Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-02@09:25:53 GMT

چه ظرفي براي چه غذايي مناسب است؟

تاریخ انتشار: ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۲۵۲۶۷۶

خبرگزاري آريا -


يکي از دغدغه‌هاي خانم‌ها اين است که مواد غذايي گوناگون را در چه ظروفي نگهداري کنند تا ديرتر خراب شوند و مدت طولاني‌تري کيفيت خود را حفظ کنند؛ مثلاً چه ظرفي مناسب نگهداري سبزي‌هايي مانند خيار است تا ليز نشود يا انواع شيريني يا ترشي‌ها را در چه ظروفي بايد گذاشت تا طعم و بويشان تغيير نکند؟ گفت و گوي زير با دکتر سعيده سيف هاشمي، دامپزشک، کارشناس ارشد مديريت کيفيت و مدرس دانشگاه در اين مورد است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

..

چقدر مهم است که مواد غذايي را در ظروف مناسب نگهداري کنيم؟
در قديم که هنوز سيستم‌هاي سرمايشي وجود نداشت، مردم از روش‌هاي قورمه کردن، نمک زدن و خشک کردن براي نگهداري مواد غذايي استفاده مي‌کردند. امروزه نيز با وجود روش‌هاي سرمايشي، بسته‌بندي مواد غذايي هنوز از مهم‌ترين روش‌هاي نگهداري محسوب مي‌شود. بسته‌بندي و نگهداري نادرست غذا، باعث ضايع شدن تمام زحماتي مي‌شود که براي تهيه آن کشيده شده است. بسته‌بندي مناسب ماده غذايي آن را در مقابل عوامل شيميايي، فيزيکي و ميکروبي محافظت مي‌کند.

بسياري از خانم‌ها براي نگهداري مواد غذايي از ظروف پلاستيکي استفاده مي‌کنند. اين کار درست است؟
ظروف پلاستيکي، سبک، متنوع و ارزان هستند اما براي نگهداري انواع مختلف مواد غذايي توصيه نمي‌شوند. برخي از عوامل مهم؛ نوع پلاستيک، ماده غذايي، حرارت و ميزان رطوبت، چربي، اسيديته و ساير ويژگي‌هاي شيميايي هستند. متأسفانه برخي افراد ويژگي‌هاي همه مواد پلاستيکي را يکسان تصور مي‌کنند و به اختلاف‌هاي مهم و اساسي مواد مختلف پلاستيکي در نگهداري خوراکي‌ها، بي‌توجهند.

از کجا بفهميم چه ظرف پلاستيکي‌اي براي ماده غذايي ما مناسب است؟
اين مسئله‌اي نيست که مصرف‌کننده بتواند متوجه آن شود. اصطلاح «پلاستيک» گروه بزرگي از مواد پليمري مختلف را پوشش مي‌دهد و شامل پلي‌اولفين‌ها، عمدتاً پلي‌اتيلن و پلي‌پروپيلن (pp)، پلي‌وينيل کلرايد (PVC)، پلي‌استايرن (PS)، پلي‌اتيلن ترفتالات (PET)، پلي‌آميد (PA) و پلي‌کربنات (PC) هستند.
ظروف پلي‌استايرن يا PS براي بسته‌بندي يا نگهداري مواد غذايي توصيه نمي‌شوند. اين ظروف نسبت به بخار آب، گاز، بو و نور نفوذپذير هستند، ضمناً هنگامي که مواد غذايي داغ يا چرب در اين ظروف ريخته مي‌شوند، منومرهاي سرطان‌زا از ظروف داخل مواد غذايي مهاجرت و سلامت مصرف‌کننده را تهديد مي‌کند بنابراين توصيه مي‌شود براي مواد غذايي گرم از ظروف پلي‌پروپيلن (PP) استفاده شود. ظروف PET يا پلي‌اتيلن ترفتالات نيز نسبت به نور، نفوذپذير است و متداول‌ترين مصرف آن براي بطري‌هاي نوشابه و آب آشاميدني است. البته اين بطري‌ها يک‌بار مصرف هستند و بايد از پرکردن مجدد آن‌ها در منزل خودداري کرد. همچنين اين بطري‌ها را نبايد به مدت طولاني در محيط سرد فريزر يا گرم مانند فضاي داخل اتومبيل در فصل تابستان نگهداري و محتويات آن‌ها را مصرف کرد زيرا مواد شيميايي از ظرف به داخل محتويات بطري وارد شده است. مي‌توان گفت مناسب‌ترين ظروف پلاستيکي براي نگهداري مواد غذايي، ظروف PE پلي‌اتيلن و PP پلي‌پروپيلن هستند اما از آنجا که يک خانم خانه‌دار نمي‌تواند متوجه شود ظرف پلاستيکي‌اش از چه نوعي است، بهتر است از ظروف پيرکس استفاده کند.

چرا پيرکس؟
ظروف شيشه‌اي نسبت به گازها، بخارها، مايعات و روغن‌ها مقاومند. اين ظرف‌ها از نظر شيميايي خنثي هستند، هيچ بويي ندارند، باعث تغيير مزه غذا نمي‌شوند و به خوبي از آن محافظت مي‌کنند. ظرف‌هاي شيشه‌اي به آساني شستشو و ضدعفوني مي‌شوند، کاملاً بهداشتي هستند، مقاومت حرارتي خوب و به اشکال زيبا و گوناگوني در بازار وجود دارند.
ظروف PET يا پلي‌اتيلن ترفتالات نيز نسبت به نور، نفوذپذير است و متداول‌ترين ، مصرف آن براي بطري‌هاي نوشابه و آب آشاميدني است. البته اين بطري‌ها يک‌بار مصرف هستند و بايد از پرکردن مجدد آن‌ها در منزل خودداري کرد .
خوشبختانه مواد اوليه توليد شيشه نيز در کشور ما فراوان و در دسترس است. قدمت استفاده از ظروف شيشه‌اي زياد است. با پيدايش صنعت پلاستيک، کاربرد شيشه‌ها کاهش يافت اما با توجه به ويژگي‌هاي مناسب شيشه براي نگهداري مواد غذايي و شفافيت آن براي مشاهده غذا، با وجود سنگين و شکننده بودن، بسته‌بندي در ظروف شيشه‌اي رونق گرفته است.

پس هر نوع ماده غذايي را مي‌توانيم در ظروف شيشه‌اي نگهداري کنيم و بهترين انتخاب محسوب مي‌شود؟
تا حدي اما نه کاملاً. تنها ضعف نگهداري مواد غذايي در ظروف شيشه‌اي، نفوذپذيري آن به نور است. البته براي حل اين موضوع نيز مي‌توان از ظروف شيشه‌اي تيره استفاده کرد.

براي نگهداري چه نوع مواد غذايي‌اي از شيشه استفاده کنيم؟
مواد غذايي‌اي که به رطوبت حساسند مثل قهوه فوري يا مواد غذايي اسيدي مانند انواع ترشيجات.

براي نگهداري ميوه و سبزي چه ظروفي را پيشنهاد مي‌دهيد؟
ظروفي که در آن‌ها از تکنولوژي نانوسيد استفاده شده است. تکنولوژي نانوسيد با کارايي وسيع و موثر در برابر انواع ميکروارگانيسم‌ها مي‌تواند باعث افزايش عمر مفيد و ماندگاري درازمدت محصولات شود. بسته‌بندي‌هاي نانو مواد غذايي‌اي مانند ميوه، سبزي، نان، پنير، سوپ، سس و انواع گوشت را در طولاني‌مدت بدون تغيير در رنگ، مزه و خواص غذايي‌شان نگه مي‌دارند و نسبت به ظروف معمولي، ماده غذايي را 3 تا 4 برابر تازه‌تر نگهداري مي‌کنند.

آيا در بازار ما ظروفي با اين تکنولوژي يافت مي‌شود؟
متأسفانه نه. اين تکنولوژي به صنعت راه يافته اما هنوز مصارف خانگي پيدا نکرده است.

پس چه ظروفي براي اين مواد غذايي در دسترس و مناسب‌تر هستند؟
ظروف پلاستيکي پت(pet) درداري که کف آن‌ها حالت توري دارد تا هوا رد و بدل شود و در بازار موجود است، بهترين انتخاب محسوب مي‌شوند. البته مي‌توان از قابلمه‌هاي فلزي، تفلون يا لعابي دردار نيز استفاده کرد.
بهتر است روغن را در همان بطري پلاستيکي خودش نگهداري کنيم اما اگر حجم آن زياد است و مي‌خواهيم آن را به ظرف ديگري انتقال دهيم، بهتر است اين ظرف شيشه‌اي شفاف نباشد زيرا نور باعث تجزيه روغن و ايجاد ترکيب‌هاي سمي در آن مي‌شود

براي نگهداري مواد غذايي آبدار مثل سوپ چه ظروفي مناسب است؟
همان ظروف پيرکس که پيشتر به آن اشاره کرديم، اما اگر در دسترس نبود، از ظروف پلاستيکي مناسب هم مي‌توان استفاده کرد.

براي مواد غذايي خشک مثل انواع پيراشکي يا پيتزا هم همين ظروف مناسبند؟
مناسب‌ترين کار براي نگهداري پيتزا، استفاده از کاغذ مخصوص است که خوشبختانه امروزه در کشور ما متداول شده است. مي‌توانيم در ظروف پيرکس دردار اين کاغذها را قرار دهيم و بعد اين مواد غذايي را داخل آن بريزيم.

براي مواد غذايي مايع به ويژه روغن چه ظرفي انتخاب کنيم؟
بهتر است روغن را در همان بطري پلاستيکي خودش نگهداري کنيم اما اگر حجم آن زياد است و مي‌خواهيم آن را به ظرف ديگري انتقال دهيم، بهتر است اين ظرف شيشه‌اي شفاف نباشد زيرا نور باعث تجزيه روغن و ايجاد ترکيب‌هاي سمي در آن مي‌شود. ظروف روغن مايع بايد تيره باشد يا در کابينت‌هاي دردار نگهداري شود که نور به آن‌ها نرسد. براي روغن جامد نيز قوطي فلزي قلع‌اندود مناسب است اما هرگز نبايد از ظروف پلاستيکي براي نگهداري آن استفاده کرد. اگر حجم روغن بالاست، آن را در ظروف شيشه‌اي تيره‌رنگ بريزيد يا دور آن را فويل بپيچيد. البته برخي بطري‌هاي شيشه‌اي حالت انکساري دارند که نور را مي‌شکنند، اين بطري‌ها هم ظروف مناسبي‌اند.

براي نگهداري شيريني‌ها که روغن زيادي دارند، چه ظرفي را انتخاب کنيم؟
ظروف پلاستيکي براي شيريني‌هاي چرب و تر مناسب نيست، اما اگر خشک هستند و ظرف پيرکس در دسترس نيست، استفاده از پلاستيک مانعي ندارد. البته بهتر است کاغذهاي روغني مخصوص شيريني را درون اين ظروف قرار دهيم و شيريني را روي آن‌ها بچينيم.
منبع : هفته نامه سلامت - loghme.com

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۲۵۲۶۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشف و معدوم سازی مواد غذایی فاسد در تاکستان

زهیر درگاهپور رئیس مرکز بهداشت تاکستان گفت: ۲۵۳۰ کیلوگرم مواد غذایی فاسد و غیرقابل مصرف، در طرح نظارتی و تشدید بازرسی از مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی شهرستان تاکستان در فروردین سال ۱۴۰۳ ضبط و از چرخه عرضه خارج شد. 

وی بیان کرد: در روز‌های پایانی فروردین ماه ۱۴۰۳ و پس از طی مراحل قانونی، این مواد غذایی فاسد و غیرقابل مصرف، معدوم شد.

این مقام مسئول اظهار کرد: توقیف و کشف و ضبط اجناس تاریخ گذشته و فاسد و غیرقابل مصرف، به منظور کنترل و بررسی مواد غذایی عرضه شده در سوپرمارکت ها، فروشگاه‌ها و انبار‌های بزرگ مواد غذایی، از وظایف نظارتی بازرسان بهداشت محیط، برای تامین سلامت مردم است؛ که این امر با هماهنگی شهرداری و دادستان عمومی و انقلاب تاکستان، اجناس، کشف و ضبط و معدوم می‌شود. 

باشگاه خبرنگاران جوان قزوین قزوین

دیگر خبرها

  • غذارسانی به حیوانات محبت در حق آنها نیست
  • کشف و معدوم سازی مواد غذایی فاسد در تاکستان
  • کشف 10 کیلوگرم شیشه از قاچاقچیان مواد مخدر در خلخال
  • وعده صبحانه را با این مواد غذایی شروع کنید
  • این تخم‌مرغ‌ها را مصرف نکنید
  • اگر می خواهید راحت تر نفس بکشید این مواد غذایی را مصرف کنید
  • بیش از یک تُن مواد غذایی غیربهداشتی کشف و جمع‌آوری شد
  • بیش از یک تن مواد غذایی غیرقابل مصرف در چناران نابود شد
  • کشف مواد مخدر شیشه در مرز ارومیه
  • توقیف کامیون حامل ۲۶۷ کیلو مواد مخدر شیشه در غرب تهران