Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «افکارنيوز»
2024-05-04@05:55:30 GMT

آغاز ورشکستگی قطعه سازان خودرو در دولت یازدهم

تاریخ انتشار: ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۱۹۸۵۴۰

آغاز ورشکستگی قطعه سازان خودرو در دولت یازدهم

مهران منصوری مدیر عامل شرکت تولیدی صنعت گستران با بیان اینکه از سال 80 به بعد شکل گیری شرکتهای کوچک قطعه‌سازی با حمایت کارخانجات بزرگی مثل سایپا و ایران خودرو و به دنبال تقویت سیاستهای داخلی سازی، رونق گرفت گفت: در آن زمان هرفردی که یک امکانات حداقلی تولیدی داشت، با حمایت خودروسازها توانست رشد کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آن زمان تعداد زیاد ی از واحدهای کوچک کارگاهی به کارخانه های قطعه سازی تبدیل شدند.

به گفته این تولید کننده، تا اوایل سال 90 این فرآیند ادامه پیدا کرد، اما در سالهای گذشته امکان نوسازی خطوط تولید برای این کارگاههای تولیدی فراهم نشد. به نظر می رسد کشور ما همراه با صنایع به روز دنیا پیشرفت نکرده است چراکه در ایران همچنان از تکنولوژی های قدیمی تولید و مدیریت استفاده می‌شود. در واقع می‌توان گفت، به واسطه سیاستهای اتخاذ شده، قیمتها و شرایط کلی بازار به شکلی بود که فضای رقابتی برای بروز رسانی سیستمهای تولیدی به نحو مطلوب وجود نداشت.

منابع توسعه‌ای صرف پرداخت حقوق و دستمزد میشود/ ورشکستگی صنعت نزدیک است

وی با بیان اینکه از سال 92 به بعد حمایت از قطعه سازان به شدت کاهش یافت، گفت: امروز بحرانهای مالی به سراغ شرکتهای تولیدی آمده است و برای پرداخت حقوق کارمندان دچار مشکل شده‌ایم. تا جایی که منابع توسعه‌ای شرکت صرف پرداخت حقوق و دستمزد پرسنل شده است. در سالهای اخیر بالای 800 میلیون تومان زیان سالیانه به شرکت وارد شده و از آنجایی که کار اصلی شرکت خدمات محور بوده ومشتریان خودشان منابع مواد اولیه شرکت را تامین می‌کردند، عمده این زیان از محل ‌پرداخت حقوق پرسنل ناشی میشد.

این تولیدکننده ادامه داد، حتی شرکتهایدیگری که با خودروسازها همکاری می‌کنند، دچار مشکلات عدیده‌ای مثل عدم پرداخت حقوق پرسنل و بدهی به پیمانکاران و بانکها هستند. در این شرکتها به حدی میزان تولیدی کاهش پیدا کرده است که ادامه فعالیت برای آنها مرقوم به صرفه نیست. وقتی میزان تولید از یک حدی پایین تر بیاید با توجه به ثابت ماندن هزینه‌های ثابت، مجموعه با ورشکستگی رو به رو می شود و این موضوع امروز برای بیشتر قطعه سازان صنعت خودروسازی حکم فرماست.

منصوری با بیان اینکه؛ هرچند سیاست پولی دولت تا قبل از سال 92 یک سیاست انبساطی بود و تورم بالا به اقتصاد تحمیل شد،گفت: از طرف دیگر وجود تحریمها صنعت داخلی را تقویت کرده بود.

شرکتهای خارجی به دنبال تجارت یک طرف هستند

بعد از روی کار امدن دولت جدید سیاست انبساطی به سیاست انقباضی تبدیل شد، این درحالی بود که دولت می‌دانست با کنترل تورم رکود به کشور حاکم خواهد شد. به نظر میرسد روش اصلی که دولت برای بهبود اقتصاد کشور در دستور کار قرار داد مبتنی بر تمرکز بر سیاست خارجه و ورود سرمایه‌های خارجی به کشور بوده است اما با شکست این استراتژی عملا رکود در اقتصاد عمیق تر شد.

تولیدکننده صندلیهای خودرو ادامه داد، بعد از اینکه تحریمها برداشته شد شرکتهای زیادی برای سرمایه گذاری به ایران آمدند اما اتفاقی که درعمل افتاد این بود که قوانین مالی، بانکی، قوانین استخدامی، قوانین گمرکی و سیستم اخذ مالیات تمایل برای سرمایه گذاری را از آنها گرفت و در عمل پیشنهاد مبتنی بر سرمایه‌گذاری به تجارت یک طرفه تبدیل شد.

امروز محصول ما در مقایسه با محصول خارجی از کیفیت بالاتری برخوردار است این درحالی است که قیمت محصول داخلی کاملا رقابتی است اما مشکل اصلی تولید در کشور نبود مشتری است. به عنوان مثال محصولات شرکت خود ما از آنجا که در یک زنجیره تامین قرار گرفته است، اگر حلقه‌های اولیه زنجیره در فروش دچار مشکل شوند سایر حلقه‌ها هم با مشکلات اساسی رو به رو می‌شوند.

بالاترین سود سرمایه ‌گذاری در ایران 8درصد!

وضعیت به شکلی درآمده است که در عمل سرمایه گذاری توجیه ندارد، در هرکدام از شاخه‌های تولیدی اگر یک بررسی انجام شود، در صورتی که همه شرایط مهیا باشد بازهم سود سرمایه‌گذاری زیر 8 درصد است. این سود پایین با توجه به سودهای بالای بانکی جذابیتی برای سرمایه گذار ایجاد نمی‌کند و اتفاقا تعطیلی کارگاهها را تسریع میکند.

وی با بیان اینکه یکی از دلایل تعدیل نیرو در این شرکت نبود مشتری و سفارش از کارخانه های خودروسازی بود، گفت: همین موضوع باعث شد کارگاه تولیدی در حوزه‌ای که ما دران مشغول هستیم با یک ششم ظرفیت سابق خود کار کند. جالب است بدانید کارگران بیکار شده این شرکت برای یافتن کار به نقاط دیگر مهاجرت کرده‌اند و متاسفانه وضعیت درامدی مناسبی ندارند.

این تولید کننده با اشاره به اینکه رقابت با محصولات چینی به یک معضل در کشور تبدیل شده است، گفت: امروز یک کالای چینی که مشابه آن در داخل تولید می‌شود با نصف قیمت وارد کشور میشود، به این ترتیب سفارش دهنده و حتی خود تولید کننده نیز تمایل به استفاده از کالای وارداتی پیدا می‌کند.

باید دید در هر نقطه از کشور ما چه نوعی از فعالیت اقتصادی توجیه دارد به این ترتیب با مدیریتی که از سوی دولت در زمینه شناسایی و تحریک تولیدکننده اعمال میشود می‌توان به بازگشت رونق به تولید امیدوار بود. در شرایط فعلی به خاطر نامشخص بودن مزیتهای رقابتی در کشور شاهد تراکم تولید در مناطق و حوزه‌هایی هستیم که به حالت اشباع رسیده‌اند.

دولت در زیر ساخت سازی موفق نبوده است

او تاکید کرد، سیاستهای رونق بخشی که از سوی دولت پیگیری شد حالت مقطعی داشت و نتوانست رونق واقعی را به اقتصاد گشور بازگرداند. وظیفه اصلی دولت ایجاد زیر ساخت است، وقتی دولت حمل و نقل ریلی جاده‌ای و هوایی را توسعه دهد خود به خود در این زمینه‌ها اشتغال ایجاد می شود اما امروز این موارد مغفول واقع شده است.

همچنین موضوعاتی مانند مبارزه با قاچاق، تعرفه های گمرکی از موضوعات زیر بنایی است که می تواند به رونق بخشی تولید کمک کند.

این فعال اقتصادی در پاسخ به سوالی درباره رقابت با کالای چینی گفت: تولید کننده داخلی در شرایط فعلی تلاش میکند قسمتی سهم بازار ایران را از چینی‌ها بگیرد، در حالتی که این موضوع مضحک است و در کشور خودمان باید همه امکانات در اختیار تولید کننده داخل قرار بگیرد.

پایین نگه داشتن نرخ ارز سیاسی و به نفع چینیهاست

وی در تحلیلی از فضای حاکم بر اقتصاد کشور گفت: دولت به دلایل سیاسی قیمت ارز را پایین نگه داشت در حالی که به صورت سالیانه با افزایش نرخ تورم مواجه هستیم، بر این اساس قیمت تمام شده محصول برای تولید کننده داخلی بالا می رود، در حالی که تولید کننده چینی با همان قیمت ارز کالای خود را به ایران صادر میکند که این شرایط به ضرر تولید کننده داخلی و به نفع چینی‌هاست.

به گزارش تسنیم، این کارخانه صنعتی اوایل دهه هفتاد کار خود را با قالب سازی آغاز و سال89 با جذب 70 نفر نیروی انسانی در زمینه تولید قطعات خودرو با شرکت سایپا فعالیت صنعتی اش را گسترش داد. از اوایل سال93 به دلیل رکود بیش از اندازه به دلیل ورود کالاهای مشابه از کشور چین در رقابتی نابرابر مجبور به تعدیل بیش از 50 نفرکارگر شد و هم اکنون با اعمال روشهای انقباضی برای حفظ کارخانه خود تلاش می‌کند.

منبع: افکارنيوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۱۹۸۵۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

میدان‌داری شرکت‌های ایرانی در میدان‌های نفت و گاز غرب کارون

مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان با بیان اینکه در دولت گذشته بیشتر فعالیت‌های توسعه‌ای به‌دست شرکت‌های خارجی انجام و نیمه‌کاره رها می‌شد، گفت: در دولت سیزدهم توسعه همه میدان‌های مشترک غرب کارون از سوی شرکت‌های داخلی در حال انجام بوده و این یک افتخار است.

به گزارش شانا به نقل از شرکت نفت و گاز اروندان، عبدالله عذاری‌اهوازی گفت: این شرکت در موضوع نفت و گاز ماهیت تولیدی و توسعه‌ای دارد که حدود جغرافیایی آن شامل شهرستان‌های بستان، هویزه، سوسنگرد، دارخوین، خرمشهر، مینو شهر و اروندکنار می‌شود. درحقیقت این شرکت نفتی محدوده کل غرب کارون را احاطه کرده است.

وی با اشاره به اینکه از لحاظ میدان‌های نفتی، ۸۶درصد میدان‌های مشترک نفتی کشور در غرب کارون قرار دارد، بیان کرد: بزرگ‌ترین میدان مشترک ایران، میدان آزادگان است و میدان‌های مشترک یاران، یادآوران و سهراب که به توسعه رسیده‌اند در این منطقه قرار دارند.

مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان با اشاره به اینکه میدان‌های سپهر، جفیر و دارخوین به‌ بهره‌بردای رسیده‌اند و در حال توسعه فازهای بعدی هستند، افزود: در کنار این میدان‌های توسعه‌یافته، میدان‌های سوسنگرد، بندکرخه، خرمشهر، مینو و اروند جزو میدان‌هایی هستند که شرکت ملی نفت برای توسعه و بهره‌برداری آن‌ها برنامه‌ریزی کرده‌ است.

عذاری‌اهوازی با یادآوری اقدام‌های مهم دولت سیزدهم در توسعه میدان‌های نفتی گفت: حرکت‌های مهمی در این دولت انجام شده است. ‌یکی از راهبردهای مهم در دولت سیزدهم اعتماد و اطمینان به نیروهای بومی و ایرانی بود و با اتکا به نیروهای بومی، توسعه میدان‌ها را به شرکت‌های ایرانی واگذار کرده است.

وی گفت: میدان‌های سپهر و جفیر با اعتماد به جوانان ایرانی سال پیش توسعه یافت و با استخراج روزانه  ۴۰ هزار بشکه به بهره‌برداری رسید.

مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان با بیان اینکه افزون بر توسعه میدان‌ها، تولید و نگهداشت نیز وظیفه شرکت نفت و گاز اروندان است، بیان کرد: ما در درجه اول باید بتوانیم مقدار نفتی را که تولید کرده‌ایم نگهداری کنیم.

عذاری‌اهوازی با اشاره به اینکه هم‌اکنون در حال برنامه‌ریزی برای توسعه چاه‌های جدید هستیم، افزود: برای توسعه میدان دارخوین برنامه بسیار وسیعی داریم، چاه‌های تازه‌حفر و قراردادهای توسعه این میدان تدوین شده است.

وی با بیان اینکه هم‌اکنون ظرفیت تولید در غرب کارون روزانه ۴۵۰ هزار بشکه نفت است، گفت: در دولت پیش ظرفیت تولید این شرکت روزانه ۸۴ هزار بشکه نفت بود که اکنون با اقدام‌های شرکت ملی نفت در دولت سیزدهم، تولید در نفت و گاز اروندان ۳۰درصد افزایش داشته است.

برنامه‌ریزی برای حفاری ۴۰ حلقه چاه در سال جاری

مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان ادامه داد: در دولت سیزدهم تعداد ۶۰ حلقه چاه را حفاری و برای امسال حفاری ۴۰ چاه دیگر را برنامه‌ریزی کرده‌ایم که به بهره‌برداری برسانیم. با حفاری این ۶۰ حلقه چاه در میدان آزادگان، هم‌اکنون ظرفیت تولید نفت حدود ۲۰۰ هزار بشکه است.

عذاری‌اهوازی با اشاره به توجه و برنامه‌ریزی کاربردی دولت سیزدهم در توسعه میدان‌ها گفت: شرکت نفت و گاز اروندان همه برنامه‌های شرکت ملی نفت برای تولید را در سال ۱۴۰۲ به سرانجام رسانده و یکی از شرکت‌های موفق در این زمینه بوده است. این موفقیت‌ها ثمره تلاش و جهاد بی‌وقفه همه کارکنان به شمار می‌رود.

وی با اشاره به جمع‌آوری گازهای همراه نفت افزود: سیاست‌ ما در توسعه میدان‌ها، توسعه منطقه و حفظ محیط‌زیست به‌عنوان سرمایه‌ای عمومی و ماندگار است و به این منظور کارخانه گاز و گاز مایع ۳۲۰۰ با سرمایه‌گذاری هلدینگ خلیج فارس پارسال راه‌اندازی شد.

مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان ادامه داد: فعالیت مرحله نخست این کارخانه با ظرفیت ۲۵۰ میلیون فوت‌مکعب گاز آغاز کرده است و هم‌اکنون حدود ۱۱۰ میلیون فوت‌مکعب گازهای همراه میدان‌های آزادگان شمالی و یادآوران، برای فرآورش و استفاده به‌عنوان گاز شهری و فرآورده‌های پتروشیمی‌ها و خوراک آن‌ها به این کارخانه ارسال می‌شود.

ارسال ۳۲ میلیون فوت‌مکعب گاز به کارخانه گاز و گاز مایع ۳۲۰۰

عذاری‌اهوازی با بیان اینکه با جمع‌آوری گازهای همراه، گاز متان تولید می‌شود که برای مصرف گاز خانگی است و برای جبران ناترازی گاز کشور به خط سراسری ششم ارسال می‌شود، گفت: در میدان آزادگان شمالی در گذشته روزانه حدود ۲۸ میلیون فوت‌مکعب گاز ارسال می‌شد. اما در حال حاضر، از طریق تعمیر، اصلاح و راه‌اندازی یک کمپرسور با استفاده از نیروهای توانمند داخلی و کارکنان شرکت نفت و گاز اروندان، که از زمان ساخت کارخانه آزادگان شمالی از سوی شرکت‌های چینی بلااستفاده بود، توانستیم حجم بالایی از گاز را فرآورش و از سوزاندن و هدررفتن این سرمایه ملی جلوگیری کنیم.

وی با اشاره به اینکه تعمیر کمپرسور از سوی کارکنان این شرکت با ۷۵۰ نفر روز انجام شده است، افزود: ما توانسته‌ایم حدود ۵ میلیون فوت‌مکعب گاز دیگر اضافه کنیم و به ۳۲ میلیون فوت‌مکعب برسانیم.

مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان بیان کرد: با افتخار اعلام می‌کنم که تا یک ماه دیگر در میدان‌ آزادگان شمالی گاز همراهی برای سوزندان وجود نخواهد داشت و همه گازهای‌ همراه به فرآورده تبدیل می‌شود و این همان‌ اجرای زنجیره ارزش نفت و گاز است.

عذاری‌اهوازی در پایان گفت: قرارداد دیگری با هلدینگ خلیج‌فارس به ارزش ۷۳ میلیون دلار به‌منظور ارسال گازهای مشعل منطقه دارخوین و کارخانه غرب کارون در جفیر، که حدود ۱۵۰ میلیون فوت مکعب است، امضا شد و با انجام این قرارداد، درعمل شرکت نفت و گاز اروندان تا پایان سال ۱۴۰۴ دیگر گازی برای سوزاندن نخواهد داشت.

دیگر خبرها

  • واکاوی تخصیص «۲ و نیم میلیارد دلار ارز برای مونتاژ ۲۵۰ هزار خودروی چینی» به جای تولید ۷۰۰ هزار خودرو در داخل!
  • برخی بی تدبیری‌ها باعث استمرار مشکلات کارگران می‌شود
  • سخت و زیان‌آور بودن مشاغل کارگران بررسی شود
  • از افزایش تراز آب دریاچه ارومیه تا آغاز تولید بنزین از متانول
  • مافیای واردات مرغ در کمین نشسته‌ان
  • مافیای واردات مرغ در کمین نشسته‌اند
  • میدان‌داری شرکت‌های ایرانی در میدان‌های نفت و گاز غرب کارون
  • آغاز خرید مرغ تولید خوزستان توسط شرکت پشتیبانی امور دام
  • روحانی: برجام بازدارندگی‌مان را افزایش داد | امروز دعوا بر سر ساخت مسجد است | ساکت ننشینیم، مردم را به پشتیبانی از نظام تشویق کنیم | مگر در انقلاب با زور مردم را باحجاب کردیم؟
  • تولید سالانه ۴۰۰ هزار اکسل خودرو در واحد صنعتی دانش بنیان چهارمحال و بختیاری