Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-08@13:44:29 GMT

کشاورزی؛ اولویت گسترش تولید و اشتغال

تاریخ انتشار: ۲۸ فروردین ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۲۹۵۰۰۴۳

کشاورزی؛ اولویت گسترش تولید و اشتغال

محمد جواد ایروانی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در یادداشتی در روزنامه جام جم، نوشت: با در نظر گرفتن هدف بیان شده در سیاست‌های کلی برنامه ششم که عبارت است از رسیدن به رشد مستمر، شتابان، پایدار و اشتغال‌زایی 8 درصدی در طول سال‌های برنامه ششم، این انتخاب اهمیت بسیاری دارد، به گونه‌ای که انتخاب غلط علاوه بر این‌که جهت تخصیص منابع را در کشور دچار انحراف می‌کند، می‌تواند موجب مسائل و مشکلات فراوانی شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



بر همین اساس لازم است در این برهه زمانی بدون درگیر شدن در علایق تخصصی یا گرایش‌های گروهی، با در نظر گرفتن منافع ملی، زیرساخت‌های موجود و اهداف راهبردی این تصمیم اساسی گرفته شود که کشور می‌خواهد در پنج سال آتی عمده منابع خود را به چه سویی هدایت کند؟ برای مثال آیا در تخصیص منابع مالی و اعتبارات، تجهیز ناوگان هوایی اولویت دارد یا امور اولویت‌دار دیگری باید مورد توجه قرار گیرد؟

باید توجه کرد اینجا بحث از درست و غلط‌بودن فعالیت‌ها نیست بلکه صحبت از اولویت راهبردی است. یعنی باید حوزه‌هایی انتخاب شود که بیشترین تناسب را با شرایط کشور داشته باشد و از سوی دیگر بیشترین، سریع‌ترین و موثرترین نقش را در رونق تولید و ایجاد اشتغال داشته باشد.

1ـ توجه به شرایط کشور اولین قدمی است که باید در این مسیر برداشته شود. وجود زیرساخت‌های فراوان انسانی بویژه نیروی انسانی جوان و تحصیل کرده یک دارایی راهبردی است که در صورت فعال‌سازی آنها، قابلیت‌ها و توانایی‌های فراوانی برای کشور فراهم می‌شود.

با در نظر گرفتن تنوع مهارت‌ها، تحصیلات و توان سرمایه‌گذاری افراد متقاضی شغل باید فعالیت‌هایی انتخاب شود که توان پاسخگویی به این گروه‌های متنوع را داشته باشد.

2ـ مساله مهم در توسعه اشتغال، تامین بازار مصرف است. با توجه به رقابت شدید جهانی و کم‌توجهی به مقوله قاچاق و از سویی دیگر کمبود نهادهای حامی و تسهیل‌گر صادرات، در کوتاه‌مدت باید بر فعالیت‌هایی متمرکز شد که بازار مصرف داخلی را پوشش دهد تا با توانمندسازی این فعالیت‌ها و ایجاد علائم تجاری توانمند در رقابت با علائم تجاری خارجی، زمینه صادرات فراهم شود.

بنابراین برای ایجاد اشتغال پایدار و فراوان و زمینه‌سازی تولید باید دارایی بازار مصرف 80 میلیونی را مورد توجه قرار داد. البته بازار کشورهای همسو بویژه کشورهای محور مقاومت را نیز می‌توان در وهله دوم مورد توجه قرار داد.

3ـ محور سومی که باید در تصمیم‌گیری مورد توجه قرار گیرد اشتغال‌آفرینی به ازای سرمایه‌گذاری در آن بخش است. با توجه به محدودیت منابع، باید بخشی را برگزید که منابع موجود بتواند حداکثر اشتغال را ایجاد کند.

4ـ محور چهارم؛ دانش‌بنیان بودن آن بخش است، چرا که فعالیت‌های دانش‌بنیان کلید پیشرفت در دهه‌های آتی است و با توجه به ماهیت منابع انسانی موجود کشور که بخش مهمی از آنها دارای تحصیلات دانشگاهی هستند، حرکت به این سمت می‌تواند میدان وسیعی برای اشتغال این گروه فراهم سازد.

5 ـ محور پنجم برای انتخاب بخش موردنظر، میزان ارزش افزوده آن است که در یک زنجیره ارزش‌افزای از مواد اولیه تا محصول نهایی، علاوه بر این‌که تخصص‌های مختلف و گروه‌های متنوعی را فعال می‌سازد، بتواند ارزش افزوده قابل توجهی را فراهم آورد.

با در نظر گرفتن محورهای فوق، مناسب‌ترین بخشی که می‌تواند بسرعت زمینه اشتغال پایدار را فراهم سازد و از سویی دیگر ظرفیت‌های داخلی را در کشور فعال سازد، بخش کشاورزی و صنایع مرتبط با آن است. چرا که:

1ـ بخش کشاورزی با توجه به صنایع تکمیلی آن می‌تواند گروه وسیعی از افراد را به‌کار گیرد.

2ـ بخش کشاورزی با ایجاد 6.22 اشتغال به ازای یک میلیارد ریال سرمایه‌گذاری، بالاترین نرخ اشتغال‌زایی به ازای سرمایه را دارد.

3ـ این بخش می‌تواند با تأمین محصولات راهبردی، خوداتکایی کشور را افزایش داده و نیازهای جامعه 80 میلیونی داخل و بخشی از نیازهای کشورهای همجوار را فراهم کند.

بخش کشاورزی و صنایع تبدیلی و تکمیلی آن، یک زمینه بسیار مناسب برای فعالیت‌های دانش‌بنیان هستند و در صنایع و رشته‌های علمی مختلف می‌تواند، بستر فعالیت گروه‌های وسیعی از جوانان تحصیلکرده کشور را فراهم سازد.

5 ـ بخش کشاورزی می‌تواند، الگوی زیست جمعیتی کشور و پراکندگی آن و آمایش سرزمین را که بشدت از توازن خارج شده است، متوازن سازد.

6 ـ بخش کشاورزی می‌تواند با توسعه صنایع تبدیلی خرد و متوسط منجر به توانمندسازی مردم و توسعه عدالت شود.

7ـ برخورداری کشور از سرزمین گسترده‌ای که دارای تنوع آب و هوایی مناسبی است این امکان را می‌دهد که محصولات متنوعی در محصولات مختلف کشاورزی و باغی، آبزی‌پروری و دامپروری و.... تولید شوند.

8 ـ موضوعی که اغلب مطرح می‌شود، مقوله آب است که برخی معتقدند کشور از آب کافی برای توسعه کشاورزی برخوردار نیست که البته باید گفت از مدیریت آب مناسب محروم هستیم، منابع آبی کشور در صورت مدیریت مناسب و استفاده از روش‌های علمی با افزایش بهره‌وری آب برای توسعه کشاورزی کشور کفایت می‌کند.

**اقدامات اساسی برای محوریت بخش کشاورزی:
1ـ حمایت‌های قانونی برای توسعه کشاورزی و صنایع تبدیلی باید صورت گیرد که در نهایت منجر به سهولت کسب و کار در این بخش شود.

منابع مالی کشور به این سمت هدایت شوند و دولت نظام پولی کشور را موظف کند تا سهم شایسته‌ای از اعتبارات خود را به این بخش اختصاص دهند. هم‌اکنون سیاستگذاری اعتبارات بانکی در نظام پولی توسط شورای پول و اعتبار توصیه‌ای و اخلاقی شده و الزامی به اجرای آن توسط بانک‌ها وجود ندارد.

3ـ با ارزان کردن منابع مالی با تخصیص کمک کارمزد از محل اعتبارات عمومی دولت، سهولت کسب و کار و حمایت‌های یارانه‌ای از تولید در این بخش، می‌توان بخش کشاورزی را برای سرمایه‌گذاران داخلی جذاب کرد.

صنایع تبدیلی و تکمیلی و دانش‌بنیان در بخش کشاورزی و صنایع غذایی در مناطق نزدیک به تولید توسعه داده شوند.

5 ـ دولت با توسعه شبکه‌های حمل و نقل زمینه جابه‌جایی ارزان محصولات نهایی و واسطه‌ای را فراهم کند.

6 ـ مشوق‌های صادراتی به این بخش هدایت شوند.

7ـ مطالعات دانشگاهی و مراکز پژوهشی برای مطالعات دانش‌بنیان در این حوزه هدایت و حمایت شوند.

8 ـ به ارتقای بهره‌وری آب و نهاده‌های تولید در این بخش پاداش داده شود.

9ـ نظام مدیریت یکپارچه و منسجم آب با هدف ارتقای بهره‌وری آب طراحی شود.

10ـ مدل‌های مختلف کشت، متناسب با شرایط اقلیمی هر منطقه توسعه داده شوند.

11ـ نظام‌های آموزشی مهارت‌محور در بخش کشاورزی و صنایع مرتبط توسعه داده شوند.

12ـ نظام توزیع محصولات با ایجاد تعاونی‌های ملی، منطقه‌ای و استفاده از فناوری‌های نوین توزیع و بازاریابی با هدف سهم‌بری عادلانه فعالان در زنجیره ارزش‌افزای بخش کشاورزی طراحی و عملیاتی شود.

13ـ با قاچاق محصولات کشاورزی و صنایع مرتبط با آن با شدت و جدیت بیشتری مبارزه شود.

14ـ سند توسعه روستایی کشور و نهادسازی متناسب با آن در سال اول برنامه ششم نهایی شود.

امید است اکنون که در زمان انتخابات قرار گرفته‌ایم و نامزدهای محترم ریاست جمهوری برای جلب نظر مردم، برنامه‌های خود را ارائه می‌دهند با محور قرار دادن سیاست‌های کلی برنامه ششم و قانون برنامه آن که اخیرا توسط رئیس‌مجلس برای اجرا ابلاغ شده است، برنامه‌های اجرایی خود را برای توسعه اشتغال و نیز رونق تولید ارائه کنند و مردم فهیم و انقلابی نیز با توجه به این برنامه‌ها فردی اصلح را برای رسیدن به این هدف بزرگ ملی برگزینند.

*منبع:روزنامه جام جم،1396،1،28
**گروه اطلاع رسانی**1893**9131**انتشاردهنده: شهربانو جمعه

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۹۵۰۰۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش ۶۰درصدی تولید نفت خام در دولت سیزدهم/ اولویت وزارت نفت، تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام است

وزیر نفت برگزاری نمایشگاه بین‌المللی صنعت نفت ایران را فرصتی مناسب برای نمایش دستاوردهای بزرگ ۲.۵ سال اخیر وزارت نفت در دولت سیزدهم دانست و گفت: در مدت یادشده، تولید نفت خام ایران با تکیه بر شرکت‌های داخلی بیش از ۶۰درصد رشد کرد و صادرات آن به‌شدت افزایش یافت.

به گزارش خبرنگار شانا، جواد اوجی امروز (چهارشنبه، ۱۹ اردیبهشت) در آیین گشایش رسمی بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با بیان اینکه امسال بیش از هزار و ۵۰۰ شرکت داخلی و ۲۵۰ شرکت خارجی در نمایشگاه بین‌المللی نفت حضور یافته‌اند، گفت: این نمایشگاه هر سال نسبت به سال‌ قبل باشکوه‌تر برگزار می‌شود که این موضوع باعث غرور هر ایرانی است.

وی با تأکید بر اینکه دولت مردمی سیزدهم از همان آغاز کار هیچ‌گاه منتظر مذاکرات رفع تحریم‌های بین‌المللی و خارجی‌ها نمانده است، افزود: در دو سال و نیم اخیر با اتکا به شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی اتفاق‌های بزرگی در صنعت نفت ایران رخ داده است.

وزیر نفت با یادآوری اینکه در آغازبه‌کار دولت مردمی سیزدهم مقدار تولید و صادرات نفت کشور اوضاع مطلوبی نداشت، تصریح کرد: امروز در این حوزه به اعداد و ارقامی دست یافته‌ایم که باور آن برای بسیاری از اشخاص سخت است.

اوجی گفت: تا پایان سال ۱۴۰۲ حدود ۱۳۲ طرح نیمه‌تمام به ارزش ۲۸ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار را تکمیل و هم‌زمان عملیات اجرایی ۵۰ طرح به ارزش ۴۷ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار را آغاز کردیم. در سال ۱۴۰۳، ۷۹ طرح به ارزش ۱۶ میلیارد دلار تکمیل و عملیات اجرایی ۵۰ طرح به ارزش ۲۵ میلیارد دلار آغاز خواهد شد.

وی برگزاری نمایشگاه بین‌المللی صنعت نفت ایران را فرصتی مناسب برای نمایش دستاوردهای بزرگ دو و نیم سال اخیر وزارت نفت در دولت سیزدهم دانست و بیان کرد: در این مدت، تولید نفت خام ایران بیش از ۶۰درصد رشد کرد و صادرات آن به‌شدت افزایش یافت.

وزیر نفت با اشاره به افزایش تولید ۵۴ میلیون مترمکعبی گاز، ۲۲۰ هزار بشکه‌ای ظرفیت فرآورشی کشور و ۱۰ میلیون تنی پتروشیمی کشور در طول عمر دو و نیم ساله دولت مردمی سیزدهم، گفت: بخش زیادی از این دستاوردها با بهره‌برداری از پروژه‌های نیمه‌تمام صنعت نفت که بعضی تا بیش از ۱۰ سال معطل مانده بودند، به‌ دست آمده است.

وزارت نفت دولت سیزدهم معطل خارجی‌ها نمانده است

اوجی توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی را که ۲۰ سال در شرکت‌های مختلف دست به دست می‌شد، از دستاوردهای مهم وزارت نفت دولت سیزدهم دانست و اظهار کرد: این مهم به همت مدیران و کارکنان صنعت نفت و با اتکا به پیمانکاران داخلی انجام شد که هم‌اکنون ۱۲ میلیون مترمکعب گاز از آن تولید می‌شود و براساس برنامه‌ریزی انجام‌شده، تا پایان دولت مردمی این رقم به ۳۰ میلیون مترمکعب و در سال‌های آینده به روزانه ۵۰ میلیون مترمکعب خواهد رسید.

وی با اشاره به اینکه دولت گذشته اعلام کرده بود حاضر است پالایشگاه آبادان را به‌عنوان قدیمی‌ترین پالایشگاه کشور به‌طور رایگان واگذار کند، افزود: امروز شاهد هستیم که این پالایشگاه کمک بزرگی به تولید فرآورده‌های نفتی کشور می‌کند و پارسال ۱۲ هزار میلیارد تومان سودآوری داشته است. عملیات اجرایی بخش دوم فاز ۲ این پالایشگاه نیز به‌زودی آغاز می‌شود.

وزیر نفت با تأکید بر اینکه وزارت نفت دولت سیزدهم در اجرای طرح‌ها و توسعه معطل خارجی‌ها نشده است، ادامه داد: بیش از ۵ میلیارد دلار برای جمع‌آوری گازهای همراه نفت در دولت سیزدهم برای گازهای همراه میدان‌های غرب و شرق کارون و میدان‌های غرب کشور قرارداد امضا شده است.

اوجی تصریح کرد: هم‌اکنون ۱۱.۵ میلیون مترمکعب گازهای همراه جمع‌آوری می‌شود که تا پایان امسال به ۳۰ میلیون مترمکعب می‌رسد. متان حاصل از فرآورش این گازها به شبکه سراسری گاز تزریق و ترکیبات سنگین‌ به‌منظور ایجاد ارزش افزوده، خوراک مجتمع‌های پتروشیمی می‌شود.

وی به تکمیل پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی پس از یک دهه اشاره کرد و گفت: با تکمیل این مجتمع، روزانه بیش از ۵۰ میلیون مترمکعب به ظرفیت پالایش گاز ایران اضافه شد.

خودکفایی کامل در صنعت نفت

وزیر نفت با اشاره به اجرای پروژه‌های بسیار مهم در زمینه ذخیره‌سازی گاز، بیان کرد: پارسال نسبت به سال ۱۴۰۱ بیش از یک میلیارد مترمکعب ذخیره‌سازی گاز بیشتری انجام شد.

اوجی درباره کیفی‌سازی فرآورده‌های نفتی در پالایشگاه‌های کشور، توضیح داد: تولید فرآورده یورو ۵ در پالایشگاه اصفهان پارسال محقق شد و براساس برنامه، کیفی‌سازی فرآورده‌های نفتی در همه پالایشگاه‌ها با اتکا به توان داخلی در حد یورو ۵ انجام می‌شود.

وی با اشاره به اجرای بیش از هزار کیلومتر خط لوله گاز در کشور، ادامه داد: در این دولت ۵ ایستگاه تقویت فشار گاز به بهره‌برداری رسید و بیش از ۶ هزار روستا گازرسانی شد.

وزیر نفت از آماده‌بودن پنج طرح پتروشیمی برای گشایش رسمی با حضور رئیس‌جمهوری خبر داد و گفت: با بهره‌برداری طرح‌های تازه پتروشیمی تا پایان امسال، ظرفیت صنعت پتروشیمی ۱۰ میلیون تن افزوده می‌شود.

به‌گفته اوجی، صنعت نفت ایران هم‌اکنون در همه بخش‌ها ازجمله توسعه میدان‌های نفت و گاز در خشکی و دریا، سازه‌های دریایی، احداث پتروپالایشگاه‌ها، جمع‌آوری گازهای همراه، و حفاری چاه‌های افقی و عمودی، با اتکا به فعالان و سازندگان داخلی این صنعت به خودکفایی رسیده است.

وی با اشاره به برنامه‌ریزی انجام‌شده برای افزایش تولید نفت و گاز، فرآورده‌های نفتی و محصولات پتروشیمی در برنامه هفتم توسعه، با اتکا به توان شرکت‌های داخلی بیان کرد: محدودیتی در صنعت نفت برای سرمایه‌گذاری نیست و از همه سرمایه‌گذاران برای سرمایه‌گذاری در این صنعت دعوت می‌کنم و وزارت نفت نیز حمایت همه‌جانبه خواهد داشت.

وزیر نفت با بیان اینکه براساس آمار مرکز آمار و بانک مرکزی، وزارت نفت در سال ۱۴۰۲ کارنامه درخشانی داشته است، گفت: رشد اقتصادی گروه نفت و گاز پارسال بالای ۲۰درصد بوده که تأثیر بسزایی در رشد اقتصادی کشور داشته و البته بخش اعظم آن متأثر از گروه نفت و گاز بوده است.

صادرات ۳۵ میلیارد دلاری در ۱۴۰۲

اوجی با اشاره به صادرات ۳۵ میلیارد دلاری نفت در سال ۱۴۰۲ با وجود همه محدودیت‌ها، ادامه داد: دشمنان تلاش کردند که کشتی‌های صادراتی ایران را متوقف کنند، اما نتوانستند. همچنین در زمستان شاهد انفجار در خط لوله گاز بودیم که در کمتر از ۲۴ ساعت خط لوله عملیاتی شد و هیچ مشکلی برای گازرسانی به مردم عزیز پیش نیامد.

وی درباره برنامه وزارت نفت برای سال ۱۴۰۳ گفت: امسال ۷۹ پروژه به ارزش ۲۵ میلیارد دلار در بخش بالادست و پایین‌دست به بهره‌برداری می‌رسد و ۵۰ پروژه تازه نیز آغاز شده است.

وزیر نفت ادامه داد: با تکمیل پروژه‌های جدید صنعت نفت، ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار بشکه به تولید نفت، ۳۵ میلیون مترمکعب به تولید گاز خام، ۵۰ هزار بشکه به ظرفیت پالایشی و ۳ تا ۵ میلیون میلیون تن به ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی کشور افزوده می‌شود.

اوجی با اشاره به امضای قراردادهای توسعه‌ میدان‌های نفت و گاز از سوی شرکت ملی نفت ایران با شرکت‌های داخلی، گفت: چهار قرارداد با پیمانکاران داخلی به ارزش ۲۰ میلیارد دلار برای پروژه فشارافزایی در میدان مشترک پارس جنوبی و ۱۳ میلیارد دلار قرارداد برای توسعه هفت میدان نفتی از سوی شرکت ملی نفت ایران امضا شده است.

وی به فراخوان وزارت نفت برای تأمین خوراک گازی واحدهای پتروشیمی اشاره و بیان کرد: چند هفته گذشته اسناد مهمی با ۱۳ پتروشیمی برای تأمین خوراک گازی خود از ۲۰ میدان گازی امضا شد.

استقبال وزارت نفت از حضور بخش خصوصی در صنعت نفت

وزیر نفت تصریح کرد: از همه ظرفیت‌های کشور در بخش فنی، مالی، پیمانکاران و مشاوران برای رونق کسب‌وکار صنعت نفت استفاده می‌شود و هیچ جایی بهتر از سرمایه‌گذاری در این صنعت نیست، زیرا بازگشت سرمایه در صنعت نفت در کمترین زمان انجام می‌شود.

اوجی اظهار امیدواری کرد که با رونمایی از سبک تازه قراردادهای نفتی، رشد اقتصادی گروه نفت و گاز امسال نیز محقق خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه وزارت نفت از موضوع بهینه‌سازی مصرف انرژی غافل نشده است، تأکید کرد: نزدیک به ۴۰ میلیارد دلار پروژه در شورای اقتصاد در حوزه‌های حمل‌ونقل، افزایش بازدهی نیروگاهی، و بهینه‌سازی مصرف در صنایع، ساختمان و ریلی مصوب شده است.

وزیر نفت ادامه داد: امسال با ابتکار مجلس شورای اسلامی، حساب بهینه‌سازی از منابع قابل تأمین برای حداقل ۳۰ هزار میلیارد تومان هزینه، به‌منظور بهینه‌سازی مصرف انرژی ایجاد شده است.

اوجی به توسعه دیپلماسی انرژی در دولت سیزدهم اشاره کرد و افزود: امروز  با وجود همه محدودیت‌ها نسبت به سال ۱۳۹۷ بالاترین مقدار صادرات انجام می‌شود.

وی تصریح کرد: زمینه همکاری‌های نفتی با کشورهای خارجی با سفرهای رئیس‌جمهوری به کشورهای مختلف مهیا می‌شود؛ همکاری‌های نفتی خارجی در زمینه صادرات نفت، فرآورده‌های نفتی، محصولات پتروشیمی و صدور خدمات فنی و مهندسی روز به روز افزایش می‌یابد.

وزیر نفت در پایان با قدردانی از همه فعالان و شرکت‌های حوزه صنعت نفت یادآور شد: وزارت نفت از سرمایه‌گذاران علاقمند بخش خصوصی برای حضور در صنعت نفت استقبال می‌کند.

دیگر خبرها

  • رویداد صدرا پیوند بین دانشجو، صنایع و ایجاد اشتغال است
  • افزایش ۶۰درصدی تولید نفت خام در دولت سیزدهم/ اولویت وزارت نفت، تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام است
  • تصویب یک طرح پژوهشی با موضوع محرک‌های توسعه تکافل در کشور در شورای پژوهشی پژوهشکده بیمه
  • تجلیل از کارگران منتخب بخش تولید و صنعت آذربایجان شرقی
  • همکاری‌های کشاورزی ایران و تاجیکستان گسترش می‌یابد
  • اشتغال زایی مستقیم ۱۴۳ هزار نفری در صنعت پتروشیمی
  • خشک شدن دریاچه ارومیه چالش جدی در شهرستان شبستر است
  • ایران و فائو در زمینه تولید زعفران پروژه جدید امضا کردند
  • جهاد میدانی محققان برای جهش تولید با مشارکت مردم در بوشهر اجرا شد
  • توجه به اقتصاد خلاق یکی از راه‌های جهش تولید است