Web Analytics Made Easy - Statcounter

جهان>خلیج‌ فارس - در تابستان ۱۹۹۴، یمن شاهد جنگی خونین میان جدایی‌طلبان جنوب و نیروهای وفادار به دولت مرکزی این کشور در صنعا بود.

نظاميان جدايي‌طلب (متشكل از قبايل منطقه و همچنين نيروهاي كمونيستي) زيرنظر علي سالم‌البيض، كه خود را رئيس‌جمهور دمكراتيك يمن مي‌دانست، بودند؛ درحالي‌كه علي عبدالله صالح، به همراه عبد ربه منصور هادي، وزير دفاع خود، رهبري نيروهاي دولتي را در اختيار داشتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در آن زمان دولت عبدالله صالح مورد حمايت عربستان سعودي قرار داشت و در مقابل، جدايي‌طلبان جنوب، از پشتيباني يك پادشاهي كوچك عربي در خليج‌فارس، يعني كويت برخوردار بودند.نتيجه اين جنگ داخلي كه كمتر از 2‌ماه به طول انجاميد، شكست جدايي‌طلبان جنوب و فرار رهبران آنها به خارج از يمن بود. 3سال بعد، دادگاهي در يمن به‌طور غيابي، براي تمامي فرماندهان جدايي‌طلب حكم اعدام صادر كرد و در سال 2003 نيز، بخشي از آنها، ازجمله علي سالم‌البيض، از سوي عبدالله صالح، مورد عفو قرار گرفتند.

اما با گذشت بيش از 20سال از جنگ داخلي يمن، باري ديگر نشانه‌هايي از افزايش احتمال جدايي جنوب اين كشور و تحقق رؤياي جدايي‌طلبان ديده مي‌شود، درحالي‌كه اين بار، صحنه داخلي يمن تا حدودي تغيير كرده و بازيگران جديدي در آن به چشم مي‌خورند.
اكنون بيش از 2سال از آغاز عمليات طوفان قاطعيت، توسط ائتلاف عربي، با محوريت ارتش‌هاي عربستان سعودي و امارات متحده، عليه يمن مي‌گذرد. به اين ترتيب، عبداالله صالح و ارتش زيرنظر او كه زماني اصلي‌ترين مانع تحركات تجزيه‌طلبانه نيروهاي جنوب به شمار مي‌رفتند، هم‌اكنون با تمركز در صنعا، مشغول مقابله با تجاوز زميني و هوايي عربستان سعودي هستند.

از سوي ديگر، وزير دفاع پيشين عبدالله صالح، منصور هادي نيز نه‌تنها ديگر همسنگر وي به شمار نمي‌رود، بلكه از رياض، در حال فرماندهي نيروهاي وابسته به عربستان در خاك يمن، براي مقابله با ارتش و همچنين نظاميان انصارالله است.در اين ميان، بازگشت جدايي‌طلبان به صحنه درگيري‌هاي داخلي يمن، بحران اين كشور را وارد مرحله جديدي كرده است. اين‌بار، رهبري سياسي نيروهاي جدايي‌طلب جنوب، در اختيار عيدروس الزبيدي، استاندار پيشين عدن است، درحالي‌كه سالم‌البيض و ساير رهبران در تبعيد جنوب، حمايت خود را از او اعلام كرده‌اند.

البته جدايي‌طلبان اين بار نيز تنها نيستند و اگرچه كويت، حامي پيشين آنها، هم‌اكنون نقش محوري در هيچ‌يك از تحولات يمن ندارد، اما يك پادشاهي عربي ديگر در خليج‌فارس، يعني امارات، اين روزها به‌طور علني از جدايي جنوب يمن حمايت مي‌كند.
به اين ترتيب، به‌نظر مي‌رسد اختلافات تاريخي شاهزادگان سعودي و اماراتي در مورد مسئله اخوان‌المسلمين، اكنون بر ائتلاف نظامي اين دو كشور در يمن سايه افكنده، به‌طوري كه با وجود حمايت صريح عربستان از منصور هادي، امارات حاضر به پشتيباني از فرامين او، عليه استاندار سابق عدن نيست.

منصور هادي، طي يك سال گذشته و به‌دليل ضعف جدي نيروهاي وابسته به عربستان در جبهه زميني، با چراغ سبز رياض، مذاكرات و در نهايت همكاري‌هاي مقطعي را با نيروهاي نظامي حزب اصلاح (اخوان‌المسلمين يمن) و همچنين بخشي از نيروهاي سلفي و جهادي در اين كشور، عليه انصارالله آغاز كرده است.

اما به‌نظر مي‌رسد كه حساسيت ابوظبي به خطر اخوان‌المسلمين تا اندازه‌اي است كه حتي بهانه افزايش تهديد انصارالله و توسعه نفوذ ايران در قسمت جنوبي شبه‌جزيره عربي نيز، از ديد شاهزادگان اماراتي، توجيه مطلوبي براي همكاري با دشمن ديرين آنها به‌حساب نمي‌آيد.

انكار اختلاف

اگرچه عربستان سعودي، همچنان در تلاش است وجود هرگونه اختلافي با امارات در جنگ يمن را انكار كند، اما مقامات يمني، مدتي است به صراحت عليه منصور هادي و دولت وي، موضعگيري مي‌كنند؛ امري كه جنگ لفظي ميان جريان‌هاي رسانه‌اي با نفوذ سعودي و اماراتي را حتي به شبكه‌هاي اجتماعي كشانده است.

در پي افزايش تحركات جدايي‌طلبان در جنوب، منصور هادي، كمتر از يك‌ماه گذشته، تغييرات قابل توجهي را در ساختار دولت خود اعمال كرد تا به اين وسيله، ميزان نفوذ جدايي‌طلبان در بدنه اجرايي نيروهاي مستقر در عدن را كاهش دهد؛ تغييراتي كه شامل بركناري الزبيدي، استاندار عدن نيز شد.

واكنش‌هاي اوليه به عزل استاندار عدن، پس از مخالفت آشكار امارات تقويت شد، به‌طوري كه حاميان جدايي جنوب، به بهانه مخالفت با تصميم منصور هادي، تظاهرات گسترده‌اي را پنجشنبه گذشته در عدن برپا كرده و كمي بعد از آن، الزبيدي از تشكيل شوراي انتقالي جنوب، با شركت 26نفر از چهره‌هاي سياسي نزديك به امارات خبر داد.

آينده بحران يمن در سايه تشكيل جبهه‌اي جديد از درگيري‌ها با حمايت امارات، بيش از گذشته پيچيده به‌نظر مي‌رسد.
اگرچه تلاش‌هاي بسياري براي حل اين اختلاف در پشت صحنه در جريان است، اما به‌نظر مي‌رسد كه درصورت تداوم تنش‌هاي ميان امارات و عربستان، منصور هادي نه‌تنها نمي‌تواند اميدي به بازگشت به صنعا داشته باشد، بلكه حتي جايگاه خود در عدن را از دست مي‌دهد و بايد آماده اقامت طولاني‌تري در رياض باشد.

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۳۳۸۸۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تشدید اختلاف میان انگلیس و امارات بر سر سودان

گزارش‌ها حاکی از آن است که اختلاف بین امارات و انگلیس بر سر سودان تشدید شده و در این راستا مقام‌های اماراتی نشست‌های برنامه‌ریزی شده خود با چند وزیر دولت لندن را لغو کرده‌اند.

به گزارش مشرق، پایگاه «میدل ایست آی» گزارش داد، امارات متحده عربی بعد از متهم شدن در یک نشست درخواست شده توسط لندن در شورای امنیت سازمان ملل از بابت کمک به یک گروه شبه‌نظامی دخیل در جنگ در سودان، اقدام به لغو نشست‌هایی با چند وزیر کابینه لندن کرده است.

شورای امنیت سازمان ملل اوایل ماه جاری میلادی به درخواست انگلیس نشستی را درباره جنگ داخلی سودان که حدود یک سال پیش بالا گرفت برگزار کرد.

از اواسط آوریل ۲۰۲۳، ارتش سودان به رهبری عبدالفتاح البرهان و نیروهای واکنش سریع به رهبری محمد حمدان دقلو (حمیدتی) جنگی را آغاز کرده‌اند که حدود ۱۵ هزار کشته و بیش از هشت میلیون آواره بر جای گذاشته است.

در جریان نشست شورای امنیت سازمان ملل نماینده سودان، امارات را متهم به پشتیبانی از گروه شبه‌نظامی «نیروهای واکنش سریع» کرد در حالی که ابوظبی این اتهام را رد کرد.

روزنامه تایمز در گزارشی که روز یکشنبه منتشر کرد نوشت اماراتی‌ها از بابت حمایت نکردن انگلیس از کشورشان در شورای امنیت چهار نشست با وزیران انگلیسی را لغو کرده‌اند.

این تحول چند روز بعد از آن رخ داد که روزنامه «گاردین» گزارش کرد لندن به نوبه خود مذاکرات محرمانه‌ای با شبه‌نظامیان نیروهای واکنش سریع داشته است.

یک اندیشکده کانادایی به نام «مرکز رائول والنبرگ» در اواسط آوریل گزارشی را منتشر و در آن نتیجه‌گیری کرد در منطقه دارفور در سودان یک نسل‌کشی علیه گروه‌های غیر عرب توسط نیروهای واکنش سریع و شبه‌نظامیان متحد با آن در حال اجرا است.

خبرگزاری فرانسه روز شنبه گزارش داد خارطوم خواستار برگزاری یک نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل از بابت حمایت‌های امارات از نیروهای واکنش سریع شد.

«کامرون هادسون»، یک تحلیلگر سابق سازمان سیا و عضو «برنامه آفریقا» در «مرکز مطالعات بین‌المللی و راهبردی» به میدل ایست آی گفت: «اگر امارات متحده عربی انقدر بر تکذیب حمایتش از نیروهای واکنش سریع اصرار دارد چرا انقدر سرمایه دیپلماتیک را برای جلوگیری از این مذاکرات صرف می‌کند؟»

هادسون خاطرنشان کرد منابع مطلعی به او گفته‌اند امارات در حال فشار وارد کردن به آمریکا، انگلیس و دیگر اعضای شورای امنیت سازمان ملل به منظور لغو این نشست اضطراری است.

او ادامه داد: «در واشنگتن مناقشات میان آفریقاگرایان که می‌خواهند نسبت به رفتار امارات در سودان سخت‌گیری کنند و تیم سیاست‌گذاری خاورمیانه‌ای دولت جو بایدن تحت رهبری برت مک‌گورک که از استفاده از اهرم خود بر امارات در رابطه با سودان امتناع کرده‌اند بالا گرفته است.»

پایگاه میدل ایست آی اخیرا گزارشی را درباره شبکه‌ای که سلاح‌ها و اقلام دیگر را از امارات و از طریق گروه‌های متحده و دولت‌های لیبی، چاد و جمهوری آفریقای مرکزی به سودان منتقل می‌کند، منتشر کرد.

این گزارش امارات را به عنوان پشتیبان اصلی این گروه شبه‌نظامی سودانی معرفی کرده در حالی که با استفاده از عواملی همچون خلیفه حفتر، فرمانده نیروهای موسوم به «ارتش ملی لیبی» و از طریق خاک چاد و جمهوری آفریقای مرکزی و همین طور از طریق پایگاه‌های هوایی در اوگاندا تسلیحات را به دست نیروهای واکنش سریع در سودان می‌رساند.

ابوظبی در پاسخ به اتهامات سودان در شورای امنیت سازمان ملل گفت: «امارات متحده عربی صراحتا ادعاهای بی اساس مطرح شده توسط نماینده دائم سودان که ضد روابط برادرانه دیرینه میان دو کشور هستند رد می‌کند. ادعاهایی که به طرزی تاسف برانگیز به نظر می‌رسد چیزی بیش از تلاشی برای منحرف کردن توجهات از خود جنگ و وضعیت انسانی وخیم ایجاد شده از سمت این درگیری جاری نیستند.»

سودان در ماه دسامبر تقاضا کرده بود ۱۵ دیپلمات اماراتی خاک این کشور را بعد از آنکه فرمانده ارتش سودان اماراتی‌ها را متهم به حمایت از نیروهای واکنش سریع کرد، ترک کنند.

منبع: ایسنا

دیگر خبرها

  • شگفتی در فوتبال عربستان؛ تصمیم جنجالی الهلال
  • ادعای سنتکام درباره انهدام یک قایق سطحی بی سرنشین یمن
  • نشست منتخبان مجلس توسط شورای ائتلاف نیروهای انقلاب برگزار شد
  • شگفتی در فوتبال عربستان با عبور تیم الهلال از میتروویچ
  • تشدید اختلاف میان انگلیس و امارات بر سر سودان
  • نبرد دیپلماتیک میان سودان و امارات
  • تحولات اوکراین| زلنسکی ناتو را به بدقولی متهم کرد
  • ستاره بارسلونا: به جدایی فکر نمی‌کنم
  • عربستان برای حمایت از اسرائیل ائتلاف عربی تشکیل می‌دهد
  • رسمی؛ جدایی تیاگو سیلوا از چلسی در پایان فصل ۲۰۲۳/۲۴