Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «افکارنيوز»
2024-04-30@17:33:59 GMT

کاهش هزینه مصرفی خانواده های ایرانی به خاطر بی‌پولی

تاریخ انتشار: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۲۳۸۶۰۷

کاهش هزینه مصرفی خانواده های ایرانی به خاطر بی‌پولی

کارشناسان اقتصادی معتقدند که با وجود رشد درآمد‌های خانوار، هزینه‌های واقعی آن کاهش یافته و استفاده از راه‌های علمی برای تحریک تقاضا می‌تواند میل به مصرف را بالا برده و چرخه اقتصاد کشور را مجدد به حالت قبل باز گرداند.

رشد درآمد‌ها در قیاس با هزینه‌ها طی این دو سال، در حالی روند صعودی خود را طی کرده است که به رغم این افزایش در سال‌های ۹۴ و ۹۵، روند رشد مخارج واقعی خانوار‌ها همچنان نزولی بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
به نظر می‌رسد «کاهش درآمدهای واقعی خانوارها» عامل پیشران در کاهش مخارج واقعی آن‌ها بوده است ولی طی چند سال اخیر به رغم افزایش درآمدهای واقعی، رشد چندانی در هزینه‌ها مشاهده نشده و کارشناسان سه عامل «تعویق تقاضای مصرفی به دلیل انتظارات از برجام»، «اثر رکود بر کاهش هزینه‌های مصرفی» و «ارجحیت پس انداز به جای مصرف به علت بالابودن نرخ‌های سود واقعی بانکی» به کاهش مخارج واقعی خانوار‌ها با وجود افزایش درآمدهای واقعی آنها می دانند.

درحقیقت انتظار مردم از نتایج وعده داده شده از برجام برآورده نشده و نیز رکود حاکم بر اقتصاد کشور آن‌ها را به سمت پس انداز سرمایه‌های خود سوق داده، شایان ذکر است که بالا بودن نرخ سود بانکی نیز برای سپرده گذاری به جای مصرف مزید بر علت شده است. ضمن اینکه کاهش قدرت خرید مردم نیز امری است که موجب کاهش هزینه های مصرفی شده به‌طوریکه در گزارش آسوشیدتپرس هر هزار تومان سال 86 اکنون ارزشی معادل 260 تومان دارد و با این وضعیت هزینه های خانوار همچنان روند نزولی را ادامه خواهد داد و در نتیجه تقاضای مؤثری در بازارهای مختلف بوجود نخواهد آمد و رکود بر اقتصاد کشور حاکم خواهد بود.

کاهش انگیزه مصرف بدلیل کاهش قدرت خرید

ابراهیم پورفرج کارشناس اقتصادی در خصوص سیر نزولی مصرف خانوار‌ها در سالیان اخیر گفت: سطح درآمدهای دهک‌های پائین جامعه و رکود حاکم بر بازار موجب شده تا از انگیزه برای مصرف کاسته شود و مصرف خانوار‌ها هزینه نزولی داشته باشد.

وی با اشاره به نبود تقاضای مؤثر در بازار، افزود: خانوار‌ها به‌دنبال پس انداز هستند تا در صورت مواجهه با مشکل از آن استفاده کنند و همین امر کاهش تقاضا را رقم زده است و اکنون که برخی بانک‌ها سودی بالای ۲۰ درصد به سپرده گذاران اعطا می‌کنند، طبیعتاً میل به سپرده گذاری افزایش یافته است. پورفرج ضمن نقد آمارهای موجود بیان کرد: تراز بودجه‌ای خانوار دهک‌های ۵ به بالا معمولا مثبت بوده ولی در خصوص دهک‌های پایین این گونه نیست و ارائه میانگین آمار نمی‌تواند واقعی و کاربردی باشد و باید آمارهای جزئی‌تر ارائه تا مطالعات و نتیجه بهتر و دقیق حاصل شود. این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: وضعیت اقتصاد کشور به نوعی است که میل به سپرده گذاری بیشتر از هر وقت دیگر احساس می‌شود، چون سبدهای کالایی دیگر قابل اعتماد نیستند.

وی در پایان تأکید کرد: رونق بازارهای سود دِه، دسترسی خانوار‌ها به اقلام متنوع و مطلوب‌تر، افزایش هزینه مصرفی خانوار، به تبع رونق اقتصادی را به همراه خواهد داشت.

وضعیت نابسامان اقتصادی موجب کاهش هزینه‌های مصرفی

مجید صوفی کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه شهید بهشتی در خصوص تراز بودجه‌ای خانوار‌ها در سال‌های اخیر گفت: افزایش نرخ ارز در سالهای گذشته و نوسان بیش از حد آن، رکود تورمی اقتصاد کشور، افت درآمد سرانه و حتی افزایش قیمت کالاهای وارداتی موجب شده تا وضعیت اقتصادی کشور در یک سردرگمی به سر ببرد که نتیجه آن کاهش هزینه‌های خانوار شده است. وی با اشاره به لزوم تحریک تقاضا برای بهبود روند بازار افزود: بالا بردن قدرت خرید مردم و نیز سیاست گذاری و برنامه ریزی کلان در راستای افزایش تقاضا و از طرفی ایجاد اشتغال می‌تواند از راهکارهای مناسب برای جلوگیری از روند سیر نزولی هزینه‌های خانوار‌ها باشد. وی در پایان تأکید کرد: استفاده از راه‌های علمی برای تحریک تقاضا و هزینه‌های واقعی خانوار می‌تواند موتور زنگ زده اقتصاد را به حرکت دربیاورد.

افزایش میل به هزینه و مصرف به شرط تداوم رشد اقتصادی

مسعود صوفی کارشناس اقتصادی در خصوص افزایش درآمدهای خانوار در مقابل کاهش هزینه های مصرفی اظهار داشت: در سالهای اخیر افزایش درآمد خانوار روندی صعودی داشته اما آثار افزایش درآمد خانوارها تا زمانی که شکاف های رکودی کشور پر نشود، نمایانگر نخواهد شد.

وی افزود: از طرفی دیگر افزایش درآمد های حاصل از فروش نفت بیشتر صرف عملیات های عمرانی کشور شده و البته هزینه ها در بازارهای مختلف در حال انجام است اما برای رشد هزینه های مصرفی خانوار و به تبع آن رونق اقتصاد زمان زیادی طول خواهد کشید.

صوفی با اشاره به روند صعودی رشد اقتصاد کشور بیان کرد: در صورت تداوم رشد اقتصادی در سال های آینده به شرط ثابت ماندن نرخ تورم وضعیت مردم بهبود خواهد یافت و میل به هزینه به جای پس انداز فزونی پیدا خواهد کرد.

این کارشناس اقتصادی ضمن بیان اینکه تحریک تقاضا از ملزومات اقتصاد کشور در حال حاضر است گفت: این امر تا زمانی که اراده جدی برای تعادل و ثابت ماندن نرخ تورم وجود نداشته باشد میسر نخواهد شد.

به گفته صوفی بسیاری از مشکلات اقتصادی بدلیل فربه بودن دولت است و جلوگیری از افزایش مخارج دولتی امر الزامی است و با توجه به بالا بودن نیروی کار جوان و تحصیلکرده، می توان شرایط را برای استفاده از آنها فراهم کرد.

این کارشناس اقتصادی در پایان بیان کرد: باید برای صادرکنندگان طرح های تشویقی در نظرگرفته شود و دولت از بخش خصوصی حمایت کند تا رکود اقتصادی ریشه کن شده و با اصلاح قانون هدفمندسازی یارانه‌ها ، رونق اقتصادی ایجاد شود.

منبع: افکارنيوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۲۳۸۶۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هشدار مرکز پژوهش‌های مجلس درباره سبد غذایی خانوار

به گزارش «تابناک» به نقل از دنیای اقتصاد، برخی از نکات این گزارش قابل تامل است. این گزارش می‌گوید که میزان مصرف کالری نیمی از جمعیت ایرانی‌ها در سال۱۴۰۱ کمتر از حد استاندارد (یعنی ۲۱۰۰کالری در روز) است. از سوی دیگر، همه دهک‌ها از میزان کالری خود نسبت به سال۱۴۰۰ کم کرده‌اند. این کاهش کالری در دهک‌های متوسط شدیدتر بوده است.

از نگاه گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، دو عامل در این روند، نقش اصلی را ایفا کرده‌اند؛ نخست اینکه خانوار‌ها به‌دلیل تورم بالای مواد غذایی و افزایش سایر هزینه‌ها نظیر مسکن، سعی کرده‌اند که مصرف غذایی خود را کاهش دهند. نکته دیگر اینکه خانوار‌ها به‌دلیل چشم‌انداز نامطلوب اقتصاد، سعی کرده‌ا‌ند که از میزان کالای خوراکی خود بکاهند تا بتوانند کالا‌های بادوام بیشتری خریداری کنند. این گزارش برآورد کرده است که در سال۱۴۰۲، خط فقر خانوار سه‌نفره در تهران ۱۵.۳ میلیون تومان و برای کل کشور ۸.۲ میلیون تومان بوده است.
 
بررسی داده‌های مربوط به مصرف کالری ایرانیان در سال ۱۴۰۱ نشان می‌دهد که بیش از نیمی از افراد کشور کمتر از کالری استاندارد، یعنی کمتر از ۲۱۰۰ کالری در روز استفاده می‌کنند. در سال‌های گذشته تورم مزمن موجب شده قیمت مواد خوراکی افزایش پیدا کند و قدرت اقتصادی مردم کاهش یابد.
 
با‌ این‌حال دهک‌های مختلف درآمدی واکنش یکسانی در مواجهه با تورم مواد خوراکی نداشته و دهک‌های میانی بیشترین واکنش را به این تورم نشان داده‌اند. با توجه به کاهش حدود ۰.۴ واحد درصدی نرخ فقر در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ کاهش میانگین کالری مصرفی می‌تواند به دو دلیل رخ داده باشد. اول آنکه خانوار‌ها به دلیل تورم بالا مصرف موادغذایی را کاهش داده‌اند. دوم آنکه به دلیل چشم‌انداز نامطلوب اقتصاد کشور، ترجیح داده‌اند کالا‌های خوراکی کمتری مصرف کرده و به جای آن کالا‌های بادوام بیشتری خریداری کنند. در چنین شرایطی پیشنهاد می‌شود که بستر‌های مناسبی برای رشد اقتصادی پایدار و فراگیر ایجاد شود تا وضعیت فقر نیز به دنبال آن بهبود یابد. مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارش «وضعیت فقر در ۱۴۰۱» ابعاد مختلف این مساله را بررسی کرده است.
 
با توجه به شرایط تورمی حاکم بر اقتصاد ایران که در سال ۱۴۰۱ نیز ادامه پیدا کرده، خط فقر سرانه در کشور به ۲ میلیون و ۵۶۱ هزار تومان رسیده است. با احتساب بعد خانوار، خط فقر برای خانوار ۳ نفره در سال ۱۴۰۱ در حدود ۵ میلیون و ۶۳۴ هزار تومان است. این عدد برای مناطق شهری استان تهران ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان محاسبه شده است. همچنین خط فقر شدید در سال ۱۴۰۱ در حدود ۸۷۵ هزار تومان برای هر نفر برآورد شده که این عدد معادل حداقل نیاز‌های غذایی فرد است. برآورد می‌شود که خطر فقر خانوار سه نفره برای کل کشور در سال ۱۴۰۲ به ۸ میلیون و ۲۰۰ هزارتومان و در تهران به ۱۵ میلیون و ۳۰۰ هزارتومان برسد.
 
بر اساس خط فقر محاسبه‌شده، نرخ فقر در سال ۱۴۰۱ حدود ۳۰ درصد جمعیت کشور بوده که نسبت به سال ۱۴۰۰ تغییر چندانی نکرده است. در نتیجه جمعیت فقرا در ایران در سال ۱۴۰۱ در حدود ۲۵ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر برآورد می‌شود. علاوه بر این، شکاف فقر نیز نسبت به سال گذشته تغییر چشمگیری نداشته است. به بیان دیگر نه‌ تنها نرخ فقر در کشور ثابت باقی مانده، بلکه میانگین فاصله از خط فقر نیز در سال گذشته تغییر نداشته است.
 
مقایسه داده‌ای حداقل دستمزد و خط فقر استانی نشان می‌دهد که حداقل دستمزد در استان‌های تهران، البرز و قم، نمی‌تواند هزینه‌های سبد مصرفی فقر برای یک خانواده ۳ نفره را تامین کند. به عبارت دیگر در این استان‌ها برخی از افراد حتی در صورت داشتن شغل رسمی باز هم فقیر محسوب می‌شوند که از آن با عنوان پدیده شاغلان فقیر یاد می‌شود؛ بنابراین پیشنهاد می‌شود در سیاستگذاری عمومی، از جمله در تعیین حداقل دستمزد، تفاوت‌های منطقه‌ای در نظر گرفته شود.

واکنش شدید دهک‌های میانی

یکی از معیار‌های مهمی که بر اساس آن وضعیت فقر در یک جامعه سنجیده می‌شود، میزان کالری مصرفی افراد در کشور است. حداقل استاندارد برای هر فرد مصرف ۲۱۰۰ کالری در روز است. بررسی آمار‌ها نشان می‌دهد که در یک دهه اخیر میانگین کالری مصرفی سرانه ایرانیان کاهش یافته و در سال ۱۴۰۱ به میزانی پایین‌تر از حداقل کالری مورد نیاز برای یک نفر رسیده است.
 
در واقع در ادامه روند نزولی مصرف کالری در سال ۱۴۰۱ میانگین مصرف کالری در کشور نیز به زیر حد مصرف کالری استاندارد سقوط کرده است. در این سال بیش از نیمی از افراد جامعه در کشور، کمتر از کالری استاندارد مصرف می‌کنند. این مساله یعنی کاهش میانگین کالری مصرفی ایرانیان با توجه به شرایط اقتصادی در سال‌های گذشته چندان دور از انتظار نیست.
 
در یک دهه اخیر تورم‌های بالا موجب شده قدرت اقتصادی ایرانیان کاهش یابد و این مساله روی سبد مصرفی آنان تاثیر زیادی گذاشته است. با‌این‌حال می‌توان گفت واکنش دهک‌های مختلف درآمدی نسبت به تورم مواد خوراکی متفاوت بوده است. این گزارش بیان می‌کند بیشترین واکنش به افزایش قیمت خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها متعلق به دهک‌های میانی درآمدی است. دهک‌های بالای درآمدی عمدتا دارای کالای بادوام و دارایی‌های مالی هستند.
 
به همین دلیل این افراد توان بیشتری برای پوشش ریسک ناشی از تورم را دارند. این درحالی است که دهک‌های پایین درآمدی به دلیل کم‌کشش بودن کالا‌های خوراکی برای این گروه و همچنین بیشتر بودن یارانه نقدی میزان اندکی از مصرف خود را نسبت به سال ۱۴۰۰ کاهش داده‌اند. اما دهک میانی درآمدی از هر دو مولفه محروم بوده است؛ این به معنای آن است که عموما این افراد دارای کالا‌های بادوام و دارایی مالی نیستند و یارانه نقدی هم سهم قابل‌توجهی از سبد هزینه‌های آنان را پوشش نمی‌دهد، به همین دلیل واکنش شدیدتری نسبت به سایر دهک‌ها در مقابل افزایش تورم خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها نشان می‌دهند.

چشم‌انداز نامطلوب اقتصاد

این گزارش بیان می‌کند در سال ۱۴۰۱ مصرف برخی از اقلام خوراکی برای خانوار‌ها در همه دهک‌های درآمدی نسبت به سال ۱۴۰۰ کاهش داشته است. اما نحوه کاهش مصرف در دهک‌های مختلف از الگوی یکسانی پیروی نکرده است. با توجه به تورم‌های شدید خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها افراد مصرف خود را از کالای خوراکی و آشامیدنی کاهش داده و مصرف سایر کالا‌ها را جایگزین کرده‌اند.
 
این مساله برای دهک‌های میانی که به طور نسبی یارانه کمتری را دریافت کرده‌اند به‌وضوح روشن است؛ زیرا در تمامی اقلام، دهک‌های میانی مصرف خود را از این گروه کالا‌ها کم کرده‌اند. کاهش مصرف خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها درحالی اتفاق افتاده که نرخ فقر تقریبا ثابت مانده است. از کاهش مصرف کالای اساسی می‌توان استنباط کرد که با افزایش قیمت مواد خوراکی، خانوار‌ها مصرف خود از این گروه از کالا‌ها را به دو منظور کاهش داده‌اند.
 
اول اینکه به دلیل افزایش قیمت نسبی کالا‌های اساسی نسبت به سایر کالا‌ها و خدمات، خانوار‌ها مصرف خود از این کالا‌ها را کاهش داده‌اند؛ و دوم آنکه به دلیل چشم‌انداز نامطلوب اقتصاد، خانوار انتظار قیمت بیشتری در آینده دارد؛ در نتیجه با هدف هموار‌سازی، مصرف خود را از کالا‌های مصرفی بی‌دوام کاهش می‌دهد و برعکس مصرف خود را از کالا‌های باداوم افزایش می‌دهد.
 
هر چند ممکن است کاهش مصرف خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها دلایل دیگری نیز داشته باشد، از جمله اینکه فشار تورمی می‌تواند باعث شود خانوار از مصرف بخشی از خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها صرف‌نظر کند تا توان تامین سایر نیاز‌های اساسی را به دست آورد. این مساله به‌خصوص در مورد تامین مسکن بسیار محتمل است. سهم مسکن از کل هزینه خانوار مستاجر در سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۰ در سطح ۳۴ درصد بوده که در سال ۱۴۰۱ به ۳۶ درصد افزایش داشته است.

دیگر خبرها

  • مهم‌ترین بازیگران افزایش تورم کدامند؟
  • کابینه نتانیاهو هزینه زیادی را به ما تحمیل کرد/ طبقه متوسط در حال نابودی
  • کالری مصرفی نیمی از ایرانیان در سال ۱۴۰۱ کمتر از استاندارد بوده است
  • هشدار مرکز پژوهش‌های مجلس درباره سبد غذایی خانوار
  • کالری مصرفی 50 درصد ایرانیان زیر استاندارد
  • بازیگران سریال تورم
  • لزوم فرهنگ‌سازی جهت افزایش جوانی جمعیت
  • هشدار مرکز پژوهش های مجلس درباره سبد غذایی خانوار : کالری مصرفی نیمی از ایرانیان در سال ۱۴۰۱ کمتر از استاندارد بوده است
  • تصویب لایحه کاهش هزینه پروانه و عوارض ساختمانی در شیراز
  • شاهکار بن سلمان؛ حیف و میل پولی به اندازه ارزش ۳ لیگ ژاپن، کره و ایران!