Web Analytics Made Easy - Statcounter

مازندمجلس:الهه محمدی- مريم محمدپور: مناظره‌ای با موضوع انتخاباتریاست جمهوری، امروز با حضور مرتضی الویری، شهردار سابق تهران و فعال سیاسی اصلاح طلب و اسدالله بادامچيان قائم مقام حزب موتلفه اسلامي در محلکافه خبر خبرآنلاین برگزار شد. الویری سر ساعت در محلحاضر شد و حدود 20 دقیقه بعد بادامچیان به همراه چند نفر از راه رسید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قائم مقامحزب موتلفه از دیدار با شهردار اسبق تهران خوشحال به نظر می رسید و پس از روبوسیبا او، به خبرنگاران خبرآنلاین گفت: شما می‌دانید پس از چند سال من را در کنارآقای الویری قرار داده‌اید؟ الویری پاسخ این سوال را می دانست. به گفته او، آنهاآخرین بار در نمازجمعه پشت سر آقای جنتی نماز خوانده‌ بودند.
در طول مناظره اما فضاتا این حد صمیمی نبود، اگرچه بادامچیان خواست به ترتيب حروف الفبا مناظره را شروع کنند اما در بین کلام، چندین بار به او تذکر داد که تخریب نکند!

در این مناظره بادامچیانتلاش داشت بگوید اعضای حزب موتلفه کار اقتصادی نمی‌کنند و با حداقل‌ها روزگار می‌گذارنندو الویری تلاش خود را بر انتقاد از دولت‌های احمدی‌نژاد گذاشته بود. در نهایت هیچ‌کدامدیگری را راضی نکردند. اما هر دو در یک نقطه اتفاق نظر داشتند، هر دو معتقد بودندکه مصطفی میرسلیم در مناظره های تلویزیونی دست به تخریب نمی‌زند. اما میرسلیم تنهاکاندیدای موردنظر بادامچیان بود و در برابر الویری حتی تلاش نمی کرد او را نقد کند. بلکه به نقد قالیباف و وعده‌های یارانه‌ای‌اش می پرداخت. الویری می گفت می توانیارانه را 10 برابر کرد؛ اما پس از آن مردم باید با يک گونی پول برای خرید بیرونبروند. بادامچیان نیز حل همه مشکلات از جمله مشکلات الویری را در گرو رئیس جمهورشدن میرسلیم می‌دانست. او البته در لفافه به اصلاح‌طلبان وعده‌هایی نیز می‌داد ومی‌گفت: ‌اگرچه جهانگیری در دولت میرسلیم معاون اول نمی‌شود، اما در جای دیگری بهکار گرفته خواهد شد. او سپس این وعده را به سایر اصلاح طلبان نیز تعمیم داد.

این مناظره امروز بهصورت آنلاین از سایت و ایسنتاگرام خبرآنلاین پخش شد و متن کامل آن به شرح زیر است:

خبرآنلاین: رهبر معظم انقلاب به یکی ازشخصیت ها توصیه کردند که وارد انتخابات نشوند تا فضا دوقطبی نشود اما در عمل میبینیم که برخی از کاندیداها تمام تلاش خود برای دوقطبی شدن فضا را به کار بسته‌اند.آیا شما فضا را دوقطبی می‌بینید؟

بادامچیان: الف بر بمقدم است، ابتدا شما سخن بگویید آقای الویری.

الويري: از شش نامزد اين انتخابات، پنج نفر به سوي عدم دو قطبي شدن پيش رفتند. آقايان هاشمي طبا و ميرسليم مباحث آکادميک و منطقي مطرح کردند. البته بنده برخي مطالب ميرسليم از نظر کارشناسي حائز  ايراداتي مي دانم اما او وهاشمي طبا صادقانه مطالب را مطرح کردند.

آقاي رئيسي بر مبناي اطلاعات خاصي که در مورد مطالب غير قضايي دارد، مطالبي را گفتند که ناشي از عدم حضورشان در حوزه هاي فعاليت اجرايي و تقنيني بود. اطلاعاتش ناقص و نارسا بود. اما جهانگيري وروحاني با توجه به تجربيات اجراييشان سخنان منطقي و مناسبي را مطرح کردند و جهات گيري هايشان در جهت دو قطبي نبود.

من از اصولگرايان مي‎خواهم تا اظهارات نامزدهايشان را نقد کنند. عباراتي همچون زالو صفت که عبارات مارکسيستي وتندروانه چپي است. تعجب مي‌کنم که قاليباف چطور اين تعابير را به کار مي برد وتعابير 4 و 96 درصد هم الگو برداري ناقصي از حرکتي در آمريکا است که منجر به دو قطبي اي مي شود که به صلاح نيست. عملا مردم را به دو گروه ودو دسته تقسيم مي کنند که خودش منجر به انشقاق مي شود.

بادامچيان: من با روش صحبت الويري موافق نيستم. به نظر من اصلا فضا دو قطبي نيست. يک قطب با سه نفر وقطب ديگر با سه نامزد ديگر که به صحنه نيامده اند. شش نفري آمده اند که خودشان را عرضه کنند. نزديکي ديدگاهاي برخي به يکديگر هم منطقي است. اينکه يکي اطلاعات دارد يا ندارد هم يک بحث انحرافي و منفي است. اين يک روش تخريبي است که بنده به صلاح نمي دانم. بهتر است تخريب نکنيد. ملت که صاحب اصلي راي است، خودشان از ميان اين شش نفر انتخاب مي کنند.

اين که طبيعي است؛ ما دو جريان در کشور داريم. يک جريان متعهد به اسلام هستند و اسلام را بهترين روش اداره نظام مي دانند. اما عده ديگري تفکر ديگري دارند. در جامعه ما آزادي افکار وجود دارد و محدود کردن آنها وجلوي هم قرار دادنشان درست نيست.

الويري: در پاسخ به آقاي بادامچيان بايد يادآور شوم که مقام معظم رهبري در ديدار با احمدي نژاد به او متذکر شدند که نامزدي او منجر به دو قطبي  شدن فضا مي شود واز اين رو بهتر است که حضور نداشته باشد. به نظرم آن دو قطبي مد نظر رهبري غير از دو قطبي مد نظر آقاي بادامچيان است. چون ممکن است افرادي به خون هم تشنه شوند و يکديگر را غرب گرا يا زالو صفت بنامند و يا اينکه طرف مقابل را متحجر ودلواپس بنامند. نگراني رهبري هم اين بود. اگر دو قطبي خوب بود که ايشان ابراز نگراني نمي کردند. کار قاليباف دقيقا کار احمدي نژاد است. متاسفانه آمار دروغ و خلاف واقع مي دهند وجامعه را به سمت دو قطبي اي پيش مي برند که باعث نگراني رهبري بود.

خبرآنلاین: تفاقی که در مناظره ها می‌‌افتد این است که برخی کاندیداها و به طور مشخص آقای روحانی و آقای جهانگیری،با انتقاد از دولت قبل برنامه ها و سخنان خود را پیش می‌‌برند و منتقدان می‌‌گویند شما باید براساس عملکرد این چهار سال کار خود را پیش ببرید. شما این روش را درست می‌‌دانید؟

الویری: مثال ساده بزنم ‌فرض کنید فردی می‌‌خواهد برجی را که همه زیربناهای آن آماده است بسازد ولی فرد دیگری می‌‌خواهد در زمین سراشیب و در جایی که امکانات نیست برجی بسازد، اگر بعد از صرف  زمان مشخصی از آنها بازخواست کنیم که ساخت برج تو دو برابر طول کشیده است، می‌‌گوید من در شرایط سختی کار را تحویل گرفتم. عین این شریط برای آقای روحانی وجود دارد و او اگر نگوید در چه شرایطی تحویل گرفته، عملکرد خود را ناقص ارائه داده است. رشد اقتصادی منهای 6.8درصد، تورم بالای چهل درصد، منشور فصل هفتم سازمان ملل و...را در نظر بگیرید، با وجود اینها کارنامه آقای روحانی موفق است.

بادامچیان: من کلا با تخریب مخالفم، آقای الویری با تخریب شروع کرد. از آقای میرسلیم تا قالیباف و...را تخریب کرد. مثال های آقای الویری هم برج وهتل است...

الویری:  از این پس از حجره مثال می‌‌زنم!

بادامچیان: من چهل وخورده ای سال است که کسب نمی کنم! قبلش هم بابام پولدار نبود. اما برای تخریب من از بازار می‌‌گویند.

خبرآنلاین: شما هم گفتید برج ساز...

بادامچیان: می‌‌گویم هر دولتی با شرایطی آمده است. هیچ دولتی نمی خواهد کارش بد باشد. نقد عملکرد با تخریب فرق می‌‌کند. معتقدم در این مناظره ها دو نفر از طرف دولت حضور دارند آنها در خوب وبد با هم شریک هستند. من می‌‌توانم نقد داشته باشم چرا معاون اول نامزد شده است. این نقد است و غیر تخریب است. اگر معاون اول نامزدي جدی برابر با نامزدي رئیس جمهور آمده است؛ حقش است که کاندیدا شود. انتخابات را با کار نمایشی شروع نکنیم. اما اگر آقای جهانگیری برای کمک به رئيس جمهور آمده است. اين مساله بیانگر آن است که دولت آقای روحانی قابل دفاع نیست و کسی را براي کمک به آن آورده است. این اجحاف به چهار نفر دیگر است. آنها 50 دقیقه و بقیه 25 دقیقه فرصت دارند.

خبرآنلاين: شما تصور کنيد که آقاي جهانگيري نمي آمد؛ آنوقت 5 نامزد به تخريب آقاي روحاني مي پرداختند....

الويري: دقيقا من هم همين را مي خواستم بگويم. وقتي حق شماست که با 3 نامزد بياييد، حق ما هم هست که چند  نامزد داشته باشيم.

بادامچيان: آقايان بيايند عملکردشان را بگویند. این ها صحیح نیست که همدیگر را دروغگو بدانند. اگر حزب موتلفه نامزد معرفی کرده برای انتخابات آرام است و در هر دو مناظره در نهایت اخلاق حرف هایش را  زده و تخریب نکرده است. حتی زمانی که به آقای روحانی گفت شما این عبارات را خطاب به مخالفتان به کار برده‎اید؛ نقد بود. پیشنهادم این است که آقای الویری به صورت متعصب از کاندیدایی که نزدیک به جریان او است سخن نگوید.

الویری: من نقطه اشتراکم را با آقای بادامچیان پیدا کردم که مواضع آقای میرسلیم است!

خبرآنلاین: شعارهاي انتخاباتی کانديداهايرياست جمهوري  را تا چه حد اجرايي می‌دانید؟

الویری: نقد و انتقاد با تخریب فرق دارد. برخی از کاندیداها با ارائه  آمار غلط وسیگنال های اشتباه مسیر را وارونه جلوه می‌‌دهند اما در مقابل یک  کاندیدایی می‌‌آید با عدد و رقم اطلاعات دقیق می‌‌دهد.

اگر انتقادها گفته نشود مناظره مفهومی ندارد. شما یک اقتصاددان اصولگرا و اصلاح طلب پیدا کنید که حرف های آقای قالیباف را که می‌‌گوید 5 میلیون شغل ایجاد می‌‌کند، تایید کند. او می‌‌گوید یارانه را دو برابر می‌‌کند شما یک اقتصاددادن اصولگرا پیدا کنید که این موضوع را تایید کند! آقای قالیباف یا بی اطلاع است که اگر اینگونه باشد برای ریاست جمهوری خوب نیست یا مطلع است و دروغ می‌‌گوید! او وقتی درباره میزان زباله شهرداری اطلاعات اشتباه می‌‌دهد چه امیدی می‌‌توان به دیگر حرف های او داشت؟ من به عنوان شهردار سابق تهران می‌‌گویم که فقط دو و نیم درصد از زباله تهران تبدیل به برق می‌‌شود وبا این درصد حتی برق واحد زباله کهریزک را هم نمی توانیم تامین کنیم. اطلاعات غلط نباید به مردم داده شود.

بادامچیان: اینکه کسی در دوران شهردار بودنش از زباله برق تولید می‌‌کند؛ حالا هرچقدر هم ولي خیلی خوب است. این نشان می‌‌دهد که او می‌‌تواند در مقام ریاست جمهوری این موضوع را  ادامه بدهد و موفق تر باشد. البته من قصد دفاع از آقاي قالیباف را ندارم اما به جای اینکه او را متهم کنیم، می‌‌توانیم با متانت و اخلاق بگوییم. نظر بسیاری از دوستان متخصص این است که در عرض یک سال نمی شود 5 میلیون شغل ایجاد کرد. البته می‌‌شود با یک برنامه دقیق و بلند مدت که آقای میرسلیم در نظر دارد به این میزان ایجاد شغل مناسب هم برسیم. اما اینکه این موضوع را برای تخریب استفاده کنیم درست نیست.

من هرگونه تخریب را بد می‌‌دانم. نامزد حزب موتلفه میرسلیم است و اگر در دو مناظره قبلی اخلاق را رعایت نکرده باشد، درباره آن مي توانيم بحث کنیم. دولت می‌‌گوید من رکود را از بین برده ام، اگر اینگونه بوده باید رونق را در زندگی مردم و کارگاه ها و صنعت می‌‌دیدیم. میگوید قیمت ها را کنترل کرده ایم. خانم من هر روز از من پول می‌‌گیرد و گزارشی از گرانی می‌‌دهد. از اول امسال تا الان گوشت، لبنیات و کالاهای اساسی چقدر گران شده است؟ طوری حرف بزنند که توده مردم باورشان شود!

ما با همه دولت ها رابطه داشته ایم و قصد کمک کردن داشته ایم. ما دولت اصلاحات را قبول نداشتیم اما با آن ها همکاری کردیم در دولت های بعدی هم همینطور بود اما آن ها استقبال نکردند. اولین حزبی که خدمت آقاي روحانی رفت ما بودیم که به همراه مرحوم عسگراولادی رفتیم و به آقاي روحانی گفتيم ما آماده ایم که کمک کنیم. آقاي روحانی هم قبول کرد واما در این 4 سال گذشته نتوانسیتم هیچ رابطه ای بگیریم. او دلش می‌‌خواهد فقط با همان نیروهای اصلاح طلب و اعتدالی همکاری کند.

خبرآنلاین: نقدهای تندی درباره اصل پذیرش برجام وجود داشت؛ اما در مناظره‌ها می‌‌بینیم که اصلش مورد قبول است و انتقادها به پسابرجام برمی گردد. به نظر شما این یک تغییر تاکتیکی است یا باور واقعی؟

الویری: یک مجموعه قابل توجهی در درون اصولگراها بود که از ابتدا مخالف برجام بود. روزنامه کیهان و مجموعه پایداری را نگاه کنید. همان مجموعه ای که گفتند رویت بتن می‌‌ریزیم. البته آقای بادامچیان می‌‌گویند تخریب می‌‌کنید...

بادامچیان: این تخریب نیست. بگویید...

الویری: برجام پدیده مبارکی بوده است که اگر روحانی هیچ کاری نمی کرد و فقط همین برجام را به سرانجام می‌‌رساند برای ما کفایت می‌کرد. می‌‌دانید کشور دچار تحریم بود وقطعنامه هایی علیه ما در سازمان ملل صادر شده بود. ماده 42 قطعنامه سازمان ملل کشور را به سمت جنگ می‌‌برد. در آن شرایط نه کشتیرانی رفت و آمد آزاد داشت ونه بیمه های بین المللی از ما حمایت می‌‌کردند ونه نفت فروش می‌‌رفت. حالا بین شش نفر کاندیدایی که هستند، جریانی که می‌‌تواند ادعا کند در این زمینه سهم دارد، آقایان روحانی و جهانگیری هستند. می‌‌بینید که شاخص های اساسی اقتصادی در جهت مثبت بودن جلو رفته است. بخشی که جلو نرفته است ساختمان است که منهای 11 درصد است. در حالی که رشد اقتصادی مثبت 8 درصد است. نه بر مبنای آمار ما بلکه بر اساس آمارهای بانک جهانی. در بخش مسکن نیز به دلیل ساخت  و ساز بی‌حساب کتاب مسکن مهر رونق نداریم.

خبرآنلاین: از برجام فاصله گرفتید، سوال ما این بود که آیا این تغییر رویکرد را تاکتیکی می‌دانید؟

الویری: من نمی توانم نیت خوانی کنم اما به هر دلیلی باشد؛ حتی از نظر تئوریک هم باشد آنها مجبور هستند خودشان را با این قضیه هماهنگ کنند.

بادامچیان: کشور ما آزاد است. زمانی دوستان اصلاح‌طلب ما می‌گفتند زنده‌باد مخالف من؛ اما فهمیدم یک پسوند دارد، زنده باید مخالفی که مخالف من حرف نزند!

الویری: اما دیدید که من آقای میرسلیم را هم تایید کردم.

بادامچیان: من اصلاح‌طلب‌ها را می‌‌گویم. دولت اصلاحات چند مدیر را بیرون انداخت؟ شما را نمی گویم اما ظاهرا ضمیر مرجعش را پیدا می‌کند... درباره برجام، دو دسته بودند. یک عده آن را فتح الفتوح وعده ای آن را ترکمنچای می‌‌دانستند، یعنی طیف واکنش ها به آن در این حد وسیع بود. برخی باورشان این است که فتح الفتوح است و ایرادی ندارد و برخی دیگر هم باورشان این است که در حد ترکمنچای است و آن هم ایرادی ندارد. این وسط کدام درست است؟ موتلفه همواره گفته است که هیچ کدام درست نیست. برجام یک قرارداد است ونقاط ضعف و قوتی دارد. درباره اینکه در مسائل هسته ای باید به مذاکره برسیم آنها هم به این نتیجه رسیده بودند. نامه اوباما به مقام معظم رهبری در همین راستا بود. آقای احمدی نژاد نیز در سال آخر دنبال همین بود. رهبری در آن سال در مشهد گفتند که من با مذاکره مخالف نیستم اما به آنها اعتماد ندارم. پس همه چیز روشن است. مشکل این است که به همه مفاد آن عمل کردیم اما آنها عمل نکردند. باید تحریم ها برداشته می‌‌شد اما بخشی برداشته نشد. واقعیت این است که دولت محترم آقای روحانی معتقد بود با برجام همه چیز حل می‌شود اما نشده است.

من بیش از چهل سال است که با آقای روحانی رفیق هستیم مثل همین رفاقتی که با آقای الویری دارم. آقای روحانی فکر می‌‌کرد 100 روزه کار حل می‌‌شود. فکر می‌‌کرد اروپایی ها روی عقل حرکت می‌‌کنند اما آنها هم حساب و کتاب خودشان را دارند. برخی با دلسوزی درباره برجام نقد می‌‌کنند که این نقد قابل قبول است اما برخی در هر شرایطی نقد می‌‌کنند که از روی غرض ورزی است. نباید بر اساسش جنجال کنیم. این را در یک جبهه متحد می‌‌شود حل کرد، نه در جبهه ای که همه روی هم شمشیر می‌‌کشند. هر کسی رئیس جمهور شود باید آن را دنبال کند، آقای میرسلیم رئیس جمهور شود هم باید این راه را دنبال کند. همه تلاش باید این باشد که کمک کنیم رئیس جمهور بعدی مطالبات ما را بگیرد.

خبرآنلاین: ميزان يارانه هاي نقدي و همچنين دهک هاي دريافت کننده آن از   شعارهاي اين دوره انتخابات رياست جمهوري است. مشخصا اگر کاهش دهک هاي دريافت کننده امکان پذير بود چرا اين دولت اجرايش نکرد؟ اگر قابل اجرا نبود و مشکل بود چرا نامزدهاياصولگرا شعارش را مي دهند؟

الویری: من اگر چیزی بگویم، باز آقای بادامچیان می‌‌گوید داری تخریب می‌‌کنی!

بادامچیان: هر چه دلت می‌‌خواهد تخریب کن! این هم اجازه کار! خوب شد؟!

الویری: چون اجازه دادند من این نکته را بگویم که آن زمان بحث این بود که دولت بخشی از درآمد حاصل از منطقی کردن قیمت های انرژی را به اقشار آسیب پذیر بدهد، حساب کردند و به عددی رسیدند؛ اما دولت سه برابر پرداخت کرد. بر اساس محاسبات، دولت باید ماهی 15 هزار تومان یارانه می‌‌داد. این خلافکاری کار ما را به جایی رساند که بودجه یارانه سه برابر بودجه عمرانی شد. دولت فعلی هم مجبور شد همین رقم را پرداخت کند والان کمر دولت را خم کرده است. اینکه آقای قالیباف وعده می‌‌دهد یارانه را افزایش دهد، برآمده از کار کارشناسی نیست. بنده، مرتضی الویری اعلام می‌‌کنم که یارانه را به 10 برابر افزایش می‌‌دهم. امکان پذیر هم هست اما چه روشی دارد؟ باید یک مصوبه از مجلس بگیرم و از بانک مرکزی استقراض کنم اما باید از الان به مردم بگویم که از این به بعد برای خرید يک گونی پول با خود ببرند. آقای قالیباف اینها را اطلاع ندارد و گرنه اینها الفبای اقتصاد است. حتی من در مورد آقای کروبی که در سال 84 موضوع يارانه 50 هزار تومان را مطرح کردند، من نقدشان کردم که چنين توقعی به وجود آورده است.

بادامچیان: آقاي الويري دو سه مورد تخریب کرد، اما عیبی ندارد چون اجازه گرفته بود. از نظر آقایان هر کسی تخریب کند؛ ایراد دارد! اما اگر اين دولت، ديگران را تخریب کند، ایرادی ندارد!

اما در مورد یارانه؛ این یک امر مدیریتی صحیح است که به قول قرآن باید به کسی که کار ندارند، کمک شود. در دنیا هم بیمه بیکاری وجود دارد. این هم نوعی یارانه است. بنابراین یارانه ها لازم هستند. قبل و بعد انقلاب یارانه ها به روش های گوناگون پرداخت شده است. در مجلس اول و دوم هم که درباره قوانین مالیات بحث می‌‌کردیم می‌‌گفتیم اینها لازم است. در دوران احمدی نژاد موضوع یارانه ها مطرح و رویش کار کارشناسی شد. بحث این بود که وقتی یارانه غیرمستقیم می‌‌دهید پولدار وبی پول با هم استفاده می‌‌کنند کسی که خانه دو هزار متری دارد بیشتر و کسی که خانه کوچک دارد کمتر سود می‌‌برد و تصمیم گرفتیم اینها را معکوس کنیم. ما نمی توانیم از بیت المال به کسانی که نیاز مالی ندارند پول بدهیم. حضرت علی هم از بودجه بیت المال به آن فقیر ارمنی کمک می‌‌کرد.

محمود کریمی نژاد از موتلفه ای ها و رئیس سازمان غلات وقت آمد و گفت که یارانه نان را برداریم اما به برخی نقدی یارانه نان بدهیم. برای این کار هم قبض هایی درست کرد که من هنوز به عنوان یادگار آن را دارم. در مجلس هشتم به ویژه کمیسیون برنامه وبودجه روی این خیلی بحث شد که چگونه بدهند. گفتند 46 هزار میلیارد تومان نقدینگی دولت است، دولت آقای احمدی نژاد حساب کردند که اگر این پول را بدهیم حدود 30 هزار تومان می‌‌شود و بقیه اش را می‌‌توانیم در صندوق توسعه ملی سرمایه گذاری کنیم.  مجلس هم بر این اساس تصویب کرد اما دولت ان زمان شروع کرد به همه پول دادن. ما هم نقد کردیم. اما حالا خودشان باید دفاع کنند. دولت روحانی خواست این را طبیعی کند اما متاسفانه روش غلط پیش گرفت و گفت مردم هر کسی نیاز دارد بگوید.یعنی مردم بیاید وبگویند ما فقیریم؟ ما با ایشان صحبت کردیم و گفتیم این کارها لازم نیست، کافی است به کسانی که خانه بالا شهر یا کارت بازرگانی دارند یارانه ندهیم اما متاسفانه به حرف ما گوش ندارند. من به آمار سه برابری آقای الویری نقد دارم اما اصلش درست است.

الویری: یارانه را تایید می‌‌کنید؟

بادامچیان: از نظر شخصی نه. البته می‌‌شود مقدار يارانه را چند برابر کرد اما فقط بايد به نیازمندان یارانه داد. سهم سرمایه دارها را حذف و بقیه را سه برابر کنیم. سیاست آقای میرسلیم این است که هر جا علم و عقل اجازه می‌‌دهد یارانه بدهیم و هر جا اجازه نمی دهد ندهیم. یا اصلا روش را عوض کنیم به روش حضرت امیر درآمد را بالا ببریم. من اعتقاد ندارم آقای روحانی یا دوستان دیگر می‌‌توانند این کار را بکنند اما آقای میرسلیم به پشتوانه حزب موتلفه می‌‌تواند. ما قبل انقلاب هم به همه خانواده زندانی‌ها کمک می‌کردیم اعم از مذهبی و غیرمذهبی. می‌‌گفتیم شرافت یک خانواده کمونیست مبارز رژيم هم باید حفظ شود. الان هم 90 درصد گلریزان ما

منبع: مازند مجلس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mazandmajles.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مازند مجلس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۲۳۰۲۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دلشوره دریاچه ارومیه ادامه دارد/ وعده‌ها محقق می‌شود؟

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها- سکینه اسمی: بعد از گذشت چندین سال از وضعیت بحرانی دریاچه ارومیه این روزها ورود آب از سدها به دریاچه ارومیه و بارش‌های مناسب بهاره موجب بهبود وضعیت نسبی این تالاب بین المللی شده و امیدها را دوباره برای احیای دریاچه ارومیه زنده کرده است.

در حالی که سال‌های اخیر دریاچه ارومیه روزهای بسیار بحرانی را پشت سر گذاشته است، بهره‌برداری از طرح انتقال آب کانی سیب، تداوم رهاسازی آب سدها به سمت این تالاب به همراه بارش‌های مناسب بهاره خبر از بهبود وضعیت نسبی این دریاچه می‌دهد.

تا جایی که فروردین ماه سال جاری شاهد خیل عظیم گردشگران و مردم ارومیه و شهرهای اطراف در دریاچه ارومیه بودیم اما هنوز سوالات مبهم و بی پاسخ زیادی باقی است، آیا دریاچه ارومیه رو به بهبود است، بهره برداری مهمترین طرح احیای دریاچه ارومیه به همراه اقدامات کنونی دولت می‌تواند گره کور این تالاب را باز کند یانه؟

سه دهه از بحران خشک شدن دریاچه ارومیه می‌گذرد اما تاکنون اقدامات دولت‌ها برای نجات این تالاب چاره سازه نبوده و مردم منطقه منتظرند تا دولت سیزدهم گره احیای دریاچه ارومیه را باز کند

سه دهه از بحران خشک شدن دریاچه ارومیه می‌گذرد اما تاکنون اقدامات دولت‌ها برای نجات این تالاب چاره سازه نبوده و مردم منطقه منتظرند تا دولت سیزدهم گره احیای دریاچه ارومیه را باز کند.

از سال ۷۶ روند خشک شدن دریاچه ارومیه آغاز شده و تاکنون با وجود هزینه‌های هنگفت میلیاردی، برنامه و اقدامات متعدد توسط دولت‌های گذشته، این روند نه تنها متوقف نشده بلکه وضعیت بحرانی این تالاب بین المللی همچنان ادامه دارد.

تصاویر این روزهای دریاچه ارومیه نشان از افزایش سطح تراز و حضور گردشگرانی است که بعد از گذشت سال‌ها از شرایط بحرانی در این دریاچه تفریح می‌کنند اما کارشناسان معتقدند دریاچه ارومیه همچنان در وضعیت بحرانی به سر می‌برد و با توجه به پیش رو بودن فصل گرما و افزایش تبخیر آب موجود دریاچه ارومیه دوباره این تالاب تابستان به وضعیت بحرانی خود نزدیک تر می‌شود.

بر اساس اعلام مسئولان هم اکنون تراز دریاچه ارومیه به ۱۲۷۰.۵۳ متر و وسعت آن ۱۷۹۰ کیلومترمربع و به حجم ۲.۳۴ میلیارد مترمکعب رسیده است.تاکنون بیش از ۴۴۶ میلیون مترمکعب آب از سدهای آذربایجان‌غربی به دریاچه ارومیه رهاسازی شده و این روند ادامه دارد.

نکته قابل توجه اینکه مشکل امروز دریاچه ارومیه نتیجه چندین دهه مدیریت ناصحیح منابع آبی، کشت و توسعه بی رویه اراضی کشاورزی، کاهش بارندگی و خشکسالی در منطقه، سدسازی و استفاده بی رویه از آب‌های زیرزمینی است و با رهاسازی آب چند سد و انتقال آب نمی‌توان این دریاچه را به شرایط اکولوژیک بازگرداند.

تغییر الگوی کشت، کاهش و مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی، استفاده اصولی از ذخایر آب‌های زیرزمینی، مشارکت مردم همچنان از مهمترین اقدامات برای تداوم بهبود شرایط نسبی این تالاب بین المللی است هر چند دولت سیزدهم مصمم به احیای این دریاچه است باید منتظر ماند و دید این اقدامات تا چه میزان می‌تواند این بحران زیست محیطی چندین دهه اخیر در این منطقه را مدیریت کند.

احیای دریاچه وارد فاز نرم‌افزاری شد / نیازمند مشارکت مردم هستیم

دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه در خصوص آخرین وضعیت دریاچه ارومیه گفت: در حال حاضر این دریاچه یک هزار و ۲۲۵ کیلومتر وسعت دارد و حجم آب آن نیز به بیش از یک میلیارد و ۷۲۰ میلیون مترمکعب می‌رسد.

محمدصادق معتمدیان در گفت و گو با خبرنگار مهر با بیان اینکه فاز اول احیای دریاچه ارومیه به محوریت سخت افزاری رو به اتمام است و همزمان فاز دوم نرم افزاری آغاز شده است، افزود: همه پروژه‌های سخت افزاری با بیش از چند هزار میلیارد تومان برای احیای دریاچه ارومیه انجام شد تا وعده‌های دولت سیزدهم زمین نماند و اکنون همان با فرآیند احیا وارد فاز نرم افزاری می‌شویم.

دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه با بیان اینکه برنامه رهاسازی از سدها با افزایش حجم ذخایر آب آنها انجام گرفت و از آذرماه سال گذشته رهاسازی انجام شده است، ادامه داد: در حال حاضر ۴۱۱ مترمکعب بر ثانیه ورودی آب به دریاچه ارومیه است که با این میزان ورودی به دریاچه در روز حدود ۵۰ میلیون مترمکعب می‌رسد.

معتمدیان با بیان اینکه احیای دریاچه ارومیه مطالبه بحق مردم است، عنوان کرد: احیای دریاچه ارومیه نیازمند عزم ملی و همراهی مردم بوده و دولت سیزدهم در سخت‌ترین شرایط، اعتبارات خوبی را به این امر اختصاص داده است.

وی با اشاره به رویکرد این کارگروه برای اجرای طرح‌های نرم افزاری گفت: درصدد هستیم تا در بحث تغییر الگوی کشت و بهره گیری از سیستم‌های آبیاری نوین اقدامات قابل توجهی با همراهی مردم و بهره برداران داشته باشیم که در آن صورت، سرعت و شتاب بیشتری در بحث احیای دریاچه ارومیه را شاهد خواهیم بود.

معتمدیان با تاکید بر اینکه مشکل اصلی در زمینه احیای دریاچه ارومیه مربوط به نوع مدیریت منابع آبی است و ادامه داد: در حال حاضر ۵۷ درصد منابع آبی آذربایجان غربی برای سه محصول سیب، یونجه و چغندر مورد استفاده قرار می‌گیرد که نشان دهنده نبود مدیریت منابع آبی در مصارف کشاورزی است و این رویه‌ها باید به سرعت تغییر یابد.

وی با بیان اینکه طرح‌های نمونه در حوزه ارس در خصوص تغییر الگوی کشت آغاز شده، اظهار کرد: جایگزینی باغات پسته و گردو به جای محصولات پرآب بر در دستور کار قرار گرفته که درآمد و اشتغال بیشتر و کاهش مصرف را برای منطقه به ارمغان خواهد آورد.

دبیر کارگروه نجات ملی دریاچه ارومیه افزایش ۱۴۰ هزار هکتاری اراضی کشاورزی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه در حوزه استحفاظی آذربایجان غربی را نمونه‌ای از نتایج غفلت از مردمی سازی طرح‌های احیا دانست و افزود: باید باید مدیریت درست و منطق مانع از چنین توسعه‌هایی می‌شدیم.

تراز دریاچه ارومیه از مرز ۱۲۷۰ متر بالاتر رفت

سرپرست حوضه آبریز دریاچه ارومیه نیز روز گذشته در خصوص آخرین وضعیت دریاچه ارومیه گفت: هم‌اکنون تراز دریاچه ارومیه به ۱۲۷۰.۵۳ متر و وسعت آن ۱۷۹۰ کیلومترمربع و به حجم ۲.۳۴ میلیارد مترمکعب رسیده است.

احمد قندهاری درباره مهم‌ترین اقدام‌های مدیریت حوضه آبریز دریاچه ارومیه ادامه داد: با وجود وضعیت نامساعد بارش‌ها در حوضه آبریز ارومیه در ۶ ماه نخست سال، حدود ۲۰۰ میلیون مترمکعب از سدهای حوضه آبریز، رهاسازی و جریان آب به‌سوی دریاچه ارومیه و تالاب‌های اقماری آن روان شد.

وی افزود: در ادامه با توجه به وضعیت مناسب‌تر بارش‌های بهاری جریان رهاسازی از سدهای حوضه و کانال انتقال آب به دریاچه افزایش قابل‌توجه یافته است، به‌طوری‌که تا پایان فروردین‌ماه بالغ بر ۵۸۰ میلیون مترمکعب آب رهاسازی و انتقال آب انجام گرفت.

سرپرست حوضه آبریز دریاچه ارومیه خاطرنشان کرد: بر اساس برنامه‌های در دست انجام، رهاسازی آب از سدهای حوضه به‌خصوص سدهای بوکان و مهاباد همچنان ادامه دارد؛ در صورت مساعد بودن شرایط، این اقدام تا پایان نیمه اول اردیبهشت‌ماه ادامه خواهد یافت.

به گفته قندهاری، همه این فعالیت‌ها سبب شد که هم‌اکنون تراز دریاچه ارومیه به رقم ۱۲۷۰.۵۳ متر، به وسعت ۱۷۹۰ کیلومترمربع و به حجم ۲.۳۴ میلیارد مترمکعب برسد.

سرپرست حوضه آبریز دریاچه ارومیه ادامه داد: تأمین نیاز زیست‌محیطی تالاب‌های اقماری نیز به بیش از ۸۰ میلیون مترمکعب (۱۵ میلیون مترمکعب بیشتر از برنامه) محقق شد.

بارش‌های فروردین کم بارشی سال گذشته در دریاچه ارومیه را جبران کرد

وی افزود: اگرچه طرح‌ها و برنامه‌های بسیاری برای نیل به این هدف تعریف و اجرا شده است؛ اما تا رسیدن به چشم‌انداز تعریف شده، اقدام‌های بسیاری باید انجام داد که نیازمند همکاری طیف وسیعی از آحاد جامعه و دولت به‌خصوص کشاورزان منطقه و وزارتخانه جهاد کشاورزی، سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان برنامه و بودجه با وزارت نیرو است تا فرایند تعریف شده که با ترمیم و بهسازی آغاز می‌شود، به احیای دریاچه ارومیه منجر شود.

قندهاری خاطرنشان کرد: پس از اجرای عملیات موفق سد و تونل انتقال آب به دریاچه در دولت سیزدهم و جاری‌شدن آب به‌سوی دریاچه ارومیه، به همراه عملیات رهاسازی آب سدهای حوضه و عدم آبگیری انهار زراعی در فصل غیرکشت، بخش قابل‌توجهی از پیکره دریاچه ارومیه از خشکی خارج و پر آب شد.

سرپرست حوضه آبریز دریاچه ارومیه خاطرنشان کرد: سال آبی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه با کم‌بارشی آغاز شد و بارش‌ها چندان قابل‌توجه نبود. این موضوع سبب شد برنامه منابع و مصارف و تأمین نیاز زیست‌محیطی دریاچه ارومیه تحت شرایط بارش بدبینانه تنظیم شود.

قندهاری افزود: به‌هرحال با سپری‌شدن پاییز و شروع زمستان به‌خصوص در بهمن سال ۱۴۰۲، بارش‌های مناسبی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه به وقوع پیوست و این مهم موجب شد که تا پایان فروردین ۱۴۰۳ به‌اندازه کل بارش سال آبی گذشته، این حوضه از رحمت خداوند منتفع شود.

۴۴۶ میلیون مترمکعب آب از سدهای آذربایجان‌غربی به دریاچه ارومیه رهاسازی شد

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان‌غربی نیز در خصوص اقدامات این شرکت در خصوص احیای دریاچه ارومیه گفت: ۴۴۶ میلیون مترمکعب آب از ابتدای سال آبی جاری (اول مهر ۱۴۰۲) تاکنون از سدهای استان به دریاچه ارومیه رهاسازی شده است.

مجید رستگاری در گفت و گو با خبرنگار مهر با بیان اینکه از این میزان ۲۹۶.۵ میلیون مترمکعب شامل ۶۶.۵ درصد کل آب‌های رهاسازی شده مربوط به سد بوکان و ساروق تکاب بوده است، گفت: همچنین در این مدت، ۸۲.۷ میلیون متر مکعب از سد مهاباد، ۵۵ میلیون مترمکعب از سد حسنلو و ۱۲ میلیون متر مکعب از سد سیلوه به سمت دریاچه ارومیه رهاسازی شده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان‌غربی اظهار کرد: طی ۹ سال آبی گذشته در مجموع هفت میلیارد و ۴۹۳ میلیون مترمکعب آب از سدهای استان به سمت دریاچه ارومیه رهاسازی شده است.

طی ۹ سال آبی گذشته در مجموع هفت میلیارد و ۴۹۳ میلیون مترمکعب آب از سدهای استان به سمت دریاچه ارومیه رهاسازی شده است وی با بیان اینکه مرحله دوم رها سازی حقابه زیست محیطی دریاچه ارومیه از محل سد سیلوه پیرانشهر به سمت دریاچه آغاز شد، اظهار کرد: این مرحله از رهاسازی در فاز اول از محل سد سیلوه از طریق مانور دریچه تخلیه تحتانی سد به سمت رودخانه لاوین بوده و در ادامه پشت سد مخزنی کانی سیب رها سازی می‌شود.

رستگاری اضافه کرد: در فاز اول ۱۲ مترمکعب بر ثانیه و در فاز دوم پنج متر مکعب بر ثانیه از طریق تونل انحرافی و سامانه انتقال آب جلدیان به سمت سد چپر آباد و از آنجا به سمت دریاچه ارومیه روانه شد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان غربی ادامه داد: در مجموع ۱۷ متر مکعب آب در ثانیه در حال طی مسیر از طریق سامانه‌های انتقال آب به سمت حوضه دریاچه ارومیه است، در مرحله پیشین رهاسازی آب به سمت دریاچه ارومیه در سال آبی جاری، ۱۲ میلیون متر مکعب آب از سد سیلوه رهاسازی شده بود.

اتمام طرح‌های سخت افزاری نجات دریاچه ارومیه

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی نیز در آخرین گفت و گوی ویژه خبری با اشاره به عزم جدی دولت مردمی و انقلابی برای احیای دریاچه ارومیه گفت: برنامه‌های نرم افزاری و سخت افزاری مختلفی برای احیای نگین فیروزه‌ای شمال غرب ایران اجرایی شده و تا دو ماه آینده با تلاش شبانه روزی تمامی پروژه‌های سخت افزاری نجات این دریاچه به اتمام می‌رسد و به این ترتیب با اقدامات و پیگیری‌های صورت گرفته تمامی پروژه‌ها و مصوبات ستاد احیای دریاچه ارومیه که تا قبل از دولت سیزدهم نیمه تمام مانده بودند تکمیل و به بهره برداری می رسند.

سعید شهند با اشاره به نتایج خوب و مثبت این طرح‌ها و از سوی دیگر بارش‌های بهاری در حوضه آبریز دریاچه ارومیه و تأمین حداکثری حق آبه، شاهد افزایش سطح تراز و وسعت پهنه آبی دریاچه ارومیه در مقایسه با زمان مشابه در سال گذشته هستیم.

وی با اشاره به رهاسازی‌های به جا و به موقع حقابه دریاچه ارومیه از سدهای استان و سد چراغ ویس سقز واقع در استان کردستان و همچنین رهاسازی آب سد کانی سیب از طریق تونل و کانال انتقال آب به سمت دریاچه ارومیه که برای اولین بار از آخر پاییز سال گذشته و ۲ ماه زودتر صورت گرفته است وضعیت کنونی دریاچه ارومیه را نسبت به ابتدای سال آبی در اول مهرماه و همچنین مدت مشابه در سال گذشته را خوب و مطلوب ارزیابی کرد بیان داشت: با ادامه این روند و همچنین نزولات آسمانی پیش بینی می‌شود وضعیت این دریاچه در سال جاری بهتر از سالیان گذشته باشد.

شهند با بیان اینکه وضعیت تالاب‌های اقماری و حیات وحش پارک ملی دریاچه ارومیه نیز مطلوب است، افزود: با همکاری شرکت آب منطقه‌ای استان و با محوریت کارگروه استانی نجات دریاچه ارومیه و سایر دستگاه‌های مرتبط، حق آبه ۱۱ تالاب اقماری دریاچه ارومیه که از تالاب‌های مهم و بین المللی استان در سه شهرستان نقده، مهاباد و میاندوآب هستند به صورت کامل اختصاص یافته و این تالاب‌ها در فصول مختلف سال میزبان پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی هستند.

دولت سیزدهم با عزم راسخ به دنبال احیای دریاچه زیبا و نمکی ارومیه است

سخنگوی دولت در ساحل دریاچه ارومیه نیز اواخر ماه گذشته در جشنواره فرهنگی ورزشی دریاچه ارومیه در سخنانی اظهار کرد: دولت سیزدهم با عزم راسخ به دنبال احیای دریاچه زیبا و نمکی ارومیه است و اکنون با دیدن این حال خوب دریاچه باید تلاش‌ها به سمت استمرار این موج‌ها و حال خوب دریاچه ارومیه باشد.

علی بهادری جهرمی ادامه داد: دولت سیزدهم در همه حال پشتیبان مطالبه ملی از دریاچه ارومیه است و امیدواریم در فاز جدید که مرحله نرم افزاری است با مشارکت مردم به صورت جمعی این موضوع آبی را حل کنیم.

دولت سیزدهم با عزم راسخ به دنبال احیای دریاچه زیبا و نمکی ارومیه است و اکنون با دیدن این حال خوب دریاچه باید تلاش‌ها به سمت استمرار این موج‌ها و حال خوب دریاچه ارومیه باشد وی با بیان اینکه امروز روز جشن در دریاچه ارومیه است افزود: به برکت بارش‌های روز افزون آسمانی و تلاش مردم و مسؤولین به هر طریق قانونی که بود توانستیم منابع آبی را به دریاچه ارومیه گسیل کنیم تا شاهد این حال خوب دریاچه ارومیه باشیم.

وی با طرح این سوال که چه می‌شود که نحوه مدیریت موجب احیای یک دریاچه بزرگ می‌شود بیان کرد: یکی از نتایج سفرهای استانی رئیس جمهور همین احیای دریاچه ارومیه است که وارد میدان شد و مشکلات و مطالبات مردمی را از نزدیک لمس کرد و دولت را مکلف به احیا آن کرد.

سخنگوی دولت با اشاره به ملی بودن مشکل دریاچه ارومیه گفت: مساله دریاچه ارومیه ده‌ها سال بود که از تهران مدیریت می‌شد و همین موضوع موجب بی‌جواب ماندن فرایند احیا می‌شد که خوشبختانه با نوآوری دولت سیزدهم، مدیریت احیای دریاچه ارومیه در قالب کارگروه ملی نجات وارد آذربایجان‌غربی شد.

جهرمی اضافه کرد: امروز با مدیریت این کارگروه به دستان استاندار آذربایجان‌غربی و پشتیبانی کامل دولت سیزدهم شاهد حال خوب دریاچه ارومیه هستیم.

دریاچه ارومیه با پنج هزار کیلومتر مربع وسعت، گنجایش ۳۵ میلیارد متر مکعب آب دارد که از رودخانه‌های استان‌های کردستان، آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی و چشمه‌های جوشان کف دریا تأمین می‌شود.

در سال‌های اخیر بر اثر کاهش نزولات آسمانی، بهره برداری بی رویه از آب‌های سطحی و زیرزمینی، ساخت سدهای مخزنی، افزایش دمای هوا و تبخیر بیش از حد، با بحران کم آبی رو به رو و هر سال این روند تشدید شده است.

اکنون باید منتظر ماند و دید با اتمام طرح‌های سخت افزاری و آغاز طرح‌های نرم افزاری با توجه به اقدامات دولت این دلشوره ها برای احیای دریاچه ارومیه پایان می‌پذیرد یا نه؟

کد خبر 6091594

دیگر خبرها

  • نشست مشترک کارگروه ورزش حزب موتلفه اسلامی و مسئولین کمیته ملی المپیک
  • دلشوره دریاچه ارومیه ادامه دارد/ وعده‌ها محقق می‌شود؟
  • برگزاری نشست کارگروه ورزش حزب موتلفه و کمیته ملی المپیک
  • رابط اصلاح‌طلبان با رهبری بعد از فوت هاشمی‌رفسنجانی چه کسی است؟
  • واکنش تند مدیر روابط عمومی بانک مرکزی به انتقاد میرسلیم
  • طعنه سنگین میرسلیم به وزیر اقتصاد و رئیس بانک مرکزی
  • طعنه سنگین میرسلیم به وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی
  • اعلام برنامه های روز ملی خلیج فارس در هرمزگان
  • مجلس بخش دوم لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ را بررسی می‌کند
  • تعریف دولتمردان برجام از خود به خاطر نابودی یک دهه فرصت رشد اقتصادی!