Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایرنا، به گفته این کارشناسان علوم ارتباطات و رسانه، وظیفه ذاتی رسانه های گروهی از جمله شبکه های اجتماعی کمک به افکار عمومی در گزینش درست می باشد. این گزینش بی شک با روشنگری، انتقاد سازنده و انعکاس واقعی اخبار و اطلاعات میسر است، چیزی که شاید هنوز در دنیای مجازی ما جایگاه خود را بازنیافته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


محمد نادری کارشناس ارشد علوم ارتباطات اجتماعی و امور رسانه، تیمور حسین نژاد مدیر مسئول نشریه شمالغرب و کارشناس رسانه، شهرام محمدی دانشجوی دکترای علوم سیاسی و فعال رسانه ای، عارف شیرزاد کارشناس ارشد ارتباطات اجتماعی و فعال رسانه ای و غلامحسین غاربی دانشجوی دکترای فقه و حقوق و کارشناس رسانه در میزگرد ایرنا استان اردبیل به تاثیر فضای مجازی در انتخابات و لزوم رعایت اخلاق در این فضا پرداختند.

*** فضای مجازی، دنیای غبارآلود و ضرورت هوشیاری مخاطبان
** ایرنا: تاثیر فضای مجازی بر افکار عمومی و نقشی که این پدیده تقریبا نوظهور در تحولات سیاسی و اجتماعی دارد شاید برکسی پوشیده نباشد، اما در یک جامعه اسلامی انتظار بر این است که اخلاق و منش اسلامی و حرفه ای برآن حاکم باشد، دیدگاه شما در باره وضعیت فضای مجازی در آستانه انتخابات چگونه است؟
* محمد نادری کارشناس ارشد ارتباطات اجتماعی و امور رسانه و مدیر مسئول نشریه همدلی اردبیل: وضعیت رسانه های اجتماعی تابعی از جامعه است، شبکه های اجتماعی در اختیار مردم است و کاربران آن هم ما هستیم بنابراین شبکه اجتماعی مبتنی بر نظریه شهروند خبرنگار ایجاد شده و مردم هم بعنوان خبرنگاران خارج از چارچوب فعالیت می کنند اما مشکلی که این فضا دارد آن است که با یکسری اطلاعات با منشاء نامعلوم مواجه هستیم.
در فضای مجازی به نظر می رسد که بایدها ونبایدها، باید رعایت شود، اخلاقیات رعایت شود وتخریب و توهین هم نباشد.
واقعیت این است که همانگونه که در جامعه؛ شایعه، دروغ و تهمت وجود دارد در دنیای مجازی هم همینگونه است، اگر در دنیای حقیقی این امور مذموم است در دنیای مجازی نیز ناپسند است.
البته باید این واقعیت را نیز در نظر داشته باشیم که در مقابل اعجاز رسانه، مخاطب منفعل است و برای رهایی از این وضعیت باید مخاطب ما آگاهی یافته و به تکنیک و فنون تحلیلی مجهز باشد و به گفتاری دیگر مجهز به سواد رسانه ای باشد.

**ایرنا: پس با این وجود به نظر شما تاثیر این فضا در انتخابات پیش رو چگونه خواهد بود؟
* نادری: در این دوره از انتخابات بویژه در انتخابات ریاست جمهوری شاید به گزاف نباشد که بگوییم سرنوشت آن را فضای مجازی تعیین خواهد کرد؛ اخبار، تحلیل ها، تصاویر و در نهایت پیام های ویدئویی خاص به طور حتم تاثیرگذار خواهد بود همچنان که در انتخابات مجلس هم چنین اتفاقی در اردبیل رخ داد و تاثیر خود را هم گذاشت.
نقش فضای مجازی به آن حدی است که در این دوره از انتخابات عمده هزینه های تبلیغاتی بر عهده مردم است و مردم به جای نامزدهای انتخاباتی از طریق فضای مجازی با گوشی های هوشمند انتخابات را رصد می کنند.
به نظر من با وجود فضای مجازی شاهد یک انتخابات پرشور خواهیم بود، اگر در گذشته کاندیداها دنبال ستاد بودند الان خانه های مردم به ستاد تبدیل شده و این جز مزیت های شبکه های اجتماعی است در کنار برخی از معایبی که حتما دارند.
اگر تعریف شبکه اجتماعی را نگاه کنیم می بینیم که رسانه های اجتماعی رسانه هایی هستند تعاملی؛ یعنی با مخاطبین ارتباط تعاملی دارند و در اینجا مخاطب منفعل نیست، همین تعاملی بودن رسانه های اجتماعی کافی است که تبادل نظر بشود، در این فضا موافقان ومخالفان اعمال نظر می کنند.
مردم، وقت و حوصله کافی برای مطالعه مقاله های تحلیلی بدلیل سبک زندگی و پراکندگی افکار مخاطب ندارند و به خاطر همین بیشتر از فضای مجازی استقبال می کنند.
کلید واژه ها تعیین کننده شبکه های اجتماعی هستند، حرفه گرایی در رسانه های اجتماعی بسیار موثرتر از رسانه های مکتوب است.

*** فضای مجازی موجب سردرگمی مخاطبان و حتی تولیدکنندگان محتوا شده است
* ایرنا: آقای حسین نژاد دیدگاه شما در مورد تاثیر فضای مجازی، نقش آن در انتخابات آتی و نیز فضای اخلاقی موجود در آن چیست؟
* تیمور حسین نژاد مدیرمسئول نشریه شمالغرب اردبیل: واقعیت این است که در حال حاضر تعداد کانال ها و گروه ها در فضای مجازی آنقدر زیاد شده که نوعی سردرگمی در مخاطب ایجاد کرده است، به اندازه ای که مخاطب در فضای مجازی سردرگم است، تولید کننده هم سردرگم است و کلا فضای ناسالم برآن حاکم است.
متاسفانه در فضای مجازی اخلاقیات رعایت نمی شود و می بینیم فضای مجازی مملو از دروغ، تهمت وافترا است، چیزی که در مطبوعات با توجه به کارکرد و اعتبار کمتر شاهد آن هستیم.
در فضای مجازی شخص ذائقه ذهنی خود را به مردم منتقل می کند وهمین باعث می شود درگیری ها در این فضا بیشتر شود، چراکه ارتباطات در اینجا چهره به چهره نیست.
در فضای مجازی هرکس حرف خودش را می زند و به نوعی می خواهد نظر خود را غالب کند بنابراین نمی توان گفت فضای مجازی در انتخاب اصلح مردم کمک می کند.
در فضای مجازی آزادی جریان اطلاعات بیشتر از مطبوعات است اما ایرادهایی هم دارد که این فضا برای حرکت های پوپولیستی خوب است اما نمی توان گفت فضای مجازی حرکت به سمت توسعه است و درکل معتقدم فضای مجازی جامعه را به قهقرایی برده است.
اگر فضای مجازی را با فضای رسانه های رسمی مقایسه کنیم می بینیم که در فضای مجازی انتقال پیام سریع است، اخبار به صورت آنی به مخاطب می رسد، در فضای مجازی با توجه به این که کاربران از یک نهاد و ارگان مجوز نگرفته به راحتی می توانند مطالب خود را انعکاس دهند، البته اعتباری که در مطبوعات و رسانه های رسمی است در فضای مجازی نیست یعنی فضاتی مجازی فاقد سند و اعتبار است و تولید محتوا هم معمولا به صورت غیر حرفه ای صورت می گیرد.
یکی از مزیت های اصلی مطبوعات و رسانه ها در این است که در آنها نهاد نظارتی وجود دارد و سریع هم کنترل می شود اما در فضای مجازی تشویش اذهان عمومی زیاد است.
در موضوع انتخابات فضای مجازی شاید تاثیر آنی داشته باشد اما معتقدم که با توجه به محتوای غنی که در مطبوعات و رسانه های حرفه ای تولید می شود و بازنشری که مطالب آنها در فضای مجازی دارند، تاثیرگذاری آن بیشتر و ماندگارتر می باشد، چون دارای اعتبار است.

*** تاثیر 50 درصدی فضای مجازی در انتخاب مردم
** ایرنا: آقای شیرزاد، دوستان به نوعی معتقد به تاثیر فضای مجازی در انتخابات بودند و درباره فضای حاکم بر آن نیز نظریاتی داشتند، نظر شما دراین باره چیست ؟
*عارف شیرزاد کارشناس ارشد ارتباطات اجتماعی و مدیرمسئول نشریه فروغ آذربایجان: فضای مجازی یک فضای گفتمان رسانه ای و فرهنگی است، فضای مجازی به خانه ها وارد شده و دیدیم که در انتخابات مجلس هم تاثیرخود را نشان داد هرچند بتازگی شاید تاثیرش کم شده ولی هنوز خیلی موثر است، فضای مجازی حداقل 50درصد می تواند در انتخابات تاثیرگذار باشد.
رسانه های اجتماعی گفتمان دو سویه بین مردم ونخبگان است که می توانند به تمام مخاطبان خدمات دهند چرا که همه اقشار جامعه در آن فضا عضو هستند.
متاسفانه با این تاثیر و نقش مهم،، باید گفت اخلاق در فضای مجازی رعایت نمی شود و مطالبی که در این فضا منتشر می شود حاوی تهمت و افترا است.
تاثیر شبکه های اجتماعی، آنی وزودگذرمی باشد حالا ممکن است درحافظه ها حک شود و برای مرحله بعدی اثر بگذارد، ممکن است اثرش ازبین برود و ممکن است ماندگار هم بشود.
اگر جامعه را به سه قسمت تقسیم کنیم یک قسمت نخبگان است، یک قسمت دیگر همگان و بعدی هم توده مردم است، در فضای مجازی به طور عمده بحث روی رای خاکستری در توده مردم است و تلاش می شود با حرکت های پوپولیتسی رای توده جلب شود و در این میان باید ببینیم توده تحت تاثیر کدام تبلیغات قرار می گیرند.

*** فضای مجازی تاثیرگذار اما ناسالم است
** ایرنا: آقای محمدی بعنوان یک فعال سیاسی و رسانه ای نظر شما در باره فضای حاکم بر شبکه های اجتماعی و تاثیر آن بر انتخابات چیست؟
* شهرام محمدی، دانشجوی دکترای علوم سیاسی و فعال سیاسی و رسانه ای: فضای مجازی در انتخابات بی شک تاثیرگذار است و در این دوره از انتخابات فضای مجازی و تلویزیون نقش آفرینی می کنند.
اما باید گفت که فضا در شبکه های اجتماعی فضای سالمی نیست، چراکه تخریب، توهین، شایعات و جنگ روانی در فضای مجازی در ایام انتخابات بیشتر شده و باید احزاب و فعالان سیاسی ورود پیدا کنند تا فضای موجود تلطیف شود.
رسانه های مکتوب هم به نظر من نباید خود را در غربت نگه دارند چراکه تاثیرگذاری مطبوعات هم به نوبه خود بیشتر است و فعالان این حوزه هم می توانند در سالم سازی فضای انتخابات کمک کنند.

** ایرنا: و نظر شما آقای غاربی بعنوان حسن ختام این بحث چیست؟
* غلامحسین غاربی، دکترای فقه و حقوق اسلامی و فعال سیاسی و رسانه ای: اگر بررسی کنیم امروز می بینیم که مردم بیشتر به فعالیت در فضای مجازی روی آورده اند، بنابراین مردم اخبار خود را از این فضا دنبال می کنند، اما یکسری ایرادهایی هم این فضا دارد و آن هم ناسالم بودن آن است.
عدم تبیین قوانین در فضای مجازی باعث شده شاهد ضعف های عمده در فعالیت آن باشیم که باید این ضعف ها با کنترل و رصد بیشتر برطرف شود.
نقش فضای مجازی در انتخابت پررنگ است و رسانه های مکتوب هم همچنان که درگذشته اثرگذار بودند باید انفعالی برخورد نکنند و بی شک می توانند تاثیر بیشتری در تنویر افکار عمومی داشته باشند.
مصاحبه : یعقوب شاددل / سیفعلی موسی زاده ** انتشار دهنده: رضا علیمحمدی
6016/7110 / 1175

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۱۷۷۵۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واکنش فعالان فضای مجازی به ادعای بی‌بی‌سی درباره نیکا شاکرمی

همزمان با ادعای بی‌بی‌سی مبنی بر اینکه به اسنادی در رابطه با نحوه درگذشت نیکا شاکرمی دست پیدا کرده، فعالان فضای مجازی واکنش‌هایی نشان دادند و این به‌ اصطلاح اسناد را فاقد ارزش و کذب دانستند. - اخبار رسانه ها -

به گزارش گروه رسانه‌های خبرگزاری تسنیم، در ادامه به واکنش تعدادی از  فعالان فضای مجازی اشاره شده است.

شهاب اسفندیاری، فعال رسانه در توئیتی نوشت:

خنده‌دارترین بخش گزارش فیک بی‌بی‌سی آنجا است که نوشته ما برای اطمینان از صحت این سند از یک مقام امنیتی سوال کردیم. او زنگ زد به بایگانی سپاه. آنها هر روز یک رمز برای پاسخ به تماس‌های تلفنی دارند. این مقام رمز روز را گفت و پرسید این اسناد صحت دارد؟ آنها هم گفتند بله!

سید پویان حسین پور، فعال رسانه در توئیتی نوشت:

درباره عملیات روانی-شناختی که بوقچی‌های سرویس امنیتی انگلیس راه انداخته‌اند، یک نکته مهم وجود دارد:

با اینکه میشد مأموران خیالی را از نیروی انتظامی جا بزنند که با توجه به حضورش در خیابان باورپذیرتر هم هست، سپاه را هدف گرفتند.

چرا؟! برای بدنام‌سازی سپاه بعد از خوشنامی وعده‌ صادق..

 

حسین قاسمی، پژوهشگر مسائل امنیتی در رشته توئیتی پیرامون گزارش بی بی سی جهانی برای نیکا شاکرمی نوشت:

فارغ از این که خانم شاکرمی بر اثر چه حادثه یا اتفاقی فوت کرده، می توان با قاطعیت گفت گزارشی که توسط بی بی سی منتشر شده، به دلایل مختلف جعلی و فاقد اعتبار است

جعل کننده از اطلاعات بسیار کمی درباره سازمان و سازکار سپاه برخوردار بوده یا تعمد داشته

برخی موارد را اینجا می آورم:

مهدی محمدی، فعال رسانه در توئیتی نوشت:

ضرورت فوری لطمه زدن به تاثیر شگفت عملیات وعده صادق بر افکار عمومی ایران، و سپس آغاز مناقشه برانگیز عملیات پلیس در مقوله حجاب، اجرای یک پروژه جدید روانی برای تحریک جامعه در حوزه زنان را کاملا پیش بینی پذیر کرده بود. قدم بعدی ممکن است یک واقعه فیزیکی برنامه ریزی شده کف خیابان باشد.

ازوف، کاربر فضای مجازی، نوشت:

چنتا نکته در مورد این نامه جعلی که مربوط به نیکاشاکرمی هست

فارغ از اینکه نامه پیوست و تاریخ نداره جاعل سعی کرده با محو کردن و کمی ناخوانا کردن الفاظی مثل تاریخ و پیوست اینطور القا کنه که اسکن یا کپی است اما چون میخواد القا کنه نامه محرمانه است اون کلمه خیلی واضح و تمیزه!

محمد فراهانی، فعال رسانه، در توئیتی نوشت:

بی‌بی‌سی برخلاف سی‌ان‌ان که به شاهدان غیبی استناد کرده بود، درباره مرگ نیکا شاکرمی سند منتشر کرده و گفته نامه‌ها را راستی‌آزمایی هم کرده. چطور؟ «یک افسر اطلاعاتی سابق ایرانی تایید که سندها فیک نیست و درست هستند»

محمد حسین مهدویان، فعال رسانه، در رشته توئیتی نوشت:

چرا گزارش بی بی سی درباره نیکا شاکرمی جعلیه؟
بیاید با مقایسه اسنادی که پیش‌تر توسط خود اپوزیسیون منتشر شده، جعلی بودن یا نبودن اسناد بی بی سی رو بررسی کنیم

وحید یامین‌پور در توئیتی نوشت:

فکر کنم روشن است که جنجال جدید رسانه‌ی دولتی انگلیس همان فحش دادن کسی است که در میدان دعوا کتک خورده. دست و پا زدن برای کاهش فشار جهانی بر اسرائیل و یک تنفس مصنوعی به جنازه نتانیاهو. صحنه بسیار شفاف‌تر از پاییز 1401 است.

جانفدا، کاربر فضای مجازی، در توئیتی نوشت:

تو گزارش BBC مدعی شدن نیکا غروب بازداشت و بعدم تو ون بهش تجاوز کردن!

همه اینا درحالی‌ هست که مادر نیکا در مصاحبه‌ با رادیو فردا می‌گه من ساعت 11:30 شب، تلفنی با نیکا حرف زدم.

یعنی اول بازداشتش کردن، بعد بهش تجاوز کردن، بعد کشتنش.

بعد چندساعت مادرش باهاش تلفنی حرف زده!

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • واکنش فعالان فضای مجازی به ادعای بی‌بی‌سی درباره نیکا شاکرمی
  • طرح پنج شنبه‌های طلایی و دوری دانش آموزان از فضای مجازی
  • آغاز طرح ملی مشاركت اجتماعی مردم در فضای مجازی از تابستان
  • طرح پنج شنبه های طلایی سبب دوری دانش آموزان از فضای مجازی می شود
  • خود مراقبتی در فضای مجازی امری ضروری است
  • راه‌اندازی شورای فضای مجازی در استان بوشهر
  • حکمرانی رسانه را جدی بگیریم
  • میزگرد تخصصی ارزیابی عملکرد رسانه‌ای ایران در عملیات وعده صادق در قم برگزار شد
  • روزنامه نگاری با قدرت تیتر
  • آسیب‌شناسی استفاده از فضای مجازی در نظام تبلیغی‌رسانه‌ای مساجد