Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-07@11:32:58 GMT

دانشجوی مسؤول مسائل را آگاهانه تحلیل می‌کند

تاریخ انتشار: ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۳۸۱۸۶۵

دانشجوی مسؤول مسائل را آگاهانه تحلیل می‌کند

مسئولیت‌پذیری اجتماعی، مسئله‌ای است که این‌روزها کمتر در جامعه دیده می‌شود. بسیاری به فکر منافع شخصی خودشان هستند و گاهی این منافع شخصی در تعارض و تضاد با منافع عمومی جامعه است. آنچه در این بین اهمیت دارد، ایجاد و تقویت روحیه دگراندیشی در بین مردم است، اما انتظار از جامعه دانشجویی این است که به‌عنوان اجتماعی اثرگذار و فعال در جامعه، مسئولیت‌پذیری اجتماعی بالایی داشته باشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در گفت‌وگو با دکتر مجتبی صدیقی، رئیس سازمان امور دانشجویان کشور به بررسی این موضوع پرداختیم.

فرهنگ/ زهره کهندل: آقای صدیقی، دانشجویان ما چطور می‌توانند مسئولیت‌پذیری اجتماعی بالایی داشته باشند، یعنی نسبت به اتفاقات اجتماعی بی‌تفاوت نبوده و اثرگذاری داشته باشند؟

تجربه‌ای که ما تاکنون داشتیم، نشان از مشارکت دانشجویان در عرصه‌های مختلف دارد. یکی از گروه‌های مرجع، جامعه دانشجویان و دانشگاهیان هستند. این حضور و تأثیر اجتماعی بعد از پیروزی انقلاب، شکل جدی‌تر و معناداری پیدا کرده است، به‌ویژه در حوزه سازندگی که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با مشارکت جهاد سازندگی و سپاه پاسداران انجام شد.، در همه این عرصه‌ها، حضور دانشجویان و دانشگاهیان را به‌طور جدی شاهد بودیم؛ زیرا بخش مهمی از اقشار جامعه، دانشجویان و دانشگاهیان هستند. در عرصه انتخابات و حضور مردم برای تعیین سرنوشت هم دانشگاهیان به‌عنوان گروه مرجع نقش جدی داشتند، چون با آگاهی، مسائل کشور را تحلیل می‌کنند و الگویی برای سایر اقشار جامعه هستند.

چقدر مسئولیت‌پذیری اجتماعی دانشجویان را در سال‌های اخیر، دچار نوسانات کاهش و افزایش دیدید؟

در سال‌های اخیر در میان دانشجویان، نگاه همه‌جانبه‌نگری وجود داشته تا ضمن اینکه دانشجویان در فعالیت‌های سیاسی حضور دارند، در فعالیت‌های صنفی، آموزشی، فرهنگی و اجتماعی هم حضور جدی و مؤثر داشته باشند. تنها بعد سیاسی، صحنه حضور دانشجویان نیست، خوشبختانه در این‌باره تنوع‌بخشی ایجاد شده و استقبال دانشجویان از فعالیت‌های اجتماعی و صنفی بیشتر شده است. مثلاً کانون‌های همیاری درکنار دفاتر مراکز مشاوره در دانشگاه‌ها ایجاد شده که تلاش می‌کنند به حل مشکلات دانشجویان کمک کنند. ما به این نتیجه رسیدیم که اگر از خود دانشجویان در این زمینه کمک بگیریم، مراکز مشاوره بهتر عمل می‌کنند. کانون‌های همیار دانشجویی که با استقبال دانشگاه‌ها طی یک‌سال‌ونیم اخیر آغاز به‌کار کرده است، به تعدادی از دانشجویان داوطلب آموزش می‌دهد تا در خوابگاه‌ها و محیط‌های آموزشی با دیگر دانشجویان ارتباط داشته باشند و برای رفع مشکلاتشان قدم بردارند. اردوهای جهادی دانشجویی هم برای محرومیت‌زدایی در مناطق محروم، ازجمله نمودهای مسئولیت‌پذیری اجتماعی دانشجویان است. امروز در دانشگاه‌ها، فقط تحرکات و موضع‌گیری‌های سیاسی را نمی‌بینید، بلکه موضع‌گیری و حرکت‌های اجتماعی، کمک به مردم و حضور در مناطق مختلف، حرکت‌های خودجوش در ایام تعطیلات برای آموزش و کمک به محرومان و غیره، نمودهای حضور اجتماعی دانشجویان است.

* درباره کانون‌های همیار که با مشارکت دانشجویان فعال است، بیشتر توضیح می‌دهید؟

کانون دانشجویی همیاران سلامت، نهاد نوپایی است که در دانشگاه‌ها ایجاد شده و به‌مرور زمان انسجام پیدا کرده است. تشکیل این کانون‌ها نمادی است از احساس مسئولیت دانشجویان که همیشه نسبت به مسائل اجتماعی خودشان احساس مسئولیت می‌کنند و این‌بار این احساس مسئولیت به همکلاسی‌هایشان تسری پیدا کرده و به‌دنبال حل مشکلاتشان هستند. تجربه نشان داده دانشجویان پیش از اینکه اطلاعات موردنیازشان را از جامعه و خانواده بگیرند، به هم‌کلاسی‌هایشان مراجعه می‌کنند و به آن‌ها اعتماد بیشتری دارند، پس ما به‌جای اینکه بنشینیم تا دانشجویان سراغ ما بیایند، باید از آن‌ها استفاده کنیم تا بین دانشجویان بروند و مشکلات آن‌ها را شناسایی کنند. دو سال پیش آیین‌نامه کانون‌های دانشجویی همیاران سلامت روان تشکیل شد و تاکنون نیز بیش از ۱۱۰ کانون در دانشگاه‌ها تشکیل شده که ۶ هزارنفر در آن عضویت دارند. تشکیل این کانون‌ها یک نگرش جدید در فعالیت‌های اجتماعی دانشجویان است و مسئولان دانشگاه‌ها نیز در طی این چندسال، برخوردی مسئولانه داشته‌اند.

محور تشکیل این کانون‌ها این است که محیط‌های دانشجویی را بررسی کنیم و مشکلات آن‌ها را برطرف سازیم و بتوانیم محیط‌های دانشجویی را اخلاقی کنیم.

آیا ایجاد و تقویت روحیه مسئولیت‌پذیری اجتماعی در دانشجویان باعث هدفمندی در مسئله‌یابی برای پایان‌نامه‌نویسی خواهد شد؟

قطعاً همین‌طور است. شناختی که دانشجو نسبت به مسائل جامعه پیدا می‌کند، به‌ویژه در رشته‌های علوم انسانی، با حضور در اجتماع و بین مردم است. گاهی پایان‌نامه‌ای هم که انتخاب می‌شود نیاز به حضور اجتماعی در بین مردم دارد و فرصت خوبی برای فعالیت اجتماعی دانشجویان می‌شود. به‌هرحال این موضوع دوطرفه است و این حضور اجتماعی هم می‌تواند به مسئله‌یابی دانشجویان کمک کند.

باتوجه به رابطه معنادار بین نشاط دانشجویی و مسئولیت‌پذیری اجتماعی، چطور سعی شده که نشاط در دانشگاه‌ها بیشتر شود؟

ما دو معاونت فرهنگی و دانشجویی در وزارت علوم داریم که بخش ما ارائه‌دهنده خدمات صنفی و رفاهی به دانشجویان است. ما در حوزه تربیت بدنی و شورای صنفی فعال هستیم و معاونت فرهنگی هم فعالیت‌های سیاسی، اخلاقی و اجتماعی را دنبال می‌کند. هر دو بخش وظیفه دارند نشاط را در فضای دانشگاهی بالا ببرند. با توسعه ورزش همگانی و ورزش قهرمانی تلاش شده نشاط دانشجویی بیشتر شود. کانون‎‌های خودجوش همیار دانشجویی در حوزه مشاوره هم بسیار اثرگذارند. شوراهای صنفی هم پلی بین دانشجویان و مسئولان دانشگاه هستند که مشکلات دانشجویی را دنبال می‌کنند و این باعث تقویت روحیه امید و نشاط در دانشگاه‌ها می‌شود. حمایت از سفرهای زیارتی دانشجویان هم از جمله برنامه‌های ماست. امسال صندوق رفاه دانشجویان از 30هزار سفر عتبات عالیات دانشجویان حمایت می‌کند تا دانشجویان بیشتری به این سفرهای زیارتی بروند.

منبع: قدس آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۳۸۱۸۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اعتراضات دانشجویی علیه اسرائیل به مکزیک هم رسید

تحولات اخیر نورا را شگفت‌زده کرده است. سال‌ها پس از آنکه نیروهای اشغالگر اسرائیل، خانواده‌اش را مجبور به ترک غزه و نقل مکان به کالیفرنیا کرد، نظامیان اسرائیلی شروع به بمباران وطن پدر و مادرش کرد. تعداد زیادی از بستگانش در حملات اخیر اسرائیل به نوار غزه جان خود را از دست داده‌اند. در روزهایی که تمام دنیا نظاره‌گر این اتفاقات بودند، دانشجویان آمریکایی اعتراضاتی را شروع کردند که حالا هر روز دامنه‌اش گسترده‌تر می‌شود. در زمان شعله‌ور شدن این اعتراضات در دانشگاه‌های آمریکا، نورا برای ملاقات یکی از دوستانش به مکزیک رفته بود.

به گزارش ایسنا به نقل از ال پائیس، دانشجویان دانشگاه «استقلال ملی مکزیک» نیز به صف معترضان به جنگ در غزه پیوسته‌اند. دانشجویان این موسسه آموزشی مطرح در آمریکای لاتین، همچون هم‌سالان خود در ایالات متحده با برگزاری تجمع اعتراضی، خواستار توقف نسل‌کشی در غزه شدند. معترضان از دو روز پیش با برپا کردن بیش از ۴۰ چادر خواستار پایان دادن به روابط دیپلماتیک مکزیک و اسرائیل شده‌اند.

نورا جزو اولین کسانی بود که در این تجمع حاضر شد. او با راهنمایی دوستش متوجه شد که این دانشگاه نماد جنبش مستقل دانشجویی در آمریکای لاتین به حساب می‌آید. دوست نورا در این مورد می‌گوید: سابقه این دانشگاه موجب شده تا بسیار مورد احترام مردم مکزیک باشد. از نظر تاریخی، آنها توانسته‌اند فضای سیاسی را تغییر دهند و به همین دلیل کاملا من به اقدامات دانشگاه بسیار امیدوار هستم.

با اینکه چند روز بیشتر از شکل‌گیری این تجمع نگذشته است، اما بسیار هدفمند عمل می‌کنند. کار و وظایف بین افراد تقسیم شده است: یکی برای مدیریت امنیت، یکی برای تدارکات، دیگری برای اطلاع رسانی و ارتباط با رسانه‌ها و گروهی نیز برای ارائه کمک های اولیه و حمایت روانی. خواسته‌های اولیه آنها هم بسیار مشخص و واضح است: توقف نسل کشی و پایان دادن به اشغالگری در فلسطین، پایان دادن به روابط بین دانشگاه و اسرائیل، پایان دادن به روابط دیپلماتیک بین مکزیک و اسرائیل، پایان دادن به سرکوب جهانی جنبش دانشجویی طرفدار فلسطین و آزادی معترضانی که در زندان هستند.

کریمه رجما، فارغ‌التحصیل رشته فلسفه این دانشگاه در مورد این حرکت اعتراضی می‌گوید: دانشجویان مکزیکی قرار نیست به دولت نتانیاهو پایان دهند؛ در واقع قرار است ما با حضور خود بگوییم که کنار فلسطین ایستاده‌ایم و خواستار توقف این نسل‌کشی گسترده هستیم.

هنوز مشخص نیست که این تجمع اعتراضی تا کی ادامه خواهد داشت. بعید نیست که پلیس مکزیک همچون نیروهای پلیس در آمریکا، معترضان را در اینجا سرکوب کنند. با این حال، هدف آنها کاملا مشخص است: شنیده شدن صدای آنها و گسترش جنبش اعتراضی.

رناتا آگیلار، دانشجوی ۲۲ ساله رشته تاریخ این دانشگاه در این رابطه می‌گوید: دانشگاه «استقلال ملی مکزیک» از نظر سیاسی، چه در داخل و چه در خارج از کشور، اهمیت زیادی دارد. ما امیدواریم که دیگر دانشگاه‌های مکزیک هم از این حرکت الهام بگیرند. این حرکت نباید پس از هفت ماه نسل‌کشی اسرائیل در فلسطین آغاز می‌شد. فقط امیدوارم که دوام بیاورد و تعداد بیشتری از مردم را به سمت خودش جلب کند.

انتهای پیام 

دیگر خبرها

  • حضور تشکل‌ها با عقاید مختلف در دانشگاه نشان از دموکراسی دارد
  • فرید مرجایی، تحلیل گر مسائل آمریکا و مقیم این کشور: جنبش دانشجویی سپهر غالب بر فضای سیاسی آمریکا را به چالش کشید/ شبکه های اجتماعی امپراطوری رسانه ای را زیر سوال بردند/ تظاهرات دانشجویی خط قرمز انتقاد از اسرائیل را شکسته است
  • بزرگترین تظاهرات دانشجویی یمن در حمایت از غزه و دانشجویان آمریکا
  • خودکشی دانشجوی کارشناسی ارشد در کوی دانشگاه تهران +تصویر
  • چرا تشکل های دانشجویی دانشگاه را اصل نمی دانند؟/ گزارش
  • خودکشی دانشجوی کارشناسی ارشد در کوی دانشگاه
  • اعتراضات دانشجویی علیه اسرائیل به مکزیک هم رسید
  • خودکشی دانشجوی کارشناسی ارشد در کوی دانشگاه تهران
  • در آمریکا چه خبر است؟
  • بازداشت بیش از ۲۳۰۰ دانشجوی حامی فلسطین در آمریکا