Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-04-30@13:20:30 GMT

روش هاي مديريت زمان براي مادران شاغل

تاریخ انتشار: ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۳۶۵۶۵۶

خبرگزاري آريا -


براي تمام خانم‌هاي شاغل آن هم از نوع همسر و مادر اولويت‌بندي و کمبود زمان چالش بزرگي است و مديريت وظايف خانه و بيرون مهم‌ترين دغدغه آنهاست؛ مادراني که حدود 40 ساعت خود را در هفته کار کرده و براي اينکه همزمان مادر، همسر و کارمند نمونه‌اي باشند، تلاش زيادي مي‌کنند؛ تلاش‌هايي که رسيدگي به امور خانه، وقت گذاشتن براي فرزندان، خريد، رفت‌وآمد با اقوام، بودن در کنار همسر، ديدار دوستان و.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. گوشه‌اي از اين انتظارات است و نتيجه‌اي جز خستگي ندارد.

از بين رفتن اين همه دغدغه و انتظار شايد کار غيرممکني براي شما خانم‌هاي شاغل باشد اما با اين 10 نکته کليدي و مديريت زمان مي‌توانيد تمام وظايف خود را با فراغ بال و لذت بيشتري انجام دهيد.

1. راس ساعت معين، کارتان را ترک کنيد.
در هر صورت مادر شاغل‌ بودن ذهن شما را به‌گونه‌اي متمرکز مي‌کند تا بدانيد که ديگر تمايلي به امور بي‌حاصل و بيهوده نداريد و سعي مي‌کنيد هرچه زودتر کارهاي‌تان را در محل کار انجام دهيد و به خانه برگرديد. فراموش نکنيد درمواقع لازم «نه» بگوييد.

نه گفتن براي زماني که کسي از شما مي‌خواهد تا پروژه‌اي اضافي را قبول کنيد يا تا ديروقت کار کنيد و به‌جاي شخص ديگري در محيط کار خود باشيد، به اين فکر کنيد که ديگر وقت شما فقط به خودتان اختصاص ندارد و فرزند‌ و همسر شما در خانه منتظر شما هستند تا هرچه زودتر شما را ببينند.

2. انتظارات معقول داشته باشيد
در اولين قدم بايد برنامه‌ريزي کردن را بياموزيد و به کار ببنديد. باور داشته باشيد يا نه، برنامه‌ريزي کردن کمک مي‌کند همه کارهاي‌تان را به‌موقع و بدون استرس انجام دهيد. هرشب دو دقيقه از وقت خود را براي اولويت‌بندي کارهاي فردا يا حتي چند روز آينده بگذاريد. اين کار به شما کمک مي‌کند تا کارهاي‌تان را باتوجه به ميزان اهميت آنها انجام دهيد.
بپوش، بدو، بيا،بپز،برو ...!

مثلا کارهايي مثل سر زدن به مدرسه بچه‌ها، اتو کردن لباس‌ها، خريد خواربار يا شستن لباس‌هاي کثيف را به آخر هفته‌ها موکول کنيد. علاوه بر اين هر آخر هفته مي‌توانيد منوي غذاي هفته بعد خود را بنويسيد. به اين ترتيب در طول هفته ديگر نگران اينکه چه غذايي درست کنيد، نخواهيد بود.

3. دنبال اولويت‌ها باشيد
مشخص كردن اولويت‌ها به‌طور واضح و روشن، اولين و ضروري‌ترين مرحله در حفظ تعادل در زندگي است. نكته مهم در اين زمينه آن است كه مشخص كنيد، مي‌خواهيد اولويت‌هاي واقعي شما چه باشند نه اينكه فكر و تخيل خود را از اولويت مطرح كنيد.

اگر قرار باشد زندگي‌تان فقط روي يك چيز متمركز شود، آن چيست؟ و دومين، سومين، بعدي و بعدي‌ها؟ اگر صادقانه و با فكر پاسخ دهيد چند اولويت اصلي شما مشخص مي‌شود كه ممكن است اين موارد را شامل شود: فرزندان، همسر، شغل، ارتباطات، مسائل مذهبي، سلامت، ورزش، هنر، سرگرمي‌ و سفر. حالا ياد بگيريد حين كار روي هر اولويت تمام تمركزتان را فقط روي همان داشته باشيد مثلا وقتي با بچه‌ها هستيد به كار فكر نكنيد و تمام فكرتان با آنها باشد.

4. کار امروز را به فردا نسپار
يکي از کارهايي که هرگز نبايد انجام دهيد همين موکول کردن کارها به بعد است. همسر و فرزندان شما بي‌شک دوست دارند وسايل و لباس‌هاي‌شان براي رفتن سر کار و مدرسه آماده باشد بنابراين يک ربع از وقت شبانه خود را براي آماده کردن لباس‌ها، بررسي تکاليف فرزندان، شستن و آماده کردن وسايلي که براي صبحانه به آنها نياز داريد، بگذاريد چون اينها دقيقا کارهايي هستند که مي‌توانيد شب قبل انجام دهيد تا صبح راحت‌تر باشيد. به علاوه اگر شما اين کارها را هر شب قبل از رفتن به تختخواب انجام ندهيد استرس روز بعدتان را افزايش خواهيد داد.

5. از استراحت خود نزنيد
بسياري از خانم‌ها به‌ويژه مادران شاغل تصور مي‌کنند به منظور انجام تمام کارهاي بيرون و داخل منزل مي‌توانند وقت خواب و استراحت خود را کاهش دهند. يعني عموما شب‌ها تا ديروقت کارهاي منزل را انجام مي‌دهند و صبح هم که بايد زود بيدار شوند و از منزل خارج شوند.

گفتني است اين نوع زمان‌بندي فقط در کوتاه‌مدت و به‌صورت موقتي امکان‌پذير است و پس از مدتي موجب مي‌شود شما دچار خستگي مفرط و ضعف شويد. در اين صورت، نه مي‌توانيد مادري شاد و سرحال براي فرزندتان باشيد و نه فردي موثر در محل کار. پس بهتر است زمان بيداري را با مديريت مناسب تنظيم کنيد و به کارها بپردازيد اما حتي‌الامکان شب‌ها زودتر بخوابيد يا اگر نمي‌توانيد عصرها کمي استراحت کرده و بقيه کارهاي‌تان را انجام دهيد.

6. تقريبا بيشتر مادران شاغل از آنجا که هميشه کارهاي عقب‌افتاده زيادي براي انجام دادن دارند، از نخستين برنامه‌اي که صرف‌نظر مي‌کنند، گردش‌هاي خانوادگي و برنامه‌هاي تفريحي است. مديريت زمان به شما کمک مي‌کند تا بخشي از برنامه هفتگي خود را به ديد و بازديد و انجام تفريحات موردعلاقه خانواده‌تان اختصاص دهيد؛ تفريحاتي که هم فرزند و همسر شما از بودن کنارتان لذت خواهند برد و هم نيروي تازه‌اي به شما براي شروع هفته‌اي بهتر مي‌دهد.

7. چارچوب تعيين کنيد
مادران موفق همان 24 ساعتي را دارند که شما داريد. عده‌اي هر روز ساعت 17:30 به خانه مي‌روند و با خانواده و فرزندان وقت مي‌گذرانند. عده‌اي هر سال بيش از 50 کتاب مي‌خوانند. آنها هميشه در حال کار نيستند و به تفريح و استراحت اهميت مي‌دهند. آيا عجيب نيست؟ مادران موفق اين‌طور زندگي مي‌کنند و در مقابل افراد زيادي وجود دارند که زندگي خود را وقف کار کرده‌اند و شايد روزها در محل کار مي‌مانند و درعين‌حال نه کارشان عالي است و نه زندگي شخصي‌شان.

خانم‌هاي موفق شايد هزاران کار براي انجام دادن دارند ولي براي خود محدوديت‌هاي خاصي تعريف کرده‌اند تا زندگي‌شان متعادل و متوازن باشد. البته واضح است که درباره شرايط استثنايي صحبت نمي‌کنيم. براي هر کدام از ما شايد پيش بيايد که مجبور شويم تا صبح کار کنيم. شايد زماني نتوانيم با خانواده شام بخوريم. شايد مدتي فرصتي براي تفريح و رفتن به استخر شنا نداشته باشيم. اين موارد طبيعي است ولي نبايد تبديل به عادت شود.

8. بهترين حالت براي مادران شاغل، داشتن شغلي نيمه‌وقت است که اين امکان را فراهم مي‌کند تا زمان بيشتري در کنار کودک‌شان باشند و در اين صورت هم از استرس کمتري برخوردار خواهند بود و آرامش خاطر بيشتري خواهند داشت. از آنجايي که آستانه تحمل‌ خانم‌هاي شاغل بسيار پايين مي‌آيد و به دليل مشغله زياد و مراقبت نکردن از خود دچار فرسودگي و افسردگي مي‌شوند بنابراين انجام چند وظيفه با هم نه‌تنها سردرگمي شما را بيشتر مي‌کند بلکه باعث مي‌شود هيچ‌کدام از کارهاي شما با کيفيت پيش نرود. انجام دو مسئوليت فيزيکي به‌طور همزمان وقت خالي براي شما باقي نمي‌گذارد و باعث مي‌شود يکي از آن وظايف را درست انجام ندهيد.

9. کمک بخواهيد
انجام امور خانه و خانواده يکي از وقت‌گيرترين کارهاي يک مادر است که اغلب شکايت‌هاي مادران شاغل به آنها برمي‌گردد. درست کردن غذا، شستن ظروف، نظافت منزل، شستن لباس‌ها و اتو کردن از کارهايي است که مي‌تواند تمام زماني که از سر کار به خانه بر مي‌گرديد را به خود اختصاص دهد. اما نکته مهم اينجاست که شما براي اين کار بايد با همسر خود صحبت کنيد تا با تقسيم وظايف او مسئول رسيدگي به برخي امور باشد. اگر فرزندي هم داريد که به سني رسيده است که توانايي کمک در امور منزل را دارد، از او هم کمک بخواهيد تا علاوه بر درک حس مسئوليت‌پذيري، باري از دوش شما هم برداشته شود.

10. يا خانه يا کار
در خانه کارهاي اداري را فراموش کنيد و در اداره مرتبا به خانه زنگ نزنيد. تنها به اين صورت است که شما مي‌توانيد بيشترين استفاده را از ساعات خود ببريد و موثر باشيد. وقتي در خانه هستيد تلفن همراه‌تان را خاموش کنيد يا تنها به پيامک جواب دهيد. استراحت کنيد، نبايد تمامي انرژي خود را صرف زندگي خانوادگي و کاري‌تان کنيد. گرچه هر دوي آنها به شما نياز مبرم دارند اما فراموش نکنيد که شما هم بايد براي خودتان وقتي قائل شويد.
منبع:مجله زندگي ايده آل

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۳۶۵۶۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش جابه‌جایی درختان در دوره زاکانی

آفتاب‌‌نیوز :

در دوره کنونی مدیریت شهری تهران، هر از چند گاهی شاهد انتشار خبر‌هایی درباره قطع، جابه‌جایی یا خشک شدن درختان در نقاط مختلف پایتخت هستیم که بررسی‌ها نشان می‌دهد در برخی موارد، خود مدیریت شهری که متولی اصلی حفظ درختان است، زمینه‌ساز بروز آسیب به ریه‌های شهر تهران شده است؛ به نحوی که در ماجرای قطع درختان بوستان‌های جوانمردان، پای یکی از پیمانکاران زیر نظر شهرداری در میان بود. همچنین در موارد دیگری نظیر خشک شدن گسترده درختان در پارک‌های جنگلی اطراف تهران نیز ضعف مدیریت شهری در نگهداشت درختان و عدم تامین به‌موقع آب مورد نیاز آن‌ها به همراه نظارت ضعیف شهرداری بر عملکرد پیمانکاران بوستان‌ها، باعث خشک شدن تعداد زیادی از درختان شده است. 

براساس گزارشات منتشرشده در صحن شورای شهر تهران، در مجموع بیش از ۱۲ هزار درخت در سه بوستان جنگلی سرخه‌حصار، چیتگر و لویزان خشک شده‌اند که به گفته مسئولان اداره‌کل منابع طبیعی استان تهران، قصور مدیریت شهری در نگهداشت و آبیاری این درختان باعث خشک شدن تعداد زیادی از آن‌ها، بر اثر ابتلا به انواع آفات و بیماری‌ها شده است. ضمن این که در دو سال و نیم سپری‌شده از دوره فعلی شهرداری تهران، در موارد مختلفی شاهد قطع شدن یا آسیب دیدن درختان موجود در سطح شهر در حین انجام عملیات ساختمان‌سازی بوده‌ایم و در مواردی مثل قطع درختان در خیابان ولیعصر (عج) و سایر معابر تهران نیز مشاهده کرده‌ایم که شهرداری نتوانسته است نظارت لازم را برای پیشگیری از بروز این اتفاقات داشته باشد. 

در این میان در برخی از پروژه‌های عمرانی انجام‌شده توسط خود مدیریت شهری بخصوص در پروژه‌هایی نظیر احداث بزرگراه یا تقاطع غیرهمسطح نیز شاهد جابه‌جایی تعداد انبوهی از درختان بوده‌ایم؛ علاوه بر این، در دوره فعلی شهرداری تهران، تعداد زیادی درخت توسط نهاد‌های دولتی و عمومی مستقر در پایتخت قطع یا جابه‌جا شده‌اند که شهرداری نتوانسته است اقدام خاصی برای جلوگیری از وقوع این تخلفات انجام دهد؛ از جمله این موارد می‌توان به تخلف دانشگاه الزهرا (س) و دانشگاه تهران در قطع درختان و همچنین تخلفاتی مانند قطع گسترده درختان در مجموعه ورزشی انقلاب یا کاخ سعدآباد اشاره کرد که همگی با انفعال مدیریت شهری روبه‌رو بوده‌اند.

حساسیت‌های مردم نسبت به لزوم حفظ درختان افزایش پیدا کرده است
در چنین شرایطی از «ناصر امانی» عضو شورای اسلامی شهر تهران درباره نگرانی‌ها از افزایش قطع، جابه‌جایی یا خشک شدن درختان پایتخت در دوره کنونی مدیریت شهری که از مهر ۱۴۰۰ آغاز شده است، پرسدیم و او نیز در پاسخ به خبرنگار ایلنا توضیح داد: هم قطع شدن و هم خشک شدن درختان در دوره‌های گذشته مدیریت شهری نیز رخ داده است و نمی‌توان گفت که این مساله الزاما در دوره فعلی بیشتر شده، اما مساله‌ای که اکنون تا حدودی نگران‌کننده شده است و باید تدبیری جدی برای جلوگیری از آن اندیشیده شود، موضوع قطع درختان توسط نهاد‌های دولتی و عمومی مستقر در شهر تهران است. 

نماینده مردم تهران در پارلمان شهری با بیان این که درباره موضوع قطع درختان در سطح پایتخت نمی‌توان چندان به مردم عادی خُرده گرفت، اظهار داشت: در پرونده‌های کمیسیون ماده ۷۷ که مربوط به رسیدگی به شکایات شهروندان درباره جریمه‌های وضع‌شده برای آن‌ها پیرامون قطع درختان است، مشاهده می‌کنیم که بیشتر مردم یا از قوانین و مقررات اطلاع کافی ندارند یا وقتی می‌خواهند در ملک خود تغییر کاربری یا ساخت‌وساز انجام دهند، درباره نحوه نگهداری از درختان آگاه نیستند. در واقع، عمدتا عدم اطلاع و آگاهی مردم باعث قطع درختان توسط آن‌ها می‌شود و به‌ندرت شهروندانی پیدا می‌شوند که عمدا این کار را انجام می‌دهند. البته در مواردی که ثابت شود یک شخص به صورت عمدی دست به قطع درختان زده است، حتما حداکثر جریمه برای او در نظر گرفته می‌شود. 

وی در ادامه خاطرنشان کرد: بیش از آن که شهروندان عادی در موضوع قطع درختان در تهران مقصر باشند، این نهاد‌های عمومی و دولتی هستند که به‌راحتی این کار را انجام دهند. خوشبختانه در حال حاضر حساسیت‌های مردم نسبت به لزوم حفظ درختان و فضای سبز شهری افزایش پیدا کرده است و به محض این که خبر یا تصویری درباره قطع درختان یا حتی احتمال قطع شدن یک یا چند درخت در سطح شهر یا در محوطه تحت مدیریت یک نهاد دولتی منتشر می‌شود، افکار عمومی به‌شدت موضوع را پیگیری می‌کنند که جای تقدیر دارد. 

تعداد زیادی از درختان جابه جا شده است
امانی با بیان این که حجم جابه‌جایی درختان در سطح شهر در دوره کنونی مدیریت شهری در مقایسه با دوره‌های قبلی بیشتر شده است، عنوان کرد: در دوره فعلی مدیریت شهری در موارد بسیاری شاهد آن بوده‌ایم که شهرداری تهران برای ایجاد تقاطع‌های غیرهمسطح یا دوربرگردان‌ها اقدام به جابه‌جایی تعداد زیادی از درختان بوستان‌ها یا درختان حاشیه بزرگراه‌ها کرده است. البته در پرونده‌هایی که خود شهرداری برای اجرای یک پروژه عمرانی درختان را جابه‌جا می‌کند، حتما موافقت کمیسیون ماده ۷ نیز اخذ می‌شود، اما بالاخره این موضوع برای مردم حساسیت‌برانگیز است، بخصوص که در برخی موارد می‌توان با جابه‌جایی تعداد کمتری از درختان، پروژه عمرانی مد نظر شهرداری را انجام داد. 

عضو شورای اسلامی شهر تهران ادامه داد: جابه‌جایی درختان در پروژه‌های عمرانی توسط خود شهرداری و همچنین قطع درختان توسط بعضی نهاد‌های دولتی باعث شده است که حساسیت‌های شهروندان نسبت به موضوع قطع یا جابه‌جایی درختان در سطح شهر تهران بیشتر شود که البته این حساسیت‌ها به حفظ محیط‌زیست پایتخت کمک می‌کند. این در حالی است که متاسفانه تا کنون پیگیری‌های شورای شهر برای روشن شدن مسائل در پرونده‌های مربوط به قطع یا جابه‌جایی درختان توسط برخی دستگاه‌های عمومی کشور نظیر آنچه در پادگان ۰۶ ارتش یا کاخ سعدآباد مشاهده کرده‌ایم، هنوز به جایی نرسیده است؛ اگرچه پیگیری‌های ما همچنان ادامه دارد. 

وی با اشاره به آسیب‌های احتمالی ناشی از جابه‌جایی درختان در فرآیند اجرای پروژه‌های عمرانی خاطرنشان کرد: شورای شهر تهران چند مرتبه به شهرداری تذکر داده است که اولا باید میزان جابه‌جایی درختان در پروژه‌های عمرانی به حداقل برسد، ثانیا باید اطلاع‌رسانی کافی به مردم داده شود تا عموم شهروندان بدانند درختانی که به خاطر اجرای پروژه‌های ترافیکی نظیر ایجاد دوربرگردان یا تقاطع غیرهمسطح از یک نقطه شهر برداشته می‌شوند، دقیقا در کدام نقطه دیگر شهر دوباره کاشته می‌شوند. 

دست شهرداری برای برخورد با قطع‌کننده درختان بسته است 
امانی در پاسخ به این سوال که شهرداری تهران چه اقداماتی را می‌تواند برای جلوگیری از قطع درختان توسط نهاد‌های دولتی و عمومی انجام دهد، یادآور شد: متاسفانه دست شهرداری برای برخورد با دستگاه‌هایی که اقدام به قطع یا جابه‌جایی درختان می‌کنند، بسته است؛ به طور مثال در موضوع قطع درختان در کاخ سعدآباد نیز شهرداری نتوانست از وقوع تخلف جلوگیری کند، بلکه بعد از قطع شدن درخت‌ها به دستگاه قضایی شکایت کرد. 

عضو شورای اسلامی شهر تهران ادامه داد: در مواردی که دستگاه‌های دولتی و عمومی در محوطه‌های تحت مدیریت خود اقدام به قطع درختان می‌کنند، مامور شهرداری اجازه ورود ندارد و مدیریت شهری در بهترین حالت می‌تواند از دستگاهی که این اقدام را انجام داده است، در مراجع قضایی شکایت کند؛ به عبارت دیگر، در موضوع برخورد شهرداری با نهاد‌هایی که اقدام به قطع درختان می‌کنند یا پیشگیری از وقوع این تخلف توسط دستگاه‌های دولتی و عمومی، خلأ قانونی وجود دارد، اما درباره برخورد با مردم، قانون‌گذار دست شهرداری را به طور کامل باز گذاشته است و مدیریت شهری با شهروندانی که درختان را قطع می‌کنند، برخورد می‌کند، اما درباره نهاد‌های دولتی نمی‌تواند برخورد قاطعی انجام دهد. 

وی همچنین تاکید کرد: متاسفانه ابزار و ضمانت‌های لازم برای برخورد قاطع با نهاد‌های دولتی و عمومی که در سطح شهر تهران اقدام به قطع درختان می‌کنند، در اختیار شهرداری قرار ندارد و حتما باید قوانین و مقررات موجود در این زمینه اصلاح شود. 

روند کاشت و نگهداشت درختان تهران طبق برنامه‌ریزی بلندمدت پیش نمی‌رود 
«وحید اعتماد» دانشیار گروه جنگلداری دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، اما در گفتگو با خبرنگار ایلنا معتقد است که مساله قطع، جابه‌جایی، خشک شدن یا آسیب دیدن درختان پایتخت، ریشه‌هایی در نحوه عملکرد و سیاست‌گذاری‌های فعلی و گذشته مدیریت شهری تهران دارد. از نظر او، یکی از مهمترین عواملی که به قطع درختان در نقاط مختلف شهر تهران دامن می‌زند، این است که روند شهرسازی در بسیاری از نقاط پایتخت از گذشته براساس الگو‌های مدون و برنامه‌ریزی‌های مبتنی بر آینده بلندمدت پیش نرفته است و به همین دلیل، بعضا شاهد آن هستیم درختکاری‌هایی که در دهه‌های قبل در یک نقطه از شهر انجام شده، اکنون بر سر راه اجرای یک پروژه عمرانی یا تکمیل یک بزرگراه قرار گرفته است و شهرداری الزاما باید آن درختان را جابه‌جا کند، زیرا از قبل برنامه‌ریزی نشده بود که درختان مد نظر در جایی کاشته شوند که بعدا احتمال کشیدن بزرگراه، تعریض خیابان یا انجام دیگر پروژه‌های عمرانی در آن وجود نداشته باشد. 

عضو هیات علمی دانشگاه تهران در توضیح بیشتر در این زمینه گفت: یکی از وظایف شهرداری تهران حفظ محیط‌زیست و توسعه فضای سبز شهر است و مسئولیت کاشت و نگهداری از درختان سطح شهر نیز برعهده این نهاد قرار دارد. اما وقتی شاهد آن هستیم که در خود شهرداری، از دوره‌های قبلی مدیریت شهری گرفته تا کنون، روند کاشت و نگهداشت درختان براساس برنامه‌ریزی‌های بلندمدت پیش نرفته است، نمی‌توان انتظار داشت که در بخش‌هایی از شهر که مدیریت آن برعهده شهرداری قرار ندارد، نظیر دانشگاه‌ها، پادگان‌ها، اماکن دولتی، مراکز تاریخی و گردشگری و…، درختکاری‌ها طبق رویکرد آینده‌نگرانه انجام شده باشد. به همین دلیل است که در سال‌های اخیر بار‌ها شاهد آن بوده‌ایم که در یک دانشگاه، موزه، اداره و حتی در یک بوستان زیر نظر خود شهرداری، تعدادی از درختان برای انجام ساخت‌وساز یا اجرای یک پروژه عمرانی، جابه‌جا یا حتی قطع شده و برخوردی جدی هم با متخلفان صورت نگرفته است. 

وی افزود: اگر سیاست کلی شهرداری بر این اصل استوار باشد که وقتی اجرای یک پروژه عمرانی، جابه‌جایی تعدادی درخت را اجتناب‌ناپذیر کند، در عوض تعداد بیشتری درخت در یک نقطه دیگر کاشته شود، جابه‌جایی درختان در آن پروژه اشکالی ندارد، البته به شرطی که اجرای پروژه عمرانی مد نظر برای رفاه حال شهروندان ضرورت داشته باشد. 

شهرداری نباید بدون توجه به دانش کارشناسی، درختان را جابه‌جا کند 
اعتماد همچنین به آسیب‌های فرهنگی ناشی از زمینه‌سازی قطع یا جابه‌جایی درختان توسط شهرداری به عنوان نهاد متولی حفظ فضای سبز شهر تهران اشاره کرد و اظهار داشت: وقتی خود شهرداری در شرایط غیرضروری اقدام به جابه‌جایی درختان کند، این فرهنگ غلط در بین مردم گسترش می‌یابد و افراد عادی نیز بدون ترس و نگرانی، ممکن است دست به قطع درختان بزنند. در واقع، شهرداری خودش متولی حفظ محیط‌زیست شهر است و نباید در هیچ پروژه‌ای بدون توجه به خرد جمعی، دانش کارشناسی و آنچه به عنوان خواست عمومی توسط سازمان‌های مردم‌نهاد یا گروه‌های مردمی مطرح می‌شود، اقدام به قطع یا جابه‌جایی درختان کند. ضمن این که وقتی تعدادی درخت جابه‌جا می‌شود، باید به شهروندان اطلاع‌رسانی کافی شود که اولا این درختان در چه نقطه‌ای مجددا کاشته شده و ثانیا با کاشت درختان جدید، چقدر به بهبود وضعیت فضای سبز شهر کمک شده است. 

دانشیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران ادامه داد: اگر شهرداری درباره جابه‌جایی درختان به مردم توضیح کافی ندهد، سرمایه اجتماعی‌اش آسیب می‌بیند و این مساله سبب می‌شود که حساسیت شهروندان نسبت به اتفاقات مشابه بسیار بالا برود و شاهد بروز واکنش‌های گسترده‌ای در سطح جامعه نسبت به مدیریت شهری باشیم. همچنین باید توجه داشت که احتمال بروز آسیب برای درختان در فرآیند جابه‌جایی آن‌ها وجود دارد و این‌طور نیست که جابه‌جا شدن یک یا چند درخت، هیچ آسیبی به هیچ کدام از آن‌ها نزند. به همین دلیل است که حتما باید هم‌زمان با جابه‌جایی درختان بالغ از یک نقطه به نقطه دیگر، باید تعداد مشخصی نهال جوان در یک نقطه سوم کاشته شود که سرانه فضای سبز شهری کاهش پیدا نکند. البته طبیعتا اگر عملیات جابه‌جایی توسط افراد مجرب و زیر نظر متخصصان انجام شود، احتمال آسیب به درختان کمتر می‌شود. 

وی در پایان تصریح کرد: متاسفانه مسئولان دوره کنونی شهرداری تهران نسبت به حفظ محیط‌زیست شهر، رویکرد جامع‌نگرانه و آینده‌نگرانه‌ای ندارند، به نحوی که در حین اجرای پروژه‌های عمرانی و صدور مجوز برای ساخت‌وساز در نقاط مختلف شهر، توجه چندانی به لزوم رعایت ضوابط زیست‌محیطی و پیوست‌های اجتماعی نمی‌شود. البته مسئولان شهرداری بار‌ها از توجه به محیط‌زیست و تلاش برای افزایش سرانه فضای سبز شهری صحبت کرده‌اند، اما در بعضی موارد از جمله درباره صدور مجوز برخی ساخت‌وسازها، اقداماتی را انجام داده‌اند که به زیرساخت‌های لازم برای حفظ محیط‌زیست شهر آسیب زده است.

منبع: خبرگزاری ایلنا

دیگر خبرها

  • واریز ۲ میلیون تومان به حساب معلمان در آستانه روز معلم
  • تجلیل از ۵ هزار معلم بازنشسته و شاغل در جنوب استان بوشهر
  • انجام کارهای بی‌منت در گرو داشتن تفکر بسیجی است
  • انجام کارهای بی‌منت در گروه داشتن تفکر بسیجی است
  • تجلیل از ۵۰۰۰ معلم شاغل و بازنشسته جنوب استان بوشهر
  • همه کارهایی که باید قبل از پرواز انجام داد
  • ضرورت انجام کارهای فرهنگی در حوزه دانش آموزی
  • افزایش جابه‌جایی درختان در دوره زاکانی
  • تجلی زندگی بر مدار مدیریت زمان
  • بهترین زمان برای مسواک زدن چه وقتی است؟