Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-06@22:31:14 GMT

آنچه از تنوع زیستی استان مرکزی باید بدانید

تاریخ انتشار: ۱ خرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۳۹۲۱۷۷

استان مرکزی با مساحتی معادل 29 هزار متر مربع به دلیل دارا بودن زیست‌بوم‌های بیابانی، کوهستانی و تالابی دارای تنوع زیستی غنی بوده و سرشار از سرمایه های عظیم طبیعی است.

به گزارش ایسنا، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی همزمان با روز جهانی تنوع زیستی، ضمن معرفی تنوع زیستی استان بر اهمیت حفاظت از این سرمایه‌های ارزشمند تاکید کرد .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سعید محمودی گفت: تنوع زیستی مفهومی است که امروزه در سه سطح ژن، گونه و اکوسیستم مطرح می‌شود و شامل تنوع درون گونه‌ها، بین گونه‌ها و بین زیست‌بوم‌هاست .

وی افزود: تنوع زیستگاهی و گونه‌ای محصول تنوع و گوناگونی است که در سطح ژن بروز کرده است و گنجینه ارزشمندی از ذخایر ژنتیکی کشور را در خود جا داده است که حاصل میلیون‌ها سال تغییر و تکامل طی دوران‌های زمین‌شناختی است و حفظ آنها برای استفاده نسل‌های آتی ضرورت تام دارد .

وی افزود: این ثروت ارزشمند و تاریخی به دلایل متعددی از جمله تخریب زیستگاه‌ها، افزایش فشار جمعیتی، فعالیت‌های اقتصادی و فناوری و هم چنین عوامل اجتماعی و فرهنگی در حال تغییر و از بین رفتن است .

محمودی بیان کرد: برای افزایش آگاهی از مسائل مربوط به تنوع زیستی، از طرف سازمان ملل روز 22 مه مصادف با اول خرداد را روز جهانی تنوع زیستی نامگذاری شده است .

وی اظهار کرد: استان مرکزی با مساحتی معادل 29 هزار متر مربع 1.8 درصد از مساحت کل کشور را به خود اختصاص داده است و ویژگی‌های ژئومورفولوژیک حاکم بر آن شامل مجموعه‌ای از رشته‌کوه‌ها و دشت‌های نیمه موازی است که از شمال خاوری به طرف جنوب باختری، کشیده شده‌اند .

محمودی گفت: این منطقه از دید زمین‌شناسی ایران بین دو زون زاگرس و ایران مرکزی و در زاویه برخورد دو رشته کوه البرز و زاگرس قرار گرفته است که منجر به ایجاد چین خوردگی در این محل شده و آن را برای زیست پازن مناسب کرده است .

وی افزود: 25 درصد مساحت استان را دشت‌ها و 75 درصد آن را نواحی کوهستانی و کوهپایه‌ای تشکیل می‌دهد. پست‌ترین نقطه استان در جنوب ساوه با ارتفاع 950 متر و بلندترین نقطه آن شهباز با ارتفاع 3388 متر از سطح دریاست .

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی بیان کرد: تقریبا نیمی از مساحت استان از اقلیم معتدل کوهستانی، 38 درصد اقلیم نیمه بیابانی و 12 درصد اقلیم سرد کوهستانی برخوردار است.

وی استان مرکزی را به دلیل دارا بودن زیست‌بوم‌های بیابانی، کوهستانی و تالابی دارای تنوع زیستی غنی عنوان و اظهار کرد: تاکنون در این استان حدود 335 گونه جانوری شامل 53 گونه پستاندار، 205 گونه پرنده، 54 گونه خزنده، چهار گونه دوزیست و 19 گونه ماهی شناسایی شده است .

محمودی گفت: پازن منطقه هفتاد قله نماد محیط زیست طبیعی استان مرکزی است و قوچ و میش، پلنگ، سیاه‌گوش و کاراکال از جمله پستانداران مناطق کوهستانی استان به شمار می‌روند .

وی افزود: همچنین از گونه‌های حیات وحش مناطق دشتی و بیابانی می‌توان به آهو، شغال، روباه، خرگوش، خارپشت، تشی، رودک، سمور، گربه وحشی، گراز، انواع جوندگان و همچنین بلدرچین، باقرقره، هوبره، انواع گنجشک‌سانان و انواع پرندگان شکاری مانند هما، شاهین، بحری، بالابان، لاچین، دلیجه اشاره کرد .

محمودی بیان کرد: درنا، فلامینگو، اردک کله سبز، خوتکا، چوب پا، خروس کولی، سنقر تالابی، عقاب تالابی، عقاب دوبرادر، غاز پیشانی سفید، حواصیل خاکستری، لک لک سفید، تنجه، قو، چنگر، آنقوت، گیلار، سلیم طوقی، فیلوش و انواع کاکایی از جمله پرندگان تالابی این استان هستند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی گفت: پوشش گیاهی استان شامل 1336 گونه گیاهی شامل 1019 گونه علفی، 151 گونه بوته‌ای، 125 گونه درختچه‌ای و 41 گونه درختی است که به چهار دسته تقسیم‌بندی می‌شوند.

محمودی افزود: گیاهان کوهستانی استان شامل بلوط، بنه، بادام کوهی، کیکم، ارژن، داغداغان، انجیر وحشی، تنگرس، زرشک، سماق، گون، درمنه کوهی، ریواس، کنگر، موسیر، لاله و لاله واژگون است .

وی اظهار کرد: گیاهان دشتی نیز شامل کنگر، درمنه دشتی، پرند، چرخه، گوش بره، بومادران، آنقوزه، باریجه، کما، گل ماهور، آویشن، گیاهان تالابی شامل آویارسلام، نی، شور باتلاقی و گیاهان کویری شامل قره داغ، آتریپلکس، تاغ، اسفناج وحشی، گز و انواع شور هستند .

محمودی در ادامه با اشاره به اینکه راهبردهای متعددی جهت حفظ تنوع زیستی وجود دارد، بیان کرد: یکی از قدیمی‌ترین و شناخته‌شده‌ترین این راهبردها ایجاد مناطق تحت حفاظت است که تمام اجزای تنوع زیستی اعم از اجزای شناخته شده و ناشناخته را به صورت یکپارچه حفظ می کند .

به گفته وی، استان مرکزی دارای چند منطقه حفاظت شده است که به ترتیب زیر عبارتند از:

منطقه حفاظت شده هفتادقله:

منطقه حفاظت شده هفتاد قله یکی از مهمترین مناطق حفاظت شده استان مرکزی است که از سال 1349 تحت حفاظت قرار گرفته و یکی از قدیمی‌ترین مناطق تحت حفاظت ایران در 25 کیلومتری شهر اراک است تشکیل می‌دهد.

وسعت این منطقه حدود 97 هزار هکتار است، 205 گونه گیاهی، 71 گونه پرنده، گوشتخوارانی چون پلنگ، گرگ، روباه، کفتار و گربه وحشی و علفخوارانی مانند کل و بز و قوچ و میش، حیات وحش منطقه را تشکیل می‌دهند.

منطقه حفاظت شده الوند:

این منطقه حفاظت شده در 20 کیلومتری غرب شهرستان خمین قرار داشته و وسعت 8618 هکتاری دارد. تنوع زیستی این منطقه در جنوب استان بسیار قابل توجه است. 115 گونه گیاهی، 60 گونه پرنده و 11 گونه پستاندار تنوع گونه‌ای این منطقه را تشکیل می‌دهد.

غار نخجیر:

این غار به عنوان یک اثر طبیعی ملی دیگر منطقه مهم تحت حفاظت استان است. این غار با 1200 متر طول و چندین شاخه فرعی به عنوان یکی از پدیده های جالب، کم نظیر و استثنایی استان شناخته شده است که ارزش‌های علمی، تاریخی و حفاظتی دارد و در 8 کیلومتری شهر دلیجان قرار گرفته است.

پناهگاه حیات وحش جاسب:

این منطقه حفاظت شده با مساحتی بیش از 17 هزار هکتار است که در شمال شهر نراق واقع شده است. این منطقه دارای زیستگاه‌های کوهستانی، اراضی جلگه‌ای و تپه ماهورهایی است که دارای منابع آبی غنی و منزلگاه گونه‌هایی چون قوچ و میش، گرگ، روباه، کفتار و پرندگانی مانند شاه بوف، انواع عقاب کبک و 139 گونه گیاهی است.

پناهگاه حیات وحش راسوند:

این منطقه در جنوب شهر شازند قرار گرفته و قله شهباز در این پناهگاه قرار دارد. غنای گیاهی و پستانداران این منطقه نشانگر اهمیت این منطقه به عنوان کانونی از تنوع زیستی استان است. 200 گونه گیاهی، 13 گونه پستاندار و 56 گونه پرنده، گیاهان و جانوران منطقه را تشکیل می‌دهند.

براساس این گزارش، همچنین علاوه بر این مناطق، زیستگاه‌هایی نیز در استان وجود دارند که جمعیت بارزی از گونه‌های جانوری را در خود جای داده‌اند، این مناطق عبارتند از :

منطقه شکار ممنوع تالاب میقان:

این منطقه در فصول پاییز و زمستان منزلگاه جمعیت بزرگی از پرندگان مهاجر است و نواحی حاشیه‌ای آن محلی برای تغذیه این پرندگان هستند. این تالاب در 15 کیلومتری شهرستان اراک قرار گرفته است. این تالاب با توجه به شرایط اقلیمی نواحی پیرامونی‌اش عمده‌ترین کانون تنوع زیستی منطقه است. به دلیل نقش و اهمیتی که این تالاب در حفظ تنوع زیستی حتی در سطح جهانی دارد، حفاظت و حمایت از آن ضروری است .

منطقه شکار ممنوع بازرجان:

این منطقه در 20 کیلومتری شمال شهر تفرش قرار دارد. رودخانه قره‌چای تنها رودخانه دائمی استان از داخل آن می‌گذرد و تعداد زیادی چشمه در آن به عنوان آبشخور حیات وحش استفاده می‌شود. 101 گونه گیاهی، 52 گونه پرنده شامل انواع پرندگان آوازه‌خوان و 28 گونه پستاندار تنوع گونه‌ای آن را تشکیل داده‌اند و 6 گونه ماهی در آب‌های این منطقه شناسایی شده‌اند.

منطقه شکار ممنوع پلنگاب:

این منطقه در 5 کیلومتری جنوب شرقی شهر خنداب قرار دارد و محل زیست 126 گونه گیاهی، 27 گونه پستاندار و 52 گونه پرنده است .

منطقه شکار ممنوع چال خاتون:

چال خاتون در 15 کیلومتری شهرستان شازند قرار دارد. پوشش گیاهی منحصر به فرد و ارزشمند منطقه همراه با گونه‌های مختلف پستاندار متعلق به زیستگاه‌های کوهستانی چون کل و بز و قوچ و میش، تنوع زیستی منطقه را تشکیل می‌دهند.

م نطقه شکار ممنوع خرقان:

این منطقه بین شهرستان‌های ساوه و زرندیه قرار دارد. تپه ماهورهای کم شیب همراه با ارتفاعات و دره‌های عمیق موجب مطلوبیت زیستگاه‌های این منطقه برای حیات وحش شده است. گربه وحشی و سیاه گوش همراه با علفخواران بزرگ، انواع پرندگان، ماهیان و انواع خزندگان و دوزیستان، این منطقه را به یکی از زیستگاه‌های ارزشمند استان مبدل کرده است .


انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۳۹۲۱۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آنچه باید درباره انتخابات 21 اردیبهشت‌ بدانید | معرفی 6 فهرست انتخاباتی در دور دوم

همشهری آنلاین – گروه سیاسی: ماراتن انتخابات مجلس دوازدهم، که از اسفندماه ۱۴۰۲ آغاز شده‌ در شرایطی روز جمعه، ۲۱ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ به خط پایان می‌رسد که رقابت‌های انتخاباتی در ۱۵ استان کشور ه اوج رسیده و کاندیداها در ۲۱ حوزه انتخابیه درحال فعالیت‌های انتخاباتی به‌منظور جلب‌نظر مردم هستند.

دراین میان رقابت‌های انتخاباتی در استان تهران حال‌وهوای دیگری به خود گرفته است؛ رقابت ۳۴ کاندیدا برای کسب ۱۶ کرسی نمایندگی مجلس از حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس و همچنین ورامین، پیشوا و قرچک، رقابت‌ها دراین حوزه را در کانون توجه رسانه‌ها و افکارعمومی قرار داده‌است.

در چنین شرایطی اگرچه رقابت انتخاباتی در تهران تنها در اردوگاه اصولگرایی در جریان است، اما کاندیداهای منسوب به جریان اصلاح‌طلبی نیز در برخی حوزه‌ها به دور دوم راه یافته‌اند؛ موضوعی که سبب شده دراین دور رقابت از انتخابات نیز رقابت میان اصلاح‌طلبان و اصولگرایان جریان داشته باشد.

رویکرد اصلاح‌طلبان در دور دوم

طی روزهای اخیر تحرکات انتخاباتی محدود به جریان‌های اصولگرایی نبوده و جریان‌های اصلاح‌طلب نیز فعالیت‌هایی را برای دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم داشته‌اند. براین اساس هم بود که حزب اعتماد ملی اعلام کرد از کاندیداهایی که گرایش اصلاح‌طلبی یا متمایل به اصلاح‌طلبان داشته باشند، حمایت خواهد کرد. براساس برخی گمانه‌زنی‌ها در اردوگاه اصلاح‌طلبی، ندای ایرانیان، کارگزاران سازندگی، اعتمادملی و اعتدال و توسعه از جمله احزاب اصلاح‌طلبی هستند که از برخی کاندیداهای به دور دوم راه یافته در نقاط مختلف کشور حمایت می‌کنند.

رقابت در اردوگاه اصولگرایی

ترکیب کاندیداهای حاضر در دور انتخابات مجلس دوازدهم در تهران نشان می‌دهد دراین حوزه انتخابیه رقابت تنها در اردوگاه اصولگرایی جریان دارد. براین اساس هم بود که طی روزهای اخیر شاهد انتشار فهرست‌های مختلفی از این جریان به‌منظور رقابت در تهران بوده‌ایم؛ فهرست‌های چندگانه‌ای که در ادامه به بررسی آنها می‌پردازیم.

۱

فهرست وفاق

نام فهرست: جمعیت وفاداران انقلاب اسلامی

شعار: انقلاب، کارآمدی و مردمی

رویکرد ویژه: عدم وحدت با هیچ جریان سیاسی / اخذ تعهدنامه انتخاباتی از افراد حاضر در فهرست

کاندیداها: احمد نادری، ابراهیم یزدی، سمیه رفیعی، ابوالفضل ظهره‌وند، حسین نجابت، عبدالحسین روح‌الامینی، زهره سادات لاجوردی، زینب قیصری، علیرضا سلیمی، محمدحسین حسین‌زاده بحرینی، حسن خجسته باقرزاده، مهدی عسگری، مجتبی زارعی، علی‌اصغر پورمحمدی، سید نظام‌الدین موسوی، مجتبی رحماندوست.

۲

شورای ‌وحدت

نام فهرست: شورای وحدت اصولگرایان

شعار: تحول برای زندگی بهتر

رویکرد ویژه: در اولویت قرار گرفتن بانوان

کاندیداها: سمیه گلپور چمرکوهی، ریحانه اخلاقی، سمیه رفیعی، زینب قیصری، زهره سادات لاجوردی، علی‌اصغر پورمحمدی، ابوالقاسم جراره، محمد سراج، مجتبی رحماندوست، علیرضا سلیمی، حسین صمصامی مزرعه آخوند، ابراهیم عزیزی، پیمان فلسفی، سیدنظام الدین موسوی، سیدمرتضی محمودی، احمد نادری.

۳

فهرست جبهه انقلاب

نام فهرست: فهرست مشترک شورای‌ائتلاف و جبهه پایداری

شعار: ایران سربلند

رویکرد ویژه: عدم توجه صرف به وابستگی حزبی کاندیداها

کاندیداها: علیرضا سلیمی، غلامحسین رضوانی، محمد سراج، زهره سادات لاجوردی، زهره طبیب‌زاده، فاطمه قاسم‌پور، مجتبی زارعی، حسین صمصامی، حسین نجابت، محمدحسین حسین‌زاده بحرینی، علی‌اصغر پورمحمدی، حسن خجسته باقرزاده، مهدی شریفیان، مهدی عسگری، عبدالحسین روح الامینی، سعید آجرلو.

۴

جامعه اسلامی مهندسین

نام فهرست: فهرست جامعه اسلامی مهندسین

شعار: -

رویکرد ویژه: حضور فعال در دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم

کاندیداها: احمد نادری، سمیه رفیعی، حسین نجابت، عبدالحسین روح‌الامینی، ابوالقاسم جراره، زهره‌سادات لاجوردی، علیرضا سلیمی، صالح اسکندری، محمدحسین حسین‌زاده بحرینی، سمیه گلپور چمرکوهی، علی‌اصغر پورمحمدی، علی طهرانی‌مقدم، سیدنظام‌الدین موسوی، مجتبی رحماندوست، مهدی شریفیان، غلامحسین رضوانی.

۵

امنا

نام فهرست: فهرست ائتلاف مردمی نیروهای انقلاب اسلامی

شعار: کار را که کرد؟ آنکه تمام کرد

رویکرد ویژه: انتخاب اغلب کاندیداهای دور دوم از باقی‌مانده‌های فهرست دور نخست

کاندیداها: سیدنظام‌الدین موسوی، احمد نادری، ابراهیم عزیزی، پیمان فلسفی، سمیه رفیعی، ابوالفضل ظهره‌وند، محمد سراج، ابوالقاسم جراره، زینب قیصری، ریحانه اخلاقی، صالح اسکندری، سیدمرتضی محمودی، بیژن نوباوه وطن، حسین صمصامی، مجتبی رحماندوست، مهدی شریفیان.

۶

مستقلین واعتدالگرایان

نام فهرست: فهرست جبهه مستقلین و اعتدالگرایان ایران

شعار: -

رویکرد ویژه: معرفی کاندیداهای مشترک با بسیاری از فهرست‌های دیگر

کاندیداها: ابراهیم عزیزی، عبدالحسین روح‌الامینی نجف‌آبادی، علی‌اصغر پورمحمدی، مهدی عسکری، حسن خجسته باقرزاده، سمیه رفیعی، ابوالفضل ظهروند، مجتبی زارعی، محمدحسین حسین‌زاده بحرینی، سیدنظام‌الدین موسوی، زینب قیصری، مجتبی رحماندوست، زهره‌سادات لاجوردی، احمد نادری، حسین نجابت، عیلرضا سلیمی.

آنچه باید درباره دور دوم انتخابات بدانید

روز جمعه، ۲۱ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳، دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم در نقاط مختلف کشور برگزار می‌شود؛ انتخاباتی که در نهایت فهرست ۲۹۰ نفری خانه ملت در دور جدید را تکمیل خواهد کرد.

۴۵ کرسی

دراین دور تکلیف ۴۵ کرسی باقی‌مانده مجلس دوازدهم مشخص می‌شود.

۲۲ حوزه انتخابیه

در دور دوم کاندیداها در ۲۲ حوزه انتخابیه برای حضور در مجلس دوازدهم رقابت می‌کنند.

۹۰ کاندیدا

دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم با حضور ۹۰ کاندیدا برگزار می‌شود.

۱۵ استان

۲۱ اردیبهشت‌ماه ۱۵ استان کشور شاهد برگزاری دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم خواهند بود.

آذربایجان‌شرقی: تبریز، آذرشهر و اسکو/ شبستر/ میانه

اردبیل: پارس‌آباد، بیله‌سوار و اصلاندوز

اصفهان: سمیرم / لنجان

البرز: کرج، اشتهارد و فردیس

تهران: تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس / ورامین، پیشوا و قرچک

خراسان‌جنوبی: بیرجند، درمیان و خوسف

خراسان رضوی: مشهد و کلات

خوزستان: آبادان / رامهرمز و رامشیر

زنجان: زنجان و طارم / خدابنده

فارس: شیراز و زرقان / مرودشت، ارسنجان و پاسارگاد

لرستان: خرم‌آباد و چگنی

مازندران: قائم‌شهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوه شمالی

همدان: ملایر

کرمانشاه: کرمانشاه

گلستان: گنبدکاووس

انتخابات الکترونیک در ۸ شهر

شورای‌نگهبان با برگزاری انتخابات به‌صورت الکترونیک در حوزه‌های تبریز، تهران، آبادان، شیراز، کرمانشاه، خرم‌آباد، قائم‌شهر و ملایر موافقت کرده‌است.

کد خبر 849186 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها وزارت کشور مجلس - انتخابات نماینده مجلس مجلس شورای اسلامی

دیگر خبرها

  • مشاهده پلنگ در منطقۀ سبزکوه
  • مشاهده پلنگ در منطقه سبزکوه چهارمحال‌وبختیاری
  • تصاویری از گشت و گذار پلنگ ایرانی در منطقه حفاظت شده سبزکوه
  • مشاهده پلنگ درسبزکوه چهارمحال و بختیاری
  • مشاهده و ثبت پلنگ در منطقه حفاظت‌شده سبزکوه
  • کشف و ضبط یک قبضه اسلحه غیر مجاز در منطقه حفاظت شده سفیدکوه خرم آباد
  • هر آنچه باید درباره ویژگی My Week در Google Photos بدانید
  • هر آنچه که باید در مورد استفاده از «وازلین» بدانید
  • آنچه باید درباره انتخابات 21 اردیبهشت‌ بدانید | معرفی 6 فهرست انتخاباتی در دور دوم
  • هر آنچه از سیستم VRF باید بدانید