Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-05-06@16:09:34 GMT

تصمیمات وزارت صنعت بازرگانی را به حاشیه برد

تاریخ انتشار: ۱ اردیبهشت ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۰۰۵۳۶۶

عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران با اشاره به اینکه تجارت در حاشیه تصمیم‌گیری‌های وزارت صنعت قرار گرفته است، گفت: برای ایجاد ساختار مناسب در تجارت نیازمند شکل‌گیری وزارت‌ بازرگانی هستیم.

خبرگزاری فارس: یحیی آل اسحاق در مورد وضعیت تجارت کشور با توجه به منابع موجود و شرایط منطقه‌ای و بین‌المللی گفت: یکی از مشکلات اساسی کشور به صورت ساختار و عملکرد استراتژی و چگونگی تجارت خارجه کشور است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه تجارت در توسعه اقتصادی و امنیت کشور نقش جدی دارد، افزود: به این موضوع که استراتژی تجاری مخصوصا منطقه‌ای ما بر توسعه و امنیت ملی مؤثر است کمتر توجه شده است،بنابراین اگر یک استراتژی حساب شده و منطقی در تجارت خارجی داشته باشیم، بخش زیادی از توسعه و امنیت ملی ما در سایه این انتخاب صحیح سامان می‌یابد.

رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق با اشاره به موقعیت ژئوپلیتیکی ایران، داشتن 15 همسایه با حدود 400 میلیون نفر جمعیت گفت: با تنظیم درست امور دروازه‌های کشورهای طلایی شمال، جنوب، شرق و غرب رکن عمده اقتصادی و امنیت منطقه‌ای ماست.

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه در حوزه تجارت موفق نبوده‌ایم که دلایل متعدد داخلی و خارجی دارد گفت: محدودیت و شرایط سیاسی در منطقه و جهان، تحریم‌های غیرمنصفانه، بدعهدی‌ها و بدقولی‌های استکبار از جمله عوامل خارجی است که در عدم موفقیت ما در تجارت نقش داشته است.

آل اسحاق گفت: یکی از راه‌های درگیری استکبار با ما جنگ اقتصادی است که عمدتا به چگونگی مبادلات کالا و تکنولوژی و نقل و انتقال پول برمی‌گردد.

وی افزود: بنابراین در حوزه تجارت، ما با دو مشکل یکی تدابیر، استراتژی و عملکرد در حوزه تصمیم‌گیری و سیاست سازی مواجهیم و همچنین واقعیت فضای موجود ما در منطقه و جهان در رابطه با نحوه برخورد ما با شرایط سختی برای ما ایجاد کرده است.

آل اسحاق بیان داشت: واقعت آن است که آنگونه که باید از پتانسیل‌های تجاری کشور استفاده نشده و این مسئله ریشه تاریخی دارد.

عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران افزود: براساس استانداردهای جهانی یک درصد از تجارت دنیا باید در اختیار ایران بود در حالی که الان از کل تجارت جهان 3 دهم درصد را به خود اختصاص داده‌ایم.

وی با تاکید بر اینکه ساختار تجاری ایران مناسب نیست گفت: برای برخورداری از ساختار متناسب که مسئله استراتژی تجاری را تنظیم کند، باید یک نهاد مستقل آن را اداره کند و این امر بدان معناست که ما نیازمند وزارت بازرگانی هستیم تا این حیطه بزرگ را ساماندهی کند.

آل اسحاق گفت: برای تنظیم امور مختلف تجاری از جمله تولید، تجارت داخلی و بین‌المللی، تأمین رفاه مصرف‌کنندگان وزارت بازرگانی نقش کاملا کلیدی دارد.

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه بخش تولیدی کشور مشکلاتی دارد که به حوزه بازرگانی مرتبط می‌شود، تصریح کرد: وقتی محصولی تولید می‌شود و در انبارها دپو می‌شود بدان معناست که تأمین مالی آن و نظامات پولی و بانکی دچار مشکل است.

وی بیان داشت: دپوی محصولات تولیدی در انبارها در نتیجه وجود مشکلات در حمل و نقل، مشکلات در بازاریابی است که بیش از 60 درصد این مشکلات به بخش بازرگانی مربوط است.

رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق گفت: علیرغم این مسائل بخش بازرگانی کشور دارای یک نهاد مستقل نیست و امر تجارت در بین وزارتخانه‌ها و سازمان‌های مختلف تقسیم شده است.

آل اسحاق با بیان اینکه موضوع تجارت در حاشیه تصمیم‌گیری‌های وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار دارد، گفت: داشتن یک استراتژی و نقشه راه متناسب با مسئله تجارت در 38 سال گذشته دائما در چالش بوده است.

وی با اشاره به اینکه صادرات ما وابسته به نفت و پتروشیمی و میعانات گازی است بیان داشت: این گونه صادرات با این که صادرات باید باعث رشد تولید، اشتغال و رفاه شود تمایز دارد.

آل اسحاق با بیان اینکه در سال‌های گذشته صادرات میعانات گازی که حدود 2 میلیارد دلار است جزء صادرات غیرنفتی به شمار می‌رفت، گفت: چند سالی است که میعانات گازی در بخش صادرات غیرنفتی محاسبه می‌شود و افزود: آن به این بخش باعث شده که رقم صادرات غیرنفتی بیشتر جلوه کند.

عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی با تأکید بر اینکه در زمینه صادرات سیمان، فولاد و مصالح ساختمانی رشد چندانی نداشته‌ایم، افزود: این در حالی است صادرات این گونه کالاها نقش مولد و اشتغال‌زایی دارد.

وی گفت: بروز مشکلات و مسائل امنیتی در عراق هم صادرات خدمات فنی و مهندسی به این کشور را متوقف کرد در حالی که 80 درصد از صادرات این بخش به این کشور بود.

آل اسحاق با اشاره به اینکه 94 درصد از صنایع ما را صنایع کوچک و متوسط تشکیل می‌دهد، گفت: این در حالی است که تنها 33 درصد از تولید ناخالص داخلی در اختیار صنایع کوچک و متوسط است.

آل اسحاق با بیان اینکه انبارهای تولید‌کنندگان صنایع کوچک و متوسط مملو از کالاست، گفت: تولید‌کنندگان این بخش نه در داخل خریداری دارند و نه می‌توانند محصولات خود را صادر کنند.

وی به دلایل عدم موفقیت این صنایع در صادرات اشاره کرد و گفت: تولید آنها قابل رقابت با بازار جهانی نیست، امکانات بازاریابی ندارند و همچنین از آموزش‌های لازم برای حضور در بازارهای جهانی برخوردار نیستند و نکته دیگر اینکه تکنولوژی آنها متناسب با بازارهای جهانی نیست.

وی با تأکید بر اینکه باید از صادرات تک محصولی خارج شد، گفت: عمده تجارت ایران به 5 کشور محدود شده که همین موضوع تجارت را شکننده و آسیب‌پذیر می‌کند.

آل اسحاق بیان داشت: تجارت برآیند حوزه‌های مختلف از جمله سیاست خارجی، نظام بانکی، گمرک، استاندارد و ... است که مجموعه این عوامل و همچنین الگوی مصرف در خروجی آن مؤثر است.

وی با بیان اینکه حوزه‌های مختلف در تجارت نقش دارد،گفت: استراتژی تجاری‌مان مبهم و فاقد ساختار مناسب است که این موضوع در توسعه تجاری نقش دارد.

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران افزود: برای انسجام در ساختار تجارت لازم است تا یک نهاد مستقل شکل بگیرد.

منبع: فردا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۰۰۵۳۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وضعیت تجارت سیمان در ایران و جهان

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، در سال ۲۰۲۲ ارزش صادرات سیمان و کلینکر جهان حدود ۱۳/۵ میلیارد دلار بود که از این مقدار ۳۲/۵ درصد کلینکر، ۵/۱ درصد سیمان سفید و مابقی (۶۲/۴ درصد) انواع سیمان های تیپ بودند . بررسی ها نشان از آن دارد که تجارت جهانی سیمان پرتلند با رشد مواجه نیست، اما کماکان به عنوان اصلی‌ترین محصول این زنجیره شناخته می‌شود. 

 دفتر مطالعات انرژی صنعت و معدن مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، در پژوهشی با عنوان «تحلیل وضعیت تجارت سیمان در ایران و جهان» مطرح می‌کند که در حال حاضر سیمان جزء محصولاتی است که علاوه‌بر پوشش کامل نیاز داخل کشور، ظرفیت صادرات به کشور‌های مختلف را نیز داراست. با توجه به آخرین اطلاعات موجود از ظرفیت تولید و میزان فروش سیمان، در حال حاضر برای حدود ۲۰ میلیون تن از ظرفیت تولید سیمان کشور (از مجموع ۸۵ میلیون تن)، بازار داخلی وجود نداشته و تنها امکان صادرات وجود دارد. همچنین با توجه به اینکه بازار داخلی سیمان کشور در حال حاضر اشباع است، یکی از راهکار‌های پیش روی این صنعت، توسعه صادرات است؛ لذا از این منظر تحلیل وضعیت بازار و تجارت این محصول در جهان و کشور‌های منطقه حائز اهمیت است. 

* ارزش صادرات سیمان و کلینکر جهان

این گزارش بیان می‌کند که در سال ۲۰۲۲ ارزش صادرات سیمان و کلینکر جهان حدود ۱۳.۵ میلیارد دلار بود که از این مقدار ۳۲.۵ درصد کلینکر، ۵.۱ درصد سیمان سفید و ۶۲.۴ درصد انواع سیمان‌های تیپ بودند. بررسی‌ها نشان می‌دهد میزان صادرات سیمان پرتلند، طی بازه زمانی ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۱ تغییری نداشته، به‌طوری‌که در سال ۲۰۲۱، ۵۳.۱ درصد مجموع محصولات صادراتی سیمان را به خود اختصاص داده و سهم آن در ۱۱ سال گذشته از مجموع سبد محصولات صادراتی سیمانی ۲/۲ درصد کاهش پیدا کرده است. 

در این گزارش آمده است که در‌نتیجه هر‌چند این نوع سیمان با بازار رو به رشدی مواجه نیست، اما کماکان به‌عنوان اصلی‌ترین محصول این زنجیره شناخته می‌شود. این در‌حالی است که در این بازه زمانی سهم صادرات کلینکر ۵.۳ درصد افزایش داشته است که بیشتر ناشی از افزایش کشور‌های تولیدکننده سیمان از کلینکر وارداتی است. 

* سهم سیمان سفید و سایر سیمان‌ها از کل صادرات 

این گزارش توضیح می‌دهد که سهم سیمان سفید و سایر سیمان‌ها از کل صادرات به‌ترتیب ۵.۵۲ و ۴.۷۴ درصد مجموع محصولات صادراتی سیمان را به خود اختصاص داده‌اند؛ این در‌حالی است که سهم آنها در ۱۱ سال گذشته از مجموع سبد محصولات صادراتی سیمانی ثابت بوده است. به‌عبارت‌دیگر بازار‌های جهانی برای سیمان سفید و سایر سیمان‌ها محدود است و رشدی نیز در آن ملاحظه نمی‌شود. با‌این‌حال تجارت جهانی در حوزه مصنوعات سیمانی در سال ۲۰۲۱، حدود ۹۱۵۳ میلیون دلار بوده است. این بازار رشدی ۱۰ درصدی را تجربه می‌کند؛ که فراتر از همه انواع سیمان است. همچنین طی سال‌های گذشته تمامی کشور‌های مطرح عرصه صادرات زنجیره سیمان، تجارت خود را در حوزه مصنوعات بتنی افزایش داده‌اند. 

*  تحلیل رفتار سه کشور مهم منطقه جنوب غرب آسیا در صادرات سیمان

در این گزارش بیان می‌شود که برای تحلیل رفتار سه کشور مهم منطقه جنوب غرب آسیا در صادرات سیمان، ترکیه پاکستان، عربستان سعودی و امارات مورد بررسی قرار گرفته‌اند. در این میان، اصلی‌ترین مقاصد صادراتی ترکیه به‌عنوان موفق‌ترین صادرکننده سیمان منطقه، آمریکا، رژیم غاصب صهیونیستی، سوریه و ساحل عاج هستند. این موضوع نشان می‌دهد کشور ترکیه توانسته است بر محدودیت‌های حمل سیمان در مسافت‌های طولانی فائق آمده و مزیت خود را در بازار ایالات متحده آمریکا به‌عنوان مشتری اصلی خود حفظ کند. سهم سیمان پرتلند ۵۵، سیمان سفید ۱۱ و کلینکر ۳۳ درصد از کل صادرات این کشور در زنجیره سیمان است. 

این گزارش ادامه می‌دهد که کشور‌های افغانستان، سریلانکا و بنگلادش نیز مهم‌ترین مقاصد صادراتی سیمان پاکستان هستند. حضور پررنگ‌تر پاکستان در افغانستان نشان از وجود فرصت‌هایی برای افزایش صادرات به افغانستان است. ۹۹ درصد از صادرات سیمان پاکستان را کلینکر تشکیل می‌دهد. 

در این گزارش آمده است که مقاصد اصلی صادرات عربستان سعودی، کشور‌های یمن، اردن، غنا و بحرین است. ۶۵ درصد از صادرات این کشور مربوط به کلینکر، ۲۲ درصد سیمان پرتلند و ۱۲ درصد سیمان سفید است. مقاصد اصلی صادرات امارات متحده عربی، کشور‌های بنگلادش و عمان است. کلینکر بیشترین سهم را در سبد محصولات صادراتی این کشور با ۷۰ درصد داشته است. پس از آن نیز ۱۶ درصد سیمان پرتلند، ۱۰ درصد سیمان سفید و ۳.۲ درصد سایر سیمان بوده است. 

 

* ارزش صادرات سیمان کشور

این گزارش توضیح می‌دهد که با توجه به آخرین آمار گمرک، ارزش صادرات سیمان کشور در سال ۱۴۰۱ حدود ۳۳۲ میلیون دلار، کمتر از ۱ درصد ارزش کل صادرات غیر‌نفتی کشور بوده است. کلینکر اصلی‌ترین محصول در سبد صادراتی کشور، با سهم ۶۸ درصدی از کل حجم صادرات است. ایران ۱/۱ درصد از بازار صادراتی سیمان پرتلند را در سال ۲۰۲۱ در اختیار دارد. این در‌حالی است که درآمد صادراتی سیمان برای ایران طی ۱۱ سال گذشته به‌صورت میانگین حدود ۱۴.۷ درصدی از کل حجم صادرات است. 

این گزارش مطرح می‌کند که درخصوص سیمان سفید ایران ۲۰.۹ درصد از بازار صادراتی آن را در سال ۲۰۲۱ در اختیار داشته است. همچنین ایران ۲.۲ درصد بازار صادراتی سایر سیمان‌ها را نیز در اختیار دارد. مقصد اصلی صادرات سیمان جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۴۰۱ کشور‌های همسایه، از‌جمله کویت، عراق، افغانستان و پاکستان بوده‌اند. در کل به‌نظر می‌رسد وضعیت صادرات صنعت سیمان کشور، باوجود لغو معافیت‌های مالیاتی صادرات و اعمال عوارض، از نظر ارزش افزوده عقب‌گرد داشته است؛ به‌نحوی سهم کلینکر در سبد محصولات صادراتی کشور در مقابل محصولاتی همچون سیمان پرتلند افزایش داشته است. 

این گزارش ادامه می‌دهد که بر‌اساس بررسی‌های صورت گرفته در تمامی شرکت‌ها حاشیه سود ناخالص فروش داخلی از حاشیه فروش صادراتی بیشتر است. این به آن معنی است که فروش صادراتی در شرکت‌های مورد بررسی صرفاً برای حفظ سطح تولید و درآمد شرکت و ایجاد درآمد‌های ارزی انجام می‌شود. 

مرکز پژوهش‌های مجلس در این گزارش پیشنهاد می‌دهد که با توجه به پایین بودن نرخ صادراتی کلینکر باید سهم صادرات کلینکر در صادرات محصولات سیمانی به‌مرور کاهش یافته و سهم محصولات نهایی از‌جمله سیمان سفید و سیمان‌های آمیخته در سبد صادراتی کشور افزایش یابد. در این راستا می‌توان از ابزاری که در قوانین بودجه سالیانه کشور طی چند سال گذشته و همین‌طور در قانون جهش تولید دانش‌بنیان و لایحه برنامه هفتم توسعه، ناظر به لغو معافیت مالیاتی صادرات و اخذ عوارض از صادرات مواد خام و نیمه‌خام استفاده کرد. 

این گزارش ادامه می‌دهد که در حال حاضر ظرفیت بسیار مناسبی در حوزه مصنوعات سیمانی و محصولات پایین‌دستی آن در بازار منطقه وجود دارد. شرکت‌های سیمانی می‌توانند از این ظرفیت استفاده کرده و به‌سمت زنجیره پایین‌دست حرکت کنند تا محصولات متنوع‌تری را به بازار جهانی عرضه کنند. 

در این گزارش بیان می‌شود که با توجه به شرایط جغرافیایی کشور، علاوه‌بر کشور‌های حوزه CIS، حوزه‌های جغرافیایی کشور‌های حاشیه اقیانوس هند با بازار حدود ۲.۳ میلیارد دلار، کشور‌های آفریقایی با بازار بیش از ۲.۸ میلیارد دلار و آسیای غربی با بازاری بیش از ۱.۳ میلیارد دلار، می‌توانند مقاصد مناسبی جهت صادرات باشند. 

متن کامل گزارش را اینجا بخوانید.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • مجوز واردات ۲ هزار دستگاه اتوبوس برون‌شهری صادر شد+ سند
  • مجوز واردات ۲ هزار دستگاه اتوبوس برون‌شهری با عمر کمتر از پنج سال صادر شد
  • صدور مجوز واردات ۲ هزار دستگاه اتوبوس برون شهری دست دوم
  • صادرات ۱۰۸ هزار تنی کالا به روسیه در فروردین ماه
  • مجوز واردات ۲ هزار دستگاه اتوبوس برون شهری صادر شد
  • صادرات ۱۴۵ میلیون دلاری افغانستان از طریق دهلیزهای هوایی
  • وضعیت تجارت سیمان در ایران و جهان
  • تجارت ۸۵۰ میلیون یورویی ایران و اتحادیه اروپا در ۲ ماه
  • رشد ۳۰ درصدی تجارت ایران و اتحادیه اروپا
  • اردوغان: به تجارت ۹.۵ میلیارد دلاری با اسرائیل پایان دادیم