Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-05-05@09:36:41 GMT

«عشق سرعت» برای خیابان و بزرگراه نیست+عکس

تاریخ انتشار: ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۲۶۲۳۹۷

«عشق سرعت» برای خیابان و بزرگراه نیست+عکس

کوروش محمدخانی به‌عنوان تنها نماینده ایران درمسابقات فرمول یک، اهل تخت گاز رفتن در جاده‌ها و خیابان‌ها نیست.

به گزارش مشرق، راننده جوان متولد مشهد یکی از جوانان با استعداد اتومبیلرانی است که بر خلاف سرعتش در پیست اتومبیلرانی در جاده و خیابان بسیار مقرراتی است.

نیازی هم ندارد دور از چشم دوربین و پلیس بزرگراه‌ها خلاف کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

محمدخانی رانندگی را از هشت سالگی زمانی که کنار پدرش در اتومبیل می‌نشست یاد گرفت. خیلی زود متوجه شد در رانندگی هیجان زیادی دارد که آدرنالین خونش را بشدت افزایش می‌دهد از همین رو بود که برای تخلیه و کنترل هیجان، یکی از مهیج‌ترین ورزش‌های داخل پیست را انتخاب کرد؛ اتومبیلرانی. ورزشی که امروزه یکی از ورزش‌های پرطرفدار دنیاست .

کوروش بعد از حضور در مسابقه‌های متعدد استان خراسان، در ۱۶ سالگی به انگلستان رفت و در کلاس‌های مدرسه اتومبیلرانی لندن شرکت کرد و بعد از اتمام دوره‌ها در مسابقه‌های بسیاری، توانمندی خود را در ورزش اتومبیلرانی نشان داد.

محمدخانی مقام‌ها و موفقیت‌های زیادی در رقابت‌های معتبر جهانی به‌دست آورده است اما مهم‌تر از همه این موفقیت‌ها برای او معرفی‌اش توسط فدراسیون جهانی اتومبیلرانی به‌عنوان سفیر امنیت و ایمنی جاده‌هاست.

او با این عنوان به ایران بازگشت و می‌خواهد تجربیاتش را در اختیار رانندگان جوان بگذارد. همزمان تلاش برای ایجاد امنیت و افزایش مهارت برای کنترل خودرو که بی‌توجهی به آن تاکنون عامل بسیاری از حادثه‌های رانندگی بوده، پیام این اتومبیلران جوان است که با راه‌اندازی کمپین و اطلاع‌رسانی در این زمینه قصد کاهش سوانح جاده‌ای دارد.

فرمول یک؟

یکی از جذاب‌ترین مسابقه‌های اتومبیلرانی است اما اتومبیلرانی فقط فرمول یک نیست. رشته‌های جذاب تری هم وجود دارد.

موفقیت‌های شما؟

من در این سال‌ها در مسابقات فرمول فورد بریتانیا، مسابقات فرمول رنو و فرمول۳ عناوین متعددی ازاول تا چهارم را به‌دست آورده‌ام.

اوج افتخار؟

قهرمانی‌ام در فرمول رنو و فرمول ۳ و دعوت‌شدن به‌عنوان یکی از ۲۰ راننده برگزیده دنیا در رقابت‌های جهانی پشتوانه فرمول ۱ هند. این رقابت‌ها پیش از رقابت‌های اصلی فرمول یک برگزار می‌شد که توانستم به مقام سوم برسم.

عشق به اتومبیلرانی؟

از دوران کودکی به‌خاطر کار پدرم بود که علاقه شدیدی به ورزش اتومبیلرانی داشتم و برای تحقق آرزوهایم از کارتینگ شروع کردم.

ماشین فرمول؟

این ماشین در تاریخ ایران برای نخستین‌بار وارد کشور شده است و همین یکی را داریم.

نماد ملی؟

نماد ملی نمی‌توان گفت اما نماد مثبتی در ورزش اتومبیلرانی ایران است. از آنجا که من ۲۲ بار با پرچم ایران به روی سکو رفته‌ام، این به نظر من یک افتخار ملی است که به کشور و مردم کشورم تقدیم می‌کنم.

با اتومبیل پریده‌اید؟

در ۱۱ سالگی با اتومبیلی که پدرم ساخته بود ۲۵ متر به ارتفاع ۵ متر پریدم و یک سال بعد با ۳۰ متر و ۷ متر ارتفاع رکورد جهانی قبلی ام را جا به جا کردم.

چه شد به انگلستان رفتید ؟

وقتی دوره دبیرستان را با موفقیت‌های استانی و کشوری گذراندم به انگلستان رفتم تا دوره‌های حرفه‌ای اتومبیلرانی را سپری کنم.

چرا؟

چون یکی از بهترین و پیشرفته ترین کشورهای صاحب سبک در دنیای اتومبیلرانی حرفه‌ای است.

کدام مدرسه؟

مدرسه اتومبیلرانی سیلوراستون . در میان ۹۶ نفر شاگرد اول شدم.

ورزش پولدارها؟

نه، اما هزینه برای وسیله نقلیه اجتناب‌ناپذیر است. لاستیک، ترمز و وسایل دیگر خودرو شما معمولا خرج دارد. این تعبیر که اتومبیلرانی ورزش پولدارهاست به‌دلیل اطلاع‌رسانی نامناسب است.

اطلاع‌رسانی؟

بله. الان کوچکترین عضو جامعه با جزئیات فوتبال آشناست چون رسانه‌ها به این ورزش می‌پردازند. اگر در قبال اتومبیلرانی همین کار انجام شود، مردم اطلاعات شان را از یکی از مهیج‌ترین ورزش‌ها بالا می‌برند.

تمرینات اتومبیلرانی؟

این ورزش به استقامت ورزشکاران سه گانه، قدرت وزنه‌برداری و تمرکز خلبان هواپیماهای جنگنده نیاز دارد. رانندگان ورزش اتومبیلرانی آماده‌ترین افراد روی کره زمین هستند مخصوصا رانندگان فرمول یک.

معیار حرفه‌ای؟

آمادگی جسمانی و ذهنی از مهم‌ترین معیارهای یک راننده حرفه‌ای است و به خاطر فشار زیاد وارد شده بر بدن در حین رانندگی و به‌دلیل نیروی جاذبه موجود بر اعضای بدن، یک راننده حرفه‌ای باید تمرین‌های خاص و شبیه سازی بسیار سختی انجام بدهد.

سرمایه‌گذاری؟

با تکنولوژی زیادی که در اتومبیلرانی استفاده می‌شود و با یک خودرو پییچیده سر و کار داریم و هزینه‌های بالایی باید پرداخته شود که حضور حامیان مالی می‌تواند به‌عنوان یکی از مهم‌ترین فاکتورهای سرمایه‌گذاری در این ورزش مطرح باشد.

در ایران؟

متاسفانه در ایران فرهنگ سرمایه‌گذاری در اتومبیلرانی رواج چندانی ندارد در صورتی که این موضوع از لحاظ تبلیغاتی و تجارتی توجهات اقتصادی و فرهنگی مناسبی به همراه دارد.

برنامه‌ریزی؟

فدراسیون اتومبیلرانی برنامه خوبی دارد و نشست‌های حمایت از این ورزش در فدراسیون برگزار می‌شود و من هم برای کمک به اینجا آمده‌ام.

به‌عنوان سفیر؟

بله، من از سوی فدراسیون جهانی اتومبیلرانی سفیر امنیت و ایمنی جاده‌ها و خیابان‌های ایران هستم.

کار یک سفیر؟

فدراسیون جهانی دو وظیفه دارد؛ برگزاری رقابت‌های اتومبیلرانی و فرهنگسازی ایمنی و امنیت جاده‌ها و خیابان‌ها. سفیران این فدراسیون در تمام دنیا دیده می‌شوند.

تلفات جاده‌ای؟

در ایران زیاد داریم. این کمپین‌ها با هدف الگوسازی و فرهنگسازی در رانندگی زیرنظر نماینده جهانی برگزار می‌شود و به ملت‌ها کمک می‌کند.

رانندگی در ایران؟

تعریف چندانی ندارد.

چرا؟

دو بحث مطرح است. اول زیرساخت‌های جاده‌ای و خیابان‌ها توسعه نیافته است. آسفالت‌ها، خط‌کشی و تابلوگذاری مناسب نیست. دوم آموزش سطح مهارت‌های رانندگی پایین است.

پیشنهاد؟

مهارت فردی در رانندگی برای افزایش کنترل خودرو مناسب است بنابراین مردم می‌توانند با افزایش سطح مهارت خود مشکلات زیرساختی را تا اندازه زیادی پوشش دهند و کمتر دچار سانحه شوند. این موارد را باید الگوسازی کرد.

الگوسازی با ۳۰۰ کیلومتر سرعت؟

من بالای ۳۰۰ کیلومتر در ساعت سرعت دارم اما خیابان و جاده جای این کار نیست. من در پیست با این سرعت می‌روم. باید بدون عوامل بازدارنده مثل دوربین و جرایم رانندگی فرهنگ رانندگی را ارتقا بدهیم.

حس ۳۰۰ کیلومتر سرعت؟

قابل توصیف نیست. قانون فیزیک شکسته می‌شود طوری که برای بدن انسان طراحی نشده است فقط آمادگی جسمانی و ذهنی بالایی برای کنترل اتومبیل می‌خواهد.

عشق سرعت‌ها؟

جوانان هیجان رانندگی و سرعت زیاد را دوست دارند . کاری هم نمی‌شود کرد جز این‌که امکانات لازم را برای آنها فراهم کرد. آشنایی با اتومبیلرانی و احداث پیست‌های بیشتر و در دسترس عموم می‌تواند هیجان جوانان را در پیست‌ها به جای جاده و خیابان کنترل کند.اما عشق سرعت برای خیابان و بزرگراه نیست.

اتومبیل‌ها؟

وزارت ورزش و جوانان، فدراسیون اتومبیلرانی و نهادهای مسئول مانند گمرک همه باید در این راه کمک کنند تا امکانات و اتومبیل حرفه‌ای در اختیار جوانان و علاقه‌مندان قرار بگیرد و آنها هیجانات شان را تخلیه کنند و این ورزش به‌صورت حرفه‌ای صورت گیرد. اگر امکانات موجود بود، من برای ادامه این ورزش به‌صورت حرفه‌ای به انگلستان نمی‌رفتم و در کشور خودم به این کار ادامه می‌دادم.

با آرامش می‌رانم

دست فرمان؟

اهل مقررات، بسیار با آرامش بدون نیاز به سرعت. این آرامش را از پیست دارم زیرا در آنجا تخلیه هیجانی و سرعت در رانندگی می‌شوم. من سفیر امنیتم نه عشق سرعت.

اشتباه در رانندگی؟

پدرم خیلی قانونمند است و از کودکی مرا با نظم و مقررات رانندگی آشنا کرده است تا اشتباه نکنم، بین خطوط برانم و آرامش داشته باشم.

تذکر داده‌اید؟

در جایگاهی نیستم به کسی تذکر بدهم اما با دیدن زیرپاگذاشتن مقررات رانندگی دلم می‌گیرد. بارها به دوستانم تذکر داده‌ام ایمنی را رعایت کنند زیرا به نفع خودشان است.

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

منبع: مشرق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۲۶۲۳۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نخستین پیاده‌روی خانوادگی سال جدید شیرازی‌ها

به همت شورای اسلامی شهر و شهرداری شیراز و با هدف ایجاد نشاط و سلامت شهروندی، پیاده روی بزرگ خانوادگی به مناسبت هفته شیراز سحرگاه روز جمعه ۱۴ اردیبهشت در بزرگراه آیت الله حائری شیرازی با حضور جمعی از مسئولان و استقبال پرشور شهروندان شیرازی برگزار شد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز، در این مراسم جوایز ارزنده همچون کمک هزینه خرید خودرو به مبلغ 400 میلیون تومان به یک نفر و بیش از 220 جایزه 50 میلیون ریالی به قید قرعه به شرکت کنندگان در این مراسم اهدا شد.

شهردار شیراز در این مراسم با تسلیت شهادت امام جعفر صادق (ع) و با تشکر از حضور شهروندان در این برنامه پیاده روی خانوادگی گفت: این برنامه با همت شورای اسلامی شهر و شهرداری شیراز به مناسبت هفته شیراز تدارک دیده شده است.

محمد حسن اسدی با تشکر از سازمان فرهنگی اجتماعی و ورزشی و اداره کل ارتباطات و امور بین‌الملل شهرداری، صداوسیمای مرکز فارس، شبکه سه سیما، پلیس راهور، نیروی انتظامی و بسیج در راستای برگزاری این برنامه سلامت محور افزود: از همه مردم ایران دعوت می‌کنم در اردیبهشت بهشتی به شیراز سفر کنند.

وی با اشاره به قهرمانان و مقام‌آوران دیار فارس در رشته‌های مختلف ورزشی عنوان کرد: امروز قدردان همه ورزشکاران، تیم فجر شهید سپاسی و سایر قهرمانان شیرازی هستیم که برای شهر و دیار ما افتخار می‌آفرینند و شورای اسلامی و شهرداری شیراز همواره به حوزه فرهنگ و ورزش در کنار پیشرفت‌های عمرانی توجه ویژه دارند.

شهردار شیراز با اشاره به برگزاری برنامه پیاده روی خانوادگی در بزرگراه آیت الله حائری شیرازی گفت: امروز این برنامه در بزرگراه جدیدالاحداث آیت الله حائری شیرازی که در دهه فجر افتتاح شد، برگزار می‌شود و در این منطقه یک پارک سه هزار هکتاری در حال اجراست که از مسیر دوچرخه سواری به طول بیش از 25 کیلومتر برخوردار است و به ارتفاعات مشرف به شهرک سعدی منتهی می‌شود؛ همچنین در حال حاضر چهار بزرگراه همزمان در شیراز در حال اجراست.

وی با تقدیر از دست اندرکاران و مجریان این برنامه بیان کرد: بخش اول بزرگراه آیت الله حائری شیرازی به طول هشت کیلومتر در دهه فجر به بهره‌برداری رسید و بخش دوم آن که محور شمالی است در ماه‌های آینده به بهره‌برداری خواهد رسید.

اسدی تصریح کرد: شیراز به عنوان شهر توریستی باید زیرساخت‌های خوبی داشته باشد و بر همین اساس پارک آبی شیراز در بزرگراه حسینی الهاشمی در حال احداث است و باغ پرندگان، آکواریوم بزرگ شیراز، شهربازی بزرگ شیراز و تله‌کابین به عنوان این زیرساخت‌های کم نظیر در شهر شیراز ایجاد می‌شوند.

شیراز شناسنامه ایران است

سید ابراهیم حسینی، رئیس شورای اسلامی شهر شیراز نیز در این مراسم با تبریک و گرامیداشت روز شیراز گفت: امروز شاهد برگزاری اولین پیاده روی خانوادگی در سال 1403 هستیم که جمعیت بی نظیری در آن شرکت کرده اند.

وی با اشاره به ظرفیت‌های بی همتای کلانشهر شیراز عنوان کرد: شیراز شناسنامه ایران است و باید با تامین زیرساخت‌ها و پیشرفت این کلانشهر در زمینه‌های فرهنگی و ورزشی زمینه رشد هرچه بیشتر آن را فراهم سازیم.

ورزش همگانی در کاهش آسیب‌های اجتماعی موثر است.

عبدارحیم خداجو، مدیرکل ورزش و جوانان استان فارس نیز با تقدیر از شورا و شهرداری شیراز برای برگزاری این برنامه ورزش خانوادگی گفت: این برنامه به واقع یک کار بزرگ است و باید شاهد برگزاری بیشتر این برنامه‌ها در استان فارس که دارای ظرفیت ورزشی بالایی است، باشیم.

خداجو اضافه کرد: با مشارکت خوب مردم شیراز می‌توانیم شاهد اقدامات خوبی در ورزش همگانی باشیم که منجر به ارتقای سلامت خانواده می‌شود.

وی تصریح کرد: حوزه ورزش همگانی در کاهش آسیب‌های اجتماعی و نشاط جامعه موثر است.

ضربان شیراز ورزشی می‌تپد

مصطفی کیانی رحیمی، عضو شورای اسلامی شهر شیراز هم در این مراسم با تبریک روز شیراز گفت: امیدوارم شیراز همواره بهتر از دیروز باشد.

وی با گرامیداشت بزرگان حوزه ورزش شیراز ادامه داد: امروز برای سلامتی استاد غلام پیروانی به عنوان پیشکسوت فوتبال دعا می‌کنیم.

این عضو شورای اسلامی شهر در ادامه تصریح کرد: به همت شورا و شهرداری شیراز، ضربان کلانشهر شیراز طی چند سال اخیر ورزشی می‌تپد.

به گزارش تسنیم این برنامه به صورت پخش زنده از شبکه 3 صدا و سیما و شبکه فارس پوشش داده شد و همچنین سرود ملی با حضور مسئولان و مردم حاضر در برنامه با شور و نشاط خوانده شد.

انتهای پیام/424/.

دیگر خبرها

  • حسینی آذرخوارانی سکان دار هیئت اتومبیلرانی و موتورسواری استان اصفهان شد
  • اولین اداره و قوانین راهنمایی و رانندگی؛ سرعت بالای ۱۵ کیلومتر در ساعت ممنوع! (+عکس)
  • اولین اداره و قوانین راهنمایی و رانندگی؛ سرعت بالای ۱۵ کیلومتر در ساعت ممنوع!
  • رهاسازی چند خودروی گرفتار در گل و لای بزرگراه شهید خرازی تهران
  • اولین اداره و قوانین راهنمایی و رانندگی | سرعت بالای ۱۵ کیلومتر در ساعت ممنوع!
  • فوت یک نفر بر اثر واژگونی پژو در قم 
  • تقویت زیرساخت‌های گردشگری شیراز
  • نخستین پیاده‌روی خانوادگی سال جدید شیرازی‌ها
  • تشکیل کارگروه مشترک پلیس و شهرداری، برای رفع نواقص نقاط پرتصادف تهران
  • بارندگی در همدان تصادفات را ۴۰ درصد افزایش داد