Web Analytics Made Easy - Statcounter

براساس قانون برنامه ششم توسعه، نرخ بیکاری تا سال ‌۱۴۰۰ باید به ۸.۶ درصد برسد.اين در حالي است كه در سال گذشته بيش از يك‌ميليون و 90هزار نفر متقاضي جديد وارد بازار كار شده‌اند كه با فرض تداوم اين روند، تحقق نرخ بيكاري 8.6درصدي در سال‌1400جز با اشتغال‌زايي سالانه حدود يك ميليون و 200هزار شغل، امكان‌پذير نيست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



طبق مصوبه كميسيون تلفيق لايحه برنامه ششم توسعه، نرخ بيكاري براي سال‌هاي ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰ به‌گونه‌اي هدفگذاري شده است كه با احتساب نرخ بيكاري تخميني 12.6درصدي براي سال پايه (سال‌۹۵)، اين نرخ در سال 1400تك‌رقمي شود و به 8.6درصد برسد. در اين شرايط، سؤالي كه مطرح مي‌شود اين است كه براي تحقق اين هدف و كاهش مستمر نرخ بيكاري تا پايان برنامه ششم توسعه، سالانه چه تعداد شغل بايد ايجاد شود.

روند صعودي افزايش جمعيت فعال
مسئله مهمي كه در شرايط فعلي، بازار كار با آن روبه‌روست و گزارش‌هاي مركز آمار نيز آن را تأييد مي‌كند، افزايش ورودي نيروي كار به بازار است كه هم براساس آمار و هم طبق اظهارنظر مردان اقتصادي دولت يازدهم از حوالي پاييز‌93 بروز كرده و در سال‌هاي آتي نيز ادامه خواهد داشت.

مسعود نيلي، مشاور اقتصادي رئيس‌جمهور مي‌گويد: در نيمه دوم دهه‌۸۰ كه متولدين پرشمار دهه۱۳۶۰ به سن كار ‌رسيدند، شغلي درخور اين شوك جمعيتي ايجاد نشده و اين موج جمعيتي به ناچار به جمعيت غيرفعال كشور پيوسته است؛ به‌طوري‌كه جمعيت غيرفعال كشور در فاصله سال‌هاي ۸۴ تا ۹۳، افزايش 7.2ميليوني را تجربه كرد اما از پاييز سال ۹۳ به‌دنبال اميد به بهبود وضعيت كلان اقتصادي كشور، روند ورود نيروي كار به بازار افزايش يافت و به حدود متوسط يك‌ميليون نفر در سال رسيد.

بررسي گزارش‌هاي مركز آمار ايران از وضعيت بازار كار نيز نشان مي‌دهد كه در سال‌94حدود 900هزار نفر به جمعيت فعال كشور اضافه شده و اين ميزان در يك روند صعودي، به يك ميليون و 90هزار و 273نفر در سال 95رسيده است. بنابراين گزارش با فرض توقف روند صعودي افزوده شدن به تعداد جمعيت فعال كشور، بازار كار سالانه بيش از يك‌ميليون و 90هزار متقاضي تازه‌وارد دارد و براي مهار نرخ بيكاري بايد سالانه در همين حدود، شغل جديد ايجاد شود.

اين در حالي است كه براساس هدفگذاري انجام شده در قانون ششم توسعه، نرخ بيكاري در پايان سال 96بايد از 12.6درصد در پايان سال 95به 12درصد در پايان سال‌96 كاهش يابد. البته نكته مثبتي كه براي سال اول اجراي برنامه وجود دارد اين است كه نرخ بيكاري سال 95 از نرخ تخميني سال پايه در قانون برنامه حدود 0.2درصد پايين‌تر است و دولت در سال پيش رو فقط بايد 0.4درصد از نرخ بيكاري بكاهد.

در اين شرايط چنانچه جمعيت فعال در سال‌96 با افزايش حدود يك ميليون و 90هزار نفري به حوالي 26ميليون و 882هزار نفر برسد، دولت آينده مي‌تواند با اشتغال‌زايي به اندازه ورودي بازار كار، هدفگذاري نرخ بيكاري 12درصدي در سال‌96 را محقق كند چراكه در اين حالت با وجود افزايش جمعيت فعال، تعداد بيكاران ثابت مي‌ماند و براساس فرمول (100 جمعيت فعال/ تعداد بيكاران= نرخ بيكاري) نرخ بيكاري به حوالي 12درصد خواهد رسيد.

نرخ بيكاري با اشتغال‌زايي4.8ميليوني به 8.6درصد مي‌رسد
ادامه روند اشتغال‌زايي به اندازه ورودي‌هاي جديد به بازار كار، باعث مي‌شود در طول سال‌هاي اجراي برنامه ششم توسعه و در چشم‌انداز 1400 كه جمعيت فعال كشور به حدود 31ميليون و 250هزار نفر مي‌رسد، رقم جمعيت بيكاران، همان رقم فعلي، يعني 3ميليون و 200هزار نفر باقي بماند اما نرخ بيكاري به 10.25درصد برسد.

اين در حالي است كه براي رسيدن نرخ بيكاري به 8.6درصد مدنظر برنامه ششم توسعه، تعداد بيكاران در سال 1400بايد حدود 515هزار نفر كاهش يافته و به 2ميليون و 685هزار نفر برسد كه با اين حساب، دولت بايد در طول برنامه ششم توسعه علاوه بر اشتغال‌زايي يك ميليون و 90هزار نفري در هر سال، سالانه بيش از 100هزار شغل نيز براي كاهش تعداد بيكاران ايجاد كند كه براين اساس مجموع اشتغال‌زايي در اين سال‌ها بايد به يك ميليون و 190تا يك ميليون و 200هزار نفر برسد.

ديروز علي ربيعي، وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي نيز پيش از خطبه‌هاي نمازجمعه تهران با اشاره به باز‌شدن پنجره جمعيتي و ورود همراه با تأخير نيروي كار به بازار، اظهار كرد: امروزه براي پاسخگويي به نياز جامعه بايد يك ميليون و 200هزار شغل ايجاد شود.

منبع: همشهری

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۰۹۸۸۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جزئیات اصلاح قانون کار و بیمه بیکاری

رعیتی فرد, معاون وزیرکار چند روز پیش درباره جمع بندی نهایی لایحه پیشنهادی در خصوص امنیت شغلی کارگران گفت: این لایحه را (شنبه 8اردیبهشت ماه1403)به دفتر وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی خواهیم برد تا اصلاحات لازم روی آن انجام و به تایید دولت برسد و سپس در مجلس تصویب شود.

به گزارش تسنیم، بخش عمده ای از اصلاحات در این زمینه پیرامون امنیت شغلی کارگران است که رعیتی فرد، معاون وزیرکار درباره اصلاح قانون کار و پیشنهادات دولت گفته است: قبلاً برای مشاغل غیرمستمر و پروژه‌ای این قانون در دولت قبل مطرح شد که اگر پروژه بیش از چهار سال طول کشید، تا پایان پروژه کار کارگر به صورت دائمی ادامه پیدا کند و در غیر این صورت مشمول مقرری بیمه بیکاری شوند. چون قبلاً کارگران پروژه‌ای مشمول مقرری بیمه بیکاری نبودند. از اسفندماه گذشته کلیه نیروهای پروژه‌ای مشمول این قانون شدند.

معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرد: طرح اصلاح قانون کار ما به عنوان لایحه به مجلس جدید خواهد رسید و در مجلس یازدهم مطرح نخواهد شد.

وی در پاسخ سوالی پیرامون جزئیات تغییرات بیمه بیکاری با بیان اینکه «در نرخ بیمه بیکاری و 3درصد سهم کارفرما تغییری ایجاد نشده است» گفت: ما با مطالعه تجربه بیمه بیکاری در چند کشور مطرح جهان، به این نتیجه رسیدیم که در برخی کشورها تنها کارفرما حق بیمه پرداخت نمی‌کند و سهمی نیز کارگر پرداخت می‌کند.

تنها در ایران است که ما سهم 3درصدی کارفرما را داریم که در اصلاح قانون بیمه بیکاری ما پیشنهاد افزایش شمول آن را دادیم. زیرا قبلاً دامنه شمول کارفرمایان ملزم به پرداخت حق بیمه بیکاری کمتر بود و برای مثال کارفرمایانی که در مناطق ویژه و آزاد اقتصادی بودند، مشمول قانون بیمه بیکاری نمی‌شدند و کارگران پروژه‌ای نیز مشمول بیمه بیکاری نبودند.

رعیتی فرد با تاکید بر بحث اصلاح قانون بیمه از کارافتادگی گفت: اگر در انتهای دوره منتهی به بازنشستگی فردی دچار از کارافتادگی نیز نمی‌شد، مشمول قانون بازگشت به کار نبوده و بیمه بیکاری دریافت نمی‌کرد.

ما پیشنهاد دادیم که فقط اگر مشخص شود کارگر از کارافتاده و ناتوان است تا پایان دوره منتهی به بازنشستگی به کار بازنگشته و مقرری بیمه بیکاری نگیرد و در غیر این صورت محروم نشود. البته منابع صندوق بیمه بیکاری ما نیز محدود است و باید بتواند در شرایط بحرانی مانند کرونا ناگهان نرخ بیکاری بالاتری رقم خورد، بتواند افرادی که سال‌ها بیمه‌پردازی کردند را تحت پوشش خود قرار دهد.

رعیتی فرد در ادامه با آوردن آماری اظهار کرد: تعداد مقرری بگیران بیمه بیکاری ما در سال1401 حدود 240هزار نفر بود که اکنون این رقم به 160 هزار نفر کاهش یافته است. این کاهش مقرری بگیران حاکی از کاهش نرخ بیکاری است. با آیین نامه جدید که در این حوزه تنظیم شده، امید داریم این رقم از امروز نیز در آینده کمتر شود.

وی تصریح کرد: درباره بحث بازگشت به کار، تفاهمنامه ای سه جانبه را با تامین اجتماعی، وزارت کار و سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای امضا کردیم که طبق آن کسانی که مقرری بیمه بیکاری مشمول آن‌ها می‌شود، حتماً باید بعد از شش ماه با فراخوان‌های انجام شده از سوی سازمان تامین اجتماعی و سازمان فنی‌وحرفه‌ای آموزش ببینند.

اگر آن‌ها نتوانند در همان محل قبلی مشغول به کار شوند یا برگشت به کارشان با مهارت قبلی خودشان نسبتی ندارد، آموزش فنی‌وحرفه‌ای برایشان لحاظ شود و به بازار کار در رشته کاری دیگری بازگردند.

معاون وزیر کار افزود: اینکه کارگر بیکار شده مدام در حالت بیکاری و دریافت مقرری باقی بماند، دیگر نباید ممکن شود و باید الزامی بوجود بیاید که نیروی کار بیکار شده به بازار کار خود بازگردد. جدول فعلی مقرری بیمه بیکاری ما فعلا تا 50ماه است که به نسبت همه کشورهای جهان بیشتر انجام می‌پذیرد.  برای متاهل‌ها 50ماه بیمه بیکاری و برای مجردها 36ماه (3سال) مقرری می‌پردازیم. این درحالی است که کسی که با وجود مقرری بیمه بیکاری دیگر به سر کار نمی‌رود، در دوره طولانی فاصله از کار، برگشتنش به محیط تولید سخت می‌شود و ما باید تلاش کنیم که افراد با آموزش به محیط کار برگردند. زیرا اکنون در بازار کار نیازمند افراد ماهری هستیم که بیش از چندین سال در یک حوزه کار کردند.

رعیتی فرد اضافه کرد: دستورالعمل این آیین نامه جدید که محصول توافق ما با سازمان تأمین اجتماعی و فنی و حرفه‌ای است، تصویب و به استان‌ها ابلاغ شده است و افراد بیکار شده باید به چرخه آموزش و سپس بازار کار بازگردند.

  کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • اشتغال‌زایی جوامع محلی با فرآوری محصولات بلوط
  • جزئیات اصلاح قانون کار و بیمه بیکاری
  • مینی پالایشگاه دهدشت اشتغال زایی مستقیم ۳٠٠ نفر را محقق می کند
  • نرخ بیکاری در قزوین به ۴.۷ درصد کاهش یافت
  • بیشترین نرخ بیکاری متعلق به کدام استان؛ روندها رو به کاهش به چه معناست؟
  • آموزش محور اصلی بازاریابی و تجاری‌سازی در صنایع دستی
  • بیشترین نرخ بیکاری متعلق به این استان کردنشین است
  • مازندران پایین‌ترین نرخ بیکاری در کشور را دارد
  • حمایت از طرح‌های اشتغال‌زایی روستایی در همدان
  • اعطای ۱۲ هزار و ۴۸۱ وام و تسهیلات اشتغال‌زایی در آذربایجان‌غربی