Web Analytics Made Easy - Statcounter

موضوع «گفت وگوی ملی» را حجت الاسلام احمد مازنی در نطق اضطراری خود در مهرماه سال گذشته مطرح کرد اما عملیاتی شدن این ایده در مجلس در دیدار نوروزی محمدرضا عارف و علی لاریجانی وارد فاز جدیدی شد و در عمل یک گام به جلو برداشته شد. گفت‌وگوی ملی، ایده‌ای است که در مجلس دهم شکل گرفته اما هنوز تا رسیدن به مرحله عمل راه زیادی در پیش دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



به گزارضش نامه نیوزف دوره انتخابات است و عرف در تبلیغات این است که بر تضادها و نکات افتراق تکیه شود و نه نقاط اشترک. اما مدتی است که زمزمه‌ای در مجلس به راه افتاده که حال و هوایش با فضای انتخابات نمی‌خواند. موضوع «گفت وگوی ملی» را حجت الاسلام احمد مازنی در نطق اضطراری خود در مهرماه سال گذشته مطرح کرد اما عملیاتی شدن این ایده در مجلس در دیدار نوروزی محمدرضا عارف و علی لاریجانی وارد فاز جدیدی شد و در عمل یک گام به جلو برداشته شد.

گفت‌وگوی ملی از نگاه طراح اولیه آن

نماینده مردم تهران که برای اولین دوره بر صندلی‌های سبز پارلمان نشسته است، طرح گفت‌وگوی ملی را کلید زد. طرحی که از همان ابتدا با استقبال محمدرضا عارف همراه شد و رئیس فراکسیون امید کمیته ای ذیل این فراکسیون تشکیل داد تا به موضوع رسیدگی شود. احمد مازنی اصل حرفش این است که به جای موضوعات مورد اختلاف، درباره اشتراکات حرف بزنیم و در مثال به موضوعاتی نظیر محیط زیست، کمبود آب، اهمیت اشتغال اشاره می‌کند که کسی درباره اهمیت آن شکی ندارد و از منظر او با گفت‌وگو می‌توان بر سر راهکارهایی برای رسیدن به وضعیت مطلوب توافق کرد.

مازنی در ابتدا طرحش را فراتر از مجلس می‌دید، برای همین در رایزنی با مجلسی‌ها چندان فعال عمل نکرد و پس از جلب موافقت عارف و گفت‌وگوی چند دقیقه‎ای با علی لاریجانی در حالی که رئیس مجلس در حال ترک جلسه بوده، به سراغ چهره‌های شاخص بیرون از پارلمانی می‌رود و به عنوان مثال با ناطق نوری، حدادعادل، کدخدایی، موسوی خوئینی‌ها، کاظمی بجنوردی و الویری سخن می‌گوید و خبرهای خودش حاکی از موافقت همه این افراد است.

اختلافات درون مجلسی

طرح گفت‌وگوی ملی اما از طرف فراکسیون امید و شخص محمدرضا عارف در مجلس پیگیری‌شد و شاید تکیه بر همین طرح باعث شد که فراکسیون اصلاح طلبان مجلس به پیشنهاد شورای عالی فراکسیون‌ها روی خوش نشان نداده و زمینه‌ای شود که این ایده ابتر بماند. اما فصل مشترک ماجرای شورای عالی فراکسیون چگونه با طرح گفت‌وگوی ملی در کجا بود؟

فراکسیون مستقلین مجلس وقتی اعلام موجودیت کرد، یک پیشنهاد در آستین داشت. پیشنهاد آنها تشکیل یک جمع با حضور نمایندگانی از همه فراکسیون‌های سیاسی مجلس بود تا در آن درباره موضوعات اساسی که کسی درباره آنها اختلافی ندارد، صحبت و جمع بندی شود. فراکسیون امید وارد این بازی نشد و زمین بازی برای دو فراکسیون نمایندگان ولایی و مستقلین باقی ماند که آنها هم در عمل هنوز موفق به تشکیل این شورا نشده‌اند. پس از چندی موضوع گفت‌وگوی ملی مطرح شد که به لحاظ محتوایی به شورای عالی فراکسیون‌ها شبیه بود اما پیشنهاد ساختاری با خود به همراه نداشت. این ماجرا با انتقاد فراکسیون مستقلین همراه شد که چرا به دنبال ایجاد تشکیلات موازی هستند.

مذاکره با لاریجانی و یک گام به جلو

عید دیدنی محمدرضا عارف و علی لاریجانی، گامی در جهت تحقق ایده گفت‌وگوی ملی محسوب می‌شود. آنها در این دیدار درباره این موضوع سخن گفته اند. آنگونه که سایت امید ایرانیان روایت کرده، لاریجانی از ایده گفت‌وگوی ملی استقبال کرده و بنا شده کمیته ای مشترک از سوی عارف و لاریجانی برای موضوع گفت وگوی ملی تشکیل شود.

پس از این ماجرا به گفته احمد مازنی بنا شده 22نفر از نمایندگان مجلس برای حضور در این کمیته به علی لاریجانی معرفی شوند و مازنی پیگیر انتخاب این افراد است. محمدرضا عارف نیز در توضیح به روزنامه اعتماد گفته است: امیدواریم هر چه سریع‌تر کمیته مشترکی تشکیل شود. نظر ما این است که این کمیته ابتدا در سطح مجلس تشکیل شود و بعد با تفاهم خوبی که در سطح مجلس ایجاد می‌شود دامنه آن را به سطح جامعه ببریم. مجلس مرکز نخبگان و سیاسیون است اگر بتوانیم گفت‌وگوی ملی را در مجلس پیش ببریم ان‌شاءالله خواهیم توانست در سطح جامعه هم آن را عملی کنیم. گفت‌وگوی ملی مساله‌ای جدی است که من ضرورت آن را در سطح جامعه با تمام وجودم حس می‌کنم.

او روز گذشته نیز در اولین نطق خود در دوره نمایندگی اش باردیگر بر ضرورت گفتگوی ملی تاکید کرد.

آیا ورق برمی گردد؟

اکثر اعضای فراکسیون مستقلین از نزدیکان به علی لاریجانی محسوب می‌شوند و شاید برای همین است که نایب رئیس این فراکسیون در گفت‌وگو با خبرآنلاین با ادبیاتی متفاوت با چند ماه پیش درباره طرح گفت‌وگوی ملی سخن می‌گوید. غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی که از مخالفین پیشین این ایده بود و آن را به نوعی رقیب ایده اولیه خودش درباره شورای عالی فراکسیون‌ها ارزیابی می‌کرد، حالا از گفت‌وگوی ملی استقبال می‌کند و می‌گوید: ما هر چیزی که بتواند ایجاد وفاق و همدلی و دوستی بکند صددر صد کمک خواهیم کرد.

او حتی درباره ترکیب کمیته پیشنهادی سهم خواهی ندارد و می‌گوید: هر مدلی باشد خوب است.

جعفرزاده حتی با جایگزین شدن گفت‌وگوی ملی با شورای عالی فراکسیون‌ها هم مشکلی ندارد: «امکان دارد جایگزین بشود؛ من در ریز جریانش نیستم اما اگر دوستان این موضوع را مطرح کنند ما با هر کاری که بتواند فاصله‌ها را کمتر کند و پارلمان به وفاق برسد، موافقیم. چراکه ما در موضوعاتی مانند اسرائیل اصلا اختلاف نظر نداریم. دلیلی ندارد که وقتی ما وجوهات مشترک داریم بین مان فاصله ایجاد بشود.»

در برابر فراکسیونی که پیش‌تر نیز مشکلات ساختاری با شورای عالی فراکسیون‌ها داشت، همچنان سعی می‌کند خود را از بازی دور نگاه دارد. با اینکه به گفته عارف، بناست از همه فراکسیون‌ها در کمیته گفت‌وگوی ملی حضور داشته باشند، سخنگوی فراکسیون نمایندگان ولایی در گفت‌وگو با خبرآنلاین می‌گوید که حتی نام این طرح را نشنیده است.

حسین نقوی حسینی با بیان اینکه اساسا درباره این کمیته با فراکسیون طرح موضوع نشده، موافقت لاریجانی برای نمایندگان ولایی فصل الخطاب نمی داند و می‌گوید: به صرف اینکه لاریجانی پذیرفته برای ما پذیرفته شده نیست بلکه باید در فراکسیون بحث شود.

با این اوصاف باید همچنان منتظر بازی گردانی طراحان و موافقان ایده گفت‌وگوی ملی باشیم تا مشخص شود می‌تواند مبنایی برای فضای سیاسی کشور، در پارلمان شکل بگیرد یا خیر.

موضوع این گفت‌وگوها چه خواهد بود

سوال اینجاست که در صورت تحقق چنین ایده‌ای در سطح مجلس، چه موضوعاتی محور کار و سخن آن قرار می‌گیرد و آیا ممکن است در فضای انتخابات اثرگذار ظاهر شود؟ محمدرضا عارف درباره موضوعات قابل طرح در این کمیته می‌گوید: اولویت‌هایی که الان در کشور حس می‌کنیم. در همه زمینه‌ها باید گفت‌وگو کنیم تا به تفاهم برسیم. مبنای ما در نهایت تفاهم و همدلی و وحدت است. زمینه‌ها و موضوعات را خود کمیته با توجه به اولویت‌های کشور تعیین خواهد کرد.

اما آنگونه که از فعالیت‌های احمد مازنی و گپ‌وگفت با او در لابی مجلس برمی‌آید، تشکیل این کمیته نه تا انتخابات ریاست جمهوری محقق می‌شود و نه سیاست انتخاباتی دارد بلکه بناست در گام اول به ایجاد وفاق در مجلس محدود باشد.

منبع: نامه نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت namehnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «نامه نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۰۷۸۴۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ردادی: مردم با حضور در انتخابات مجلسی قوی را رقم بزنند

جامعه‌شناس سیاسی گفت: حضور مردم در انتخابات و انتخاب افرادی که مطابق سلیقه خودشان است از بین نامزدهایی که وجود دارد باعث می‌شود که تنوع عقاید در مجلس تأمین شود. - اخبار سیاسی -

محسن ردادی عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، در خصوص دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی که جمعه 21 اردیبهشت‌ماه در 22 حوزه انتخابیه برگزار خواهد شد، طی سخنانی اظهار داشت: اتفاقات اخیری که در عرصه داخلی و منطقه‌ای رخ داد، می‌تواند در انتخابات موثر باشد. البته اگر این وقایع در دور اول انتخابات بود قطعاً تأثیر جدی‌تری داشت و موجب حضور پرشورتر مردم در صحنه می‌شد.

وزیر کشور: مولفه مشارکت در دور دوم انتخابات همچنان مهم است وی افزود: از یک طرف خیزش جهانی علیه اسرائیل و از طرف دیگر اتفاقی که درخصوص پاسخ ایران به اسرائیل افتاد و اقتدار نظامی جمهوری اسلامی ایران ثابت شد. این دو واقعه جوّ جامعه را به‌گونه‌ای پیش بُرده که حضور مردم پای صندوق‌های رأی هم از لحاظ تعداد و هم از نظر نوع رأی حتماً می‌تواند تحت تأثیر این دو واقعه قرار بگیرد.

جامعه‌شناس سیاسی گفت: از سویی دیگر حضور گسترده مردم در دور دوم انتخابات باعث می‌شود که قدرت نرم جمهوری اسلامی افزایش یابد. بعضا هستند کسانی که تصور می‌کنند که کار انتخابات تمام شده و قرار نیست انتخابات در سراسر کشور برگزار شود و ممکن است به شکلی که باید، برای موضوع انتخابات اهمیت قائل نباشند، که البته صحیح نیست.

ردادی عنوان کرد: در شرایطی هستیم که قدرت سخت جمهوری اسلامی ایران از یک‌طرف اثبات شده و از طرف دیگر پیام جمهوری اسلامی و جبهه مقاومت در سراسر دنیا مورد توجه قرار گرفته؛ این‌زمان بسیار اهمیت دارد پیامی به دنیا صادر شود که نشان بدهد جمهوری اسلامی از داخل هم مستحکم، متحد و منسجم است.

وی خاطر نشان کرد: این مهم باعث تقویت قدرت نرم داخلی جمهوری اسلامی ایران خواهد شد. کسانی که رأی می‌دهند توجه داشته باشند که رأی و تلاش آن‌ها برای حضور در انتخابات و این احساس وظیفه که رخ می‌دهد مکمل پاسخ مقتدرانه ایران به اسرائیل بوده و در راستای حمایت از مردم مظلوم فلسطین است.

این جامعه‌شناس سیاسی بیان کرد: امروزه شاهد برگزاری تظاهرات مردمی در سراسر دنیا هستیم؛ رأی و حضور گسترده‌ی مردم پای صندوق‌های رأی می‌تواند موضع جبهه مقاومت و جمهوری اسلامی را افزایش بدهد.

ردادی هم‌چنین درخصوص میزان اهمیت و تأثیر حضور مردم در صحنه انتخابات نیز بیان کرد: مهم‌ترین اثر حضور مردم در انتخابات این است که کیفیت انتخاب نمایندگان را بالا می‌برد یعنی افرادی که با گزینش تعداد زیادی از مردم به مجلس راه پیدا کنند حتما هم کیفیت‌شان و قدرت نمایندگی‌شان بیشتر از افرادی است که با تعداد آراء کم به مجلس راه پیدا کرده باشند.

وی اضافه کرد: اگر می‌خواهیم مجلس در رأس امور باشد هم‌چنان که امام خمینی(ره) فرمودند، یکی از ابزار و یک مقدمه‌ این است که اصولاً نمایندگان در طراز و بهترین نمایندگانی که در دسترس مردم هستند به عنوان نماینده به مجلس فرستاده شوند.

جامعه‌شناس سیاسی اظهار داشت: این اگر اتفاق بیفتد مجلس از لحاظ راهبردی و عقل تصمیم‌گیری در مرتبه بالایی قرار خواهد گرفت و عُقلایی که آنجا هستند بسیار توانمند خواهند بود. هم‌چنین این افراد حامل آرای زیادی از مردم‌اند یعنی نماینده قشر گسترده‌تری از مردم هستند و با زبان بازتری می‌توانند به نظارت پرداخته و این رأس امور بودن را اجرا کنند.

ردادی گفت: صندوق رأی جایی است که افراد حرف‌هایشان را می‌زنند و اختلاف نظرهایشان را برطرف می‌کنند؛ این‌جاست که حساب‌ها صاف می‌شود پس اگر مردم و سیاستمداران پای صندوق رأی نتوانند اختلاف نظرشان را حل کنند، احتمالاً قرار است این اختلاف نظر کف خیابان و یا در دعواهای رسانه‌ای خودش را نشان دهد.

وی خاطرنشان کرد: در این صورت باید منتظر باشیم وحدت و انسجام جامعه خدشه بردارد؛ به‌خاطر اینکه افراد نتوانستند به اندازه کافی در مجلس و رأی آوردن حرف‌شان را منطقی بزنند و بعد هم مردم به قضاوت این افراد بنشینند.

عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: مجلسی قادر است مشکلات مردم را حل کند که اولاً از لحاظ فکری و از لحاظ حکمرانی شایسته باشد، که حضور بیشتر مردم به معنای انتخاب شایسته‌ترین‌هاست و دوم اینکه تعداد آرائی که دارد به‌قدری باشد که اگر قصد نظارت بر دولت را دارد و می‌خواهد تصمیمی بگیرد؛ کسی ان‌قلت نیاورد که مگر شما نماینده‌ی چند درصد از مردم هستید بلکه بلافاصله به رأی و نظر مجلس شورای اسلامی تمکین کند.

ردادی در پایان بیان کرد: حضور مردم در انتخابات و انتخاب افرادی که مطابق سلیقه خودشان است از بین نامزدهایی که وجود دارد باعث می‌شود که تنوع عقاید در مجلس تأمین شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • رفاقت قدیمی‌ با سیروس میمنت باعث بازی‌ام در «نون خ» شد/ در کرمانشاه ۱۰۰۰ نفر تست بازیگری دادند
  • راه حل رفع مشکلات حضور آگاهانه در انتخابات است‌
  • چالش‌های بایدن و ترامپ در انتخابات ۲۰۲۴ ریاست جمهوری آمریکا
  • ببینید | واکنش جالب چهره سیاسی نزدیک به قالیباف به اختلافات شدید اصولگرایان در مجلس دوازدهم
  • انتخابات در حزب بعث؛ گام نخست سوریه برای ورود به دوره پساجنگ
  • الگوهای نظارت همگانی و مردمی سازی در مجالس قانونگذاری دنیا
  • ردادی: مردم با حضور در انتخابات مجلسی قوی را رقم بزنند
  • قالیباف پدیده انتخابات شد، مفتح رکورددار شد /آراء کدام منتخبان مجلس دوازدهم باطل شد؟ /افزایش سهم وزرای احمدی نژاد در پارلمان
  • چرا «مرکز پژوهش‌های مجلس» هم تحمل نمی‌شود؟
  • جبهه پایداری به دنبال کلید زدن «طرح صیانت جدید» در مجلس دوازدهم؟