Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-02@02:30:50 GMT

مصرف آب طی ۱۵ سال اخیر در قم دو برابر شده است

تاریخ انتشار: ۶ اردیبهشت ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۰۷۱۶۷۳

مصرف آب طی ۱۵ سال اخیر در قم دو برابر شده است

قم- معاون دفتر برنامه ریزی آبفای وزارت نیرو با اشاره به بحران دریاچه نمک گفت: مصرف آب طی ۱۵ سال اخیر در قم دو برابر شده و سرانه مصرف آب کشاورزی ۳۵ درصد افزایش داشته است.

به گزارش خبرنگار مهر، هدایت فهمی ظهر چهارشنبه در همایش بحران دریاچه نمک که در تالار مفید دانشگاه قم برگزار شد با اشاره به وضعیت دسترسی به آب در حوضه آبریز دریاچه نمک اظهار داشت: سرانه تأمین آب در این حوضه ۳۴۰ مترمکعب به ازی هر نفر است که کمتر از ۵۰۰ متر مکعب کمبود وخیم محسوب می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با اشاره به اینکه تمام دشت‌های حوضه دریاچه نمک ممنوعه است افزود: انتقال از سد دو توبه و بند علیخان به دشت مسیله که هفت درصد پیشرفت دارد از جمله پروژه‌های این حوضه است.

معاون دفتر برنامه ریزی آبفای وزارت نیرو با اشاره به وقوع تغییر اقلیم در استان قم گفت: دمای ایستگاه قم نشان می‌دهد مادی متوسط در مدت ۳۰ سال به میزان دو درجه بالا رفته است.

به گفته وی در قم تعداد روزهایی با دمای بیش از ۴۴ درجه طی ۳۰ سال اخیر سه برابر شده و افزایش دما منجر به افزایش ۱۲ درصد تبخیر شده و بارش ۱۰ درصد کاهش پیدا کرده است.

معاون دفتر برنامه ریزی آبفای وزارت نیرو با اشاره به کسانی که نسبت به سدسازی انتقاد می‌کنند ادامه داد: آب شرب قم از این سدها تامین می‌شود و تصور کنید اگر سدها وجود نداشت شهر قم چه وضعیتی داشت.

تغییر در رژیم بارندگی

وی با بیان اینکه رژیم بارندگی در قم دچار تغییر شده افزود: تعداد بارش‌های بیش از ۱۰ میلی متر افزایش پیدا کرده که این بارش‌ها تبدیل به جریان رودخانه‌ای نمی‌شوند.

فهمی اظهار داشت: میزان آب‌های سطحی در ۳۰ سال اخیر در قم تا ۴۰ درصد کاهش پیدا کرده و در دو رودخانه مهم قم تقریبا خروجی صفر داریم.

وی با اشاره به اینکه در ۱۵ سال اخیر میزان مصرف آب در قم دو برابر شده گفت: سرانه مصرف آب کشاورزی در این مدت ۳۵ درصد رشد داشته که این عدد بسیار بالاتر از استانداردهای جهانی است.

معاون دفتر برنامه ریزی آبفای وزارت نیرو با بیان اینکه سالانه ۱۷ میلیون متر مکعب آب فراشور از سمت دریاچه نمک به آبخوان قم وارد می‌شود ابراز داشت: میزان فرسایش در استان قم حدود ۱۵ تن در هکتار است که سه برابر میزان فرسایش در آسیا و چهار برابر جهان است.

به گفته وی، ما در دوران فعلی با یک هم افزایی بحران‌های مختلف از جمله بحران کمبود آب، آلودگی هوا، جنگل زدایی و کاهش مراتع روبه رو هستیم.

تبدیل بحران زیست محیطی به بحران اجتماعی

فهمی افزود: این بحران سرزمینی تنها در این مباحث زیست محیطی نخواهد ماند و به بحران اجتماعی تبدیل خواهد شد و این موضوع در حوضه دریاچه نمک به سرعت به نا آرامی‌های شهری تبدیل خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه کشور ما به تغییرات گسترده در شیوه حکمرانی آب نیاز دارد، اظهار داشت: باید در سیاست‌هایمان تجدید نظر کنیم. کشوری که با ۱۰۰ میلیارد متر مکعب آب تجدید پذیر، همین آب را مصرف می‌کند و درجه خودکفایی در مواد غذایی ۶۴ درصد است، به شرایط مطلوبی نرسیده است.

معاون دفتر برنامه ریزی آبفای وزارت نیرو با اشاره به اینکه در کشاورزی باید سیاست خوداتکایی به کار ببریم نه خودکفایی ادامه داد: وزارت نیرو مطابق وظیفه‌ای که شورای عالی آب به عهده آن گذاشت آب قابل برنامه‌ریزی را برای حوضه آبریز دریاچه نمک در استان قم ۶۱۸ میلیون متر مکعب ابلاغ کرده درحالیکه در این حوضه ۸۳۰ میلیون مصرف داریم.

وی با بیان اینکه آن چیزی که برمی گردد به وزارت نیرو تأمین حقابه‌های زیست محیطی است گفت: در این راستا برای استفاده از پساب تولیدی از انتقال ۱۴۴ میلیون متر مکعب آب از حوضه دز به قمرود برنامه‌ریزی شده است.

انتقال پساب تهران به قم

فهمی با اشاره به تعیین ۱۵۴ میلیون متر مکعب حقابه زیست محیطی برای دریاچه نمک اظهار کرد: ابتدا باید مشخص کنیم هر استان و هر رودخانه چه سهمی را باید رهاسازی کند و این اتفاق باید در فصل غیر زراعی باشد.

وی افزود: در حوزه کشاورزی نباید به هیچ وجه سطح زیر کشت را افزایش داد و باید با همین سطح افزایش راندمان داشته باشیم.

معاون دفتر برنامه ریزی آبفای وزارت نیرو استفاده از پساب شهرها و مناطق مجاور مانند تهران را از دیگر راه‌های نجات دریاچه نمک دانست و گفت: برای قم به ظرفیت ۶۰ میلیون متر مکعب از پساب تهران تخصیص داده شده است.

وی افزود: اصلاح و ساماندهی بستر حریم رودخانه ها از دیگر اتفاقاتی است که برای بهبود شرایط باید بیفتد چرا که شرایط در رودخانه طوری شده و موانع مختلفی به وجود آمده که حتی اگر آب رها شود چیزی به دشت ها نمی‌رسد.
توجه به مسئله آمایش سرزمین نکته دیگری بود که فهمی به آن اشاره کرد تا به وسیله آن مدیریت به هم پیوسته منابع آب اتفاق بیفتد.

وی با بیان اینکه ارتقای بهره وری یک وظیفه ملی و میهنی است اظهار داشت: در هیچ کشوری چنین وضعیت اسفناکی در کشاورزی وجود ندارد.

منبع: مهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۰۷۱۶۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زمان بهره برداری از خط ۱۰ مترو تهران اعلام شد

حسین نصر آزادانی مجری خط ۱۰ متروی تهران در جریان بازدید خبرنگاران از ایستگاه متروی دریاچه چیتگر و چند ایستگاه دیگر خط ۱۰ گفت: خط ۱۰ مترو ۳۴ ایستگاه و ۴۷ کیلومتر تونل دارد و از غربی‌ترین نقطه تهران شروع و در انتها در فلکه سوم تهرانپارس تقاطع خط ۴ تمام می‌شود.

وی با بیان اینکه این خط مناطق یک تا پنج و ۲۱ و ۲۲ را پوشش می‌دهد، اظهار کرد: مناطقی که از سیستم انبوه‌بر مترو کم‌بهره هستند از این خط بهره‌مند خواهند شد. خط ۱۰ بار جمعیتی زیادی را که در منطقه ۲۲ وجود دارد، پوشش می‌دهد و در کاهش حجم ترافیک بزرگراه‌های نیایش، همت، حکیم و تهران کرج سهم بسزایی دارد.

نصرآزادانی خاطرنشان کرد: خط ۱۰ در ایستگاه تقاطعی این خط با خط پنج «یعنی وردآورد» تا ۵۰ درصد از مسافران کرج را پوشش می‌دهد و تراکم مسافری ایستگاه‌های خط ۴ و ۲ را در ایستگاه صادقیه و ارم سبز بهبود می‌دهد.

مجری خط ۱۰ متروی تهران با بیان اینکه ایستگاه دریاچه، کارگاه مرکزی قطعه غربی خط ۱۰ و محل ورود دو دستگاه تی‌بی‌ام است، عنوان کرد: تی‌بی‌ام یک به سمت شرق حفاری کرده و تی‌بی‌ام شماره ۳ به سمت غرب و وردآورد حرکت خود را آغاز خواهد کرد. بنا بر این است که حفاری تونل‌های خط ۱۰ مترو با ۵ دستگاه تی‌بی‌ام انجام بگیرد.

وی بیان داشت: برنامه‌ریزی شده تا فاز یک خط ۱۰ ظرف چهار سال به شرط تأمین منابع مالی به بهره‌برداری برسد. حدود ۱۶ موقعیت را با کمک شهرداران مناطق ویژه ایستگاه‌های این خط تحویل قرارگاه خاتم دادیم.

نصر آزادانی با اشاره به ایستگاه‌های در حال ساخت این خط گفت: عملیات عمرانی ایستگاه‌های پژوهش، دریاچه چیتگر، اتریش، ساحل، میدان موج المپیک، کوهسار، جنت‌آباد، سردار جنگل، ایرانشهر و میدان کتاب آغاز شده است. مناقصه سایر ایستگاه‌های خط ۱۰ نیز در حال انجام است.

محمد علی پاشا زانوسی، مدیر پروژه پیمانکار شرکت بین الملل عمران سریر نیز در این بازدید گفت: در حال حاضر در کارگاه ایستگاه تبادلی و تقاطعی با خط ۶ مترو به نام Y ۱۰-Z ۶ هستیم که این ایستگاه ۱۴۲ متر طول دارد.

وی ادامه داد: احجام آن حدود ۹۰ هزار متر مکعب و میزان بتن ریزی آن ۳۴ هزار متر مکعب است. این ایستگاه یک تونل فرعی به طول ۱۹۰ متر دارد که در حال حفاری است.

فرشاد نامی مشاور پروژه کارگاه متروی میدان المپیک نیز گفت: پروژه تجهیز کارگاه میدان دهکده المپیک که در منطقه ۲۲ قرار دارد از سال ۱۴۰۰ شروع شد. در حال حاضر در حال حفاری شمع‌های سازه نگهبان هستیم. بعد از حفاری شمع‌ها با روش تاپ‌داون سازه نگهبان ایستگاه و تراز آن را شروع می‌کنیم.

شاهرخ حیدری مدیر پروژه مهندسین مشاور شرکت بهرو درباره ایستگاه میدان اتریش گفت: در طراحی این ایستگاه که در خط ۱۰ قرار دارد تلاش کردیم که باتوجه به زمین‌های موجود و همکاری شهرداری مناطق عمق خط را کاهش بدهیم. این امر می‌تواند دستاورد‌هایی اعم از کاهش هزینه و افزایش سرعت اجرا داشته باشد.

وی ادامه داد: عمق ایستگاه میدان اتریش ۲۱ متر و تراز ریل آن ۱۸ متر است. حدود ۵۰ درصد ایستگاه به تراز کف رسیده و سریعاً بتن ریزی شروع می‌شود.

حیدری با تاکید بر اینکه تی بی ام از ایستگاه دریاچه به سمت ایستگاه میدان اتریش در حال حرکت است، اظهار کرد: به زودی ایستگاه به مرحله‌ای می‌رسد که تی بی ام از آن عبور می‌کند. به محض عبور دستگاه سایر فعالیت‌ها می‌تواند انجام شود.

وی در پایان گفت: برنامه بهره برداری ما از ایستگاه حدوداً ۳۰ ماهه است و ایستگاه میدان اتریش که جز ایستگاه‌هایی است که در فاز اول به بهره‌برداری می‌رسد در سال ۱۴۰۴ افتتاح خواهد شد. پیش بینی شده که ورودی‌ها و هواساز‌های ایستگاه نیز به موازات کار شود.

منبع: مهر

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی شهری

دیگر خبرها

  • ناسا پس از نیم‌قرن نقشه آبی زمین را دوباره ترسیم کرد/ عکس
  • زمان بهره برداری از خط ۱۰ مترو تهران اعلام شد
  • عملیات حفاری خط ۱۰ متروی تهران
  • (ویدئو) تشکیل یک دریاچه فصلی در کویر اصفهان
  • درخواست محسن رضایی از جبهه انقلاب | در سال‌های اخیر، شاهد کم‌رنگ شدن برخی ارزش‌ها بوده‌ایم
  • انتقال آب رودخانه ماربر، تیشه‌ای بر ریشه رودخانه و سد کارون۳
  • جلوه گری دریاچه سد حنا در شهر هزار چشمه + فیلم
  • چرا نمی‌توانیم همه زباله‌های‌مان را داخل آتشفشان‌ها بسوزانیم؟
  • دلشوره دریاچه ارومیه ادامه دارد/ وعده‌ها محقق می‌شود؟
  • فناوری‌هایی که استاندارد امنیتی ضعیف دارند ممنوع می‌شوند