Web Analytics Made Easy - Statcounter

ائمه جمعه شهرهای مختلف کهگیلویه وبویراحمد در خطبه های نماز جمعه این هفته مسائل مختلفی انتخابات، ولادت امام علی(ع)، اقتصاد مقاومتی، روز 29 فروردین ارتش جمهوری اسلامی ایران اشاره کردند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل ازصبح زاگرس حجت الاسلام سید علی صالح موسوی اعظم در خطبه های نمازه جمعه شهر یاسوج افزود: گرانبهاترین و مقرب ترین افراد جامعه بشری در پیشگاه خداوند حق کسانی هستند که از پارسایی واقعی برخوردارند و از محرمان روی می گردانند و واجبات را به تمام انجام می دهند و سعی و تلاش می کنند از مشروهات دوری کنند و مستحبات را انجام دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی به زندگی ساده حضرت علی(ع) اشاره داشت و اظهار کرد: امام (ع) فرمود از ثروت دنیا ذخیره ای ندارم و هیچ چیزی را برای خودم ذخیره نکردم.

امام جمعه موقت یاسوج تصریح کرد: هر چه امام علی (ع) می فرماید را باید با تاصی از وی در زندگی خود جاری کنیم و هر اسنانی باید امام و پیشوایی داشته تا برای او الگو و سرمشق باشد .

حجت الاسلام موسوی اعظم تاکید کرد: کسی که امام شناس و به ولی خود اقتدا می کند پاک زندگی کرده و مال یتیم را در اموالش نمی برد و شهادت دروغ نمی دهد.

وی با بیان اینکه چرا دست اندرکاران این نظام نمی توانند مثل امیرالمومنین ساده زیست باشند، یادآور شد: ناراختی مردم از زندگی اشرافی برخی از مسئولان به اوج خود رسیده است وگرنه این مردم با ایمان و مومن و مقید به مقام معظم رهبری هستند.

ارتش و سپاه مدافعان حریم کشور هستند

امام جمعه موقت یاسوج در خطبه دوم نماز جمعه شهر یاسوج گفت: چیزی که در استان کهگیلویه و بویراحمد این روزها شنیده می شود این مردم تمام شیعه هستند و با سند و مردک می توان این مورد را اثبات کرد.

وی به تعریف امام صادق(ع) از شیعه اشاره داشت و افزود: امام صادق(ع) فرمود شیعیان ما کسانی هستند که مال کسی را نمی خورند.

حجت الاسلام موسوی اعظم مناسب های پیش رو اشاره کرد و گفت: ارتش و سپاه مدافعان حریم کشور هستند که در این زمینه خوش درخشیدند .

وی تصریح کرد: فکر و انگیزه امام راحل محرومیت زدایی بود اهل تعارف هم نبود و امام دستور که حساب 100 امام(ره) تشکیل شود تا برای بی سرپرستان خانه بسازند، امامی که خود در خانه دیگران از دنیا رفت و تنها زمینی که در خمین داشت را وقف فقرا کرد.

امام جمعه موقت یاسوج یادآور شد: رهبر ما هم زاهد ترین و پاکترین است.

****************************************************************************

حجت الاسلام سید محمود الهی نیا امام جمعه موقت شهرستان لنده در خطبه های عبادی سیاسی جمعه این ضمن اشاره به حضور پرشور جوانان در مراسم معنوی اعتکاف در مساجد شهری و روستایی این شهرستان گفت: اعتکاف یعنی پناه بردن به خداوند و خلوت کردن با خدای خویش و رهایی از وابستگی های دنیوی ومادی و با خلوص نیت عبادت کردن.

وی افزود: از حضور پر شور و نشاط جوانان و دستندرکاران مراسم معنوی اعتکاف که زمینه حضور پر شور مردم را فراهم کردند قدردانی کرد.

*پشرفت های نظامی ما نتیجه همدلی و همزبانی ارتش و سایر نیروهای مسلح است

امام جمعه موقت شهرستان لنده ضمن گرامیداشت 29 فرودین روز ارتش جمهوری اسلامی تصریح کرد: ارتش جمهوری اسلامی ایران در کنار سایر قوای نظامی ایران برای حفظ امنیت و استقلال ایران اسلامی همواره در حال تلاش و پاسداری از حریم تمایت ارضی ایران هستند که این روز را به همه خادمان حریم امنیت تبریک می گوییم.

وی تاکیدکرد: ارتش در همان روز های آغازین انقلاب اسلامی با بیعت با امام خمینی(ره) و با استفاده از رهنمون های امام راحل و مقام معظم رهبری در خط دفاع از ارزش ها و آرمان های انقلاب بوده و هست.

الهی نیا اظهارکرد: ارتش در طول هشت سال دفاع مقدس در کنار سپاه پاسداران بهترین عملکرد را به واسطه حضور و دفاع از ایران اسلامی را داشته و شهدای گرانقدری نیز در راه تقدیم انقلاب اسلامی کرده است.

وی در ادامه گفت: پیشرفت های آموزشی، تسلیحاتی و تجربه ارزشمند هشت سال دفاع مقدس باعث شده است که امروز به لحاظ قدرت دفاعی و نظامی در منطقه به عنوان یک قدرت بی نظر و آنی تبدیل شویم و در کمترین زمان ممکن پاسخ متجاوزان را خواهیم داد.

*برنامه ریزی هدفمند دشمن برای انتخابات

خطیب جمعه شهرستان لنده تاکیدکرد: برنامه ریزی های دشمن از چند ماه قبل برای اخلال در انتخابات و دلسرد کردن مردم برای حضور حماسی شروع شده است و با تبلیغات روانی در حال توطئه چینی برای انتخابات ما هستند.

وی گفت: قصد و هدف دشمن ضربه زدن به انقلاب است که با برنامه سازی و سناریو سازی های کاذب به دنبال ایجاد فتنه ای جدید در کشور هستند.

الهی نیا اظهارکرد: کسانی که قصد ورود به انتخابات را دارند باید هدفشان رفع مشکلات و گرفتاری های معیشتی، فرهنگی، اقتصادی و عمرانی کشور باشد.

وی گفت: رفع مشکلات و آسیب های اجتماعی بیشتر هر زمان دیگر نیاز مردم است چرا که رشد آمار طلاق، اعتیاد و بیکاری از جمله این آسیب های است.

*اقتصاد مقاومتی تنها نسخه شفا بخش تولید و اشتغال

مسئول اداره تبلیغات اسلامی شهرستان لنده تصریح کرد: اقتصاد مقاومتی تنها نسخه شفا بخش تولید و اشتغال در این کشور است که مسئولان باید برای اجرای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی همتی جهادی داشته باشند.

وی خاطر نشان ساخت: عدم توجه به تولیدات داخلی باعث افزایش بیکاری، اعتیاد و مشکلات اجتماعی در سطح جامعه خواهد شد که لازمه آن توجه به تولیدات داخلی و کاهش واردات کالاهای مشابه داخلی است.

الهی نیا در ادامه اظهارکرد: یکی از راههای تسهیل کننده تولید و اشتغال در شهرستان لنده فراهم نمودن زمینه ایجاد نمایندگی و یا استقلال اداره فنی و حرفه ای است چرا که با ایجاد مرکز فنی و حرفه ای می توان به جوانان بیکار تخصص و حرفه آموزی یاد داد و آنان را روانه بازار کار آزاد کرد.

*تعطیلی پروژه پل لنده به تراب و نگرانی مردم

وی تصریح کرد: پروژه های نیمه تمام به خصوص پروژه پل لنده به تراب که مدت دو سال از کلنگ زنی آن می گذرد و قرار بود 18ماهه تحویل شود هنوز هیچ پیشرفتی فیزیکی ندارد و فقط آهن آلات آن در محوطه کارگاهی ریخته شده است.

الهی نیا اظهارکرد: یکی از مهمترین مطالبه مردم در بحث راه های شهرستان بحث پل تراب به لنده است که متاسفانه هیچ پیشرفت فیزیکی تا کنون ندارد.

*چهار است که مردم چشم انتظار تکمیل پروژه یادمان شهدای گمنام هستند

خطیب جمعه این هفته شهرستان لنده با گلایه از وضعیت شهدای گمنام شهرستان لنده گفت: بیش از چهار سال است که عملیات تکمیل پروژه یادمان شهدای گمنام نیمه تمام مانده است.

*همه ما شرمنده شهدای گمنام هستیم

وی گفت: همه ما شرمنده شهدای گمنام هستیم هرچند وضعیت گلزار شهدای شهر نیز متاسفانه وضعیت مناسبی ندارد که انتظار می رود مسئولان نسبت به رفع این مشکلات هرچه سریعتر اقدام کنند.

*مسئولان به فکر جوانان و گلایه های آنان باشند

امام جمعه موقت شهرستان لنده به گلایه جوانان از وضعیت قطعی و اختلال تلفن های همراه و اینترنت اشاره کرد وگفت: متاسفانه قطعی و اختلال در تلفن های همراه و بعضاً نیز اینترنت از جمله گلایه مندی های به حق جوانان است که انتظار می رود مسئولان پیگیری نمایند.

*تخریب کاندیداهای در شبکه های اجتماعی

وی با تذکر جدی به برخی از افراد حاضر در شبکه های اجتماعی اظهار کرد: استفاده درست از شبکه های اجتماعی می تواند به شفافیت برنامه های نامزدهای انتخاباتی ریاست جمهوری و شوراهای اسلامی شهر و روستا کمک خواهد کرد ولی سوء استفاده و تخریب کاندیدهای شورای شهر و روستا اقدامی ناپسند است که در برخی از شبکه های اجتماعی در شهرستان مشاهده می شود.

الهی نیا اظهارکرد: رعایت اصول اخلاقی و بیان صحیح برنامه های دواطلبان در استفاده از شبکه های اجتماعی علاوه بر اخلاق مداری باعث انتخاب بهتر دواطلبان خواهدشد.

وی به شاخص های انتخاب یک کاندیدای خوب اشاره کرد وگفت: داشتن روحیه انقلابی، توان کارجهادی، مدیریت انقلابی و روحیه انقلابی باعث خواهد شد که کسانی که تشنه خدمت هستند به جایگاه حقیقی خود برسند نه تشنگان قدرت.

******************************************************************************

حجت الاسلام سید نورالله افشار امام جمعه چرام در نمازجمعه این هفته شهر چرام با اشاره به تفسیر آیه9سوره اعراف بیان کرد: تمکین در آیات الهی به آن معناست که تمام وسایل کار را در اختیار انسان بگذاشته و ابزار کار را فراهم کنند تا موانع برطرف گردد که به مجموع این کارها تمکین می گویند.

وی در ادامه خطبه اول و با اشاره به داستان حضرت یوسف افزود: یادآوری نعمت ها زمینه شکوفایی معرفت،محبت و تسلیم شدن در برابر خداوند است زیرا محبت میوه ی معرفت می باشد. دکتر افشار در ادامه گفت:حق بهره گیری از امکانات زمین برای همه انسان ها است و مخصوص گروه خاصی نیست.

امام جمعه چرام اضافه کرد:قوانین حاکم بر طبیعت به نوعی است که انسان می تواند بر آن سلطه داشته و آن را در اختیار بگیرد و اگر خداوند آن را رام نمی کرد،بشر به تنهایی قدرت مهار و رام زمین را نداشت. خطیب جمعه چرام با اشاره برجام اظهار داشت:برجام هرچند وقت یک بار به امری تشبیه می شود روزی آفتاب تابان و روزی دیگر فتح الفتوح و به تازگی ابری است که می بارد و سرزمین ما را پرآب می کند.

دکتر افشار در ادامه بیان کرد:این تعابیرمختلف درباره برجام در حالی است که توفق هسته ای تاثیر عملی در بهبود وضعیت اقتصادی مردم نداشته است و رکود حاکم بر کشور،بعضی کارخانه ها را تعطیل کرده و شرایط اقتصادی بیمارگونه به راه خود ادامه می دهد.

وی تصریح کرد:قرار بود با توافق هسته ای هم چرخ زندگی مردم بچرخد و هم چرخ سانتریفیوژها؛در بحث هسته ای که در قلب راکتور اراک سیمان ریخته شد و وضعیت بد معیشت مردم و رکود حاکم اقتصادی و بیکاری جوانان نشانگر عدم چرخش زندگی مردم است.

امام جمعه چرام افزود:قرار بود برجام تحریم ها را بردارد و مانع تحریم جدید شود اما در پسابرجام یازده شخصیت حقیقی و حقوقی ما تحریم شدند. دکتر افشار گفت:آمریکایی ها چندین میلیارد از دارایی های ایران را به بهانه های مختلف برداشتند که حتی رئیس جمهور از آن به تعبیر دزدی بین المللی یاد کرد.

وی در ادامه اظهار کرد:بانک های بزرگ دنیا به واسطه ترس از آمریکا با ایران معامله نمی کنند و و همچنین 13آوریل2017ایران اسلامی توسط شورای اتحادیه اروپا تحریم شد و 82 فرد ایرانی در لیست تحریم ها قرار گرفتند؛اینها نمونه ای از تحریم های آمریکا و نقض برجام در پسا برجام بود.

خطیب جمعه چرام اضافه کرد:حال جای تعجب است که ابر برجام در کجا باریده که آثاری مشاهده نمی شود؟و شاهد تحریم های جدید هم هستیم. امام جمعه چرام در پایان سخنانش گفت:باید به جای این توجیهات جواب قاطع و محکمی به دشمنان این ملت داد و دشمنی دشمنان را به خاطر مسائل انتخاباتی توجیه نکنیم.

************************************************************************************

امام جمعه باشت: چرا هر فردی از راه رسیده برای انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کرده است


حجت السلام عبدالرحیم عبودی امتم جمعه باشت در خطبه های نماز جمعه این هفته گفت:انتخابات ریاست جمهوری از چند روز گذشته در وزارت کشور آغاز شده است، ما گلایه مند هستیم که هرکسی برای ریاست جمهوری ثبت نام کرده اند.

وی افزود:زیبنده نیست هرکسی برای ریاست جمهوری ثبت نام کند یک آقایی دختر بچه چهار ساله اش را برای ریاست جمهوری ثبت نام کنند، بسیار زشت است در شان کشور ما این کارها نیست. فرد دیگری می گوید من ۲۰۰کیلو هستم اگر از من چاقتر هست به نفع او کنار می روم.

امام جمعه باشت اظهار کرد:خواهش داریم از مسئولین مربوطه جلوی این کارها را بگیرید، مسئله ریاست جمهوری مسئله بسیار مهم کشوری و فرد دوم مملکت است، باید قانون ثبت نام ریاست جمهوری را تغییر دهند.

این خطیب جمعه در ادامه گفت: مسئله مهم دیگر تایید صلاحیت این کاندیدا است، که این کار بر عهده شورای نگهبان است و کاندیدای شرکت کننده درصورت رد صلاحیت فقط میتوانند از شورای نگهبان شکایت کرده و پیگیر باشند.

حجت الاسلام عبودی افزود:تاکنون همه ی کاندیدای محترم قانون را پذیرفته و تابع قوانین هستند و امیدواریم انتخابات امسال هم درکمال ارامش برگزار شود.

وی در ادامه بیان کرد:ما در مسائل انتخابات نیاز به امنیت داریم ،دستگاه قضا برخی از مدیرکانال های فضای مجازی را به جرم مسائل امنیتی دستگیر کرده است ،امید است این امنیت بیشتر شود.

امام جمعه باشت در ادامه افزود: کاندیدها شورا و ریاست جمهوری از هر جناحی که هستند برنامه هایشان را برای مردم ارائه دهند،ما از این شعارها خسته ایم کاندیدا شعار ندهند.

وی تصریح کرد: مردم دارند اذیت میشوند از بیکاری از وضعیت اقتصادی کشور ، باید این بداخلافی های سیاسی در شورای شهر و ریاست جمهوری را کنار بگذاریم.

وی بیان کرد: سالگرد تاسیس بنیاد مسکن را خدمت همه عزیزان و مسئولین مربوطه تبریک عرض میکنم،هدف اصلی از تاسیس بنیاد مسکن اسلامی تقویت مسکن روستائیان است و این اداره سعی کرده با دادن وام های کم بهره به مردم کمک کند،از مسئولین شهرستان درخواست میکنیم اعتبارات بیشتری را در این زمینه جذب نماییند خصوصا برای افرادی که تحت پوشش کمیته امدادهستند.

این خطیب جمعه در بخش دیگری از خطبه های این هفته افزود:۲۹فروردین روز ارتش جمهوری اسلامی ایران می باشد،به همه نیروهای ارتشی کشور تبریک عرض میگوییم،مرزهای ما یکی از امن ترین مرزهای دنیا است که مرزبانان ما بصورت مقتدرانه نگهبانی می کنند.

***************************************************************************

امام جمعه گچساران:

نفت ملی است شامل همه جا می شود غیر ازگچساران!

امام جمعه گچساران گفت: شعار اعتدال یعنی عدالت، نفت ملی است شامل همه جا می شود غیر ازگچساران؟و این در حالی است که بیکاری مختص گچساران استو امیدوارم مسئولان توجه ویژه ای به این موضوع داشته باشند و عدالت را رعایت کنند.

حجت الاسلام سید امین الله حجازی امام جمعه گچساران در خطبه های نماز عبادی سیاسی این هفته گچساران ضمن دعوت نمازگزاران به رعایت تقوای الهی با اشاره به شعار سال مبنی بر اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال گفت:مقام معظم رهبری بارها در خصوص ارزش رشد اقتصادی و تلاش برای رسیدن به قله رفیع اقتصادی که نیاز به قدرت دشمن نباشد توصیه هایی را به ملت و دولتمردان داشته اند.

وی افزود:یعنی هر چه یک ملت در رشد اقتصادی ،تلاش و کوشش کند و به جلو برود قدرتمند خواهد شد و در مقابل از طمع دشمنان به آن مملکت نیز کاسته خواهد شد.

امام جمعه گچساران در ادامه با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری و شوراها اظهارکرد:باید تشکر کرد از عزیزانی که ثبت نام کرده اند و به نوعی تنور انتخابات را گرم کرده و گرم خواهند نمودکه باید توجه کردو قبول کنیم که مملکت ماباید بر مبنای حکومت و شریعت دینی مدیریت شود.

حجازی تصریح کرد:یعنی بر مبنای اخلاق اسلامی و برمبنای رعایت حرمت و حفظ آبروی مسلمین،و هیچ مومنی در هرکجای عالم اجازه ندارد با آبروی مومنی دیگر بازی کند و مومنی را بین مردم لکه دار کند ،الا مواردی که مشهود است.

وی گفت:کاندیداها توجه داشته باشند در مرحله ای که انتخابات تمام شدباید رقابت تبدیل به رفاقت شود و نباید عناد و دشمنی و کینه نسبت به هم داشته باشیم و نباید ملاک را قدرت سیاسی و اجتماعی در نظر گرفت.

امام جمعه گچساران افزود:طایفه گرایی،پول محوری ،زورمحوری و قبیله گرایی نباید ملاک انتخاب افراد باشدبلکه شایسته سالاری باید مد نظر مردم باشد.

حجازی افزود:این فردی که قرار است در شورای اسلامی شهر و روستا ثبت نام کند اولا این فرد متدین است یا نیست اگر امانت به دستش سپرده شد از امانت حفاظت می کند یا نه؟توان این را دارد که در شهر و یا روستا منشا اثر باشد یا نه؟

امام جمعه گچساران گفت:تقوا، پاکی و تعهد و تخصص این باید ملاک باشد و تلاش کنیم انتخابات را بر محور اخلاق ،قانون ، منطق و با برادری و همدلی به پایان برسانیم و دشمنان را ناکام و نا امید نماییم.

وی تصریح کرد:در خیلی از موارد یکی از وظایف امام جمعه این است که نیازهای شهرستان را به مسئولین مربوطه به صورت محرمانه انتقال دهد، اگر نقص و نیازی شهرستان دارد محرمانه بگویداما اگر رفع مشکلات نشد امام جمعه مختار است از طریق تریبون نماز جمعه بگوید که چرا این مشکلات شهرستان ما وجود دارد.

وی افزود:این اختیار، اختیاری از منصب ولایت فقیه است چرا که منصب ولایت، مملکت را بر اساس شرع و قانون مدیریت می کند امام جمعه اختیار دارد از تریبون نماز جمعه بیان کند و هر فردی که دارای منصب و قدرتی هم باشد نمی تواند جلوی اختیار امام جمعه را بگیرد.

حجازی گفت:آقای ربیعی وزیر محترم کار در استان کرمان فرمودندکه ما عن قریب در کرمان جشن حذف بیکاری برگزاری می کنیم و برخی دیگر از وزرای محترم دولت در هفته قبل مثلا در جایی دیگر گفته اند چندین هزار نفر را در فلان استان بکار خواهیم گرفت.

وی افزود:حال یک سوال از وزرا و دولت محترم دارم که وقتی بحث نفت می شود می گویید نفت ملی است و متعلق به کل کشور ایران است.اما بحث بیکاری چه می شود؟اگر ملت و عامه مردم ملاک است و نفت ملی است پس چرا وضع بیکاری در استان ما و در شهر نفتخیز گچساران بیداد می کند و چه کسی پاسخگو است؟.

امام جمعه گچساران اظهارکرد:آرزو داریم در هیچ نقطه کشور بیکاری نباشدو از این بابت هم خوشحال می شویم که در استانی دیگر بیکار وجود ندارد، اما حرف ما این است که شهرستان گچساران

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۹۱۳۹۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امیر سرتیپ بختیاری: محسن رضایی و ابوشریف اعتقاد داشتند وظیفه سپاه جنگیدن با دشمن خارجی نیست /گروه‌های چپ به ارتشی‌ها تهمت‌های ناموسی زدند

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، عملیات بیت المقدس در تاریخ دهم اردیبهشت ماه سال ۱۳۶۱ آغاز و در روز سوم خرداد ماه همان سال با فتح خرمشهر به دست رزمندگان ایرانی به پایان رسید. نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در این عملیات قصد ورود به خاک عراق را داشتند که بنا به دلایل نظامی این امر تحقق نیافت و طرح عبور از مرز به عملیات بعدی یعنی عملیات رمضان موکول شد.

بنابر روایت جماران، در این شرایط سه راهکار اساسی بر روی میز مسئولان وقت برای تصمیم گیری در مورد ادامه وضعیت جنگ پس از فتح خرمشهر وجود داشت که در نهایت استراتژی ادامه جنگ و ورود به خاک عراق اتخاذ شد. ایران در عملیات بیت المقدس توانست شهر استراتژیک خرمشهر را فتح کند و شرایط را برای عراق و صدام حسین دشوار سازد. پس از فتح خرمشهر، جایگاه بین المللی ایران ارتقاء یافته بود، روحیه ای سرشار از امید در مردم و رزمندگان ایرانی پدید آمده بود، فروش نفت رشد قابل قبولی پیدا کرده بود و احتمال پیروزی صدام منتفی شده بود. اما هنوز برخی از شهرهای ایران مثل نفت شهر، سومار، قلاویزان و... در تصرف نیروهای عراقی بود. در این شرایط سه راهکار اساسی پیش روی مسئولان ایرانی برای ادامه راه وجود داشت.

آتش بس – مذاکره
توقف – انتظار
ادامه جنگ – بدون محدودیت در ورود به خاک عراق

دو گزینه ابتدایی نتوانست انتظارات مسئولان ایرانی را برای خاتمه دادن به جنگ برآورده کند و آنها پس از مشورت های فراوان تصمیم را بر آن بنا نهادند که گزینه سوم را انتخاب کنند و در عملیات بعدی خود وارد خاک سرزمینی کشور عراق بشوند. لازم به ذکر است نیروهای مسلح ایران تصمیم خود را برای ورود به خاک عراق در مرحله چهارم عملیات بیت المقدس (آزادسازی خرمشهر) گرفته بودند که بنا به دلایلی قادر به تحقق آن نشدند. اولین عملیات برون مرزی ایران در جنگ با عراق، در تیر ماه سال ۱۳۶۱ تحت عنوان عملیات رمضان آغاز شد.

در این مصاحبه که مربوط به سال ۱۳۹۴(بوده)و در خلال یک پژوهش علمی تهیه شده است، با سرتیپ بازنشسته توپخانه و ستاد «مسعود بختیاری» از نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران، افسر عملیاتی قرارگاه کربلا از طراحان عملیات بیت المقدس(عملیات آزادسازی خرمشهر) در خصوص نحوه طرح‌ریزی، اجرای و در نهایت موفقیت عملیات بیت‌المقدس گفتگویی صورت گرفته است.

در سلسله عملیات های چهارگانه نیمه دوم سال ۱۳۵۹ که همگی به نوعی به ناکامی انجامید، ارتش جمهوری اسلامی ایران عملاً مدیریت صحنه جنگ را بر عهده داشت. به نظر شما عوامل ناکامی ایران در این عملیات ها چه بود؟

اولاً باید بگویم که صحبت شما کاملاً درست است؛ مدیریت صحنه جنگ را ارتش بر عهده داشت. به این دلیل که در آن زمان هنوز سپاه پاسداران انقلاب اسلامی انسجام سازمانی پیدا نکرده بود. اساساً سپاه به عنوان فرماندهی کل تشکیل نشده بود و به صورت سپاه شهری با وظیفه انتظامی عمل می‌کرد. آقای ابوشریف و مرتضی رضایی که هر دو به فرماندهی سپاه منصوب شدند، اساساً معتقد به جنگیدن سپاه با دشمن خارجی نبودند و اعتقاد داشتند که سپاه وظیفه دیگری دارد.

اما تعدادی دیگر که از فرماندهان سپاه که عمدتاً متعلق به استان خوزستان بودند مثل آقای شمخانی، سردار رشید، احمد غلامپور و شهید احمد سوداگر اعتقاد داشتند که سپاه باید در جنگ برون مرزی نیز شرکت کند. غرض این بود که بگویم در سال اول جنگ مدیریت صحنه بر عهده ارتش است، زیرا نیروهای سپاه هم فاقد سازمان و هم فاقد تجربه هستند.

نیروهای مردمی نیز علی رغم همه شور و شوق و انگیزه خود که جای تردید ندارد، نه مجهز و نه آموزش دیده بودند. کسانی هم که اندک آشنایی داشتند از حد سرباز منقضی خدمت و یا درجه‌دار منقضی خدمت تجاوز نمی‌کرد. بنابراین مدیریت صحنه جنگ بر عهده ارتش بود اما ارتشی که دچار مسائل طبیعی و پالایش‌های صورت گرفته بعد از هر انقلابی قرار می‌گرفت، شده بود. در واقع انقلاب یعنی تغییر طبقات اجتماعی. ارتش نیز باید خود را با هنجارها و شرایط جدید تطبیق می‌داد و توجیه می‌کرد. طبیعی بود که فرماندهان قدیم نمی‌توانستند جایگاهی داشته باشند.

در اثر این مسائل دو فشار بر ارتش وجود داشت. مورد اول فشار بیرونی به ارتش بود که خود به دو بخش تقسیم می‌شد. یک فشار ضد انقلاب برای انحلال ارتش که عمدتاً گروه‌های چپ سردمدار این جریان بودند. فشار دیگر از طرف انقلابیون راستین و روشنفکران جامعه بود. تصور این افراد آن بود که ارتش یک ارتش آمریکایی است و کودتای ۲۸ مرداد را بار دیگر تکرار خواهد کرد.

یک فشار هم از درون خود ارتش از جانب نیروهای ارتش وجود داشت. نیروهای ارتش افرادی بودند که عمدتاً درک صحیحی از مفهوم آزادی نداشتند و فکر می‌کردند هر کس هر کاری که به دلخواهش است را انجام بدهد مفهوم آزادی شکل گرفته است.

بنابراین، بدون هیچ سوءنیتی اغلب دنبال منافع و مصالح شخصی خود بودند و یا فکر می‌کردند واحد به آن طوری که فکر می‌کنند مدیریت بشود بهتر است. مثلاً در یک واحدی سربازان به نوبت هفتگی فرماندهی واحد را در دست می‌گرفتند. در یک واحدی فرماندهی شورایی شده بود. این قبیل مشکلات پیش آمد و فشار از درون و بیرون بر ارتش بسیار زیاد شد و موجب گشت، انضباط ارتش خدشه‌دار بشود. هنگامی که انضباط دچار مشکل بشود، به تبع آن آموزش نیز دچار مشکل می‌گردد. همچنین نگه‌داری تجهیزات و آماده نگه داشتن نیروها نیز دچار مشکل می‌گردد.

بنابراین، ارتش با این سه مشکل اساسی مواجه بود و زیر یک فشار روانی شدید که ناشی از تبلیغات گروه های چپ مبنی بر انحلال ارتش بود قرار داشت. در این فشار تبلیغاتی تهمت‌های بسیار ناروا و حتی ناموسی به نیروهای ارتش وارد می‌شد. در کنار این موضوعات، در هفته اول انقلاب مسئله پاره‌ای نا امنی ها در بعضی از نقاط کشور پیش آمد. طبیعتاً نظام برای برقراری امنیت و برای حفظ تمامیت ارضی کشور نیاز به نیروی مسلح داشت. شهربانی و ژاندارمری آن زمان که امروز در قالب نیروهای انتظامی ناجا می‌شناسیم، چون در قبل از انقلاب در صف اول فرمانداری نظامی بودند تقریباً از بین رفته بودند.

ارتش همچنین درگیر برقراری تامین امنیت در غرب کشور و در آمل در شمال کشور و همچنین در خوزستان در جنوب غرب کشور است. نزدیک بیست ماه ارتش درگیر برقرای امنیت داخلی در کشور بود.

در کنار این، مسئله پاک‌سازی عناصر از نظر سیستم انقلاب و گروه هایی که تشکیل شده بود در ارتش ادامه داشت و به گفته شهید دکتر چمران وزیر دفاع وقت، ظرف ۲۰ ماه ۱۵۰۰۰ نفر در ارتش پاک‌سازی شدند. در کنار این پاک‌سازی یک سری از نیروها نیز خود از ارتش خارج شدند که اکثراً متخصصین حرفه‌ای ارتش محسوب می‌شدند.

در کنار این، وزیر دفاع وقت با تصویب شورای عالی دفاع مدت سربازی را از ۲۴ ماه به ۱۲ ماه کاهش داد. این کاهش به خاطر این بود که سربازها هر روز به یکی از گروه های سیاسی متمایل می‌شدند. طبیعتاً خدمت ۱۲ ماه سرباز را در مرحله عملیاتی نگه نمی‌دارد. کسی که سرباز می‌شود ۴ ماه را در دوره آموزش رزم مقدماتی می‌گذراند. یک ماه را نیز به مرخصی می‌رود. از هفت ماه باقی مانده سرباز باید آموزش یگانی را در پادگان بگذراند. یعنی سرباز در دوره آموزش مقدماتی فقط با اصول اولیه سربازی آشنا می‌شود. کار کردن با توپ و تیربار و تانک و یا هر چیز مربوط به رسته را باید در آموزش انفرادی یگانی بگذراند. در حقیت در هر رسته‌ای که خدمت می‌کنی باید آموزش مرتبط با رسته را در قالب آموزش انفرادی یگانی بگذرانید. در ۳ ماه باقی‌مانده باید آموزش اجتماعی یگان فراگرفته شود. یعنی اینکه گردان من چگونه با گردان کناری خود می‌تواند کار کند.

مخلص کلام این است که سرباز در یک سال اول آموزشی است. بعد از پایان یک سال تبدیل می‌شود به یک سرباز عملیاتی زیرا آموزش های مرتبط را طی کرده تا به یک تخصصی در حد خود رسیده است. حال شما این فرد را مرخص می‌کنید و یک سرباز دیگر را جایگزین او می‌کنید. در حقیقت شما هیچ وقت یک سرباز عملیاتی در اختیار ندارید. در کنار این ها وقتی شما مدت سربازی را به یک سال تقلیل دادید، بسیاری از رانندگان و خدمه توپ ما که یک مقداری نیاز به سواد بالاتری نیاز دارند تا بتوانند با این وسایل کار کنند که اکثر از درجه‌داران و افسران وظیفه بودند نیز رفته بودند. ارتش از لحاظ کادر پرسنلی دچار مشکل عمده‌ای شده بود. هم در رده بالا فرماندهانی را از دست داده بودیم به دلیل مسئله انقلاب، هم تعدادی خود از ارتش خارج شده بودند.

ذکر این نکته قابل توجه است که عنوان شده بود هر کس در هرجایی که دوست دارد خدمت کند. در نتیجه همه کسانی که تخصص تانک داشتند و در گرمای خوزستان خدمت می کردند و حتی دوره تخصص خود را در انگلستان دیده بودند به شهرهای خود انتقال یافتند. در نتیجه لشکر زرهی خالی از نیروی متخصص شده بود. ارتش نیز دچار مسائل امنیتی کشور شده بود و آموزش تخصصی خود را کنار گذاشته بود.

در حقیت ارتش به کار جنبی مشغول شده بود. آموزش، انضباط و تعمیر و نگه‌داری تجهیزات ارتش دچار مشکل شده بود. حال این ارتش با یک حمله بسیار قدرتمند خارجی مواجه شده است. یعنی مواجه با ارتشی که خود را دو سال آماده حمله کرده است. در آن زمان نیروی زمینی ارتش ۶ لشکر بیشتر نداشت. لشکر ۶۴ ارومیه، لشکر ۲۸ کردستان، لشکر ۸۱ زرهی کرمانشاه، لشکر ۹۲ زرهی خوزستان، لشکر ۱۶ زرهی قزوین، لشکر ۷۷ خراسان و لشکر ۲۱ که این لشکر، لشکر منحل گارد شاهنشاهی بود.

ما با چنین وضعی مواجه می‌شویم با هجوم دشمن؛ در حالی که بیش از سه لشکر ما نیز درگیر تامین امنیت در مناطق آشوب‌زده کشور است. در کنار این به هر دلیلی که مدیریت عالیه نظام باوری مبنی بر حمله عراق به کشور ندارد، اطلاعات و هشدار ارتش مبنی بر احتمال وقوع حمله عراق به کشور مورد قبول واقع نمی‌گیرد.

در درجه دوم موضوعی که از نظر من اهمیت بسیار دارد آن است که سیستم های اطلاعاتی ارتش ما منحل شده بود. چون از هر نوع سیستم اطلاعاتی برداشت ساواکی بودن داشتند. در حالی که سیستم اطلاعاتی ارتش کار انفرادی بر روی کسی انجام نمی‌دهد. سیستم اطلاعاتی ارتش بر روی زمین، دشمن، جو و تهدید کار می‌کند. آیا کسی با حکومت مخالف است یا خیر به سیستم اطلاعاتی ارتش ارتباطی پیدا نمی‌کند. ولی به دلیل اینکه برچسب ساواکی بودن بر روی نیروهای ارتش خورده می‌شد، خیلی از نیروها رفته بودند و در نتیجه سیستم اطلاعاتی ارتش آنگونه که باید نمی‌توانست رصد ارتش عراق را انجام بدهد و چون سیستم اطلاعاتی شما از هم پاشیده بود، عناصری که برای شما از کشور مقابل خبر می‌آوردند شناخته شده بودند و یا به خاطر انحلال سازمان های کشور دیگر در دسترس نبودند.

بنابراین اطلاعاتی که از ارتش عراق وجود داشت، اطلاعات بسیار اندکی بود. آن اطلاعاتی که توسط حاضرین در مرز داده می‌شد نیز مورد قبول و باور نبود. در نتیجه عراق به یک مرتبه با هجوم سنگین ارتش عراق مواجه شد. اما بدون هیچ تعصب سازمانی نگاه کنید که چه سازمانی جلوی پیشروی دشمن را گرفت؟ یک لشکر ساده از نظر نظامی می‌تواند ۶۰، ۷۰ ، ۸۰ یا صد کیلومتر نظامی را پوشش بدهد. ولی لشکر ۹۲ خوزستان با استعدادی کمتر از ۴۰ درصد با مرزی معادل ۵۰۰ کیلومتر هر گوشه ای را بپوشاند باز از گوشه دیگر عده ای وارد می‌شوند.

بنابراین، در آغاز جنگ در شش، هفت روز اول ارتش عراق حدود ۱۵۰۰۰ کیلومتر از خاک سرزمینی کشور ما را به اشغال درآورده است. در بعضی از نقاط مثل دزفول در حدود ۹۰ کیومتر پیشروی کرده است. اما یک نکته‌ای در اینجا وجود دارد. اینکه در مقابل این هجوم هیچ اقدامی صورت نگرفته صحبتی کاملاً اشتباه است زیرا شهدایی هستند که متعلق به همان روزها اول جنگ هستند اما این مقاومت، مقاومتی متناسب با شدت حمله عراق نیست و لذا جلوی پیشروی عراق گرفته می‌شود و به حمله آن به تاخیر انداخته می‌شود و قبل از اینکه عراق به اهداف خود برسد پیشروی او متوقف می‌شود.

این نکته بسیار مهمی است. عراق به قصد اشغال خرمشهر، آبادان، شوش، اندیمشک، دزفول، شوشتر وارد خوزستان شده و قصد داشت به سمت ماهشهر حرکت کند زیرا خوزستان را از آن خویش می‌داند. به جز نیمی از خرمشهر در بقیه موارد موفق نبود و نیروهای عراقی در بیابان های خوزستان در نیمه راه هدف متوقف شدند. این مسئله قابل توجه‌ای است که عراق به اهداف استراتژیکی مورد نظر خود نتوانست دست پیدا کند. جلوی این پیشروی را ارتش توانست بگیرد. نیروهای مردمی با علاقه بدون ترس از شهادت به جبهه آمده بودند اما در مقابل یک ارتش منظم باید با یک ارتش منظم جنگید. در مقابل تانک باید تانک قرار داد. در مقابل هواپیما باید هواپیما قرار داد. در مقابل هلی‌کوپتر، هلی‌کوپتر نیاز دارید. صرف ایثار و جانبازی نمی‌تواند از همه کاری جلوگیری کند. تخصص و تجهیزات نیز مطرح است.

البته حضور نیروهای مردمی خود روحی‌ دهنده، تشویق‌کننده و یک عامل موثر می‌تواند باشد؛ اگر چه در بعضی از نقاط اغتشاش نیز به وجود می‌آورد. یک سری افراد برای کمک می‌آیند، اما به خاطر اینکه وارد به کار نیستند اختلال نیز در کار پیش می‌آوردند. اما نهایت کمک را نیروهای مردمی کردند. از مردم مناطق اشغالی نیز فقط مردم خرمشهر مقاومت کردند. سایر شهرها مردم شهر را تخلیه کردند یا در شهر بودند اما فشاری نبود. بین شش روز تا دو ماه ابتدایی جنگ بود که ارتش عراق در خاک ایران متوقف و به نوعی زمین گیر شد. ارتش عراق آمده بود تا به یک چیزی دست پیدا کند اما نتوانست. وقتی شما توانستید دشمن را متوقف کنید، آن وقت می‌توانید به او حمله کنید. طبق روش‌ها و اصول تاکتیکی باید ابتدا دشمن حمله‌ور متوقف بشود. در واقع ابتدا باید او را مهار کنید.

این کار را ارتش انجام داد. در روز ششم بود که عراق درخواست آتش‌بس کرد. تقاضای آتش‌بس نشان دهنده این است که آن‌ها فهمیدند که نمی‌تواند به اهداف مورد نظر خود دست پیدا کنند. عراق به ایران حمله نکرده تا در روز ششم درخواست آتش بس بکند. نیروهای موجود در خرمشهر ۳۴ روز مقاومت کردند. حتی نیروی زمینی برای جبران کمبود نیروی خود از ۷۵۰ دانشجوی دانشکده افسری به صورت سرباز در خرمشهر استفاده کرده است. در ۱۷ روز اول ۳۰ خلبان شهید شدند که این نشان دهنده آن است که چه مقدار پرواز انجام شده است.

در هوانیروز هم به همین شکل بود. یا حجم تیراندازی توپ‌خانه ما نشان دهنده آن است که چه مقدار تیراندازی کرده با بتواند دشمن را متوقف بکند. به هر حال یک نتیجه بگیریم. متوقف کردن دشمن ظرف بیست روز تا دو ماه ابتدایی اقدامی بسیار بزرگ از نظر تاکتیکی بود و مانع از این شد که عراق به اهداف مورد نظر خود برسد. امروزه یکی از تعاریفی که در مورد پیروزی به کار می‌برند این است که اگر شما مانع رسیدن دشمن به اهداف مورد نظرش بشوید شما پیروزید.

برای مثال، اسراییل در خلال جنگ ۳۳ روزه به داخل خاک لبنان حمله‌ور می‌شود. نیروهای حزب الله نمی‌گذارند اسراییل به اهداف خود دست پیدا کند. اگر چه صدمات و لطماتی به حزب الله وارد شده، اما چون نتوانسته به اهداف خود برسد شکست خورده است. بنابراین همین‌قدر که ارتش عراق به اهداف خود نرسید و ظرف شش روز تقاضای آتش‌بس کرد، نشان دهنده خنثی شدن استراتژی حمله خود به ایران است. اینجا است که ما می‌گوییم عراق دچار شکست شد. از این پس ما به عراق حمله میکنیم.

جالب است که پس از گذشت بیست روز از حمله عراق به کشور در حالی که در بعضی از نقاط هنوز توسط عراق عقب زده می‌شویم، به عراق حمله می‌کنیم. حمله‌ای هم که انجام می‌شود به چند دلیل است. یک بر اساس فشار افکار عمومی است. زیرا افکار عمومی به دلیل مسائل انقلابی به هیجان آمده و اصول نظامی را نمی‌شناسد و خواستار حمله به عراق می‌شود. مردم دچار خشم شده بودند زیرا عراقی که یک چهارم با وسعت و یک سوم ما جمعیت دارد به کشور حمله کرده است. به هر حال ارتش ناگزیر است که به افکار عمومی پاسخ بدهد. اطلاعات رسیده از عراق اطلاعات خوبی نیست.

ما در روز بیست و سوم مهرماه توسط لشکر ۲۱ که متشکل از لشکر ۱ و ۲ تهران بود که در حال ادغام شدن بودند، از این لشکر دو تیپ آن بر روی قطار بود که وارد اندیمشک شده بود و یک تیپ نیز در تهران بود. این لشکر با دو تیپی که از قطار پیاده می‌شوند در منطقه ای که شناسایی نشده، اطلاعاتی از آن به دست نیامده و منطقه را نمی‌شناسد دستور حمله داده می‌شود. از نظر اینکه به هدف خود دست پیدا نکردیم ما ناکام بودیم اما نکته آنجاست که دشمن فهمید علی‌رغم تمام کمبود توان حمله به او را داریم. دشمن متوجه شد که ما اشغال را نمی‌پذیریم. سر سازش با کسی را نداریم.

بنابراین، عملیات ارتش اگرچه به اهداف خود نمی‌رسد اما آثار طبیعی و دستاوردهایی دارد و آن نشان دهنده عزم جمهوری اسلامی و همچنین روحیه مقاومت در ارتش است. ضمن اینکه این چهار عملیات نیمه دوم سال۱۳۵۹، عملیات کوچک و محدود است. یعنی یک یا دو تیپ شرکت کردند و نه چند لشکر که در سال آخر جنگ ما شاهد آن هستیم. این عملیات ها، عملیات های کوچکی هستند که در شرایط بسیار خاص انجام می‌شوند. در واقع به اصطلاح شما یک پنجول به دشمن می‌کشید.

بنابراین، این که می‌گوییم ناکام است باید ناکامی را در شرایط خاص خود ببینیم و ضمناً اثرات ناکامی را درست بسنجیم. این اثرات ناکامی دشمن را در جای خود نگه داشته است. درست است که ما نتوانستیم به هدف خود دست پیدا کنیم، اما دشمن در جای خود ایستاد. ضمن اینکه در این سال اول جنگ هم، ارتش عملیات موفق هم دارد. چرا به تصرف تپه های الله اکبر و تصرف تپه های میمک در ایلام اشاره نمی‌شود؟ بنا به دلایل خاصی بر این چهار عملیات تاکید شده است. در صورتی که ما عملیات موفق هم داریم.

بله! ما می‌پذیریم که نتوانستیم هدف جغرافیایی را به دست آوریم. بر اثر فشار افکار عمومی با یک گردان یا یک تیپ به یک لشکر زرهی عراق حمله کردیم. اما همین قدر هم که ما به او حمله می‌کنیم عراق را از دستیابی آبادان صرف نظر می‌کنیم. ما با یک گردان جلوی دستیبای عراق به آبادان را می‌گیریم.

این‌ها خود به نوعی موفقیت محسوب می‌شود. خلاصه کلام اینکه می‌گویند این چهار عملیات به ناکامی منجر شد قدری بی‌انصافی است. باید نگاه کنیم به شرایط و جو موجود و به حجم نیروی به کار رفته در آن زمان و اثراتی که از خود به جای گذاشته است. شما با حداقل نیرو، با اطلاعاتی که درست نیست، در اثر فشار افکار عمومی ناچار شدید که پاسخ بدید به افکار عمومی زیرا عنوان می‌شد که اگر ارتش نمی‌تواند عملیات کند تکلیف او را مشخص کنیم. اما دستاورد آن تثبیت دشمن است.

پس نتیجه می‌گیریم که ناکامی به معنای شکست مطلق نبود. دستاورهای داشته که در پاره ای باکامی هم بوده است. عوامل آن چه بود؟ کمبود نیرو، عدم شناسایی زمین، انسجام نداشتن ارتش زیرا ارتش در ۶ ماه اول جنگ شروع به بازسازی خود کرد و در حال تجدید ساختار و بازگرداندن سربازان خود بود و از لحاظ نیروی انسانی، از نظر تجهیزات، از نظر آموزشی و با این وضع ارتش عراق را نگه داشته است.

بنابراین، لغت «ناکامی» یک لغت منصفانه‌ای نیست. اگر واقع‌بینانه نگاه کنیم همان قدر که ارتش عراق را متوقف کردیم و مجبور کردیم تانک خود را به پشت خاکریز ببرد، این را ما جز موفقیت می‌پنداریم اگر چه مقداری از خاک ما را اشغال کرده است. اما دلایل اشغال و دلایل عدم حضور ارتش را باید در بیرون از ارتش جست و جو کرد.

در مرحله چهارم عملیات بیت المقدس عبور از مرز به منظور رسیدن به خاک عراق برای نیروهای ایرانی طرح ریزی شده بود. آیا فلش یا جهت‌گیری در کالک عملیاتی برای رفتن به سوی بصره صرفاً به همین فلش ختم می‌شد و شکل آرمانی داشت و یا نیروهای ایرانی قصد حرکت به سمت عراق را داشتند و بنا به دلایلی موفق به تحقق این امر نشدند؟ به فرض آنکه نیروهای ایرانی توان حرکت به سمت بصره را داشتند باز هم از مرز عبور می‌کردند؟

بله از ابتدا طرح ما این بود که از مرز خارج بشویم. یعنی در حقیقت یک عملیات چهار مرحله‌ای در نظر داشتیم. یعنی چهارگام پشت سر هم برداریم. در ابتدا از رودخانه کارون عبور کنیم و به منطقه آن طرف کارون برویم و نیروهای عراقی را عقب بزنیم و به لب مرز برسیم و از مرز عبور کنیم بپیچیم به سمت بصره و وقتی به سمت بصره رفتیم ارتباط عراق با خرمشهر قطع می‌شد. این را می‌گویند که احاطه دور یا دورانی. یعنی ما به جای اینکه از یک نقطه مستقیم به بیرون برویم از پنجره خارج می‌شویم. این طرح هم بر روی کاغذ و هم بر روی طرح ها بود و باید به مرحله اجراء در می‌آمد، اما در عمل وقتی ما مرحله اول و دوم را با موفقیت پیگیری کردیم و به خط مرزی رسیدیم، حالا وقت خارج شدن از مرز و حرکت کردن به سمت شرق بصره و چسبیدن به رودخانه اروند برای پدافند بود. اینجا عراق نیروهای خود را تقویت کرده بود و رسیدن به آنجا هفت، هشت روز برای ما طول کشیده شده بود و نیروهای ما خسته شده بودند و توان رزمی ما دیگر کفایت نمی‌کرد و بنابراین ما به جای اینکه به سمت بصره برویم و خرمشهر را به محاصره در بیاوریم، راه را نزدیک‌تر کردیم و از داخل خاک ایران و از داخل مرز به سمت خرمشهر حرکت کردیم و در شلمچه عراق را گرفتیم.

پس طرح شکل آرمانی نداشته است؟

خیر به هیچ وجه.

امیر هیچ سندی نیست که در طول عملیات بیت المقدس مذاکره ای با امام مبنی بر ورود به خاک عراق شده است؟

چرا اما نه به این شکل. فرمانده کل نیروهای مسلح هیچ‌وقت در جزییات به این صورت دخالت نمی‌کند. اما عبور از مرز و ورود به خاک عراق تحت عنوان استراتژی نظامی ایران به تصویب حضرت امام رسیده بود. آن هم این بود که ایشان پس از فتح خرمشهر طی دو جلسه که یکی در روز ششم خرداد و دیگری در روز بیست خرداد ماه با اعضای شورای عالی دفاع شکل گرفت، ایشان از مسئولین سوال می‌کنند که شما قصد چه کاری را دارید؟ آن‌ها پاسخ می‌دهند که ما برای تحقق خواسته‌های خودمان که عبارت بود از متجاوز اعلام کردن عراق، پرداخت خسارت عراق و خارج کردن عراق از سایر مناطق اشغالی باید یک فشار سنگین نظامی وارد کنیم تا خواسته‌های ایران محقق بشود. زیرا عراق نمی‌پذیرفت که از مناطق اشغالی خارج بشود و صحبت‌ش آن بود که همین جا بر سر مرزهای جدید صحبت کنیم. ایشان این موضوع را تصویب کرده بود.

پس عملا عبور از مرز به عملیات رمضان موکول میشود؟

بله.

اگر زمانی که عملیات بیت المقدس طراحی می‌شد، همان موقع هم مذاکرات با امام خمینی شروع شده بود شاید شرایط بهتر بود!

شورای عالی دفاع با امام صحبت کرده بود. سازمان بالادستی نیروهای مسلح شورای عالی دفاع بود. اعضای شورا طرح را تصویب کرده بودند. یک نکته را اینجا عرض کنم. در مرحله خروج از مرز در ماموریت‌ها آمده است که بنا به دستور آماده می‌شوند تک را به داخل خاک عراق انجام دهند. یعنی ما وقتی به مرز رسیدیم یک بار دیگر برای عبور از مرز سوال می‌کنیم. این یک لغت متداول نظامی است. بنا به دستور رده بالاتر اجازه عملیات داریم. مقام مسئول با توجه به شرایط و مقتضیات دستور به انجام دادن یا ندادن عملیات می‌دهد. ما طرح‌ریزی را انجام دادیم اما خروج از مرز و وارد شدن به خاک یک کشور دیگر بنا به دستور یک مقام بالاتر انجام می‌دهیم و مسئله مربوط به مسائل سیاسی است.

پس در طرح عملیات بیت المقدس نیز بنا به دستور قید شده است؟

بله کاملاً؛ منتهی چون ما دیگر نمی‌توانستیم ادامه بدهیم خود به خود سوالی هم مطرح نشد. حال در مرحله بعد باید تکلیف خود را با عراق روشن کنیم و دو مرحله باقی مانده عملیات بیت المقدس را اجرا می‌کنیم. در واقع عملیات رمضان آن دو مرحله باقی مانده از عملیات بیت المقدس است.

استراتژی جمهوری اسلامی ایران برای عبور از مرز بر چه اصولی استوار بود؟ آیا این صحبت که ارتش مخالف انجام تاکتیکی عملیات بود صحت دارد؟

استراتژی نظامی جمهوری اسلامی ایران برای عبور از مرز عبارت بود از تعقیب متجاوز در داخل خاک خود و تنبیه او. عراق به ما تجاوز کرده بود و اگر به خاطر داشته باشید امام می‌فرمود جنگ جنگ تا رفع فتنه. این رفع فتنه که یک آموزه دینی هم هست یعنی وقتی یک تجاوزی صورت گرفته باید چشم فتنه را کور کنید و لذا تنبیه متجاوز و به زانو درآوردن عراق ماموریت این عملیات بود. یعنی شما عراق را از منظر ضعف پای میز مذاکره بکشانید و تا زمانی که مناطقی از شما در دست ارتش عراق است وزیر خارجه عراق حرف شما گوش نمی‌دهد. او قصد امتیاز گیری دارد.

بنابراین، مسأله عبور از مرز استراتژی نظامی ما بود. استراتژی نظامی ملی ما ادامه جنگ بود و استراتژی نظامی ورود به خاک عراق بود. منطقه جنوب عراق و منطقه بصره برای اجرای این استراتژی انتخاب شد. ما بیش ازحدود ۱۶۰۰ کیلومتر با عراق مرز مشترک داریم. یک منطقه شمالی عراق است، منطقه دیگر منطقه میانی و روبری استان ایلام و کرمانشاه است و آخرین منطقه روبروی استان خوزستان است. استراتژی نظامی ما در تعقیب استراتژی ملی در ادامه جنگ و تنبیه متجاوز و مبتنی بر ورود به خاک عراق در منطقه جنوب و وصول به بصره بود . این امر متین نیز بود زیرا در شمال عراق کردستان قرار داشت که به اهمیت چندانی برای رژیم عراق نداشت. زیرا کردستان همیشه یک حالت خودمختاری و جدایی طلبی از عراق داشته است. در مرکز عراق نزدیک‌ترین هدفی که میتوانید عراق را به زانو دربیاورید شهر بغداد بود که حدود ۲۲۰ کیلومتر از مرز ما فاصله داشت. ولی بصره در فاصله ۳۰ کیلومتری خاک ما و چسبیده به مرز بود. بصره دومین شهر عراق، بزرگترین بندر عراق، پرجمعیت‌ترین شهر عراق بعد از بغداد و پیش‌بینی می‌شد که با تهدید بصره عراق قاعدتا باید تسلیم بشود.

آیا تصور درستی بود که با تهدید بصره رژیم عراق تسلیم می‌شود؟

به نظر ما شاید درست نبود. اما در نهایت شما باید این شهر بزرگ را به تصرف دربیاورید و آن وقت ببینید که عراق چه جوابی می‌دهد. جنگ را پایان دهیم یا اینکه به جنگ ادامه دهیم. ارتش نیز مخالف نبود. نظر تیمسار ظهیرنژاد این بود که ما در مرز پدافند قابل اطمینانی نداریم. زیرا مرز گسترده است. باید برویم و بچسبیم به یک مانع قابل پدافند. نزدیک‌ترین مانع قابل پدافند رودخانه شط العرب یا اروند رود بود که از کنار بصره می‌گذرد. نظر امیر ظهیرنژاد مبتنی بر واقعیات و ادبیات نظامی بود که ما بتوانیم به یک زمین قابل پدافند بچسبیم چون در مرز در مقابل هجوم زمینی عراق دوباره آسیب‌پذیر می‌شدیم.

ولی این موضوع که مخالفت در ارتش صورت گرفت برمی‌گردد به یکی، دو نفر محدود؛ آن هم که نه با هدف کلی مخالف باشند، آن‌ها می گفتند از آنجا که عراق از یک حمایت جهانی برخوردار است و عبور از مرز ما یک جنبه بین‌المللی و فرامنطقه ای پیدا می‌کند و حکومت عراق تحت تاثیر سقوط قرار میگیرد و سیاست جهانی نمی‌پذیرد، زیرا که عراق در آن زمان جز دوستان و متحدان شوروی بود و لذا یک نوع افت بود برای شوروی که یکی از متحدانش سقوط می‌کرد. این موضوع باعث شد که یکی دو نفر میان حمله عراق در مرز و حمله به عراق در خارج مرز تفکیک قائل شوند. در خارج از مرز عوامل دیگری به کمک عراق خواهند آمد که همین هم شد. ولی مخالفتی که ارتش بایستد و بگوید من مخالفم نبود.

به نظر شما آیا اگر نیروهای ایرانی موفق می‌شدند منطقه‌ای حتی استراتژیک و وسیع را اشغال کنند، مسئولین جمهوری اسلامی قائل به پایان رساندن جنگ می‌شدند؟

مشروط به اینکه عراق در مقابل خواسته های ما تسلیم می‌شد بله؛ خواسته های ما به این شرح بود:

۱. عراق بپذیرد متجاوز است.

۲. عراق بپذیرد که باید غرامت پرداخت کند.

۳. عراق از باقی‌مانده مناطق اشغالی خارج بشود و در نهایت ما می‌گفتیم نظام عراق و شخص صدام حسین این جنگ را برپا کرده است. این‌ها باید از کار برکنار بشوند.

حال با گرفتن بصره آیا عراق اینها را می‌پذیرفت؟! به نظر من امکان داشت نه. با تجربه امروز این حرف را می‌زنم. زیرا دو دفعه‌ای که آمریکا به عراق حمله کرد، تا کاخ صدام حسین هم رفتند، اما او مقاومت می‌کرد. اما نکته اینجاست که این منطقه نزدیک‌ترین هدفی بود که از آنجا می‌شد به عراق حمله کرد.

استراتژی جمهوری اسلامی ایران در عملیات رمضان درست نبود و موجبات ناکامی ایران در صحنه جنگ را پدید آورد. آیا راهکار بهتری برای ادامه جنگ نبود؟

استراتژی عملیاتی ما ممکن است در رمضان دچار نقص بوده باشد، اما استراتژی کلی غلط نبود. چرا راهکار بهتری بود به شرطی که وسایلش نیز آمده بود. راهکار بهتر این بود که شما از منطقه ایلام مستقیم به سمت بغداد تک کنید اما آنجا باید حدود ۲۲۰ کیلومتر پیشروی می‌کردید تا به بغداد می‌رسیدید و رفتن به سوی بغداد خود مواجه میشود با اعمال نفوذها و نظرهای خارجی و لذا از نظر تئوریکی مکان بهتری بود. حمله به سمت بغداد از طرف جبهه میانی راهکار مناسبی بود. اما از نظر عملیاتی و مقدورات موجود در توان ما نبود. منطقه بصره پاشنه آشیل عراق است. دو دفعه ای که آمریکا در سال های ۱۹۹۰ و ۲۰۰۳ به عراق حمله کرده، هر دو دفعه از سمت جنوب عراق حمله ور شده است. می‌توانست از غرب و شرق و شمال هم بیاید اما این منطقه را انتخاب میکند.

آیا به صرف شکست ایران در عملیات رمضان، می‌توانیم ماهیتاً بگوییم ادامه دادن جنگ پس از فتح خرمشهر اشتباه بود ؟

ما در عملیات رمضان نتوانستیم به هدف مورد نظر دست یابیم. تا هدف و تا نهر کتیبان و تا شمال بصره رفتیم اما نتوانستیم آن را تثبیت کنیم به خاطر این که قدرت نگه‌داری را نداشتیم. عراق تاکتیک جدیدی به کار برده بود. وقتی متوجه شده بود که هدف ما بصره است، نیروهای زبده و ورزیده خود را عقب نگه داشته بود و نیروهای دست دوم خود را جلو نگه داشته بود.

بنابراین، وقتی ما با زحمت خط را شکافتیم و به هدف خود رسیدیم تازه مواجه شدیم با نیروهای تازه نفس و آماده پاتک کننده دشمن که این کار را برای ما مشکل می‌کرد. عرض بنده این است که نگوییم عملیات رمضان با شکست مواجه شد. جمهوری اسلامی ایران نشان داد که تا حق خود را نگیرد دست از سر عراق بر نمی‌دارد و اراده خود را از مرحله حرف به مرحله عمل تبدیل کرد. تلفات و خسارات سنگینی هم به عراق در داخل مرز وارد شد و عراق متوجه شد که در معرکه بدی گیر افتاده است.

بنابراین، می‌توانیم بگوییم که دستاوردهایی در اینجا داشتیم ولی از نظر مفاهیم نظامی نتوانستیم هدفمان را بگیریم و عراق هم پای میز مذاکره نیامد. شما نمی‌توانید امروز درباره اتفاقات آن روز به راحتی قضاوت کنید. مثل این می‌ماند که شما با ماشین شخصی از منزل خارج می‌شوید و در مسیر تصادف میکنید بعد بگویید ای کاش با اتوبوس رفته بودم. این حرف که می‌توانستیم جنگ را تمام کنیم می‌تواند به عنوان یک فکر و فرضیه مطرح بشود، اما شما برگردید به شرایط سال ۱۳۶۱. در سال ۱۳۹۳ قضاوت شما می‌تواند فرق کند. شما هنوز نمی‌دانید که در عملیات رمضان شکست می‌خورید یا خیر. شما رمضان را با خیال راحت و با اطمینان جلو می‌روید و می‌گویید عراق دیگر ساقط شد. در ثامن الائمه، طریق القدس، فتح المبین و بیت المقدس ضربه محکمی به عراق زدید؛ چطور ممکن است عملیات پنجم ناکام بشود؟

بنابراین، باید در شرایط سال ۱۳۶۱ مقایسه را انجام داد. جوان خرمشهری که خانه و زندگانی اش ویران شده است، جوان آبادانی، جوان ماهشهری و... ده شهر ما ویرانه شده و حال شما به مرز رسیدید. فضای و هیجان انقلابی، خانواده شهدا، به هیجان آمدن یک نظام از پیروزی‌های به دست آورده شده و به رخ کشیدن قدرت انقلابی خود، فضایی نیست که شما از آتش‌بس صحبت کنید.

امیر به عنوان آخرین سوال، از چه زمانی اختلاف میان فرماندهان ارتش و سپاه پدید آمد؟ آیا اختلاف ناشی از شکست در عملیات رمضان بود؟

اول اختلاف را معنی کنیم. اختلاف در روش جنگی و در نوع فرماندهی بود. از عملیات رمضان به بعد سپاه به این نتیجه رسیده بود که به یک بلوغ و تکامل عملیاتی رسیده است. بعد از دو سال جنگ به این نتیجه دست یافته بود که می‌تواند عملیات بزرگ را فرماندهی کند و توانش از ارتش هم بالاتر است. ارتش نیز با تفکرات و فرهنگ خود به جنگ نگاه می‌کرد زیرا ارتش تجهیزات محور است. سپاه این نگاه را نداشت. ارتش نگاه می‌کرد که اگر یک تانک، هواپیما و یا هلی‌کوپترش منهدم بشود، توانی برای جایگزین کردن ندارد در حالی که سپاه روز به روز به نیروهای مردمی اش اضافه می‌شد. جنگ که جلوتر می‌رفت و ما پیروز می‌شدیم، نیروهای بسیجی شایق‌تر و راغب‌تر می‌شدند.

در نهایت ارتش نه از نظر ترس و از روی احتیاط بلکه به دنبال راهکارهایی بود که بتواند حداقل هزینه به حداکثر نتجیه دست پیدا کند. در حالی که سپاه با یک روحیه انقلابی که امروز از آن به عنوان روحیه شهادت‌طلبانه یاد می‌شود معتقد بود که هدف را از بین می‌بریم. این دو اختلاف دیدگاه باعث می‌شود که شما اختلاف روش پیدا کنید. در حد دعوا نیست. من می‌گویم این روش را انجام بدهیم بهتر است، شما می‌گویید خیر راهکار من بهتر است.

اینجا سر آغاز دو نوع نگاه به جنگ است که در سال ۱۳۶۲ خود را به وضوح نشان داد. ما در سال دوم یک حالت دو فرماندهی داریم اما متوجه می‌شویم که دو فرماندهی کار پیش نمی‌رود. ارتش به خصوص شهید صیاد شیرازی معتقد به وحدت فرماندهی بود بودن اینکه بخواهد وجود سپاه را نفی کند.

پس امیر از عملیات رمضان به بعد وحدت فرماندهی ترک خورده بود. درست است؟

بله؛ ولی تا پیش از عملیات خیبر در سال ۱۳۶۲ کاملاً خود را نشان می‌داد و همین امر دلیل شد که در آغاز سال ۱۳۶۲ یک سازمان جدید در نیروهای مسلح پدید بیاید. یک قرارگاهی با نام خاتم الانبیا تشکیل می‌شود که در راس آن رئیس جمهور وقت آیت الله خامنه ای قرار گرفته و ایشان به عنوان فرمانده سه واحد را زیر نظر دارد. ارتش جمهوری اسلامی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و سازمان جهاد سازندگی. این سه سازمان با یکدیگر هماهنگ می‌شوند. در سال جنگ ارتش مدیریت جنگ را بر عهده داشت.

در سال دوم فرماندهی به صورت ترکیبی بود؛ گرچه بنده اعتقاد دارم که ارتش به خاطر تخصص و تجهیزات حرف اول را در جبهه می‌زد. اگر بخواهیم ببینیم فرمانده اصلی چه کسی بوده باید به دنبال فرمانده نظامی بگردیم اگر چه شهید صیاد شیرازی هیچگاه این ادعا را نداشت. از سال ۱۳۶۲ به بعد ما در کنار یکدیگر قرار می‌گیریم و قرارگاه خاتم ما را فرماندهی میکند.

پس امیر نقطه صفر این اختلاف عملیات رمضان است؟

به نظر من رمضان است اما بیشتر این امر در عملیات والفجر مقدماتی مشهود می‌شود که ارتش با صراحت با راهکار سپاه برای ورود به خاک عراق مخالفت کرد.

۲۷۲۱۹

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901122

دیگر خبرها

  • آئین گرامیداشت روز شوراها در گناوه برگزار شد
  • سپاه و ارتش بازوان قدرتمند نظام جمهوری اسلامی اند 
  • امیرسرتیپ بختیاری: مرتضی رضایی و ابوشریف اعتقاد داشتند وظیفه سپاه جنگیدن با دشمن خارجی نیست
  • امنیت شغلی و تامین مسکن کارگران دغدغه دولت است
  • محسن رضایی و ابوشریف اعتقاد داشتند وظیفه سپاه جنگیدن با دشمن خارجی نیست /گروه‌های چپ به ارتشی‌ها تهمت‌های ناموسی زدند
  • امیر سرتیپ بختیاری: محسن رضایی و ابوشریف اعتقاد داشتند وظیفه سپاه جنگیدن با دشمن خارجی نیست /گروه‌های چپ به ارتشی‌ها تهمت‌های ناموسی زدند
  • شهید مطهری پهلوان جهاد تبین بود
  • دیدار فرمانده سپاه با ائمە جمعه بوکان
  • شوراهای اسلامی برای تولید و رونق اقتصادی روستاها برنامه‌ریزی کنند
  • اقدامات خوب رسانه و هوشیاری مانع از تحقق اهداف دشمن می‌شود