Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-04-25@07:36:32 GMT

نگاهی متفاوت به جنگ با «دلهره‌های خیابان وحید»

تاریخ انتشار: ۲۱ فروردین ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۲۸۶۴۸۰۴

نگاهی متفاوت به جنگ با «دلهره‌های خیابان وحید»

رمان «دلهره‌های خیابان وحید» به قلم محمدرضا مرزوقی از نشر هوپا، با طنزی شیرین و درامی که گاه تلخ و سوزناک می‌شود ، چند هفته‌ی اول جنگ در شهر آبادان را به تصویر می‌کشد.

به گزارش مشرق، اگر مخاطب ادبیات جنگ هنوز با بخشی از سینمای جنگ ارتباط دارد، شاید به دلیل سهل بودن این ارتباط و پرکنش بودن اثر سینمایی در مقابل ادبیات است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
در سینما شما با تصویر سر و کار دارید.وقتی این تصویر با اکشن‌ها و جلوه‌های ویژه میدانی و کامپیوتری همراه باشد، آن هم جلوه‌های جنگ و تعقیب و گریز، و در کنار آن سر و صدا و اکشن، طبیعی است مخاطب حتی داستان کلیشه‌ای فیلم را هم بتواند اندکی تاب بیاورد. وضع برای ادبیات چنین نیست. خصوصا نگاه تنگ‌نظرانه‌ای که در سال‌های گذشته نسبت به ادبیات در قیاس با سینما وجود داشته در گرایش مخاطب به سینمای جنگ به نسبت ادبیات جنگ بی‌تاثیر نبوده است. اما داستانهای تاثیرگذاری نیز در این ژانر ادبی که همیشه مورد توجه نویسندگان بوده، به چشم می‌خورد. به همین دلیل این گونه‌ی مهم ادبی هیچ‌وقت بی‌مخاطب نمی‌ماند.
رمان «دلهره‌های خیابان وحید» به قلم محمدرضا مرزوقی از نشر هوپا ، با طنزی شیرین و درامی که گاه تلخ و سوزناک می‌شود و همچون اسمش سرشار از دلهره و اضطراب است، چند هفته‌ی اول جنگ در شهر آبادان را برای مخاطب به تصویر می‌کشد. رمان از نگاه کودکی روایت می‌شود که در خانواده‌ای شلوغ زندگی می‌کند و تمام هم و غمش حفظ کردن جان جوجه ماشینی‌اش از بمباران هوایی است. جوجه‌ای که از بس چرت می‌زند اسمش را «چرتی» گذاشته اند. مرزوقی خود در چند گفتگو به این اشاره داشته که تلاش داشته با این رمان نشان دهد در شروع یک جنگ و حمله به یک شهر، چه بر سر زندگی روزمره‌ی مردم آن شهر می‌آید که مجبور به ترک خانه و زندگی و شهر خود می‌شوند.

کتاب به این شکل سمت روایت سوژه‌ی خود می‌رود که هر روز زندگی مردم یک خیابان کوچک به نام وحید را برای مخاطب تصویر می‌کند. زندگی‌ای که هر چه می‌گذرد سخت‌تر می‌شود و مردم از حداقل امکانات، حتی نان برای خوردن یا برقی که با آن بتوانند مواد غذایی را در یخچال نگهداری کنند هم محروم می‌مانند. مدرسه‌ها تعطیل می‌شوند و بچه‌ها از درس و مشق می‌مانند. بانک‌ها تعطیل هستند و کسی نمی‌تواند برای گذران زندگی حتی به سپرده‌ی خود دست بزند. این در حالی است که همه‌ی مشاغل شهر آبادان در حال تعطیل شدن هستند و کسی حقوقی برای گذران زندگی ندارد. کم‌کم کار به جایی می‌رسد که آن‌ها هم که پول دارند باز نمی‌توانند مواد غذایی تهیه کنند. چون بازار هر روز بیش‌تر تعطیل می‌شود و دیگر مغازه و بقالی‌ای برای خرید اجناس وجود ندارد.
این وسط «ممد»، راوی داستان، وضعیت کساد بازار را با نبودن پاستیل شکری و پفک نمکی در مغازه‌ی مادر مریم، دختری که ممد علاقه‌ی ویژه‌ای به او دارد، به ما نشان می‌دهد. البته جاهایی که نیاز به آوردن اطلاعات بیشتر باشد از حرف‌هایی که میان بزرگ‌ترها درمی‌گیرد نقل قول می‌آورد. نقل قول‌هایی که گاه به صورت اطلاعات مستقیمی که راوی تلاش دارد به مخاطب بدهد، خود را نشان می‌دهد. با این همه رمان تلاش داشته ذره ذره اضمحلال زندگی آسوده و راحتی که مردم شهر آبادان داشته‌اند را در خلال جنگی ناگهانی برای مخاطب به تصویر بکشد.
رمان «دلهره‌های خیابان وحید» پر از شوخی‌ها و تکیه کلام‌ها و لحظاتی است که در کنار سرگرم کننده بودن برای مخاطب، می‌تواند او را بسیار بخنداند. هرچند این خنده با مرگ یکی از شخصیت‌های محبوب کتاب می‌تواند ناگهان به گریه تبدیل شود. البته ناگفته نباید گذاشت که بعد از هر تلخی نویسنده باز تلاش کرده خنده‌ای یا حداقل لبخندی روی لب مخاطب بنشاند و او را در خلال خواندن داستانی که می‌تواند بسیار تاثیرگذار باشد، سرگرم کند و لحظاتی خوش برایش فراهم کند. شاید ادبیات امروز ما نیاز به ایجاد این‌گونه لحظه‌ها دارد. این می‌تواند ترفندی باشد که شاید در آینده‌ای که خیلی هم دور نباشد، دوباره شاهد اقبال مخاطب به ادبیات داستانی باشیم. منبع: باشگاه خبرنگاران

منبع: مشرق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۸۶۴۸۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نقش متفاوت لیلا حاتمی در یک فیلم آمریکایی

به گزارش همشهری آنلاین، این فیلم که هم‌اکنون در مرحله تدوین به سرمی‌برد، روایتگر چند اپیزود از داستان زندگی حضرت مسیح است و «گیزا رورینگ» بازیگر مجارستانی که پیش از این در فیلم برنده اسکار «پسر سائول» بازی کرده بود در نقش حضرت عیسی، «ماتیاس اسخونارتس» بازیگر بلژیکی در نقش پیتر، «توفیق برهوم» بازیگر فلسطینی الاصل در کنار «مارک رایلنس» و «بن کینگزلی» دو بازیگر انگلیسی برنده اسکار دیگر بازیگران این فیلم سینمایی هستند. «مایک رایلنس» در این فیلم نقش شیطان را بازی کرده است.

لیلا حاتمی نیز در نقش مریم مجدلیه در این فیلم مقابل دوربین رفته است.

فیلم «مسیر باد» دهمین ساخته بلند سینمایی «ترنس مالیک» پس از فیلم های «زمین‌های لم یزرع» (۱۹۷۳)، «روزهای بهشت» (۱۹۷۸)، «خط باریک سرخ» (۱۹۹۸)، «دنیای جدید» (۲۰۰۵)، «درخت زندگی» (۲۰۱۱)، «به سوی شگفتی» (۲۰۱۲)، «شوالیه جام‌ها» (۲۰۱۵)، «ترانه به ترانه» (۲۰۱۷) و «یک زندگی پنهان» (۲۰۱۸) است.

«ترنس مالیک» با فیلم «خط باریک سرخ» نامزد جایزه اسکار بهترین کارگردانی و فیلمنامه شد و خرس طلایی بهترین فیلم جشنواره برلین را از آن خود کرد و با فیلم «درخت زندگی» نیز جایزه نخل طلایی جشنواره کن را کسب کرده است. او پیش از آن نیز با فیلم «روزهای بهشت» برنده جایزه بهترین کارگردانی کن شده بود.

«الکس بودن» تهیه‌کننده فیلم «در مسیر باد» پیش از این در مصاحبه‌ای فاش کرده بود که «ترنس مالیک» در پنج سال گذشته در حال تدوین این فیلم سینمایی بوده است و احتمالا این فیلم در پایان راه مرحله پس تولید قرار دارد.

سال گذشته، «متیو کاسوویتس» بازیگر فرانسوی که در فیلم «مسیر باد» نیز بازی کرده بود، ادعا کرد که ترنس مالیک هر روز ۵ ساعت فیلمبرداری داشته و در مجموع ۳۰۰۰ ساعت فیلمبرداری کرده است و او نمی‌داند که آیا بخشی از تدوین نهایی فیلم خواهد بود یا خیر.

کد خبر 846659 منبع: ایسنا برچسب‌ها سینمای جهان خبر مهم لیلا حاتمی بازیگران سینما و تلویزیون ایران سینمای ایران

دیگر خبرها

  • نگاهی به تئاتر شاماران/ردپای افسانه جاماسب در زندگی سیاه باز
  • نگاهی به زندگی پربرکت آیت‌الله العظمی بروجردی
  • معرفی نامزدهای جایزه ادبیات داستانی زنان
  • «تا اطلاع ثانوی تعطیل»، نگاهی متفاوت به انقلاب فرهنگی!
  • یادداشت| پیمانه‌ای که پُر شد
  • ورود «مسافر و مهتاب» با «فرقه خودبینان» به کتابفروشی‌ها
  • از روز جهانی کتاب و حق مولف تا نقش کتاب در سبد خانواده‌ها
  • نقش متفاوت لیلا حاتمی در یک فیلم آمریکایی
  • چاپ یک‌رمان پلیسی دیگر از فردریک دار/«آموزش آدمکشی» در بازار نشر
  • عرضه رمان ایرانی «باغ کَج» در بازار نشر