Web Analytics Made Easy - Statcounter

سرویس اقتصاد پایگاه خبری تحلیلی بی‌باک؛ بخش مهمترین عناوین:


یک کارشناس مسائل ژئوپلیتیک می گوید:عربستان تقابل سال ۲۰۱۴ با شیل اویل هارا ندارد و آنرا به عنوان رقیبی در بازار پذیرفته است.بنابراین درصدد است تا از ابزاردیگری برای فروش نفت خود استفاده کند.

محمدصادق جوکار، کارشناس بین المللی انرژی در آستانه برگزاری نشست روز پنج شنبه تولیدکنندگان اوپکی و غیراوپکی نفت، درگفتگو با خبرنگار مهر با تاکید بر اینکه اوپک تحت تاثیر بلوک عربی است، گفت: در سال ۲۰۱۴ اوپکی ها به بهانه خارج کردن شیل اویل ها از بازار نفت، دست به افزایش تولید و عرضه نفت کردند که این امر موجب کاهش قیمت نفت شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این کاهش قیمت در حالی رخ داد که کشورهای عضو اوپک بیشترین وابستگی را به درآمدهای نفتی خود دارند. بنابراین خط مقاومت کاهش درآمدهای نفتی این کشورها زود تر از خط مقاومت شیل اویل ها در بازار شکست. بنابراین اوپکی ها اولویت خود را از تصاحب سهم بازار به افزایش درآمدی تغییر دادند.

او همچنین با اشاره به اینکه پیشرفت روزافزون فناوری موجب سر به سر شدن هزینه تولید شیل اویل ها با نفت اوپک می شد، ادامه داد: ذخایر ارزی عربستان که پیش از کاهش قیمت نفت رقمی حدود ۷۳۴ میلیارد دلار بود به ۵۰۰ میلیارد دلار کاهش یافت. این در حالی است که دولت عربستان سعودی به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت، دولتی پر هزینه است. چنانچه که شاهد جنگ افروزی های مستقیم و غیر مستقیم عربستان در یمن و سوریه هستیم.

به گفته این کارشناس ژئوپلوتیک انرژی در نتیجه پیشرفت فناوری هزینه تولید نفت شیل به رقمی معادل ۲۹ تا ۳۹ دلار کاهش یافت. این در حالی است که پیشرفت فناوری روز به روز این هزینه را نیز می تواند کاهش دهد. ازسویی دیگر یکی از شعارهای انتخاباتی دونالد ترامپ، رییس جمهور ایالات متحده آمریکا کاهش مالیات معادن بود که شامل نفت نیز می شود. این عامل نیز بر کاهش هزینه های تولید این نوع از نفت بی تاثیر نبوده است.

جوکار با اشاره به اینکه نوع رشد اقتصادی در هر کشور متفاوت است، اضافه کرد: به همین میزان نوع وابستگی به درآمدهای نفتی برای هر کشور نیز متفاوت است. حال انکه عربستان پایه توسعه ای اش بر درآمدهای نفتی استوار است. به نظر می رسد اوپکی ها شیل را به عنوان یک رقیب در بازار پذیرفته اند.

دست آمریکایی ها در چاه های نفتی عربستان

این کارشناس بین المللی انرژی گفت: دیدار ترامپ با شاه سعودی می تواند به این موضوع قوت دهد که عربستان به دنبال یک بحران اقتصادی است که به دنبال بی ثباتی سیاسی ایجاد می شود. همانند وضعیت بی ثباتی ونزوئلا، لیبی، سوریه، یمن. که با پیش بینی می وشد با خرید تسلیحات این رابطه و اتحاد تقویت شود. چرا که نیاز عربستان به پول بدیهی است و سعی می کند با دادن مشوق های آمریکا را جذب کند.

او با تاکید بر اینکه عربستان از اوپک و روسیه از غیر اوپک هر دو به درآمدهای نفتی نیاز دارند، تصریح کرد: این نیاز در حالی است که میزان تولید نفت آمریکا ۶۰۰ هزار بشکه در روز افزایش یافته که از این میزان ۲۰۰ هزارتای آن به شیل اویل ها تعلق دارد. به جرات می توان گفت آمریکا از فروش شیل اویل ها در کانال ۵۰ تا ۵۵ دلار سود می برد.

به عقیده جوکار عربستان تقابل سال ۲۰۱۴ با شیل اویل ها را ندارد و آن را به عنوان رقیبی در بازار پذیرفته است. این در حالی است که بر اساس تحلیل های موسسه ام. آی. تی با توجه به رشد فناوری و کاهش هزینه تولید شیل اویل باید این نوع از نفت را به عنوان رقیب پذیرفت. از سویی دیگر سفر ترامپ به عربستان نشان از جذب دولت ترامپ به عربستان دارد. رابطه ای که در دوران اوباما، رییس جمهور سابق آمریکا رو به کدورت گذاشته بود. عربستان تلاش دارد تا با تروریسم نامیدن ایران، خودش را متحد آمریکا در خاورمیانه و مقابل ایران نشان دهد، اما مداخله مستقیم نمی کند.

این کارشناس مسائل ژئوپلوتیک قیمتی بین ۵۰ تا ۶۰ دلار را برای نفت اوپک که نفت ایران را هم در بر می گیرد، مناسب دانسته و تاکید می کند که آمریکایی ها تصمیمی دارند تا از واردات نفت خورمیانه بکاهند. و این مقوله یعنی کاهش وابستگی به نفت این منطقه.

به گزارش مهر قرار است نشست اوپک برای تصمیم گیری درباره تمدید توافق کاهش تولید نفت، پنجشنبه این هفته (چهارم خرداد ماه) در وین، پایتخت اتریش برگزار شود.


منبع: بی باک نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.bibaknews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بی باک نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۳۹۵۱۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تبعات سیاست ارزی غلط بانک مرکزی/ از «تنبیه صادرکنندگان» تا «کاهش توانمندی کشور در رقابت‌پذیری در بازار‌های صادراتی»

ارسلان محمدی کارشناس اقتصادی در گفتگو با تابناک اقتصادی در رابطه با سیاست غلط ارزی بانک مرکزی در تضعیف کالا‌های ایرانی و تشویق به واردات کالا‌های خارجی گفت: سیاست‌های ارزی در ایران در دوره اخیر دوباره گرفتار سرکوب ارزی شده است که در نهایت موجب ایجاد رانت برای برخی خواهد شد و با ایرادات اساسی در این زمینه به ویژه ایجاد سه نرخ ارز در بازار و سرکوب نرخ ارز برای واردات و در مقابل تشدید سرکوب تولید داخل مواجه شدیم که موجب هدررفت منابع و ذخایر ارزی کشور شده است.

وی افزود: این سیاست غلط ارزی بانک مرکزی باعث شده است که صادرکنندگان علیرغم اینکه قیمت تمام شده آن‌ها با قیمت بازار آزاد مطابقت دارد، قیمت بسیار کمتری برای ارز خود در مقایسه با بازار آزاد در زمان بازگشت ارز حاصل از صادرات دریافت کنند که در نتیجه صادرکنندگان را با چالش‌های جدی مواجه کرده است که منجر به تأثیر مخربی بر بخش صادرات کشور و کل اقتصاد می‌شود. سیاست ارزی بانک مرکزی با تنبیه صادرکنندگان و تشویق ناخواسته واردات، آثار قابل توجهی بر تحقق شعار سال مبنی بر جهش تولید با مشارکت مردم خواهد داشت.

محمدی ادامه داد: سرکوب نرخ ارز با ایجاد سه طبقه ارزی یعنی ارز ۲۸۵۰۰ تومانی، ارز بازار نیمایی یا بازار دوم (بازار مبادله ارز و طلا) و در نهایت بازار آزاد شده است که این سیاست سرکوب ارز و ایجاد نظام سه نرخی توسط بانک مرکزی اثرات زیانباری بر تولیدکنندگان و صادرکنندگان کالا‌های ایرانی داشته و قدرت رقابتی آن‌ها را تضعیف کرده و سطح تولید را نیز به مرور کاهش داده است.

آمار و ارقام گمرک از میزان تشدید واردات کالا‌های اساسی در سال گذشته خبر می‌دهد که این رویکرد همزمان با افزایش اختلاف بین بازار آزاد با نرخ ارز ۲۸۵۰۰ تومانی، رو به رشد بوده است و خود محلی از فساد و امضا‌های طلایی جدید ارزی شده است. سیاست ارزی بانک مرکزی مبتنی بر اعطای ارز ارزان قیمت واردات کالا‌های اساسی نه تنها امنیت غذایی را به خطر می‌اندازد بلکه تولید داخلی کشور را نیز به دلیل سازگاری با نرخ ارز بازار آزاد تنبیه خواهد کرد.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به کاهش سهم بازار‌های صادراتی تولیدات ایرانی به دلیل اختلاف ۵۰ درصدی نرخ ارز بین قیمت ارز در بازار مبادله ارز و طلا و بازار آزاد اظهار کرد: از طرف دیگر اختلاف ۵۰ درصدی نرخ ارز بین قیمت ارز در بازار مبادله ارز و طلا و بازار آزاد سبب شده است که صرفه اقتصادی صادرات کالا‌های ایرانی نیز کاهش یابد و به این ترتیب بازار‌های صادراتی کشور نیز تضعیف شده است و در نتیجه سیاست ارزی غلط بانک مرکزی، سهم تولیدکنندگان ایرانی در بازار‌های جهانی را کاهش می‌دهد.

وی در ادامه افزود: یکی دیگر از نگرانی‌های کلیدی در حوزه سیاست ارزی، توزیع رانت از بازار دوم ارز یا همان بازار مبادله ارز و طلا است که با عدم نظارت بر کالا‌های واسطه‌ای و عدم امکان تنظیم قیمت کالا‌های وارداتی رخ می‌دهد. در نتیجه، کالا‌های وارداتی به قیمت بازار فروخته می‌شوند که منجر به توزیع مجدد رانت بین قیمت کالا با قیمت ارز بازار مبادله ارز و طلا و قیمت ارز در بازار آزاد می‌شود و واردکنندگان از منافع آن به ضرر تولیدکنندگان داخلی بهره می‌برند. این نابرابری چالش‌های پیش روی تولیدکنندگان داخلی را تشدید می‌کند و رقابت‌پذیری آن‌ها را بیشتر از بین می‌برد و ثبات اقتصادی کشور را تضعیف می‌کند.

محمدی در پایان گفت: نقص در سیاست‌های ارزی چند نرخی بانک مرکزی پیامد‌های گسترده‌ای بر اقتصاد کشور داشته و بر تنبیه صادرکنندگان، تضعیف تولیدکنندگان داخلی و کاهش توانمندی کشور در رقابت‌پذیری در بازار‌های صادراتی تأثیر مستقیم منفی گذاشته است و این رویکرد در سال جهش تولید با مشارکت مردم، نه تنها موجب تضعیف جهش تولید کشور بلکه جولان کالا‌های وارداتی به پشتوانه ارز‌های نفتی در بازار‌های داخلی کشور منجر خواهد شد که کاملا ضد اقتصاد مقاومتی و حمایت از تولید کالا‌های تولید داخل است و از همه مهم‌تر با واردات نزدیک به ۲۰ میلیارد دلاری کالا‌های اساسی و دارو، امنیت غذایی کشور را نیز به خطر انداخته است.

 

دیگر خبرها

  • تبعات سیاست ارزی غلط بانک مرکزی/ از «تنبیه صادرکنندگان» تا «کاهش توانمندی کشور در رقابت‌پذیری در بازار‌های صادراتی»
  • کاهش ۱۵ میلیون تومانی قیمت زعفران
  • اتحاد مثلث علیه منافع ایران/ بررسی تأثیرات توافق امنیتی میان آمریکا و عربستان بر روابط سعودی‌ها با ایران
  • ۳۰۷ کالای راهبردی نفتی شناسایی‌ شد/ ۷ پروژه در محله نهایی سازی
  • از خرداد ماه، قیمت حبوبات کاهش می‌یابد
  • کاهش ۵۰ هزار تومانی قیمت دام زنده سبک نسبت به سال گذشته
  • تصمیم عربستان باعث افزایش قیمت نفت شد
  • اتحاد دلاری در کانال ۶۰ هزار
  • احتمال تداوم کاهش تولید نفت خام اوپک‌پلاس
  • فروش نسخه‌های جدید اف-۱۵ آمریکایی به عربستان؟!