Web Analytics Made Easy - Statcounter

دکتر حمیرا ورمقانی در گفتگو با خبرنگار ایسکانیوز با اشاره به اینکه پیشرفت های مجازی مسئله بسیار مهم و مثبتی است می گوید: اما در کنار ابعاد مثبت خود، ابعاد منفی ایی هم به دنبال داشته است. از ابعاد منفی آن می توان به اعتیاد اینترنتی اشاره کرد. هدف اصلی به وجود آمدن اینترنت این بود که به بهبودی و راحت شدن زندگی کمک کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما در برخی از افراد دیده می شود که این ابزار کمکی، کل زندگی­شان را تحت تاثیر قرار داده است.

وی می گوید: اعتیاد به اینترنت یا استفاده مشکل آفرین از اینترنت یک رفتار تقریبا جدیدی است که موجب مشکلات زیادی شده است. از جمله مهم ترین این مشکلات عبارتند از، مشکلات فردی، خانوادگی، ارتباطی، شغلی و اجتماعی.

ورمقانی با اشاره به اینکه اعتیاد به اینترنت با عناوین دیگری مانند، وابستگی رفتاری به اینترنت، استفاده مرضی از اینترنت، استفاده مشکل زا از اینترنت، سوء استفاده از اینترنت و استفاده ناسازگارانه نیز یاد می شود می گوید: اعتیاد به اینترنت عبارت است از وابستگی شدید فرد به اینترنت که طی آن فرد ساعات زیادی را در اینترنت سپری می کند و از امور و کارهای روزانه خود باز می ماند البته کسانی که به دلایل کاری یا تحصیلی مجبورند ساعات زیادی را در اینترنت و فضاهای مجازی باشند، جزء این دسته از افراد نیستند. دو مولفه مهم در اعتیاد، نیاز و وابستگی است. در توضیح اعتیاد باید گفت که نیاز یا نیازهایی وجود دارد که برای برآوردن آن ها فرد را به سمت خود می کشاند. پیدا کردن این نیازها مهم ترین قدم در شناسایی و رفع این رفتار مخرب است.

هزینه هایی که این افراد برای اینترنت پرداخت می کنند بسیار گزاف است

دانشجوی دکتری تخصصی روان شناسی بالینی اضافه می کند : در مراحل حاد اعتیاد به اینترنت می توان گفت که حالتی خوشایند به وجود می­آید که فرد قادر به دستیابی به آن از طریق دیگر نیست. همین شدت خوشی و خوشایندی علت اصلی وابستگی در اعتیاد به اینترنت است. اما نکته ناراحت کننده این است که این خوشی موقتی است اما حل این وابستگی زمان بیشتری را می طلبد.

وی می گوید : افرادی که وابستگی شدیدی به اینترنت دارند، ساعات زیادی از اوقات فراغت و تفریحی خود را در اینترنت صرف می کنند، به جای بیرون رفتن با دوستان، به برقراری ارتباط مجازی می پردازند. ساعات کمتری را در کنار خانواده ها هستند. خانواده های آنان معمولا نگران وضعیت سلامتی آن ها هستند. هم چنین به طور منظم نمی توانند به کارهایشان برسند و همیشه از امور نامنظم و رها شده خود شکایت دارند. معمولا دلیل بی نظمی در کارهایشان را در دیگران جستجو می کنند و بودن طولانی مدت در فضای مجازی را علت برهم خوردن امور نمی دانند. هزینه هایی که این افراد برای اینترنت پرداخت می کنند بسیار گزاف است.

اعتیاد فقط معتاد بودن به مواد مخدر نیست

ورمقانی با اشاره به اینکه یکی از دلایلی که اعتیاد به اینترنت چندان جدی گرفته نمی شود این است که افراد و خانواده ها ، فقط اعتیاد را مصرف مواد مخدر تصور می کنند می گوید: عده ای دیگر فرضشان بر این است که فقط اعتیاد به مواد مخدر خانمان سوز است و اعتیاد به اینترنت چندان خطری ندارد. در صورتی که اعتیاد به اینترنت همانند سایر اعتیاد ها تبعات و عواقب منفی تری مانند افت تحصیلی، کاهش روابط بین فردی، افزایش تنش ها و استرس ها، از دست دادن مدیریت زمان و ایجاد و افزایش مشکلات خانوادگی و اجتماعی را در پی دارد.

روانشناس مرکز خدمات روان شناسی و مشاوره زندگی تاکید می کند: اولین آسیب روانی این است که فرد از انجام کارهایش باز می ماند و این موجب تشویش و نگرانی و آسیب های دیگری می شود هم چنین زمان هایی که به هر دلیلی دترسی به اینترنت ممکن نیست افراد وابسته، دچار دلهره، استرس، کلافگی و خشم زیادی می شوند.

به گفته این روانشناس نوع سبک زندگی هر فردی نقش بسزایی در سلامت روان او و جامعه ایفا می کند و افراد معتاد به اینترنت معمولا سبک زندگی چندان طبیعی ندارند. اما چون معمولا آن ها با کسانی در ارتباط هستند که شبیه خودشان هستند، چندان متوجه این آسیب نمی شوند.

اعتیاد به اینترنت به سلامت روانی و سلامت جسمانی آن ها آسیب می زند

وی با اشاره به اینکه سبک زندگی معتادان به اینترنت بسیار مخدوش است می گوید: به عنوان مثال ساعات خواب آن ها با میانگین افراد جامعه یکسان نیست آنها تا پاسی از شب بیدارند که این موضوع هم به سلامت روانی و هم سلامت جسمانی آن ها آسیب می زند.

به اعتقاد این روانشناس یکی از دلایلی که ممکن است افراد را به سمت اعتیاد به اینترنت بکشاند، فرار و سرکوب احساسات منفی است می گوید: به کرات مشاهده شده که برخی افراد در زمان هایی که خلق منفی و هیجان های غیرنرمال داشته اند برای فرار و سرکوب آن ها به سمت فضاهای مجازی رفته و ساعات به ظاهر خوشی برای خود می سازند. بنابراین افراد به علت پاداش های ظاهری که از اینترنت می گیرند به این رفتار مبادرت می کنند.

ورمقانی می گوید: افراد به جای شناسایی و حل این مسائل به سمت نادیده انگاری و انکار آن ها گام بر می دارند. یک روش نادیده انگاری مشکلات، غرق شدن در فضای مجازی است. البته این روش علاوه بر نادیده انگاری، به دلیل لذتی که برای افراد به ارمغان می آورد، بیشتر برای فراموشی مشکلات استفاده می شود. اما متاسفانه این لذت ها موقتی است و به زودی در پس این لذت های زودگذر، رنجی عمیق و طولانی هویدا می شود. افردی که در روابط خود مشکل دارند و توانایی خود را در حل آن ها نادیده می گیرند، برای پر کردن این خلاها به فضاهای مجازی و دوستی های مجازی روی می آورند.

اعتیاد به اینترنت از میزان دقتِ افراد به شدت می کاهد

مشغله های زندگی امروزه به قدری است که باعث کاهش توجه و دقت در افراد شده است. اعتیاد به اینترنت از میزان دقتِ افراد به شدت می کاهد و باعث می شود افراد در انجام کارها دچار خطاهای جبران ناپذیری شوند. از جمله حوزه های تحت تاثیر آثار منفی وابستگی به اعتیاد، می توان به روابط زناشویی، فرزندپروری و شغل هایی که با جان و زندگی انسانها در ارتباط است اشاره کرد.

پیشنهادهای ساده ای برای جلوگیری از افتادن در تله اینترنت

ورمقانی با بیان این مطلب می گوید: پیشنهادهای ساده ای برای جلوگیری از افتادن در تله اینترنت وجود دارد که با رعایت آن ها می توان به موفقیت های بزرگی دست یافت بهتر است کارهایی را که امکان انجام دادن آن ها به شیوه دستی و گروهی هست و تفاوت اساسی در مدت زمان ایجاد نمی­ کند به صورت مجازی و فردی انجام نداد.

وی با ارائه راهکاری می گوید: می توان با برنامه ریزی و مدیریت زمان به انجام کارها به صورت اصولی تر پرداخت به عنوان مثال این که امروز چه کارهایی را بهتر است به صورت مجازی و چه کارهایی را به صورت دستی انجام دهید و بهتر است برای جلوگیری از وسوسه رفتن به سمت فضاهای مجازی، فهرستی از فعالیت های لذت بخش را انتخاب و در مواقعی که احتمال وسوسه شدنتان وجود دارد، به انجام دادن کارهای آن فهرست بپردازید.

آیا دوست دارید به عنوان یک فرد معتاد به اینترنت، الگوی فرزند خوتان باشید؟

ورمقانی ادامه می دهد: اهداف و خط قرمزهای مهم زندگیتان را هر چند وقت یک بار برای خود مرور کنید. مثلا این که هدف این است که فرزندی سالم تربیت کنید. آیا دوست دارید به عنوان یک فرد معتاد به اینترنت، الگوی فرزند خوتان باشید؟ آیا دوست دارید در آینده فرزندتان یک فرد معتاد به اینترنت شناخته شود؟

وی تاکید می کند: خانواده ها می توانند از طریق نظارت درونی و ارضای نیازها، پیوندهای عاطفی محکمی بیافرینند. چنانچه رابطه عاطفی فرد و خانواده قوی باشد، فرد مطابق با انتظارات خانواده عمل می کند و از رفتارهایی که باعث رنجش خانواده است، پرهیز می کند.

خبرنگار : نیوشا یعقوبی /منتشر کننده : زهره حاجیان

701/700

منبع: ایسکانیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۳۴۸۲۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آموزش حلقه مفقوده حریم خصوصی در اینترنت/ کشورها برای محفاظت از کودکان چه کردند؟

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم وفناوری آنا، با آمدن تکنولوژی و فناوری استفاده از تبلت و گوشی در میان کودکان و نوجوانان رواج پیدا کرده است، اما استفاده از فناوری چه اندازه کنترل شده است تا کودکان محتوا‌های مربوط به سنین خود را مشاهده کنند؟

اینترنت و فضای مجازی به همان میزان که مفید و سودمند است می‌تواند مخرب باشد به خصوص برای کودکان و نوجوان که نمی‌توانند محتوای نامناسب و مناسب از یکدیگر تمیز دهند و نیازمند کنترل مستقیم از سوی والدین هستند اما این کنترل نمی‌تواند به صورت مستمر صورت بگیرد از طرفی رها شدن در این فضا خطراتی به همراه دارد.

حفاظت از کودکان اینترنت در کشور‌ها با وضع قوانین سختگیرانه

با پررنگ شدن استفاده از اینترنت در سراسر جهان کشورها به سمت وضع قوانینی رفتند تا فضای مناسب تری جهت استفاده کودکان و نوجوانان فراهم کنند. مثلا یکی از ایالات امریکا کودکان زیر ۱۸ سال را بین ساعت ۱۰:۳۰ شب و ۶:۳۰ صبح، از استفاده رسانه‌های اجتماعی منع  کرده و استفاده از رسانه‌های اجتماعی در این ایالت برای کودکان نیاز به تأیید سن دارد. برخی قوانین در دیگر ایالت‌های امریکا نشان می‌دهد که والدین می‌توانند به حساب‌های فرزندشان دسترسی داشته باشند و شرکت‌ها از جمع‌آوری اطلاعات مربوط به کودکان زیر ۱۳ سال بدون رضایت والدین منع شده‌اند.

سنگاپور

در سنگاپور نیز قوانینی برای مقابله آزار آنلاین کودکان در نظر گرفته شد طبق این قوانین پلتفرم‌های آنلاین موظف هستند در صورت گزارش محتوای مخرب اقداماتی انجام دهند و سیستم‌هایی مانند فیلتر‌های مختلف برای محافظت از کودکان به کار گیرند.

اتحادیه اروپا

اتحادیه اروپا استراتژی بهتری در این زمینه در نظر گرفته این استراتژی مجموعه‌ای از اقدامات پیشنهاد می‌‌کند که نخستین گام آن تولید محتوای آنلاین خلاقانه و آموزشی برای کودکان است که تنظیمات حریم خصوصی با استفاده از کنترل والدین انجام می‌شود. همچنین لایحه‌ای را برای جلوگیری و مبارزه با سواستفاده جنسی از کودکان در فضای آنلاین ارائه شده است.

فرانسه

فرانسه تولید کنندگان موبایل و رایانه مانند اپل و ... را وادار می‌کند گزینه‌ای برای محدود کردن دسترسی کودکان به اینترنت را برای والدین فراهم کنند. این قانون به طور کاملاً واضح استفاده و جمع آوری اطلاعات شخصی کاربران زیر سن قانونی را برای مقاصد تجاری مانند بازاریابی مستقیم ممنوع کرده است.

هند

کشور هند دستورالعملی را برای معلمان و والدین در خصوص ایمنی بازی‌های آنلاین صادر کرده است. طبق این دستورالعمل خرید دراپ‌های بازی بدون تاییدیه والدین مجاز نیست و باید از روش‌های پرداخت با رمز یکبار مصرف استفاده شود.والدین و معلمان باید به کودک آموزش دهند تا حریم خصوصی خود را در فضای آنلاین محافظت کنند.

استرالیا

استرالیا پیش نویس قانونی را ارائه کرده تا شبکه‌های اجتماعی را وادار کند برای کاربران کمتر از ۱۶ سال رضایت والدین را دریافت کنند. به این ترتیب استرالیا نیز به جمع کشور‌هایی می‌پیوندد که مشغول کنترل سنی شبکه‌های اجتماعی هستند و تلاش دارند قدرت شرکت‌های فناوری بزرگ را کنترل کنند.

انگلیس و امریکا

درسال گذشته میلادی انگلیس قانونی شامل ۱۵ استاندارد را اجرا کرد که هدف آن حفظ حریم خصوصی برای کودکان در فضای آنلاین است.در این میان آمریکا نیز در کنار اروپا و آسیا سعی دارد از کودکان محافظت کند. طی این لایحه پلتفرم‌های آنلاین موظف می‌شوند به والدین برای کنترل بهتر فعالیت‌های آنلاین فرزندانشان کمک کنند.همچنین ابزار‌هایی در اختیار والدین کودکان زیر ۱۶ سال قرار می‌گیرد تا از آنها محافظت شود.

چین
چین اقداماتی سختگیرانه علیه شرکت‌های فناوری بزرگ را آغاز کرد که پلتفرم‌های بزرگ باید به طور مرتب میزان حفاظت سایبری از افراد زیر سن قانونی را ارزیابی کنند تا محیطی سالم برای آنها فراهم شود.همچنین چین قوانینی برای محدود کردن وقت گذرانی افراد زیر ۱۸ سال در بازی‌های ویدئویی وضع کرد و مدت زمان مجاز برای این گروه سنی را به ۳ ساعت در هفته کاهش داد.

ایران و اینترنت کودکان

سال گذشته در کشور ما با راه‌اندازی سرویس اینترنت کودک و نوجوان (سرویس ۴۵۶) برای خانواده‌ها سه روش به‌منظور حفاظت از کودکان در فضای مجازی فراهم کرد که نخست با شماره‌گیری #۴۵۶*، دوم از طریق سایت و سوم از طریق اپلیکیشن ۴۵۶ این امکان برای خانواده‌ها فراهم‌شده تا دسترسی کودکان و نوجوانان خود به اینترنت را متناسب با سن و شرایط هر کدام تعریف و مدیریت کنند. زیرا حفاظت از کودکان در محیط اینترنت نیازمند تلاش هماهنگ والدین، تولیدکنندگان، ارائه‌کنندگان خدمات و قانونگذاران است. 

             

فراهم سازی فضای مجازی ویژه کودکان و نوجوانان در چارچوب فرهنگ 

در دولت سیزدهم صیانت به منظور ایجاد شرایط مناسب برای استفاده مفید، سالم کودکان و نوجوانان از فضای مجازی و مراقبت از آنان در برابر آسیب‌های ناشی از آن انجام می‌شود. از جمله اهداف اجرای طرح صیانت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی می‌توان به فراهم سازی فضای مجازی ویژه خردسالان، کودکان و نوجوانان در چارچوب فرهنگ اسلامی-ایرانی برای استفاده مناسب از فضای مجازی و پیشگیری از آسیب‌های احتمالی آن اشاره کرد.

عیسی زارع پور وزیرارتباطات و فناوری اطلاعات با توجه به اینکه حوزه کودک و نوجوان در فضای مجازی حوزه بسیار مهمی است اما آن‌چنان‌که باید و شاید به آن پرداخته نشده است گفته بود که سابقه بحث حفاظت از کودکان در فضای مجازی قریب به دو دهه است که در دنیا دنبال می‌شود و در اواخر دهه هشتاد و اوایل دهه نود هم فعالیتهای خوبی در کشور انجام شد البته در ادامه کمتر به این حوزه توجه شده است و اقدامات انجام‌ شده یا کافی نبوده یا متناسب با چارچوب‌های فرهنگی کشورمان نبوده است.

تکالیف در نظر گرفته‌شده در سند صیانت از کودکان در فضای مجازی، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مکلف شده تا با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر نهادهای فرهنگی یک محیط امن در فضای مجازی برای کودکان فراهم کند تا آن‌ها کمتر در معرض محتواهای نامناسب قرار گیرند. همچنین فراهم سازی محیط امن متناسب با سن و محتوایی که در اختیار کاربر قرار می گیرد، از دیگر تکالیف وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است که با همکاری خیلی خوب خانواده ارتباطات کشور و در رأس آن اپراتورهای تلفن همراه این امکان فراهم شده است.

سند صیانت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی یکی از مهمترین سند‌هایی است که در راستای تاکیدات مقام معظم رهبری در مورد رها بودن فضای مجازی تدوین شده

سند صیانت از کودکان در فضای مجازی
سند صیانت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی یکی از مهمترین سند‌هایی است که در راستای تاکیدات مقام معظم رهبری در مورد رها بودن فضای مجازی تدوین شده چرا که بر آسیب پذیرترین بخش جامعه که کودکان هستند تاکید داشته و برای کاهش آسیب پذیری در این حوزه موثر است. 

سند حمایت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی، از سال ۱۳۹۸ در دستور کار شورای عالی فضای مجازی قرار گرفته بود تا به واسطه آن اینترنت کودکان از اینترنت عمومی جامعه مستقل شود و هم تولید محتوای گسترده‌ای مخصوص کودکان و نوجوانان در فضای اینترنت انجام شود سند صیانت از کودکان در فضای مجازی خردادماه سال ۱۴۰۰ به تصویب رسید. 

این سند مصوب شورای عالی فضای مجازی خالق الگوی ملی برای نظم بخشی حقوقی و مدیریت فضای مجازی در ارتباط با کودکان و نوجوانان ایرانی است؛ و اصل این سند، ایجاد محیط مجازی صیانت شده برای کودکان و نوجوانان است.

کلام آخر 

محافظت از کودکان و نوجوانان در فضای اینترنت لازم و ضروری است و باید همه نهادهای مربوطه از جمله وزارت ارتباطات و شورای عالی فضای مجازی و وزارت فرهنگ پای کار باشند اما این نقش پررنگ والدین است که می تواند نتیجه مطلبوب را ارائه دهد و از آن مهم‌تر آموزش به کودکان و نوجوان از سوی خانواده و معلمان نکته پررنگی است که باید به صورت ویژه به آن پرداخت.

انتهای پیام/

مهدیه چوپانی

دیگر خبرها

  • آمادگی جسمانی با سلامت روان بهتر در جوانان مرتبط است
  • بازار مکاره سلامت در شبکه‌های اجتماعی/ عدم بازدارندگی قوانین
  • آنروا: کودکان غزه‌ سطوح مخرب آسیب روانی را تجربه می‌کنند
  • آونروا: کودکان غزه‌ سطوح مخرب آسیب روانی را تجربه می‌کنند
  • (ویدیو) ادعای میرسلیم درباره ترفند افراد صادق خلخالی برای ریختن داخل خانه‌ها؛ پرت کردن مواد مخدر!
  • ببینید | ادعای تکان‌دهنده میرسلیم درباره ترفند افراد صادق خلخالی برای ریختن داخل خانه‌ها؛ پرت کردن مواد مخدر!
  • آموزش حلقه مفقوده حریم خصوصی در اینترنت
  • ۶۳ معتاد متجاهر و خرده فروش مواد مخدر در اردستان دستگیر شدند
  • کشور‌های مختلف برای محافظت از کودکان چه کردند؟
  • آموزش حلقه مفقوده حریم خصوصی در اینترنت/ کشورها برای محفاظت از کودکان چه کردند؟