Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-04-27@03:22:27 GMT

شهید آوینی؛ نظریه‌پرداز هنر و ادب انقلاب

تاریخ انتشار: ۲۰ فروردین ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۲۸۵۰۸۳۱

شهید آوینی؛ نظریه‌پرداز هنر و ادب انقلاب

به گزارش جام‌جم، برخی او را شمع جمع هنرمندان انقلابی و سید شهیدان اهل قلم و بالاتر از آن بزرگ‌ترین و مهم‌ترین نظریه‌پرداز هنر پس از انقلاب اسلامی می‌دانند. هر چند شهید سیدمرتضی آوینی در زمینه‌های مختلف هنری از سینما و عکاسی و هنرهای تجسمی گرفته تا ادبیات آثار متعددی در کارنامه‌اش دارد، باور عمومی بیش از هرچیز او را با عنوان سینماگری می‌شناسد که به تولید آثار مستند در حوزه دفاع مقدس می‌پرداخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما شهید آوینی در عرصه نقد فیلم، فرهنگ و هنر، حوزه‌های اجتماعی، تاریخی و سیاسی مقالات قابل‌توجهی نگاشته است. از این میان، می‌توان به مجموعه مقالات سینمایی‌اش با نام آیینه جادو، کتاب آغازی بر یک پایان، کتاب فتح خون، کتاب مجموعه مقالات فرهنگ و هنر و همچنین مقاله شرح نور در تفسیر غزلیات امام خمینی(ره) را می‌توان نام برد. همچنین مقالاتی در باب شهر و ادبیات و هنر به رشته تحریر درآورده است که جایگاه او را در مقام نظریه‌پرداز مستحکم ‌می‌کند.

اما چرا باوجود خالی بودن کارنامه شهید آوینی از رمان و داستان، او را شهید اهل قلم نامیده‌اند؟ چرا در کنار روز هنر انقلاب اسلامی که به مناسبت گرامیداشت مقام او در سالروز شهادتش برگزار می‌شود، اختتامیه جشنواره داستان انقلاب نیز امروز به یاد او در سالروز شهادت او برپا می‌شود؟

شاید با رجوع به آثاری چون «گنجینه آسمانی» و «فتح خون» که اولی متن گفتارهای فیلم‌های مجموعه روایت فتح است و دومی که به حادثه عاشورا می‌پردازد، پاسخ درخوری برای این پرسش‌ها یافت، بویژه کتاب فصل خون که به خواننده این فرصت را می‌دهد تا از منظری جدید و با روایتی عاشقانه و عارفانه نگاهی دوباره به حماسه کربلا بیندازد. سیدمهدی شجاعی، نویسنده، در همان روزهای شهادت آوینی درباره نفوذ قلم او می‌نویسد: «کلامت از آن روی بر دل می‌نشست و روایتت از آن جهت رنگ حقیقت داشت که از سر وهم و گمان سخن نمی‌گفتی. دیده‌های خویش را به تصویر می‌نشستی. از نردبان معرفت، بالا رفته بودی و برای ما کوتاه‌قدان این سوی دیوار، این سوی حجاب‌های هزار تو، وادی نور را جز به جز روایت می‌کردی...»

آوینی الهام‌بخش بود

امسال نخستین بار است که جشنواره داستان انقلاب (جایزه زنده‌یاد امیرحسین فردی) در هفته هنر انقلاب برگزار می‌شود؛ یک همزمانی که منیژه آرمین دبیر این جشنواره از آن استقبال می‌کند چرا که به باور او ادبیات بویژه داستان و رمان ارتباط تنگاتنگی با هنر دارند. آرمین در این رابطه به جام‌جم می‌گوید: رمان و داستان بیشتر در مقوله هنر گنجانده می‌شود چرا که چون آثار هنری با برانگیخته شدن حس تولید خلق می‌شود.

این نویسنده درباره تأثیرگذاری شهید آوینی در هنر و ادبیات انقلاب نیز می‌گوید: صدای شهیدآوینی الهام‌بخش بود و آنچه ما در مستندهای ایشان در روایت فتح می‌شنویم کاملا در ادبیات و هنر انقلاب تأثیرگذار بود، چه در حوزه فیلم و چه در حوزه داستان‌نویسی. آرمین با اشاره به این‌که آوینی بیشتر در مقام یک فیلمساز مورد توجه قرار گرفته است، می‌افزاید: صرف نظر از ادبیات و واژگانی که به کار می‌برد، ایشان به نوعی شهود و حس‌های عرفانی خاصی رسیده بود که در خلق آثار هنری اهمیت بسزایی دارد. این موضوع را می‌توان در صدای او در مستندهایش به وضوح احساس کرد. خیلی‌ها سعی می‌کنند از این حرف‌ها بزنند، اما تأثیرگذار نیست. به نظرم این شهود و حس عرفانی سبب تأثیرگذاری آثار شهید آوینی شده است. سخن که از دل برآید لاجرم بر دل نشیند.

آرمین که سابقه آشنایی‌اش با شهید آوینی به سال 64 در حوزه هنری برمی‌گردد درباره تاثیر نثر او در نویسندگان دیگر عنوان می‌کند: شاید نتوان به تاثیرگذاری مستقیم اشاره کرد، ولی آنچه یک نویسنده می‌نویسد از لایه‌های پنهان ذهن او نشات می‌گیرد و بدون تردید شهید آوینی از این منظر بر بیشتر نویسندگان انقلاب اثر گذاشته است؛ بویژه‌ این‌که نظریات متعددی در حوزه هنر و ادبیات و نقد دارد.

چراغدار فرهنگ و هنر انقلاب

ابراهیم حسن‌بیگی، نویسنده برجسته انقلاب و دفاع مقدس نیز نقش شهید آوینی را در حوزه فرهنگ و هنر انقلاب با نقش شهید بهشتی در عرصه سیاست و حکومت‌داری مقایسه می‌کند و به جام‌جم می‌گوید: همانگونه که پس از شهادت شهید بهشتی خلأ حضور تاثیرگذار و فعال او را احساس کردیم، همین احساس را نیز نسبت به شهید آوینی داشتیم. شهید آوینی سلسله‌جنبان و رهبری فعالیت‌های فرهنگی و هنری را در حوزه انقلاب برعهده داشت. هرچند مدیریت فرهنگی را در سطح کلان کشور تجربه نکرد ولی در همان محدوده کاری‌اش در حوزه هنری چه در سینما، چه در نشریه‌های سوره و چه در روایت فتح، هر جا مسئولیتی را برعهده گرفت، کاری کرد کارستان.

او با بیان این‌که مردم شهید آوینی را پس از شهادتش شناختند و درک کردند، می‌افزاید: پس از شهادت ایشان بود که آثارش مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. هر چند آثار شهید آوینی تنوع بسیاری دارد ولی با شهادتش نتوانست نظریاتش در حوزه ادبیات را به فعل تبدیل کند و همچون روایت فتح که فعالیتی مستمر در حوزه سینما بود، اثری برجسته به یادگار بگذارد. در واقع، درست است که شهیدآوینی اهل قلم بود و شهید اهل قلم لقب گرفت، اما نه داستان‌نویس بود و نه شاعر. او عمدتا نظریه‌پردازی بود که سعی می‌کرد با نظریاتش در حوزه مختلف هنر و ادبیات، دیدگاه و چشم‌انداز کاری هنرمندان منتسب به انقلاب اسلامی را ترسیم و اهمیت کارشان را به آنها گوشزد کند.

به گفته حسن‌بیگی، عمده هنرمندان و نویسندگان انقلابی، نیروهای خلاق در حوزه کاری خود به‌شمار می‌آیند نه نظریه‌پرداز. حتی در حال حاضر هم نظریه‌پرداز کم داریم؛ کسی‌که چراغ ادبیات را دست بگیرد و مسیر را به تعدادی نویسنده اطرافش نشان دهد. شهید آوینی نظریه‌پرداز بزرگ حوزه فرهنگ و هنر انقلاب بود.

این نویسنده معتقد است، نثر آوینی در کار نویسندگان دیگر انقلاب تاثیر داشت، اما متاسفانه نثر و قلم او تکرار نشد. به گمان حسن‌بیگی، نثر ادبی شهید آوینی به او کمک کرد نظریاتش را با شیوایی مطرح کند، چنان‌که اگر فاقد این نثر ادبی بود شاید در سطح یک نظریه‌پرداز گمنام باقی می‌ماند و شاید از این منظر بتوان شهید آوینی را با دکتر علی شریعتی مقایسه کرد که بیان ادبی و احساسی در سخنرانی‌ها و نوشته‌هایش داشت.

کارهای شهید آوینی زمین نماند!

رهبر معظم انقلاب درباره آثار شهید آوینی فرموده‌اند: «نباید بگذارند که کارهای ایشان زمین بماند. این کارها، کارهای با ارزشی بود. ایشان معلوم می شود ظرفیت خیلی بالایی داشتند که این‌قدر کار و این همه را به‌خوبی انجام می دادند. مخصوصا این روایت فتح چیز خیلی مهمی است. شب هایی که پخش می شد من گوش می کردم.»

کمیل انتظاری

منبع: جام جم آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۸۵۰۸۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صغیر اصفهانی، شاعری که اندیشه‌ای کبیر داشت

ادبیات هر ملتی آئینه تمام نمای هویت آن ملت است و تحولات ادبی همواره بر پایه دگرگونی‌های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی شکل می‌گیرد و در حقیقت ادبیات هر دوره پاسخی است به نیازهای آن دوره و شاعران نیز مهری بر تأیید هویت آن دیار هستند و صغیر اصفهانی نیز سندی است بر تاریخ و تمدن اصفهان.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، شهر اصفهان با پیشینه بسیار کهن تاریخی خود از پیش از اسلام تاکنون همواره مورد توجه و تحولات و منشأ تأثیرات گوناگون در عرصه‌های مختلف بوده و بر این اساس اوضاع اقلیمی و جغرافیایی و واقع شدن اصفهان در میانه کشور، موقعیت بسیار ممتازی به این شهر بخشیده است.

در برخی از برهه‌های تاریخی این نقش بسیار پررنگ‌تر و قوی‌تر بوده و پس از اسلام نیز بر میزان توجه به این شهر افزوده شد و در طی قرن‌های متمادی علی رغم وقوع حوادث و پیدایش فراز و نشیب‌های فراوان تاریخی، نه تنها هیچ گاه از اهمیت آن کاسته نشد، بلکه در برخی مقاطع تاریخی به عنوان پایتخت ایران نیز برگزیده شد.

اولین بار در زمان آل‌بویه این شهر مرکز حکومت آل‌بویه قرار می‌گیرد و پس از آن در دوره سلجوقیان، به‌عنوان پایتخت ایران انتخاب می‌شود؛ وجود آثار متعدد معماری مربوط به عصر سلجوقی در این شهر و نیز آرامگاه برخی از بزرگان این حکومت در اصفهان، مؤید این مطلب است؛ از سویی لازم به ذکر است که ادبیات هر ملتی آئینه تمام نمای هویت آن ملت است و تحولات ادبی همواره بر پایه دگرگونی‌های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی شکل می‌گیرد؛ و در حقیقت ادبیات هر دوره پاسخی است به نیازهای آن دوره و شاعران نیز مهری بر تأیید هویت آن دیار هستند و صغیر اصفهانی نیز سندی است بر تاریخ و تمدن اصفهان.

محمّد حسین صغیر اصفهانی ابن اسداللَّه شاعر ادیب و عارف وارسته، از مشاهیر شعرای معاصر اصفهان بود که در ۸ سالگی زبان به سرودن شعر گشود و شگفتی همگان را برانگیخت و از همان زمان «صغیر» تخلص پیدا کرد.

او اگرچه قصیده و غزل بسیار گفته اما اغلب اشعارش مدح و مرثیه چهارده معصوم (ع) است او از مداحان طراز اول اصفهان بوده و در تشکیل انجمن مداحان و تربیت و پیشرفت آنان نقش زیادی داشته و بر همین اساس حاج احمد صغیر فرزند مرحوم صغیر اصفهانی که خود نیز شاعر است، در ویژه برنامه بهار بهار با بیان اینکه صغیر اصفهانی از کودکی ذوق عرفان داشت، اظهار کرد: صغیر اصفهانی در شعرهای خود خدا را شکر می‌کند و می‌گوید افتخار می‌کنم که در کودکی خدا زبان مرا به اشعار گشود.

وی با اشاره به خصوصیات پدرش ادامه داد: صغیر اصفهانی یک پارچه حقیقت و نو دوستی بود، به طوری که از ناراحتی، خودپسندی و مواردی از این دست در وجود وی دیده نمی‌شد.

این شاعر و فرزند مرحوم صغیر اصفهانی تصریح کرد: صغیر اصفهانی همیشه سعی می‌کرد به دیگران در حد توان خدمت کند، عشق وافری به چهارده معصوم داشت و در مدح امیرالمومنین و اباعبدالله اشعار زیادی سرود.

وی با بیان اینکه صغیر اصفهانی به تخلص خود راضی بود و به آن اشاره داشت، افزود: «یک شب وی در دوره نوجوانی و زمانی که زبانشان به شعر باز شده بود در انجمن شعرا، قطعه شعری می‌خواند که برای مهمانان جالب بوده، پس از آن یکی از مهمانان به وی می‌گوید که تو اکنون صغیر هستی و این شعر را گفته‌ای و چه بهتر که همین فامیلی را داشته باشی؛» از این‌رو تخلص وی صغیر شد.

صغیر با اشاره به اینکه صغیر اصفهانی از هر سبکی شعر دارد، گفت: اینکه صغیر اصفهانی همیشه خود را کوچک می‌دانست و خضوع و خلوص داشت، او را بزرگ کرد.

وی با اشاره به بخشی از اشعار صغیر اصفهانی در خصوص قیامت اظهار کرد: قیامت روزی است که هرکس هرچه فرستاده است را می‌بیند، در همین راستا باید گفت که پدر دین باور بود و در اشعار او نیز این مورد تجلی پیدا کرده است.

کد خبر 747367

دیگر خبرها

  • راه‌حل نشدنی نظریه‌پرداز توسعه دانشگاه جان هاپکینز
  • «سفر آخر» شهید آوینی تماشایی شد/ بینال ونیز و حواشی غرفه یهودیان
  • یک فرضیه در مورد چگونگی حرکت موجودات فضایی بین سیارات
  • آغاز به کار نوزدهمین رویداد ملی جامعه‌پرداز در گلستان
  • گردهمایی موسسات مردمی گلستان در زمینه خانواده، جمعیت و هویت زن امروز در گرگان
  • ایران در غرب آسیا کشوری تصمیم‌ساز است
  • ◄ تجلیل از تلاشگران نوروز 1403 هرمزگان با اجرای ویژه برنامه های مفرح
  • معرفی نامزدهای جایزه ادبیات داستانی زنان
  • یادداشت| پیمانه‌ای که پُر شد
  • صغیر اصفهانی، شاعری که اندیشه‌ای کبیر داشت