Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تین نیوز»
2024-04-30@18:36:43 GMT

◄ تغییر در ساختار کمیسیون ایمنی راه

تاریخ انتشار: ۲ خرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۴۰۴۹۴۶

◄ تغییر در ساختار کمیسیون ایمنی راه

تین نیوز |

رئیس سازمان راهداری در جلسه کمیسیون ایمنی راه‌ها پیشنهاد داد دبیری کمیسیون ایمنی راه‌های استان‌ها از ادارات کل راه و شهرسازی به مدیران کل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای استان‌ها واگذار شود.

داود کشاورزیان در این خصوص گفت: با توجه به ادغام بخش راهداری با حمل‌ونقل و پایانه‌های استان‌ها، ادارات کل راه و شهرسازی خود را همانند گذشته درگیر مسائل مربوط ایمنی حمل‌ونقل نمی‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از طرفی جهت‌گیری وزارت راه و شهرسازی، انتخاب مدیرانی با گرایش مسکن و شهرسازی برای ادارات کل استانی بوده است، به‌طوری‌که در صورت هرگونه پیگیری مدیرکل راه و شهرسازی استان، فرد پیگیر را به سمت مدیرکل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای استان هدایت می‌کند.

برای اطلاع از جزئیات این طرح به سراغ عبدالهاشم حسن نیا معاون راهداری سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای رفتیم.

معاون راهداری سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای گفت: این موضوع یک بحث کارشناسی در وزارت راه‌ و شهرسازی است، ما به‌عنوان سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‎ای معتقدیم که اگر می‌خواهیم کمیسیون ایمنی راه‌ها در استان‌های مختلف کشور فعال باشد و بتواند اقدامات عملی مثبتی انجام بدهد، چاره‌ای جز این نداریم که تغییراتی در ساختار ایجاد کنیم.

عبدالهاشم حسن نیا ادامه داد: البته افراد می‌توانند این تصمیم ما را نقد کنند و به چالش بکشند اما مسئله این است که به‌هرحال ما معتقدیم این موضوع ضروری است و البته در جلسات کمیسیون این ایده بررسی خواهد شد و در صورت موافقت سایر اعضا عملی خواهد شد.

او همچنین گفت: کمیسیون ایمنی راه‌ها یکی از کمیسیون‌هایی است که باید وجود داشته باشد و فعالیت کند، البته ببینید این طبیعی است که هر سازمان یا کمیسیونی در ابتدای کار ممکن است مشکلاتی داشته باشد و کمیسیون ایمنی راه‌ها هم از این قاعده مستثنا نیست و در بخش استانی کم‌وبیش با مسائلی مواجه است، در برخی استان‌ها فعال است و در برخی استان‌ها فعال نیست.

حسن نیا در خصوص اهمیت کمیسیون ایمنی راه‌ها در مسائل ایمنی حمل‌ونقل کشور گفت: کمیسیون ایمنی راه‌ها در سال‌های گذشته نمود بارز و عینی‌در مسائل حمل‌ونقلی کشور داشته است، البته هر چه به عقب می‌رویم تأثیرگذاری این کمیسیون هم کم‌تر می‌شود، البته می‌پذیرم که الآن در بعضی از استان‌ها کمیسیون عملاً فعالیتی ندارد، اما صرف همین‌که مسئولان بخش‌های مختلف در یک مکان جمع بشوند و حول مسائل مختلف صحبت کنند می‌تواند بسیار مفید باشد.

حسن نیا در پایان اظهار داشت: با این اوصاف ما به این نتیجه رسیدیم، با توجه به ادغام راهداری و حمل‌ونقل و انتزاع از ادارات کل راه و شهرسازی، امروز بهتر است مسئولیت کار به مسئولان مستقیم امر واگذار شود.

کمیسیون ایمنی راههای کشور، به‌موجب تصویب‌نامه شماره 202653/ت 42144 هـ مورخ 13/۹/1389 هیئت‌وزیران تشکیل‌شده و اهم وظایف و مأموریت‌های آن عبارت‌اند از:

• تدوین سیاست‌های لازم در جهت ارتقای سطح ایمنی راه‌های کشور

• ایجاد هماهنگی میان نهادهای ذی‌ربط با ایمنی راه‌ها

• جهت‌دهی فرهنگ و آموزش‌های عمومی جامعه در خصوص ایمنی راه‌ها.

• تدوین ضوابط و معیارهای فنی ایمنی راه‌ها

• پیشنهاد استانداردهای ایمنی وسایل نقلیه، امدادی و قوانین و مقررات رانندگی، مهندسی ایمنی راه

• پیشنهاد به‌کارگیری فناوری‌های نوین در حوزه ایمنی راه

• ارائه راهکارهای بهبود وضعیت صدور و تجدید انواع گواهینامه

• تحلیل تصادفات جاده‌ای

• ایجاد سامانه آمار و اطلاعات جامع مدیریت ایمنی راهه‌ای کشور

• نظارت و ارزیابی شاخص‌های عملکردی ایمنی حمل‌ونقل

• نظارت بر اجرای مصوبات مرتبط با بهبود ایمنی حمل‌ونقل

جلسات کمیسیون ایمنی راههای کشور به ریاست وزیر راه و شهرسازی برگزار می‌شود. این کمیسیون برای پیشبرد اهداف و بررسی‌های اولیه موضوعات مطرح از توان کارگروه‌های فنی و تخصصی بهره می‌برد. یکی از این کارگروه‌ها، کارگروه ویژه کمیسیون است که در محل دبیرخانه تشکیل می‌شود.

منبع: تین نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۴۰۴۹۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتشار کتاب «ساختار سؤال‌های پژوهش در معماری» در چهارمحال و بختیاری

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای چهارمحال و بختیاری، رئیس جهاد دانشگاهی استان گفت: این کتاب به قلم دکتر مهدی محمودی کامل آباد عضو هیئت علمی دانشگاه هنر اصفهان و مهری محمدیان پژوهشگر دانشگاه فنی و حرفه‌ای تألیف و به همت شعبه انتشارات جهاد دانشگاهی چهارمحال و بختیاری منتشر شد.
رضائی افزود: کتاب «ساختار سؤال‌های پژوهش در معماری» در ۱۲۳ صفحه در قطع وزیری تألیف و به همت شعبه انتشارات جهاد دانشگاهی استان وارد بازار نشر شده است.
در معرفی کتاب آمده است: سؤال پژوهش جایگاهی برتر در شکل‌گیری ساختمان یک پژوهش دارد؛ به‌گونه‌ای که بسیاری از صاحب‌نظران امر تحقیق کامیابی یا ناکامی پژوهش‌ها را وابسته به کیفیت سؤال‌های پژوهش می‌دانند. بررسی شمار زیادی از پایان‌نامه‌ها و رساله‌های دانشجویان معماری در ایران نشان می‌دهد که بخش چشمگیری از کاستی‌ها در فرایند پژوهش دانشجویان از کجروی یا ضعف در ساخت و پیکره‌بندی سؤال‌های پژوهش سرچشمه می‌گیرد.
انتشارات جهاد دانشگاهی استان چهارمحال و بختیاری که به صورت تخصصی در حوزه نشر دانشگاهی فعالیت می‌کند، تلاش می‌کند در کوتاه‌ترین زمان ممکن آثار دانشگاهیان و اساتید را به چاپ برساند.
علاقمندان برای دریافت کتابِ «ساختار سؤال‌های پژوهش در معماری» به درگاه اینترنتی ۱۶book.ir مراجعه کنند.

دیگر خبرها

  • خورشید: ساختار و چرخه حیات تنها ستاره منظومه شمسی
  • صدرنشینی استقلال بی دلیل نبوده/ ساختار دفاعی پرسپولیس ایراد دارد
  • بررسی اضافه شدن نام «خلیج فارس» به استقلال/ اولیایی:مالکان جدید باشگاه اول طرح توسعه ارائه بدهند
  • مرغ آمریکایی‌ها غاز است!
  • انتشار کتاب ساختار سؤال‌های پژوهش در معماری
  • انتشار کتاب «ساختار سؤال‌های پژوهش در معماری» در چهارمحال و بختیاری
  • مونولوگ|استعفای هالیوا، آغاز افول ساختار حاکمیتی اسرائیل است
  • ۶ خطه شدن دو آزادراه در اصفهان/ ایمنی در همه کارها اولویت دارد
  • از برنامه برای رفع نقاط پرتصادف تا تمهیدات تسهیل تردد زائران اربعین حسینی
  • تغییر رویکرد مدیران و ایجاد ساختار مناسب؛ گام مهمی در پیاده سازی مبارزه با پولشویی در صنعت بیمه است