Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-05@06:53:08 GMT

عملکرد امواج مغزي در فرايند يادگيري

تاریخ انتشار: ۲۸ فروردین ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۲۹۴۷۲۴۸

خبرگزاري آريا -
عملکرد امواج مغزي در فرايند يادگيري نقش مهمي دارند‎

طبق تائيد مرکز ملي فناوري‌هاي زيستي، مغز ماشيني متفکر است که قادر به پردازش اطلاعات پيچيده مي‌باشد و در اين فرايند از سيگنال‌هاي شيميايي و الکتريکي بهره مي‌برد تا اطلاعات را ارسال و دريافت نمايد. عصب شناسان و پزشکان طبق معاينات مديدي دريافتند که با قرار دادن الکترود بر روي جمجه‌ي افراد مي‌توان فعاليت‌هاي الکتريکي درون مغز را مشاهده نمود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

براي سالهاي متمادي دانشمندان تصور مي‌کردند اين امواج فقط از عوارض جانبي فعاليت‌هاي مغزي ناشي مي‌شوند. اما تحقيقات اخير حاکي از آن است که اين امواج نقشي کليدي در يادگيري ايفا مي‌کنند.

امواج مغزي چگونه پديد مي‌آيند؟
نورون‌ها از خواص شيميايي و الکتريکي براي ارسال اطلاعات استفاده مي‌کنند. عملکرد نورون‌هاي تقريبا مشابهه عملکرد سيم است که سيگنال‌ها را با جريان الکتريکي منتقل مي‌کنند. در صورتي که لزوم ارسال آن سيگنال‌ از يک نورون به نوروني ديگر احساس شود، نورون سيگنالي شيميايي از خود ساطع کرده و آن پيغام را ارسال مي‌دارد. گرچه اين روش براي انتقال اطلاعات ناکارآمد به نظر مي‌رسد، اما استفاده از دو نوع سيگنال به نورون‌ها اجازه مي‌دهد تا طيف گسترده‌اي از پيغام‌ها که البته به کارايي خواص شيميايي آن وابسته است، را ارسال نمايد. ساطع شدن برخي خواص شيميايي منجر به فعاليت بعضي از نورون‌ها مي‌گردند، در حالي که برخي ديگر عدم برانگيختگي نورون‌ها را در بر دارند.

سيگنال‌هاي الکتريکي نورون‌ها بسيار کوچکند و به آساني قادر به دريافت و به کارگيري حسگرهاي خارج از مغز نيستند. تنها هنگامي که تعداد زيادي از نورون‌ها با يکديگر همکاري نمايند و در الگوي مشابهي اقدام به ارسال سيگنال‌هاي الکتريکي نمايند، اين سيگنال‌ها به امواج ضرباني قوي بدل مي‌شوند و از سوي الکترودهاي جمجمه دريافت مي‌شوند. مشاهده‌ي هر موج، بازتاب فعاليت همزمان گروهي از نورون‌ها با يکديگر است، درست همانند آنچه در بازي‌هاي ورزشي هنگامي که افراد به صورت هماهنگ مي‌ايستند و مي‌نشينند.

چگونه امواج مغزي بر ديگر بخش‌هاي مغز تاثير مي‌گذارد؟
فعاليت‌هاي محققان با اين تصور آغاز شد که امواج مغزي بايد چيزي فراتر از فعاليت‌هاي پس‌زمينه باشد، در همين حين محققان ديگر دريافتند که الگوهاي خاص امواج، نورون‌ها را تشويق به شکل‌دهي روابط جديدي مي‌کند. همچنين تحقيقات ديگري که بر روي موش‌ها انجام شد حاکي از آن بود که نقاط خاصي از مغز در طي فعاليت‌هاي خاصي به همگامي با يکديگر گرايش دارند. آنچه تيم تحقيقاتي را متحير نمود اين بود که آيا رمزي اين امواج مغزي را احاطه نموده يا خير.

اقدامات محققان چه بود؟
تحقيقات پيشين بر روي امواج مغزي بر روي موش‌ها صورت پذيرفته بود، اما ساختار مغزي موش‌ها بسيار متفاوت از ساختار مغز انسان است. اين تحقيقات بر مغز ميمون‌ها که ساختار مغزيشان شباهت بيشتري به انسان دارد، صورت پذيرفت. آنها دو نقطه از مغز که در حافظه و يادگيري دخيل هستند را بررسي نمودند: هيپوکامپ منطقه‌اي در مغز که در شکل‌گيري خاطرات جديد دخيل است؛ و کورتکس پيشاني، که مسؤليت “تفکر” در يادگيري بر عهده‌ي آن است. مطالعات پيشين نشان دادند که اين دو نقطه از مغز با يکديگر همگام هستند.

دستاوردهاي محققان چه بود؟
تيم تحقيقاتي به بررسي امواج مغزي ميمون‌ها در فرايند يادگيري مهارت‌هاي جديد پرداختند. آنها مشاهده نمودند که دو موج ظاهر شدند: الگويي که به سرعت در حال تکرار بود که “امواج بتا” ناميده مي‌شد و الگوي کندتر امواج، که ” امواج تتا ” خوانده مي‌شد. امواج بتا با توقف فعاليت‌ نورون‌ها مرتبط بودند، در حالي که امواج تتا به نورون‌ها در شکل‌گيري روابط جديد ياري مي‌رسانند که در يادگيري نقش مهمي دارند.

عملکرد اين امواج به نوع يادگيري وابسته است. اگر ميمون‌ها اشتباهي مرتکب مي‌شدند، هيپوکامپ ضربه زدن به الگوي بتا را آغاز مي‌کرد. در صورتي که کار ميمون صحيح بود، هيپوکامپ ضربه زدن به الگوي تتا را شروع مي‌نمود. کورتکس پيشاني نيز به پيروي از هيپوکامپ، الگوي يکساني را در ضربه زدن آغاز مي‌نمود.

طبق نظر محققان، اين امواج همگام احتمالا به هيپوکامپ کمک مي‌کند تا با کورتکس پيشاني مرتبط باشند. چنانچه هيپوکامپ ناظر بر ارتکاب اشتباهي باشد، به کورتکس پيشاني سيگنال‌هاي مبني بر ” آن را به خاطر نسپار” مخابره مي‌کند. اما چنانچه کاري صحيح را مشاهده نمايد به کورتکس پيشاني مي‌گويد تا اين خاطره را در جايي امن ذخيره نمايد.

اهميت آن براي من چيست؟
محققان تصور مي‌کنند که با استفاده از اين اطلاعات مي‌توان نحوه‌ي يادگيري افراد را بهبود بخشيد. شايد در آينده‌اي نزديک بتوان با بهره‌گيري از محرک‌هاي الکتريکي غير تهاجمي امواج بتا و تتا را تحريک نمود تا در صورت انجام اقدامات درست و غلط سيگنال‌هاي آشکاري به مغز مخابره نمايد. اين امر به مغز شما کمک مي‌کند تا سريع‌تر آنچه مستلزم تکرار در آينده و آنچه بايد به دست فراموشي سپرده شود را در خود جاي دهد.

منبع: مجله سلامت

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۹۴۷۲۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کاهش ۶۰ درصدی مصرف ازن با بهره‌گیری از سامانه نانو حباب در فرایند تصفیه آب

در حالی که استفاده از روش‌های ازن‌زنی برای تصفیه آب کارایی پایینی دارند و سبب هدررفت حجم عظیمی از گاز ازن می‌شوند، استفاده از سامانه‌های نانو حباب، کاهش مصرف ازن تا ۶۰ درصد و عدم نیاز به خطوط انتقال ازن را در پی دارد.

به گزارش ایسنا، پس از استفاده از فناوری نانوحباب ازن توسط یکی از شرکت‌های فناور در تصفیه‌خانه‌ آب ساوه، سوالاتی پیرامون اهمیت نانوحباب ازن در تصفیه آب مطرح شد و همچنین جایگزینی کلر با نانوحباب ازن در جامعه علمی و دانشگاهی بیشتر مورد توجه قرار گرفت. 

به نقل از ستاد نانو معمولا در تصفیه فاضلاب نیاز به استفاده از ترکیبات ضدعفونی‌کننده و گندزدا است و کلر یکی از رایج‌ترین مواد برای گندزایی در تاسیسات تصفیه آب و فاضلاب است. با این حال گزینه‌ دیگری یعنی ازن وجود دارد.

مطالعه‌ای در سال ۱۹۷۰ نشان داد که کلر با مواد آلی واکنش می‌دهد و محصولات جانبی ضدعفونی(DBPs) ایجاد کند که می‌توانند بر سلامت عمومی و زندگی آبزیان منطقه تأثیر منفی بگذارند. همچنین فاضلاب شهری حاوی کلر، در صورت ورود به آب‌ دریاچه‌ها و رودخانه‌ها منجر به کشتن ماهی‌ها می‌شود. از این رو آژانس حفاظت از محیط زیست آمریکا "ازن" را به عنوان فناوری ضد عفونی جایگزین معرفی کرد؛ چرا که معتقد است ضد عفونی آب کلید جلوگیری از گسترش بیماری در مصرف‌کنندگان و همچنین کاهش آلودگی محیط زیست است.

تفاوت‌های ازن و کلر به این شرح است:

۱) ازن در تصفیه آب بیش از ۳۰۰۰ برابر سریع‌تر از کلر عمل می‌کند.

۲) بر خلاف کلر، ازن هیچ محصول جانبی مضری در آب باقی نمی‌گذارد، ازن در صورت عدم استفاده به سرعت به اکسیژن خالص تبدیل می‌شود.

۳) تصفیه آب با کلر اثرات شیمیایی طولانی مدت بر جای می‌گذارد و بر محیط زیست نیز تاثیرات منفی دارد. در حالی که در مورد اُزن اینطور نیست.

۴) ازن قوی‌ترین و سریع‌ترین، ضدعفونی‌کننده و اکسیدکننده تجاری موجود برای تصفیه آب است. کپک، و اکثر آلاینده‌های آلی و معدنی به سادگی با ازن از بین می‌روند.

۵) ازن در دوزهای مناسب می‌تواند تمام پاتوژن‌های منتقل‌شوند از طریق آب را حذف کند، در حالی که کلر نمی‌تواند چنین اثربخشی داشته باشد.

۶) ازن در محل تولید می‌شود و نیازی به ذخیره‌سازی ندارد.

۷) هیچ‌گاه شاهد غلظت بیش از حد ازن استفاده نشده در آب نیستیم، وقتی ازن بیش از دوز مورد نظر در آب وارد شود، مقدار ازن استفاده نشده از آب خارج می‌شود و دوباره به اکسیژن باز تبدیل می‌شود.

۸) ازن بدون طعم و بوی نامطبوع شیمیایی می‌تواند به طور قابل توجهی سطوح مواد شیمیایی خطرناک مانند کلر و محصولات جانبی آن را کاهش دهد.

۹) ازن حل شده در آب باعث تحریک پوست، بینی یا گوش نشده و خشکی پوست را به دنبال ندارد.

۱۰) اثربخشی ازن را می‌توان با یک ORP متر ساده اندازه‌گیری کرد.

۱۱) ازن کمتر از کلر موجود در آب خورنده است.

روش‌های مرسوم ازن‌ زنی که معمولا متکی به اجکتور و دیفیوزر هستند، کارایی پایینی دارند و سبب هدررفت حجم عظیمی از گاز ازن می‌شوند. این درحالی است که فناوری‌نانوحباب می‌تواند مانع از این هدر رفت شده و همچنین اثربخشی ازن را در تصفیه آب افزایش دهد. از مهم‌ترین مزایای استفاده از سامانه‌های نانو ازن می‌توان به کاهش مصرف ازن تا ۶۰ درصد، عدم نیاز به خطوط انتقال ازن و دیفیوزر، عدم نیاز به مخازن ازن‌زنی، عدم نیاز به تخریب‌کننده ازن و در نتیجه کاهش هزینه‌های سرمایه‌گذاری و بهره‌برداری تا ۵۰ درصد اشاره کرد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • کتاب آموزش زبان انگلیسی برای مبتدیان
  • ده نشانه بحث‌برانگیز از وجود حیات فرازمینی
  • فرایند خشک کردن و بسته بندی پرتقال در یک کارخانه کره‌ای (فیلم)
  • شبکه خبر دو هک نشده است/ تکذیب اضافه شدن صوت خارجی به سیگنال
  • تحول ساختاری در فرایند حمل‌ و نقل کالا در استان یزد
  • جیمی کرگر پس از حضور در دیوار زرد ورزشگاه سیگنال ایدونا پارک: می‌خواهم بلیت فصل دورتموند را بخرم! (زیرنویس فارسی)
  • مدارس کشور به واقعیت افزوده مجهز می‌شوند؟
  • بارش‌های بهاری میهمان استان قزوین 
  • هشدار سازمان هواشناسی نسبت به افزایش سرعت وزش باد و ارتفاع امواج دریای خلیج فارس
  • کاهش ۶۰ درصدی مصرف ازن با بهره‌گیری از سامانه نانو حباب در فرایند تصفیه آب