Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-04-29@18:45:37 GMT

روستای وفس نگینی درخشان در گردشگری دیار آفتاب

تاریخ انتشار: ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۱۵۷۷۱۷

روستای وفس نگینی درخشان در گردشگری دیار آفتاب

روستای وفس با مختصات جغرافیایی 49 درجه 22 درجه طول شرقی در 15 کیلومتری کمیجان در 105 کیلومتری شهر اراک قرار دارد و از شمال غرب به کوی قلعه گیری و از جنوب شرقی به کوه دزلی محدود می شود.
این روستا به عنوان کانون یکی از زبان های شیرین فارسی قدیم مطرح است و با توجه به متون اوستایی، پهلوی و سبک شناسی گویش، زبان تاتی که امروز بین مردمان این منطقه رایج است از نظر زبان شناسان شاخه ای از زبان های مادی است و تمامی مختصات زبان را دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


در ایران باستان از آنجا که تبدیل حروف در زبان های ایرانی رایج بوده می توان احتمال داد کلمه ویس اوستایی، پهلوی به معنی دهکده و روستا تبدیل به وفس شده است.
این روستای سرسبز و زیبا 2 هزار نفر جمعیت داردکه شیعی مذهب هستند و تکلم آنان به زبان تاتی جلوه خاصی برای گردشگران دارد.
شغلی اصلی ساکنان روستای وفس کشاورزی و دامپروری است و محصولاتی مانند گردو، بادام و لبنیات را تولید می کنند و علاوه بر آن ساکنان این روستا با هنرمندی تمام در حوزه صنایع دستی،بافت زیراندازهای نفیس و زیبا و رودوزی سنتی نیز تبحر خاص دارند.
این روستا دارای بافتی تاریخی است و چینش و قرار گیری گوچه ها و خانه ها در کنار طبیعت سرسبز و واقع شدن آن در دل ارتفاعات سر به فلک کشیده شده صحنه های استثنایی و دیدنی را دارد که هر گردشگری از آن اذت می برد.
وجود ارتفاعات متعدد در این منطقه بستری مناسب برای ورزش کوهستانی و تقویت زیرساخت های ورزشی برای گردشگران است.
کوهنوردی و غارنوردی با وجود ارتفاعاتی نظیر کوه قلنجه با ارتفاع 2 هزار و 745 متری در زاویه جنوبی روستا و مناطق پست اما، مصفا در شمال وفس با ارتفاعی کمتر از یکهزار و 550 متر از ظرفیت های طبیعی بالقوه این خطه است که می تواند موجب رونق گردشگری ورزشی شود.
پس از کوه قلنچه، ارتفاعات هرسهول، دی نسا، قلعه کهنه، گااول، ماندر، گاپو، حاجی رضوان، کله موشمای، دبرین، خیبر و آبی رنگ به عنوان مناطق کوهستانی مرتفع و مهم این منطقه با طبیعتی زیبا خود نمایی می کند.
گسترش سازه های آهکی و دولومیتی در طول زمانی بس دراز در پیکره ارتفاعات منطقه وفس خالق یکی از اعجاب انگیز ترین کلکسیون های طبیعی در مجموعه غار قلعه جوق شده که این ظرفیت گردشگری نیز به عنوان جاذبه ای پر طرفدار باید در کانون توجه قرار گیرد.
روستای وفس به لحاظ بافت کالبدی و نوع معماری خانه ها، ابنیه مذهبی و خدمات عمومی بسیار جذاب و دیدنی است خانه های مسکونی روستا با بافتی متراکم در یک طبقه با ایوانی در پیش و پوشش بام مسطح بر دامنه کوه ها ساخته شده اند و در یک نگاه در توازن مصالح طبیعی و چینش آن ها معماری روستای ماسوله در ذهن تداعی می شود.
وفس، از نظر گردشگری مذهبی نیز جاذبه های قوی دارد و وجود 16 مسجد در این روستا به ویژه مسجد جامع که هفت قرن است صلابت خود را حفظ کرده حال و هوایی روحانی و معنوی برای گردشگران ایجاد می کند.
در روستای وفس علاوه بر مساجد، بارگاه امامزاده حسین موسوم به (حاج رضوان)، امامزاده اسماعیل و امامزاده یحیی نیز، هر یک علاوه بر کارویژه های قوی دینی و معنوی به عنوان کانون همگرایی و وحدت ساکنین نیز مطرح هستند و به عنوان فضاهای اجتماعی و فرهنگی مهم روستا تلقی می شوند.
زیارتگاه حاجی رضوان وفس متعلق به شاهزاده حسین(ع) از نوادگان امام موسی کاظم (ع) است که دارای کرامات بسیاری است و هرسال افراد زیادی را از شهرهای دور و نزدیک به خصوص اراک، تهران، قم، کمیجان، همدان و روستاهای اطراف به سمت خود می کشاند.
حاجی رضوان نام کوهی در شمال کمیجان است که برای مردم کمیجان از نظر اعتقادی و معنوی از جایگاه خاص و مهمی برخوردار است و واقع شدن این امامزاده بر فراز این کوه موجب شده که در اصطلاح محلی این زیارتگاه به حاجی رضوان شهرت یابد.
تعزیه گردانی و عزاداری یکی دیگر از جاذبه های ارزشمند و مهم در روستای وفس است که به نظر می رسد خاستگاه آن به بیش از 220 سال قبل برسد.
تعزیه خوانان وفسی هر سال در ماه های محرم و صفر آیین های پرشور سوگ برپا می کنند وظرافت و لطافت طبع و اجرای تعزیه ها به گونه ای است که آوازه هیات های عزاداری این روستا به سراسر ایران رسیده و هر سال تعداد کثیری برای دیدار این نمایش های آیینی و مذهبی به وفس سفر می کنند.
یکی از ویژگی های تعزیه وفس حفظ نمادها و علایم و رنگ ها، خواندن اشعار نغز و حرکت کاروان های ملبس و نشان های عاشورایی است.
در وفس از دیرباز صنایع دستی به عنوان بخشی از زندگی روزمره مردم این دیار مطرح بوده به ویژه قالیبافی از بیش از یک قرن قبل به عنوان بخشی از برنامه اقتصادی و درآمدزایی خانواده ها مطرح است.
دیدن کارگاه های بافت قالی و تجربه گره زنی خامه بر تارهای دار قالی شاید یکی از جذابیت ها و آرزوی هزاران گردشگری است که روستاگردی را می پسندند و این بار در وفس این گردشگران قالی هایی را می بینند که باغ هزار رنگ و نقش است.
هنر گیوه بافی و ساخت تخته گیوه نیز از مدت ها قبل در وفس رواج داشته به طوری که گیوه وفسی در بین کسانی که این پاپوش سنتی را می پسندند نامی آشنا است.
بافت تخته کشی گیوه حرفه ای ظریف و خاص است که در وفس شغلی ویژه محسوب می شود و عده ای در تابستان و زمستان به آن اشتغال دارند.
علاوه بر این بافت انواع دستکش ها و جوراب های پشمی رنگین و سوزن دوزی ، سبد بافی، نمدمالی و جاجیم بافی از دیگر صنایع دستی و سوغات این دیار است .
گردشگرانی که به وفس سفر می کنند می دانند که انواع خشکبار و میوه های فرآوری شده، کشمش و لبنیات تازه و طبیعی، شیره انگور و غذاهای محلی را نباید از دست بدهند.
وفس، دیار مردان علم و ادب نیز هست و از شخصیت های آن می توان آیت الله شیخ عبدالنبی وفسی عراقی (مرجع تقلید) ، سید عبدالحمید (اولین شهید مشروطیت)، حاج محمد خان دارابی (حکیم گیاهی، سید محمود نبوی (اولین وکیل دادگستری ایران) محمدرضا اشراق (اولین قاضی دیوان عالی کشور را نام برد که احیای مکان تولد و زندگی آنان و ایجاد موزه مفاخر این بزرگان در روستا می تواند بعد دیگری از جاذبه های گردشگری باشد.
سرپرست معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی در این خصوص گفت: روستای وفس به دلیل دارا بودن شرایط از جمله آب و هوا، بافت تاریخی، طبیعت به عنوان روستای هدف گردشگری انتخاب شده است.
سید حسن حسینی افزود: ایجاد کمپ گردشگری به عنوان زیر ساخت مناسب برای جذب گردشگر شامل انجام مطالعات و ساخت سرویس بهداشتی از جمله اقدامات انجام شده توسط میراث فرهنگی در این خصوص است.
وی اظهار کرد: یک میلیارد ریال از محل اعتبارات ملی و 980 میلیون ریال از اعتبارات استانی به منظور تقویت زیرساخت های گردشگری و حفظ داشته های فرهنگی و تاریخی از سال 89 لغایت 93 در این راستا هزینه شده است.
حسینی بیان کرد: وفس جز مناطق مصوب نمونه گردشگری و روستاهای هدف گردشگری است که با توجه به مطالعات انجام شده برآورد می شود پنج میلیارد ریال دیگر نیاز است تا بتوان یک کمپ گردشگری با امکانات کامل در راستای معرفی کامل این روستا به گردشگران ایجاد کرد.
سرپرست معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی تصریح کرد: بر اساس مکاتبات با بنیاد مسکن انقلاب اسلامی مقرر شده هر گونه ساخت و ساز، تعریض معابر و ساخت میدان در وفس تحت نظر اداره میراث فرهنگی باشد چرا که ا حفظ بافت تاریخی روستا از اولویت های این اداره است و تا کنون محقق شده و از ارزش های روستا محسوب می شود.
حسینی ، در خصوص ایجاد سایت موزه در روستای وفس اظهار کرد: ساخت این مهم به دلیل حضور مالکان شخصی و اهالی روستا امکان پذیر نیست اما، با توجه به این امر که بسیاری از روستاییان وسایل قدیمی و تاریخی را جمع آوری و در محل زندگی خود نگه می دارند هر خانه می تواند یک موزه باشد که اداره میراث فرهنگی نیز از این بخش خصوصی حمایت های لازم را به عمل می آورد.
وی خاطر نشان کرد: در راستای اقدام هر خانه یک موزه اداره میراث فرهنگی از آمادگی لازم برای ارائه وسایل مربوطه از جمله ویترین برای نمایش اشیای قدیمی برخوردار است تا هر فرد بتواند موزه شخصی خود را راه اندازی کند.
سرپرست معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی، برگزاری دوره های آموزشی برای دهیارها، شوراها و اهالی برخی از روستاها که گردشگر به آن روستا ورود پیدا می کند، توسعه اقامتگاه های بوم گردی برای کلیه روستاها، صدور مجوز برای اقامت های بوم گردی و ارائه تسهیلات توسط صندوق کارآفرینی امید از 500 میلیون تا یک میلیارد ریال در راستای تبدیل خانه های قدیمی به اقامتگاه های بوم گردی را از جمله اقدامات انجام شده جهت جذب گردشگران به مناطق هدف گردشگری از جمله وفس عنوان کرد.
حسینی، اجرای طرح های گردشگری در روستاهای هدف باعث می شود امکانات و زیرساخت های لازم برای گردشگر فراهم شود و مدت ماندگاری و اقامت مسافر در آن منطقه بیشتر شود.
وی در ادامه گفت: اجرای این طرح موجب ایجاد اشتغال، افزایش درآمد و رونق اقتصادی در روستاهای هدف گردشگری از جمله وفس است.
سرپرست معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی، معرفی روستاها و مناطق گردشگری در بروشورها، سایت و چاپ یک کتابچه با عنوان بسته سرمایه گذاری برای جذب سرمایه گذار در این بخش را نیز از دیگر اقدامات انجام شده در راستای معرفی مناطق گردشگری استان عنوان کرد.
روستای وفس با مساحت تقریبی 20 کیلومتر مربع و دارای 509 خانوار با یکهزار و 607 نفر است و به گفته اهالی، سالانه به طور متوسط حدود10 هزار گردشگر از نقاط مختلف ایران به ویژه تهران ، اصفهان و همدان از آن دیدن می کنند که بیشتر آنان در فصول بهار و تابستان و ایام عزاداری های ماه محرم و آیین های سوگ و تعزیه به این روستا می آیند.
روستای وفس از شمال به شهرستان ساوه، از جنوب به کمیجان، از غرب به همدان و از شرق به تفرش محدود می شود و با حصاری از ارتفاعات زیبا احاطه شده که با گونه های متنوع زیستی و سبز این خطه را به گوشه ای از بهشت تبدیل کرده است.
7114/6013خبرنگار: شیما کریمی*** انتشاردهنده: مژگان حیدری

منبع: جماران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۱۵۷۷۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یک روز ناب در دل طبیعت بکر در چند کیلومتری تهران

آفتاب‌‌نیوز :

تهران یکی از شلوغ‌ترین شهر‌های ایران است. ابر شهری با خیابان‌های کوچک و بزرگ و بزرگ‌راه‌های طولانی که در بیشتر ساعات روز با انبوهی از وسایل نقلیه و خودرو‌ها پر می‌شود. گرچه در پایتخت پارک‌ها و فضا‌های سبز فراوانی وجود دارند، اما زندگی شهری و دغدغه‌هایش فرصت محدودی برای لذت بردن از آن‌ها باقی می‌گذارد. در چنین شرایطی است که بسیاری از پایتخت‌نشینان، برای رفع خستگی و اندکی آرامش راهی جاذبه‌های اطراف تهران می‌شوند تا با طی کردن مسافتی کوتاه، از طبیعت بکر و هوای پاک این مناطق استفاده کنند.

به خصوص که در مناطق اطراف تهران گزینه‌های متعددی هم برای اجاره انواع اقامتگاه و خانه و سوئیت مهیا شده است و وجود پلتفرم‌هایی مانند سایت شب باعث شده تا مسافران بتوانند به راحتی نسبت به رزرو گزینه‌های اقامتی اقدام کنند.

شهریار، انتخابی جذاب برای سفر در بهار

فصل بهار مصادف است با درختان تازه شکوفه زده، دشت‌های سرسبز و پرگل، رودخانه‌هایی جاری و نسیمی دلنواز که از میان ارتفاعات و رشته کوه‌های البرز وزیدن می‌گیرد. اغراق نیست اگر بگوییم که بهار، بهترین فصل برای گشت و گذار در شهر‌های ییلاقی اطراف تهران مانند شهریار است. شهری با باغ‌های پر از میوه و دشت‌های رنگارنگ که یکی از جاذبه‌های گردشگری برای ساکنان تهران و شهر‌های اطراف به حساب می‌آید. 

یکی از جذابیت‌های شهریار برای اغلب مسافران، طبیعت سرسبزی است که در هر نقطه از شهر دیده می‌شود. اصلا به همین دلیل است که گزینه اجاره باغ در شهریار برای اغلب مسافران پرطرفدار و هیجان انگیز است! البته که در اینجا دیگر امکانات اقامتی هم وجود دارد و گردشگران می‌توانند ضمن گشت و گذار در طبیعت، در هر نقطه نسبت به اجاره ویلا در شهریار اقدام نمایند.

جا‌های دیدنی شهریار در بهار

همانطور که به شما گفتیم، طبیعت شهریار یکی از محبوب‌ترین نقاط برای تفریح و سفر است. با این حال در این شهر جاذبه‌های تاریخی متنوعی هم برای بازدید وجود دارد. یکی از این جاذبه‌ها، بنای تاریخی قلعه دهشاد است که مردم قدیم در گذشته از آن برای دیده بانی استفاده می‌کردند.

قلعه‌ای قدیمی با بافتی روستایی که هنوز بعضی از مردم شهر در گوشه و کنارش زندگی می‌کنند؛ بد نیست که بدانید این قلعه نسبت به دیگر جاذبه‌های تاریخی شهر، سازه مدرن‌تری دارد و قدمتش به دوران قاجار برمی‌گردد.

در چهار طرف قلعه دهشاد، چهار برج دیده می‌شود که روزگاری محل استقرار نگهبانان برای دیده‌بانی بوده است. سقف قلعه نیز به صورت ذوزنقه‌ای طراحی شده و دو طاق‌نما را در دو سمت خود جای داده است. در ساخت این قلعه و بنای قدیمی، آجر حرف اول را می‌زند.

به دلیل معماری منحصر به فرد این مجموعه، قلعه دهشاد یکی از آن مکان‌هایی است که دانشجویان رشته هنر را برای بررسی‌های دقیق و علمی به خود دعوت می‌کند. این بنای باستانی در ده کیلومتری شرق شهریار واقع شده و در فهرست آثار ملی کشور هم به ثبت رسیده است.

اگر از قلعه دهشاد دیدن کردید و باز هم دلتان خواست تا وقت خود را با سر زدن به جاذبه‌های تاریخی شهریار سپری کنید، ما به شما بازدید از تخت کیکاووس را پیشنهاد می‌کنیم! یک جاذبه تاریخی دیگر که در ۱۸ کیلومتری جنوب شهریار واقع شده است و قدمتی ۴ هزار ساله دارد. این بنا در روستای بیدگنه قرار گرفته و در گذشته محلی برای برگزاری جشن‌های ملی بوده است.

مورخان و باستان شناسان اعتقاد دارند که تخت کیکاووس، روزگاری میزبان جشن‎های باشکوهی مانند جشن سده یا مهرگان بوده است. جشنی که در آن همگی به دور آتش سرخ رنگ جمع می‌شدند و دست در دست یکدیگر، به شادی و پایکوبی می‌پرداختند. شاید اگر گوش‌هایتان را تیز کنید، هنوز هم بتوانید صدای جشن و پایکوبی مردم قدیم را در ذهنتان تصور کنید!

گرچه همچنان در این محل جشن‌هایی مانند چهارشنبه سوری برگزار می‌شود، اما بدون شک هیچ کدام تا امروز نتوانسته‌اند شکوه و زیبایی مراسم کهن و قدیمی را احیا کنند.

گردش بهاری در روستای برغان

حالا که تا شهریار آمده‌اید، بگذارید تا کمی هم با شما از روستا‌های جذاب اطرافش صحبت کنیم! مطمئنا سر زدن به این روستا‌ها آن هم در فصل خوش و آب و هوای بهار حسابی سرحالتان می‌کند و انرژی بی حد و اندازه‌ای به شما می‌دهد.

اولین روستای پیشنهادی ما به شما، روستای برغان است. دهکده‌ای که در دامنه جنوبی کوهپایه‌های البرز قرار گرفته و سر زدن به آن در بهار می‌تواند یک ماجراجویی دلنشین و هیجان انگیز باشد. قدمت برغان هنوز به درستی مشخص نشده است، با این حال درختان چنار بسیار تنومند و کهنسال این روستا خبر از تاریخی چند هزار ساله می‌دهند. در برغان همچنین خانه‌ها و بنا‌های تاریخی وجود دارند که ساخت آن‌ها به دوران قاجار باز می‌گردد. 

روستای برغان در بهار آب و هوای معتدلی دارد. در حقیقت پوشش گیاهی متنوع و وجود درختان کهنسال و پربار در برغان، آب و هوای این منطقه را تحت تاثیر خود قرار داده و باعث شده است تا گشت و گذار در آن، جذاب و منحصر به فرد باشد. برغان علاوه بر طبیعت زیبا و آثار تاریخی‌اش، به آلوچه‌های خوش رنگ و طعمش هم شناخته می‌شود. جالب است که بدانید آلوچه و لواشک در کنار گردو و لبنیات محلی از جمله سوغاتی‌های خوشمزه برغان به شمار می‌روند.

پل قدیمی، رودخانه روستا، حسینیه محل، درختان هزار ساله و میدان برغان نیز برخی از جا‌های دیدنی این روستا به حساب می‌آیند. تا یادمان نرفته است بگوییم که در طبیعت اطراف برغان تا دلتان بخواهد کلبه چوبی و کلبه جنگلی هم ساخته شده و مسافران می‌توانند با خیال راحت چند روزی در این روستای خوش آب و هوا ساکن شوند.

دیگر خبرها

  • توسعه خط انتقال آب روستای آبخورده شهرستان پیرانشهر
  • روستایی که سهم لک‌لک‌ها شد
  • میراث فرهنگی اجازه انتقال آب از روستای تاریخی گیسک را نمی‌دهد
  • یک روز ناب در دل طبیعت بکر در چند کیلومتری تهران
  • این لک لک ها اهالی را مجبور به خانه سازی می کنند
  • جاده پُر دست انداز یکی از روستا‌های فومن
  • میمند همچون نگینی در فیروزآباد، فارس و در سطح کشور می‌درخشد
  • تامین آب آشامیدنی روستای کهن دژ
  • ظرفیت های گردشگری روستای «طولاب» ایلام در انتظار سرمایه گذاری
  • سفر به روستای گردشگری توآباد از لنز دوربین شهروند خبرنگار