Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - حضور نماينده مقام معظم رهبري در محل حادثه معدن آزادشهر ، ايران داراي بزرگ‌ترين و متنوع‌ترين زرادخانه موشکي منطقه، اظهارات عربستان عليه ايران بي‌خردانه است، حضور پيمانکار معدن آزادشهر در دادسرا، توان موشکي ايران ارتباطي با برجام ندارد و... از جمله گزيده اخبار سياسي ايسنا در روز شنبه 16 ارديبهشت 1396 است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!




حادثه معدن آزادشهر

نماينده مقام معظم رهبري در محل حادثه معدن آزادشهر حضور يافت.وحيد حقانيان به عنوان نماينده ويژه مقام معظم رهبري صبح امروز با حضور در محل حادثه معدن آزادشهر از اقدامات امدادرساني به معدنچيان اين معدن بازرسي کرد.همچنين در پي حادثه معدن آزاد شهر امير کويت در پيامي به روحاني جان‌باختن کارگران معدن آزادشهر را تسليت گفت. شيخ صباح الأحمد، امير کويت در اين پيام ضمن ابراز همدردي با حادثه‌ديدگان انفجار معدن آزادشهر گلستان، جان باختن تعدادي معدنچي را به حسن روحاني، رئيس‌جمهور کشورمان تسليت گفت.نخست وزير ترکيه نيز با ارسال پيامي درگذشت کارگران ايراني در معدن يورت را به جهانگيري تسليت گفت. منابع نهاد نخست‌وزيري ترکيه اعلام کردند که بين علي يلدريم نخست وزير کشور با ارسال پيامي جان باختن شماري از کارگران در انفجار معدن زغال سنگ يورت زمستان در استان گلستان واقع در شمال ايران را به اسحاق جهانگيري، معاون اول رئيس جمهوري ايران ، تسليت گفت.جامعه مدرسين حوزه علميه قم نيز در پيامي حادثه انفجار در معدن آزادشهر گلستان را تسليت گفت.حزب اتحاد ايران اسلامي در بيانيه‌اي جانباختگان جمعي از معدن‌چيان کشورمان را در حادثه معدن يورت استان گلستان تسليت گفت و در بيانيه خود آورده است: عبور از بحراني مثل حادثه معدن يورت به عزم ملي همه جناح‌ها نياز دارد.
رييس کل دادگستري استان گلستان نيز از حضور پيمانکار معدن آزادشهر در دادسرا و ثبت شکايت تعدادي از اولياي‌دم و کارگران مجروح خبرداد. گفت:پيمانکار به همراه وکيل خود به منظور بررسي زواياي حادثه به دادسراي عمومي و انقلاب آزادشهر در دادسرا حضور يافت.وي با تاکيد بر اينکه پيمانکار بازداشت نشده است، تصريح کرد: در اولين جلسه بازپرسي، پيمانکار به همراه وکيل خود در دادسرا حاضر شد و به سئوالات بازپرس پاسخ داد.
***

صبح امروز( شنبه ) دو هزار نفر از سربازان به همراه جمعي از فرماندهان نيروهاي مسلح با آرمان‌هاي بنيان گذار انقلاب اسلامي تجديد ميثاق کردند.در اين مراسم که به مناسبت نهمين جشنواره حضرت علي اکبر(ع) (جوان سرباز) برگزار شد، سردار عليرضا تميزي معاون هماهنگ کننده وزارت دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح نيز حضور داشت.
وزير کشور از بررسي شکايت دانش آشتياني در کميسيون نظارت بر تبليغات خبر داد.وزير کشور با اشاره به اينکه ارزيابي ما اين بود که مناظره‌هاي انتخابات در يک فضاي آرام، منطقي و با رعايت قوانين برگزار شود، گفت: به لحاظ شکلي مناظره‌ها خوب برگزار شد و ما هيچ دغدغه‌اي در زمينه امنيت کشور نداشته و نداريم.رحماني فضلي در پاسخ به اين پرسش که با توجه به شکايت دانش آشتياني، به او اجازه پاسخ به اتهاماتي که در مناظره‌ها به وي وارد شد را مي‌دهيد، گفت: توصيه ما اين است که نامزدها در بيان نظرات و برنامه‌هاي خودشان حقوق ديگران را ضايع نکنند. کساني که در خود اين آمادگي را مي‌بينند که مديريت اجرايي کشور را بر عهده بگيرند بايد اصول حاکم بر نظام جمهوري اسلامي ايران و اخلاق عمومي را رعايت کنند. در مورد اين موضوع ديروز نامزدها هم پاسخ اين مسايل را دادند. شکايتي هم از طرف آقاي دانش آشتياني رسيده که قرار است در کميسيون نظارت بر تبليغات بررسي شود.

به گزارش يک مرکز مطالعات بين‌الملل و راهبردي آمريکايي، ايران داراي بزرگ‌ترين و متنوع‌ترين زرادخانه موشکي منطقه است. مرکز مطالعاتي بين‌الملل و راهبردي مستقر در واشنگتن در گزارشي با عنوان "موشک‌هاي ايران" نوشت: اگر چه ايران هنوز موشکي را که قادر باشد به آمريکا حمله کند، مستقر يا آزمايش نکرده است، اما تحت برنامه پرتاب به فضاي خود، به توسعه فن‌آوري موشک‌هاي دور ـ برد ادامه مي‌دهد. ايران علاوه بر افزايش کميت زرادخانه موشکي‌اش روي توسعه کيفيت در زمينه دقت و قدرت موشک‌هايش کار مي‌کند.
برجام

موگريني با تاکيد بر اينکه آمريکا نمي‌تواند به تنهايي برجام را کنار بگذارد گفت: جامعه بين‌الملل نيز بايد به تعهداتش در برجام پايبند باشد.مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا در سخناني در هفتمين نشست سالانه موسسه دانشگاهي اروپا (European University Institute) براي بررسي عملکرد اتحاديه اروپا با تاکيد بر لزوم حفظ توافق هسته‌اي در پاسخ به سوالي درباره رويکرد دولت آمريکا در قبال توافق هسته‌اي ايران و گروه 1+5 و اين‌که اگر واشنگتن ازاين توافق کناره‌گيري کند، باعث مي‌شود ايران نيز چنين کاري کند، گفت: من بارها با دوستان آمريکايي‌مان به صورت مفصل و طولاني درباره توافق با ايران گفت‌وگو کرده‌ام. معتقدم آنها درک مي کنند که اولا اين توافق، يک توافق بين‌المللي است که اتحاديه اروپا به همراه ايالات متحده، روسيه، چين، آلمان، فرانسه و انگليس و ايران درباره آن مذاکره کردند و شوراي امنيت سازمان ملل از آن حمايت کرد و آژانس بين‌المللي انرژي اتمي بر آن نظارت مي‌کند.معاون وزير خارجه آلمان نيز در حاشيه ديدار با علي اکبر ولايتي در جمع خبرنگاران با بيان اينکه از ادامه اجراي برجام حمايت مي‌کنيم گفت: آلمان از ادامه اجراي برجام و همچنين از مذاکرات کشورهاي منطقه حمايت مي‌کند.
علي لاريجاني نيز در افتتاحيه نمايشگاه نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي با بيان اينکه دستکاري کردن در توافق هسته‌اي مي تواند مسائل جديدي ايجاد کند، گفت که دستکاري کردن در توافق هسته‌اي مي تواند مسائل جديدي ايجاد کند. وي افزود: برخي حرف‌هايي در آمريکا درباره توافق هسته‌اي زده مي‌شود؛ بايد به اين نکته اشاره کرد توافق هسته اي موضوعي نبود که ايران به سقف مطالبات خود برسد. امروز در داخل کشور بحث‌ها و در گفت‌وگوهايي انجام مي‌شود و مناقشه هاي زيادي روي مساله هسته‌اي وجود دارد اما مهم آن است که آنچه ايران پذيرفت و حاصل شد، کف خواسته‌هاي ايران بود.
سخنگوي ارشد نيروهاي مسلح نيز در پاسخ به اظهارات يکي از کانديداهاي رياست جمهوري که در مناظره به موضوع توان موشکي اشاره کرده بود، گفت:توان موشکي ايران ارتباطي با برجام ندارد و نامزدها به مسائل نظامي ورود نکنند. سردار جزايري ضمن بي‌ارتباط دانستن توان موشکي با موضوع برجام، اظهار کرد: ارتقاء توان موشکي جمهوري اسلامي در راستاي سياست‌ها و تدابير کلان نظام در حال انجام است و بنا بر اعترافات صريح استراتژيست‌ها و کارشناسان نظامي و سياسي داخلي و خارجي، وجود پايگاه‌هاي زيرزميني و موشکي يک عامل مهم بازدارندگي دفاعي برابر تهاجمات دشمن قسم‌خورده انقلاب اسلامي و ملت ايران محسوب مي‌شود.
***
آمانو، مديرکل آژانس بين‌المللي انرژي اتمي در يک موسسه مطالعاتي درباره فعاليت‌هاي آژانس درارتباط با ايران سخنراني خواهد کرد.يوکيا آمانو، مديرکل آژانس بين‌المللي انرژي اتمي اواسط هفته جاري قرار است در موسسه دانمارکي مطالعات بين‌الملل سخنراني و درباره فعاليت آژانس در ارتباط با ايران صحبت کند.

با هدف گسترش همکاري‌هاي علمي - پزشکي ايران و کوبا متخصصان و مقامات ايران و کوبا در تهران با همديگر، ملاقات کردند. اين ملاقات به منظور تعيين امکان‌پذيري و شرايط گسترش همکاري‌هاي دوجانبه در زمينه‌هاي پزشکي و علمي ايران وکوبا انجام شد.

ولايتي، رييس مرکز تحقيقات استراتژيک مجمع تشخيص مصلحت نظام در ديداري با معاون وزيرخارجه آلمان که پيرامون مسائل منطقه، روابط دوجانبه و افزايش سطح روابط دو کشور انجام شد، گفت: دفاع از سوريه و عراق را دفاع از خود مي‌دانيم
علي اکبر ولايتي همچنين در گفت‌وگو با العربي الجديد اتهامات عربستان عليه ايران را رد کرد و گفت:اظهارات عربستان عليه ايران بي‌خردانه است. وي افزود:اظهارات اخير وليعهد عربستان نشاني از بي‌تجربگي وي است. کساني که تجربه دارند و با سياست خارجه عربستان آشنا هستند امکان ندارد که اظهارات اين چنيني بکنند.لازم به ذکر است: محمدبن‌سلمان، وزير دفاع و جانشين وليعهد عربستان اخيرا مدعي شده بود که گفت‌وگو با ايران بي‌فايده است زيرا ايران خواستار رسيدن به قبله مسلمانان و تسلط بر تمام جهان اسلام است.
در همين ارتباط معاون رئيس هيئت اجرايي حزب الله لبنان ادعاهاي بن سلمان عليه ايران واکنش نشان داد و گفت:برخي از کشورهاي عربي به جاي دشمني با رژيم صهيونيستي، دشمني با ايران را محور قرار مي‌دهند.وي با بيان اينکه عربستان به ايران تهمت مي‌زند، افزود:چيزي که ما امروزه از برخي کشورهاي عربي مي‌خواهيم اين است که از قتل حرام و ايجاد تحريک و فتنه و دشمني ميان مردم بپرهيزند و به جاي دشمني با رژيم صهيونيستي که دشمن حقيقي امت اسلامي است و فلسطين و قدس را اشغال کرده است، دشمني با ايران مسلمان را محور قرار ندهند؛ ايراني که از ابتدا و تا به امروز از مسئله فلسطين حمايت کرده و هزينه‌هاي سنگيني پرداخت کرده است.

نمايندگان مجلس شوراي اسلامي اين هفته ميزبان علي ربيعي وزير تعاون، کار و رفاه اجتماعي براي پاسخ به سوال محمدرضا پورابراهيمي نماينده مردم کرمان هستند. نمايندگان مجلس شوراي اسلامي طي هفته جاري شنونده گزارش کميسيون عمران درباره بررسي وضعيت سيل‌هاي به وقوع پيوسته در استان‌هاي سيستان و بلوچستان و آذربايجان شرقي و آذربايجان غربي و همچنين گزارش کميسيون بهداشت و درمان مبني بر رد تقاضاي تحقيق و تفحص از نحوه اختصاص و توزيع منابع در طرح تحول سلامت هستند.طي هفته جاري همچنين وزراي اطلاعات، علوم، خارجه و تعاون ميهمان کميسيون‌هاي مجلسخواهند بود.وزراي اطلاعات، علوم، امور خارجه و تعاون، کار و رفاه اجتماعي، رييس ديوان محاسبات کشور، رييس پليس فتا، مديرعامل سازمان تامين اجتماعي و برخي ديگر از مقامات کشوري در هفته جاري مهمان کميسيون‌هاي تخصصي مجلس شوراي اسلامي هستند.

حکم تعطيلي يک داروخانه متخلف توسط اداره کل تعزيرات حکومتي استان اصفهان صادر شد. غلامرضا صالحي مديرکل تعزيرات حکومتي استان اصفهان از تعطيلي يک داروخانه به علت تخلف از قوانين و مقررات در شهر اصفهان خبر داد.وي اظهار کرد: با اعلام گزارش معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکي استان اصفهان مبني بر فروش دارو بدون حضور مسئول فني در يک داروخانه، پرونده اين داروخانه متخلف به شعبه رسيدگي به تخلفات بهداشتي و درماني تعزيرات حکومتي استان ارجاع شد و با احراز تخلف توسط رييس شعبه رسيدگي‌کننده، حکم بر تعطيلي داروخانه تا معرفي مسئول فني واجد صلاحيت صادر شد.

کانون وکلاي دادگستري مرکز با همکاري بخش ايراني انجمن قانونگذاري تطبيقي و با حضور اساتيد و قضات عالي رتبه از فرانسه، نشست نشست «قانون‌گذاري تطبيقي» را برگزار مي‌کند.موضوعات مورد بررسي در اين نشست «کارکرد شوراي قانون اساسي فرانسه»، «جايگاه حقوق بين الملل و نقش پاريس در داوري‌هاي بين المللي»، «آزادي داور در داوري هاي بين المللي»، «کارکرد ديوان عالي کشور فرانسه»، «کارکرد شوراي دولتي فرانسه» و «ديدگاه حقوق فرانسه در داوري هاي مربوط به اموال عمومي» هستند.

از سوي رييس قوه قضاييه؛آيين‌نامه «شرايط و چگونگي مصادره محل نگهداري کالاي قاچاق ممنوع» ابلاغ شد. اين آيين نامه متشکل از دو فصل، تعاريف و چگونگي مصادره محل نگهداري و شرايط آن است.

اخبار انتخاباتي ايسنا در روز دوازدهم ارديبهشت را نيز مي‌توانيد اينجا بخوانيد.

انتهاي پيام

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۲۰۱۹۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا ایران تحریم‌ناپذیر است؟

ایران تحریم‌ناپذیر است. این گزاره قابل تامل و مهمی است که رئیس‌جمهوری روز یکشنبه در افتتاحیه نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی (ایران اکسپو ۲۰۲۴) بیان و در تبیین چرایی آن هم به این موضوع اشاره کرد که جوانان و متخصصان داخلی، در سال‌های گذشته توانسته‌اند با نوآوری و ابتکار‌های خاص علاوه بر تامین نیاز‌های ضروری کشور، دریچه‌های صادراتی جدید به روی دنیا باز کنند. رئیس‌جمهوری همچنین با تاکید بر اینکه برگزاری نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی گواه تحریم‌ناپذیر‌بودن جمهوری اسلامی ایران است، گفت: «تحریم در ایران اسلامی با اراده پولادین مردم هرگز به نتیجه نرسیده و پس از این هم نخواهد رسید. برگزاری این نمایشگاه همچنین نشان‌دهنده آن است که طرح‌های شیطانی منزوی‌کردن ایران هرگز به نتیجه نرسیده و نخواهد رسید.»

رئیسی همچنین این نمایشگاه را رونمایی از دستاورد‌ها و توانمندی‌های جوانان کشورمان در تلاش برای تبدیل تحریم‌ها و تهدید‌ها به فرصت، توصیف و تصریح کرد: «به تعبیر دیگر ترجمان این نمایشگاه و رویداد بزرگ اقتصادی آن است که ما توانستیم و باز نیز می‌توانیم.» بر این اساس، اظهارات رئیسی را می‌توان بازتاب تغییر و تحولات سرنوشت‌ساز سال‌های اخیر اقتصاد ایران دانست، یعنی دقیقا همان نقطه عطفی که طراحان و معماران تحریم‌های یکجانبه و حداکثری گمان می‌کردند با به راه انداختن آنچه کارزار فشار حداکثری نام گذاشتند، می‌توانند جریان تولید و تجارت را در کشور به کلی فلج کنند و درنهایت به خواسته خود که همان از بین بردن توان سیاسی و نظامی کشور بود، دست پیدا کنند و مردم را در برابر حاکمیت قرار دهند، اما کارنامه سال‌های اخیر نشانگر شکست ابرتحریم‌هایی است که به گمان تحلیلگران بین‌المللی اگر نسبت به هر کشوری اعمال شده بود، فروپاشی ساختار اقتصادی آن کشور ظرف چندماه قطعی بود.

هدف‌گذاری ایران برای اقتصاد عاری از نفت

برهمین اساس، رهبر انقلاب نیز در سال ۹۸ و در اوج فشار‌های تحریمی در یکی از بیانات خود فرمودند: همین تحریم می‌تواند یک فرصت باشد که [پیش از این هم]بوده و بعد از این هم می‌تواند فرصت باشد. می‌تواند اقتصاد کشور را از اتکا به نفت نجات دهد و بند ناف اقتصاد را از نفت قطع کند. عمده مشکلات اقتصادی ما به خاطر وابستگی به نفت است. وابستگی به نفت باعث شده که برای پیشرفت کشور، استعداد و نیروی داخل توجه چندانی نشود اگر بتوانیم این کار را بکنیم، بهترین فرصت را به دست آورده‌ایم. باهوش‌های آمریکایی‌ها هم توجه به این نکته دارند و دیدم در گزارشی توصیه کرده بودند که نگذاریم ایران اقتصاد بدون نفت را تجربه کند، یک راه پشتی درست کنید که ایران به‌کلی از نفت منقطع نشود، چون می‌رود به‌کلی دنبال اقتصاد غیرنفتی.

ناکامی نقشه فروپاشی با وجود کاهش کیفیت زندگی مردم

به باور کارشناسان، هرچند ایران در طول ۴۵ سال گذشته عملا زیر شدیدترین فشار‌های تحریمی آمریکا و اروپا قرار داشته است، اما از سال ۲۰۱۱ و اعمال تحریم‌های نفتی که سودای صفرشدن صادرات نفت را داشت، این استراتژی دنبال می‌شد که قطع کامل درآمد‌های ارزی حاصل از فروش نفت آن هم در شرایطی که بیش از ٩٠درصد بودجه وابسته به آن بود، حتی امور روزمره مردم هم دچار آسیب جدی شود تا در سایه وقوع آشوب‌های داخلی و سرخوردگی از ناتوانی در تهیه دارو و غذا، خواسته‌های نامشروع غرب از جمهوری اسلامی پای میز مذاکره تحمیلی وصول شود. در هر صورت با عبور از سال‌های سخت تحمل فشار‌های بیرونی، نقشه شوم طراحان تحریم آنطور که انتظار داشتند پیش نرفت و ایران توانست با بهره‌گیری از توان داخلی و ایجاد فرصت‌های جدید نیاز‌های فوری را برطرف کند.

برای نمونه طراحان تحریم بنا داشتند صنایع مادر کشور نظیر نفت، پتروشیمی، خودروسازی، فولاد، لوازم خانگی، سیمان و... را از کار بیندازند، اما در نقطه مقابل پیش گرفتن راهبرد‌های جدید نه‌تنها این صنایع را از کار نینداخت که حتی برآیند یک دهه گذشته نشان می‌دهد در برخی از حوزه‌ها تحریم به جای نغمت به نعمت تبدیل شد و استعداد‌هایی بروز پیدا کرد که در شرایط عادی هیچگاه مجال بروز آن پیدا نمی‌شد. البته ناگفته پیداست که هرچند آرزوی خام‌فروپاشی اقتصاد ایران نقش بر آب شده، اما تحریم اساسا آسیب‌هایی به کیفیت زندگی مردم هم زده و رشد اقتصادی کشور هم به ویژه در دهه ٩٠ برمبنای برنامه‌های توسعه و سند چشم‌انداز پیش نرفته که این مسئله در واقع همان محروم‌ماندن کشور از درآمد‌های ارزی مناسب و یا بسیاری از تکنولوژی‌های جدید جهانی در بخش صنعت است. برای مثال مطابق آمار‌ها در سال ٢٠٢١ رقم درآمد سرانه ملی مردم ایران ٥٣٤٣ دلار اعلام شده بود که مطمئنا اگر جریان تحریم‌های یکجانبه نبود رفاه ایرانیان در وضعیت دیگری قرار داشت. به‌علاوه در دیگر شاخص‌های کلان مانند نرخ ارز، تورم، بیکاری و تشکیل سرمایه جدید هم اوضاع باب میل مردم و سیاست‌گذاران نبوده است. البته بخش بزرگی از شوک‌های وارد شده به اقتصاد ایران زیرپوست تحریم‌ها، همان مصیبت تک‌محصولی و نفتی بودن اقتصاد کشور بوده که چالش‌های بزرگی برای کشور ایجاد کرده است.

تنوع بخشیدن به محصولات صادراتی ناجی کشور شد

در این میان، تغییر ریل سیاست‌گذاری و تنوع‌بخشیدن به سبد محصولات صادراتی توانسته تا حدود زیادی ضربه‌گیر تحریم‌ها باشد، ضمن اینکه روند بودجه‌نویسی در سال‌های اخیر و پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم هم تغییرات شگرفی داشته که در آن سهم درآمد‌های نفتی از بودجه بسیار کمتر از سال‌های قبل شده و حتی دولت با اتخاذ تصمیمات شجاعانه مانند ایجاد پایه‌های مالیاتی جدید، اصلاح نظام اداری، بهبود محیط کسب‌وکار و مقابله با فساد که برخی ناظران و تحلیلگران آنها را غیرممکن می‌دانستند، توانسته دیوار بلند تحریم‌ها را از سر راه بردارد.

 ضمن آنکه نمی‌توان این تغییر رویه بزرگ را نادیده گرفت که سیاست مذاکره با امید به رفع تحریم تبدیل به آخرین و کم‌اهمیت‌ترین راهبرد دولت سیزدهم شده و این باور به وجود آمده که با اتکا به امکانات داخلی و بهره‌گیری از دانش متخصصان داخلی می‌توان منافعی برای کشور کسب کرد که پای میز هیچ مذاکره‌ای پیدا نشده و نخواهد شد. می‌توان اینگونه تعبیر کرد که اجرای سیاست اقتصاد مقاومتی و قطع‌کردن نفت از بند ناف اقتصاد و حذف خودتحریمی‌ها می‌تواند سفره مردم را هم دچار تغییر کند که این مسئله در صدر اولویت‌های کشور قرار گرفته است.

روایت طراحان و معماران تحریم از ناکارآمدی فشار‌ها

در کتاب «تحریم‌ها چطور کار می‌کند؟ ایران و آثار جنگ اقتصادی» که اخیرا منتشر شده، آمده است: باراک اوباما با ممانعت از تجـــارت ســایر کشور‌ها با ایران در سال۲۰۱۱ ماهیت تحریم‌های ایالات متحده را تغییر داد. تحریم‌های اوباما منبع اصلی درآمد ارزی ایران یعنی فروش نفت را مختل کرد. این تحریم‌ها همچنین موجب قطع ارتباط بانک‌های ایرانی از جمله بانک مرکزی با سیستم مالی بین‌المللی شد. تا به امروز، تاثیر اقتصادی تحریم‌ها با آنچه تشکیلات محافظه‌کار جنگ‌طلب آمریکا پیش‌بینی می‌کردند فاصله زیادی داشته است. به‌طور قطع، تحریم‌ها به دو دهه رشد اقتصادی ثابت پایان داد، اما تحریم نه باعث فروپاشی اقتصاد شد و نه قیام‌های توده‌ای برای فشار جدی بر دولت را به وجود آورد.

 انعطاف نسبی اقتصاد و تصمیم برای اجازه دادن به کاهش ارزش پول، به شروع -تاکنون بسیار کم- بازسازی اقتصادی به دور از صادرات نفت و به سمت تولید داخلی کمک کرد. به‌رغم کاهش منابع، دولت از مکانیسم حمایت اجتماعی خود برای محافظت از فقیرترین خانوار‌ها در برابر گرسنگی و سقوط به فقر شدید استفاده کرد. همچنین ریچارد نفیو، مقام سابق وزارت‌خارجه آمریکا که به عنوان معمار تحریم‌های هسته‌ای علیه ایران شناخته می‌شود، با اشاره به پیش‌بینی‌های نادرست دولت ترامپ مبنی بر فروپاشی ایران طی چند ماه تاکید کرد: «دولت ترامپ از ثبات نسبی حکومت ایران سرخورده شد». نفیو نوشته است: «سال ۲۰۱۸، اظهارنظر‌های گسترده‌ای از مقام‌های ارشد آمریکایی با این مضمون شنیده می‌شد که ایران تنها چند ماه و چند ضربت شدید برای فروپاشی فاصله دارد. اعتراضات و آشفتگی‌های سیاسی در این کشور ادامه دارند، اما هیچ نشانه معقولی از وجود ناآرامی‌های استثنایی در آن دیده نمی‌شود.»

در ادامه یادداشت مقام سابق آمریکایی آمده است: «حکومت، از لحاظ سیاسی، استحکام معقولی دارد و هیچ نشانه‌ای از جدایی نیرو‌های امنیتی از آن دیده نمی‌شود.» نفیو در کتاب «هنر تحریم‌ها؛ نگاهی از درون میدان» می‌نویسید: «استقامت در برابر درد تحریم اقتصادی، همان توانایی است که یک اقتصاد در عین از دست دادن بسیاری از ظرفیت‌های تولیدی خود برای ادامه حیات دارد. مانند گروهان نظامی که حتی در صورت از دست رفتن آن، یک ارتش می‌تواند کار خود را پیش ببرد. اهمیت داشتن روش و راهبرد برای استقامت در کشور هدف این است که وقتی راهبرد‌هایی برای حفظ استقامت وجود داشته باشد، کشور‌هایی که در معرض تحریم قرار می‌گیرند، عزم خود را بالاتر برده و جایگاه خود را در این زمینه تقویت می‌کنند.»

ایران در برابر تحریم واکسینه شده است

یک کارشناس برجسته ایتالیایی در حوزه اقتصاد نیز با اشاره به پویایی و رشد اقتصادی ایران طی سال‌های اخیر تصریح کرد که تحریم‌های یکجانبه غرب علیه ایران به اقتصاد این بلوک آسیب زده و موجب شده است تا شرکت‌های غربی از بازار بزرگ ایران محروم شود. وضعیتی که به گفته او، شرکت‌های غربی را شاکی کرده است.

«جیانکارلو الیا والوری» طی یادداشتی تحلیلی می‌نویسد: «در حالی که اینجا در ایتالیا برای پیروی از دستورات ایالات متحده آمریکا مغزمان را کار می‌گیریم، فرقی هم نمی‌کند که روسای‌جمهورش خوب، بد یا حتی خواب‌آلوده باشد، اقتصاد ایران به توسعه خود ادامه می‌دهد.» والوری در گزارش خود نتیجه‌گیری کرده است: «تحریم‌ها و محدودیت‌های یک‌جانبه برخی کشور‌های غربی علیه ایران به اقتصاد غرب آسیب وارد کرده است، زیرا این تصمیم موجب گردیده تا شرکت‌های غربی از بازار ایران دور شوند. این وضعیت به طور خاص بسیاری از کارآفرینان و شرکت‌های اسپانیایی را شاکی کرده است.

 این درحالی است که جمهوری اسلامی ایران پس از اعمال تحریم‌ها، جایگزین‌هایی برای شرکت‌های غربی پیدا کرده و از کشور‌های دیگر کالا می‌خرد، اما بحران اقتصادی در کشور‌های اروپایی باعث شده است که شرکت‌های اروپایی از تصمیم‌های سیاسی برخی دولت‌های اروپایی تحت هدایت دیگران (eterodiretti)، ناراضی باشند.»

 آگاته دمارایس، دانش‌آموخته اقتصاد و عضو ارشد اندیشکده «شورای اروپایی روابط خارجی»، نیز در تازه‌ترین کتاب خود تشریح می‌کند که چرا تحریم در بیشتر موارد اثر معکوس بر جای می‌گذارد. به گفته دمارایس، اثر استفاده بی‌رویه از تحریم مانند استفاده بی‌رویه از آنتی‌بیوتیک است و موجب افت اثرگذاری آن می‌شود و مقاومت‌ها نسبت به آن را افزایش می‌دهد. در صورت عدم‌رعایت این پنج عامل، کشور‌های تحریم‌شونده با تدابیری که می‌اندیشند، علاج را قبل از وقوع حادثه می یابند و با ایجاد شبکه‌های مالی مستقل، کار خود را پیش می‌برند. دمارایس این رفتار را به واکسیناسیون تشبیه می‌کند و معتقد است روسیه و ایران تا حد زیادی دچار چنین وضعیتی هستند. به گفته او، کشور‌های تحت تحریم به سه طریق می‌توانند تحریم‌های آمریکا را دور بزنند. در وهله نخست آنها می‌توانند دلار را را کنار بگذارند که با توجه به گستردگی استفاده از آن در معاملات، اقدام دشواری است.

در وهله دوم، آنها می‌توانند ساخت یک شبکه جایگزین سوئیفت را پیگیری کنند. چین این راه‌حل را از طریق راه‌اندازی شبکه «سیپس» پیگیری کرده است و حجم معاملات آن به یک‌صدم شبکه سوئیفت می‌رسد. درنهایت رمزارز بانک‌های مرکزی آخرین ابزاری است که کشور‌های تحریم‌شده می‌توانند از آن استفاده کنند.

مسیر خنثی‌سازی کامل تحریم‌ها چیست؟

در یک‌جمع‌بندی کلی می‌توان اینطور بیان کرد که با عبور از جنگ اقتصادی یکجانبه علیه ایران حالا فرصتی فراهم شده است که می‌توان در بستر انجام اصلاحات اقتصادی و تقویت تولید ملی، به تحقق رشد اقتصادی بالا در سال‌های آینده خوشبین بود.

در واقع اگر کج‌روی‌های مزمن گذشته نظیر خام‌فروشی منابع و ثروت‌های بین‌نسلی، ولنگاری نظام بانکی و بی‌توجهی به بخش‌های مولد برطرف شود، این انتظار واقع‌بینانه وجود دارد که شرایط معیشتی مردم و اهداف ذکرشده در برنامه جدید توسعه هم محقق شود.

گذشته از اعتراف سناریونویسان تحریمی به ناتوانی در ویران‌کردن بنیه اقتصادی کشور، به طور کلی مهم‌ترین محور‌های پیگیری‌شده در دولت سیزدهم برای خنثی‌سازی کامل تحریم را هم می‌توان در این محور‌ها جست‌وجو کرد که لازم است با ارزیابی و کنترل دائمی، به شکل ویژه از سوی نظام تصمیم‌گیری و اجرایی دنبال شود:

- رفع ناترازی‌های موجود در اقتصاد از جمله ناترازی در شبکه بانکی، ناترازی انرژی و ناترازی در صندوق‌های بازنشستگی

 - تقویت بازار‌های صادراتی جدید و استفاده از فرصت پیوستن به اتحادیه‌های منطقه‌ای و جهانی اوراسیا و بریکس

 - تقویت اقتصاد دانش‌بنیان و ایجاد انگیزه برای نخبگان

- کنترل جدی بازار‌های دارایی و حذف انگیزه‌های سفته‌بازانه از طریق خرید و فروش طلا و ارز

 – تقویت روابط تجاری با کشور‌های همسایه، آفریقا، آمریکای جنوبی و ایجاد قرارداد‌های دائمی برای صادرات محصول غیرنفتی و دارای ارزش افزوده

 - مقابله با ابرچالش کم‌آبی و احیای محیط‌زیست

 - بهبود محیط کسب‌وکار با هدف افزایش مشارکت مردم و بخش خصوصی در اقتصاد

 - پیگیری مبارزه با جریان‌های مافیایی و ذی‌نفوذ به قصد حذف کامل موریانه فساد از بدنه اقتصاد کشور.

جغرافیای اقتصادی ایران تحریم‌ناپذیر است

 یک کارشناس اقتصادی در مورد تحریم‌ناپذیر بودن اقتصاد ایران گفت: «اقتصاد ایران در دوران تحریم دچار افول و کاهش چشمگیر رشد اقتصادی شد، اما هیچگاه سقوط نکرد؛ دلیل این مسئله تنوع بالای محصولات تولیدی در داخل کشور است که حتی نسبت به کشور‌های همسایه و کشور‌های حوزه خلیج‌فارس دارای تفاوت‌های بسیاری هستیم، چراکه این کشور‌ها تنها به نفت متکی هستند، اما ایران با کشاورزی، معادن، صنعت پتروشیمی و دیگر صنایع توانسته روی پای خود بایستد و علاوه بر تامین نیاز‌های داخلی، توسعه صادرات و کشف مقاصد جدید صادراتی را دنبال کند.»

علی حیات‌نیا بیان کرد: «شرایط اقلیمی و جغرافیای اقتصادی ایران باعث شده تحریم‌ها و جنگ اقتصادی آمریکا و اروپا به نتیجه نرسد، برای مثال ایران در برخی محصولات کشاورزی جزو برترین کشور‌های جهان است یا در حوزه محصولات معدنی پیشرو هستیم، بنابراین با چنین ویژگی‌هایی نمی‌توان تصور کرد اقتصاد ایران زمینگیر شود.» این کارشناس اقتصادی افزود: «البته باید به این نکته توجه کرد که برای به حداقل رساندن اثر تحریم‌ها، باید زنجیره ارزش محصولات را تکمیل و نفت را از بودجه کشور تا حد ممکن حذف کرد، همچنین اصلاحات ساختاری را در نظام اقتصادی و صنایع کشور انجام داد.» حیات‌نیا تاکید کرد: «با انجام اصلاحات عمیق اقتصادی و رفع نقاط آسیب‌پذیر می‌توان به این موضوع خوشبین بود که دیگر با اعمال تحریم دچار نوسانات در سطح بازار و کلیت اقتصاد نباشیم.»

منبع: شهروند

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • آخرین وضعیت دیپلمات مجروح حمله اسرائیل به سفارت ایران + عکس
  • دادسرا رکن اصلی تشکیل پرونده است
  • ببینید| نظر وزیر اسبق بهداشت درباره برجام و محمدجواد ظریف/ «هر روز که از خواب بیدار می‌شویم وضعیت عوض شده»
  • پایه‌های «پاتریوت آمریکایی» فرو ریخت
  • وزیر آفریقای مرکزی: ما به دنبال دانش ایرانی در حوزه معدن هستیم
  • مدرسه صادرات ایران افتتاح شد
  • بازنمایی رسانه‌ای ایران در جهان بعد از حملات موشکی به رژیم صهیونیستی
  • هزینه گران مقابله با پهپادهای ایران روی دست آمریکا | تصویر و مشخصات سلاح های موشکی و لیزری
  • چرا ایران تحریم‌ناپذیر است؟
  • قدردانی شهروندان آزادشهر و گالیکش از پلیس برای اجرای طرح نور