Web Analytics Made Easy - Statcounter

62 دفتر بسیج دانشجویی دانشگاه های فرهنگیان از سراسر کشور، در نامه ای سرگشاده خطاب به رئیس و اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی به تبیین محتوای سند توسعه 2030 پرداختند و تاکید کردند: ضمن جلوگیری از اجرای این سند، تدابیری اندیشیده شود که پس از این، درباره دادن چنین تعهداتی دقت لازم مبذول شود.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از نسیم زنجان، بسیج دانشجویی دانشگاه های فرهنگیان پردیس الزهرا(س) و پردیس شهید بهشتی زنجان به همراه 60 دفتر بسیج دانشجویی دانشگاه های فرهنگیان از سراسر کشور، در نامه ای سرگشاده خطاب به رئیس و اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی به تبیین محتوای سند توسعه 2030 پرداختند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

متن این نامه به شرح ذیل است:

بسم الله الرحمن الرحیم


ما برای تربیت نسل آینده با حریفی به نام نظام سلطه بین المللی مواجه هستیم، که برای نسل جوان ملت ها به ویژه ملت ایران برنامه دارد. نوسازی نظام آموزشی به شیوه تقلیدی و رو نویسی از دست غربی ها کاری غلط است. آموزش و پرورش کار حاکمیتی است و دولت باید نقش آفرینی کند. مقام معظم رهبری در دیدار با معلمان-۱۳/۲/۱۳۹۵

ریاست محترم شورای عالی انقلاب فرهنگی، جناب آقای حجت الاسلام روحانی

اعضای محترم شورای انقلاب فرهنگی

از آنجایی که نظام سلطه جهانی که پس از آغاز روند مدرنیته، با ظاهر شدن در سیمایی جدید، تشکیل دهکده واحد جهانی را در سر می پروراند، جهت نیل به اهداف دین زدایی از عرصه حیات بشری و استقرار نظام تمدنی مادی، با تشکیل اتاق فکرهای مختلف تخصصی و ایجاد شبکه ای نظام مند در قالب نهادها و سازمان های بین المللی، سعی در بهره کشی هرچه بیشتر از کشورهای مختلف در جهت تامین منافع خود با شعارهایی جذاب و ملون نموده است.


لذا، انقلاب اسلامی، انقلابی الهی و برخواسته از لایه های عمیق باطنی بشر، برای مبارزه سازمان یافته با نظام کفر در همه شئون سیاسی، فرهنگی و اقتصادی به رهبری امام بزرگوار برآمد و بنیان های فکری این تمدن را به چالش کشید.


در ماه های اخیر، متأسفانه سخن از امضای سندی بین المللی به نام سند آموزش ۲۰۳۰ و رونمایی از سند اجرایی آن آن در کشور،تحت عنوان سند ملی آموزش ۲۰۳۰، به زبان آمده که بعد از مطالعه آن، دلسوزان ایران اسلامی را مورد بهت و حیرت قرار داد.


با توجه به این مسئله، تحلیل و جمع بندی خود را خدمت شما را ارسال می نماییم و درخواست داریم ضمن جلوگیری از اجرای این سند، تدابیری اندیشیده شود که پس از این، درباره دادن چنین تعهداتی دقت لازم مبذول شود.


سازمان ملل متحد در جهت تحقق اهداف خود، چشم اندازی با ۱۷ هدف تعیین شده را جهت رسیدن به توسعه پایدار در دستور کار قرار داد. اهدافی که باید در فاصله سال های ۲۰۱۵ تا ۲۰۳۰ با تدوین ساز و کارهای مشخص به صورت میان مدت و بلند مدت، منتج به توسعه پایدار شود.


در این چرخه، چهارمین هدف در مسیر توسعه پایدار، موضوع «آموزش فراگیر و با کیفیت و ترویج فرصت های یادگیری مادام العمر برای همه»قرار داده شد و برای این هدف، سندی تهیه شد که به سند آموزش ۲۰۳۰ مشهور است که متأسفانه به امضاء نمایندگان ایران در یونسکو رسید.

لذا برای روشن تر شدن ابعاد این سند، موارد زیر مورد دقت قرار گرفت:

۱-طبق موارد متعدد تصریح شده، چه در سند آموزش ۲۰۳۰ و چه در مصاحبه های موجود، این سند امضا شده است و کشور را به لحاظ حقوقی و مالی متعهد کرده است. بند ۱۲ دیباچه، بند ۱۹مقدمه، پیشگفتار دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو و بند ۲ مقدمه و . . .


بررسی:
طبق اصل ۱۲۵ قانون اساسی جمهوری اسلامی، کلیه توافق نامه ها، عهد نامه ها، مقاوله نامه ها و موافقت نامه های بین المللی باید به تصویب مجلس شورای اسلامی، عالی ترین مرجع قانون گذاری در کشور برسد که متأسفانه در روند امضای سند فوق، جایگاه حقوقی مجلس شورای اسلامی نادیده گرفته شد.

۲- طبق بند ۷ اساسنامه یونسکو، این نهاد بین‌المللی متولی عملیاتی سازی، هدایت و نظارت بر پیشبرد اجرای چارچوب عمل های جهانی می باشد.


در پیشگفتار سند ملی آموزش ۲۰۳۰ که توسط دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو جناب دکتر نصیری قداری نوشته شده است، نیز آمده است: «ﮐﻤﯿﺴﯿﻮن ﻣﻠّﯽ ﯾﻮﻧﺴﮑﻮ اﯾﺮان ﮐﻪ ﻣﻄﺎﺑﻖ ﺑﺎ ﺑﻨﺪ ۷ اﺳﺎﺳﻨﺎﻣﮥ ﺳﺎزﻣﺎن ﯾﻮﻧﺴﮑﻮ، ﻧﻬﺎد ﻣﺘﻮﻟﯽ اﺟﺮای ﭼﺎرﭼﻮب ﻋﻤﻞﻫﺎی ﺟﻬﺎﻧﯽ در اﯾﺮان اﺳﺖ.»


بررسی:


۲-۱: طبق آنچه در بند ۳۶ و ۳۸ راهبرد میان مدت ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۱ یونسکو برای آموزش ۲۰۳۰ ذکر شده، یونسکو حتی می تواند محتوای آموزشی مدارس را نیز مرور و بازبینی کند. این مسئله با اصل ۱۵۳ قانون اساسی، «عقد هر گونه قرار داد که موجب سلطه بیگانگان بر کشور شود ممنوع است». این مسئله با اصل قرآنی و قاعده نفی سبیل است و تسلط کفار یا به عبارتی طاغوت را بر مسلمین نفی می کند، تعارض آشکار دارد.


۲-۲: لازم به ذکر است که پس از مراجعه به سایت یونسکو مشاهده می شود که اطلاعات موجود رژیم صهیونیستی در ۱۰ سال اخیر، فقط در یک سال، آن هم به طور ناقص داده شده است و وقتی صفحه جمهوری اسلامی را مشاهده می نماییم، تمام اطلاعات به صورت کامل در ده سال اخیر موجود است. صفحات مربوط به ایالات متحده امریکا، انگلستان و ... نیز به شدت ناقص است. دوستان محترم دولت به چه مجوزی همه اطلاعات نظام آموزشی و تربیتی کشور را در اختیار بیگانگان قرار داده اند. مگر نه این است که دست برتر در دنیا با کشورهایی است که اطلاعات دقیق تری از دشمن یا رقیب خود دارند؟؟!

۳- هیئت وزیران در تاریخ ۲۵/۶/۹۵، کارگروه ملی آموزش را برای «هماهنگی، ارائه راهکارهای تحقق اهداف و تعهدات برنامه آموزش ۲۰۳۰ همسو با اهداف و تعهدات برنامه اهداف توسعه پایدار»، ابلاغ نمود.


بررسی:


۳-۱: دولت به چه مجوزی، بدون مصوبه مجلس شورای اسلامی و شورای عالی انقلاب فرهنگی، اجرای چنین تعهدی را در کشور، برای همه دستگاه ها الزام آور می کند؟


۳-۲: به فرض که این بند بتواند ملجأ قانونی برای اجرا پیدا کند، به چه اجازه ای وزارت آموزش و پرورش از یکسال پیش از ابلاغیه هیئت دولت، به اجرای آن پرداخته است؟ (مراجعه شود به سایت یونسکو و گزارش جلسات اجرا در آن)

۴- مطابق با بندهای ۱۸، ۹۷، ۱۰۰سند آموزش ۲۰۳۰، کشور متعهد به فراهم کردن امکان دسترسی اطلاعات و دادن تضمین وجود اطلاعات قابل دسترس است و حتی در بند ۹۷ ذکر می شود: «داده های ملی، اطلاعات، نتایج به دست آمده از سازوکارهای موجود گزارش دهی، به همراه منابع اطلاعاتی جدیدی که بنا بر ضرورت ایجاد می شوند، در بازبینی منطقه ای و جهانی مورد استفاده قرار گیرند.»


بررسی:


۴-۱ : نقد ۲-الف نیز شامل این تعهد می شود و این تعهد مخالف با اصل ۱۵۳ قانون اساسی است.


۴-۲: همانطور که در بند ۹۷ این سند ذکر شده است، علاوه بر تضمین به دادن اطلاعات در دسترس، اطلاعات جدیدی که بنا بر ضرورت و تشخیص یونسکو ایجاد می شود، باید به یونسکو داده شود تا در بازبینی منطقه ای و جهانی قرار گیرد. تشخیص اطلاعات ضروری با چه مرجعی است؟ منظور از اطلاعات ضروری چیست؟ اگر اطلاعات امنیتی-تربیتی کشور(مانند آمار اعتیاد، رابطه جنسی و . . .) را خواستند، طبق این بند باید در اختیار مراجع بین المللی قرار دهیم؟


۴-۳: متأسفانه طبق بند ۹ و ۱۰ و ۱۱ ماده ۲(وظایف) آئین نامه کمیته ملی آموزش، ابلاغی وزیر علوم، دستگاه های ذی ربط باید برنامه ها و فعالیت ها را با یونسکو تنظیم کنند و به آنها گزارش دهند.


۴-۴ : ممکن است گفته شود این بند را اجرایی نمی کنیم، اما کافیست به پیشگفتار سند ملی آموزش ۲۰۳۰ که توسط دبیرکمیسیون ملی یونسکو، دکتر نصیری قیداری نوشته شده است، مراجعه شود.


۴-۵: طبق بند ۷ اساسنامه یونسکو نیز، یونسکو متولی عملیاتی سازی، هدایت و نظارت بر اجرای چارچوب عمل های جهانی است که کشورها آن را پذیرفته اند.

۵-چه در سند آموزش ۲۰۳۰ و چه در سند توسعه پایدار و چه در سند ملی آموزش ۲۰۳۰، متعدد از مفاهیم «حقوق بشر»، «شهروند جهانی»، «صلح»، «منع خشونت»، «عدالت جنسیتی»، «دموکراسی»، «توسعه» و ... استفاده شده است و کشور متعهد به پذیرش نگاه بین المللی شده است.


در بندهای متعدد، موضوع آموزش حقوق بشر مطرح شده است. مثلا یک از راهبردهای شاخص بند ۶۳ سند آموزش ۲۰۳۰ یونسکو اشاره دارد: «ترویج رویکرد بین رشته ای و در صورت لزوم، رویکرد ذی نفعان چندگانه برای تضمین آموزش برای توسعۀ پایدار و آموزش شهروندی جهانی در همۀ سطوح و در همۀ اشکال آموزش، از جمله: در قالب آموزش حقوق بشر با هدف ترویج فرهنگ صلح و نبود خشونت.»


همچنین در بندهای متعدد موضوع شهروند جهانی مطرح شده است. مثلا در جدول ۳، هدف ۷-۴، مؤلفه های راهبردهای اساسی سند ملی آموزش آمده است: «تقویت آموزش های مربوط به شهروند جهانی به منظور ارتقاء مشارکت اجتماعی شهروندان» و . . .


بررسی:


۵-۱: مفاهیم حقوق بشر، صلح، دموکراسی، عدالت جنسیتی، منع خشونت و...، مفاهیمی هستند که بین دیدگاه اسلامی و دیدگاه نظام تمدنی غرب، تفاوت های بنیادین و تئوریک وجود دارد. مگر می توان تعهدی بین المللی را پذیرفت و امضاء نمود و تعاریف آن را نادید بگیریم؟ تعهد به نظام سلطه برای اجرای این سند، غیر از اجرا برنامه ها و آموزش این مفاهیم نظری است؟


۵-۲: مگر غیر از این است که تفاوت نگاه تئوریک جمهوری اسلامی با تعاریف جاری در نظام بین الملل، اسباب تحریم و فشار بر کشور اسلامی عزیزمان بوده است؟ مگر غیر از این است که برای تثبیت نگاه اسلامی و حفظ استقلال دینی مان، حاضر به تقدیم هزاران هزار شهید بوده و هستیم؟ اگر قرار به پذیرش و سرسپردگی به نظام تمدنی مادی هستیم، پس چرا انقلاب کرده ایم؟

۶-بند۱۰ سند آموزش ۲۰۳۰: «اصول به کار گرفته شده در تهیه این سند، برگرفته از اسناد و توافق نامه های بین المللی است که از آن جمله می توان به ماده ۲۶ بیانیه جهانی حقوق بشر، پیمان نامهمبارزه با تبعیض در آموزش، پیمان نامه حقوق کودک، میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، پیمان نامه ی سازمان ملل در مورد حقوق معلولان، پیمان نامهرفع تبعیض علیه زنان، پیمان نامهمربوط به وضعیت پناهندگان و قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در مورد حق آموزش در شرایط اضطراری اشاره کرد.»


بررسی:


۶-۱ : همانطور که مستحضرید کنوانسیون حقوق کودک دارای تعارضات جدی با قوانین اسلام و قانون اساسی است (مانند: بند۱ ماده ۱۲، بند۱ ماده ۱۳، بند ۲ ماده ۱۳، بند۱ ماده ۱۴، بند۳ ماده ۱۴ و...) و با شرط تحفظ پذیرفته شد. بنظر گرامی تان آیا می شود سندی را امضا کرد که در آن تأکید شده است اصول به کارگیری آن، خلاف شرع و قانون اساسی کشور عزیزمان باشد؟


۶-۲: ماده یک کنوانسیون منع تبعیض علیه زنان، تبعیض را این گونه تعریف مى کند: «عبارت تبعیض علیه زنان در این کنوانسیون به هرگونه تمایز، استثنا (محدودیت) بر اساس جنسیت اطلاق مى شود که نتیجه آن خدشه دار کردن بهره مندى زنان از حقوق بشر و آزادى هاى اساسى در زمینه هاى سیاسى، اقتصادى، اجتماعى، فرهنگى، مدنى، و یا هر زمینه دیگر است...» در این کنوانسیون بین المللى هر نوع تفاوت بین زن و مرد در حقوق و تکالیف، تبعیض محسوب شده است، ولو آنکه آن تفاوت ها ثمره تفاوت هاى تکوینى زن و مرد باشد که این با قوانین اسلام و ذات آفرینش تعارض دارد. چگونه سندی را به امضاء رسانده اید که اصول مندرج در آن با قوانین اسلام و حتی ذات آفرینش تعارض دارد؟


۶-۳: بنابر همین بند ۱۰ سند آموزش۲۰۳۰ و تأکید بر اینکه اصول به کار گرفته شده در تهیه این سند، برگرفته از سندی مانند کنوانسیون منع تبعیض علیه زنان است و با توجه به ماده یک کنوانسیون منع تبعیض علیه زنان ذکر شده در نقد ۶-ب، طبیعتاً مفهوم عدالت جنسیتی، جز تشابه جنسیتی چیز دیگری نمی باشد و لذا بنظر می رسد توضیحات برخی از مقامات دست اندرکار یا از سر غفلت می باشد و یا از باب توجیه و فرار از پاسخگویی است. ما نمی توانیم مفهومی غیر از تساوی جنسیتی مدنظر غرب را به کودکان خود آموزش دهیم، زیرا یونسکو عملکرد کشورمان را مورد تأیید قرار نمی دهد، چون با اصول اساسی سند آموزش ۲۰۳۰ در تعارض قرار می گیرد.


۶-۴ : همانطور که در بند ۱۰ سند آموزش ۲۰۳۰ ذکر شده است، مفهوم حقوق بشر نیز از اعلامیه ها و تفاسیر بین المللی اقتباس شده است. آیا طبق این تعاریف، جمهوری اسلامی محور شرارت نامیده نشد؟ آیا طبق این تعاریف، کشور جمهوری اسلامی مورد تحریم ظالمانه اروپا و امریکا قرار نگرفته است؟ آیا طبق این تعاریف، مردم مظلوم یمن مستحق کشتار نیستند؟ آیا طبق این تعاریف مردم مظلوم فلسطین تروریست خطاب نمی شوند؟


طبق این تعاریف، حزب الله لبنان گروهی تروریستی محسوب می شود و امریکا و رژیم صهیونیستی، کشورهای صلح طلب به شمار می آیند.


در این زمینه و بقیه زمینه ها، نمی توانیم مفهومی غیر از تعاریف مدنظر غرب را به کودکان خود آموزش دهیم، زیرا یونسکو عملکرد کشورمان را مورد تأیید قرار نمی دهد، چون با اصول اساسی سند آموزش ۲۰۳۰ در تعارض قرار می گیرد.


حال سؤال جدی این است که مسئولین محترم متعهد شده اند که این گونه حقوق بشری را به فرزندان ایران زمین آموزش بدهند؟

۷- مطابق با سند آموزش ۲۰۳۰: «دولت ها موظفند تا اهداف جهانی را در اهداف، سیاست ها، طرح ها و اقدامات ملی، چرخه سیاست گزاری و برنامه ریزی، سازماندهی نظام آموزشی و آماده سازی منابع ادغام کنند»


بررسی:


۷-۱ : یکی از نکات مبهم این است که در صورت تعارض این اهداف جهانی با مبانی، اهداف و سیاست های کشور، چه اتفاقی می افتد؟ آیا کشور می تواند تفسیر مرجع ناظر خود(یعنی یونسکو) را نپذیرد؟ آیا تجربه برجام و بدعهدی امریکا و کشورهای اروپایی و تحمیل تفاسیرشان، برای دقت در این امر ضروری نیست؟ مرجع حل و فصل تعارضات کجاست؟


۷-۲ : با توجه به تعهد غیرقانونی داده شده به اجرای این سند در کشور، تبعات حقوقی عدم اجرای آن برای کشور چیست؟


۸- در ششمین راهبرد شاخص بند ۶۳ سند آموزش ۲۰۳۰، آمده است : «حمایت از نظام های ارزیابی قوی برای آموزش توسعه پایدار و آموزش شهروند جهانی، به منظور ارزیابی نتایج شناختی و اجتماعی-احساسی یادگیری ...»


بررسی:


۸-۱: منظور از نظام های ارزیابی قوی چیست؟ به چه نظارت نانوشته ای متعهد شده ایم؟


۸-۲: شاید در ظاهر این بند مشکلی وجود نداشته باشد. اما متأسفانه تفسیر آن ها از شهروند جهانی، شهروندی است متناسب با آداب نظام سلطه که مناسبات آن ها را در دنیای مادی به هم نریزند و متأسفانه به آموزش چنین انسان هایی متعهد شده ایم و لذا از این منظر، بزرگان عرصه جهاد که امروز در جنگ نیابتی با تکفیری ها هستند، همگی باید تحریم شوند و در لیست سیاه قرار گیرند(که گرفته اند)، چون شهروندانی غیرجهانی و غیر پاسخگو هستند. لذا ادبیات جهاد و شهادت، مورد تأیید آنها نیست.

۹-در هدف ۷-۴ سند آموزش ۲۰۳۰ آمده است: «تضمین اینکه تا سال ۲۰۳۰، همه یادگیرندگان به دانش و مهارت های لازم برای ترویج توسعه پایدار، به ویژه از طریق : آموزش برای توسعه پایدار و سبک های زندگی پایدار، حقوق بشر، تساوی جنسیتی، ترویج فرهنگ صلح و نبود خشونت و....»


بررسی:


۹-۱: شهروند جهانی یعنی سبک زندگی با مؤلفه های دهکده جهانی. نمی توانیم از یکسو بر سبک زندگی ایرانی-اسلامی تأکید کنیم و از سوی دیگر سبک زندگی جهانی که غیر از سبک زندگی تمدن غربی نیست، تأکید کنیم.


۹-۲: در سند ملی آموزش ۲۰۳۰، جدول ۳، هدف۷-۴، راهبردهای اساسی اجرایی هدف ۷-۴ سند آموزش ۲۰۳۰ در ایران را اشاره کرده است :«سیاست گذاری برای ترویج آموزش توسعه پایدار و مفاهیم مرتبط آن به شیوه های مختلف» و یا :«تقویت آموزش های مربوط به شهروند جهانی به منظور ارتقاء مشارکت اجتماعی شهروندان» و البته مواردی از این دست برای سکولاریزه کردن مبانی اعتقادی نسل آینده، متعدد برنامه ریزی و ذکر شده است.

۱۰- مطابق با بند ۲۸ سند : «اهداف ویژه آموزش ۲۰۳۰، خاص و قابل اندازه گیری هستند و به طور مستقیم در تحقق هدف کلی آموزش ۲۰۳۰ نقش دارند. این اهداف، ایجاد کننده همتی جهانی اند ...»
بررسی:


همانطور که در این بند ذکر شده است، اهداف کلی این سند به اهداف ویژه ای تبدیل شده است که قابل اندازه گیری است و لذا متغیرهای کیفی آن شامل«حقوق بشر»، «شهروند جهانی»، «صلح»، «منع خشونت»، «عدالت جنسیتی»، «دموکراسی»، «توسعه» را تبدیل به کمیت نموده است. با تبدیل متغیر کیفی به متغیری کمی و قابل اندازه گیری، تقریباً فرصت تفسیر و اجرای بومی سند را متناسب با ارزش های اسلامی-ایرانی گرفته است و فقط مجری ایجاد شرایط مورد تأیید یونسکو هستیم تا آمار و ارقام شاخص ها، مورد تأیید قرار گیرد که متأسفانه به دلیل اجرای غیرقانونی آن در سال ۲۰۱۶ مورد تشویق یونسکو بوده ایم.

۱۱-طبق بند ۱۳ سند آموزش ۲۰۳۰: «هیچ یک از اهداف این سند را نباید تحقق یافته دانست، مگر اینکه برای همه محقق شده باشد»


بررسی:
متأسفانه در این بند کشورها علاوه بر تعهد حقوقی، یک تعهد غیرحقوقی نیز به بقیه کشورها داده اند. لذا اگر کشوری به اجرای سند نپردازد، در مقابل بیش از ۱۵۰ کشور قرار خواهد گرفت.

۱۲-در مقدمه سند ملی آموزش ۲۰۳۰، در ابتدای صفحه۲۴ ذکر شده است :«ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ آﻣﻮزش ۲۰۳۰ ﮐﻪ ﻫﻤﺎن آرﻣﺎن ﭼﻬﺎرم از ﻣﺠﻤﻮﻋﻪ آرﻣﺎنﻫﺎی اﻫﺪاف ﺗﻮﺳﻌﻪ ﭘﺎﯾﺪار ﻣﯽﺑﺎﺷﺪ، ﯾﮏ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﺗﻮﺳﻌﻪای «ﺟﺎﻣﻊﻧﮕﺮ» و «ﭼﻨﺪ ﻣﻮﻟﻔﻪای» اﺳﺖ ﮐﻪ ﮐﻠﯿﺖ ﻧﻈﺎم آﻣﻮزﺷﯽ را در ﺗﻤﺎﻣﯽ ﺳﻄﻮح (ﭘﯿﺶ دﺑﺴﺘﺎﻧﯽ ﺗﺎ ﻋﺎﻟﯽ و آﻣﻮزشﻫﺎی ﻓﻨﯽ و ﺣﺮﻓﻪای) و ﻣﺎﻫﯿﺖ (رﺳﻤﯽ، ﻏﯿﺮ رﺳﻤﯽ و ﺳﺎﺧﺘﺎر ﻧﺎﯾﺎﻓﺘﻪ) در ﺑﺮ ﻣﯽﮔﯿﺮد. ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﮐﺎرﺑﺮد ﺟﻬﺎﻧﯽ اﯾﻦ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ و ﻫﺪفﮔﺬاریﻫﺎی اﻧﺠﺎم ﺷﺪه در آن، ﻣﯽﺗﻮان ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ آﻣﻮزش ۲۰۳۰ را، اوﻟﯿﻦ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﺟﺎﻣﻊﻧﮕﺮ ﺟﻬﺎﻧﯽ در ﺑﺨﺶ آﻣﻮزش ﻣﺤﺴﻮب ﮐﺮد.»


همچنین، مطابق بند ۱۳ ذکر شده از سند آموزش ۲۰۳۰ و بند دوم هدف راهبردی ۲(راهبرد میان مدت ۲۰۱۴-۲۰۲۱ یونسکو در زمینه آموزش) آن با عنوان«توانمندسازی فراگیران برای تبدیل به شهروندان جهانی خلاق و پاسخگو»، اشاره شده است: «در زﻣﺮه ﺗﻼﺷﻬﺎی ﻻزم ﺑﺮای ﺗﺤﻘﻖ ﺗﻮﺳﻌﻪ ﭘﺎﯾﺪار، ﯾﻮﻧﺴﮑﻮ ارﺗﻘﺎی آﻣﻮزش ﺑﺮای ﺗﻮﺳﻌﻪ ﭘﺎﯾﺪار را ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﯾﮏ ﻋﻨﺼﺮ ﯾﮑﭙﺎرﭼﻪ از آﻣﻮزش ﺑﺎ ﮐﯿﻔﯿﺖ ﺗﺪاوم ﺧﻮاﻫﺪ ﺑﺨﺸﯿﺪ».


بررسی:
۱۲-۱: متأسفانه جمهوری اسلامی اجرای همه اهداف را در کنار یکدیگر(مطابق با بند۱۲) ، هم به یونسکو و هم به بقیه کشورهای امضاکننده(مطابق بند۱۱) تعهد داده است. این سند یک کل بهم پیوسته است و هیچ کشوری نمی تواند فقط متعهد به بخشی از آن شود، بلکه باید همه آن را اجرا کند و به سبب نقش نظارتی یونسکو که پذیرفته شده است، طبیعتاً این سازمان برنامه های اجرایی ایران را تأیید نمی کند جز اینکه مطابق اهداف و مقاصد و محتوای مورد نظر آنها باشد.


۱۲-۲: ادعای دست اندکاران تهیه سند ملی آموزش ۲۰۳۰ بر بومی سازی سند می باشد که با کنار هم قرار دادن این دو بند از سند ملی آموزش ۲۰۳۰ و سند آموزش ۲۰۳۰ یونسکو می توان به خوبی مشاهده کرد که بومی سازی چیزی جز بازی با الفاظ برای پیاده شدن اهداف نظام تمدنی غرب در جمهوری اسلامی نیست.

۱۳-بند ۳۲ راهبرد میان مدت ۲۰۱۴-۲۰۲۱ یونسکو در زمینه آموزش، یک هدف اساسی از آموزش ۲۰۳۰ را، «ترویج و تأثیر بر ارزش ها، طرز تلقی ها و رفتارهایی است که فراگیران را برای اینکه تبدیل به کمک کنندگان مؤثری برای جامعه سالمتر، برابرتر، صلح آمیزتر و پایدارتر شوند، توانمند می سازد»، بیان شده است.


بررسی:


سؤال جدی که وجود دارد این است که چه ارزش هایی قرار است ترویج شود و منظور از جامعه صلح آمیز و پایدار برای رسیدن به هدف توسعه پایدار چیست؟


برای روشن شدن منظور نظر یونسکو از صلح و منع خشونت و تعریف آنها از جوامع صلح آمیز، به بخشی از سخنرانی دبیرکل یونسکو در خاکسپاری شیمون پرز، رییس رژیم کودک کش صهیونیستی اشاره می شود که در سایت یونسکو موجود است: «شیمون پرز، یک نشانه محونشدنی در تاریخ خاورمیانه است و پیام او مهمتر از هرچیز دیگریست. در این روز، یونسکو متعهدتر می شود به ترویج ارزش هایی که او برای آنها ایستاد تا ترویج کند گفتگو و ابتکار برای صلح را. همه مردم سزاوارند در عزت، صلح و امنیت زندگی کنند. این مسئله رویای او بود ...»

۱۴-

در بند۱ اهداف آیین نامه کمیته ملی آموزش، ابلاغی وزیر محترم علوم، به اتخاذ سیاست های موثر و کارآمد جهت بومی سازی برنامه های یونسکو در زمینه آموزش مطابق با اولویت های ملی و

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۹۵۵۶۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توسعه فعالیت‌های قرآنی نیازمند بازآفرینی اکوسیستم جدید است

رئیس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری با تأکید بر اینکه توسعه فعالیت‌های قرآنی نیاز به بازآفرینی اکوسیستم جدید دارد، خاطرنشان کرد: جریان توسعه قرآنی زمانی می‌تواند کارآمد باشد که نسبت خود را با مسائل اولویت‌دار کشور مشخص کند. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم مصطفی زمانیان، رئیس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری، در شصتمین جلسه شورای توسعه فرهنگ قرآنی در حاشیه سی و یکمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم طی سخنانی بر لزوم امیدآفرینی و اعتماد در جامعه تأکید کرد و اظهار داشت: در مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری اگر خودمان استراتژیک رفتار نکنیم نمی‌توانیم دیگران را هم به آن دعوت کنیم.

او تصریح کرد: به لطف صاحب‌نظران و معتمدین انقلاب، آنچه مورد توجه و اهمیت قرار دارد امید و اعتماد است. اما در عین حال مهمترین مسئله‌ای که ریشه مقولات است، ضرورت امیدآفرینی و اعتقاد است.

رئیس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری به زمینه‌های حل مسائل کشور اشاره کرد و گفت: مسائل و موضوعات امنیتی کشور زمانی حل خواهد شد که امید در کشور فراوان باشد. امید و اعتماد را در گام نخست باید در مردم ایجاد کنیم و این موضوع کلیدی‌ترین مسئله‌ای است که در بیانات رهبری هم گنجانده شده است. ما در این زمینه دچار غفلت شدیم.

 

اعلام حمایت وزارت فرهنگ از طرح‌های خلاقانه و آیینی

 

زمانیان با اشاره به ضرورت ایجاد نوآوری در ارائه آموزه‌های قرآنی، تصریح کرد: به محض اینکه جریان قرآن را عمومی می‌کنیم تنها افراد حرفه‌ای و متخصصان قرآنی از آن استقبال نمی‌کنند، بلکه اگر جریان قرآنی را با نوآوری گره بزنیم شاهد حضور همگی آحاد جامعه خواهیم بود. همان طور که به همت سازمان تبلیغات اسلامی استارتاپ‌های اربعین را فعال کرده و با یکدیگر پیوند داده‌ایم.

او همچنین به محفل قرآنی امام حسنی‌ها اشاره کرد و اظهار داشت: زمانی که فعالیت‌های قرآنی را به خوبی طراحی می‌کنیم، مورد استقبال عموم مردم قرار می‌گیرد و مخاطبان بسیاری در آن شرکت می‌کنند. همان طور که این موضوع را در جشن قرآنی امام حسنی‌ها مشاهده کردیم.

زمانیان با تأکید بر اینکه توسعه فعالیت‌های قرآنی نیاز به بازآفرینی اکوسیستم جدید دارد، خاطرنشان کرد: جریان توسعه قرآنی زمانی می‌تواند کارآمد باشد که نسبت خود را با مسائل اولویت‌دار کشور مشخص کند.

او ادامه داد: همچنین کارآمدی زمانی اثبات می‌شود که به زمان مسائل اعتماد داشته باشد. به عنوان مثال جریان عظیم و پر برکت توسعه قرآنی تا چه زمانی توانسته حل مسئله کند؟ اگر این عدد در توسعه فعالیت‌های قرآنی را مورد بررسی قرار دهیم، متوجه خواهیم شد اکوسیستم محدود نمی‌تواند حل مسئله فعالیت‌های قرآنی را داشته باشد.

رئیس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری بر لزوم امیدآفرینی در جامعه از مسیر ترویج آموزه‌های قرآنی تأکید کرد و گفت: فرآیند توسعه از مسیر ترویج آموزه‌های قرآن و فعالیت‌های قرآنی هموار خواهد شد. اما باید بررسی شود که چرا تا به حال این امکان به درستی ایجاد نشده است.

زمانیان در پایان ابراز امیدواری کرد: ظرفیت‌های قرآنی به درستی در کشور مطرح شود و در مسیر توسعه و امیدآفرینی از آن بهره‌مند شویم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • اجرای طرح‌های آبخیزداری، راه‌حل فنی و علمی مبارزه با خشکسالی است
  • بررسی راهکارهای پیشگیری از ساخت و سازهای غیرمجاز در پیرانشهر
  • زمانیان: امید را باید در بین مردم زنده کرد
  • کاهش ۸۶ درصدی پرداخت از جیب مردم برای ۲۶۰ قلم دارو با اجرای طرح دارویار
  • بررسی و تعیین نواحی اولویت دار برای توسعه فاضلاب شهر ارومیه
  • با اجرای قانون شفافیت مالی تا حدودی از اسراف در انتخابات جلوگیری شد
  • دادستان کل: با اجرای قانون شفافیت مالی از اسراف در انتخابات جلوگیری شد
  • با اجرای قانون شفافیت مالی از اسراف در انتخابات جلوگیری شد
  • توسعه فعالیت‌های قرآنی نیازمند بازآفرینی اکوسیستم جدید است
  • گزارش|ممنوعیت استخدام رسمی در طول برنامه هفتم