Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-07@08:19:42 GMT

نقش دیپلماسی در پیشبرد اقتصاد مقاومتی

تاریخ انتشار: ۱۵ فروردین ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۲۷۹۴۵۶۳

نقش دیپلماسی در پیشبرد اقتصاد مقاومتی

اقتصاد مقاومتی با دو رویکرد اساسی و از دو بخش اصلی یعنی «درون‌زایی و برونگرایی» تشکیل شده است که در ارتباطی وثیق، متقابل و منطقی با یکدیگر قرار دارند.

وزارت امورخارجه به‌عنوان دستگاه مسئول اجرای سیاست خارجی و اعمال دیپلماسی در سطح دوجانبه، چندجانبه و بین‌المللی؛ در کنار سایر دستگاه‌ها و بخش‌های مختلف نظام اسلامی، مسئولیت سنگینی در جهت اجرای برنامه‌ها و سیاست‌های اقتصاد مقاومتی در هر دو بعد درون‌زایی و برونگرایی آن به عهده دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وزارت امور خارجه در راستای مسئولیت‌های ذاتی خود در صیانت از منافع ملت ایران در چهارگوشه جهان و دفاع از آرمان‌های نظام اسلامی در تحقق جامعه‌ای پیشرفته، مستقل و بالنده در تلاشی مجاهدانه برای دستیابی‌ به اهداف و اجرای برنامه‌ها و سیاست‌های کلان نظام اسلامی در ابعاد مختلف بخصوص در بعد اقتصادی است.

وزارت امور خارجه در کنار سایر برنامه‌ها و دستورکارهای متنوع و گسترده خود در عرصه دیپلماسی و روابط خارجی دوجانبه، چندجانبه و بین‌المللی؛ به‌طور ویژه رویکرد اقتصادمحور را نیز به مجموعه راهبردهای سیاست خارجی افزوده است. اقتصاد مقاومتی در هر دو جنبه درون‌زایی و برونگرایی خود، نیازمند تعامل فعال و پویا با جهان است.

درون‌زایی اقتصاد به مفهوم افزایش بهره‌وری و کیفی از ظرفیت‌های بالقوه و بالفعل کشور است و برای این منظور جذب سرمایه‌گذاری خارجی، تقویت بنیان‌های علمی و فناوری کشور، تعامل فعال با نهادهای پولی، مالی و بانکی بین‌المللی و تشویق و توسعه مبادلات انسانی در قالب سفرهای توریستی، تبادلات دانشگاهی و دانشجویی و تسهیل سفر تجار، سرمایه‌گذاران و صاحبان حرف و صنایع به کشور؛ در دستورکار وزارت امورخارجه قرار داشته و در این زمینه توفیقات چشمگیری نیز به‌دست آمده است.

بعد برونگرایی اقتصاد مقاومتی نیز به مفهوم تعامل فعال و حضور تاثیرگذار در عرصه‌های مختلف اقتصادی جهان اعم از انرژی، صادرات کالاها و مصنوعات داخلی، مبادلات فناوری و دانش‌بنیان با مراکز علمی و قطب‌های فناوری جهان، توسعه صادرات غیرنفتی، و حضور موثر و بهره‌گیری از ظرفیت‌های اقتصادی جدید در سطح جهان است.

وزارت امورخارجه از سال 1392 و در دولت یازدهم با تمام قوا در جهت رفع موانع و مشکلات عمیق اقتصادی با دنیا اقدامات بسیار موثر و مهمی را به انجام رساند.

مقابله موثر با ایران‌هراسی و ایران‌گریزی که عامل اساسی در کنار تحریم‌ها علیه ملت ایران برای فرار سرمایه و سرمایه‌گذاران بین‌المللی از کشورمان بود، از دیگر اقدامات وزارت امور خارجه در جهت تحقق اقتصاد ملی پویا و پایا است.

تمهید بیش از 200 سفر اقتصادی، صنعتی و تجاری متشکل از چندین هزار فعال اقتصادی، بانکدار، صنعتگر و سرمایه‌گذار خارجی به کشورمان و امضای صدها سند همکاری اقتصادی و صنعتی و تجاری و تحقق بخشی از این توافقات از جمله نوسازی ناوگان هوایی و هواپیماهای مسافربری، همکاری با شرکت‌های بزرگ صنعتی در زمینه‌های مختلف اعم از خودرو، صنایع بزرگ و معادن و انرژی از جمله دستاوردهای عظیم نظام اقتصادی است که وزارت امور خارجه نیز نقش و سهمی درخور در تحقق آن ایفا کرده است.

در راستای تعامل اقتصادی فعال و پویا با دنیا و تحقق اهداف و برنامه‌های اقتصاد مقاومتی، وزارت امور خارجه تمام دفاتر نمایندگی خود را در خارج از کشور (بالغ بر 140 نمایندگی) بسیج کرده و به‌طور مستمر پیگیر تحقق برنامه‌های اقتصادی مصوب و ابلاغی به این نمایندگی‌هاست.

همچنین حضور فعال دفاتر نمایندگی‌های وزارت امور خارجه در مراکز استان‌ها، شهرها، بنادر و جزایر کشورمان نیز در تسهیل تبادلات و مراودات استان‌ها با شرکای خارجی و فعال کردن ظرفیت‌های عظیم مناطق مختلف کشورمان، نقش موثری دارد.

علاوه بر تشکیل منظم جلسات ستاد هماهنگی روابط اقتصادی خارجی به مسئولیت وزارت امور خارجه و با حضور تمام دستگاه‌های مسئول اقتصادی کشور و تعیین قائم مقام وزارت خارجه به‌عنوان مسئول پیگیری برنامه‌ها و سیاست‌های اقتصاد مقاومتی کشور در بعد خارجی؛ تقریبا همه سفرهای مسئولان وزارت امور خارجه بخصوص سفرها و دیدارهای وزیر محترم امورخارجه به کشورهای دیگر، با پیوست اقتصادی و در معیت هیات‌های اقتصادی و تجاری کشورمان انجام می‌گیرد.

در عرصه پرآشوب و متلاطم جهانی که وضعیت بغرنج و اسفناک موجود در منطقه غرب آسیا بخوبی گویای چنین موضوع بحران‌زده‌ای است و با وجود دشمنان کینه توز بین‌المللی و منطقه‌ای که از هیچ فرصتی برای ضربه زدن به کشور، ملت و نظام اسلامی ایران دریغ نمی‌کنند؛ ایجاد ثبات و آرامش در روابط خارجی و دفاع از منافع و اهداف کشور و مقابله با فتنه ایران‌هراسی و ایران‌گریزی و اسلام‌ستیزی و بی‌اثر کردن توطئه دشمنان برای تحریم و تحمیل انزوا بر ملت بزرگ ایران؛ رسالت بزرگی است که وزارت امور خارجه با استعانت و یاری حق تعالی و با حمایت ملت بزرگ ایران توانسته بخوبی از عهده آن برآید.

در چنین شرایط پیچیده و پرآشوبی، پیشبرد موفقیت‌آمیز سیاست‌ها و برنامه‌های اقتصاد مقاومتی، عزم و جزم و تلاش مضاعف دستگاه دیپلماسی را در پی داشته است؛ ماموریتی دشوار در شرایطی خطیر و پر خطر. ملت بزرگ ایران و کشور و نظام اسلامی شایسته بهترین‌هاست.

دکتر بهرام قاسمی - سخنگوی وزارت امور خارجه

منبع: جام جم آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۷۹۴۵۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رونمایی «دیپلماسی اقتصادی و برندسازی ملی» در نمایشگاه کتاب

به گزارش خبرگزاری مهر، کتاب «دیپلماسی اقتصادی و برندسازی ملی» نوشته امیرحسین عرب‌پور با مقدمه محمدرضا دهشیری رییس دانشکده روابط بین الملل وزارت امور خارجه به‌تازگی توسط انتشارات وزارت امور خارجه منتشر شده و در سی و پنجمین نمایشگاه کتاب تهران رونمایی می‌شود.

امروزه کشورهای بسیاری به اهمیت استفاده از دیپلماسی اقتصادی برای تسخیر افکار و اذهان جهانیان پی برده اند؛ زیرا دیپلماسی اقتصادی و تجاری هر کشور در ایجاد تصویر ملی مناسب نزد دیگران و تصحیح برداشت آن‌ها نقشی تعیین کننده ایفا می‌کند و می‌تواند در پیشبرد اهداف فرهنگی سیاسی کشورها نقش آفرینی کند. همانطور که چگونگی رفتار دولت‌ها در زیست بوم بین الملل بر افزایش یا کاهش قدرت نرم و توانایی آن برای تاثیرگذاری بر افکار عمومی کشورها موثر است، رفتار اقتصادی و تجاری یک کشور نیز عنصری تاثیرگذار بر تلقی و برداشت جامعه جهانی محسوب می‌شود.

امیرحسین عرب‌پور دانشجوی دکتری مدیریت بازرگانی دانشگاه تهران و کارشناس ارشد اندیشکده دیپلماسی اقتصادی دانشگاه امام صادق (ع) در پیشگفتار این کتاب آورده است: «برای فهم دقیق مسئله پژوهش در بخش اول به مبانی نظری شامل ۳ فصل دیپلماسی اقتصادی، برندسازی ملی و بررسی اقدامات ۴ تجربه موفق (چین، ترکیه، قطر و رژیم صهیونیستی) در این زمینه پرداخته می‌شود.

در بخش دوم کتاب شامل ۲ فصل به شناسایی ظرفیت‌ها و فرصت‌های دیپلماسی اقتصادی در جهت برندسازی ملی جمهوری اسلامی ایران و ارائه راهبردهای ارتقای برند ملی کشور از دیدگاه خبرگان سیاسی و تجاری ایرانی فعال در امور بین الملل توجه می‌شود. در واقع، رویکرد این پژوهش کیفی و از نوع اکتشافی است. به طوری که مبانی نظری کتاب با مرور منابع کتابخانه‌ای (با تاکید بر دهه اخیر) به منظور دستیابی به یک چارچوب و مدل مفهومی- مبتنی بر مدل‌های نظری برندینگ ملی- و بهینه‌گزینی گردآوری شد. در بخش دوم ابتدا ۱۰ ظرفیت و فرصت پیشران برندسازی ملی جمهوری اسلامی ایران مورد تبیین قرار گرفت و سپس برای ارائه راهبردها و راهکارهای ارتقای برند ملی جمهوری اسلامی ایران از ابزار مصاحبه نخبگانی بهره برده شد تا راهبردها و راهکارها جنبه عملیاتی بیشتری داشته باشد. در این راستا تلاش شد برای افزایش دقت و کیفیت راهبردهای پیشنهادی پایان کتاب از نمایندگان تمامی دستگاه‌های دخیل در حوزه روابط اقتصادی خارجی کشور اعم از وزارت امور خارجه، اتاق‌های بازرگانی و سازمان توسعه تجارت مصاحبه عمیق انجام شود.

در نهایت ۱۰ راهبرد برای ارتقای برند ملی جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر دیپلماسی اقتصادی به دست آمد که پیشنهاد می‌شود در سیاستگذاری خارجی کشور مورد استفاده قرار گیرد. از این رو، مطالعه کتاب حاضر به علاقمندان و سیاستگذاران حوزه روابط اقتصادی بین‌الملل و برندینگ ملی توصیه می‌شود تا در بستر آن شاهد تحول رو به جلو در پژوهش‌های برند ملی جمهوری اسلامی ایران باشیم».

در این کتاب علاوه بر تشریح مفاهیم نظری دیپلماسی اقتصادی و برند ملی، تجربه ۴ کشور منتخب و موفق در عرصه دیپلماسی اقتصادی و برندسازی ملی مورد مداقه قرار گرفته است. همچنین کتاب حاضر با تمرکز بر ظرفیت‌ها و فرصت‌های دیپلماسی اقتصادی جمهوری اسلامی ایران، کوشیده است تا تحلیلی جامع از ظرفیت‌های برندسازی ملی کشور ارایه دهد. فصل پنجم کتاب از آن لحاظ درخور توجه است که به پیشنهاد راهبردهای ارتقای برند ملی جمهوری اسلامی ایران از طریق دیپلماسی اقتصادی مبادرت می ورزد؛ به ویژه آنکه این راهبردها از دل مصاحبه و گفتگو با صاحب نظران و چهره‌های با تجربه این حوزه به دست آمده است».

این کتاب در غرفه انتشارات وزارت امور خارجه در سی و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران رونمایی می‌شود.

کد خبر 6098262 الناز رحمت نژاد

دیگر خبرها

  • برگزاری ششمین نشست کمیسیون مشترک کنسولی ایران و تاجیکستان
  • رونمایی «دیپلماسی اقتصادی و برندسازی ملی» در نمایشگاه کتاب
  • بررسی آخرین وضعیت مناسبات اقتصادی ایران و همسایگان شمالی در وزارت امور خارجه
  • بررسی وضعیت مناسبات اقتصادی ایران و همسایگان شمالی در وزارت امور خارجه
  • برگزاری سومین جلسه ستاد هماهنگی روابط اقتصادی خارجی در وزارت امور خارجه
  • وزیر امور خارجه: ایران مخالف هرگونه دخالت خارجی در سودان است
  • ایران مخالف هرگونه دخالت خارجی در سودان است
  • دیدار وزرای خارجه ایران و سودان در گامبیا
  • تجلیل از تصمیم ترکیه در قطع روابط اقتصادی و تجاری با رژیم صهیونیستی
  • تقدیر از تصمیم ترکیه در قطع روابط اقتصادی و تجاری با اسرائیل