Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار ایرنا، «سید حسین سراج زاده» در نشست «مشارکت درانتخابات؛ ضرورت ها و ابزارها » در دانشگاه علوم اجتماعی دانشگاه تهران افزود: انتخابات شکل دادن به یک جریان مردم سالارانه و عقلانیت و فهم دنیای مدرن از سوی مردم است تا در نتیجه آن، حکومت تقویت شود نه این که توسط افراد محدود کننده، تضعیف گردد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی تصریح کرد: اگر احزاب در جامعه شکل نگیرند، دچار تاریکی و ابهام می شویم و این ابهام سبب می شود برای شناخت هر فرد و جریان فکری وی دچار اشتباه شویم. در این حالت، وقتی فردی شعارهایی مانند «اقتصاد بدون مرز» یا «دولت مردم» می دهد،‌ متوجه خواهیم شد این شعارها با تفکر واقعی او و حزبش جور نیست و به تهی بودن گفته هایش پی می بریم.
استاد دانشگاه خوارزمی با بیان سابقه تاریخی از ایجاد نظام مردم سالار در ایران گفت: انتخابات بخشی ازیک نظام مردم سالار است و در ایران نیز از زمان مشروطه به عنوان حق انتخاب حاکم از سوی مردم مطرح شده است هرچند از همان زمان، صف بندی جدی در سنت دینی ایران و اینکه آیا این حق درستی است یا خیر، بوجود آمد.
وی با اشاره به اینکه وجاهت این حق در زمان مشروطه شکل گرفت و در انقلاب سال 57 به رسمیت شناخته شد، گفت: در قانون اساسی ایران همه مردم صرف نظر از هر قوم و نژاد و مسلک حق دارند حاکمان خود را انتخاب کنند. بر همین اساس در قانون انتخابات هر فردی که هویت و شناسنامه ایرانی داشته باشد می تواند در انتخابات مشارکت کند.
سراج زاده گفت: با این حال، هنوز صف آرایی بر سر حق انتخاب که از زمان مشروطه آغاز شده بود، تمام نشده است و اینکه چه کسانی حق انتخاب دارند، سیستم های نظارتی چگونه انتخابات را رصد می کنند و یا اینکه آیا ساختار حزبی شکل بگیرد؟ از چالش های پیش رو است.
سراج زاده با اشاره به اینکه یکی از ملزومات انتخابات شکل گیری احزاب سیاسی است، گفت: احزاب های سیاسی در حقیقت نهادهایی برای نهادینه کردن علایق و منافع جامعه جدید تمایز یافته است و به نوعی در نظام سیاسی و نظام اجتماعی آنچه اتفاق می افتد، تعارض بین علایق و منافع گروه های اجتماعی در درون جامعه است.
وی ادامه داد: در کشورهای پیشرفته سیاسی و اقتصادی، احزاب مانند حزب کارگران، سوسیالیست ها، محافطه کاران، جمهوری خواهان، لیبرال دموکرات ها، سندیکاها، اتحادیه های کارگری و صنفی از جمله قدرت ها در جریان انتخابات در این کشورها هستند اما جریان های تحول خواه و جریان های سنت گرا در ایران در تعارض این مسئله است که آیا اجازه بدهیم چنین ساختارهای سیاسی در کشور ایجاد شود یا خیر؟
استاد دانشگاه خوارزمی با اشاره به اینکه ساختار انتخاباتی ایران به سمت تمایز یافتگی در حرکت است، گفت: به عنوان مثال در انتخابات ریاست جمهوری دهه 60 تمایزیافتگی وجود ندارد و تنها یک جریان سیاسی انتخابات را هدایت می کند اما از دهه 70 به بعد جریان تمایزیافتگی که در دوران مشروطه شکل گرفته بود، خود را نشان می دهد. به عبارتی وقتی رئیس دولت هفتم و هشتم جریان جامعه مدنی را مطرح می کند، معنای آن بیان تفکری است که جهت آن نهادینه شدن ساختار مردم سالار است تا انتخابات توده ای نباشد بلکه بازنمای گرایشات و علایق جامعه را در بر بگیرد.
به عقیده سراج زاده، رقابت دو جبهه فکری حال حاضر ایران که از انتخابات سال 1376 شکل گرفت، برای این نیست که مردم فقط یک فرد اصلح را برای اداره کشور انتخاب کنند بلکه یکی از این تفکرات همان رویه شیخ فضل الله نوری است که به رغم اینکه اصل حق انتخاب حاکم را پذیرفته، به دنبال محدود کردن آن است اما جبهه دوم، تفکری است که در کنار تلاشی که برای بهبود معیشت و اقتصاد مردم دارد، به دنبال نهادینه کردن ساختار دمکراتیک و حقوق شهروندی در ایران است.
این استاد دانشگاه خوارزمی خاطرنشان کرد: قواعد انتخاباتی در ایران اجازه نمی دهد در صحنه انتخابات همه جریان های سیاسی خود را نشان دهند اما اگر همه این جریان های سیاسی به علایق و منافع خود رجوع کنند، بین کاندیداهای موجود تفاوت ها و تمایزهایی را شاهد خواهند بود که به انتخاب نامزد موردنظر آنها کمک می کند.
وی ادامه داد: مردم ایران با تامل در همین دو جریان و تفکری که از همه نیروهای فعال و پویا در ایران نشات می گیرد، می توانند متوجه شوند که علایقشان به کدام جریان نزدیک تر است تا در نتیجه آن، برای توسعه ایران بر اساس عقلانیت مدرن تصمیم های جدی بگیرند.
شبک **9029** 1917**خبرنگار: محمد مهدی موذن**انتشار دهنده: نادری

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۲۲۹۳۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کاندیداها در آستانه انتخابات دنبال ارائه دیدگاه‌هایشان باشند

دبیر ائتلاف امنا گفت: کاندیداها باید در آستانه انتخابات دنبال ارائه دیدگاه‌هایشان باشند اما برخی جریانهای سیاسی بداخلاقی کرده و در رسانه‌های رسمی و غیررسمی حرف‌هایی زده‌اند که نشان‌دهنده چیزی جز ترسی از شکل‌گیری جریان انقلابی و پویا و توانمند نیست. - اخبار سیاسی -

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، سیدنظام‌الدین موسوی دبیر ائتلاف انتخاباتی امنا در نشست خبری، اظهار داشت: در این دوره از انتخابات مانند مرحله اول ائتلاف مردمی نیروهای انقلاب حضور فعالی دارد. در مرحله اول 7 نفر از ائتلاف امنا به مجلس راه یافتند و در این مرحله هم 15 نفر از نامزدهای امنا در انتخابات حضور دارند، در همین راستا ائتلاف امنا برنامه‌ریزی‌های مختلفی داشتند و نامزدهای این ائتلاف نشست‌های کارشناسی و گروهی داشتند.

وی افزود: این دوره از انتخابات به‌نوبه خود یک تجربه جدید سیاسی است. معمولاً در آستانه انتخابات رقابت‌ها بالا می‌رود. لیست‌ها و جریانهای فعال نگاه‌ها و دیدگاه‌های خود را مطرح می‌کنند تا مردم بتوانند انتخاب دقیق و درستی داشته باشند. ما در ائتلاف امنا هم در دوره قبل و هم دوره فعلی تأکید بر چند نکته اساسی داشتیم. ائتلاف امنا بر اساس چارچوب و اصول وارد انتخابات شد.

موسوی خاطرنشان کرد: ما معتقد بودیم در عرصه سیاست دوره پدرخواندگی و شخص‌محوری گذشته است و باید به‌سمت شاخصها حرکت کنیم. برای انتخاب نامزدها باید شاخصها را رعایت کنیم. شخص نمی‌تواند شاخص انتخاب درست نامزدها باشد. کشور نیازمند تحول جدی در عرصه تصمیم‌گیری و اجراست و ما نامزدها را هم بر همین اساس انتخاب کردیم. حدود یک‌هزار کاندیدا را بررسی کردیم و بر اساس شاخص‌ها به این 30 نفر رسیده بودیم.

دبیر ائتلاف امنا ادامه داد: امنا یک ائتلاف جدید در عرصه سیاسی بود، شاید موقعی که امنا اعلام تأسیس کرد خیلی‌ها باور نمی‌کردند به‌عنوان قطب جدی وارد عرصه سیاسی شود، خیلی‌ها حتی از دوستان و همفکرهای ما حتی تحلیلگرهای سیاسی مسئله را جدی نمی‌گرفتند و فکر نمی‌کردند این جریان بتواند در انتخابات تأثیرگذار باشد، بخشی از دلایل تأسیس امنا برهم‌زدن همین جریان بود، این‌که فقط یک گروه باید برای مردم تصمیم بگیرد، این فضا شکست و ائتلاف امنا و برخی از گروه‌های جدید معادله انتخابات را برهم زدند و ترکیب منتخبین دوره اول در تهران نشان داد که مردم مثل گذشته به یک لیست و یک جریان رأی ندادند بلکه دست به انتخاب زدند و ائتلاف امنا اثرگذاری زیادی داشت. بعد از پایان مرحله اول تصور ما این بود فضای انتخابات به‌سمتی می‌رود که از دور اول عبرت گرفته می‌شود.

وی گفت: در دور اول مدل انتخاب مردم پیام‌هایی داشت، طبیعتاً جریانهای سیاسی پویا تلاش می‌کنند آسیب‌های وارد بر خود را ترمیم کنند و از مدل رفتار مردم برای خود مدل رفتاری جدیدی طراحی کنند. فکر کردیم در دور دوم شاهد یک رقابت مبتنی بر برنامه باشیم. در این مدت که از زمان برگزاری مرحله اول گذشت متمرکز بر طراحی برنامه برای مجلس آینده بودیم، جلسات متعددی با اقشار مختلف داشتیم تا بتوانیم یک نظام مسایلی را از زبان مردم دریافت کنیم و در دور دوم مطرح کنیم و فضای انتخابات به‌گونه‌ای باشد که بلافاصله در صورت اخذ رأی مردم وارد طراحی اقداماتی برای عمل فعال در مجلس شویم، واقعیت اینکه در حوزه اقتصادی در ائتلاف امنا برای رفع مشکلات اقتصادی مردم که حول ایده‌هایی نظیر دلارزدایی مطرح می‌شود، پیگیری می‌کردیم.

موسوی خاطرنشان کرد: اما متأسفانه آنچه شاهدیم در آستانه انتخابات به‌واسطه تأثیری که گفتمان امنا داشته است، شاهد تخریب‌های متعددی هستیم، عملیات تخریبی سنگینی علیه امنا به‌صورت کلی و جزیی صورت گرفته است، پول‌پاشی‌های سنگینی در فضای مجازی صورت می‌گیرد، اختلاف‌افکنی‌های درون امنا که گاهی ما به آن می‌خندیم که اصلاً وجهی از واقعیت ندارد، بیان می‌کنند فلان گروه از امنا جدا شد، چه‌چیزی را می‌خواهند بیان کنند؟ گفتمان امنا در بدنه ملت طرفدارانی دارد؛ حتی اگر این اشخاص حاضر در امنا نباشند این نوع نگاه و این تفکر برای خود نهادسازی و ساختارسازی سیاسی خواهد کرد، این تخریب‌ها و هتاکی‌ها بیش از اینکه نشانی از واقعیت داشته باشد ناشی از ترس است، در آستانه انتخابات برخی جریانهای سیاسی بداخلاقی می‌کنند.

دبیر ائتلاف امنا گفت: کاندیداها باید در آستانه انتخابات دنبال ارائه دیدگاه‌هایشان باشند اما برخی جریانهای سیاسی بداخلاقی کرده و در رسانه‌های رسمی و غیررسمی حرف‌هایی زده‌اند که نشان‌دهنده چیزی جز ترسی از شکل‌گیری جریان انقلابی و پویا و توانمند نیست.

موسوی ادامه داد: این تخریب‌ها تغییری در نوع نگاه مردم ندارد چون آنها توجهی به تخریب‌ها ندارند و می‌دانند مسائلی که با پول‌پاشی در برخی رسانه‌های زرد و بی‌هویت صورت می‌گیرد بیشتر به‌خاطر ناراحتی و عصبانیت از انتخابات اسفند پارسال است که در انتخابات اردیبهشت تکمیل می‌شود.

انتهای پیام/+

دیگر خبرها

  • محسن رضایی زیر ذره‌بین؛ از دوستی قدیمی با قالیباف تا تغییر استراتژی!
  • نقش انتخابات در بهبود رشد فرهنگ و زندگی اجتماعی جامعه
  • استراتژی جدید برادر محسن؟ / رای اصولگرایی به رضایی برای زدن قالیباف
  • زندگی لاکچری قالیباف زیر ذره بین /رضاخان حزب اللهی‌ها، تکنوکرات می‌شود؟ /۵ پرده از زندگی سیاسی رئیس مجلس
  • کاندیداها در آستانه انتخابات دنبال ارائه دیدگاه‌هایشان باشند
  • آرایش سیاسی مجلس جدید چشم‌به‌راه مشارکت مردم است
  • آرایش سیاسی مجلس جدید چشم‌به‌راه مشارکت مردم/ باید کار نیمه‌تمام انتخابات را تمام کنیم
  • آرایش سیاسی مجلس جدید چشم‌به‌راه مشارکت مردم/ باید کار نیمه کاره انتخابات را تمام کنیم
  • چالش‌های بایدن و ترامپ در انتخابات ۲۰۲۴ ریاست جمهوری آمریکا
  • افشاگری رشیدی کوچی: افرادی محکومیت قطعی داشتند، اما به دلیل نزدیکی شان به دولت در مجلس آینده حضور دارند / می‌خواهند ریاست را هم به جریان پایداری نزدیک کنند