده یا به صراحت از امارات متحده و مشاجرات ارضی‌اش با ایران حمایت کرده اما با وجود اتحاد منحصر به فرد اتحادیه عرب در قبال ایران، در نشست سال جاری علائمی در بروز مخالفت با این رویکرد به ویژه از جانب عمان بروز کرد و این کشور لحن ملایم‌تری در قبال ایران اتخاذ کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


اگر چنین موردی صحیح باشد، این فعل و انفعالی مهم است که در عین حال نشان دهنده فاصله گرفتن عمان از موضع بلند مدت بی‌طرفی در زمینه رقابت بین ایران و عربستان است. این مسئله و رویکرد عمان در دیگر سازمان عربی منطقه یعنی «شورای همکاری خلیج فارس» نیز موردی قابل توجه است .

بر این اساس، ایران با دیپلماسی فعال و ماهرانه موجب اختلاف بین اعضای شورای همکاری خلیج فارس شده و بدین طریق قادر است به تلاش‌های گسترده عربستان برای انزوای منطقه‌ای و بین‌المللی ایران ضربه بزند.

این وبگاه با اشاره به روابط گرم عمان با ایران در دهه‌های گذشته و نقش این کشور در مذاکرات هسته‌ای و میانجیگری در این زمینه بین ایران و آمریکا نوشت: تاکنون عمان موفق به مدیریت نگهداری روابط گرم خود با ایران بدون نگران گردن عربستان، همسایه قدرتمند خود شده است. البته شایعاتی در زمینه این‌که این کشور چشمان خود را بر انتقال سلاح ازسوی ایران به شیعیان حوثی در یمن و حتی ایجاد تسهیلاتی برای ارتباط بین این دو فراهم کرده، وجود دارد.

هرچندکه این اتهام‌ها شاید نادرست باشند، اما اگرچه عربستان می‌تواند با یک عمان بی طرف کنار بیاید اما نمی‌تواند طرفداری عمان از ایران را تحمل کند. همگرایی عمان با ایران نه تنها به استحکام شورای همکاری خلیج فارس لطمه می‌زند، بلکه به طور مستقیم هجمه عربستان برای انزوای منطقه‌ای ایران را به چالش می‌کشد.

دستکم این‌که اتخاد سیاست مستقل عمان تلاش‌های ائتلاف سعودی در یمن را بغرنج می‌نماید. اینک کار به جایی رسیده که نگرانی عمیقی در ریاض درباره میزان تسهیلات عمان برای نفوذ بلند مدت ایران در یمن ایجاد شده است. اینک استباط فزاینده‌ای در ریاض و دیگر پایتخت‌های منطقه مبنی بر ماندگاری جنبش حوثی‌های یمنی ایجاد شده و این واقعیتی است که منجر به بی‌ثباتی نامحدود در مرزهای جنوبی عربستان سعودی می‌شود.

در ادامه این مطلب آمده است: علائمی فزاینده از تلاش‌های دیپلماسی ایران برای جلب نظر دیگر اعضای شورای همکاری خلیج فارس مشاهده می‌شود به طوری‌که در همین رابطه در اواخر ماه ژانویه سال جاری شاهد سفر نادر وزیر خارجه کویت به تهران بودیم که موجب بارقه‌های امید در بهبود روبط دو طرف شده است.

از دیدگاه ایران، کویت می‌تواند بر سر قولش مبنی بر فاصله گیری نسبی‌ از سیاست‌های عربستان بیاستد. ایران همچنین منتظر دسترسی به قطر با سرمایه گذاری مشترک در حوزه اقتصادی با این کشور به ویژه در پروژه میدان گازی پارس جنوبی است. همچنین قابل ذکر است که قطر از نخستین کشورهایی بود که به ایران بابت توافق هسته‌ای که عربستان با آن مخالف بود، تبریک گفت .

از سویی در حالی که بحرین به دلایل متعدد نمی‌تواند در حوزه همکاری با ایران در آینده قابل پیش‌بینی قرار گیرد اما ایران ابزارهای اقتصادی و دیپلماتیک بسیاری برای نفوذ در نگرش‌ها و سیاست‌های امارات متحده عربی دارد. به عنوان مثال، ایرانیان زیادی در امارات به ویژه در دبی در کارهای تجاری فعالیت دارند.

در خاتمه این گزارش آمده است: با امتناع امارات از همکاری‌های پایدار و صادقانه با عربستان،به نظر می‌رسد هجمه به‌کار رفته ریاض در منطقه برای فشار بر ایران محکوم به شکست باشد. ایران به طور قابل توجهی اهرم‌های دیپلماتیک برای تاثیرگذاری و نتیجه گرفتن از رقابت با عربستان را در اختیار دارد.

منبع: فردا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۷۴۴۶۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

غرب تحمل افزایش روابط ایران با همسایگان را ندارد

جعفر قناد باشی کارشناس مسائل سیاست خارجی با اشاره به سفر رئیس جمهور به پاکستان گفت: سفر آقای رئیسی به پاکستان گام مهم دیگر در جهت اجرای سیاست برقراری و گسترش روابط با همسایگان است. ضمن اینکه در دولت سیزدهم این سیاست موفقیت بسیاری داشته و کارگشا‌ترین و موثر‌ترین سیاست می‌تواند در عرصه اقتصادی ما باشد.

وی ادامه داد: همچنین گام موثر دیگری می‌تواند باشد در جهت گسترش همکاری‌ها با کشور‌های اسلامی؛ زیرا پاکستان یک کشور اسلامی مهم در جهان است و با توجه به جمعیت مهم ۲۰ میلیونی می‌تواند برای ما مهم باشد. همچنین اقدام مهمی در جهت امنیت منطقه‌ای است. زیرا از پاکستان سوء استفاده‌های زیادی می‌شود و هرچقدر که ما روابط بهتری داشته باشیم امنیت بیشتر خواهد بود.

وی افزود: در این سفر شاهد امضای تفاهم نامه‌های متعددی بودیم که نشان می‌دهد این سفر کاری بود نه اینکه تشریفاتی باشد بلکه وارد گسترش همکاری‌ها شدیم. استقبالی که از رئیس جمهور به عمل آمد از سوی مقامات و مردم پاکستان نشان دهنده زمینه‌های مثبت برای گسترش روابط است، زیرا دو کشور اشتراکات مناسبی در فرهنگ و تاریخ خود دارند و پاکستان نزدیکی بیشتری با ما دارد.

قناد باشی افزود: این سفر یادآور سفر مقام معظم رهبری به پاکستان در زمان ریاست جمهوریشان بود که در آن زمان هم سفری به پاکستان داشتند و نمونه‌های بسیار افتخار آمیزی از روابط دو کشور به نمایش گذاشته شد. البته دو کشور موانعی هم در توسعه روابط خواهند داشت برای مثال کشور‌های غربی قطعا تحمل  این توسعه روابط را ندارند و خواهان اختلاف هستند و در تلاشند تا بدبینی‌هایی ایجاد کنند. باید افکار عمومی به این موارد توجه کنند و بدانند آنچه در قالب تفرقه افکنی دنبال می‌شود بخش زیادی از آن به وسیله کشور‌های غربی دنبال می‌شود که در تلاشند سیاست موفق همکاری با همسایگان ایجاد نشود و در تلاشند تا این را توسط مردم ما دنبال کنند.

وی گفت: پاکستان و ایران هردو کشور همسایه دارای فرهنگ مشترک هستند که امنیت و توسعه هرکدام اثر مسقیمی بر یکدیگر دارد همچنین علاقه مندی‌های دو کشور به همکاری بیشتر خواهد انجامید. یکی از مسائلی که سبب آشنایی بیشتر خواهد شد این است که گردشگری بین دو کشور راه بیفتد. به خصوص گشردشگری نخبگان باعث افزایش روابط دو کشور خواهد شد.

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی سیاست خارجی

دیگر خبرها

  • حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است
  • غفلت ایران از سریلانکا بازار نفت آن را از ایران گرفت و به عربستان سپرد / لزوم توجه ایران به خلیج فارس در جاده نوین ابریشم
  • روسیه دشمن اسرائیل است | روایت بلومبرگ؛ نگرانی فزاینده اسرائیل از گسترش همکاری‌ نظامی ایران و روسیه
  • نگرانی شدید تل‌آویو از همکاری‌های دفاعی ایران و روسیه
  • وزیر دفاع روسیه در دیدار با وزیر دفاع ایران: آماده گسترش همکاری های نظامی هستیم
  • تاکید وزرای دفاع ایران و چین بر گسترش روابط نظامی
  • تاکید وزرای دفاع ایران و چین به گسترش روابط نظامی با ایران
  • غرب تحمل افزایش روابط ایران با همسایگان را ندارد
  • هراس و نگرانی مقامات آلبانی پس از عملیات وعده صادق
  • عمان و امارات خواستار خویشتنداری ایران و اسرائیل شدند