Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، اسحاق اسلامی با اشاره به لزوم فوریت نیاز احداث پایانه صادرات ماهیان خاویاری گفت: ایجاد احداث پایانه صادراتی ماهیان خاویار در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی در بخش دریایی است.

وی، فقدان پایانه صادراتی ماهیان خاویاری را برای اقتصادکشور مضر دانست و تصریح کرد: متاسفانه به دلیل نبود پایانه صادراتی، قیمت گذاری ماهیان خاویار ایرانی، در گمرکات کشورهای اروپایی صورت می‌گیرد، و این در شان اقتصاد ایران نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



این کارآفرین افزود: امروزه دنیا بیشتر به جای صادرات ماهی رویکرد صادرات محصولات ماهی را انجام می دهد و این فرصت ایجاد اشتغال بیشتر تولیدات گسترده تر را برای آن کشور در پی دارد و این در حالی است که بازارهای روز دنیا نیاز و اشتیاق شدید به فرآورده‌های اجزای محصولات ماهیان خاویاری از خود نشان می دهند که دارای ارزش بسیار ممتاز هستند.

بزرگترین پرورش دهنده ماهیان خاویاری تصریح کرد: ما اکنون اجزای ماهیان خاویاری که می تواند هزاران نفر اشتغال ایجاد کند و میلیاردها دلار ارزآوری برای کشور به ارمغان بیاورد این محصولات گران بها را به سادگی بدور می ریزیم و این در صورتی است که هم اکنون دنیا مبالغ گرانبهایی را برای محصولات دور ریخت ما حاضر به پرداخت است.

این کارآفرین اقتصادمقاومتی با بیان اینکه در صورت احداث پایانه صادراتی خاویار تحول شگفت و شگرف اقتصادی در زندگی مردم مناطق حاشیه دریانشین به وجود می آید با اشاره به فرصت ها و پتانسیل اقتصادی در حال حاضر در بخش دریایی و هدررفت این منابع ارز اور تصریح کرد: باوجود تقاضا و کشش بازارهای جهانی و در پی آن نیاز شدید اشتغال تحصیل کردگان اکادمیک متاسفانه ارزش افزوده صادرات 100 تن خاویار تولیدی با آب دریای مازندران، یعنی تولید 5000 تن گوشت دودی شده ماهیان خاویاری و 15هزار تن گوشت ماهیان سردابی در سال و 100هزار تخته چرم از پوست ماهی و 80 تن روغن کبدماهی برای صنعت داروسازی و 30 تن سس خوراکی و چسب صنعتی و 50 تن ژلاتین مواداولیه لوازم آرایشی به هدر می رود و این در صورتی است که اکنون کشورهای حاشیه نشین عرب منطقه در این زمینه سرمایه گذاری کلان انجام داده اند.

وی با بیان اینکه لزوم استراتژی برای کسب سهم خواهی در بازار جهانی از اولویت های اقتصاد است، افزود: کشور کوچک متحده عربی تاکنون مبلغی بیش از 500 میلیون دلار صرف ساخت وساز واحدهای تولیدی خاویار و خرید ماهیان خاویاری از گونه سیبری ( گونه آب شیرین) از کشور فرانسه کرده و نسبت به پرداخت هزینه حمل ماهیان با هواپیما اقدام کرده و مدعی است که می تواند بازارهای جهانی خاویار را به دست آورد؛ در این راستا تبلیغات گسترده ای در سطح جهان انجام داده است این در حالی است که فضا و مساحت تحت پوشش واحد تولید خاویاری در کشور امارات حتی 20درصد کمتر از واحد تولیدی خاویاری سمسکنده ساری و شرکت قره برون است. با داشتن ناب ترین خاویار دنیا و حتی کمیاب ترین نوع آن یعنی خاویار الماسی هرگز به این تبلیغات فراوانی جهانی دسترسی نداریم.

اسلامی با بیان اینکه آینده اقتصادی خاویار ایران نویدبخش است، تصریح کرد: از سال 85 تاکنون بیش از 612 میلیارد تومان در بخش ماهیان خاویاری هزینه صورت گرفته که به دلیل پروسه طولانی بودن خاویار تا قبل از زمان استحصال خاویار توانستیم تنها از فروش گوشت ماهیان خاویار میلیاردها دلار ارز آوری برای کشور به ارمغان بیاوریم و این در حالی است که پس از استحصال خاویار و نیز در صورت احداث پایانه صادراتی رونق اقتصادی و آبادانی برای چندشهر ساحلی و اشتغالزایی گسترده بوجود می آید.

این کارآفرین افزود: خاویار الماس که قیمت بسیار بالای جهانی دارد در لیست سفارشات انتظاری بسیار طولانی کشورهای جهان است و می توانیم بگوییم در سال دیگر بخش خصوصی دستاوردی عظیم در بخش دریایی با تکیه بر توان داخلی اشتغال و تولید را به منصه ظهور می رساند. با راه اندازی پایانه صادراتی تولیدات ارزاآور همانا تولیدات در راستای اقتصاد مقاومتی محقق می شود و رقم اشتغالزایی مستقیم و غیرمستقیم 1000 نفر به رقم بیش از 5000 هزار نفر افزایش می یابد.

این کارآفرین مازندرانی افزود: در صورت راه اندازی فناوری نوین برای پیشگیری و درمان بیماری سرطان، به ازای استحصال هر ماهی خاویار نیم کیلوگرم خاویار به وزارت بهداشت برای انجام کارهای پژوهشی مرتبط با سرطان داده می‌شود.

منبع: ایسنا

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۰۲۲۳۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازدید رییس سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای از پایانه مرزی آذربایجان شرقی

تین نیوز

رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای کشور گفت: جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان برای ساخت پایانه مرزی کلاله آغبند مصمم بوده و با جدیت کار را پیش می برند.

به گزارش تین نیوز به نقل از روابط عمومی اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای آذربایجان شرقی، داریوش امانی در بازدید از محل ساخت این پایانه در نقطه صفر مرزی ایران و جمهوری آذربایجان گفت: تقسیم کار بین دو کشور به این ترتیب است که جمهوری اسلامی ایران پایانه مرزی را احداث کرده و جمهوری آذربایجان نیز به موازات آن پل روی رودخانه ارس را می سازد.

داریوش امانی با بیان اینکه فاز اول این پایانه و پل روی رودخانه در مدت یک سال ساخته خواهد شد افزود: این طرح از اول امسال آغاز شده و در دو طرف مرز، دو همسایه با اراده کافی مصمم هستند تا در مدت معین کار را به سرانجام برسانند.

وی با بیان اینکه برای آزاد سازی زمین و پیش بینی سایت موقت، ۴۰۰ میلیارد تومان هزینه در نظر گرفته شده است، تصریح کرد: کل این پایانه در زمینی به مساحت ۱۹ هکتار ایجاد خواهد شد که در فاز اول هشت هکتار در حال آماده سازی است.

رئیس سازمان راهداری کشور گفت: این طرح در قالب شبکه بزرگراهی ایران راه با هدف افزایش ترانزیت اجرا می شود و در این زمینه قرار است جاده نوردوز به کلاله را نیز چهاربانده کنیم.

معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه قرارداد اولیه با پیمانکار برای چهاربانده کردن این مسیر ۱۰۷ کیلومتری حدود پنج هزار میلیارد تومان است، افزود: پیش بینی می شود پس از ساخت گذرگاه ارس و پایانه مرزی کلاله اغبند، بخش زیادی از ترانزیت کشور همسایه جمهوری آذربایجان از این مسیر انجام شود.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • اعلام شرایط تخفیف ۱۰ درصدی کل قرارداد واگذاری سرخابی‌ها
  • بازدید رییس سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای از پایانه مرزی آذربایجان شرقی
  • جدیت ایران و آذربایجان برای ساخت پایانه کلاله_آغبند
  • جدیت ایران و آذربایجان برای ساخت پایانه کلاله - آغبند
  • گره گشایی از روند احداث زیرساخت‌های کشاورزی و صادراتی در خوزستان
  • ۱۲ زنجیره ارزش در مازندران تعریف شد/ حضور ۲۷ واحد تولید در اکسپو
  • کشف ۳۲ هزار و ۷۰۰ لیتر سوخت قاچاق درشهرستان خاتم
  • ترکمنستان مقصد۴۸ درصد صادرات گلستان/ خبری از یُد در ۱۰ کالای اول صادرات نیست!
  • برگزاری یازدهمین کنفرانس ملی ماهی شناسی ایران در بندرعباس
  • فعالیت پایانه صادراتی در منطقه ویژه اقتصادی ازنا