Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-05-03@21:54:36 GMT

آموزش و پرورش و هدایت اجباری دانش آموزان

تاریخ انتشار: ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۲۸۲۹۸۵

ظاهراً باز هم فاز دوم اجرایی کردن هدایت تحصیلی بدون توجه به ملزومات سند تحول بنیادین در حال انجام است

روزنامه جوان: هدایت تحصیلی دانش‌آموزان یکی از معضلات همیشگی نظام آموزشی و تربیتی در مدارس بوده است و در این یکی دو سال اخیر راه‌حل‌هایی ارائه شده که هیچکدام به سرانجام مطلوبی نرسیده است. در حالی که سند تحول بنیادین هدایت تحصیلی دانش‌آموزان را مشروط به محاسبه سابقه تحصیلی از شش سال اول دوره ابتدایی کرده است، اما هدایت تحصیلی دانش‌آموزان در پایه نهم بدون فراهم‌کردن زیرساخت‌ها انجام می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


اواخر پاییز ۹۴ طرح پیشنهادی برای هدایت تحصیلی مطرح شد و بر اساس آن دانش‌آموزان باید رشته خود را به‌طور تدریجی (مرحله‌ای) از بین دو سبد «نظری» و «فنی و مهارتی» انتخاب می‌کردند تا از این طریق میزان استعداد‌ها و علایق هر دانش‌آموز بهتر سنجیده شود.
اما به یکباره تصویب آیین‌نامه هدایت تحصیلی، طرح فوق از دستور کار شورای عالی آموزش و پرورش خارج شد و بدین ترتیب آیین‌نامه هدایت تحصیلی بر اساس انتخاب رشته دفعی در اسفندماه ۹۴ به تصویب رسید. آیین‌نامه‌ای که به گفته کارشناسان با روال سابق تفاوت چندانی نداشت و به پرورش استعدادهای دانش‌آموزان نیز توجه چندانی نمی‌کرد. پس از این نیز تابستان ۹۵ موعد اجرای هدایت تحصیلی دانش‌آموزان فرا رسید و با اجبار و پافشاری مسئولان آموزش و پرورش بر انتخاب رشته بر اساس شیوه‌نامه مذکور، سنجش تحصیلی و استعدادی دانش‌آموزان و نیز تعیین ظرفیت هر رشته بر اساس نیازهای جامعه به اجرا درآمد. موضوعی که اعتراض جدی بسیاری از خانواده‌های دانش‌آموزان پایه نهم را به دنبال داشت و مدارس را به اجبار دانش‌آموزان نسبت به انتخاب رشته کار و دانش یا هنرستان‌ها متهم کردند و روند انتخاب رشته را مورد نقد قرار دادند و معتقد بودند: مدیران و مشاوران در روند هدایت تحصیلی تن‌ها بنا بر وظیفه سازمانی محول شده، سکانداری علائق و استعدادهای دانش‌آموزان را بر عهده گرفته‌اند.

ورود رئیس‌جمهور به ماجرای هدایت تحصیلینبود اطلاعات کافی مشاوران تحصیلی موجب شد که بازخورد این مهم در کوتاه‌ترین زمان ممکن به حاشیه‌ای جدی تبدیل شود تا جایی که حتی تصمیم مذکور مورد نقد رئیس دولت یازدهم نیز واقع شد و با ورود به ماجرای هدایت تحصیلی عنوان کرد:‌ما باید در این موارد افراد را آزاد بگذاریم، به عنوان مثال من در موضوع هدایت تحصیلی که در آموزش و پرورش اجبار شده بود، ورود کردم و گفتم که حق ندارید در این مسئله بچه‌ها را اجبار کنید، بلکه ما باید یک چارچوب و مقرراتی را بگذاریم، نه اینکه یک فرد بتواند برای دیگران تصمیم بگیرد.

وعده تغییرات در بحث هدایت تحصیلیتابستان سال قبل در حالی به پایان رسید که برخی دانش‌آموزان به دلیل نقص عملکردی در این حوزه از رفتن به رشته مورد علاقه خود باز ماندند و عملاً موش آزمایشگاهی آموزش و پرورش شدند. با ورود دانش آشتیانی به آموزش و پرورش و تغییر در معاونت فرهنگی و پرورشی وزارتخانه به‌عنوان متولی ساماندهی امور مشاوره و هدایت تحصیلی، اظهارنظرهای مسئولان امر به استعداد و علاقه و نیز اجبار نکردن دانش‌آموزان در انتخاب رشته سوق داده شد و با اظهار نظر مسئولان مبنی بر تغییرات عمده در بحث هدایت تحصیلی و شیوه ارائه آن به دانش‌آموزان، امید آن رفت که در سال جدید با بحران هدایت تحصیلی مواجه نباشیم.

وزارت آموزش و پرورش در همان بدو ورود تلاش کرد تا با برآوردی نسبت به اولویت‌های دانش‌آموزان پایه نهم، میزان علاقه‌مندی آن‌ها نسبت به رشته‌های نظری، فنی حرفه‌ای و کار دانش را تخمین بزند و اینگونه نشان داد که با کمک رسانه‌ها، ضمن آگاهی دادن به خانواده‌ها، سند تحول بنیادین را به عنوان سند بالادستی آموزش و پرورش مورد توجه قرار می‌دهد. این در حالی است که به گفته مدیر کل سابق دفتر مشاوره وزارت آموزش و پرورش در سند تحول بنیادین در دو راهکار ۳ - ۲۱ و ۵ - ۱۳ دو تکلیف برای آموزش و پرورش تعیین شده است و این وزارتخانه موظف است نظام راهنمایی، مشاوره و استعدادیابی را طراحی و اجرا کند. همچنین آموزش و پرورش موظف شده بحث راهنمایی و مشاوره را در تمام دوران تحصیلی برقرار کند. این در حالی است که هیچ‌کدام از این راهکار‌ها که می‌تواند الزامات هدایت تحصیلی صحیح باشد، فراهم نشده است.

سند تحول بنیادین در مورد هدایت تحصیلی چه می‌گوید؟مدیر کل سابق دفتر مشاوره وزارت آموزش و پرورش گفت: است: در سال تحصیلی ۷۲ - ۷۱ با تغییری که در دوره متوسطه رخ داد، بار اصلی روی مشاوران مدارس قرار گرفت و از دهه ۷۰ به بعد مشاوران به شکل جدی وارد مدارس شدند و تعامل میان آن‌ها و اولیای مدرسه شکل گرفت.
فولادی در ادامه می‌افزاید: سال تحصیلی گذشته مشاوران دوره متوسط دوم را به متوسطه اول منتقل کردند که این مسئله چالشی را ایجاد کرد؛ چراکه مدیران مدارس در دوره متوسطه اول، حدود وظایف مشاوران را به خوبی نمی‌شناختند و از سوی دیگر پرونده الکترونیک دانش‌آموزان بدون مشاوره یک معضل است، چون شرایط ایده‌آل این است که حداقل به ازای یک مدرسه، یک مشاور داشته باشیم.

این در حالی است که مدیرکل دفتر مشاوره وزارت آموزش و پرورش خود معترف بر این نقص بوده و گفته است: برای اجرای سند تحول بنیادین زیرساخت لازم فراهم نشده بود؛ چرا که برای هدایت تحصیلی باید در دوره ابتدایی حتماً مشاور داشته باشیم یا حداقل معلمان از آموزش‌های لازم در حوزه مشاوره برخوردار شوند.
وی در ادامه تأکید کرده است: «سال تحصیلی ۹۵ - ۸۴ هیچ پیش‌بینی برای تأمین نیروی مشاور در مقطع متوسطه اول نشده بود، بنابراین ناچار بودیم از نیروهای موجود استفاده کنیم که مشاوران متوسطه دوم به این دوره منتقل شدند.»

اکنون در آستانه پایان سال تحصیلی ۹۶ - ۹۵ آموزش و پرورش در حالی تأکید می‌کند که در بخشنامه جدید خود به بحث رغبت، استعداد، توانایی‌ها و ویژگی‌های شخصیتی دانش‌آموز توجه شده که همچنان بی‌توجهی به زیرساخت‌های مطرح در سند تحول بنیادین در مورد هدایت تحصیلی مورد نقد واقع می‌شود، چراکه به گفته مدیرکل سابق دفتر مشاوره وزارت آموزش و پرورش همچنین مشاور متخصص در شش سال اول دوره ابتدایی حضور ندارد، در حالی که سند تحول بنیادین هدایت تحصیلی دانش‌آموزان را مشروط به محاسبه سابقه تحصیلی از شش سال اول دوره ابتدایی کرده است.
اینچنین است که هدایت تحصیلی یا تحمیلی دانش‌آموزان برای سال دوم مورد تردید واقع است و مشخص نیست آموزش و پرورش امسال سبد خالی‌رشته‌های خود را با چه برنامه ریزی‌ای پر خواهد کرد؟!

منبع: فردا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۲۸۲۹۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آژیر قرمز آموزش عمومی؛ معدل سال آخر دبیرستانی‌ها ۸ تا ۱۰!

این معدل در سال ۱۴۰۰، برای رشته علوم تجربی ۱۳.۱۸، رشته ریاضی و فیزیک ۱۲.۳۵، رشته ادبیات و علوم انسانی ۱۰.۴۲ و رشته علوم و معارف اسلامی ۱۲.۰۴ ثبت‌شده است.

به گزارش فرهیختگان، در سال ۱۳۹۹ نیز معدل دانش‌آموزان برای رشته علوم تجربی ۱۳.۷۳، رشته ریاضی و فیزیک ۱۳.۵۰، رشته ادبیات و علوم انسانی ۱۱.۳۴ و رشته علوم و معارف اسلامی ۱۲.۸۶ را نشان می‌دهد.

میانگین معدل امتحانات نهایی دانش‌آموزان سال ۱۳۹۸، در رشته علوم تجربی ۱۳.۷۷، در رشته ریاضی و فیزیک ۱۳.۲۸، در رشته ادبیات و علوم انسانی ۱۰.۷۶ و در رشته علوم و معارف اسلامی ۱۲.۸۸ بوده است.

ازاین‌رو می‌توان نتیجه گرفت که میانگین معدل نمرات دانش‌آموزان در سال ۱۴۰۲ نسبت به چهار سال پیش از آن در تمامی رشته‌ها با افت حدود دو نمره‌ای در امتحانات نهایی روبه‌رو بوده است.

ناظر به همین معیار و مولفه و با بررسی وضعیت استان‌ها، نقشه وضعیت معدل استان‌ها تا حد زیادی منطبق با نقشه فقر کشور است. به این صورت که میانگین معدل امتحانات نهایی خرداد ۱۴۰۲ در استان‌های هرمزگان، کهگیلویه‌وبویراحمد، خوزستان، آذربایجان غربی ۸ تا ۹ بود. خراسان شمالی، گلستان، اردبیل، ایلام، کردستان، لرستان، کرمانشاه، فارس، کرمان، گیلان، بوشهر و چهارمحال‌وبختیاری نیز استان‌هایی هستند که میانگین ۹ تا ۱۰ را ثبت کردند. یعنی معدل دانش‌آموزان این استان‌های نیز کم و هشدارآمیز است. با این حساب مجموعا، در ۱۷ استان میانگین معدل امتحانات نهایی خرداد هشت تا ۱۰ بوده که در وضعیت قرمز هستند.

دیگر خبرها

  • ۱۶۰۰ معلم جدید در آموزش و پرورش استان بوشهر استخدام می شوند
  • استخدام ۱۶۰۰ معلم جدید در آموزش و پرورش استان بوشهر
  • گشایش نمایشگاه هفته مشاغل هنرستان نوآوران فولادشهر
  • شرکت ۴۴هزار دانش‌آموز در امتحانات نهایی در چهارمحال وبختیاری
  • آغاز فرآیند جهش تحصیلی دانش آموزان کردستانی از ۱۵ اردیبهشت
  • وضعیت قرمز در مدارس با افت شدید تحصیلی؛ معدل دبیرستانی‌ها ۸ تا ۱۰!
  • مشکل کمبود دبیر و آموزگار در سال تحصیلی جدید حل شد
  • آژیر قرمز آموزش عمومی؛ معدل سال آخر دبیرستانی‌ها ۸ تا ۱۰!
  • افت شدید تحصیلی دانش آموزان در دولت رئیسی/ معدل سال آخر دبیرستانی‌ها ۸ تا ۱۰!
  • «استاد غلامیان» در تربیت گوهرتراشان نقش بسزایی داشته است