Web Analytics Made Easy - Statcounter

عماد هاشمی رفسنجانی، فرزند محسن هاشمی و نوه مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی، در یک بعد از ظهر بارانی میهمان خبرگزاری برنا بود. تصور عمومی از نوه آیت الله هاشمی شاید جور دیگری باشد، مغرور، خشک و پر از تکبر! اما مهندس عماد هاشمی هیچکدام از اینها را نداشت. ساده، صمیمی و البته به شدت محجوب. برای هر جمله ای که می خواهد بگوید فکر می کند و پاسخ هایش را به کوتاه ترین شکل ممکن می دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مصاحبه با او به غایت سخت است، نمی خواهد جوابی دهد که خارج از شان پدربزرگش باشد. هنوز پیراهن سیاه بر تن دارد و محاسنش به نشانه غم بلند است.

گفتگوی ما باعماد هاشمی به عنوان نسل سوم خاندان هاشمی رفسنجانی شبیه گفتگو با هیچ کس نیست جز جوانی که سالهاست مسوولیت انتشار خاطرات پدر بزرگ را بر عهده دارد.

روزی که آیت‌الله هاشمی دارفانی را وداع گفتند شما کجا بودید و چطور با خبر شدید؟

من در دفتر و سرکار بودم. تماس گرفتند و خبر رسید «حاج آقا مریض احوال هستند» خودم را به بیمارستان رساندم و در مقابل بیمارستان شهدا بود که از تجمع مردم در مقابل بیمارستان بسیار تعجب کردم.

واکنش مردم را در ساعت‌های اولیه چطور دیدید؟

تجمع مردم در مقابل بیمارستان عجیب بود و عجیب‌تر آن بود که پس از خروج ما از بیمارستان این جمعیت بیشتر شده و به واقع چنین حضوری پیش بینی نمی‌شد. اوج محبت مردم را ما در مراسم تشییع حس کردیم و اگر این حجم از لطف و محبت مردم نبود نمی‌توانستیم این غم بزرگ را به دوش بکشیم.

قبل از درگذشت آیت‌الله به نبود او فکر کرده بودید؟

حاج آقا از این مسأله صحبت کرده بودند. با اینکه ما هیچ وقت طاقت گوش دادن نداشتیم. در جمع‌های شخصی و چه در مجامع عمومی از روزهای پس از نبودش گفته بود. این اواخر هم شاهد بودیم از ایشان نقل شده بود؛ «حالا می‌توانم راحت بروم». از این دست صحبت‌ها از ایشان نقل می‌شد ولیکن اتفاق‌هایی هستند که تا تحقق آن صورت نگیرد نمی‌توان به عمق فاجعه پی برد.

همچنان باور این فاجعه برای مردم سخت است. چه باید کرد که جای خالی حاج‌آقا احساس نشود؟

نبود آیت‌الله در جمهوری اسلامی بی‌گمان انکار ناپذیر است. اما شاید بتوان به گونه‌ای عمل کرد که این جای خالی کمتر آزار دهنده باشد. مردم با محبتی که با حضور خود در تشییع پیکر نسبت به آیت‌الله ابراز کردند نشان دادند که او برحق بوده و هیچ وقت آیت‌الله را فراموش نخواهند کرد. حمایت از این مسیر در این میان شفاف است. حاج آقا بارها آینده نزدیک را از مردم خواسته بود و آن حمایت همه جانبه از آقای «روحانی» بود. در حقیقت انتخاب آقای روحانی و به دنبال آن تحقق برجام بود که باعث شد آیت‌الله از فهم سیاسی مردم مطمئن شوند و خود را مستحق آرامش ابدی بدانند و آن جمله معروف را درباره فوت خود گفتند. بنابراین حمایت از دولت و شخص روحانی کمک به سزایی در حفظ راه آیت‌الله هاشمی رفسنجانی می‌کند.

شما به عنوان نسل سوم خانواده هاشمی رفسنجانی و عضو جوان آن هستید و بخش اعظمی انتشار خاطرات ایشان بر عهده شما بود. اعتماد به جوانان از سوی حاج آقا چقدر بود؟

من به شخصه و از سوی ایشان شاهد این اعتماد بودم و معمولاً نیروهای جا افتاده بسیاری که در کشور در حال فعالیت هستند، یک روزی در ابتدای کار و جوانی با اعتماد آیت‌الله فعالیت خود را آغاز کردند. این نشان دهنده دید مثبت حاج آقا نسبت به جوانان بوده است.

در بحث‌های سیاسی درون خانواده چقدر حاج آقا از نظر نوه‌ها استفاده می‌کرد؟

آیت‌الله همیشه به نظرهای ما توجه می‌کرد و اگر هم به طور مستقیم از ما نظری پرسیده نمی‌شد اما بحث‌های روز سیاسی همیشه در خانه بود و ما هم در این بین نظرات خود را بیان می‌کردیم.

چند سال پیش شما در معیت حاج آقا به سفر حج رفتید و کتابی در این مورد منتشر شد، پس از مدت‌ها فیلم آن هم از صداوسیما پخش شد. چه اتفاقی افتاده که پس از در گذشت آیت‌الله نظر صداوسیما به حاج آقا معطوف شده است؟

من معتقدم سیستم سیاست صداوسیما در رابطه با حاج آقا تغییر محسوسی نداشته است به جز خود چند روز ابتدایی فوت ایشان، در این رابطه ما قبلاً تصاویر را ارسال کرده بودیم و این اواخر هم ما مجدد این تصاویر را به صداوسیما ارسال کردیم. تصاویر بیشتری هم وجود دارد. در این مورد دستور مستقیم آقای علی عسگری بود که باعث پخش فیلم از صداوسیما شد. در آن سفر که من همراه حاج آقا به حج رفتم، خبرنگار صداوسیما همراه ما بود، در واقع خودشان تصاویر کامل را داشتند ولی تصاویر پخش شده از سوی اداره مجمع در اختیار صداوسیما قرار گرفته است و آنها تصاویر روابط عمومی مجمع را پخش کردند.

انتشار خاطرات حاج آقا به همین شکل ادامه پیدا خواهد کرد یا رویه جدیدی را در پیش خواهید گرفت؟

انتشار خاطرات به همین شکل ادامه پیدا خواهد کرد و البته این خواست حاج آقا بود. در حال حاضر سال 73 از حاضر شده است که قبل از درگذشت آیت‌الله به تأیید ایشان و به مراحل نهایی آن رسیده بود که شاهد این اتفاق تلخ بودیم.

بخش‌هایی از خاطرات را حاج آقا می‌گفتند که حذف شود و صلاح نیست به شکل عمومی انتشار پیدا کند؟

معمولا در خاطرات آیت‌الله بخش‌هایی بود که امکان داشت به آبروی افراد لطمه وارد کند. در این صورت، حاج آقا تشخیص می‌دادند آن قسمت‌ها باید حذف شود. البته این اتفاق به ندرت پیش می‌آمد، چرا که معمولا حاج آقا دقت لازم را در نگارش خاطرات خود داشتند.

شایعه‌ای پیش آمده بود که شما قصد خروج از کشور را دارید. صحت دارد؟

این شایعه بارها تکذیب شده است و انگار عده‌ای آرزوهای خود را در قالب شایعه پخش می‌کنند. نه من و هیچ کدام از اعضای خانواده قصد خروج از کشور را نداریم.

هدف پخش این شایعات چیست و چرا عده‌ای تلاش دارند خانواده هاشمی را از کشور بیرون کنند؟

مشخص است، عده‌ای از ادامه راه حاج آقا هراس دارند و این شایعات با هدف ادامه پیدا نکردن راه آیت‌الله هاشمی به وجود آمده است.

پس از گذشت حدود سه ماه از درگذشت آیت‌الله همچنان مردم کشور منتظر وصیت‌نامه سیاسی از سمت آیت‌الله هستند. آیا قرار است چنین وصیت نامه از سوی خانواده ایشان منتشر شود؟

از حاج آقا دست نوشته‌های بسیاری موجود است و امکان دارد ایشان قصد داشتند این نوشته‌ها را در یک قالب گردآوری کنند. امروز در نبود ایشان باید تصمیم بگیریم که آیا صلاح است این نوشته‌ها در یک قالب تنظیم شود یا خبر؛ اما چیزی تحت عنوان خاص «وصیت نامه سیاسی» از ایشان دست ما نیست. پدر من به عنوان وصی و این وظیفه را به عهده دارد.

چقدر پیرامون نگرش‌ها و فعالیت‌های سیاسی برای شما اجبار و اختیار تعیین می‌شد؟

حاج آقا هیچ اجباری در فعالیت‌ها و نگرش‌های سیاسی و اجتماعی ما نداشت. روحیه حاج آقا اینگونه بود و البته مشورت می‌دادند و هدایت می‌کردند ولی اجباری نبود.

پس از درگذشت آیت‌الله هاشمی عکس‌هایی از ایشان منتشر شد که توجه و انتقاد بسیاری از جمله شما را برانگیخت. ظاهراً روال حاج آقا سکوت در برابر صحبت‌های مغرضانه بوده و به نظر می‌رسد که خانواده ایشان هم چنین رویکردی دارند؟

عده‌ای برای بزرگ کردن خودشان صحبت‌هایی را مطرح می‌کنند؛ من عقیده دارم پاسخ به این افراد به طور کلی صحیح نیست. من نسبتاً با نشان دادن عکس‌العمل مخالف بودم و خانواده به طور قاطع برای پاسخ‌گویی اعلام مخالفت کردند. اما چون این بحث در زمان حساسی پیش آمد و خانواده و در شرایط مناسبی نبودیم، عکس‌العمل‌های متقابلی هم به وجود آمد.

این روزها و پس از درگذشت آیت‌الله هاشمی عده‌ای خاطرات مشترکی را با آیت‌الله هاشمی نقل می‌کنند که ممکن است باعث مناقشاتی شود. خانواده و دفتر حفظ و نشر آثار آیت‌الله هاشمی چه واکنشی نسبت به این نقل قول‌ها خواهد داشت؟

ما در حال حاضر سازوکاری برای این مسئله نداریم. با توجه به اینکه زمان زیادی از درگذشت حاج آقا نگذشته است، نمی‌توانیم توقع داشته باشیم که سیستم خاصی برای پاسخگویی به این نقل قول‌ها وجود داشته باشد؛ اما قطع یقین به این شکل خواهد بود که خانواده حاج آقا در مقابل نقل قول‌ها و بیاناتی که نسبت به حاج آقا مطرح می‌شود در مواقع لزوم واکنش نشان خواهد داد. البته در مواردی ما با مسایل پیش پا افتاده و تخریب‌های به نظر مغرضانه‌ای مواجه هستیم که از نظر ما این تخریب‌ها جای پاسخگویی ندارد. در همین مورد اخیر هم فردی لمپنی یک حرف نامربوط زد و در این مسائل نیازی به پاسخگویی نیست. پاسخ دادن به آن فرد که مردم در خصوص روش و منش او شناخت دارند باعث می‌شود تخریبگر مطرح شود. اما اگر مسأله حساسی مطرح شود که نیازمند واکنش خانواده ما باشد، به جد واکنش نشان خواهیم داد. به طور کلی هم سخنرانی‌های آیت‌الله هاشمی رفسنجانی ثبت و ضبط شده است و هم خاطرات ایشان به صورت روزنوشت موجود است.

در آستانه سال نو قرار داریم، اگر صحبتی دارید بفرمایید.

سال نو رو به مردم تبریک می گویم و سالی پر از سلامتی و برکت برای مردم آرزومندم.

از وقتی که گذاشتید متشکریم.

من هم از شما و مجموعه خبرگزاری برنا متشکرم.

منبع: خبرگزاری برنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۷۷۴۴۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا پاسخ سخن‌گوی شورای نگهبان درباره رد صلاحیت رییس جمهور پیشین قانع کننده نیست؟

  عصر ایران؛ مهرداد خدیر- سخن‌گوی شورای نگهبان در واکنش به نامه‌ها و نظرات رییس جمهوری پیشین ایران درباره رد صلاحیت خود در انتخابات مجلس خبرگان رهبری سه جمله گفته: اول این که بررسی صلاحیت خبرگان رهبری با فقهای شورای نگهبان است ( یعنی به من که عضو حقوق‌دان هستم ربطی ندارد) اما تأکید فقها همواره بر اجرای قانون بوده است. دوم این که این حرف‌ها تازگی ندارد و سوم هم ( به طعنه) این که وقتی تایید می‌شوند سطح درک شورای نگهبان بالاست اما وقتی رد می‌شوند حرف دیگری دارند.

  طبعا خود آقای حسن روحانی باید واکنش نشان دهد یا ندهد اما چون مبنای استدلال و پاسخ آقای طحان نظیف اشکال دارد و وقتی به رییس جمهوری سابق که سال‌ها عضو خبرگان بوده این گونه پاسخ داده شده دیگران جای خود دارند ذکر چند نکته خالی از فایده نیست:

۱. سخن‌گوی شورای نگهبان سخن‎گوی نهاد شورای نگهبان است. درست است که ایشان عضو حقوق‌دان است و عضو فقها نیست و طبعا در جلسات مربوطه نبوده اما قرار نیست سخن‌گو تنها درباره موضوعاتی توضیح و پاسخ دهد که خود در آنها نقش داشته باشد و از ایشان انتظار می‌رفت توضیح بدهد یا توضیح فقها را منعکس کند یا بخواند. یا بگویند می‌پرسم و پاسخ می‌دهم یا شأن آقایان اجل از پاسخ گویی است ولو به هم لاس و عضو سابق همان مجلس طی دوره های مامادی و متوالی. یا به زبان ساده: همین است که هست. هر یک از اینها پذیرفتنی تر است تا این که من نبودم. کما این که سخن‌گوی قوه قضاییه هم آرای قضایی را صادر نکرده ولی اطلاع رسانی می‌کند.

۲.این که تازگی ندارد نیز توجیه مناسبی نیست. خیلی از اتفاقات تازگی ندارد. اصلا در این مملکت چی تازگی دارد؟! با این حال تازگی نداشتن توجیه مناسبی نیست. تصور کنید سیل بیاید و مسوول مربوطه بگوید تازگی ندارد. یا جایی آتش بگیرد و بگویند تازگی ندارد!

۳. معلوم است که افراد به تایید صلاحیت خود ایراد نمی‌گیرند بلکه به رد خود انتقاد وارد می‌کنند. از آقای روحانی می‌توان انتقاد کرد که چرا همین حساسیت را در مقام رییس جمهوری در قبال رد نامزدهای دیگر نشان ندادید ولی نمی‌توان گفت چطور وقتی تایید شد خوب بود و حالا بد شد؟!

   یک مثال چندش آور شاید به موضوع کمک کند. تصور کنید هر هفته به یک چلوکبابی مشخص مراجعه و چلوکباب میل می‌کنید. (‌فرض است وگرنه مگر هر هفته می شود رفت چلوکبابی؟!) در یکی از این دفعات اما یک بال سوسک یا مگس مشاهده می‌کنید. گارسون محترم را صدا و اعتراض می‌کنید. آیا او می‌تواند بگوید شما که همیشه راضی بودید. چطور هفته‌های قبل اعتراض نکردید؟ خوب! در دفعات گذشته مشکلی نبود و حالا هست. حکایت حسن آقای روحانی نیز همین است. قبلا تایید می‌کردند. از نظر او باید این کار می‌شد. این بار این کار را نکرده‌اند و اعتراض دارد. دانش‌آموز یا دانشجو اگر بابت نمره کم اعتراض کند آیا معلم و استاد می‌تواند بگوید چظور ثلث قبل یا ترم پیش نمره‌دهی من خوب بود ولی حالا بد شده؟ پاسخ این است: بحث بر سر این ورقه در این ترم است نه ترم قبل و پار و پیرار. حالا آقای نظیف! بحث بر سر انتخابات ۱۴۰۲ است نه قبل از آن. 

  سخن‌گوی محترم شورای نگهبان البته می‌توانست بگوید: این نهاد صلاحیت عضو حقوق دان و قائم مقام سابق خود را هم رد کرده. ( مرحوم سید رضا زواره‌ای) که صلاحیت دیگران را تایید می‌کرد و خود نیز دوبار کاندیدای ریاست جمهوری شده بود. رد صلاحیت رییس جمهور سابق و عضو پیشین خبرگان را این گونه ببینید به ویژه که حسن روحانی کاملا سیاسی است و می داند آن اتفاق بیش از‌ آن که معطوف به گذشته باشد معطوف به آینده است. 

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: سخنگوی شورای نگهبان: لایحه حجاب هنوز کار دارد؛ ایرادات همچنان باقی است /کنایه به روحانی: وقتی تایید می شوید، سطح درک شورا بالاست؟ /تایید تشکیل سازمان «سپند»

دیگر خبرها

  • ببینید | هشدار آیت‌الله هاشمی به دادن اختیارات به شورای نگهبان در سال ۶۳
  • (ویدئو) سوال باورنکردنی یک دانشجو از هاشمی رفسنجانی
  • ببینید | سوال باورنکردنی یک دانشجو از هاشمی رفسنجانی؛ دور از انتظارترین پرسش تاریخ!
  • (ویدئو) بغض محسن هاشمی درباره خواب عجیبی که آیت‌الله هاشمی ۶ ماه قبل از فوت دید
  • دفتر حسن روحانی : موارد ردصلاحیت روحانی منتشر خواهد شد
  • دفتر حسن روحانی: موارد ردصلاحیت روحانی منتشر خواهد شد
  • چرا پاسخ سخن‌گوی شورای نگهبان درباره رد صلاحیت رییس جمهور پیشین قانع کننده نیست؟
  • افشای خواب عجیب هاشمی‌رفسنجانی ۶ ماه قبل از فوت! | فیلم
  • حوزه‌های علمیه در مقابل اهداف دشمن رسالت سنگینی دارند
  • طعنه سنگین روحانی به وضعیت مشارکت در انتخابات