Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-29@14:32:26 GMT

وضعیت لایه‌های نمکی در مخزن سد گتوند

تاریخ انتشار: ۲ خرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۴۰۶۹۱۸

یک استاد زمین‌شناسی با اشاره به مشکلات سازند گچساران در مخزن سد گتوند و راهکارهای ارائه‌شده برای مدیریت آن، گفت: نباید فراموش کنیم سدی که ساخته شده است،‌ برق زیادی تولید می‌کند؛ البته این سد آثار زیست‌محیطی نیز داشته، اما منابع شورکننده خوزستان زیاد هستند که برخی از آن‌ها نیز طبیعی‌اند.

به گزارش ‌ایسنا، دکتر منوچهر چیت‌سازان در همایش راهکارها و چالش‌های سد گتوند، پنل اول با عنوان "توصیف مشکل" که امروز (سه‌شنبه، دوم خردادماه) در دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار شد، اظهار کرد: سازند به رسوبات یا واحدهای زمین‌شناسی گفته می‌شود که قابل نقشه‌برداری هستند و سازند منطقه سد گتوند، گچساران نام دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: در خصوص منطقه سد گتوند، دو نظریه مطرح بود؛ اول اینکه گنبد نمکی در این منطقه وجود دارد. گنبدهای نمکی، هرجای دنیا که بالا بیایند، مشکلات خاص خود را برای منابع آب ایجاد می‌کنند که با بررسی‌هایی که انجام شد، مشخص شد اینجا گنبد نمکی نیست.

این استاد زمین‌شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: مسأله دیگر سازند گچساران است. هر رودخانه‌ای که از این سازند عبور می‌کند، شور می‌شود. البته این سازند در جاهای دیگر نیز منافعی برای ما دارد. این سازند به هشت بخش تقسیم‌بندی می‌شود.

چیت‌سازان ادامه داد: بخش‌های میان‌لایه‌ای، نمک خالص هستند که مشکل نیز از اینجا ناشی می‌شود. سازندگان سد از ابتدا پیش‌بینی می‌کردند که چنین مشکلی پیش بیاید؛ حتی گفته می‌شود که جایگاه سد جای دیگری بوده است، اما آن را جابجا کردند. مشکل دیگر در سد گتوند، فروچاله‌ها بودند. پس از بارندگی زمانی‌که آب در مخزن سد جمع می‌شود، این فروچاله‌ها باعث شور شدن آب می‌شوند. در نهایت با استفاده از موادی این فروچاله‌ها را نیز پر کردند.

وی در خصوص طرح‌های دیگر برای رفع مشکل سد گتوند، گفت: یکی دیگر از کارهایی که مدنظر متخصصان بود، قطع ارتباط مخزن سد با بخش‌های نمکی و انحلال‌پذیر بود؛ به طوری‌که اصطلاحاً یک پتوی رُسی ایجاد کردند که پس از آبگیری سد، بعد از سه روز این پتوی رسی از بین رفت.

این متخصص زمین‌شناسی حوزه مدیریت منابع آب تصریح کرد: برای رفع مشکل سد، مدل‌سازی‌های مختلفی شده است؛ یک مدل فیزیکی ساخته شد و همه روش‌های ممکن برای علاج‌بخشی سد امتحان شد، اما هیچ یک از روش‌ها به‌جز ایجاد پتوی رسی، جواب‌های خوبی ندادند. هدف از این شبیه‌سازی‌ها، تشخیص مقدار انحلال نمک در مخزن، نحوه ورود به مخزن، و ... بود.

چیت‌سازان تصریح کرد: برای اجرای پتوی رسی، هزینه‌های زیادی شد. حدود یک میلیون مترمکعب برای اصلاح شیب دیواره مشرف به رودخانه خاک‌برداری و حدود پنج میلیون مترمکعب برای ایجاد پوشش رسی، خاک‌ریزی شد؛ همچنین حدود 2 میلیون مترمکعب از خاک‌های رسی برای پر کردن فروچاله‌ها استفاده شد.

وی گفت: آبگیری سد گتوند با مخالفت‌هایی همراه بود، اما در نهایت در ششم مردادماه سال 90، آبگیری این سد آغاز و سه روز پس از آبگیری این پتوی رسی شسته شد. در هشتم مردادماه، حفره‌های کوچکی در دیواره حائل ایجاد شد و در دهم مردادماه نیز چهار حفره به ابعاد دو برابر یک خودرو سواری در دیواره حائل شکل گرفت؛ روز بعد نیز دیواره حائل به‌طور کلی مشکل پیدا کرد و شسته شد.

این عضو هیأت‌علمی دانشکده علوم زمین دانشگاه شهید چمران اهواز خاطرنشان کرد: به نظر می‌رسد سازندگان سد از ابتدا مواردی را در نظر داشتند تا مشکلات سد را برطرف کنند. یکی از این راهکارها مدیریت مخزن بوده که هم‌اکنون نیز مطرح است. به همین دلیل نیز یک لوله آب‌بر تحتانی در سد کار گذاشته‌اند تا آب شور را از مخزن خارج کنند.

چیت‌سازان در خصوص این راهکار، گفت: البته برخی می‌گویند وقتی این آب از مخزن خارج شود، محیط از حالت اشباع خارج شده و انحلال دوباره آغاز می‌شود.

وی ادامه داد: یک راهکار دیگر انتقال کل توده نمک است که این کار به معنای انتقال 600 میلیون مترمکعب مصالح است؛ البته راهکارهای دیگری نیز برای این سد وجود دارد. نباید فراموش کنیم سدی که ساخته شده است،‌ برق زیادی تولید می‌کند. البته این سد آثار زیست‌محیطی نیز داشته، اما منابع شورکننده خوزستان زیاد هستند که برخی از آن‌ها نیز طبیعی‌اند.


انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۴۰۶۹۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عکاسی از انبوه عنکبوت‌ها روی مریخ

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اسپیس، ویژگی هایی فصلی و عنکبوت مانند روی ترک های سطح مریخ ظاهر شده اند. مدارگرد مریخی اروپا به نام مارس اکسپرس تصاویری از ویژگی هایی کوچک و تیره رنگ در منطقه ای از مریخ به نام «اینکا سیتی»در نزدیکی قطب جنوب سیاره ثبت کرده که شبیه عنکبوت هستند.

این رویداد زمانی ظاهر می شود که گرمای نور خورشید لایه های دی اکسید کربن انباشته شده طی زمستان تاریک مریخ را گرم می کند. در مقابل یخ دی اکسید کربن در لایه زیرین به گاز تبدیل می شود که به تدریج جمع می شود و لایه رویی به قطر یک متر را می شکند.

گاز آزاد شده حامل غباری سیاه از لایه زیرین است که آن را به سمت بالا می آورد و در نهایت به انفجار غبار بالای لایه رویی یخ منجر می شود. این رویداد مانند بیرون آمدن آب از یک آبفشان قبل از ریختن روی سطح مریخ است. چنین روندی ظاهری عنکبوتی شکل و ترک خورده به وجود می آورد که قطر آن ۴۵ مترتا یک کیلومتر است.

منطقه اینکا سیتی مریخ که شبکه ای خطی از برآمدگی ها ایجاد می کند مشابه خرابه های تمدن اینکا روی زمین است.

جدیدترین تصاویر از اینکا سیتی توسط دوربین با وضوح بالای HRSC مارس اکسپرس در ۲۷ فوریه ۲۰۲۴ میلادی و در فصل پاییز مریخ ثبت شده است.

کد خبر 6089622 شیوا سعیدی قوی اندام

دیگر خبرها

  • بزرگترین بلوار ورودی جنوبی یزد ساماندهی می‌شود
  • احداث مخزن ۱۶۰ هزار مترمکعبی سیل‌بند پارک کوهستان در یزد + فیلم
  • رصد عنکبوت در سیاره سرخ
  • بازداشت عامل تیراندازی در گتوند
  • (ویدئو) مرگ جوجه‌ پنگوئن‌های امپراتور در پی ذوب بی‌سابقه یخ در قطب جنوب
  • دستگیری عامل تیراندازی در گتوند
  • عکاسی از انبوه عنکبوت‌ها روی مریخ
  • رفع تصرف ۲۰ هزار متر مربع از اراضی دولتی در گتوند
  • تأمین آب آشامیدنی کهن دژ در بخش ناغان شهرستان کیار
  • پشت صحنه پیامک «آبفا»