Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شانا»
2024-05-04@23:42:13 GMT

تحلیل اثرگذاری انقلاب تکنولوژی بر بازار نفت خام

تاریخ انتشار: ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۱۱۹۰۹۴

تحلیل اثرگذاری انقلاب تکنولوژی بر بازار نفت خام

در سال‎های اخیر رویکرد عربستان سعودی مبنی بر از میدان به‎ در کردن رقبا با استفاده از افزایش تولید و کاهش سطح قیمت بوده و با این رویکرد توانسته است بسیاری از شرکت های کوچک تولیدکننده نفت شیل آمریکا را از صحنه رقابت جهانی خارج کند؛ در عین حال این موضوع موجب ارتقا کارآیی تولید در شرکت‎های بزرگ تر شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پيشرفت های تکنولوژیک در زمینه حفاری طی یک دهه گذشته موجب کاهش هزینه تولید نفت شیل در سراسر آمریکا شده و انقلابی در زمینه انرژی و افزایش تولید ایجاد کرده است که از آن می توان به عنوان انقلاب دوم نام برد. تولیدکنندگان نفت شیل برای باقی ماندن در بازار، هزینه‎های خود را هر چه بیشتر کاهش دادند. پیشرفت‎های تکنولوژیک به تولیدکنندگان اجازه داد تا نفت بیشتری تولید کنند و هزینه تولید را برای سودده بودن فروش نفت به نصف برسانند. حدود هشت سال پیش، هیچ کس به دلیل هزینه‎‏های بالای تولید، نامی از شیل نمی شنید، اما اکنون با توسعه فناوری جهش‎های بزرگی در این حوزه اتفاق افتاده است.

به نظر می رسد عربستان در پیشبرد سیاست‎های نفتی خود در بازار نفت ناخواسته به منافع آمریکا خدمت کرده و شرکت‌های نفتی آمریکایی تحت فشار قیمت پایین نفت خام هزینه‌های خود را به شدت کاهش داده و در حال حاضر توان رقابتی بالایی را در برابر نفت متعارف بدست آورده‌اند. مهندسان آمریکایی موفق شده اند با استفاده از شیوه های نوین فناوری و نیز مدیریت مالی و بازرگانی بهتر، از هزینه های تولید نفت شیل به شدت بکاهند. امری که به معنی کاهش وابستگی آمریکا به خرید نفت خارجی و همچنین استفاده کانادا و دیگر کشورهای دارای نفت شیل از این توان و در نتیجه در دست گرفتن قیمت نفت خام در بازارهای جهانی است.

طی چند ماه اخیر چند نمودار جالب از شرکت‌های خدمات مشاور انرژی در خصوص بهره‌وری نفت شیل انتشار یافت که این نمودارها نشان دهنده چگونگی تأثیر چشمگیر تکنولوژی در سقوط هزینه‌های تولید نفت شیل آمریکا است. بر اساس شکل-1 در طی چند سال گذشته قیمت سربه‎سری سرچاهی برای تولیدکنندگان اصلی نفت شیل از متوسط 80 دلار به حدود 35 دلار در هر بشکه کاهش یافته که نشان دهنده کاهش 55 درصدی در این زمینه است.


در خصوص کاهش قیمت سربه‎سری تولید در میادین نفت شیل، میدان پرمین میدلند کاهش چشمگیری را در هزینه‎ها تجربه کرده است بطوری که قیمت تولید از 98 دلار در سال 2013 به 38 دلار در هر بشکه در سال 2016 رسیده است. همچنین بسته به میانگین پرداخت حق الامتیاز بیشتر، میزان کاهش در تولید و تفکیک نوع میدان هیدروکربنی، میدان ایگل فورد بیشترین قیمت سربه‎سری سرچاهی را در میان بازیگران عمده نفت شیل در سال 2016 تجربه کرده است.

عوامل متفاوتی در کاهش قیمت سربه‎سری سرچاهی بازیگران نفت شیل تأثیر گذار بوده است که از جمله آن به موارد ذیل می توان اشاره کرد:

تغییر در ساختار بهره وری یعنی ارتقاء عملکرد چاه که از طریق پیشرفت در تخمین بازیافت نهایی قابل اندازه گیری است.

ارتقای دستاوردهای بهره وری و سود که از طریق تأثیر در هزینه پایین حفاری و تکمیل چاه قابل اندازه گیری است.

عامل کاهش قیمت جهانی نفت خام.

به منظور درک بهتر تأثیر بهره‌وری به‌ویژه پیشرفت تکنولوژیک در عملیات حفاری در نمودار شماره-2 تعداد کل چاه های حفاری شده در هر ماه توسط هر دستگاه حفاری در سه ماه چهارم سال 2106 و سه ماه اول سال 2017 نشان داده شده است. بر اساس این اطلاعات بطور میانگین هر دستگاه حفاری در سال 2017 ماهانه 2 چاه افقی حفاری می کند که این موضوع بیان کننده سرعت در بروز رسانی فناوری‌های حفاری در کشور آمریکا به‎ویژه میدان‎های شیل است. این عدد در اکثر کشورهای دنیا بین 2 تا 10 حلقه چاه توسعه ای در سال به ازای هر دستگاه حفاری است.

سرعت تأثیرگذاری نفت شیل در بازار و توسعه مستمر بهره‎وری پاسخی کارآمد به تحقیقات یک دهه گذشته صنعت در خصوص افزایش منابع هیدروکربوری در مواجه با چالش های فنی، مناطق با هزینه تولید بالا بوده است. بر این اساس رقابتی سخت بین کشورهای تولید کننده نفت برای ارائه قراردادهای به اندازه کافی جذاب با شرایط مالیاتی مناسب برای جذب سرمایه گذاری های بیشتر به راه افتاده است. این موضوع در واقع یک تغییر ساختاری در کاهش قیمتهاست که در منحنی هزینه تولید نفتخام در شکل شماره-3 نشان داده شده است. در منحنی مذکور هزینه تولید به طور قابل ملاحظه‎ای از سال 2014 تا سال 2017 کاهش یافته است که نتیجه افزایش در بهره وری نفت شیل است. تغییر مذکور تولیدکنندگان با هزینه پایین اوپک را به سمت تمرکز بر سهم بازار، بالا بردن تولید نفت خام تا حد ممکن، استفاده از منابع داخلی یا ایجاد انگیزه برای فعالیت بیشتر شرکت‌های نفتی بین المللی از طریق ایجاد ساختارهای قراردادی جذابتر و یا اعمال رژیم های مالیاتی مناسبتر سوق داده است.

در خصوص سایر نقاط جهان، کشورهای تولید کننده نفت خام باید برای جذب سرمایه، از طریق پایین آوردن قیمت و کاهش هزینه ها به منظور تبدیل شدن به یک رقیب جدی تلاش کنند و یا از طریق بازار معاملاتی و پایین آوردن نرخ مالیاتی به رقابت بپردازند.


تعادل جدید تا زمانی جوابگوست که دستیابی به سرمایه برای بازیگران نفت شیل آسان باشد. چنانچه بانک فدرال ایلات متحده ناگزیر باشد که در باره دسترسی آسان به اعتبار برای شرکت‎های نفتی فعال در میدان‎های شیل سخت گیری کند، باعث نیاز برای دستیابی به سود حاشیه بیشتر می شود و وضع موجود در گذشته بازمی گردد. در واقع دسترسی آسان به سرمایه ضرورت انقلاب شیل بود. بر همین اساس سرمایه بسیار زیاد، تولید بسیار زیاد و در نتیجه سقوط قیمت‎ها را در پی خواهد داشت و در واقع از کاهش هزینه‎ها می توان به عنوان انقلاب دوم یاد کرد.

تمامی موارد فوق الذکر بدین معنی است که برای کشور عربستان سعودی فقط گزینه‌های بد وجود دارد. کاهش تولید باعث افزایش قیمت و لاجرم تاخت و تاز نفت شیل در بازار و نتیجتاً کاهش سهم عربستان یا بازگشت شرایط گذشته یعنی قیمت های پایین نفت خام است و با این روند، سقوط درآمدهای عربستان سعودی و ایجاد بحران بودجه برای این کشور محتمل است. با توجه به اطلاعات ارائه شده، به نظر می‌رسد ادامه این روند عربستان سعودی را از نقش یک کشور تأثیر گذار بر قیمت جهانی نفت خام منحصراً به مدیر ذخایر نفتی تبدیل می کند.

بر اساس آخرین گزارشات اداره اطلاعات انرژی آمریکا تولید نفت آمریکا برای 10 هفته متوالی از 17 هزار بشکه تا 9 میلیون و 253 هزار بشکه در روز تا پایان هفته دهم یعنی 14 آوریل افزایش یافته است. از طرف دیگر با کاهش تولید نفت اوپک و سایر تولیدکنندگان و با افزایش تولید آمریکا بازار به تعادل می رسد و این موضوع بدین معنی است که آمریکا سهم خود را به آرامی در بازار افزایش می دهد.

بر اساس شکل شماره-4 صادرات نفت آمریکا به سایر نقاط جهان به جز کانادا در پنج ماه اول سال 2016 حدود 501 هزار بشکه به 16 کشور بوده است در حالیکه در سال 2015 کل صادرات نفت خام آمریکا 43 هزار بشکه در روز به 10 کشور جهان بوده است.

تغییرات اخیر در استراتژی عربستان سعودی یعنی تغییر از اهداف سهم بازار به حمایت برای حفظ قیمت نفت خام حدود 50 دلار به منظور فروش بهتر سهام آرامکو موجب تسریع در بازگشت و افزایش تولیدکنندگان نفت شیل شده است. همچنین با ادامه افزایش تعداد دستگاه های حفاری در میدان‎های نفت شیل آمریکا، روند افزایشی تولید نفت خام آمریکا نیز طی ماه های آتی تسریع می شود.

بر اساس مطالب فوق به نظر می رسد در سال‌های آتی صنعت نفت جهان با روند تغییرات اساسی ذیل روبرو شود:

بدون شک منابع نامتعارف نقش مهمی در عرضه نفت خام و گاز بازی خواهند کرد.

عربستان به ادامه سیاست‌های خود در اوپک در خصوص از دست رفتن تاثیر اوپک بر قیمت نفت خام در مقابله با تولید کنندگان نفت شیل ادامه خواهد داد.

جریان تولید نفت خام با یک تغییر اساسی مواجه خواهد شد. صادرات نفت مسیر خود را از خاورمیانه به سمت کشورهای آسیایی به جای ایالات متحده و اتحادیه اروپا تغییر خواهد داد.

قیمت میانگین 50 دلار در هر بشکه به جای 100 دلار در هر بشکه، قیمت جدید نفت خام خواهد بود. قیمت جدید نفت بر همین روال باید باقی بماند. حفظ سهم بازار نفت در جهان در حال رشد مصرف انرژی یکی از دلایل اصلی آن است.

سرمایه گذاری در بخش اکتشاف و تولید از منابع نامتعارف ادامه خواهد یافت و بیشتر نیز خواهد شد تا ارزش منابع نامتعارف در دنیای انرژی برای سایر تولیدکنندگان نفت قابل درک شود.

تحلیلگر حوزه انرژی
عبدالصمد رحمتی

منبع: شانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.shana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۱۱۹۰۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیش‌بینی جالب یک فعال بازار درباره قیمت طلا در هفته آینده

نایب رئیس سابق اتحادیه طلا و جواهر تهران ضمن تاکید بر بازگشت قیمت جهانی طلا از مسیر صعود به دلیل کاهش تقاضای سرمایه‌گذاری بر روی طلا در بازار‌های جهانی، روند نزولی نرخ ارز در داخل را در کنار کاهش قیمت اونس جهانی طلا، دو عامل موثر بر کاهش قیمت سکه و طلا در بازار داخل عنوان کرد و گفت، اما از سویی افزایش تقاضا برای قطعات کوچکتر (ربع سکه و سکه‌های یک گرمی بانک مرکزی) عاملی شد که مسیر این قطعات کوچکتر را از مسیر کاهشی سکه و طلا جدا کرد.

به گزارش ایسنا، محمد کشتی‌آرای درباره وضعیت یک هفته اخیر بازار سکه و طلا اظهار کرد: قیمت جهانی طلا که طی دو ماه اخیر سیر صعودی به خود گرفت و به رقم‌های بی سابقه دست پیدا کرده بود، در این هفته سیر نزولی داشت و در حقیقت جاذبه خرید طلا در بازار‌های جهانی از دست رفت؛ علت آن نیز این بود که باتوجه به بهتر شدن شرایط سیاسی جهان و آرامش ایجاد شده در برخورد‌های نظامی خاورمیانه، طبیعتاً تقاضا برای خرید طلا به جهت سرمایه‌گذاری کاهش پیدا کرده است. بر همین اساس این هفته، قیمت جهانی طلا با ۴۰ دلار کاهش، روز گذشته (پنجشنبه) به ۲۲۹۷ دلار برای هر اونس طلا و رسید.

نایب‌رئیس سابق اتحادیه طلا و جواهر تهران ادامه داد: از سوی دیگر در یک هفته اخیر که سیر نزولی قیمت اونس جهانی را داشتیم، نرخ ارز در اخل نیز روند کاهشی داشت؛ هرچند که در برخی روزها، نوسان افزایشی را هم تجربه کرد، اما در مجموع طی یک هفته اخیر نرخ ارز کاهشی پیش امد؛ بنابراین این دو عامل سبب شد که تغییراتِ کاهشی مختصری در قیمت سکه و طلا را شاهد باشیم.

تک‌روی سکه‌های کوچکتر نسبت به سایر قطعات سکه و طلا

وی در رابطه با آخرین قیمت انواع قطعات سکه و مصنوعات طلا در بازار و تغییرات آن نسبت به ابتدای هفته، گفت: روز گذشته (پنجشنبه) در آخرین معاملات، سکه تمام طرح قدیم ٣٨ میلیون و ٢٠٠ هزار تومان بود و به نسبت ابتدای هفته ٣٠٠ هزار تومان کاهش داشت. قیمت سکه تمام طرح جدید که در جریان نوسانات تا ۴١ میلیون و ٨٠٠ هزار تومان (در این هفته) نیز بالا رفته بود، در آخرین معاملات روز پنجشنبه ۴١ میلیون و ٨٠٠ هزار تومان بود که به نسبت اول هفته، تغییری نداشت. نیم سکه نیز با ٢٠٠ هزار تومان کاهش هفتگی در آخرین معاملات به ٢۴ میلیون و ٣٠٠ هزار تومان رسید.

او تصریح کرد: علیرغم روند نزولی قیمت سکه و طلا، اما افزایش تقاضا برای قطعات کوچکتر سکه (ربع سکه و سکه‌های یک گرمی بانک مرکزی) سبب شد که این قطعات کوچکتر نسبت به ابتدای هفته، افزایش بها را تجربه کنند. ربع سکه با ٣٠٠ هزار تومان افزایش هفتگی به ١۵ میلیون و ۵٠٠ هزار تومان رسید. سکه‌های یک گرمی بانک مرکزی نیز به نسبت ابتدای هفته با ٢٠٠ هزار تومان افزایش قیمت همراه و در آخرین معاملات، هفت میلیون و ٣٠٠ هزار تومان دادوستد شد.

کشتی‌آرای ادامه داد: قیمت هر مثقال طلای آب شده (١٧ عیار)، با نوسانات معمول بازار ٢٠٠ هزار تومان کاهش هفتگی داشت و در پایان هفته قیمت هر مثقال طلای ۱۷ عیار ١۵ میلیون و ٣٠ هزار تومان بود.

علی‌رغم کاهش قیمت‌ها، حباب سکه بزرگ‌تر شد

نایب‌رئیس سابق اتحادیه طلا و جواهر تهران تصریح کرد: همانطور که اشاره شد، افزایش تقاضا برای خرید سکه، سبب شد که حباب سکه نیز این هفته با افزایش همراه باشد و ۵٠٠ هزار تومان افزایش پیدا کند؛ در آخرین معاملات پایانی هفته، قیمت هر قطعه سکه هفت میلیون و ٨٠٠ هزار تومان دارای حباب بود.

وی خاطرنشان کرد: ناگفته نماند که این روز‌ها در اتاق ارز و طلا، سکه نیز حراج و واگذار می‌شود، اما نکته جالب اینجاست که هیچ‌یک از این سکه‌هایی که در اتاق ارز و طلا به فروش می‌رسد، تاکنون به بازار برنگشته است؛ بنابراین بازار تقاضای طبیعی خود برای خرید سکه را دارد و از همین روی هم هست که حباب سکه این هفته با افزایش همراه شده است. سکه‌هایی که در فروردین ماه توسط بانک مرکزی فروخته شد، هنوز به بازار عرضه نشده و هرکسی که خریداری کرده، نزد خود نگه داشته است.

به گفته‌ی این کارشناس بازار سکه و طلای کشور، در حال حاضر، باتوجه به سیر نزولی نرخ ارز در بازار و فاصله از عدد‌هایی که پیدا کرده بود، سطح دادوستد‌ها در بازار عادی، به دور از هرگونه التهاب و کاملا منطقی بوده است و هیجان خاصی برای خرید و فروش مشاهده نشده است.

کشتی‌آرای برای هفته پیش‌رو نیز پیش‌بینی کرد: بنظر می‌رسد که هفته ابتدا نیز شرایط به همین صورت باشد. قیمت جهانی طلا تا این لحظه (جمعه) نوسان خاصی نداشته و بازار ارز هم که در ثبات نسبی به سر می‌برد؛ بنابراین پیش‌بینی می‌شود که قیمت سکه و طلا در همین محدوده‌ها باقی بماند.

دیگر خبرها

  • طلا و سکه چه قیمت‌هایی را تجربه می‌کنند؟
  • پای بیت کوین به معاملات مسکن تهران باز شد
  • هوشمندسازی ساختمان: خانه‌ای که فراتر از تصورات شماست
  • با سامانه خودنویس امکان کنترل قیمت اجاره و حذف واسطه بین مالک و مستاجر فراهم خواهد شد
  • قیمت طلا به کف رسید؟
  • قیمت طلا به کف رسید؟/ قیمت جدید طلا ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۲
  • پیش‌بینی جالب یک فعال بازار درباره قیمت طلا در هفته آینده
  • پیش‌بینی یک فعال بازار: طلا در هفته آینده به این قیمت می‌رسد
  • تورم آلمان دوباره افزایش یافت
  • معامله ارز، بی‌رونق‌تر از دیروز