Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا- با گذشت دو سال از آغاز تجاوز عربستان سعودي به يمن، پرسش نخست همچنان پابرجاست: چه ميزان از اهداف اعلام شده تحقق يافته است؟ از اين پرسش طيفي از پرسش‌ها منشعب مي‌شود که ارتباطي نزديک با اين اهداف دارد و حول قواعد درگيري و مدت زمان پيش بيني شده براي جنگ و مساحتي که عمليات نظامي در آن اجرا مي‌شود دور مي‌زند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري آريا، الاخبار (لبنان) در تحليل خود به قلم فواد ابراهيم با عنوان "عربستان سعودي: جنگ به هر قيمتي!" مي نويسد:
اهدافي مثل «بازگرداندن حکومت قانوني، تامين امنيت مرزهاي جنوبي عربستان سعودي، نابود کردن انبارهاي موشک هاي بالستيک، و بيرون راندن حوثي ها از شهرهاي بزرگ به ويژه صنعا پايتخت يمن» همگي جزء اهدافي محسوب مي‌شوند که در اوضاع کنوني، خارج از چارچوب اهداف جنگ در يمن قرار مي گيرند. به اين مسئله بايد مدت زمان در نظر گرفته شده براي تحقق اين اهداف را نيز افزود که در ابتداي جنگ گفته شد بين يک يا دو هفته خواهد بود.
گزارش هاي احمد عسيري سخنگوي رسمي «ائتلاف عربي» به فرماندهي عربستان سعودي از زمان آغاز تجاوز و تغيير مسير جنگ، گزارش هايي ساختگي در پائين ترين سطح بوده است. با گذشت کمتر از يک ماه از آغاز تجاوز تحت عنوان عمليات «طوفان قاطعيت» (٢٦ مارس ٢٠١٥) نام اين عمليات به «بازگردادن اميد» (٢١ آوريل ٢٠١٥) تغيير داده شد و روزنامه سعودي «عکاظ» يک روز پس از آن، عمليات جديد را «مرحله ساخت آينده اي شکوفا براي يمن» توصيف کرد. اين عمليات با هزاران حمله هوايي، پيشروي زميني، پياده کردن نيرو در ساحل، و شکل هاي مختلف محاصره و گرسنگي دادن و حملات توپخانه اي و نابودي هدفمند خانه ها و مدارس و بيمارستان ها و انبارهاي مواد غذايي و آزمايشگاه ها و سيلوهاي غلات و مهد کودک ها و بنادر و راه هاي ارتباطي همراه بود. همه اين رويدادها يک نتيجه گيري داشت: اين جنگي عليه يمن... عليه کل يمن است.
ديگر از اهداف اعلام شده اوليه و مدت زماني که جنگ طول خواهد کشيد صحبت نمي شود زيرا تمرکز بر اهداف و مدت زمان، طبق قواعد نظامي به معناي شکست مطلق ائتلاف سعودي است. با گذشت دو سال، بحث و جدل درباره تنگنايي که ائتلاف سعودي با ورود به جنگ در آن گرفتار شد تشديد شده است، جنگي که بدون آمادگي و براي دستيابي به پيروزي که اکنون غيرممکن به نظر مي رسد آغاز شد. سقف انتظارات کشورهاي شرکت کننده در تجاوز به يمن با گذشت زمان کاهش يافت که نشان دهنده نااميدي شديد از امکان دستيابي به پيروزي قطعي است. عربستان سعودي و امارات که بيشترين حضور و مشارکت را در تجاوز به يمن دارند با يکديگر خصومت پيدا کرده اند که گاهي در سخنان مسئولان اماراتي (مثل انور قرقاش وزير مشاور در امور خارجه، و ضاحي خلفان معاون سابق رئيس پليس دبي) که به روشني اختلاف امارات و عربستان را بر سر نحوه مديريت جنگ و سرنوشت آن مشخص مي کند، و گاهي در درگيري هاي ميداني (هدف قرار دادن نيروهاي خودي) نمايان مي‌شود که نشان دهنده اختلاف عميق دوکشور بر سر مناطق نفوذ خود در خاک يمن است.
ولي ورود دونالد ترامپ به کاخ سفيد، اميدهاي مقامات سياسي و نظامي رياض را به علت افزايش ميزان حمايت آمريکا از عربستان سعودي و افزايش سطح مشارکت آمريکا در جنگ عليه يمن، احيا کرد. پيشنهاد تشکيل ائتلاف نظامي عربي (با مشارکت عربستان، امارات، مصر و اردن) که اسرائيل به آن خدمات اطلاعاتي ارائه کند و آمريکا حمايت تدارکاتي و اطلاعاتي از آن به عمل آورد، چارچوب اصلي دوره جديد را تشکيل مي‌دهد که زمينه ساز مداخله نظامي آمريکا در جنگ است. خطرات مداخله در اين جنگ هنوز نامشخص است و تجربيات قبلي نشان داده است افزايش مداخله آمريکا در بحران هاي منطقه و مناقشات مسلحانه، منافع و امنيت ملي اين کشور را به خطر مي اندازد.
حتي در صورتي که دولت ترامپ تصميم بگيرد ديدگاه عربستان سعودي را در زمينه تغيير قواعد درگيري و بازخواني اولويت هاي راهبردي با توجه به مناقشات منطقه و هشدارها درباره پديده «ايران هراسي» بپذيرد؛ کارنامه اي از اشتباهات مرگبار آمريکا در خاورميانه و ديگر بخش هاي جهان کافي است که تصميم گيرندگان راهبردي در آمريکا مدتها درباره درس هايي که از جنگ هاي قبلي آموخته اند بينديشند. با اين حال، به قدرت رسيدن ترامپ، اميدهايي در ميان جناح جنگ طلب در عربستان سعودي در مقابل جناحي که محمد بن نايف (وليعهد عربستان) قطب اصلي آن را تشکيل مي‌دهد، ايجاد کرد. جناح محمد بن نايف معتقد است ادامه دادن به جنگ در يمن موجب هدر رفتن اندوخته مالي عربستان و از بين رفتن اعتبار و جايگاه و ابهت آن مي‌شود زيرا رياض وارد جنگي بدون دورنماي روشن و از پيش باخته شده است، جنگي که پيامدهاي خطرناکي در سطح داخلي و منطقه اي و بين المللي در دل خود دارد.
محمد بن سلمان به واشنگتن رفت و روز ١٤ مارس با ترامپ ديدار کرد. پرونده جنگ عليه يمن در صدر مسائل مطرح شده در مذاکرات در چارچوب معامله اي گسترده بود. تيم ترامپ اين معامله را به دو کشور عربستان و امارات پيشنهاد کرده بود که شامل -به اصطلاح- جنگ عليه محور ايران مي‌شود و يمن جبهه نخست آن است. از نظر محمد بن سلمان، استقبال گرم ترامپ از او در کاخ سفيد و موافقت او با اصل جنگ با ايران، نشان مي‌دهد ترامپ او را به عنوان وارث تاج و تخت پس از پدرش، بر محمد بن نايف ترجيح مي‌دهد که اعطاي مدال جرج تنت رئيس سابق «سي آي اي» به او (محمد بن نايف) در فوريه گذشته، او را به عنوان گزينه واشنگتن براي نشستن بر تخت پادشاهي پس از ملک سلمان مطرح کرد.
تعيين سرنوشت نهايي پرونده تاج و تخت عربستان با توجه به ابهام در عملکرد ترامپ و سرنوشت او، و با توجه به نگراني شرکاي آمريکا در خاورميانه از وقوع تغييراتي ناگهاني در واشنگتن که کودتايي در موضع گيري هاي آمريکا ايجاد مي کند، نسبتا دور دست به نظر مي رسد؛ ولي دولت ترامپ پيام‌هايي در جهت عکس نيز فرستاده است. سيمون هندرسون مقاله نويس نشريه «فارن پاليسي» روز ٢٣ مارس به اين نکته اشاره کرد که ورود محمد بن سلمان به آمريکا مانند خروج او از اين کشور نبود. او که با استقبال بسيار گرم ترامپ و گارد احترام و برگزاري ضيافت وارد آمريکا شده بود، خروجي کمرنگ و بي‌سر و صدا و غيرعلني و بدون جمعيت بدرقه کننده داشت. ابهام زماني بيشتر مي شود که اين رويداد را در کنار خبر بازگشت سريع ملک سلمان قرار دهيم که سفرش به آسيا را ناتمام گذاشت و با عجله و بدون قرار قبلي به رياض بازگشت.
نکته ثابت در سفر بن سلمان به واشنگتن اين است که او با ترامپ درباره معامله اي کلان صحبت کرده است. اعلام برنامه سرمايه گذاري ٢٠٠ ميليارد دلاري، اشاره به تغييري ريشه‌اي در اصل معامله است. به نوشته روزنامه واشنگتن تايمز (شماره هفتم فوريه)، افزايش ميزان حضور نظامي آمريکا در يمن و موافقت با فروش موشک‌هاي پيشرفته‌ي به دقت هدايت شونده به عربستان که باراک اوباما به درخواست شصت عضو کنگره از فروش آن به رياض خودداري کرده بود، پيام هاي مهمي درباره «اولويت هاي دولت جديد آمريکا و ماهيت مرحله بعدي که طي آن واشنگتن ائتلافي قدرتمند را براي مبارزه با گروه هاي مسلح و همچنين براي محدود کردن نقش ايران در منطقه رهبري خواهد کرد» درون خود دارد.
هرچه باشد، با توجه به دو دستگي شديد سياسي و اجتماعي داخل آمريکا، به دشواري مي‌توان پيش بيني کرد تصميم راهبردي آمريکا چه نتيجه اي خواهد داشت. ترامپ که وارد جنگ با رسانه ها و دستگاه قضايي و دستگاه اطلاعاتي شده و با دودستگي شديد در نهادها و کلا جامعه آمريکا و همچنين در داخل کشورهاي عضو پيمان ناتو مواجه است و سخنان او موجب تنش در روابط واشنگتن و پکن و ابهام در روابط واشنگتن و مسکو شده است، مي‌داند که لغزش به سمت جنگي تمام عيار در منطقه، ماجراجويي با عواقب مشخص است.
از ديدگاه کارشناسان کلاسيک مسائل راهبردي، چنين جنگي براي نجات دادن ميراث امپراتوري جهاني آمريکا ضروري است ولي شروط موفقيت در آن، هم اکنون وجود ندارد. متحدان واشنگتن در منطقه به ويژه عربستان سعودي و امارات آماده براي پرداخت هزينه ائتلاف بر مبناي اصل همبستگي جمعي در برابر هرگونه تجاوز خارجي (در اينجا ايران) بر اساس ساختاري هستند که مايکل فلين مشاور سابق امنيت ملي آمريکا خواستار آن بود، ولي استعفاي او ممکن است پيام هايي منفي در خود داشته باشد که فراتر از ارتباط اطلاعاتي با دشمن يعني روسيه است به ويژه که اين شخص علاقه شديدي به سياست مقابله با ايران داشت.
بدون شک رياض خواستار آن است که واشنگتن رهبري برنامه رويارويي با ايران را برعهده بگيرد هرچند نقطه آغاز اين رويارويي يمن خواهد بود که طرف سعودي در درجه نخست و پيش از هرگونه رويارويي ديگر در جبهه هاي سوريه و عراق و لبنان و حتي ايران، به آن فکر مي‌کند. از نظر پادشاه سعودي و پسرش، يمن عرصه اي براي محک زدن ميزان جدي بودن ترامپ در عمل کردن به تعهداتش به طرف سعودي در زمينه مقابله با سياست هاي ايران است.
همچنين روزنامه «د آتلانتيک» روز ١٣ مارس از سياست ترامپ در يمن انتقاد کرد و آن را تکرار اشتباه اوباما دانست که بدون موافقت کنگره وارد جنگ در راستاي منافع عربستان سعودي - نه آمريکا - شد. ترامپ پيش از اين اجازه فعاليت در سه منطقه يمن را که مناطق حضور دشمن دانسته مي‌شود به پنتاگون داده و در همان حال دستور افزايش حملات هوايي با استفاده از هواپيماهاي بدون خلبان را به رغم افزايش شمار قربانيان غيرنظامي اين حملات، صادر کرده بود.
در هر حال، مطابقت پيدا کردن اولويت هاي رياض و واشنگتن در منطقه غيرممکن به نظر مي‌رسد. محمد بن سلمان در ديدار با جيمز ماتيس وزير دفاع آمريکا دو اولويت را در دستور کار خود قرار داد: ايران و تروريسم. ممکن است دستور کار ترامپ نيز شامل اين دو اولويت باشد ولي به شکلي متفاوت. شکست دادن داعش اولويت سعودي ها نيست ولي قطعا اولويت آمريکا است تا مانع دسترسي اين سازمان تروريستي به ديگر مناطق جهان به ويژه داخل آمريکا شود. همچنين در خصوص ايران، در صورتي که لحن تبليغاتي با اهداف قابل درک را ناديده بگيريم، به نفع آمريکا نيست که به نيابت از عربستان يا حتي اسرائيل با ايران وارد جنگ شود.
در خصوص يمن، ترامپ با فشاري بيش از آنچه سلف او اوباما با آن مواجه بود، مواجه است از اين رو اصرار بيشتر بر افزايش سطح مداخله در جنگ يمن موجب تشديد دو دستگي عمودي در سطح نهادهاي حاکم و دو دستگي اجتماعي در آمريکا خواهد شد. اما ائتلاف سعودي، با گذشت دو سال از تجاوز به يمن با چالش هاي جدي در داخل آمريکا و انگليس به عنوان صادر کنندگان اصلي سلاح و بمب‌هاي ممنوعه به عربستان مواجه است و همين مسئله موجب شد ملک سلمان راهي آسيا و اساسا راهي چين شود تا قراردادهايي براي خريد موشک هاي هوشمند و هواپيماهاي بدون خلبان امضا کند چرا که چين برخلاف کشورهاي غربي، فاقد ساز و کارهاي نظارت و بازخواست است.
اين پرسش‌ها باقي مي ماند که: جنگ به کجا مي‌انجامد؟ و آيا دورنمايي براي پايان قريب الوقوع آن وجود دارد؟ و سرنوشت راه حل سياسي چه مي‌شود؟ طرف هاي درگير در هر دو جبهه جنگ در يمن در اين باره هم عقيده اند که اين جنگ به زودي پايان نخواهد يافت و به قدرت رسيدن ترامپ در ايالات متحده آمريکا و آمادگي او براي افزايش سطح مشارکت در اين جنگ در کنار ائتلاف سعودي، موجب طولاني‌تر شدن مدت تجاوز با همه پيامدهاي آن (گرسنگي، کشتار، ويراني، و مختل شدن همه شکل‌هاي زندگي) مي‌شود. از اين رو، راه حل سياسي در آينده نزديک مطرح نيست مگر آن که تحولي غيرمنتظره در سطح ميداني يا ژئوپلتيک روي دهد که رژيم سعودي را به قبول راه حل سياسي مجبور کند.
در تاريخ ٢٢ ماه مارس کنوني پايگاه اينترني «دِ اينترسپت» ( The Intercept) در گزارشي به بررسي پيامدهاي از سرگيري کمک هاي تسليحاتي آمريکا به عربستان در چارچوب پشتيباني از عمليات نظامي فاجعه بار اين کشور در يمن پرداخت. بر اساس اين گزارش، يک مقام مسئول در وزارت امور خارجه آمريکا به کنگره اين کشور اطلاع داد مناقشه اي که دو سال از آن گذشته «بزرگترين گرسنگي ناگهاني در جهان» را به دنبال داشته است. «گريگوري گوتلپ» معاون رئيس «آژانس آمريکايي توسعه بين المللي» (USAID) به اعضاي کميته امور خارجي کنگره آمريکا گفت، مناقشه اي که آمريکا به عنوان شريک بي‌سر و صدا در آن حضور دارد، موجب شده است اکثر مردم يمن براي دستيابي به غذا مبارزه کنند. بيش از ١٧ ميليون شهروند يمني يعني شصت درصد ساکنان اين کشور با فقدان امنيت غذايي مواجه هستند و هفت ميليون نفر نيز نمي‌توانند بدون دريافت کمک زنده بمانند. اين وضع موجب شده است «يمن با بزرگترين وضع اضطراري امنيت غذايي در جهان» مواجه شود.
در حالي که نيروهاي مورد حمايت عربستان سعودي براي به دست گرفتن کنترل بندر الحديده آماده مي شوند که هفتاد درصد کمک هاي غذايي به يمن از طريق آن تامين مي‌شود، اوضاع بدتر شده است. در آغاز جنگ، هواپيماهاي نظامي عربستان سعودي جرثقيل هايي را که براي تخليه محموله کشتي‌ها مورد استفاده قرار مي‌گرفتند هدف قرار دادند. از آن زمان، حملات هوايي ائتلاف سعودي موجب وقفه در ورود کمک ها به بندر الحديده شده است. در حالي که سازمان هاي بشردوست از دولت ترامپ مي‌خواهند براي بازسازي بندر الحديده به منظور تسهيل ورود کمک ها مداخله کند، «جرالد ورشتاين» سفير سابق آمريکا در صنعا در شهادت خود در کنگره آمريکا در تاريخ نهم مارس کنوني خواستار ارسال سلاح هاي مناسب به عربستان سعودي براي سيطره بر بندر الحديده شد!

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۷۵۶۹۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایران مشتاق میزبانی از شهروندان سعودی | از آنان به بهترین نحو استقبال خواهد شد

به گزارش همشهری آنلاین، علیرضا عنایتی سفیر جمهوری اسلامی ایران در عربستان سعودی امروز دوشنبه از خدمات این کشور برای حجاج ایرانی قدردانی و تشکر کرد.

عنایتی ضمن استقبال از سفر شهروندان عربستانی به ایران، گفت: «ما مشتاق میزبانی از شهروندان سعودی هستیم که به ایران سفر می‌کنند. از آنان به بهترین نحو استقبال خواهد شد».

وی درباره ورود نخستین گروه از عمره‌گذاران ایرانی به عربستان پس از ۹ سال، تأکید کرد: «این افراد نخستین گروه از عمره‌گذاران هستند، ولی پس از موسم حج، این سفرها ادامه خواهد داشت».

مراسم اعزام اولین گروه زائران ایرانی به عمره، بامداد امروز دوشنبه با حضور عبدالله بن سعود العنزی سفیر عربستان در ایران، در فرودگاه بین‌المللی حضرت امام خمینی برگزار شد.

محمدحسین آجیلیان مسؤول عملیات حج شرکت فرودگاه‌ها خبر داد که از امروز روزانه ۲ پرواز برای انتقال زائران عمره به عربستان انجام می‌شود.

زائران ایرانی در قالب کاروان‌های ۸۵ نفره به زیارت خانه خدا می‌روند. رئیس سازمان حج سیدعباس حسینی می‌گوید که «اعزام عمره‌گزاران ۱۰ روز طول می‌کشد.» بر همین اساس آخرین پرواز عمره ۱۳ اردیبهشت صورت می‌گیرد.

عمره که سال ۹۴ تعطیل شده بود، سال گذشته قرار بود با اعزام ۷۰ هزار نفر در ۲ ماه برقرار شود که به دلیل مشکل فنی در پروازها هیچ اعزامی صورت نگرفت.

کد خبر 846497 منبع: فارس برچسب‌ها ایران و عربستان خبر ویژه عربستان

دیگر خبرها

  • کاخ سفید : ارسال سلاح به ایران و کره شمالی از سوی روسیه منجر به بی ثباتی منطقه می شود
  • آمریکا: ارسال سلاح به ایران و کره شمالی از سوی روسیه منجر به بی ثباتی منطقه می‌شود
  • ۹۰ هزار شهروند ایرانی عازم حج امسال می شوند
  • ۹۰ هزار شهروند ایرانی عازم حج امسال خواهند شد
  • سفیر ایران: امسال ۹۰ هزار ایرانی عازم حج خواهند شد
  • بلینکن بزودی در عربستان؛ تداوم تلاش آمریکا برای رویای عادی سازی روابط اسرائیل با ریاض
  • تعیین سرکنسول عربستان در مشهد و سفر مقام سعودی به تهران
  • سرکنسول عربستان سعودی در مشهد تعیین شد + جزئیات
  • گام‌های تهران و ریاض برای تقویت روابط
  • ایران مشتاق میزبانی از شهروندان سعودی | از آنان به بهترین نحو استقبال خواهد شد