Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-05-04@07:47:34 GMT

جاده پر پیچ و‌ خم توسعه صنعت خودرو

تاریخ انتشار: ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۱۴۰۷۹۵

جاده پر پیچ و‌ خم توسعه صنعت خودرو

ویرایش جدید برنامه راهبردی صنعت خودرو در حالی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت منتشر شده، که براساس این برنامه، اهداف کمی خودروسازی کشور تا سال 1404 تعیین شده است.

وزارت صنعت، معدن و تجارت در برنامه راهبردی خود برای صنعت خودرو با بررسی وضعیت موجود، اهداف کمی خودروسازی کشور در سه دوره زمانی سال‌های 1396، 1400 و 1404 را پیش‌بینی کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این اهداف، مباحثی چون حجم تولید خودرو، میزان فروش سالانه صنعت خودرو، سهم ارزش افزوده صنعت خودرو از ارزش افزوده کل صنعت، ارزش صادرات خودرو و قطعه، اشتغال مستقیم، سهم اشتغال، نسبت هزینه تحقیق و توسعه به فروش در صنعت خودرو، سطح استاندارد آلایندگی، متوسط مصرف سوخت و در آخر جایگاه ایران در جهان مشخص شده است تا مجموع این موارد نقشه راه خودروسازان کشور برای طی کردن مسیر توسعه باشد. به گزارش دنیای اقتصاد، مسیری که هر چند حمایت‌های دولت را به همراه دارد، اما به‌نظر می‌رسد دست‌اندازهای بسیاری را پیش‌روی خود دارد. دست‌اندازهایی که نشات گرفته از چالش‌های زیرساختی است.

با وجود اینکه سیاست‌گذار صنعتی لازمه تحقق این اهداف را جذب سرمایه خارجی و افزایش مشارکت‌های خودروسازان داخلی با برندهای معتبر جهانی دانسته است، اما آن‌گونه که به‌نظر می‌رسد چشم‌انداز مذکور همخوانی با واقعیت‌های کنونی صنعت خودرو کشور ندارد. موضوعی که کارشناسان صنعت خودرو نیز به آن اشاره و تاکید دارند. بر این اساس در شرایطی که تنها 8 سال به پایان سند چشم‌انداز باقی مانده است، شاهد حضور اندک شرکت‌های خودروساز خارجی در صنعت خودرو کشورمان هستیم. شرکت‌هایی که پیش از این نیز در زنجیره خودروسازی ایران حضور داشتند، اما کمکی به توسعه زیرساختی این صنعت نکردند. حال در شرایطی استراتژی صنعت خودرو با تکیه بر توان داخلی و خارجی، اهداف بلند‌پروازانه‌ای در سر دارد که بسیاری از کارشناسان تاکید می‌کنند با توجه به شرایط کنونی خودروسازی کشور این اهداف دست‌نیافتنی است حال آنکه تغییر مسیر خودروسازان نیز نمی‌تواند طی 8 سال آینده اهداف استراتژی مذکور را محقق کند.

فروش خودرو تا سال 1404

یکی از اهداف کمی صنعت خودرو که در سند راهبردی به آن توجه جدی شده میزان فروش سالانه صنعت خودروی کشور است. براساس برنامه وزارت صنعت، خودروسازان باید در سال‌جاری به میزان 20 میلیارد دلار درآمد از محل فروش خودرو کسب کنند؛ درآمدی که در سال 1400 باید به 28 میلیارد دلار و در سال 1404 به 50 میلیارد دلار برسد. در حالی افزایش فروش خودروسازان در برنامه پیش‌بینی شده است که این موضوع اثر جدی نیز در شاخص‌های کلان اقتصادی کشور به‌خصوص رشد اقتصادی دارد. همچنین براساس آخرین آماری که دولت در سال 1392 ارائه کرد سهم ارزش افزوده صنعت خودرو از GDP (تولید ناخالص داخلی) 8/ 1 درصد بوده که این رقم در سال 1394 به 7/ 1 درصد رسیده است. براساس هدف‌گذاری وزارت صنعت سهم ارزش افزوده صنعت خودرو از GDP در سال 1396 باید به 3 درصد، در سال 1400 به 5/ 3 درصد و در سال 1404 به 4 درصد برسد.در این بین یکی دیگر از ارقام مهمی که در این برنامه راهبردی به آن دقت شده است که این موضوع نیز ارتباط مستقیمی با رشد تولید و فروش محصولات شرکت‌های خودروساز دارد، سهم ارزش افزوده صنعت خودرو از ارزش افزوده کل صنعت است. براساس اعلام وزارت صنعت این عدد در سال 1393 به میزان 2/ 13 درصد بوده است که در سال 1396 هدف‌گذاری 14 درصد و در سال 1400 با یک درصد رشد به 15 درصد و سال 1404 نیز 16 درصد در نظر گرفته شده است.بر این اساس وزارت صنعت در سه بخش میزان فروش سالانه خودرو، سهم ارزش افزوده صنعت خودرو از GDP و سهم ارزش افزوده صنعت خودرو از ارزش افزوده کل صنعت اعداد و ارقام را به ایده‌آل‌ترین شکل ممکن در نظر گرفته است.

در این مورد مهدی عباداللهی، کارشناس صنعت خودرو با اشاره به اینکه ارقام در نظر گرفته شده همخوانی با وضعیت موجود صنعت خودروی کشور ندارد، می‌گوید: افزایش فروش ارتباط مستقیمی با میزان تولید خودرو در کشور دارد. به هر میزان که تولید خودرو رشد کند قطعا فروش نیز افزایش خواهد داشت؛ بنابراین اولین موضوعی که مدنظر قرار می‌گیرد این است که خودروسازان در 8 سال آینده تا چه اندازه می‌توانند رشد تولید را رقم بزنند.وی با اشاره به اینکه در نظر گرفتن درآمد 20 میلیاردی در سال‌جاری از محل فروش و 50 میلیارد فروش در سال 1404 بسیار ایده‌آل به‌نظر می‌رسد، عنوان می‌کند: با توجه به زیرساخت‌های موجود صنعت خودرو و بازار طی سال‌های آینده احتمال اینکه این اعداد محقق شوند بسیار کمرنگ است.وی تاکید دارد، درخصوص سهم ارزش افزوده صنعت خودرو از GDP و سهم ارزش افزوده صنعت خودرو از ارزش افزوده کل نیز اعداد بزرگ در نظر گرفته شده است و اینکه این رقم‌ها تناقض جدی با اعداد و ارقام کلانی که برای بخش صنعت پیش‌بینی شده است، دارد.

ارزش صادرات در برنامه راهبردی

یکی از مسیرهای رشد تولید و افزایش فروش شرکت‌های خودروساز از محل صادرات خودرو است؛ موضوعی که بعد از برجام نیز اهمیت جدی برای سیاست‌گذار صنعتی داشته است؛ به‌طوری‌که یکی از شروط انعقاد قراردادهای خارجی شرط 30 درصد صادرات در نظر گرفته شده است. حال این وزارتخانه در برنامه راهبردی صنعت خودرو رشد صادرات محصولات خودروسازان طی سه مقطع زمانی 1396، 1400 و 1404 را مدنظر قرارداده است. براین اساس خودروسازان باید در سال 1396 صادرات 2/ 2 میلیارد دلاری، در سال 1400 نیز صادرات 5/ 4 میلیارد دلاری و در سال 1404 به هدف 15 میلیارد دلاری صادرات دست پیدا کنند. در این بین، قطعه‌سازان نیز باید در سال‌جاری بتوانند 9/ 0 میلیارد دلار صادرات محصولات خود را رقم بزنند و در سال 1404 این رقم را به 8/ 1 میلیارد دلار و در سال 1404 به 6 میلیارد دلار برسند.

رشد صادرات در حالی جزو برنامه‌های وزارت صنعت است که خودروسازان طی سال گذشته با افت 59 درصدی در صادرات مواجه بودند. بر همین اساس کارشناسان تاکید دارند صادرات محصولات خودروسازان ارتباط اساسی با کیفیت، مدلینگ و به روز بودن محصولات دارد؛ بنابراین در صورتی که مشارکت‌های خودرویی در پساتحریم بتواند موجب تولید خودرو با چنین استانداردهایی شود؛ بنابراین صادرات آنها نیز رونق خواهد گرفت.در این مورد، حسن کریمی سنجری، کارشناس صنعت خودرو می‌گوید: یکی از اصلی‌ترین اهداف سند استراتژی توسعه صنعت خودرو، تولید سه میلیون دستگاهی در سال 1404 و صادرات یک سوم آن به بازارهای جهانی است. در صورتی که صنعت خودرو بتواند چنین هدفی را محقق کند قطعا اثر جدی در خودروسازی کشور خواهد داشت.وی معتقد است، این حجم درآمد از صادرات بلندپروازانه است و با اوضاعی که در حال حاضر صنعت خودرو با آن رو در رو است، همخوانی چندانی ندارد. بدون تردید تولید خودروهایی که بتواند مشتریان ایرانی و بازارهای منطقه‌ای و جهانی را طی 8 سال آینده راضی کند نیازمند تکنولوژی روز و از همه مهم‌تر دارا بودن برنامه مدون و مشخص تولید و صادرات است که خودروسازی ایران در حال حاضر فاقد آن است.

تصویر اشتغال در خودروسازی

شاید به جرات بتوان گفت صنعت خودرو یکی از مهم‌ترین بخش‌هایی است که سهم مهمی از اشتغال کشور را بر دوش دارد. براساس آخرین آمار در سال 1394، 350 هزار نفر به‌صورت مستقیم تنها در خودروسازی کشور مشغول به فعالیت بودند براساس برنامه راهبردی در سال‌جاری اشتغال مستقیم صنعت خودرو باید به 400 هزار نفر برسد تا سهم اشتغال این بخش نیز به 5/ 10 درصد افزایش پیدا کند. همچنین تا سال‌ 1400 نیز باید اشتغال در این بخش به 466 هزار نفر برسد تا سهم خود را به 6/ 11 درصد برساند؛ اجرایی شدن این برنامه موجب می‌شود که صنعت خودرو در سال 1404 بتواند 600 هزار نفر اشتغال مستقیم را پوشش بدهد تا سهم آن به 3/ 13 درصد برسد.در شرایطی این موضوع نیز در برنامه گنجانده شده است که کارشناسان افزایش اشتغال را به رشد تولید و فروش خودروسازان منوط می‌دانند، اما در این میان آنها به عدم بهره‌وری در صنعت خودرو به‌خصوص نیروهای مازادی اشاره می‌کنند که طی سال‌های گذشته بخشی از زیان انباشته خودروسازان را باعث شده‌اند.

نسبت تحقیق و توسعه به فروش

آنگونه که سیاست‌گذار صنعتی در برنامه راهبردی صنعت خودرو هدفگذاری کرده است رشد تولید و فروش و اشتغال باید بتواند موجب توسعه صنعت خودرو شود که این موضوع قطعا از مسیری جز تحقیق و توسعه صورت نخواهد گرفت. برهمین اساس یکی از اهداف در نظر گرفته شده توسط سیاست‌گذار در این برنامه نسبت هزینه تحقیق و توسعه به فروش در صنعت خودرو کشور است. براساس این برنامه نسبت هزینه تحقیق و توسعه به فروش در صنعت خودرو در سال‌جاری باید به یک‌درصد افزایش پیدا کند و این نسبت در سال 1400 باید به 5/ 1 درصد و در سال 1404 نیز به 5/ 2درصد افزایش پیدا کند. افزایش این نسبت در حالی دیده شده است براساس آخرین آمار در سال 1394 نسبت هزینه تحقیق و توسعه به فروش در صنعت خودرو 5/ 0 درصد بوده است. در این بین آنگونه که به‌نظر می‌رسد هدف از افزایش این نسبت طی سال‌های آتی، کمک به توسعه صنعت خودرو است.

اهمیت این موضوع از آن رو است که بسیاری از خودروسازان بزرگ و معتبر در دنیا برای ادامه فعالیت و ماندگاری در این صنعت اقدام به سرمایه‌گذاری جدی در حوزه تحقیق و توسعه می‌کنند. خودروسازان جهانی بر این باورند که این اقدام در دراز مدت هزینه کمتری را به شرکت‌ها تحمیل می‌کند. در سال 2014،‌ هزینه‌های مرتبط با مباحث تحقیق و توسعه خودروسازان 5/ 3درصد مبلغ فروش آنها بوده و همه اینها در حالی است که حاشیه سود متوسط صنعت خودرو در همان سال 5/ 4درصد محاسبه شده است.یکی از کارشناسان صنعت خودرو در این زمینه تاکید دارد: هر چند اهداف در نظر گرفته شده در این سند بلندپروازانه است، اما اینکه خودروسازان هزینه‌های بیشتری برای تحقیق و توسعه در نظر بگیرند امر مثبتی است، اما نباید فراموش کرد که این موضوع نیازمند افزایش فروش و درآمدهای شرکت‌های خودروساز و همچنین همکاری با برندهای خارجی است.

راهبرد افزایش استاندارد آلایندگی

افزایش استاندارد آلایندگی خودروها در راستای حفاظت از محیط زیست و جلوگیری از آلودگی هوا توسط هیات دولت در اواخر دهه 80 مصوب شد. طرحی که به موجب آن خودروسازان باید استاندارد خودروهای خود را با تولیدات روز خودروسازان جهان مطابقت دهند. هر چند این برنامه برای اجرایی شدن با چالش‌های بسیاری مواجه شد، اما خودروسازان در سال 1392 توانستند بخشی از محصولات خود را براساس استاندارد یورو 4 تولید کنند؛ اما تاکید دولت به‌خصوص سازمان حفاظت محیط زیست بر افزایش این استاندارد مطابق با استانداردهای روز جهان است. موضوعی که وزارت صنعت در برنامه راهبردی صنعت خودرو به آن توجه کرده است. براساس این برنامه، خودروسازان باید در سال‌جاری سطح استاندارد آلایندگی خود را به یورو 5 و 6 برسانند و بر این اساس متوسط مصرف سوخت خودرو نیز باید به 7 لیتر در 100 کیلومتر برسد.

در صورت دستیابی به این هدف تولیدکنندگان باید در سال 1400 استاندارد آلایندگی خود را یورو 5 و متوسط مصرف سوخت محصولات خود را به 6 لیتر در 100 کیلومتر برسانند. اما این استانداردها باید در سال 1404 به‌صورت کامل مطابق با استاندارد روز اتحادیه اروپا باشد و مصرف سوخت نیز به 7/ 4 لیتر در 100 کیلومتر برسد. در حالی خودروسازان در اواخر دهه 80 و اوایل دهه 90 نیز نتوانستند براساس برنامه پیش‌بینی شده حرکت کنند که کارشناسان یکی از مهم‌ترین مشکلات خودروسازان در دستیابی به این موضوع را افزایش توانمندی صنعت خودرو در طراحی موتور عنوان می‌کنند. موضوعی که به گفته کارشناسان به واسطه اجرایی شدن مشارکت‌های خارجی قابلیت تحقق دارد؛ بنابراین خودروسازان در شرایطی می‌توانند سطح استاندارد و میزان مصرف سوخت محصولات خود را مطابق با استانداردهای جهانی پیش ببرندکه به طراحی موتور ورود کنند.

منبع: اقتصاد آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۱۴۰۷۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیش بینی جالب یک کارشناس از قیمت خودرو/ قیمت کارخانه تغییر می‌کند؟

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، قیمت خودرو امروز، جمعه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ با توجه به اینکه بنگاه‌های خرید و فروش خودرو تعطیل است، هیچ تغییری نسبت به روز گذشته ندارد.

در هفته‌ای که گذشت، قیمت خودرو روند نزولی به خود گرفته بود و همین روند تا روز دوشنبه نیز ادامه داشت، اما روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه با رشد اندکی که نرخ دلار در بازار آزاد تجربه کرد، قیمت خودرو هم بلافاصله صعودی شد. نکته عجیب اینکه برخلاف هفته پیش، محصولات سایپا نوسان چندانی در بازار نداشتند و می‌توان گفت که رکود به بازار خودروهای داخلی نیز کشیده شده بود.

قیمت خودروهای داخلی

قیمت خودروهای داخلی در هفته گذشته نزولی بود. کوییک S دنده‌ای با مدل ۱۴۰۳ یکی از ارزان‌ترین هاچ‌بک‌های بازار داخلی به شمار می‌رود که نسبت به روز شنبه این هفته، هیچ تغییری ندارد و با همان نرخ ۴۴۱ میلیون تومان به فروش می‌رسد.

شاهین G با مدل ۱۴۰۳، سدان لوکس تولیدی شرکت سایپا، رشد قیمت ۳.۵ میلیون تومانی نسبت به ابتدای هفته داشته و با ۷۶۰ میلیون تومان خرید و فروش می‌شود. سمند سورن پلاس بنزینی از رقبای پژو پارس در بین محصولات ایران‌خودرو است که سه میلیون تومان طی یک هفته کاهش یافت و به قیمت ۷۷۲ میلیون تومان رسید.

پژو پارس LX TU۵ یکی از محصولات محبوب بازار داخلی به شمار می‌رود که افت قیمت سنگینی را تجربه کرد. این خودرو نسبت به شنبه این هفته ۳۹ میلیون تومان ارزان‌تر شده و با ۸۴۷ میلیون تومان به فروش می‌رسد.

قیمت خودروهای مونتاژی

قیمت خودروهای مونتاژی در هفته پیش افت کمتری نسبت به داخلی‌ها داشت.

جک J۴ آپشنال ارزان‌ترین خودرو مونتاژی کرمان‌موتور است که از ابتدای روند معاملات شنبه ۳۰ میلیون تومان ارزان‌تر شده و با ۸۴۰ میلیون تومان به فروش می‌رسد.

ام‌وی‌ام X۳۳ کراس یکی از جدیدترین محصولات مدیران خودرو و فیس‌لیفت X۲۲ Pro به شمار می‌رود که تنها ۱۰ میلیون تومان کاهش قیمت پیدا کرده و با یک میلیارد و ۸۰ میلیون تومان معامله می‌شود.

جک S۵ یکی از محبوب‌ترین محصولات کرمان موتور محسوب می‌شود. این کراس‌اوور افت ۱۵ میلیون تومانی را از ابتدای هفته به ثبت رساند و با قیمت یک میلیارد و ۶۸۵ میلیون تومان خرید و فروش می‌شود.

فیدلیتی پرایم نیو ۵ نفره یکی از کراس‌اوورهای محبوب بهمن موتور است که این محصول نیز همانند دیگر خودروهای بازار ۳۰ میلیون تومان ارزان‌تر و با نرخ یک میلیارد و ۹۱۰ میلیون تومان به فروش می‌رسد.

پیش بینی قیمت خودرو در هفته آینده

مسیح فرزانه، کارشناس بازار خودرو معتقد است: بازار خودرو در ایران از چهار فاکتور اصلی قیمت ارز، عرضه و تقاضا، تورم و وعده و وعید مسئولان دولتی تأثیر می‌گیرد. حساسیت نسبت به گزینه چهارم طی سال‌های اخیر همواره در حال کاهش بوده و دلیل آن، محقق نشدن وعده‌های مسئولان است.

وی ادامه داد: در این باره به دو مورد اشاره می‌شود. مورد اول اینکه طبق آمار بانک مرکزی از تورم در سال ۱۴۰۲ برابر با ۵۲ درصد است، یعنی آماری متفاوت از آن‌چه که در ابتدا گفته می‌شد. مورد دیگر می‌توان به وعده مسئولان از جمله وزیر صمت در ابتدای سال اشاره کرد که صحبت از تولید ۱ میلیون و ۷۰۰ هزار دستگاه می‌کنند. مشخص نیست که این تعداد خودرو با لحاظ کسری تولید سال ۱۴۰۲ و ۱۴۰۱ اعلام می‌شود یا اینکه پرونده آن وعده‌ها به کلی بسته شده و ۱.۷ میلیون خودرو، وعده جدید آن‌ها است.

فرزانه در مورد آینده قیمت خودرو افزود: طی هفته‌های آینده احتمالاً افزایش قیمت کارخانه برای محصولات داخلی، مونتاژی و حتی وارداتی صورت بگیرد که امری طبیعی است. به دلیل اینکه تمامی هزینه‌ها از مالیات بر ارزش افزوده گرفته تا گواهی اسقاط و مالیات شماره‌گذاری افزایش پیدا کرده و استانداردهای خودرویی به ۱۲۰ عدد رسیده است. تمامی این موارد، فاکتورهایی برای افزایش قیمت بوده و موضوع مشخص این است که به دلیل شرایط تورمی و رکود که به نظر می‌رسد در سال جدید به مراتب بیشتر از سال گذشته باشد، مصرف‌کننده باید خرید خود را هرچه سریع‌تر انجام دهد.

۲۲۳۲۲۳

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902532

دیگر خبرها

  • پیش بینی جالب یک کارشناس از قیمت خودرو/ قیمت کارخانه تغییر می‌کند؟
  • اولین دور فروش خودرو‌های وارداتی در ۱۴۰۳ + زمان دقیق
  • قیمت خودرو امروز ۱۳ اردیبهشت + جدول
  • فروش لاستیک های تاریخ گذشته به جای لاستیک دولتی؟ | واکنش انجمن صنعت تایر را ببینید
  • فروش برق با نرخ‌های جذاب در بورس انرژی
  • تجهیز خودرو‌ها به ردیاب برای جلوگیری از سرقت خودرو
  • ضرورت توسعه صنعت گوهرسنگ در ایران
  • کلید رشد آینده خودرو‌های برقی در کجاست؟
  • آغاز فروش فوق العاده و پیش فروش محصولات سایپا
  • آغاز فروش فوق العاده و پیش فروش محصولات سایپا+ قیمت