Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-29@20:01:06 GMT

اما و اگرهای تازه برای ساماندهی معادن شن و ماسه

تاریخ انتشار: ۲۷ فروردین ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۲۹۳۶۵۲۰

اما و اگرهای تازه برای ساماندهی معادن شن و ماسه

شهر>شهری - حامد فوقانی:
طبق پیش‌بینی سازمان هواشناسی سرعت نسبی وزش باد در استان تهران امروز افزایش می‌یابد.

از فردا (دوشنبه) نيز احتمال بارش باران با نيمه ابري شدن آسمان كاهش مي‌يابد. اين بدان معناست كه در پي افزايش سرعت باد و كاهش رطوبت بايد منتظر افزايش پديده گردوغبار در تهران بود؛ گردوغباري كه عمدتا منشأ داخلي دارد و مسئولان محيط‌زيست كشور و حتي مديران سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران، تأثير معادن شن و ماسه آبرفتي متخلف را در اين ميان بسيار پررنگ مي‌دانند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حال بايد ديد كه چقدر به قانون اخير مجلس شوراي اسلامي به‌عنوان عامل بازدارنده اهميت داده شده و با معادن شن و ماسه متخلف برخورد مي‌شود. نمايندگان مجلس شوراي اسلامي هفته گذشته بود كه در ادامه رسيدگي به لايحه هواي پاك، تصويب كردند واحدهاي صنعتي، توليدي، معدني، خدماتي، عمومي و كارگاهي كه آلودگي آنها بيش‌از‌حد مجاز باشد، 3تا 5برابر ضرر و زياني كه به محيط‌زيست مي‌زنند جريمه شوند. حال آنطور كه در تبصره يك اين مصوبه مجلس آمده تصميم‌گيري درخصوص تعطيلي كامل كار و فعاليت كارخانجات، معادن بزرگ و واحدهاي آلاينده بزرگ كه تأثيرات ملي و منطقه‌اي دارند برعهده ستادي متشكل از وزير صنعت، معدن و تجارت، رئيس سازمان استاندارد، استاندار استان و بالاترين مقام دستگاه ذيربط است.

از سوي ديگر سازمان استاندارد بايد تمامي مراكز و واحدهاي صنعتي، توليدي، عمليات معدني، ‌خدماتي، ‌عمومي و كارگاهي كه آلودگي آنها بيش از حدمجاز مصوب باشد را مشخص كند. سازمان استاندارد همچنين مكلف است مراتب آلودگي را با تعيين نوع، ميزان‌آلودگي، وسعت منطقه تحت‌تأثير و حساسيت منطقه به مالكان يا مسئولان يا مديران عامل و يا بالاترين مقام تصميم‌گير واحد ابلاغ كند تا در مهلت معيني‌ كه توسط سازمان تعيين مي‌شود (براساس نوع آلودگي و ماهيت فرايند كنترلي نسبت به رفع آلودگي يا تغيير توليد يا تغييرفرايند توليد يا تعطيلي كار و فعاليت خود) اقدام شود. بنابراين طبق طرح پايش معادن كه يك‌سال و نيم است توسط سازمان محيط‌زيست استان تهران به اجرا درآمده از يك‌سو و تكاليفي كه مجلس بر دوش سازمان استاندارد گذاشته از سوي ديگر بايد منتظر ماند و ديد چه زماني گام‌هاي جدي براي ساماندهي معادن شن و ماسه تهران برداشته مي‌شود.

معادن شن و ماسه مزيتند!

در استان تهران نزديك به 600معدن مختلف وجود دارد. عمده اين معادن، براي توليد شن و ماسه فعاليت مي‌كنند كه بخشي از آنها در محدوده دماوند و فيروزكوه و كوهي هستند. اما بخشي ديگر كه به‌عنوان يكي از منابع اصلي توليد گردوغبار معرفي مي‌شوند، معادن شن و ماسه آبرفتي واقع در شهر قدس، شهريار و ملارد هستند. آنطور كه آمار نشان مي‌دهد در شهرقدس 60، شهريار 10و ملارد يك معدن شن و ماسه وجود دارد.

در اين بين، اختلاف نظرات باعث شده كه ساماندهي معادن به نتيجه لازم نرسد. آنطور كه بعضا در مسير جاده چيتگر و انديشه و محدوده جاده دهكده بهار شمالي واقع شده به‌خاطر عدم‌نظارت روي فعاليت‌هاي معدني، گودال‌هاي وسيع با عمق بيش از 80متر ايجاد شده است. اين فعاليت‌ها در بستر رودخانه‌هايي همچون كرج، شادچاي و باباسلمان صورت گرفته و عملا اكوسيستم اين منطقه را دستخوش تغيير كرده است. حال اين روزها كه سرعت وزش باد مرز 7متر بر ثانيه را درمي‌نوردد (طبق گزارش سازمان هواشناسي، سرعت باد در استان تهران در روزهاي آينده بيش از 9متر بر ثانيه خواهد بود) شرايط مناسب براي پراكنده شدن گردوغبار از سطح اين معادن و همچنين دستگاه‌هاي ماسه‌شور و سنگ‌شكن آنها فراهم مي‌شود.

با وجود اين، برخي از كارشناسان فشار بيش از‌حد به معادن شن و ماسه را در شرايط اقتصادي- صنعتي فعلي غيرمنطقي مي‌دانند. به گفته رئيس انجمن صنفي شن و ماسه استان تهران، اكنون صحبت از آلاينده بودن معادن شن و ماسه درست نيست. علي تاجيك مي‌گويد:«هم‌اكنون بسياري از ساختمان‌هاي تهران نياز به بازسازي دارند و ساخت اتوبان‌ها و مترو نيز نيازمند مقدار زيادي شن و ماسه است. در سال‌هاي گذشته تلاش زيادي براي پيدا كردن پتانسيل‌هاي جايگزين براي معادن شن و ماسه غرب تهران انجام شد اما هيچ جايگزين مناسبي پيدا نكرديم.» اينطور كه اين فعال معدني اعلام مي‌كند نزديك‌ترين منطقه به تهران حدود ۳۰۰ كيلومتر با شهر فاصله دارد و انتقال حجم زيادي از مصالح از فاصله دور به تهران هزينه‌ زيادي در بر مي‌گيرد و با توجه به حجم بالاي ساخت و ساز، وجود اين معادن براي شهر تهران يك مزيت به‌حساب مي‌آيد.

چالش كاميون‌ها

يكي ديگر از چالش‌هاي پيش‌روي معادن شن و ماسه، به تردد كاميون‌هاي مربوط به آنها ارتباط پيدا مي‌كند. آمار نشان مي‌دهد روزانه 8هزار كاميون از شهر قدس به شهر تهران براي تأمين شن و ماسه رفت‌وآمد مي‌كنند. حال با توجه به گازوئيل مصرفي با كيفيت پايين، كاميون‌ها نقش 34درصدي را در توليد اكسيدهاي گوگرد شهر تهران دارند. شركت كنترل كيفيت هواي تهران هم اعلام كرده كاميون‌ها حدود 18.75درصد آلودگي هواي پايتخت را سبب مي‌شوند. با وجود اين، انتقال معادن شن و ماسه به فاصله‌اي دورتر از شهر مي‌تواند آسيب‌هاي ديگري متوجه تهران كند، چراكه در پي افزايش مسافت تردد كاميون‌هاي معادن، مصرف سوخت، هزينه‌هاي تحميلي و استهلاكي مثل ترميم آسفالت معابر، احتمال تصادفات نيز بالا مي‌رود. به همين‌خاطر، كارشناسان محيط‌زيست و بازيافت، چاره كار را احداث و حمايت از صنايع بازيافت نخاله مي‌دانند.

رودخانه‌هايي كه هنوز احيا نشده‌اند

اواخر سال 94بود كه معاون معدني، سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران در گفت‌وگو با همشهري اعلام كرد كه برنامه ويژه‌اي تا پايان سال 95 براي ساماندهي معادن شهر قدس درنظر گرفته‌اند. علي عبدي در بهمن 94 در عين حال كه اعلام كرد نمي‌توان تخريب‌هاي ناشي از برداشت‌هاي غيراصولي ساليان گذشته را خيلي سريع جبران كرد، گفت: «گودال‌هايي را كه جلوي رودخانه‌ها را گرفته‌اند، با ايجاد كانال‌هايي باز خواهيم كرد و بدين‌ترتيب 2رودخانه كرج و شادچاي احيا خواهند شد.» با اين حال، هنوز بستر خشك ايجاد شده از فعاليت‌هاي معدني در محدوده شهرقدس و شهريار، از يك‌طرف محيط مناسبي براي توليد گردوغبار به‌حساب مي‌آيند و از طرف ديگر پس از بارش‌هاي ناگهاني بهاري مي‌توانند با تغيير مسير سيلاب‌ها باعث فاجعه شوند.

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۹۳۶۵۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تسرسع ساماندهی بازار آهن شادآباد و پیگیری طرح شن‌چاله‌ها در کمیسیون ماده پنج

محمدجواد خسروی، شهردار منطقه ۱۸ درخصوص مصوبات، تصمیم‌گیری‌ها و نتایج حضور رئیس و برخی اعضای هیات دولت در منطقه ۱۸ پایتخت، اظهار کرد: شروع حضور رئیس‌جمهور در منطقه با بازدید از بیمارستان شهدای یافت آباد بود که ایشان درخصوص توسعه بیمارستان، دستورات لازم را صادر کرد.

وی با بیان اینکه با حضور وزیر کشور، استاندار و فرماندار تهران از مجموعه ۳۰۰ هکتاری شن چاله‌های منطقه ۱۸ بازدید شد، افزود: از آنجایی که ما یک سری توافقات با مالکین شن چاله‌ها داشتیم و روند آن در کمیسیون ماده ۵ در حال طی شدن است، طرحی که مدنظر شهرداری برای شن چاله هاست را برای وزیر کشور تشریح کردیم تا مقدمات تسریع آن فراهم شود.

خسروی ادامه داد: شن چاله‌ها هم مشکلات زیست محیطی دارند و هم مشکل ایمنی، یعنی مشکل ریزگرد‌ها را در زمان وزش باد دارند و از آنجایی که در مجاورت رودخانه کن واقع شده اند می‌توانند در زمان سیلاب خطر آفرین باشند. می‌توان با اجرای طرح مناسب این مشکلات را حل کرد و از فرصتی که برای شهر تهران ایجاد می‌کند، استفاده کرد.

شهردار منطقه ۱۸ اضافه کرد: توافقات خوبی در این دوسال در خصوص شن چاله‌ها انجام شده و مراحل کار کمیسیون ماده پنج آن در حال انجام است تا در این پروژه فرصت گردشگری برای شهر تهران ایجاد شود.

وی با اشاره به اینکه بازار آهن شادآباد دیگر نقطه‌ای بود که وزیر کشور به صورت میدانی از آن بازدید کرد، بیان کرد: جزو دستور کار‌ها این بود که بتوانیم نسبت به ساماندهی مناسب بازار آهن با کمک استانداری، فرمانداری و شهرداری تهران و مساعدت قوه قضائیه در کوتاه مدت اقدام کنیم و بعد از آن در فاز دوم فرآیند انتقال بازار را داشته باشیم.

خسروی عنوان کرد: همچنین بازدیدی از فاز دوم پروژه شهید بروجردی داشتیم که وزیر کشور در این بازدید نسبت به تسریع رفع معارضین تاسیساتی پروژه نکات لازم را تاکید کرد تا بتوانیم امسال این پروژه را به بهره‌برداری برسانیم.

شهردار منطقه ۱۸ با اشاره به بازدید وزیر کشور از پروژه باغ‌راه حضرت زهرا (س) گفت: این پروژه در دو منطقه ۱۷ و۱۸ واقع شده که قریب به ۹ کیلومتر است که حدود ۶ کیلومتر آن در منطقه ۱۸ قرار دارد. از وزیر کشور در خواست کردیم که صحبت‌هایی با مجموعه مرتبط در دولت و وزیر راه و شهرسازی داشته باشد تا با همراهی و کمک آنها این پروژه را زودتر به نتیجه برسانیم.

وی در پایان با بیان اینکه حدود ۴۰۰ هکتار از مساحت منطقه ۱۸ در بافت فرسوده است، خاطرنشان کرد: همچنین در جلسه‌ای با حضور رئیس جمهور، وزرا و شهردار تهران بحث بافت فرسوده دو منطقه ۱۷ و ۱۸ نیز مطرح و قرار شد بررسی‌هایی درخصوص ارائه بسته‌های تشویقی برای نوسازی بافت فرسوده انجام و روند نوسازی آن تسریع شود.

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی شهری

دیگر خبرها

  • منطقه پردیسان قم صاحب مجتمع نانوایی می‌شود
  • طرح ساماندهی آسیب‌های اجتماعی ادامه دارد
  • جمع‌آوری ۱۱۹۶ کودک کار در طرح مقابله با کلونی‌های آسیب‌پذیر
  • آخرین آمار جمع آوری متکدیان و معتادان در تهران
  • جزئیات تازه از پرداخت یارانه دارو و بیمه سلامت
  • متروسواران بخوانند؛ شگرد عجیب سرقت که تازه کشف شد!
  • از ساماندهی بازار آهن شادآباد تا تسریع پیگیری طرح شن‌چاله‌ها
  • تسرسع ساماندهی بازار آهن شادآباد و پیگیری طرح شن‌چاله‌ها در کمیسیون ماده پنج
  • قبور آسیب‌دیده خلدبرین ترمیم می‌شود
  • ترمیم قبور آسیب‌دیده خلدبرین