Web Analytics Made Easy - Statcounter

اگر برجام نبود امروز فروش نفت ما 300 هزار بشکه بود ولی هم اکنون دو میلیون و 600 هزار بشکه از میعانات گازی در روز به فروش می رسانیم. تا قبل از برجام ما تنها قادر بودیم به چهار کشور نفت بفروشیم از جمه چین، کره، ژاپن و هند اما امروزه ما می توانیم به تمام دنیا به جز رژیم صهیونیستی و شرکت های مرتبط با آن نفت بفروشیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



اسدالله قره خانی، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس گفت: بخشی از مخالفت های فرآیند برجام از روی دلسوزی بوده چون دورنمای آینده برجام خیلی برای همگان مشخص نبوده علاوه بر آن چون طرف مقابل این صداقت لازم را در طول تاریخ نداشته عده ای تصور می کردند در این میز مذاکره آن نتیجه برد- برد که ما به دنبال آن هستیم، میسر نشود.

به گزارش صدای ایران از سحر – پایگاه اطلاع رسانی ستاد انتخاباتی دکتر حسن روحانی - وی با اشاره به بخش دیگری از نگرانی های ناشی از برجام ادامه داد: عده ای از عمق خسارت های تحریم هایی که این مدت در کشور بوده در بخش جذب سرمایه گذاری خارجی، دانش فنی و تکنولوژی و صادرات و واردات مطلع نبودند. بخش دیگری از این نارضایتی ها ناشی از مباحث و نگرش های سیاسی بوده است، در کشور ما همانند کشورهای دیگر نگرش های مختلف سیاسی وجود دارد که به دنبال آن فردی که نگرش مخالف را دارد، دوست ندارد که طرف مقابل در میدان رقابت امتیازات مثبتی را بهره مند شود.

او با اشاره به اینکه عده ای تصور می کردند ما اصلا چیزی تحت عنوان مناظره لازم نداریم و دانش هسته ای به تنهایی کفایت می کند، عنوان کرد: این افراد گمان می کردند نسبت به امکاناتی که در رفع گرفتاری ها در جامعه موثر است بی نیاز هستیم که با تدابیر و دیپلماسی قوی دولت و حمایت های مقام معظم رهبری و نقشه راه رئیس جمهوری این گفت وگوها به سرانجام رسید و این اتفاق مبارک افتاد.

این نماینده مجلس دهم به آثار و نتایج مثبت برجام اشاره کرد و گفت: دشمنان ما به دنیا القا کرده بودند که ایران به هیچ عنوان تمایل به گفت وگو با سازمان های بین المللی ندارد و بر لجاجت خود اصرار دارد و درحال تک تازی است و از منطق و قانون تبعیت نمی کند و همین آثار منفی در رابطه ایران چه در اروپا چه در حقوق بشر چه در شورای امنیت چه در سازمان ملل یا سازمان منطقه ای تاثیرگذار بود.

قره خانی با تاکید بر اینکه همه این برخوردها ناشی از باوری بود که دنیا نسبت به ایران داشت، عنوان کرد: حداقل قضیه برجام این بود که دوباره این باور به دنیا القا شد که ایران کشوری منطقی و اهل گفت وگو است و برای اثبات حقانیت خود استدلال و منطق دارد و از منطق جهانی تبعیت می کند.

او به نمونه ای دیگر از نتایج برجام اشاره کرد و گفت: یکی دیگر از نتایج مثبت برجام اتفاق آراء و همدلی ملی است. صرف نظر از باورهای سیاسی همگی نسبت به سرانجام رسیدن این مذاکرات به نفع کشور یک اتفاق نظر داشتند. هم حقانیت، هم توان گفت وگو و استدلال ما و آنچه ما تحت عنوان برد- برد جستجو می کردیم در این مذاکرات محقق شد و همچنین شاهد این بودیم که روسای جمهوری که بعد از انقلاب به سمت ایران نیامده بودند، برای مذاکره با ایران وارد گفت وگو شدند و همه آن پندارهای باطل و آنچه در اثر تبلیغات استکبار جهانی شکل گرفته بود از ذهن ها پاک شد.

وی در ادامه در زمینه جذب سرمایه گذاری و وارد شدن منابع نفت و گاز به کشور اظهار کرد: در گذشته هدف گذاری شده بود که فازهای عسلویه 36 ماهه به سرانجام برسد اما هیچ اتفاقی در این راستا رخ نداده بود. ما بالای صدسال تجربه نفتی داریم و با جمعیت 80 میلیونی درآمدمان متکی به نفت است اما کشور قطر که 800 هزار نفری است سال های بسیار از میدان مشترک صدها میلیون مترمکعب از ما بیشتر برداشت می کند اما امروز می توانیم بگوییم که در همین افتتاحیه چندروز پیش در واحدهای 17 تا 21 تولید گاز داشتیم و تراز ما نسبت به قطر بیشتر شد.

قره خانی با انتقاد از موضوعات مطرح شده در مناظره اخیر اضافه کرد: من در مناظره ها می دیدم که بعضی از کاندیدا بحث حاشیه نشینی شهرها یا افزایش یارانه ها را مطرح می کردند، درحالی که این مباحث به عنوان معلول است و باید از مباحث جدی تری صحبت می شد. ما در کمتر از دوسال می توانیم 20 میلیارد دلار به دست آوریم که اگر این سرمایه ها را احیا کنیم دیگر چیزی به عنوان حاشیه نشینی و یارانه نباید وجود داشته باشد.

سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس به دست آورد مهم دیگر برجام اشاره کرد و گفت: ما در گذشته قراردادهایی تحت عنوان بیع متقابل داشتیم که این قراردادها جاذبه لازم را برای سرمایه گذاری نداشته و همین عامل سبب عقب ماند ما شد. در این دولت این دقت نظر انجام گرفت و با همکاری مجلس و نمایندگان و کمیسیون انرژی الگوی قرادادهای نفتی تحت عنوان IPC تدوین و ابلاغ شد و شرکت های بزرگ نفتی وارد میدان شدند.

وی با بیان اینکه ما چیزی بین 10 تا 15 میدان مشترک نفتی داریم، تصریح کرد: در سال های اخیر طرف های مقابل اعم از قطر، امارات، کویت، عراق، عربستان، ترکمنستان و آذربایجان سرمایه گذاری کلانی را در این میادین انجام دادند و چیزی حدود 500 هزار بشکه نفت استخراج کردند درحالی که ما هیچ بهره برداری از آنها نداریم. ما برای اینکه بتوانیم حق خود را دریافت کنیم نیازمند دو عامل هستیم که یکی از آنها دانش فنی و تکنولوژی روز است چون این کشورها در قسمت حفاری و لرزه نگاری هم مدت زمان را کوتاه کردند و هم هزینه را کاهش دادند و با سرعت بیشتری جلو رفتند چون تکنولوژی برتر را دارند.

قره خانی به عامل تاثیرگذار دیگر در بهره برداری از منابع نفتی اشاره کرد و افزود: بحث تامین سرمایه از دیگر مسائل موثر در این راستاست، ما وزارت نفتی را می بینیم که در حال حاضر 52 میلیارد دلار بدهی دارد، همچنین صندوق توسعه ملی در حال حاضر فاقد هرگونه اعتبار است و بانک های داخلی با مشکلات بسیاری همراه هستند و قدرت سرمایه گذاری ندارند لذا اینجاست که برجام نقش خود را ایفا می کند تا شرکت های بزرگ تکنولوژی و سرمایه خود را وارد کنند.

سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس ادامه داد: اگر برجام نبود امروز فروش نفت ما 300 هزار بشکه بود ولی هم اکنون دو میلیون و 600 هزار بشکه از میعانات گازی در روز به فروش می رسانیم. تا قبل از برجام ما تنها قادر بودیم به چهار کشور نفت بفروشیم از جمه چین، کره، ژاپن و هند اما امروزه ما می توانیم به تمام دنیا به جز رژیم صهیونیستی و شرکت های مرتبط با آن نفت بفروشیم.

او در پایان سخنانش آمدن شرکت های بزرگ، مذاکره در پیمان ها، انتقال دانش فنی و تکنولوژی و سرمایه گذاری خارجی را از مزیت های جریان برجام برشمرد و گفت: به عقیده من ریلی که در حال حاضر در این دولت گذاشته شده ریل درستی است و به همین دلیل می گوییم این دولت کار خود را استمرار دهد و به سرانجام برساند.

منبع: صدای ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت sedayiran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «صدای ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۱۴۴۴۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مالیات یا کمیسیون دولت از سفته بازی

بعد از گذشت یک سال نمایندگان مجلس ایرادات شورای نگهبان به طرح مالیات بر عایدی سرمایه را برطرف کردند. حالا با نگاهی به ارقام مصوب در مجلس می توان به این مالیات لقب کمیسیون دولت از سفته بازی را نسبت داد.

با وجود اینکه دولت می گوید که فقدان این پایه مالیاتی که در ۱۰۰ سال گذشته در بیش از ۱۴۳ کشور در حال پیاده‌سازی بوده، موجب بروز مشکلات متعددی به‌خصوص در حوزه تولید شده است؛ اما طرح مالیات بر سفته‌بازی و سوداگری به‌گونه‌ای طراحی شده است که به‌دلیل معافیت‌های گسترده در طرح، حداکثر دو درصد از افراد جامعه مشمول آن می‌شوند.

هم اکنون بازدهی بالای خرید وفروش‌ها در بازارهای غیرمولد موازی تولید مانند بازار ملک، خودرو، طلا و ارز انگیزه سرمایه‌گذاری و کار در حوزه تولید را به‌شدت کاهش داده است، چرا که افراد به جای فعالیت مولد، سرمایه خود را وارد یکی از این بازارها می‌کنند و در سایه نبود قوانین بازدارنده، سودهای هنگفت به جیب می‌زنند.

اما این تمام ماجرای سوداگری نیست؛ چراکه ورود پول‌های کلان به بازارهایی مثل مسکن و خودرو باعث افزایش تقاضای سرمایه‌ای می‌شود و در نتیجه نیاز مصرفی مردم را با چالش مواجه می‌کند. چنانچه در حال حاضر بخش زیادی از تقاضا در بازار مسکن مربوط به تقاضای سرمایه‌ای است و مردم عادی توان خرید مسکن متناسب با نیاز خود را ندارند. 

انتظار می رفت قانون با تعیین ارقام بازدارنده تا جایی که قدرت دارد از گسترش بساط  دلالی در کشور بکاهد  و به حرکت جریان سرمایه به سمت فعالیت‌های مولد کمک کند، ولی با نگاهی به ارقام مصوب در مجلس می توان گفت این مالیات بر عایدی سرمایه بازدارنده نیست؛ بلکه صرفا حق السهم  و کمیسیون دولت از سفته بازی است.

مالیات ۳۰ درصد از سود فروش خودرو، طلا و ارز این پیام را به واسطه ها مخابره می کند که اگر هر یک از اقلام مشمول مالیات را دوبرابر قیمت بدون هیچ زحمتی به فروش رساندید و به اقتصاد کشور ضربه زدید و تورم ایجاد کردید و ارزش پول ملی را کاهش دادید، فقط کافی است حق کمیسیون خود را پرداخت کنید تا به راحتی به این کاسبی ادامه دهید.

این اعداد هیچ بازدارندگی ندارند و اتفاقا باعث افزایش قیمت‌ها شده و دلالان صرفا با پرداخت سهم دولت از سفته بازی به راحتی می‌توانند به فعالیت مخرب و غیرمولد خود ادامه دهند و آنچه از سودشان کاسته شده را نیز به لطایف‌الحیلی دوباره از جیب مردم برداشت کنند.

آقایان نرخ مالیات با این ارقام فقط رسمی‌سازی سفته‌بازی است.ریشه این آفت پیش رونده را باید با برخورد قاطعانه خشکاند. 

زهرا طوسی

دیگر خبرها

  • مالیات یا کمیسیون دولت از سفته بازی
  • جدول منابع و مصارف حوزه انرژی در بودجه ۱۴۰۳ مصوب شد
  • عبور از تحریم‌های نفتی و رکوردشکنی فروش نفت خام
  • «خودروی برقی» راه‌حلی بدون جایگزین
  • رکوردشکنی فروش نفت با تمرکز بر ابتکارات جدید در بازسازی پالایشگاه‌های مستهلک شده
  • بسیاری از مدیران صنعت پتروپالایشگاهی به دنبال سرمایه گذاری «دولتی» هستند تا «مردمی»
  • سرمایه گذاری انرژی های تجدید پذیر در استان اصفهان
  • یک بام و دوهوای دولت برای کولرهای گازی: تبلیغ ممنوع؛ فروش آزاد، قاچاق رها!
  • الزام شورای عالی معماری جهت تعیین حدود مرزی شهر پردیس
  • شرکت‌های تامین سرمایه بهبود شبکه برق تعریف شود