Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-05-04@23:26:37 GMT

بی‌توجهی به صنایع تبدیلی خرما

تاریخ انتشار: ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۱۱۶۴۴۴

بی‌توجهی به صنایع تبدیلی خرما

ایران اکونومیست - از این رو کمتر از یک ماه و نیم مانده به آغاز ماه مبارک رمضان، سری به دفتر رشید فخری، رئیس انجمن ملی خرمای کشورمان زدیم تا از این مقام صنفی درباره بازار پیش روی خرما بپرسد.

ایران سالانه چقدر تولید خرما دارد؟

ایران با تولید حدود یک میلیون و 200 هزار تن تولید خرما در سال به عنوان دومین کشور تولیدکننده مطرح این محصول کشاورزی پس از مصر با تولید یک میلیون و 400 هزار تن، شناخته شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خرما، محصولی ویژه در سفره ایرانی است؛ دقیقا برعکس پسته که جزو تنقلات شناخته می‌شود و 15 تا 17 درصد پسته، در داخل استفاده می‌شود و باقی محصول صادر می‌شود. در حالی که خرما حداکثر نزدیک به 70 درصد مصرف داخلی دارد و در خوشبینانه‌ترین حالت 30 درصد صادرات داریم. برهمین اساس نسبت به همین رقم برنامه‌ریزی می‌کنیم و انتظار بیشتری هم نداریم تا بازار از تعادل خارج نشود.

اوضاع بازار در آستانه ماه رمضان چطور است؟

هر ساله شاهد تحرکاتی پیش از ماه مبارک رمضان هستیم. فعالیت دلالان هم تازه‌ نیست و خوشبختانه امسال نگرانی خاصی از این حضور نداریم.

شیوه کار دلال‌ها چگونه است؟

اصولا این افراد با پیش‌خرید کردن محصول و خرید در ایامی خاص اقدام می‌کنند. به این ترتیب که اگر نتوانند محصولی پیش‌خرید کنند، نسبت به رصد موجودی انبارها اقدام کرده و در صورت پیش‌بینی کمبود بسرعت وارد میدان خواهند شد تا جایی که قیمت‌ها را دستخوش نوسان و صعود خواهند کرد.

موجودی انبارها کم بوده که این افراد دست به کار شده‌اند یا مساله دیگری در میان است؟

خوشبختانه موجودی انبارها امروز در مناسب‌ترین شرایط قرار دارد؛ به صورتی که پیش‌بینی می‌کنیم از موجودی فعلی تقاضای بازار را برای ماه مبارک رمضان پوشش دهیم و پس از آن هم بازار را با محصولات جدید تامین کنیم. بنابراین هیچ نگرانی نسبت به تامین نیازهای بازار نداریم و احتمال افزایش قیمت غیرمنطقی هم نمی‌دهیم.

حجم تقاضا در این ماه برای خرما چند درصد تقاضای سالانه است؟

با توجه به برآوردهای انجام شده حدود 45 درصد مصرف خرما در کشور مربوط به ماه رمضان است. البته این میزان شامل صادرات و مصرف داخلی می‌شود. بنابراین کاملا طبیعی است که افزایش تقاضا عاملی در افزایش قیمت خواهد بود، ولی این افزایش قیمت آنچنان نیست که باعث نگرانی خریداران باشد. هر گونه برهم خوردن تعادل در عرضه خرما در بازار داخلی نه‌تنها افزایش قیمت را به خریداران داخلی تحمیل می‌کند، بلکه در نهایت رقابت صادراتی خرمای ایران را از بین خواهد برد.

آیا فکر نمی‌کنید لازم است افزایش سطح زیر کشت داشته باشیم تا بتوانیم نیازهای بازار را بیشتر تامین کنیم؟

خیر؛ کاملا مخالف افزایش در واحد سطح هستیم، چون بحران کم‌آبی داریم و ممکن است دیگر بخش‌های کشاورزی و منافع ملی کشورمان با مخاطره روبه‌رو شود. از این رو به دنبال آزمون و خطا در این بخش نیستیم و نمی‌خواهیم به گونه‌ای برنامه‌ریزی کنیم که مشکلات دیگری در آینده داشته باشیم.

پس راهکارتان برای افزایش تولید چیست؟

سعی می‌کنیم در واحد سطح بهره‌وری را افزایش دهیم و به گونه‌ای مدیریت تولید داشته باشیم. به این ترتیب میزان صادرات مشخص شده را خواهیم داشت و در نهایت بازار داخلی را هم از هر گونه تنش و نوسان غیرمنطقی دور نگه می‌داریم.

سال گذشته چقدر صادرات داشتیم؟

آخرین آمار صادراتی ما حکایت از 20 درصد صادرات دارد و 80 درصد هم مصرف داخلی داریم، اما درباره بازارهای صادراتی بد نیست توجه داشته باشید که در بازارهای هند و روسیه فعالیت قابل توجهی صورت گرفته که خوشبختانه موفق هم عمل کرده‌ایم و در آینده به دنبال بازار چین هستیم. به این ترتیب ظرفیت 30 تا 35 درصد صادرات داریم و تعادل مصرف داخلی و صادرات ایجاد خواهد شد.

جایگاه صنایع تبدیلی در این بخش را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

در بحث صنایع تبدیلی متاسفانه آنچنان که باید رشد نکرده‌ایم. به صورتی که مثل نفت و فولاد عادت به خام فروشی کرده‌ایم در حالی که باید از این نوع نگرش فاصله گرفته و برای ایجاد ارزش افزوده بالاتر برنامه‌ریزی دقیق‌تری داشته باشیم. به این دلیل که محصولات جانبی و استفاده از صنایع تبدیلی در بخش تولید خرما می‌تواند درآمدهای بالاتری را برای ایران ایجاد کرده و منافع تولیدکنندگان را بهتر تضمین کند.

کدام یک از انواع خرما امکان صادرات ندارند؟

فقط رطب باید به صورت تازه خوری استفاده ‌شود.

آیا در زمینه صنایع تبدیلی مسئولان حمایت‌های مناسبی داشته‌اند؟

همه می‌دانیم بهتر است به جای صادرات مواد خام، با استفاده از پروسه‌های تکمیلی، ارزش افزوده بالاتری را با صادرات کالاهای تکمیلی ایجاد کنیم؛ اما متاسفانه مسئولان دیدگاه حمایتی مناسبی در این بخش بخصوص نداشته‌اند. انتظار داریم در شرایط فعلی که مقام معظم رهبری هم تاکید بر اشتغالزایی و تولید بالاتر دارند، تغییرات محسوسی در زمینه حمایت از سرمایه‌گذاری در صنایع تبدیلی داشته باشیم.

منبع: ایران اکونومیست

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۱۱۶۴۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش ۴۸ درصدی تجارت خارجی در فروردین/ تراز تجاری مثبت ماند

طبق اعلام گمرک، تجارت خارجی کشور (مجموع صادرات و واردات) با احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی و برق در فروردین ماه سال جاری با ۴۷.۶۳ درصد افزایش به رقم ۱۰ میلیارد و ۴۲۰ میلیون دلار رسید.

به گزارش ایسنا، از مجموع صادرات و واردات کشور هفت میلیارد و ۶۸۰ میلیون دلار به صادرات و دو میلیارد و ۷۴۰ میلیون دلار آن به واردات اختصاص داشت.

بر اساس این گزارش، تراز تجاری کشور با احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی و برق در فروردین ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل به میزان چهار میلیارد و ۹۴۰ میلیون دلار مثبت بوده است.

همچنین صادرات بدون احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی، برق و صادرات از محل تجارت چمدانی در این مدت به میزان سه میلیارد و ۱۷۰ میلیون دلار رسیده و تراز تجاری کشور بدون نفت در فروردین ماه در مقایسه با مدت مشابه قبل ۴۳۰ میلیون دلار مثبت بود.

صادرات نفت خام، کوره و میعانات گازی نیز در فروردین ماه سال جاری چهار میلیارد و ۱۸۰ میلیون دلار بوده است.

این گزارش حاکی است؛ ارزش صادرات کشور در فروردین ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۶.۸۵ درصد کاهش نشان می دهد.

همچنین سه قلم عمده کالای صادراتی در فروردین ۱۴۰۳ به پروپان مایع شده با ۲۱۸ میلیون دلار، متانول با ۲۰۱ میلیون دلار و قیر نفت با ۱۸۰ میلیون دلار اختصاص داشت و میانگین ارزش هر تن کالای صادراتی در این مدت با ۷.۹۶ درصد کاهش به رقم ۳۲۸ دلار رسیده است.

در این مدت ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار تن کالا به خارج از کشور صادر شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۹.۶۶ درصد کاهش داشته است.

عمده ترین مقاصد کالاهای صادراتی ایران در فروردین ماه سال جاری شامل کشورهای چین، عراق، امارات متحده عربی، ترکیه، پاکستان، افغانستان و عمان بوده است که این هفت کشور، ۷۸ درصد از وزن و ۸۳ درصد از ارزش کل صادرات کشور را به خود اختصاص دادند.

براساس این گزارش، در فروردین ماه سال جاری، میزان صادرات کالاهای پتروشیمی سه میلیون و ۳۰۰ هزار تن به ارزش یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار بوده که به لحاظ وزن ۲۵.۷۷ درصد و از حیث ارزش ۲۴ درصد کاهش نشان می دهد.

لازم به ذکر است؛ در بین ۱۰ قلم عمده کالاهای صادراتی، گازهای نفتی و هیدروکربورهای گازی شکل مایع شده، اوره و میله‌های آهنی و فولادی از بیشترین افزایش و گاز طبیعی مایع شده، شمش از آهن و فولاد و بوتان مایع شده از بیشترین کاهش در ارزش برخوردار بودند.

در خصوص واردات کالا به کشور در فروردین ماه سال جاری نیز اعلام شده که دو میلیون و ۴۰۰ هزار تن کالا به ارزش دو میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار وارد کشور شد که به لحاظ وزن ۳۳.۳۸ درصد افزایش و از حیث ارزش ۱۱.۳۶ درصد کاهش داشته است.

در این میان ذرت دامی با ۳۵۳ میلیون دلار، کنجاله سویا با ۱۸۱ میلیون دلار و گوشی‌های تلفن هوشمند با ۱۰۶ میلیون دلار سه قلم عمده کالاهای وارداتی در فروردین ماه سال جاری بوده‌اند.

همچنین بیشترین افزایش در بین ۱۰ قلم اول کالاهای وارداتی به طلا به اشکال خام، کنجاله سویا و روغن دانه آفتاب‌گردان و بیشترین کاهش در ارزش نیز به قطعات منفصله جهت تولید اتومبیل سواری، دانه سویا و برنج اختصاص داشت.

متوسط ارزش گمرکی هر تن کالای وارداتی در فروردین ماه سال جاری هم ۱۱۲۲ دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۳.۵۴ درصد کاهش داشته است.

طبق آنچه گمرک اعلام کرده، هفت کشور اول طرف معامله با ایران در فروردین ماه سال جاری شامل کشورهای امارات متحده عربی، چین، ترکیه، هلند، آلمان، هند و هنگ‌کنگ در مجموع ۷۲ درصد از وزن و ۷۸ درصد از ارزش کل واردات کشور را به خود اختصاص دادند و میزان ترانزیت خارجی کشور از مسیر ایران در فروردین ماه سال جاری با ۴۷ درصد افزایش به رقم یک میلیون ۶۰۰ هزار تن رسیده است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • رشد اقتصادی کشور با مشارکت مردم در گروی دانش بنیان شدن صنایع بزرگ است
  • صادرات استان زنجان صعودی شد
  • صادرات دام راه حلی مناسب برای تعدیل بازار گوشت
  • معرفی فرصت‌های صادراتی استان بوشهر در نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴
  • صادرات غیرنفتی استان بوشهر افزایش می‌یابد
  • افزایش ۴۸ درصدی تجارت خارجی در فروردین
  • افزایش ۹ درصدی صادرات کالا از مازندران
  • افزایش ۴۸ درصدی تجارت خارجی کشور در فروردین ۱۴۰۳
  • افزایش ۴۸ درصدی تجارت خارجی در فروردین/ تراز تجاری مثبت ماند
  • تنش آبی و نبود صنایع تبدیلی از چالش‌های مهم خدابنده است