Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-30@15:46:10 GMT

آب پاکی مجلس روی دست پوپولیست‌ها

تاریخ انتشار: ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۱۳۷۰۹۳

آب پاکی مجلس روی دست پوپولیست‌ها

فرارو- با آغاز رقابت‌های انتخابات ریاست جمهوری، کاندیداها ه رکدام وعده‌هایی را مطرح کردند که برخی از آنها واکنش‌های کارشناسان حوزه مربوطه به همراه داشته است. افزایش سه برابری یارانه ها و پرداخت کارانه از این موارد بود. اما گویا کاندیداها فراموش کرده‌اند که هرگونه هزینه دولت باید در بهارستان به تصویب نمایندگان برسد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


به گزارش فرارو؛ در زمان نام نویسی کاندیداهای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری هر کدام که پا به داخل وزارت کشور می‌گذاشتند، در برابر دوربین خبرنگاران وعده‌هایی را مطرح می کردند و قول می دادند که در صورت تائید صلاحیت و موفقیت در انتخابات آنها را عملی کنند.
در این میان دوکاندیدای جریان اصولگرایی که موفق شدند تائید شورای نگهبان را هم بدست بیاورند، از همان ابتدا مدعی شدند که می توانند یارانه را دو برابر کنند البته این وعده یکی از آنها بود و دیگری قول سه برابر کردن یارانه ها را در زمان نام نویسی به مردم داده بود. اما بعد از تائید صلاحیت و ورود کاندیداها به فضای تبلیغاتی این وعده ها روز به روز پررنگ‌تر و بیشتر تکرار شد.
همین مسئله موجب شد که کارشناسان اقتصادی این افراد را متهم به پوپولیستی و عوام فریبی کنند کارشناسان بر این باور هستند که این کار نیازمند منابع مالی است که از چند طریق می توان آن را تامین کرد که یا خوش آیند نیستند و یا امکان پذیر نیستند. زیرا یا دولت باید با افزایش نرخ حامل‌های انرژی کسب درآمد کند که به هیچ وجه خوشایند نیست و یا اینکه درآمدهای نفتی و مالیاتی را خرج یارانه کند که امکان پذیر نیست. بنابراین بارها و بارها از این کاندیداها سوال پرسیده شد که چگونه می خواهند منابع مالی این هزینه را تامین کنند اما پاسخی به پرسش‌ها داده نشد.
با این حال علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی ظهر امروز آب پاکی را روی دست این نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ریخت و گفت: سالانه یک میلیون و 500 هزار میلیارد ریال یارانه در کشور داده می شود که با توجه به درآمدها و هزینه‌های دولت افزایش آن امکان پذیر نیست چرا که دولت پولی برای پرداخت آن ندارد. با وجود اینکه پس از برجام فضای اقتصادی کشور بهتر شده و درآمد کشور افزایش یافته ولی این علاج کار نیست و علاج کار افزایش کارآفرینی و تولید در کشور است.لاریجانی تاکید کرد: حقیقت این است که تا زمانی که اقتصاد کشور شکوفا نشود و ثروت ایجاد نشود امکان افزایش وام های ازدواج، یارانه، وام مسکن و سایر خدمات وجود ندارد چرا که دولت پولی برای پرداخت ندارد.
اما نکته دیگری که گویا کاندیداهای انتخابات فراموش کرده اند این است که تمامی این وعده‌ها نیازمند تصویب مجلس است و اگر نمایندگان با آنها موافقت نکنند امکان اجرایی شدنشان وجود ندارد.
کاندیداها قبل از وعده دادن برنامه ششم را مطالعه کنند
فریده اولاد قباد نماینده مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با فرارو بابیان اینکه نامزدهای انتخابات باید متناسب با واقعیت و امکانات وعده دهند گفت: کاندیداها باید به جای وعده های پوپولیستی و عوام فریبانه که باعث می شود به شعور ملت ایران توهین شود، به ارائه برنامه بپردازند. اینکه عده‌ای به عنوان کاندیدا مدعی می شوند که می توانند 250 هزار تومان کارانه پرداخت کنند و یا یارانه را سه برابر کنند، به هیچ وجه صحت ندارد و صرفا برای فریب افکار عمومی مطرح می شود.
او ادامه داد: قاعدتا هر طرحی مانند افزایش یارانه، پرداخت کارانه باید منابع مالی مشخصی داشته باشد. یعنی این افراد بعد از اینکه در انتخابات پیروز شدند باید لایحه ای را تحویل مجلس دهند و در آن توضیح دهند که از کدام منابع قرار است این هزینه‌ها پرداخت شود. اما واضح است که آنها نه برنامه مشخصی در این باره دارند و نه منابعی. در غیر اینصورت در مناظره‌ها یا برنامه های تبلیغی خود آنها را مطرح می کردند.
وی تاکید کرد: هدف دولت‌ها باید فقرزدایی باشد نه فقیر پروری. نمایندگان مجلس و کابینه دولت‌ تلاش دارند که میزان فقر در کشور را کاهش دهند و این مسئله با پرداخت کارانه یا افزایش یارانه امکان پذیر نیست آنچه که موجب کاهش فقر در کشور می‌شود، ایجاد اشتغال است. بنابراین یک کاندیدا اگر قصد فریب مردم را نداشته باشد، اعلام می کند که چه برنامه‌ای برای ایجاد اشتغال دارد.
نماینده مردم تهران گفت: من به کاندیداهایی که وعده‌های اینچنینی مطرح کرد‌اند پیشنهاد می کنم برنامه ششم توسعه را مطالعه کنند تا متوجه شوند که وعده‌های آنها تا چه حد با این برنامه فاصله دارند.
اولاد قباد عنوان کرد: بطورکلی طرح های مختلفی وارد مجلس می‌شوند اما به همراه آنها اطلاعات مشخص و مفصلی از منابع تامین مالی هم ارائه می‌شود و اگر این طرح‌ها فاقد منابع مالی باشند یا منابع مناسبی نداشته باشند تصویب نمی‌شوند. تا این جای کار هم کاندیداها صحبتی نکرده اند که ما متوجه شویم منابع مالی مناسبی برای وعده‌های خود در نظر دارند.
با وعده‌های پوپولیستی و بعید به دنبال کسب رای هستند
همچنین قاسم میرزایی نکو نماینده مردم دماوند و فیروزکوه در مجلس نیز در گفت‌وگو با فرارو عنوان کرد: به اندازه کافی همه ملت ایران می دانند که هرگونه پرداختی از سوی دولت باید در بودجه تعریف شود و منبع بودجه برنامه 5ساله است. اینکه می گویند ما یارانه را سه برابر می کنیم یا کارانه پرداخت می کنیم به هیچ عنوان امکان پذیر نیست. حتی اگر بر فرض محال بتوان این را محقق کرد باید توجه داشت که همین پرداخت یارانه 45هزار تومانی چندین سال طول کشید تا بررسی ها انجام شود و آخر هم با این وضعیت نامناسب اجرا شد.
وی افزود: افرادی که وعده وعید می دهند صرفا یک عده پوپولیست هستند که قصد دارند با شعارهای این چنینی برای خود رای دست و پا کنند. هیچ فردی مخالف حمایت از قشر ضعیف جامعه نیست همه در این مورد اتفاق نظر دارند که باید به این اقشار کمک کرد و تقویت شوند اما پرداخت چنین مبالغی کمک محسوب نمی‌شود و تاثیرات فاجعه باری بر اقتصاد ایران دارد و هیچگاه مجلس دهم با آن موافقت نخواهد کرد.این نماینده مجلس ادامه داد: به عنوان مثال شما یک شهرستان 250هزار نفری را در نظر بگیرید. به این شهرستان ماهانه حدود 12میلیارد یارانه پرداخت می‌شود در حالی که بودجه عمرانی آنجا تنها 5میلیارد تومان است. چگونه می خواهند این افزایش یارانه و پرداخت کارانه را انجام دهند؟ شاید بهترین کار این باشد که مبلغ یارانه را در اختیار مردم بگذارند تا هزینه ساخت زیربناها شود. اما سه برابر کردن این یارانه بعید است و هیچ کجای دنیا انجام نشده و مورد تائید نیست.
میرزایی نکو در پایان تاکید کرد: این افراد اگر به دنبال کمک به اقشار ضعیف هستند باید ایجاد شغل کنند. مثلا هر گردشگری باعث می شود 260 نفر موقعیت شغلی پیدا کنند و این بسیار در کاهش نرخ بیکاری کمک خواهد کرد. وگرنه اینکه بخواهند 43هزار میلیاردی که بابت یارانه هزینه می کنند افزایش دهند بسیار مصیبت بار خواهد بود.
مجلس طرح‌های پوپولیستی را تصویب نمی کند
شهاب‌الدین بی مقدار دیگر نماینده مجلس در گفت‌گو با فرارو با اشاره به برنامه ششم گفت: مجلس دهم برنامه ششم را تصویب کرده است که با توجه به آن به هیچ عنوان امکان افزایش یارانه‌ها وجود ندارد. ضمن اینکه در این برنامه بر هدفمندتر شدن یارانه‌ها تاکید شده است.
وی تصریح کرد: در این برنامه آمده است که در راستای ارتقا عدالت اجتماعی، افزایش بهره وری در مصرف آب و انرژی و هدفمند کردن یارانه ها در جهت افزایش تولید و توسعه نقش مردم در اقتصاد به دولت اجازه داده می شود که قیمت آب و حامل های انرژی و سایر کالاهای و خدمات یارانه ای را با رعایت ملاحظات اجتماعی و اقتصادی و حفظ مزیت نسبی و رقابتی برای صنایع و تولیدات، به تدریج تا پایان سال ۱۳۹۹ با رعایت مفاد مواد ۱، ۲ و ۳ قانون هدفمندی کردن یارانه ها اصلاح و از منابع حاصل به صورت هدفمند برای افزایش تولید، اشتغال، حمایت از صادرات غیر نفتی، بهره وری، کاهش شدت انرژی، کاهش آلودگی هوا و ارتقای شاخص های عدالت اجتماعی و حمایت های اجتماعی از خانوارهای نیازمند و تامین هزینه های جاری و سرمایه گذاری شرکت های ذیربط در چارچوب بودجه های سالانه اقدام لازم را به عمل آورد.
نماینده مردم تبریز تصریح کرد: بنابراین وعده های کاندیداهای ریاست جمهوری نه تنها پوپولیستی و عوام فریبانه است بلکه با برنامه ششم توسعه در تضاد هستند و قطعا در صورت موفقیت این افراد در انتخابات ریاست جمهوری، مجلس با چنین طرح‌هایی موافقت نخواهد کرد و آنها را تصویب نمی کند.
او ادامه داد: مردم باید بدانند که اگر قرار باشد یارانه‌ها افزایش پیدا کند، آنها مجبورند پول حامل‌های انرژی را چند برابر بیشتر پرداخت کنند. یعنی بنزین که امروز 1000تومان است را باید 3هزارتومان یا بیشتر خریداری کنند. آب، برق، گاز و... هم همین طور افزایش نرخ پیدا می کنند.
بی‌مقدار در پایان افزود: ضمن اینکه هیچ فرد تحصیل‌کرده ای علاقه به صدقه گرفتن ندارد که حالا یکی از کاندیداها می آید و می‌گوید قصد دارد به کارانه پرداخت کند. جوان تحصیل کرده ما نیاز به کار دارد نه صدقه شما بیاید و برنامه ارائه کنید که مشخص شود برای ایجاد اشتغال چه طرح‌هایی دارید. واقعیت این است که این افراد صرفا قصد فریب مردم را دارند تا بتوانند خود را محبوب کنند.

منبع: فرارو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۱۳۷۰۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سید محمد خاتمی: کشور در شرایط حساسی به سر می‌برد/ چشم امید ما برای عبور از بحران‌ها و گشودن افق‌ها به نهاد دانشگاه و دانشگاهیان است/ اولین کار مجلس هفتم تثبیت قیمت‌ها بود و دیدیم که تورم روز به روز افزایش پیدا کرد

به گزارش جماران؛ در آستانه روز معلم گزارش «مسأله دانشگاه در ایران» با حضور سید محمد خاتمی ارائه شد

گزارش تحقیقی «مسأله دانشگاه در ایران؛ مخاطرات توسعه علمی و چشم‌اندازهای پیش رو» که با مشارکت جمعی از مدیران سابق، نظریه‌پردازان، متخصصان، کارشناسان و فعالان دانشگاهی و دانشجویی، زیر نظر سید محمد خاتمی انجام شده است، ارائه و منتشر شد.

سید محمد خاتمی در نشستی که در آستانه روز معلم و با حضور جمعی از استادان و متخصصان دانشگاه و مدیران پیشین آموزش عالی برگزاری شد، ضمن اشاره به شرایط دشوار و حساس سیاسی و اجتماعی و اقتصادی کشور و گرامی‌داشت روز معلم به تبیین ضرورت‌ و زمینه‌های شکل‌گیری و تدوین این گزارش کارشناسانه و تجربه‌های پیشین مشابه آن پرداخت.

خاتمی گفت این متن چهارمین تلاش پس از گزارش‌های «آسیب‌شناسی اصلاحات»، «مسأله حجاب، واقعیت‌ها و راهکارها» و «مسائل آموزش و پرورش» است که در تدوین آن عرف کارشناسانه و تجارب و دیدگاه‌های متخصصان بنای گفت‌وگوی میان نخبگان و جامعه قرار گرفته است. 

رئیس دولت اصلاحات گفت: من در این دوره به دوستان گفتم به جای مسائل خیلی کلی، بنیادین و اساسی که باید روی آن فکر کرد، مورد به مورد مسائل را بررسی کنیم؛ مسأله‌شناسی کنیم و اعلام کنیم راه‌حل‌های مسأله چیست.

وی تأکید کرد: ما در این عرصه برنامه ارائه نمی‌دهیم زیرا ارائه برنامه را باید کسانی انجام دهند که امکانات اجرایی در اختیارشان است. رویکرد این گزارش‌ها بیشتر ناظر به شناخت و حل مسأله است. 

 

باید از تجربه‌ها درس گرفت

 

خاتمی با اشاره به پژوهش آماده شده دربارهٔ آموزش‌عالی ابراز امیدواری کرد که انتشار آن زمینه را برای بحث‌های گسترده‌تر صاحب‌نظران فراهم ‌کند. 

خاتمی گفت: باید از تجربه‌ها درس گرفت و رهیافت‌های افق‌گشا را با فهم و نقد عملکردهای گذشته در مقاطع مختلف پیدا کرد. ما در هیچ‌جا خاتم‌الفلاسفه یا خاتم‌العلما نداریم. حتی اندیشه متفکرانی مثل ملاصدرا هم کاملاً رنگ و بوی زمانه خودش را داشته و دارد. یعنی وقتی زمانه عوض شد، ممکن است این تفکرات هم تغییر پیدا کند. بر اساس همین دیدگاه باید تأکید کنم که این متن نهایی نیست، چارچوبی از یک رویکرد است و تلاش شده که مسائل از دیدگاه کارشناسی دیده شوند و راهکارهایی ارائه شوند و اگر دستگاه‌های اجرایی، یا سیاست‌گذاران و سیاست‌ورزان فعلی مسائل آموزش عالی بخواهند به اینها توجه کنند باید از دل این دست گزارش و گفت‌وگوهای پس از آن‌ها برنامه‌هایی اجرایی درآورند.

رئیس دولت اصلاحات با اشاره به ضرورت بررسی نقادانه سیاست‌ها و برنامه‌های راهبردی در همه زمینه‌ها از جمله حوزه علوم و فناوری به روند تدوین چشم‌انداز بیست ساله کشور و سپس برنامه چهارم توسعه پرداخت که بر مبنای آن‌ها در سال‌های پایانی دولت اصلاحات تلاش‌های زیادی برای ارائه یک مسیر مدون برای توسعه کشور بر پایه توسعه علمی شده بود. 

خاتمی در ادامه یادآور شد: افرادی با این دیدگاه و رویکردها مخالف بودند، اولین کاری که کردند، برنامه چهارم را که یک برنامه بسیار مترقی و خوب بود و با لحاظ دیدگاه‌های چشم‌انداز تنظیم شده بود کنار گذاشتند و مسائلی که می‌بینید پیش آمد؛ از جمله بحث طبیعی کردن قیمت‌ها که قرار بود در کل برنامه پنج ساله با یک شیب ملایمی انجام شود تا اثر منفی در جامعه نداشته باشد و در عین حال با سیاست‌های جبرانی، درآمد آن صرف کسانی شود که درآمد کمتری دارند یا بهای حامل‌های انرژی بهبود پیدا کند.

 

تنها یک سال از برنامه چشم‌انداز ۲۰ ساله مانده است باید ببینیم چرا به شاخص‌های نهایی آن نزدیک نشده‌ایم

 

رئیس دولت اصلاحات در ادامه افزود: اولین کار مجلس هفتم تثبیت قیمت‌ها بود و دیدیم که به کجا رسیدیم و مسأله تورم و افزایش نقدینگی و مسائل دیگری که روز به روز افزایش پیدا کرد و امروز به سطح فوق‌العاده نگران کننده‌ای رسیده است و امیدوارم بزرگان کشور این نگرانی را داشته باشند که حلش کنند. تنها یک سال از برنامه چشم‌انداز ۲۰ ساله مانده است، باید ببینیم چرا به شاخص‌های نهایی آن نزدیک نشده‌ایم.

خاتمی در ادامه با تأکید بر اینکه آموزش عالی از مهمترین نهادهای امروز جامعه ما است، اظهار داشت: دانش همیشه در عرصه حیات اجتماعی انسان جایگاه خودش را داشته است، ولی اولاً دانش به معنای جدید کلمه امر تازه‌ای است و ثانیاً باید توجه داشت که ضرورتاً متصدی امر دانش مجموعه آموزش عالی و افراد تشکیل دهنده این نهادها هستند و باید این موضوع مسأله اصلی و واقعی نهاهای تصمیم‌گیری‌ برای دانشگاه و جامعه باشد. مثلاً در آن زمان ما دیدگاهی در زمینه اداره دانشگاه‌ها بر پایه هیأت امنا و انتخاب مدیران داشتیم، این رویکرد اگرچه کامل نبود ولی قبول داشت که اعضای هیأت علمی افرادی را برای ریاست دانشگاه به وزیر علوم معرفی کنند و او در شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح کند و فردی برای ریاست دانشگاه انتخاب شود که حمایت عموم دانشگاهیان را با خود داشته باشد.

وی در پایان تأکید کرد: در حوزه علم و آموزش و دانشگاه مثل هر حوزه دیگر، اولین اصل «رویکرد» است. اگر دیدگاه ما به جهان، انسان و جامعه اصلاح نشود و به زندگی، نظم و سامان اجتماعی متناسب با نیاز و خواست انسان امروز و مقتضیات جهانی نگاه نداشته باشیم، معلوم نیست راه‌حل‌های مطرح شده برای مسائل پیش رو بتواند کارآمد باشد. 

 

نباید با ذهنیت‌های بسته و جهت‌دار به سراغ امور پیچیده کشور رفت

 

اصل دوم «کارشناسی» است یعنی باید به مسائل و تنگناها و بحران‌های موجود کارشناسانه پرداخت و کارها را به کاردانان آگاه و روشن و بیدار سپرد، نه آنکه با ذهنیت‌های بسته و جهت‌دار به سراغ امور پیچیده کشور رفت. حداقل این است که زمینه‌های آزادانه و مؤثر گفت‌وگو را در جامعه، میان اهل نظر و فن فراهم شود که بتوانند نظرشان را مطرح کنند و این فکرها به مرحله عمل برسانند. 

خاتمی در پایان افزود: این روزها کشور در شرایط حساسی به سر می‌برد، ان‌شاء‌الله خداوند شرّ دشمنان را کم کند و در موقعیت کنونی ما دیگر شاهد تنش تازه‌ای در عرصه حیات منطقه‌ای و ملی نباشیم؛ و جامعه ما بتواند راه توسعه مردم‌سالار را با سلامت و امنیت طی کند. به هرحال چشم امید ما همیشه برای عبور از بحران‌ها و گشودن افق‌ها در همه زمینه‌ها به نهاد دانشگاه و دانشگاهیان عزیز است.

متن کامل این گزارش در ادامه قابل دریافت و مطالعه است:

دانلود مسأله دانشگاه در ایران

دیگر خبرها

  • مجلس با یارانه نان، دارو و شیرخشک موافقت کرد
  • یارانه‌بگیران بخوانند/ یارانه‌ها و مستمری‌ها در بودجه ۱۴۰۳ چقدر افزایش پیدا می‌کند؟ + عکس
  • هشدار قالیباف نسبت به ابهامات موجود در مورد یارانه دارو
  • هشدار رئیس مجلس نسبت به ابهامات موجود در مورد یارانه دارو/ مبلغ 74 همت نمی‌تواند باعث کنترل قیمت و بازار دارو شود/ دولت برای کنترل قیمت بازار دارو 180 همت در نظر بگیرد
  • سید محمد خاتمی: کشور در شرایط حساسی به سر می‌برد/ چشم امید ما برای عبور از بحران‌ها و گشودن افق‌ها به دانشگاه است/ اولین کار مجلس هفتم تثبیت قیمت‌ها بود و دیدیم که تورم روز به روز افزایش پیدا کرد
  • نگاهی به وضعیت بودجه احزاب در لایحه بودجه 1403 / مرکز پژوهش های مجلس: وزارت کشور گزارشی از نحوه توزیع کمک مالی به احزاب ارائه کند
  • سید محمد خاتمی: کشور در شرایط حساسی به سر می‌برد/ چشم امید ما برای عبور از بحران‌ها و گشودن افق‌ها به نهاد دانشگاه و دانشگاهیان است/ اولین کار مجلس هفتم تثبیت قیمت‌ها بود و دیدیم که تورم روز به روز افزایش پیدا کرد
  • تصمیم نهایی مجلس درباره یارانه‌ها در سال ۱۴۰۳/ اعلام جزییات مصوبه دولت
  • موافقت مجلس با یارانه نان، دارو و شیرخشک
  • تصویب جدول منابع و مصارف هدفمندسازی یارانه‌ها