Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-28@09:43:00 GMT

مولود کعبه در خانه رسول خدا(ص)

تاریخ انتشار: ۲۱ فروردین ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۲۸۶۴۰۳۰

مولود کعبه در خانه رسول خدا(ص)

امیرمؤمنان، حضرت علی بن ابی طالب(ع)، در سیزدهمین روز ماه رجب، ۳۰ سال پس از عام‌الفیل، در شهر مکه به دنیا آمد. مکان ولادت آن امام همام، خانه کعبه بود.

به گزارش گروه رسانه های خبرگزاری تسنیم، امیرمؤمنان، حضرت علی بن ابی طالب(ع)، در سیزدهمین روز ماه رجب، 30 سال پس از عام‌الفیل، در شهر مکه به دنیا آمد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مکان ولادت آن امام همام، خانه کعبه بود.

آیت‌ا... جعفر سبحانی در کتاب ارزشمند «فروغ ولایت»، درباره چگونگی ولادت امیرمؤمنان(ع) می‌نویسد: «[فاطمه بنت اسد، مادر بزرگوار امیرالمؤمنین(ع)] هنگام شدّت یافتن درد زایمان، راه مسجدالحرام را پیش گرفت و خود را به دیوار کعبه نزدیک کرد و چنین گفت: خداوندا! به تو و پیامبران و کتاب‌هایی که از طرف تو نازل شده‌اند و نیز به سخن جدّم ابراهیم، سازنده این خانه، ایمان راسخ دارم. پروردگارا! به پاس احترام کسی که این خانه را ساخت و به حقّ کودکی که در رَحِم من است، تولد این کودک را بر من آسان فرما. لحظه‌ای نگذشت که فاطمه به صورت اعجازآمیزی وارد خانه خدا شد [و امیرالمؤمنین(ع) در این مکان مقدس به دنیا آمد.]»(ص16)

افزون بر عموم علما و مورخان شیعه، بسیاری از دانشمندان و تاریخ‌نویسان اهل‌سنت نیز، این روایت را در کتاب‌های خود آورده و بر درستی آن تأکید کرده‌اند. از جمله این دانشمندان می‌توان به «حاکم نیشابوری» در «مستدرک علی الصحیحین»(جلد3)، «سبط بن جوزی» در «تذکرة الخواص»، «مسعودی» در «مروج الذهب» و «ابن‌صباغ مالکی» در «الفصوص المهمه» اشاره کرد. افتخار تولد در کعبه، تنها از آنِ امیرالمؤمنین(ع) است و قبل و بعد از ولادت آن حضرت، هیچ‌کس به چنین افتخاری نائل نشد.


در خانه رسول‌خدا(ص)
امیرالمؤمنین(ع)، هنگامی که طفلی کوچک بود، به خانه پیامبرخدا(ص) راه یافت و تحت نظر و تربیت آن حضرت، رشد کرد. «ابن‌اسحاق» که کتاب وی در زمره نخستین آثار درباره سیره رسول‌اکرم(ص) است، در کتاب خود که «رفیع‌الدین اسحاق همدانی» آن را به زبان فارسی ترجمه کرده، به چرایی و چگونگی ورود امیرالمؤمنین(ع) به خانه رسول‌خدا(ص) می‌پردازد و می‌نویسد: «در جاهلیت، قحطی سخت پیدا شده‌بود؛ چنان‌که اهل مکه از آن سخت به رنج آمدند؛ خاص و عام و توانگر و درویش و ابوطالب، عمّ سیّد(عموی رسول‌خدا)، صاحب عیال بود و او را نفقه بسیاری به کار می‌بایست. آن‌گاه سّید(رسول‌ خدا)، عباس را گفت: یا عم(عموجان!)، برادرت، ابوطالب، اهل و عیال بسیار دارد و او را خرجی به کار می‌باید و وقت و ایام به این صفت است که می‌بینی؛ هر کسی در کار خود فرو مانده‌است. اکنون بیا تا برویم و ابوطالب را تخفیفی بجوییم و هر یک از ما، فرزندی از آنِ وی، با خود گیریم و نفقت و مؤونت(هزینه) ایشان را، از وی کفایت کنیم.»(سیرت رسول‌ا...(ص)؛ ص117)


امیرمؤمنان(ع) هنگام ورود به خانه پیامبراکرم(ص)، طفلی خردسال و شیرخوار بود. آیت‌ا... جعفر سبحانی در این باره می‌نویسد: «هنگامی که مادر حضرت علی(ع)، نوزاد را خدمت پیامبر(ص) آورد، با علاقه شدید آن حضرت نسبت به کودک روبه‌رو شد. پیامبر(ص) از وی خواست که گهواره حضرت علی(ع) را کنار رختخواب او قرار دهد. از این جهت، زندگانی امام(ع) از روزهای نخست، با لطف خاص پیامبر(ص) توام شد. نه تنها پیامبر(ص) گهواره حضرت علی(ع) را موقع خواب حرکت می‌داد، بلکه در مواقعی از روز بدن او را می‌شست و شیر در کام او می ریخت و هنگام بیداری، با او در کمال ملاطفت سخن می‌گفت؛ گاه حضرت علی(ع) را در آغوش می‌گرفت و هر وقت از مکه برای عبادت به خارج از شهر می‌رفت، آن حضرت را همچون برادر کوچک یا فرزندی دلبند، همراه خود می‌برد.»(ص17)


امام علی(ع)، در خطبه «قاصعه»، به توجه خاص رسول‌خدا(ص) نسبت به خود، در دوره خردسالی، اشاره می‌کند و در فرازی از این خطبه می‌فرماید:«شما از خویشاوندیِ نزدیک من با رسول‌خدا و مقام مخصوصی که نزد آن حضرت داشتم، کاملاً آگاه هستید و می‌دانید که من در آغوش پر مِهرِ او بزرگ شده‌ام؛ هنگامی که نوزاد بودم، مرا در آغوش می‌گرفت و در کنار بستر او می خوابیدم و بوی خوش او را استشمام می‌کردم و آن حضرت، با دست‌های مبارکش، غذا در دهان من می‌گذاشت.» پیامبر اکرم(ص) اهتمام فراوانی به تربیت امیرمؤمنان(ع) داشت و هیچ فرصتی را برای آموزش دادن صفات عالی انسانی به آن حضرت، از دست نمی‌داد. امام علی(ع) در بخش دیگری از خطبه «قاصعه» می‌فرماید:«[رسول خدا(ص)] هر روز یکی از فضایل اخلاقیِ خود را به من تعلیم و دستور می‌داد که از آن پیروی کنم.»


علی(ع)، همراه پیامبر(ص) در حرا
یکی از ویژگی‌های دوران حیات امیرالمؤمنین(ع)، همراهی آن حضرت با رسول‌خدا(ص)، هنگام عبادت در غار حرا، در سال‌های پیش از بعثت است. آیت‌ا... جعفر سبحانی در این زمینه می‌نویسد:«طهارت نفسانی حضرت علی(ع) و پرورش پیگیر پیامبر، سبب شد که در همان دوران کودکی، با قلب حساس ودیده نافذ وگوش شنوای خود، چیزهایی را ببیند واصواتی را بشنود که برای مردم عادی دیدن و شنیدن آنها ممکن نیست؛ چنان‌که امام(ع)، خود در این زمینه می فرماید:أَری نُورَ الوَحْیِ وَ الرِّسالَهِ وَ أَشُمُّ ریحَ النُّبُوَّهِ؛ من در همان دوران کودکی، به هنگامی که در حرا کنار پیامبر(ص) بودم، نور وحی و رسالت را که به سوی پیامبر(ص) سرازیر بود، می‌دیدم و بوی پاک نبوّت را از او استشمام می‌کردم. امام صادق (ع) می‌فرماید: امیرمؤمنان(ع)، پیش از بعثت پیامبراسلام(ص)، نور رسالت وصدای فرشته وحی را می‌شنید. در لحظه بزرگ و شگفت تلقّیِ[دریافت کردن] وحی، پیامبر(ص) به حضرت علی(ع) فرمود: اگر من خاتم پیامبران نبودم، پس از من، تو شایستگیِ مقام نبوت را داشتی، ولی تو وصیّ و وارث من هستی، تو سرور اوصیا و پیشوای متقیانی.»(ص20 و 21) امام علی(ع) پس از بعثت رسول‌اکرم(ص) نیز، همواره حامی و پیرو راستین آن حضرت بود.


واقعه «یوم‌الدّار»
در میان وقایع دوران زندگی امیرالمؤمنین(ع)، پیش از هجرت پیامبرخدا(ص) به مدینه، واقعه «یوم‌الدّار» اهمیت و جایگاهی ویژه دارد. 3 سال پس از بعثت پیامبراسلام(ص)، آن‌حضرت مأموریت یافت تا خویشاوندان خود را به اسلام دعوت کند: «وَ أَنْذرْ عَشیرَتَکَ الْأَقْرَبین؛ ‏ و خویشانِ نزدیکت را هشدار ده‏.»(شعرا-214) در آن زمان، امام علی(ع) تنها 13 سال داشت.

رسول‌خدا(ص) برای انجام این مأموریت، به امیرالمؤمنین(ع) دستور داد که غذایی را تهیه و بزرگان خاندان بنی هاشم را به ناهار دعوت کند. با این حال، نخستین جلسه دعوت خویشاوندان به اسلام، با دخالت «ابولهب» برهم خورد و پیامبراکرم(ص) نتوانست مأموریت خود را به انجام برساند. آن حضرت، مجدداً به امیرالمؤمنین(ع) دستور داد غذایی تهیه و بزرگان بنی‌هاشم را به ناهار دعوت کند، اما جلسه دوم نیز، فرجامی مانند جلسه اول پیدا کرد؛ تا این‌که نهایتاً در جلسه سوم، رسول‌خدا(ص) موفق شد جمع 40 نفری اعضای خاندانش را آرام کند و برای آنها سخن بگوید. پیامبراکرم(ص) نگاهی به حضار کرد و فرمود:«ای فرزندان عبدالمطلب! به خدا قسم در میان عرب، فردی را سراغ ندارم که چیزی بهتر از آنچه من برای شما آورده‌ام، برای قومش آورده‌باشد. من خیر دنیا و آخرت را برای شما آورده‌ام.

خدا به من فرمان داده است شما را به سوی او فرا خوانم؛ اکنون کدام‌یک از شما مرا یاری می‌کند تا برادر، وصی و جانشین من در میان شما باشد؟» از میان آن جمع، تنها امام علی(ع) که به لحاظ سنی از همه کوچک‌تر بود، برخاست و به دعوت پیامبرخدا(ص) لبیک گفت. رسول‌اکرم(ص)، سخنان خود را دوبار دیگر تکرار کرد، اما در هر بار، تنها امیرالمؤمنین(ع) به دعوت آن حضرت پاسخ مثبت داد.

پیامبراکرم(ص) رو به بزرگان خاندان بنی‌هاشم کرد و فرمود:«همانا علی، برادر، وصی و جانشین من در میان شماست. سخن او را بشنوید و از او اطاعت کنید.» این روایت مشهور که یکی از دلایل نقلی اثبات وصایت امیرالمؤمنین(ع) محسوب می‌شود، در آثار عموم علما و محدثان شیعه و سنی، نقل شده است. مرحوم علامه امینی، در جلد دوم «الغدیر»، به تفصیل درباره این روایت و نقل آن توسط علمای اهل‌سنت، مطالبی را ارائه کرده است.

منبع: خراسان

انتهای پیام/

R1361/P1361/S9,1299/CT12

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۸۶۴۰۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۰۰۰ برنامه در فارس طی دهه کرامت اجرا می‌شود

ایسنا/فارس نشست ستاد بزرگداشت دهه کرامت کشور امروز، ۸ اردیبهشت در تالار اجتماعات شهید آیت‌الله دستغیب حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) برگزار و برنامه‌های مربوط به این دهه در سراسر کشور تشریح شد.

در این نشست ابتدا معاون‌ فرهنگی حرم مطهر شاهچراغ(ع) به بیان برنامه‌های تدارک دیده شده برای دهه کرامت پرداخت و گفت: از روز قبل از ولادت حضرت معصومه(س) با برگزاری مراسم پیاده‌روی دختران از بقعه ام احمد به سمت حرم مطهر شاهچراغ(ع) برنامه‌ها را آغاز خواهیم کرد و در بعد از ظهر روز بیستم اردیبهشت‌ماه نیز تجمع دختران فاطمی را در حرم مطهر شاهچراغ(ع) خواهیم داشت.

حجت‌الله طلایی افزود: برنامه غبارروبی توسط خدام از برنامه‌های ویژه‌ای است که هر ساله به مناسبت روز بزرگداشت احمدبن موسی کاظم (ع) برگزار می‌شود و در روزهای ۲۶ و ۲۷ اردیبهشت نیز برنامه‌هایی با حضور کارکنان دولتی لشگری و کشوری و راهپیمایی با محوریت امام جمعه شیراز به مناسبت سالروز ولادت حضرت امام رضا(ع) برگزار می‌شود.

رییس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی فارس نیز با بیان اینکه جلسه اول ستاد دهه کرامت هفته گذشته با حضور نمایندگان تمامی دستگاه‌های عضو برگزار و برنامه‌ها پیش‌بینی و ابلاغ شده است، گفت: شیوه‌نامه برگزاری دهه کرامت و برنامه‌های پیشنهادی هر دستگاه، در همان جلسه تفکیک شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین حسین ملک‌مکان افزود: بیش از یک‌هزار برنامه در نقاط مختلف استان به مناسبت دهه کرامت برگزار خواهد شد و در شیراز چند جشن محوری بزرگ با مدیرتی قرارگاه فرهنگ بسیج و سپاه برگزار می‌شود.

برگزاری جشن برادرخواهری و برپایی پاتوق‌های دخترانه در ۱۰ نقطه شهر و همچنین برنامه‌های تشویقی برای سربازان، از جمله مرخصی تشویقی، تقدیر از دختران نخبه در محیط ادارات، آذین‌بندی شهر به مناسبت دهه کرامت، برگزاری محافل قرآنی، شب شعر، اردوهای سیاحتی زیارتی به مشهد و قم، برگزاری مراسم‌های ختم صلوات، ارائه کمک‌های معیشتی به نیازمندان از جمله برنامه‌هایی است که به گفته حجت‌الاسلام ملک‌مکان در دهه کرامت برگزار خواهد شد.

معاون فرهنگی حرم حضرت معصومه(س) نیز از برگزاری بزرگترین اجتماع دختران کشور در روز ۲۰ اردیبهشت‌ماه خبر داد.

حجت‌الاسلام سیداحمد مشرف  همچنین گفت: با تدابیری که اندیشیده شد، دبیرخانه دائمی ستاد ملی تکریم دختران در حرم حضرت معصومه(س) از ابتدای دهه کرامت و به منظور برگزاری ویژه برنامه‌های تکریم دختران و بانوان تشکیل می‌شود.

همچنین مدیرکل فرهنگی سازمان اوقاف و امور خیریه از برگزاری دو ویژه برنامه در دهه کرامت خبر داد و گفت: نخستین برنامه، اختتامیه کنگره بین‌المللی حضرت علی‌ ابن محمد باقر(ع) است که در مشهد اردهال برگزار می‌شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین سید محمدکاظم موسوی متقی در خصوص برنامه دوم نیز گفت: اختتامیه جشنواره قرآنی کشور در استادیوم شهید شیرودی و با حضور چند هزار نفر از قاریان کل کشور برگزار خواهد شد.

معاون فرهنگی سپاه فجر فارس نیز با بیان اینکه رویکرد سپاه و بسیج در طول سال این است که هر روز، دهه کرامت باشد، گفت: مجموعه سپاه و بسیج در هر پنج ناحیه شهر شیراز فعال است و در ۴٠ نقطه شهر، تدارک برپایی جشن دیده شده است.

محمد رنجبر با بیان اینکه در برگزاری جشن‌ها، دو بحث حجاب و فرزندآوری نیز مد نظر ماست، همچنین از برگزاری یک جشن بزرگ در سالن ورزشی شهید دستغیب شیراز با همکاری تمام دستگاه‌ها خبر داد.

‌رئیس ستاد بزرگداشت دهه کرامت نیز با بیان اینکه شکوه تمدن ایران اسلامی به واسطه مجاهدت و حضور فرزندان امامان معصوم و امام رضا(ع) در کشور ماست، گفت: دهه کرامت بهانه‌ای است برای بیشتر از ولایت گفتن و بیشتر از مکتب اهل بیت(ع) حرف زدن.

حجت‌الاسلام والمسلمین کمال‌الدین خداداده افزود: در روز دختر به‌عنوان آغازین روز دهه کرامت، اگر بتوانیم دختران سرزمینمان را با وجود مبارک حضرت فاطمه معصومه(س) آشنا کنیم، وظیفه اصلی‌مان را انجام داده‌ایم.

وی با تاکید بر اهمیتِ نشان دادن جایگاه زن در تاریخ و تمدن ایران، گفت: امروز برخی‌ها می‌خواهند به دختران ما اینطور القا کنند که شما در جامعه ایران ارزشی ندارید، اما تاریخ گواهی می‌دهد که نه امروز، بلکه آن زمانی که در غرب هیچ حقی برای زن قائل نبود، ایران و اسلام به دختران و زنان بهای بسیاری می‌داد و اگر این نگاه در جامعه ما ترویج شود، بسیاری از مسائل ما حل خواهد شد.

تولیت آستان مقدس احمدی و محمدی(ع) نیز با بیان اینکه ساختار دهه کرامت، فرصتی برای انجام کارهای فرهنگی است، گفت: باید با آمادگی کامل و با بهره‌مندی از ظرفیت تمام دستگاه‌های متولی، از این فرصت استفاده کنیم.

حجت‌الاسلام والمسلمین ابراهیم کلانتری همچنین به ضرورت فضاسازی مناسب برای برگزاری هرچه مفیدتر دهه کرامت اشاره کرد و گفت: اگر فضای حاکم بر یک شهر، دست تفکر انقلابی و اسلامی باشد، کارهای آن شهر در همان مسیر پیش می‌رود و کارها آسان خواهد شد.

وی با بیان اینکه در ماه‌های رمضان و محرم به دلیل فضاسازی درست، دزدی و گناه کم می‌شود، گفت: باید همه متولیان امر در فضاسازی مناسب همت کنند. به‌خصوص شهرداری‌ها در ایجاد فضای مناسب نقش برجسته‌ای دارند و در کنار آن، مساجد و کانون‌های فرهنگی نیز نقش ارزنده و مهمی دارند. فضاسازی هزینه چندانی ندارد و فقط نباید از آن غفلت شود.

کلانتری همچنین به اهمیت گرامیداشت روز بزرگداشت حضرت احمدبن موسی(ع) اشاره کرد و گفت: همانطور که به حرمت خون شهدا، حرم مطهر شاهچراغ(ع) جنبه جهانی پیدا کرده است، تمامی دستگاه‌ها، صدا و سیما، رسانه‌ها و مراکز مختلف باید همت و همکاری کنند تا روز ششم ذی‌القعده شاهد برگزاری مراسمی باشکوه باشیم.

به گزارش ایسنا، دهه ولایت همزمان با ولادت حضرت معصومه(س) در ۱ ذی‌القعده(جمعه ۲۱ اردیبهشت) آغاز و با ولادت برادر ایشان، امام رضا(ع) در ۱۱ ذی‌القعده(۳۱ اردیبهشت) پایان می‌یابد.

روزهای اول ذی‌القعده به عنوان روز دختر، ۵ ذی‌القعده روز تجلیل از امامزادگان و بقاع متبرک، ۶ ذی‌القعده روز بزرگداشت حضرت احمد بن موسی شاهچراغ(ع) و ۹ ذی القعده به‌عنوان روز عفاف و حجاب نامگذاری شده‌اند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • فال انبیا فردا یک‌شنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • ویژه‌برنامه‌های دهه کرامت در استان فارس اعلام شد
  • برگزاری بیش از ۷۰۰ برنامه کشوری در دهه کرامت
  • ۱۰۰۰ برنامه در فارس طی دهه کرامت اجرا می‌شود
  • (عکس) سردار سلیمانی و هوگو چاوز، امام مهدی و حضرت مسیح
  • (عکس) سردار سلیمانی و هوگو چاوز، امام مهدی و حضرت عیسی
  • بیش از ۶ هزار خدمت واکسیناسیون در مجتمع رسول دانشگاه علوم پزشکی ایران
  • فال انبیا فردا شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • تجلیل از سردار رادان در حرم حضرت معصومه(س)
  • لباس شیرخوارگان حسینی در حرم رضوی دوخته می‌شود.