Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-27@01:52:10 GMT

زیر و بم امضای تفاهمنامه‌های ایران و غول‌های نفتی جهان

تاریخ انتشار: ۱۴ فروردین ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۲۷۸۱۸۶۳

زیر و بم امضای تفاهمنامه‌های ایران و غول‌های نفتی جهان

در ادامه این گزارش می خوانیم: طبق آخرین اظهارات امیرحسین زمانی‌نیا، معاون امور بین‌الملل و بازرگانی وزیر نفت، وزارت نفت در حال مذاکره ٢٥ قرارداد است که اگر منجر به عقد قرارداد شود حدود ٨٥ میلیارد دلار ارزش دارد. همچنین به گفته وی وزارت نفت پس از اجرای برجام حدود ١٥ تفاهمنامه در قالب MOU و HOA امضا کرده که قرار است این میزان تا پایان امسال به حدود ٢٥ برسد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ارزش این تفاهمنامه‌ها حدود ٤٠ میلیارد دلار برآورد شده است که در صورت منتهی شدن به قرارداد جذب صنعت نفت می‌شود. موافقتنامه اصولی (HOA) امضا شده برای فاز ١١ پارس جنوبی با شرکت‌های توتال فرانسه، سی‌ان‌پی‌سی چین و پتروپارس به ارزش حدود ٥ میلیارد دلار، از دیگر تفاهمنامه‌ها جلوتر است.

**طرح توسعه فاز ١١ پارس جنوبی
یکی از مهم‌ترین توافقنامه‌ها، توافقنامه بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت‌های توتال CNPC و پتروپارس برای توسعه فاز 11 پارس جنوبی بود که در اواسط آبان ماه امضا شد و طبق آن سهم شرکت توتال 50.1 درصد، سهم شرکت پتروپارس 19.9 درصد و سهم شرکت CNPC به میزان 30 درصد در قرارداد است و قرار است بعد از امضای قرارداد و پس از 40 ماه نخستین تولید صورت می‌گیرد.

غلام‌رضا منوچهری، معاون امور توسعه وزیر نفت در این مراسم اعلام کرد مدت قرارداد مذکور 10 یا 20 سال است. مدت اجرای آن چهار سال پیش‌بینی شده و سه سال بعد از شروع تولید سکوها به مدار تولید می‌آیند. بازپرداخت هزینه سرمایه 10 سال و بازپرداخت پاداش در طول 20 سال است. اگر پیمانکار تاخیر داشته باشد به پاداشش ضربه می‌خورد

**مطالعه میدان نفتی چنگوله
از دیگر تفاهمنامه‌هایی که در آبان ماه سال ١٣٩٥ به امضا رسید، امضای یادداشت تفاهم (MOU) بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت نروژی دی‎ان‎او (DNO) بود که بر مبنای آن، مطالعه میدان نفتی چنگوله در دستور کار این شرکت نروژی قرار گرفت. منوچهری در مراسم امضای این تفاهمنامه به اشتراکات ساختاری میدان‎های نفتی چنگوله و آذر در غرب کشور اشاره و ابراز امیدواری کرد که دی‎ان‎او نتایج مطالعات خود را ظرف مدت شش ماه ارایه دهد.

حدود یک ماه بعد از امضای یادداشت تفاهم بین ایران و نروژ برای توسعه میدان نفتی چنگوله، مراسم اجرای تفاهمنامه بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت شل برای مطالعه توسعه میادین آزادگان جنوبی، یادآوران و میدان گازی کیش برگزار شد که گفته می‌شد این تفاهمنامه احتمالا در حدود 10 تا 12 میلیارد دلار ارزش خواهد داشت.

**امضای ١٢ تفاهمنامه با شرکت‌های خارجی
منوچهری در اواسط زمستان از امضای ١٢ تفاهمنامه با شرکت‌های خارجی در صنعت نفت خبر داد و گفت: تاکنون شرکت ملی نفت ایران برای توسعه میادین نفت و گاز با ١٢ شرکت بین‌المللی همچون شل انگلیس، توتال فرانسه، اینپکس ژاپن، گازپروم نفت روسیه و... تفاهمنامه مطالعاتی و همکاری امضا کرده است. پیش‌بینی می‌شود به زودی ١٠ تا ١٢ تفاهمنامه همکاری با سایر شرکت‌های بزرگ بین‌المللی در بخش بالادستی صنعت نفت امضا شود.

**پیشنهاد پرتامینا
در اواسط اسفند سال ١٣٩٥ معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در امور توسعه و مهندسی اعلام کرد: شرکت پرتامینای اندونزی پس از امضای یادداشت تفاهم و دریافت اطلاعات از شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب پس از ٦ ماه مطالعات خوبی روی میدان‎های آب تیمور و منصوری داشته‌اند و طرح جامع توسعه اولیه (Pre-MDP) خود را در قالب دو کتاب ارایه داده‎اند.

به گفته وی بر پایه مطالعات و طرح جامع توسعه اولیه پرتامینا، شمار چاه‎ها در میدان منصوری از رقم کنونی ٨١ حلقه باید به ٣٦٥ حلقه برسد و ضریب بازیافت نیز از رقم کنونی ٣٥/٢ درصد می‌تواند تا ١٤ درصد افزایش یابد و این شرکت بر اساس این طرح اعلام کرده که قادر است تولید روزانه نفت را از رقم کنونی ٦٥ هزار بشکه به ٣٦٥ هزار بشکه برساند. البته تا پایان زمان قرارداد ارقام متفاوت خواهد بود. پرتامینا بر اساس مطالعات خود استفاده از پمپ‎های درون چاهی، تزریق آب و روش‌هایی مانند شکافت اسیدی را در توسعه میدان‎های منصوری و آب تیمور پیشنهاد داده است.

منوچهری گفت: بر پایه مطالعات و طرح جامع توسعه اولیه پرتامینا، شمار چاه‎ها در میدان آب تیمور از ٥٠ حلقه کنونی به ٢٥٧ حلقه افزایش خواهد یافت و در طول قرارداد تولید کل را که تاکنون ٣٣٤ میلیون بشکه بوده است به یک میلیارد و ٦٩٦ میلیون بشکه می‌رساند؛ ضریب بازیافت هم از رقم کنونی 2.27 درصد به ١٢ درصد خواهد رسید. قرار است ظرفیت تولید نفت در میدان آب تیمور به حدود ٣٠٠ هزار بشکه در روز برسد. این ارزیابی اقتصادی و فنی پرتامینا از جمله پیشنهادهای سرمایه‎گذاری و هزینه بهره‌برداری درباره میدان‎های نفتی آب تیمور و منصوری، از سوی شرکت ملی نفت ایران بررسی و با پیشنهادهای مطالعاتی دیگر شرکت‎ها مقایسه و ارزیابی خواهد شد.

**آخرین اخبار از نتایج امضای تفاهمنامه‌ها
در نهایت علی کاردر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در آخرین اظهارات خود در سالی که گذشت در مورد آخرین اخبار از نتایج امضای تفاهمنامه‌ها توضیح داد مطالعات فنی شرکت‎های «پترومینا» اندونزی و «لوک اویل» روسیه برای میدان نفتی آب تیمور، شرکت‌های «اینپکس» ژاپن و «توتال» فرانسه برای میدان نفتی آزادگان جنوبی و شرکت «وینترسهل» آلمان را برای میدان نفتی بندکرخه دریافت کرده‌ایم. همچنین شرکت «توتال» مطالعه فاز ١١ میدان گازی پارس جنوبی را تحویل داده است.

*منبع: روزنامه اعتماد، 1396.1.14
**گروه اطلاع رسانی**9370**2002 **انتشار دهنده: فاطمه قنادقرصی

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۷۸۱۸۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سیاست ارزی غلط دلیل احساس نشدن درآمدهای سرشار نفتی و رشد اقتصادی در زندگی مردم

سیاوش سالارزاده کارشناس حوزه سیاست‌گذاری اقتصادی در رابطه با هدررفت منابع سرشار نفت و گاز کشور با سیاست ارزی غلط به خبرنگار قدس  اظهار کرد: سوء مدیریت سیاست‌های ارزی در کشورهای دارای منابع طبیعی مانند نفت و گاز پیامدهای شدیدی بر اقتصاد خواهد داشت و مانع از توانایی کشور در به‌کارگیری تمام ظرفیت‌های اقتصادی خود شود.

وی گفت: در مورد کشور ما نیز سیاست اشتباه ارزی حال حاضر دولت منجر به از بین رفتن درآمدهای مهم و سرشار نفتی و در نتیجه تضعیف رشد و توسعه اقتصادی کشور شده است. طبق آمار و ارقام اعلامی موسسات خارجی معتبر فروش نفت خام ایران به میزان فروش نفت خام در زمان برجام رسیده است و این نشان از اهمیت فوق‌العاده جریان درآمدهای ارزی کشور از محل فروش نفت خام و گاز طبیعی دارد اما متاسفانه به دلیل سیاست غلط ارزی دولت، نشانی از این درآمدهای سرشار ارزی در توسعه کشور و حتی زندگی مردم مشاهده نمی‌شود.

وی ادامه داد: برای کشور ما که به درآمدهای نفت و گاز متکی است، مدیریت موثر منابع ارزی خود را به منظور تنوع بخشیدن به اقتصاد، توسعه زنجیره ارزش صنعت نفت و گاز و دستیابی به رشد اقتصادی پایدار ضروری است اما به کارگیری سیاست ارزی غلط 28 هزار 500 تومانی تخصیص ارز ارزان برای واردات کالاهای اساسی منجر به سوء مدیریت و هدر رفت درآمدهای ارزی کشور شده است.

تشدید نابودی منابع ارزی کشور با تداوم نظام ارزی چند نرخی در اقتصاد کشور

این کارشناس حوزه سیاست‌گذاری اقتصادی با اشاره به تشدید نابودی منابع ارزی کشور با تداوم نظام ارزی چند نرخی در اقتصاد و سوءمدیریت منابع ارزی گفت: بانک مرکزی با پایین نگه داشتن مصنوعی قیمت کالاهای اساسی وارداتی از طریق تخصیص ارز ارزان، نتوانسته است به طور موثر از درآمدهای نفتی خود برای تقویت رشد اقتصادی واقعی استفاده کند و از طرف دیگر به رقیب تولیدکننده داخلی نیز تبدیل شده است. این امر نه تنها منجر به استفاده نادرست از منابع ارزی کشور شده است بلکه تلاش های دولت در زمینه توسعه تجارت انرژی، کاهش تأثیر تحریم ها، افزایش بازارسازی در حوزه نفت و گاز و رشد اقتصادی کشور را نیز تضعیف کرده است. همچنین تداوم نظام ارزی چند نرخی در اقتصاد، سوءمدیریت منابع ارزی را تشدید کرده و پتانسیل رشد اقتصادی کشور را محدود کرده است. عدم شفافیت و ثبات در سیاست های ارزی باعث ایجاد بلاتکلیفی در بازار شده، سرمایه گذاری را با مشکل مواجه کرده و توانایی کشور در جذب سرمایه خارجی را با مشکل مواجه کرده است.

سالارزاده به تجربه سال 1402 در ارزپاشی دولت در حوزه ارز 28 هزار و 500 تومانی اشاره کرد که نه تنها منابع نفتی سهم دولت بلکه منابع نفتی سهم صندوق توسعه ملی کشور نیز مورداستفاده قرار گرفت و در همین رابطه گفت: نکته بسیار مهم در زمینه تجربه سال 1402 بوده است که در آن سیاست ارزپاشی دولت با ارز 28 هزار 500 تومانی نه تنها تمام منابع ارزی نفتی دولت را به واردات کالاهای مصرفی حوزه کالاهای اساسی تخصیص داده است بلکه بخشی از منابع تخصیص ارز ۲۸۵۰۰ تومانی از محل منابع ارزی در دست صندوق توسعه ملی بوده است و با این اوصاف، منابع این صندوق به جای سرمایه‌گذاری، خرج واردات کالاهای مصرفی شده است.

 لزوم به‌کارگیری ظرفیت‌های بخش نفت و گاز برای مقابله با چالشهای ارزی

سالارزاده گفت: برای مقابله با چالش‌های ناشی از سیاست‌های غلط ارزی و به‌کارگیری ظرفیت‌های اقتصادی کامل بخش نفت و گاز کشور، اتخاذ رویکردی تک نرخ کردن ارز در کنار تخصیص منابع نفتی کشور در جهت توسعه پتروپالایشگاه‌ها ضروری است.

وی گفت: سیاست غلط ارزی تأثیرات زیانباری بر درآمدهای نفتی مهم کشور گذاشته و پتانسیل رشد و توسعه اقتصادی کشور را تضعیف کرده است. برای غلبه بر این چالش‌ها و تحقق کامل منافع اقتصادی بخش نفت و گاز، اولویت‌بندی مدیریت استراتژیک و پایدار منابع ارزی، ارتقای حکمرانی و شفافیت و ارتقای تنوع و نوآوری در اقتصاد برای ایران ضروری است. از طریق رهبری مؤثر، همکاری و سیاست‌های اقتصادی صحیح، ایران می‌تواند پتانسیل واقعی اقتصادی خود را باز کند و راه را برای آینده‌ای مرفه‌تر و پایدارتر برای همه شهروندانش هموار کند.

زهرا طوسی

دیگر خبرها

  • سیاست ارزی غلط دلیل احساس نشدن درآمدهای سرشار نفتی و رشد اقتصادی در زندگی مردم
  • عرضه فناوری جدید ساخت تراشه شرکت TSMC تا سال ۲۰۲۶
  • امضای دبیر شورای عالی امنیت ایران پای یک تفاهمنامه امنیتی با روسیه /دیدار احمدیان با مقامات چین و برزیل
  • خودرو جایزه کم مصرفان برق/ توافق نفتی آمریکا و چین
  • حضور ایران در میدان رقابت قدرت های جهان در شبه‌ قاره | مزیت ویژه‌ای که سریلانکا برای ایران دارد
  • لحظه امضای تفاهمنامه میان ایران و سریلانکا با حضور رؤسای جمهور ۲ کشور | تصاویر
  • انعقاد تفاهمنامه جاده ای و تقویت مناسبات حمل و نقلی با تاجیکستان
  • آماده همکاری در پروژه‌های پتروشیمی و نفتی هرمزگان هستیم
  • امضای قرارداد فشار افزایی با ابهامات باقی مانده
  • آمادگی استانداری تهران در انعقاد تفاهمنامه فرهنگی،اجتماعی و سلامت