Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری میزان- بهار که آغاز می‌شود، خیلی از افراد با مشکل خواب‌آلودگی روبه‌رو می‌شوند و همیشه از کسالت طول روز شکایت می‌کنند. به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری میزان، بهار که آغاز می‌شود، خیلی از افراد با مشکل خواب‌آلودگی روبه‌رو می‌شوند و همیشه از کسالت طول روز شکایت می‌کنند. در فصل بهار با تابش بیشتر خورشید، روزها هم طولانی‌تر می‌شوند و همه چیز مهیاست تا افراد با فعالیت بیشتر در طول روز، بیشتر احساس خستگی کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این تغییرات با تغییر ساعت نیز تشدید می‌شود.

خواب‌آلودگی و کسالت بهاری در واقع نوعی واکنش گیاهی نسبت به تغییرات ایجاد شده در طبیعت است. انسان‌ها مانند حیوانات سوخت و ساز و میزان هورمون‌های بدن خود را با محرک‌های خارجی مانند نور و دما تنظیم می‌کنند. زمانی که بیرون هوا سرد و تاریک باشد، بدن از خود محافظت می‌کند. درجه حرارت مرکزی در زمستان به مراتب بسیار کمتر از تابستان است و این کاهش دما، سوخت و ساز بدن را نیز کاهش می‌دهد بنابراین بدن با ایجاد تغییراتی، سعی می‌کند خود را با طبیعت سازگار کند. در طول این ماه‌ها، بدن هورمون ملاتونین بیشتری ترشحی می‌کند. این هورمون به هورمون خواب هم معروف است که باعث ایجاد احساس خواب در فرد می‌شود.

با شروع بهار، ساعات تابش خورشید و در نتیجه ساعات روز افزایش می‌یابد و روزها طولانی‌تر شده و بدن با این تغییرات سازگار می‌شود. دمای بدن افزایش می‌یابد، عروق خونی متسع می‌شوند و فشار خون کاهش می‌یابد و بدن هورمون سروتونین بیشتری ترشح می‌کند. این هورمون مسئول فعالیت بیشتر بدن است. بدن قادر نیست در طول شب فرآیند انطباق با طبیعت را مدیریت کند و این کار حدود دو تا سه هفته زمان می‌برد. عوامل موثر در فرآیند تغییر محیطی، سیستم عصبی گیاهی بدن باعث کسالت بهاری می‌شود و همچنین روی عادت خواب و سبک زندگی افراد اثر مستقیم می‌گذارد. عفونت‌ها از عوامل شایع تغییرات فصلی هستند. نوسانات دمایی در طول روز فشار مضاعفی به عروق خونی و گردش خون وارد می‌کند. در کسالت و خواب‌آلودگی بهاری، ساعت درونی بدن از هماهنگی با چرخه روز و شب خارج می‌شود که دقیقا مانند مسافرت از کشوری به کشور دیگر با تفاوت زیاد ساعت است. در این تغییرات زمانی، حدود یک روز زمان لازم است تا ساعت درونی بدن با ساعت خارجی هماهنگ شود.

پرخوابی بهاری و علائم آن

بسته به موقعیت آب و هوایی، کسالت و خواب‌آلودگی بهاری و تغییر زمان طول روز با هم سازگاری دارند. عادات فردی نیز در این میان نقش مهمی ایفا می‌کند. علائم خستگی و خواب‌آلودگی بهاری گسترده است و افراد معمولا از خستگی، احساس گیجی، تندمزاجی، سردرد، حساسیت خفیف نسبت به تغییرات آب و هوایی و احساس ناراحتی شکایت می‌کنند. در این میان، محققان بر این باورند که سالمندان و افراد ضعیف و ناتوان، افرادی که گردش خون بی‌ثباتی دارند یا آنهایی که در طول زمستان کمتر ورزش می‌کنند بیشتر در معرض خواب‌آلودگی و کسالت بهاری قرار دارند.

خواب‌آلودگی بهاری را کاهش دهید

افراد به راحتی و با راهکارهای ساده می‌توانند علائم کسالت و خواب‌آلودگی را کاهش دهند. در واقع، ایجاد برخی تغییرات در عادات روزمره می‌تواند مؤثر باشد. به عنوان مثال، از آنجا که نور زیاد، باعث افزایش ترشح هورمون سروتونین (هورمون فعالیت) می‌شود، قرار گرفتن در فضاهای باز در فصل بهار و استفاده هر چه بیشتر از نور طبیعی می‌تواند خواب‌آلودگی را کاهش دهد. علاوه بر این، استفاده از روش‌ نوردرمانی با کمک لامپ‌های مخصوص نیز می‌تواند به کاهش علائم کمک کند. ورزش کردن هم در فعال شدن بدن موثر است. مصرف میوه‌ها و سبزیجات نیاز بدن به انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی را تامین می‌کند. نوشیدن مقادیر کافی از مایعات، بخشی از برنامه پیشگیرانه به شمار می‌رود. در فواصلی که احساس خواب‌آلودگی و کسالت می‌کنید، بهتر است روی بازوها آب سرد بریزید یا پارچه‌ای نمدار روی پیشانی قرار دهید تا علائم کم شود. محققان معتقدند باید به بدن زمان داد تا با تغییرات فصلی خود را سازگار کند.

برای هماهنگی ساعت درونی بدن چه باید کرد؟

ساعت درونی بدن به شدت تحت تاثیر عوامل محیطی، رفتاری و مصرف برخی داروهاست. همان طور که اشاره کردیم، نور تاثیر به سزایی در این میان ایفا می‌کند. نور مانع از ترشح هورمون ملاتونین می‌شود و همین امر خوابیدن را دشوار می‌کند. بنابراین در فصل بهار بهتر است تا حد امکان خود را در معرض نور آفتاب قرار دهید و برعکس، هنگام شب که بیرون تاریک است، نور داخلی را به حداقل برسانید یا به عنوان مثال وقتی حمام می‌روید برق را روشن نکنید یا هنگام شب که از خواب بیدار می‌شوید، برق اتاق را روشن نکنید و به جای این کار، از چراغ خواب در فضای اتاق استفاده کنید. در واقع، نور درمانی چرخه خواب را به تأخیر می‌اندازد. رعایت بهداشت خواب، خوابیدن را تسهیل می‌کند و باعث می‌شود فرد سریع‌تر و راحت‌تر بخوابد. از جمله موارد مربوط به بهداشت خواب می‌توان به کاهش مصرف یا حذف مصرف کافئین و نوشیدنی‌های الکلی پیش از خواب، ورزش کردن چند ساعت پیش از زمان خواب، ایجاد راهکارهایی برای آرام شدن بدن مانند دوش آب گرم یا استفاده از چشم‌بند یا گوشی اشاره کرد.

معمولا مصرف داروها روی کیفیت خواب تقریبا تاثیر یک ساعته‌ای را به جا می‌گذارد، البته برخی از آنها خواب‌آور هستند ولی باید تحت نظر پزشک مصرف شوند.انتهای پیام/

منبع: خبرگزاری میزان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۷۹۲۹۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کودکان را از آغوش محروم نکنید/ رابطه بغل کردن با سلامت جسم و روان

بغل کردن از رایج‌ترین انواع ارتباط غیرکلامی‌ و یکی از اعمالی است که می‌تواند منتقل‌کننده بسیاری از احساسات مثبت به خصوص عشق باشد. این کار بر رشد کودکان بسیار موثر است و می‌تواند به سیر بهتر آن کمک کند. بیشتر والدین معتقدند که باید در مرحله اول، نیازهای رایج و سطحی‌تر کودکان مثل غذا، خانه، آموزش و... برطرف شود. با اینکه یکی از اساسی‌ترین خواسته‌های کودک، احساس امنیت، راحتی و محبت است که معمولا بغل کردن بهترین راه برای انتقال آن‌هاست.

در آغوش گرفتن کودکان برای انتقال حس عشق تنها یکی از مزایای این کار است. محققان‌، این موضوع را در ابعاد جسمانی و روانی هم بررسی کرده‌اند که در ادامه مطلب به نتایج آن‌ها می‌پردازیم.

فواید جسمانی

در تحقیقات علمی اثبات شده است که یک آغوش ساده می‌تواند منجر به انواعی از هورمون‌هایی شود که بر ایجاد احساسات مثبت در کودکان بسیار اثر پررنگی دارند. یکی از این هورمون‌ها، اکسی توسین است. این هورمون از هیپوتالاموس مغز ترشح شده و در خون جریان می‌یابد. یکی از ویژگی‌های اکسی توسین، خاصیت ضدالتهابی است که به دنبال آن، استرس و اضطراب کاهش پیدا می‌کند و احساس آرامش و امنیت بیشتر می‌شود. طبق مطالعات گوناگون، بغل کردن و فرآیند ترشح اکسی توسین بسیار سریع و در لحظه اتفاق می‌افتد.  علاوه بر اکسی توسین، ترشح هورمون‌های رشد هم افزایش پیدا می‌کنند. طبق این استدلال علمی، در آغوش گرفتن کودک به معنای حقیقی باعث رشد آن‌ها می‌شود.

از جمله هورمون‌های دیگری که با بغل کردن‌ ترشح می‌شود، می‌توان به دوپامین اشاره کرد. این هورمون، باعث ایجاد شادی، لذت و رضایت می‌شود. ترشح دوپامین از طریق تماس فیزیکی در کودکان، باعث می‌شود فرزندتان بیش از پیش متوجه میزان علاقه شما به خود شود و اعتماد به نفسش بالاتر برود. در آغوش گرفتن کودکان باعث ترشح هورمون کورتیزول می‌شود و به آن‌ها کمک می‌کند تا میزان اضطراب را کاهش دهند. این کار حتی موجب ترشح نوعی مسکن به نام اندروفین می‌شود که احساس شادی را در کودک به وجود می‌آورد.  نیروی بغل کردن به حدی زیاد است که سیستم ایمنی را تقویت کرده و تعداد گلبول‌های سفید که وظیفه مبارزه با عوامل بیماری‌زای خارجی هستند را افزایش می‌دهد. هورمون دیگری که توسط آغوش ترشح می‌شود، سرتونین است که به کیفیت خواب کودک کمک می‌کند.

فواید روانی

تا اینجا فواید و آثار جسمانی بغل کردن را بررسی کردیم و در این بخش  نگاهی به اثرات آن بر جوانب روانی می‌پردازیم. کودکان هنگامی که در آغوش گرفته می‌شوند، احساس عزت نفس و اعتماد به نفسشان به میزان قابل توجهی افزایش می‌یابد، احساس قدرت می‌کنند و می‌توانند حس امنیت بیشتری را در خود پیدا کنند. طبق تحقیقات علمی، کودکانی که به اندازه نیازشان بغل می‌شوند، کمتر درگیر اختلالاتی همچون افسردگی و انزوا دچار خواهند شد.

یکی دیگر از نتایج قابل ذکر در آغوش گرفتن، جلوگیری از بروز رفتارهای نامناسب و مخرب است؛ به این صورت که کودکان با بغل کردن و در آغوش کشیده شدن، شناخت بیشتری نسبت به خود و احساساتشان پیدا می‌کنند و بهتر می‌توانند آن‌ها را شناسایی و بیان کنند. اگر یکی از دغدغه‌های تربیتی‌تان، داشتن فرزندی اجتماعی‌ با مهارت‌های ارتباطی زیاد است، آغوشتان را از او دریغ نکنید. بغل کردن، کودک را به فردی تبدیل می‌کند که موقعیت‌ها اجتماعی را بهتر درک می‌کند و می‌تواند با گستره بیشتری از اطرافیانش در ارتباط باشد.

منبع: Daddy simply

ترجمه: تکتم شریفی نژاد تحریریه جوان قدس

دیگر خبرها

  • مصدومیت آرمان رمضانی برطرف شد
  • با این پنج توصیه متخصصان راحت‌تر بخوابید
  • نوسان قیمت طلا و سکه در بازار رشت تا ساعت ۱۳:۰۰
  • علائم شایع کم کاری تیروئید را بشناسید
  • با این خوراکی های خوشمزه خواب آلودگی و بی حالی بهاری را دور کنید
  • معمای عجیب: این ۵۰۰ نفر از بیمار‌ی‌ قلبی و دیابت در امانند
  • کودکان را از آغوش محروم نکنید/ رابطه بغل کردن با سلامت جسم و روان
  • برای خلاص شدن از آلرژی‌های بهاری چه کنیم؟
  • نوسان قیمت طلا و سکه در بازار رشت تا ساعت ۱۰:۳۰
  • داروی کاهش وزن به تسکین علائم آپنه خواب کمک می کند