Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-01@05:39:30 GMT

پالایش و پتروشیمی، صنعتی که جدی گرفته نشد

تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۲۹۷۳۵۱

پالایش و پتروشیمی، صنعتی که جدی گرفته نشد

اگر دولت‌ها سال‌های گذشته در هر کدام از بخش‌ها و منابع خدادادی، بهترین استفاده را می‌کردند، اکنون وضعیت کشور بسیار متفاوت بود. کشور ایران از نظر ذخایر، اولین کشور و دومین کشور در حوزه نفت و گاز است، اما واقعا چقدر نفت و گاز باعث پیشرفت اقتصادی کشور شد؟ چه میزان از مشکلات حل شد؟چقدر از آمار بیکاری کاست و پرسش‌های دیگری در این زمینه.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برخی دولت‌ها در سال‌های بعد از انقلاب بیشتر سعی کردند نیاز داخل را از طریق واردات تامین کنند و همین موضوع دلیلی شد تا محورهای تولیدی خیلی جدی گرفته نشود. به عنوان مثال،‌ تولید بنزین یکی از عوامل استراتژیکی بود که می‌توانست ایران را به یک کشور قدرتمند در منطقه تبدیل کند،‌ اما هیچ دولتی در این زمینه برنامه‌ریزی دقیق نداشت. دولت دهم با ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس سعی بر خودکفا کردن کشور در زمینه بنزین داشت که روند کار با تحریم مواجه شد و کار به دولت بعدی(یازدهم) رسید. زمانی که دولت یازدهم زمام امور را در دست گرفت، می‌توانست با تکمیل پالایشگاه ستاره خلیج فارس، ایران را از واردات بنزین بی‌نیاز کند اما این پروژه هر روز به تعویق افتاد و واردات بنزین از کشورهای اروپایی بیشتر شد.

5/5 میلیارد دلار،‌ هزینه واردات بنزین در 3 سال گذشته

سرعت پیشرفت فیزیکی پالایشگاه ستاره خلیج فارس در دولت یازدهم نسبت به دولت قبل کاهش یافت و افتتاح فاز یک آن به روزهای پایانی دولت یازدهم موکول شد تا دست دلالان بنزین تا پایان دولت،‌ از سفره واردات محروم نشود.

افزایش چشمگیر واردات بنزین همواره با دوره‌های صدارت زنگنه بر مسند وزارت نفت متناظر بوده است. واردات بنزین از میزان 6 میلیون لیتر در روز در سال 76 به 25 میلیون لیتر در سال 84 رسید. این حجم از واردات در دولت‌های نهم و دهم مجددا به 8/1 میلیون لیتر در روز کاهش یافت،‌ اما بار دیگر از طریق حذف تدریجی کارت سوخت، کاهش سرعت ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس، واردات بنزین به حدود 14 میلیون لیتر در روز در سال 95 افزایش یافت. بررسی‌ها نشان می‌دهد، در فاصله زمانی سال‌های 92 تا 95،‌ حدود 5/5 میلیارد دلار هزینه واردات بنزین شده است.

سیاست‌ها باید تغییر کند

قاسم ساعدی، عضو کمیسیون انرژی مجلس درباره مقابله با خام فروشی به خبرنگار ما گفت: صادرات نفت با سیاست‌های اقتصادی کشور منطبق نیست . هرچه نفت خام بیشتر صادر کنیم،فرصت‌های شغلی خود را کمرنگ‌تر خواهیم کرد.

وی با بیان این که نگاه به پروژه‌ها و اقدامات باید اقتصادی باشد، افزود: نباید روی درآمد حاصل از فروش مواد خام معدنی و نفت و گاز حساب کنیم و باید درآمد حاصل از آن در پروژه‌های مختلف سرمایه‌گذاری شود. به نظر می‌رسد،‌ سیاست دولت در زمینه صادرات نفت خام باید تغییر کند و نسبت به فعالیت پالایشگاه‌ها اهتمام بیشتری داشته باشد.

ساعدی با اشاره به این که نفت نباید به صورت خام صادر شود، تاکید کرد: فرآورده‌های نفتی می‌تواند سود بیشتری عاید کشور کند و از سوی دیگر، مشکل اشتغال را حل خواهد کرد. این که ما فقط نفت خام صادر کنیم، فرصت‌های خودمان را در زمینه ایجاد اشتغال و پیشرفت‌های اقتصادی و ارتقای دانش فنی می‌سوزانیم.

عضو کمیسیون انرژی مجلس ادامه داد: همه کشورهای جهان، ایران را به عنوان یک کشور صادر کننده مواد خام می‌شناسند اما باید این رویه تغییر کند و بخش‌های پتروشیمی و پالایشی با انگیزه و توان بیشتری کار خود را ادامه و توسعه دهند.

توسعه صنعت پالایشی تحریم را کم اثر می‌کند

وی با تاکید بر این که توسعه بخش‌های پالایشی و پتروشیمی می‌تواند ایران را از واردات فرآورده‌های نفتی بی نیاز کند، گفت: پالایشگاه ستاره خلیج فارس به عنوان یکی از مصادیق اقتصاد مقاومتی به بهره برداری رسید که می‌تواند ایران را از واردات بنزین خودکفا کند و افتتاح فازهای بعدی نیز ایران را به صادرکننده بنزین تبدیل خواهد کرد. در این صورت فشار کشورهای غربی روی ایران کمتر خواهد شد و دیگر نمی‌توانند با اهرم تحریم، کارهای خود را پیش ببرند.

ساعدی در پاسخ این پرسش که آیا کشورهای دیگر بنزین ایران را خریداری می‌کنند یا خیر، تصریح کرد: اگر بنزین با کیفیت جهانی تولید شود، قطعا کشورهای منطقه خریدار بنزین ایران خواهند بود. هزینه ترانزیت و حمل سوخت از ایران به کشورهای همسایه بسیار کم است و می‌تواند تاثیر زیادی در اقتصاد کشور ما داشته باشد. در این صورت، کشورهای دیگر به ما وابسته خواهند شد و در مباحث سیاسی و اقتصادی می‌توان عملکرد بهتری داشت.

این نماینده مجلس عنوان کرد: یکی از افتخارات دولت افزیش فروش نفت خام است اما باید از این رویه فاصله گرفت و بیشتر درآمد فرآورده را نصیب کشور کنیم.

اشتغال و تولیدی که از دست می‌رود

هدایت الله خادمی، عضو کمیسیون انرژی مجلس هم با بیان این که ایران نفت خام صادر و با ارز حاصل از آن، اقدام به واردات فرآورده‌های نفتی می‌کند،‌ تصریح کرد: کشورهایی که دلسوزی برای اشتغال و تولید داشته باشند، از صادرات مواد خام خودداری می‌کنند و سعی دارند، بازار فرآورده جهان را تصاحب کنند.

وی افزود: کشور آلمان،‌ دارای منابع محدود خدادادی است اما مواد خامی از این کشور صادر نمی‌شود و بازار اروپا را در زمینه صادرات محصولات نهایی و فرآورده‌های خود تصاحب کرده است. اگر آنها دارای منابع ایران بودند اکنون ابرقدرت جهان بودند. ما مواد خامی را که می‌توانیم به صدها فرآورده تبدیل کنیم، با قیمت بسیار پایین در اختیار کشورهای دیگر قرار می‌دهیم که این خلاف اقتصاد مقاومتی و صلاح کشور است.

خادمی با بیان این که بعد از انقلاب صنعت پالایشگاهی به دست فراموشی سپرده شد،‌ گفت: فرهنگ دولت‌ها طوری شده که هر چه مواد خام بیشتر می‎فروشیم، ‌به آن افتخار می‌کنیم.

عضو کمیسیون انرژی مجلس ادامه داد: صدور مواد خام به معنای ایجاد اشتغال برای جوانان کشورهای دیگر است . پالایشگاه ستاره خلیج فارس هم اشتغال ایجاد کرد و هم ما را به خودکفایی بنزین رساند اما این موضوع در بدنه دولت‌ها خیلی جدی گرفته نمی‌شود. ما باید به سمتی حرکت کنیم که دیگر نفت خام صادر نکنیم.

وی در پاسخ این پرسش که در صورت صادر نکردن نفت خام، موقعیت ایران در اوپک به خطر می‌افتد یا خیر،‌ گفت: توسعه صنعت پتروشیمی و پالایشی،‌ قدرت ایران را در جهان اثبات می‌کند. ایران نفت خام را صادر می‌کند اما تاثیری روی قیمت آن ندارد . چه فایده‌ای متوجه کشور می‌شود؟ کشورهای مصرف کننده دارای قدرت سعی دارند مواد خام جهان را به قیمت ارزان خریداری کنند تا کشورشان را توسعه دهند. خادمی افزود: اکنون صنعت پتروشیمی ایران نیز با مشکلاتی همراه است که باید رفع شود. به عنوان مثال گاز را تبدیل به متانول می‌کنیم که خود متانول، مواد خام است. صنعت پتروشیمی نیاز به تحول دارد و به جای این که یک بار فرآوری صورت بگیرد،‌ باید چند بار این کار انجام شود تا به جای فروش محصولات با قیمت تنی 400 دلار،‌ کالا را با قیمت تنی 2000 دلار بفروشیم.

وی با اشاره به ساخت پالایشگاه آبادان ـ که 70 سال پیش انجام شد ـ گفت: زمانی که این پالایشگاه ساخته شد، هم اشتغال ایجاد کرد و هم باعث انتقال فناوری به کشور شد. به قطع می‌توان گفت، در طول مدت ده سال اگر همه ظرفیت‌های کشور در صنعت پالایشگاهی سرمایه‌گذاری شود، نیروی کار داخلی نمی‌تواند پاسخگوی نیاز باشد و مجبور هستیم برای انجام پروژه‌ها نیروی کار از خارج وارد کنیم .

به اشتراک گذاری کد خبر : 2842485620341986487 برچسب‌ها : پتروشیمی نفت جام جم آنلاین پالایش و پتروشیمی، صنعتی که جدی گرفته نشد لینک کوتاه :

ارسال نظر

مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرات لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید: 1- نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید. 2- نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود. 3- نظرات پس از ویرایش ارسال می‌شود. تصویر امنیتی : پربازدیدها مینا به اتهام رابطه شیطانی محکوم به کار در غسالخانه شد + عکس عجیب‌ترین سنگ ایران +عکس 8 خوراکی طبیعی برای پاکسازی سریع کبد کارت دعوت مراسم عقد در دوره قاجار+عکس جلد یک هفته نامه با موضوع انتخابات در دوره پهلوی+عکس اعدامی بخشیده شده دوباره آدم کشت +عکس استراحت پدر موجب مرگ همسر و دخترش شد شاسی‌بلند لوکس انگلیسی در ایران +عکس مشهورترین خیابان های دنیا کدامند؟ +تصاویر دیدنی بررسی مشخصات و بازار خودروی جک S5 +جدول قیمت لیست همه پربازدیدها برگزیده ها قتل به خاطر خروپف! بهترین خودرو های دنیا +عکس بچه‌داری نخست وزیر کانادا در دفتر کار+عکس تعطیلات لذت بخش ملی پوش فوتبال ایران در سواحل مالدیو +عکس مرگ وحشتناک نوجوان بخاطر تبلیغات یک نامزد انتخاباتی فیلم جشن عروسی ۳۰ سرباز سوری نصب مجسمه ملانیا ترامپ در اروپا! برای مقابله با حمله بدافزار باج‌گیر چه باید کرد؟ تعجب رانندگان از پرواز یک بالگرد در بزرگراه عاقبت تغییر مسیر ناگهانی آخرین مطالب همه سایت 04:30 پالایش و پتروشیمی، صنعتی که جدی گرفته نشد 04:20 احیای آرامگاه فردوسی؛ همچنان در دست پیگیری 04:00 دامادها چقدر پول آرایشگاه می‌دهند؟ 03:45 راز معمای 400 ساله فیزیک کشف شد 03:30 اجرای حکم شیخ عیسی قاسم بحرین را به خشونت می‌کشد 03:15 ناسا سیاهچاله متخلف را ثبت کرد 03:00 اعلام 3 برند لوازم‌ خانگی غیر استاندارد 02:45 گامی مهم در مراقبت از نوزادان زودرس 02:30 روش‌های مریخی برای کشتن انسان! 02:15 فحاشان مجازی را نصیحت می‌کنم فهرست همه مطالب جام جم آنلاین © 2015 | کلیه حقوق این وب سایت متعلق به موسسه فرهنگی مطبوعاتی جام جم است. ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

منبع: جام جم آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۲۹۷۳۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۵۰ پروژه جدید برای ایجاد ارزش افزوده به ارزش ۲۵ میلیارد دلار در دستورکار وزارت نفت است/ برنامه‌ریزی برای تبدیل متانول به بنزین

وزیر نفت از بهره‌برداری ۷۹ پروژه نیمه‌تمام به ارزش ۱۶ میلیارد دلار خبر داد و گفت: ۵۰ پروژه جدید همسو با ارزش افزوده به ارزش ۲۵ میلیارد دلار نیز در دستور کار داریم.

به گزارش خبرنگار شانا، جواد اوجی امروز (سه‌شنبه، ۱۱ اردیبهشت‌) در حاشیه آیین امضای تفاهم‌نامه‌های مطالعه طرح‌های توسعه ۱۶ میدان گازی با هلدینگ‌ها، شرکت‌های پتروشیمی و اکتشاف و تولید ایرانی در جمع خبرنگاران بیان کرد: استفاده از ظرفیت هلدینگ‌ها و شرکت‌های بزرگ صنایع پتروشیمی در توسعه میدان‌های گازی اهمیت بسیاری دارد. امروز برای توسعه نزدیک به ۱۶ مخزن گازی با شرکت‌ها و هلدینگ‌های بزرگ پتروشیمی کشور تفاهم‌نامه امضا شد که به‌سمت قرارداد و اجرایی‌شدن می‌رود.

وی افزود: شرکت‌ها و هلدینگ‌های بزرگ پتروشیمی با کمک شرکت‌های اکتشاف و تولید در توسعه میدان‌های گازی ۶ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری می‌کنند و با توسعه این میدان‌ها، در دو، سه سال آینده بیش از ۱۲۷ میلیون مترمکعب گاز به تولید گاز کشور افزوده می‌شود که هم تأمین‌کننده خوراک پتروشیمی‌ها خواهد بود و هم به فرایند توسعه میدان‌های گازی کشور کمک می‌کند.

وزیر نفت تصریح کرد: سابقه نداشته است شرکت‌های پتروشیمی در زمینه توسعه میدان‌ها ورود کنند. در نمایشگاهی که در حسینیه امام خمینی (ره) با حضور رهبر معظم انقلاب برگزار شد، ایشان تأکید کردند که از ظرفیت هلدینگ‌ها و شرکت‌های بزرگ استفاده کنید که امروز الحمدالله این اتفاق مبارک رقم خورد.

اوجی با بیان اینکه پارسال قراردادهای سازنده‌ای با شرکت‌ها و هلدینگ‌های بزرگ پتروشیمی در زمینه جمع‌آوری گازهای مشعل داشتیم، گفت: بخشی از این‌ها به بهره‌برداری رسیده است. همچنین در خصوص تولید بنزین در مجتمع‌های پتروشیمی، به‌ویژه پتروشیمی‌هایی که متانول تولید می‌کنند، با شرکت‌های ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی و صنایع پتروشیمی برنامه‌ریزی‌هایی شده است.

وی افزود: ان‌شاءالله بخشی از تولید متانول کشور به‌سمت تولید بنزین و ارزش‌ افزوده سوق داده می‌شود. امروز بسیاری از کشورها از خوراک متانول به تولید بنزین دست یافته‌اند که ما دانش فنی و توانمندی تولید آن را داریم؛ بنابراین در بعضی پتروشیمی‌ها که سهام‌داران آن‌ها تمایل داشتند، با همکاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی این اتفاق مطلوب رقم خواهد خورد و ما بخشی از ظرفیت تولید متانول را به تولید بنزین سوق خواهیم داد که اعداد و ارقام آن را در مصاحبه‌های بعدی اعلام خواهم کرد.

وزیر نفت ادامه داد: با توجه به افت قیمتی که طی چند سال گذشته در بحث محصولات تولید متانول داشته‌ایم و از طرفی برای جبران ناترازی بنزین، می‌توانیم از بنزینی که از خوراک متانول تولید می‌شود استفاده کنیم. این موضوع در کشور چین هم اتفاق افتاده است.

اوجی از بهره‌برداری ۷۹ پروژه نیمه‌تمام به ارزش ۱۶ میلیارد دلار خبر داد و گفت: ۵۰ پروژه جدید همسو با ارزش افزوده به ارزش ۲۵ میلیارد دلار را نیز در دستور کار داریم. از این پروژه‌ها و پروژه‌هایی که تکمیل می‌شوند یا نیمه‌تمام هستند، روزانه ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار بشکه به تولید نفت ما اضافه می‌شود. همچنین روزانه ۳۵ میلیون مترمکعب به تولید گاز و بیش از روزانه ۵۰ هزار بشکه به ظرفیت پالایشی کشور اضافه خواهد شد.

وی با بیان اینکه وزارت نفت در آغاز سال نو به اجرای پروژه‌های کلان با استفاده از منابع داخلی توجه نشان داده و بالاترین وزارتخانه و دستگاه در کشور در موضوع جذب سرمایه‌ خارجی وزارت نفت بوده است، گفت: در توسعه میدان‌ها نشان دادیم که معطل شرکت‌های خارجی نیستیم و با سرمایه‌گذاری‌های انجام‌شده در دو سال اخیر، نگاه درستی برای توانمندی بخش داخلی ایجاد شده است.

وزیر نفت تصریح کرد: امروز اتفاق مطلوب با فعالان بخش خصوصی که عمده سهام‌دارانِ این پتروشیمی‌ها و هلدینگ‌ها هستند رقم خورد، البته سهام‌داران آن‌ها مردم هستند و بیش از ۵۰ میلیون نفر در صنایع پتروشیمی و مجتمع‌های بزرگ پتروشیمی سهم‌ دارند.

دیگر خبرها

  • واردات خودرو‌های کارکرده در انتظار ابلاغ دولت به وزارت صمت
  • راه‌اندازی نخستین PDH کشور در سال ۱۴۰۴
  • نشست تخصصی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در دومین اجلاس بین‌المللی ایران و آفریقا
  • تولید بنزین از پتروشیمی‌ها کلید خورد
  • ۵۰ پروژه جدید به ارزش ۲۵ میلیارد دلار برای ایجاد ارزش افزوده در دستورکار وزارت نفت است/ برنامه‌ریزی برای تبدیل متانول به بنزین
  • ۵۰ پروژه جدید برای ایجاد ارزش افزوده به ارزش ۲۵ میلیارد دلار در دستورکار وزارت نفت است/ برنامه‌ریزی برای تبدیل متانول به بنزین
  • تولید بنزین از متانول برای کمک به رفع ناترازی بنزین
  • ناترازی بنزین با سوخت متانول برطرف می‌شود
  • اوجی: تولید نفت ایران امسال جهش می‌کند
  • نشست تخصصی نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش در دومین اجلاس بین‌المللی ایران و آفریقا