Web Analytics Made Easy - Statcounter

کمتر از 50 روز دیگر دو رقابت بزرگ انتخاباتی برگزار می شود. نکته ای که بیش از همه خودنمایی می کند سردرگمی اصولگرایان برای انتخاب نامزد نهایی در عرصه ریاست جمهوری و مبهم بودن مکانیزم آنها برای تدوین فهرست شورای شهر است. امروز به طور روشن جمنا، پایداری، جریان احمدی نژاد و جریان قالیباف چهار گروهی هستند که برای ارائه فهرست شورای شهر تهران برنامه ریزی می کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حسن بیادی نایب رئیس شورای شهر تهران در دور دوم و سوم و سخنگوی جبهه ایستادگی می گوید در تهران چند فهرست خواهیم داشت. آیا این نشان می دهد که اصولگرایان به دلیل اختلافات درون اردوگاهی، تجربه شکست 30 بر هیچ مقابل اصلاح طلبان برای انتخابات مجلس شورای اسلامی در تهران را نادیده گرفتند؟

در ادامه مشروح گفتگوی نامه نیوز با این چهره سیاسی اصولگرا را بخوانید؛

شما در انتخابات شورای شهر تهران ثبت نام کردید، علت کاندیداتوری تان چه بود؟

- احساس کردم شورای شهر تهران در دوره چهاره به دلایل گوناگون از جمله بی مهری مجلس نشینان ، حوادث غیر مترقبه مانند آتش سوزی درساختمان پلاسکو و سوء استفاده سیاسی از این موضوع، اختلافات تاسفبار درون گروهی و جناحی ، بی برنامگی و عدم شهامت در نظارت جمعی و نداشتن شجاعت جمعی در بیان معضلات نسبت به دوره دوم و سوم آن جایگاهی را که در بین مردم پیدا کرده بود متأسفانه از دست داد.

شما سال 94 از تهران برای انتخابات مجلس دهم کاندیدا شدید و رأی نیاوردید چه طور انتظار دارید برای شورای شهر رأی بیاورید؟

- این از حقوق شهروندی است که وقتی کسی در خود توانمندی می بیند می تواند نامزد انتخابات شود این مردم هستند که تشخیص می دهند چه کسی به درد این کار می خورد و چه کسی به درد این کار نمی خورد االبته شایان ذکر است همانطور که لیستی رای آوردن دلیل شایستگی نیست ، رای نیاوردن هم دلیل بر عدم توانمندی و تخصص نیست در واقع بدلیل نبود احزاب فراگیر و همچنین کمبود فرهنگ سیاسی و روش غلط زمان برگزاری و تدوین قوانین و دستورالعملهای انتخابات شورا و عدم استقرار مدیریتهای یکپارچه و وجود مدیریتهای جزیره ای نتیجه ای بهتر از این آشفتگی وجود ندارد و با این روش غلط کماکان باندهای متصل به قدرت و ثروت همیشه پیشتازند و در این زمینه فرقی میان جناحها در این زمینه نمی باشد .

مردم تهران در انتخابات مجلس دهم نشان دادند که لیستی رأی می دهند شما برنامه ای در این زمینه دارید؟

- فعلاً نمی خواهم درباره تدوین فهرست دو جناح صحبت کنم. اما متاسفانه علیرغم اینکه شورای شهر یک نهاد اجتماعی و فرهنگی است بعضی از افراد و گروههای تمامیت خواه علیرغم نتایج منفی عملکردشان در گذشته هنوز هم درس عبرت نگرفته و در آینده هم نخواهند گرفت ، فقط معضلات و مشکلات حاصل از تدابیرشان گریبان گیر مردم مظلوم خواهد شد.

در واقع سئوال این است جمنا می خواهد فهرستی برای انتخابات شورای شهر تهران تدوین کند اما شما که به جمنا نقد داشتید بعید است در آن فهرست باشید.

- هر فردی و هر جریان سیاسی هر کاری را می تواند بر اساس قانون بکند من هم به همان اندازه انجام فعالیت هایی را بصورت جمعی درنظر دارم و کاملاً آشنا به قواعد بازی و حیله های تمامیت خواهان میباشم.

در تهران برای انتخابات مجلس دهم فهرست های متعددی عرضه شدند اما رقابت بین دو لیست امید و اصولگرایان بود.

- اصلا انتخابات شوراها با انتخابات مجلس قابل قیاس نیست. و مقایسه این دو با هم اشتباه است. اگرچه در انتخابات مجلس هم تمامیت خواهان نقش اساسی دارند و تعدادی از آنان در جامعه کنونی تبدیل به یک قدرت کاذب و دارای امکانات وسیعی هم شده اند اما نتیجه کارشان همانطور که قبلاً گفتم نتیجه ای بهتر از این نخواهد بود.

یعنی شما می گویید در تهران برای انتخابات شوراها لیست های متعددی خواهیم داشت و همچون انتخابات مجلس رقابت اصلی بین دو فهرست نخواهد بود؟

- حتماً همینطور است و فعلاً ضروری نمیدانم در این زمینه صحبت کنم و فقط به این مسئله اشاره میکنم که از ارائه لیستهای متعدد متوجه میشویم که تمامیت خواهی به دوران افول خود نزدیک شده است.

به نظر شما رقابت لیستی شود بهتر است یا فردی باشد؟

- هیچکدام ، چرا که کلاً شیوه انتخاباتی اشتباهی داریم و لازم است که ساختار سازمان و اجرائی کاملاً تغییر و متحول شود بخاطر این ساختار معیوب است که به این معضلات بر می خوریم و مشکل اساسی هم درمجلس است چون کسانی که قانون انتخابات را ارائه می دهند و آن را با لابی گری غیر حرفه ای بتصویب می رسانند نوعاً برای ماندگاری خودشان و حذف رقیب و دشمن فرضی ساختار را طراحی مینمایند ، یکی دیگر از دلائل این است که دارای یک جامعه اجرایی پویا با مدیریت یکپارچه در سیستم های مختلف نیستیم بنابراین انتظاری بهتر از این نخواهیم داشت و تا زمانی که نتوانیم ساختار اجرایی و سیاسی کشور را متناسب شأن و قدرت و جایگاه کشورعزیزمان در جهان بنمائیم بقول معروف و کما فی السابق نتیجه همان آش است و همان کاسه .

لذا با این تفکرات هرحادثه و اتفاقی قابل پیش بینی و دور از ذهن انسانهای عاقل و تحلیلگر نیست.

آقای قالیباف در این 11 سالی که شهردار تهران بود یک عملکردی از خود به جای گذاشت، آیا به آن سمت خواهید رفت که یک لیستی تحت نام آقای قالیباف تدوین کنید؟

- من هنوز در این زمینه تصمیم نگرفته ام ولی اعتقاد دارم آقای قالیباف علیرغم توانمندی های خاص خودشان در امور اجرایی چنانچه توجه جدی به موضوعات وسوابق گذشته بعضی از افراد پشت پرده جمنا و هم چنین بعضی از اطرافیان خود نداشته باشند دوباره مانند دور قبل و همانند ائتلاف ١+٢ قربانی افراد تمامیت خواه خواهد شد.

اگر از این شیوه استفاده شود به نظر شما اصولگرایان موفق خواهند بود؟

- فکر نمی کنم . در مجموع سیاسی و جناحی کردن انتخابات شورای شهر تهران به ضرر مردم و هم به ضرر شهر است. به همین دلیل آقای چمران فرمودند گروه جمنا در انتخابات شوراها لیست نمی دهد.

اما در اسفند ماه اعلام شد که آقای سروری عضو شورای مرکزی جمنا مسئول تدوین لیست شورای شهر تهران شده است؟

- در هر حال آنچه آقای چمران گفتند نشان می دهد که این طور نیست. اگرچه آنها هر کاری را می توانند بکنند اما آنچه مهم و اثر دارد نتیجه کار است که از همین حالا شکست مشهود و قابل پیش بینی است..

به نظر شما حضور چهره های ورزشی در شورای شهر تجربه موفقی بود؟

- مگر غیر ورزشکار و هنرمندان موفق بوده اند که آنها موفق نبوده اند. در مجموع شورای شهر چهارم نتوانست آن جایگاهی را که در دوره های قبل نزد مردم به وجود آمده بود حفظ کند. یعنی یک نارضایتی عمومی در شهر به وجود آوردند و سرجمع مردم نسبت به عملکرد شورای شهر چهارم دلگیر هستند.

اما شورای شهر چهارم چون اکثریت اصولگرا بودند مانند شورای شهر سوم و دوم که شما در آن حضور داشتید تام و تمام با شهرداری تعامل کرد؟

- بنظر من معلوم نشد در شورای شهر چه کسی اصلاح طلب است و چه کسی اصولگرا مثلا آقای دکتر دنیامالی یک اصولگرای اصلاح طلب و در کار خود متبجر و متخصص است . رفتارها و عملکرد مشخص میکند چه کسی چه تفکر سیاسی دارد مانند آقای دکتر حافظی و خانم راستگو و خانم آباد و آقای دبیر با توجه به مواضع و عملکردشان فکر میکنید متعلق به چه جناحی هستند. در هر حال جمع ما در شورای دور دوم و سوم علیرغم اختلاف نظرات سیاسی در بین اعضا با مجموعه مدیریت شهری هم تعامل داشتیم و هم نظارت منطقی و کارشناسی در طرحا و لوایح اما روش و تدابیر ما با توجه به وضعیت ساختارشکننده شهرداری فرق می کرد. جمع ما درآن دوران هم شهردار را کمک می کرد و هم انتقادات خود را شجاعانه اعلام مینمود اما دوستانمان نوعاً روحیه تخریب نداشتند اگرچه بعضی ها در مدیریت شهری مانند مگسان دور شیرینی ناراحت بوده و قضایا را طور دیگر جلوه میدادند و شخص آقای دکتر احمدی نژاد و دکتر قالیباف در اکثر موارد همراه اعضاء شورا بودند.

- یعنی شما می گویید شورای شهر چهارم منفعل بود؟

- نه فقط بنظر بنده این است بلکه به نظر خود اعضاء حاضر در دوره چهارم و اخبار رسانه های شهری و مصاحبه هایی که منتشر شده و از دقت درمشروح جلسات شورای شهر چنین نتیجه ای حاصل میشود .

اما مثل دوره دوم و سوم آقای چمران رئیس شورا و هیأت رئیسه هم یک دست در اختیار اصولگراها بود؟

- فرق نمی کند همین جناحی و شخصی کردن مسائل و مشکلات مردم نتیجه زحمات را خراب می کند و جامعه را مأیوس مینماید لذا مدیریت نیاز به یار منطقی و شجاع دارد. وقتی مجموعه همراه نباشد مدیریت موفق نخواهد بود.

شما می گویید آقای چمران دوره چهارم مدیریت درستی نداشت چون یار خوبی نداشت؟

- ایشان یکی از مدیران موفق در دوره دوم و سوم در شورای شهر و شورای عالی استانها بودند اما با یک مجموعه از اعضایی که نوعاً شجاع و مسئولیت پذیر و منطقی بودند. در دوره چهارم علیرغم اینکه ١٦ نفر به تعداد آنان افزوده شده همه دیدند روش برخورد با مدیریت به چه شکل بود. البته لازم میدانم مطلب مهمی را متذکر شوم ؛ از اوضاع سیاسی و تفکرات و سطح کیفیت بعضی از نمایندگان مجلس نشان می دهد که باندهاو سازمانهای غیر رسمی بخاطر منافع شخصی و اجتماعی خود طوری قضایا را پیگیری می کردند که مانند دور اول ، شورای دور چهارم به تشنج کشیده شود. و با تصمیم نامیمونی که داشتند به دنبال این بودند که با تشنج ایجاد شده شوراها را کلا جمع کنند و دوباره مانند قبل هرکاری را که میخواند انجام و هرکسی را که میخواهند منصوب کنند اما خوشبختانه با لطف خداوند تبارک و تعالی نتوانستند فضا را به سمتی ببرند که شورا به انحلال کشیده شود.

اصلاح طلبان خویشتن داری کردند که شورای شهر چهارم منحل نشد یا اصولگراها؟

- در تفکرات و رفتار غیرسازمانی باندهای متصل به قدرت و ثروت ، برایشان فرقی بین اصولگرا و اصلاح طلب وجود ندارد.

یعنی خارج از جناح های سیاسی عده ای برنامه داشتند شورای شهر تهران دچار جنجال و انحلال شود اما موفق نشدند به هدف خود برسند؟

بله.

دولت چه طور؟

- خیر. باندهای قدرت و ثروت درتمام دنیا وجود دارند و کشور ما هم مستثنی از این حرکت شوم نیست ولی دلسوزان نظام باید در همه جا حواسشان را جمع کنند و بعید نمی دانم فتنه ای دیگر را اما با شکلی جدید طراحی نکرده باشند .

اگر اجازه بدهید یک سوال هم در مورد انتخابات ریاست جمهوری داشته باشم بنظر شما با اعلام آمادگی آقای حمید بقایی برای کاندیداتوری ریاست جمهوری و استقبال آقای محمود احمدی نژاد از آمدن ایشان چه اتفاقی در بین اصولگرایان می افتد؟

- بنظر این حقیر دوستانی که آگاهانه وارد صحنه سیاسی می شوند و خودشان را دلسوز نظام جلوه میدهند بدون سعه صدر و تدبیر موفق نخواهند بود لذا مجاز بودن حضور و یا عدم حضور افراد را در انتخابات گوناگون قانون مشخص مینماید و همگان از یک حقوق شهروندی مساوی برای فعالیت در اجتماع برخوردارند بالاخره آقای بقایی هم مانند دیگر دوستان داوطلب با تجاربی که در دولتهای قبل بدست آورده اند شایستگی های خاص خودشان را دارند، ومی توانند به حضور و مشارکت حداکثری مردم پای صندوقهای رأی که مد نظر مقام معظم رهبری است کمک کنند اگرچه بعضی ها حیات سیاسی خود را در مشارکت حداقلی و خواسته های مشروع جایگاه شرعی و عرفی مردم را در نظر نداشته و این عزیزان را بحساب نمی آورند و با این تفکرات غلط مشکلات عدیده ای را هم ایجاد نموده اند و فقط نگران امیال سیاسی و باندی و همچنین منافع شخصی و خانواده خود هستند، اگرچه تحلیل بنده این است که حضور جدی آقای بقایی نتایج تصمیمات بعضی از اصولگرایان در جمنا را برای کاندیداتوری در انتخابات را برهم زده و آنان را دچار تشویش ذهنی و فکری نموده است.

منبع: ساعت24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۷۷۵۳۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دکمه تصویب قانون عفاف و حجاب زیر دست کیست؟!

فرارو- جلال رشیدی‌کوچی، نماینده مجلس شورای اسلامی درباره بررسی طرح صیانت در مجلس یازدهم گفته است: «طرح صیانت علنا از دستور کار مجلس خارج شد، ولی زمزمه‌هایی شنیده می‌شود مبنی بر این‌که برخی در تلاش هستند هفته آخر مجلس این طرح مورد بررسی قرار گیرد. امیدوارم چنین اتفاقی رخ ندهد، زیرا سر منافع مردم معامله کردن با جریانی خاص قطعا به ضرر آن اشخاص خواهد بود.»

به گزارش فرارو، رشیدی کوچی در بخشی از سخنان خود و در رابطه با این که تصویب طرح صیانت به ریاست قالیباف در مجلس دوازدهم کمک می‌کند یا نه گفت که این احتمال وجود دارد. این اظهارات رشیدی کوچی در شرایطی مطرح می‌شود که پیش از انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، برخی از منتقدان اصلی قالیباف از عدم تصویب قانون عفاف و حجاب در مجلس دوازدهم شکایت می‌کردند و معتقد بودند قالیباف به دنبال آن است که از تصویب این طرح پیش از انتخابات احتراز کند.

حجت الاسلام غضنفرآبادی رئیس کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی که از موافقان سرسخت لایحه عفاف و حجاب است می‌گوید: «کمیسیون قضایی ایرادات شورای نگهبان به لایحه عفاف و حجاب را برطرف و مجددا این لایحه را به شورا ارسال کرده است و هم اکنون منتظر اظهار نظر شورای نگهبان هستیم. عمده ایرادات شورای نگهبان به لایحه عفاف و حجاب مربوط به مواد ۴۷ تا ۴۹ این لایحه می‌شد که به بحث میزان مجازات‌ها پرداخته است.»

با توجه به این که در جلسه علنی ۲۹ شهریور ۱۴۰۲ مجلس، نمایندگان به اجرای آزمایشی لایحه حجاب و عفاف برای مدت ۳ سال رای دادند، در صورتی که شورای نگهبان، این لایحه را تایید کند، لایحه مذکور بلافاصله برای اجرا به دستگاه‌های اجرایی مربوطه ابلاغ می‌شود. اظهارت علی بهادری‌جهرمی سخنگوی دولت سیزدهم هم نشان می‌دهد دولت با اقدامات مجلس در حوزه عفاف و حجاب همراه است. او در این باره گفته است: «دولت با همراهی و همدلی و همچنین با اصلاحات حداقلی در سریع‌ترین زمان ممکن، طبق تعیین تکلیفِ قانون اساسی مبنی بر اینکه لوایح قضایی باید از مسیر دولت به مجلس تقدیم بشود، لایحه را تقدیم مجلس شورای اسلامی کرد. به‌نظر می‌رسد الان و یا هر مقطع دیگری هیچ مرجعِ اجتماعی، فرهنگی، انتظامی، قضایی و اجرایی معطل تصویب قانونی در این زمینه نیست و قوانین موجود تکالیف همین مراجع را در این موضوع‌های فرهنگی و اجتماعی مشخص کرده است.»

نیروی انتظامی نیز پیش از مشخص شدن تکلیف طرح عفاف و حجاب در حال اجرای طرح نور است که در واقع بازگشت گشت ارشاد به خیابان‌ها است؛ طرحی که به نظر می‌رسد با حمایت دولت سیزدهم همراه است. سردار احمدرضا رادان فرمانده کل انتظامی کشور با اشاره به این که در دولت سیزدهم فعالیت‌های این نیرو در بهترین وضعیت قرار گرفته است از قوای سه گانه تقدیر و تشکر کرد و گفت: «با حمایت‌های مجلس، دولت و قوه قضائیه و همراهی مردم اجرای طرح نور را با قوت، دقت و هوشمندی ادامه خواهیم داد.»

با توجه به این شرایط پرسش‌هایی مطرح است از جمله این که آیا محمدباقر قالیباف می‌تواند به واسطه مصوبه حجاب و عفاف بار دیگر بر کرسی ریاست مجلس بنشیند و آیا طرح نور در صورت تصویب طرح عفاف و حجاب متوقف می‌شود؟ حسین کنعانی مقدم، فعال سیاسی اصولگرا در گفتگو با فرارو به این پرسش‌ها پاسخ داده است:

ارسال پالس مثبت قالیباف به جبهه پایداری

حسین کنعانی مقدم به فرارو گفت: «ما در عرصه سیاست با چند گروه مختلف از افراد رو به رو هستیم. برخی از افراد، سیاستمدار هستند یعنی بر اساس فکر و اندیشه و تعقل به مسائل مختلف فکر می‌کنند و درباره موضوعات گوناگون صحبت می‌کنند. برخی از افراد، سیاسی کار هستند یعنی بر اساس منافع سیاسی خود سخن می‌گویند. برخی دیگر، سیاست باز یا به عبارتی دقیق‌تر بندباز هستند یعنی در عرصه‌های سیاسی سعی می‌کنند به سمتی حرکت کنند که منافع سیاسی خود را تامین کنند و کاری هم به این ندارند که این بندبازی‌ها می‌تواند تا چه حدی در آینده سیاسی آنان اثرگذار باشد. در نهایت برخی نیز هستند که نه سیاست باز هستند نه سیاست مدار و نه سیاسی کار درواقع این افراد سلبریتی‌های سیاسی هستند که بیشتر به دنبال دیده شدن هستند. اکنون نیز به نظر می‌رسد برخی از افراد به دنبال این هستند که از طریق اظهارنظر‌هایی که انجام می‌دهند دیده شوند، نه این که گام مثبتی بردارند یا تحلیل دقیقی از مسائل سیاسی کشور ارائه کنند.»

وی افزود: «در رابطه با ریاست آقای قالیباف در مجلس، باید به این نکته دقت کنیم که با توجه به این که ۴۵ نفر در نوبت ورود به مجلس قرار دارند، ممکن است آرایش سیاسی مجلس تا حدودی تغییر کند. به هر حال این حقیقت انکار ناشدنی است که آقای قالیباف برای رئیس شدن نیاز به یک رای قابل توجه از سوی طیف تندروی مجلس دارد. با این وجود شاید اینگونه بتوان تعبیر کرد که اقدامات اخیر آقای قالیباف در خصوص طرح صیانت، نوعی پالس مثبت برای قانع کردن طیف تندرو است که؛ اگر من رئیس بشوم، مواردی را که شما اصرار دارید در مجلس مورد توجه قرار گیرد را در اولویت قرار داده و پیگیری می‌کنم.»

لزوم ابهام زدایی از طرح عفاف و حجاب

این فعال سیاسی اصولگرا در ادامه گفت: «هر مصوبه‌ای باید مراحلی را در مجلس طی کند و برای مثال باید به شورای نگهبان برود. اما تا جایی که مطلعم درباره مصوبه حجاب و عفاف هنوز این مراحل به طور کامل طی نشده است. یعنی هنوز مجلس شورای اسلامی و مجلس شورای نگهبان به نتیجه نرسیده اند و اگر این نتیجه مشترک حاصل نشود، طرح مذکور به مجمع تشخیص مصلحت می‌رود. به همین دلیل، با توجه به حساسیت‌های قانونی که وجود دارد و با توجه به این که طرح حجاب و عفاف موفق نشد نظرات مثبت اکثریت را به سمت خود جذب کند و از سوی شورای نگهبان نیز ایراداتی به آن وارد شد، نمی‌توان با اطمینان گفت که این طرح به سرعت به مرحله اجرا می‌رسد. گروهی از صولگرایان تندرو، معتقدند که طرح صیانت مبتنی بر جریمه نقدی طراحی شده تا هر کسی دلش خواست، بی حجاب بگردد.»

وی افزود: «این که طرح نور توسط نیروی انتظامی در حال اجراست، از دید نمایندگان مجلس مجزا از طرح عفاف و حجاب نیست و به نوعی قرار است هر ۲ طرح، همراستای هم پیش بروند. مسئله اصلی همه این طرح‌ها عفاف و حجاب است و در نتیجه هر دستگاهی به دنبال این است که نقش خود را در این زمینه ایفا کند. در حال حاضر نیز، نیروی انتظامی این نقش را پذیرفته که از طریق گشت ارشاد سعی در برقراری حجاب داشته باشد و اقداماتی قانونی انجام دهد. قطعا زمانی که طرح عفاف و حجاب مجلس تصویب شود، طرح‌های جانبی کنار گذاشته می‌شوند. طرح صیانت در نهایت تعیین کننده خط مشی‌های کلی عملکرد حاکمیت در قبال مسئله حجاب خواهد بود. البته شکل گیری طرح حجاب می‌تواند یک امتیاز مهم نیز داشته باشد. درواقع اگر طرح حجاب و عفاف با دقت تصویب شود، می‌تواند هم به قانونمندتر کردن نوع برخورد‌ها با حجاب کمک کند و هم از هر نوع برخورد سلیقه‌ای با مردم پیشگیری کند. البته باید توجه داشت که قانون مرتبط با حجاب باید جامع و کامل و عاری از هر نوع ابهام باشد. وقتی قانونی تصویب شود که سرشار از ابهام در شیوه‌های اجرا باشد و حتی به درستی آسیب شناسی نشده باشد، بیش از آن که مفید باشد، مضر خواهد بود. درواقع سرنوشتی مثل سرنوشت قانون ممنوعیت ماهواره پیدا می‌کند که گرچه قانون است، اما هیچکس رعایت نمی‌کند.»

دیگر خبرها

  • اعلام شد؛‌فهرست مشترک جبهه پایداری و شانا برای دور دوم انتخابات مجلس در تهران
  • لیست نهایی جبهه انقلاب برای انتخابات دور دوم مجلس شورای اسلامی در حوزه انتخابیه تهران منتشر شد
  • فهرست مشترک جبهه پایداری و شانا برای دور دوم انتخابات تهران اعلام شد
  • مشورت با آیت الله برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری /به محسن رضایی گفتم پیروز نمی شود و دو سه میلیون رأی خواهد داشت
  • مانور لاکچری قالیباف در هتل بزرگ تهران /پشت پرده مهمانی مجلل برای منتخبان مجلس دوازدهم / هزینه یک شب اقامت در گراند هتل چند؟
  • دکمه تصویب قانون عفاف و حجاب زیر دست کیست؟!
  • لیست مشترک جبهه پایداری با شانا برای دور دوم انتخابات+ جزئیات
  • پیشنهاد پایداری به شانا برای تکمیل لیست در دور دوم انتخابات
  • انتخابات به نظام مشروعیت می‌بخشد
  • کاندیداتوری عضو شورای نگهبان در انتخابات ریاست جمهوری /صادق زیباکلام برای مصاحبه آمد، زاکانی برای گزارش دادن /خاطرات آیت الله هاشمی